vrijdag 19 januari 2018

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 19 januari 2018 jaargang 14, nummer 3
Onze columnisten deze week
 

Maak kennis met de échte Indiase keuken!

Maak kennis met de échte Indiase keuken!

Er zijn nog DRIE plaatsen vrij aan de fornuizen in Esther's Cookery op 4 en 18 maart! Onder de bevlogen leiding van Esther Erwteman leert u koken met specerijen en kruiden zoals die in de vele Indiase regionale keukens worden toegepast, en hoort u de verhalen over de achtergronden van de gerechten.
Vanzelfsprekend zijn alle gerechten die u maakt (en gezamenlijk opeet) koosjer.
Sluit u aan bij deze culinaire ontdekkingsreis, maar wacht niet te lang: de laatste plaatsen zijn ook écht de allerlaatste!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Stoomcursus Ivriet voor beginners

Stoomcursus Ivriet voor beginners

Onze stoomcursus Modern Hebreeuws heeft zich de afgelopen jaren bewezen als de állersnelste manier om in heel korte tijd en haast spelenderwijs deze taal te leren.
Dit seizoen bieden we de Crash Course op niveau Alef, dus helemaal gericht op beginners.

Twee hele dagen en drie avonden bent u met onze Crash Course onder de pannen; we hebben de cursus zó gepland dat u geen vrije dagen hoeft op te nemen. Alle lessen worden gegeven in vrije uren in de avonden van 7, 8 en 9 mei en de vrije dagen zondag 6 mei en donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag).
Bij de cursus zijn lesmateriaal, drankjes en koosjere lunches inbegrepen!

Het enige dat u moet beheersen alvorens aan de cursus te beginnen is het Alef-Beet, het Hebreeuwse alfabet. Ook daarvoor kunt u bij Crescas terecht: met de online training My First Hebrew leert u het Hebreeuwse alfabet lezen en schrijven.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

2e Jaap Sajetlezing: De verborgen geschiedenis van getto Asterdorp

2e Jaap Sajetlezing: De verborgen geschiedenis van getto Asterdorp

De geschiedenis van Asterdorp, het "vierde Joodse getto" van Amsterdam, is kort maar hevig. Deze ommuurde wijk in Amsterdam-Noord werd gebouwd in 1927 om 'asociale gezinnen' onder te brengen en verwierf zich al snel de bijnaam 'schoremstad'. De oorspronkelijke bewoners moesten in 1940 plaatsmaken voor Rotterdammers die na het bombardement van 10 mei 1940 geen huis meer hadden. Toen de laatste Asterdorpers in 1942 waren vertrokken, werden de huisjes op last van de Duitse bezetter betrokken door Joden. Begin 1943 werd Asterdorp ontruimd.

Over de geschiedenis van Asterdorp heeft cineaste Saskia van den Heuvel in 2015 twee films gemaakt. Zondag 18 februari vertelt ze in haar lezing 'Asterdorp' hoe de films tot stand kwamen, hoe zij voormalige bewoners heeft gevonden en wat haar onderzoek, behalve de erkenning van Asterdorp als getto, nog meer heeft opgeleverd.

De lezing vindt plaats in het kader van de samenwerking van Crescas met het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland.
De ervaring heeft geleerd dat de GJWN-lezingen heel snel zijn volgeboekt, dus wacht niet te lang met inschrijven - het aantal stoelen dat we kunnen plaatsen, is beperkt!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Op 1 augustus 2015 overleed ir. Jaap Sajet. Joods, wetenschapper en bij leven voorzitter van de Stichting Morasha voor de geschiedenis der Nederlandse Joden. Ieder jaar wordt er een spreker uitgenodigd een lezing te houden over een onderwerp dat betrekking heeft op de geschiedenis van de Joden in Nederland.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week
In Wat het hart verwoest van John Boyne (1971) gaat de geadopteerde hoofdpersoon Cyril op zoek naar zijn ware identiteit. Zijn zoektocht brengt hem onder meer naar Amsterdam en New York. Arthur Miller (1915-2005) schreef Focus in 1945, maar deze controversiële roman, een van de eerste boeken waarin het Amerikaanse racisme (en met name het antisemitisme) aan het einde van de Tweede Wereldoorlog aan de kaak werd gesteld, heeft nog niets aan betekenis verloren. De brieven van Mia is een jeugdroman van Astrid Sy (1988) over het Syrische meisje Laila die bij toeval het pad kruist van de hoogbejaarde meneer Cohen. In NRC van 6 juli 2017 een gesprek met Sy.

In het Engels

De Israëlische schrijver Ruby Namdar (1964) schreef The Ruined House in 2013 (in het Ivriet: Habayit asher necherav). De Engelse vertaling verscheen in het najaar van 2017. In het Amerika van #metoo en nepnieuws is het verhaal over de in alle opzichten geslaagde Andrew P. Cohen akelig actueel. Maar niets is wat het lijkt, en de downfall is onvermijdelijk. Een lovende recensie verscheen in New York Times.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • De winnaars van de jaarlijkse National Jewish Book Awards zijn bekend. Lioness: Golda Meir and the Nation of Israel van Francine Klagsbrun werd uitgeroepen tot "Jewish Book of the Year"; David Grossman kreeg de JJ Greenberg Memorial Award voor Komt een paard de kroeg binnen. De volledige, indrukwekkend lange lijst is te lezen op jewishbookcouncil.org.
 • Hilde Pach kwam in haar archief de recensie tegen die ze in 2005 schreef over de twee boeken van Renate Rubinstein over Israël. Ze is nog altijd onder de indruk, en ze ontdekte dat Jood in Arabië, Goj in Israël en Over Israël in december 2015 in één band onder de titel Over Israël zijn heruitgegeven en nog verkrijgbaar zijn.
 • Psychiater Fedia Jacobs komt zondag 28 januari om 15.00 uur bij de Amsterdamse Boekhandel spreken over zijn onlangs verschenen boek Van Daar naar Nu; beter contact tussen geweldslachtoffers en naasten. Graag vooraf aanmelden!
 • Het succesvolle Het Voorgesprek van journalist, componist, tekstdichter en schrijver Simon Hammelburg is verschenen als grootletterboek. Naar aanleiding van het boek had Joods Actueel een uitvoerig gesprek met de schrijver. Klik hier om het te lezen (de PDF komt automatisch op uw computer).
 • De Franse uitgeverij Gallimard komt terug op haar beslissing het werk van de omstreden schrijver Louis-Ferdinand Céline opnieuw te publiceren. Lees meer in The Scroll.

Vers uit de ramsj geplukt

Jonathan Safran Foer noemt de Haggadah in zijn inleiding bij de vertaling van Nathan Englander "iets dat geen geschiedkundig of filosofisch werk is, geen gebedenboek, geen gedicht of palimpsest, maar het tegelijkertijd toch allemaal is." Het fraai uitgegeven boek ligt nu in de uitverkoop voor 35 procent van de oorspronkelijke prijs. Louise Fresco heeft een aantal nieuwe boeken op stapel staan. De tuin van de sultan van Rome (2016), waarin ze, in romanvorm, een subtiele, maar onontkoombare blik op de vanzelfsprekendheid van de westerse samenleving ontplooit, stond kennelijk in de weg bij de uitgever. En terwijl in Nederland net weer lijstjes met de meest populaire kindernamen zijn gepubliceerd, is Jewish First Names (1999) van David C. Gross, een verzameling van meer dan 1300 Joodse voornamen met betekenis en etymologie, voor een habbekrats op de kop te tikken.

Post uit de vergetelheid

Post uit de vergetelheid

In het Nationaal Onderduikmuseum is binnenkort de Nederlands-Duitse reizende tentoonstelling 'Waarom schrijf je me niet' te zien.
De tentoonstelling gaat over het leven van vijf mensen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog: Wanda Verduin, Jules Schelvis, Nico Peeters en Wolfgang Maas en Thea Windmuller – een Joods pubermeisje, een jonge Joodse man, een verzetsman, een vluchteling uit Duitsland en zijn vriendin.
De tentoonstelling laat in beeld en verhalen hun leven zien in Duitsland, Nederland, de kampen en getto's in Polen tot aan hun dood of bevrijding. Geen van hen had enig idee wat hen te wachten stond, dat hun privacy en identiteit hen zou worden ontnomen en dat zij geen mogelijkheid hadden aan hun lot te ontkomen.

De tentoonstelling opent op 25 januari in Aalten en blijft daar te zien tot en met 21 mei 2018.

Het Nationaal Onderduikmuseum is een museum met een belangrijke missie. Gelegen op de grens tussen Nederland en Duitsland wil het museum kennis van en begrip voor elkaars geschiedenis tijdens de jaren veertig van de vorige eeuw bevorderen en de nog altijd bestaande vooroordelen ontzenuwen.

Culturele agenda

Culturele agenda

Een greep uit het culturele aanbod voor de komende weken.

 • Rotterdam: u hebt nog iets meer dan twee dagen om de tentoonstelling 'Academy of Tal R', gewijd aan het indrukwekkende eclectische werk van de Deense, van oorsprong Israëlische beeldend kunstenaar Tal R (1967) te gaan zien.
 • Oss: Aan het begin van de Poëzieweek 2018 wordt woensdag 24 januari de in 2016 overleden dichter en zanger Leonard Cohen geëerd met een muzikale en poëtische avond waar op allerlei manieren poëzie wordt gepresenteerd die is geïnspireerd op de songs van Leonard Cohen.
 • Amsterdam: '4 Artists revisited – four Musketeers in Arti et Amicitiae' is een expositie met beelden, installaties, schilderijen, design, video’s en performances van de mid carreer kunstenaars Joseph Sassoon Semah, Roland Berning, Manèl Esparbé i Gasca en Alexander Schabracq in de zalen van de kunstenaarssociëteit. Te zien van 12 januari t/m 11 februari. Zondag 28 januari debatteren de heren over de stand van de kunst.
 • Tilburg: in het kader van de Dag van het Jodendom is in de Bibliotheek Tilburg tot en met 28 februari de tentoonstelling 'Met Nieuwe Ogen' te zien, waarin verhalen over Joden en christenen in Tilburg worden verteld. Rond de tentoonstelling worden diverse activiteiten georganiseerd, alle te vinden op een flyer.
 • Amsterdam: Naar aanleiding van de tentoonstelling 'Charlotte Salomon. Leven? Of Theater?', die nog tot en met 25 maart in het Joods Historisch Museum te zien is, laat uitgeefster Eva Cossée woensdag 31 januari de levensloop van Charlotte Salomon zien aan de hand van circa honderd gouaches uit haar werk en enkele familiefoto’s.
 • Amsterdam: 'De Toekomst van Herdenken – welke verhalen nemen we mee?', over dat thema wordt dinsdag 6 februari gedebatteerd door oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen, voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei Comité Antoin Deul, en sinds 2016 directeur van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee), en Jaïr Stranders, mede-oprichter van Theater na de Dam.

Zondag 28 januari vindt de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking plaats in het Wertheimpark in Amsterdam. De herdenking begint in de hal van het Stadhuis van Amsterdam waar deelnemers aan de Stille Tocht zich vanaf 10.00 uur verzamelen. Om 11.00 uur loopt de stoet naar het Wertheimpark. De herdenkingsplechtigheid bij het Spiegelmonument begint om 11.30 uur en zal rond 12.15 eindigen.

In Den Haag wordt op 28 januari om 15.45 uur op het Rabbijn Maarsenplein een nieuw monument onthuld ter nagedachtenis van de meer dan 12.000 gedeporteerde Haagse Joden tijdens de Sjoa. Lees meer op de website van Joods Monument Den Haag. In The Jerusalem Post van 13 januari werd een artikel gewijd aan het monument.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • In Israël wordt de 70e verjaardag van de staat op 18 april gevierd met een een zeventig uur durend spektakel, weet IsraelInside.
 • In The Nosher tien recepten voor koosjer winters warm eten.
 • Philologos vindt voor Mosaic Magazine een taalkundige kruisbestuiving tussen Joodse en christelijke woorden waarmee de duivel wordt aangeduid.
 • In het kader van bizar nieuws: een serieus verslag in Times of Israel van het Trefa Banquet 2.0.
 • Deze week is de opera Tristan und Isolde bij de Nationale Opera & Ballet in première gegaan. Wij kwamen in First Things een artikel op het spoor dat de vraag probeert te beantwoorden wat de muziek van Wagner voor velen nog altijd bijna onverdraaglijk maakt.
 • In Vrij Nederland verscheen een mooi verhaal over de vondst van twee albums vol foto’s uit de Joodse crèche.
 • Een heel bijzonder huwelijk in Seattle wordt verslagen door The Jewish News of Northern California.
 • Wie de boekpresentatie van Exodus uit de vuurtoren van Dina-Perla de Winter was ontgaan: lees het verslag op ZijSpreekt.

Uit de Joodse Canon
Isaac de Pinto

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

Middenin de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt bevindt zich Huis De Pinto (ook wel Pintohuis), een pand met een bewogen geschiedenis, die begint in 1605, toen zuivelhandelaar Jan Jansz Carel twee herenhuizen met een pakhuis aan de achterkant liet bouwen aan wat in die tijd de Breestraat heette. In 1651 werden de statige huizen gekocht door de uit Antwerpen afkomstige, vermogende Joodse familie De Pinto. Isaac de Pinto, u ziet hem op de afbeelding bij dit item, werd er in 1717 geboren. Isaac de Pinto was een man met groot economisch inzicht en genoot groot aanzien in de hoogste sociale kringen. Hij was zeer begaan met de bar slechte leefomstandigheden van het Joodse proletariaat en stak zijn mening over tal van politieke en sociaal-maatschappelijke misstanden niet onder stoelen of banken, wat hem niet in dank werd afgenomen.

In het lemma 1742: Isaac de Pinto in de Canon van 700 jaar Joods Nederland wordt vooral uiteengezet waarom Isaac de Pinto zo'n belangrijk man was.


De ontwikkelingen in de maatschappij gingen ook aan het Huis De Pinto niet ongemerkt voorbij. In de 19e en 20e eeuw zaten er in het markante pand onder meer een stoffenmagazijn annex "fabrikant van gestikte Watten-Dekens", een meubelhandel, een kassa-groothandel en een aannemer, tot de gemeente het pand aankocht opdat het inmiddels totaal vervallen gebouw kon worden gesloopt.
Dat werd op het nippertje voorkomen, en zo kon Huis De Pinto in 1975 in herstelde glorie zijn deuren openen en een nieuwe functie krijgen in de Nieuwmarktbuurt. Het filiaal van de Openbare Bibliotheek Amsterdam dat zich erin had gevestigd, ging in 2005 dicht, maar de buurtfunctie werd voortgezet en nu is het Pintohuis een cultureel & literair centrum en ontmoetingsplek. Vrijwilligers beheren de activiteiten, waaronder de bibliotheek waarvoor de boeken door buurtbewoners worden aangeleverd.Vier eeuwen geschiedenis van Huis De Pinto.

Ter aanvulling: de geschiedenis van het De Pintohuis is te lezen op huisdepinto.nl, een gedetailleerde biografie van Isaac de Pinto op joodsamsterdam.nl.

Website van de week
mJL: My Jewish learning

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Ongelofelijk maar waar: My Jewish learning is nog niet eerder uitvoerig in deze rubriek aan de orde gekomen!
Er is heel veel te vinden, met voor werkelijk élk wat wils, van informatie over de Joodse hoogtijdagen (Celebrate) tot alles wat met het Joodse leven te maken heeft (Live en Mourn), van eten (Eat tot gebeden (Pray) en allerhande onderwerpen om te bestuderen (Study).

Het loont de moeite de verschillende categorieën goed te bekijken - onder Live bevindt zich een pagina met blogs, en Study bevat een aantal educatieve quizzen.

mJL is te vinden op Facebook, Twitter en YouTube en verzendt een nieuwsbrief. Onderaan de pagina vindt u de mogelijkheid om u daarvoor in te schrijven.

My Jewish Learning maakt deel uit van 70 Faces Media, waartoe ook The Nosher, Kveller, JTA, Alma en Jewniverse behoren.

In the Picture
Projections of Life: Jewish Life before World War II

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Een klein half uurtje amateurfilmbeelden van voor de Sjoa uit het Steven Spielberg Film and Video Archive, zoals ze bewaard en bijeengebracht zijn door het United States Holocaust Memorial Museum.
Gewone mensen in gewone omstandigheden, onwetend van wat de nabije toekomst hen zou brengen.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
19 - 26 januari

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Te zien zijn deze week enkele minder bekende Israëlische films, zoals Evan Almighty of Atomic Falafel, én twee producties van en met de Frans-joodse cineast Claude Lanzmann. Te horen: klassieke en Sefardische muziek.

vrijdag 19 januari

 • NPO Cultura, 15.40: Presenting Princess Shaw. De Israëlische muzikant/kunstenaar Kutiman werd in 2009 bekend met zijn mash-ups van bestaande YouTube-clips van musicerende amateurs. Een van deze muzikanten is de alleenstaande verpleegkundige Samantha, op YouTube beter bekend onder de artiestennaam Princess Shaw.

zaterdag 20 januari

 • NPO Cultura, 10.30: Presenting Princess Shaw. De Israëlische muzikant/kunstenaar Kutiman werd in 2009 bekend met zijn mash-ups van bestaande YouTube-clips van musicerende amateurs. Een van deze muzikanten is de alleenstaande verpleegkundige Samantha, op YouTube beter bekend onder de artiestennaam Princess Shaw. De film begint om 10.35, na The Road to IDFA, waarin een kort gesprek met Samantha Shaw en Kutiman.
 • SBS 9, 20.30: The Fault in Our Stars. Liefdesdrama uit 2014 over de terminaal zieke tieners Hazel en Gus die elkaar ontmoeten op een praatgroep voor kankerpatiënten en besluiten samen op reis te gaan. De episode in het Anne Frankhuis was voor BuzzFeed aanleiding voor een felle discussie.

zondag 21 januari


maandag 22 januari

 • Das Erste/ARD, 22.45: Die Story im Ersten. Afl.: Hitlers letzte Mordgehilfen? Die späte Suche nach KZ-Tätern. Bij het centrale onderzoeksbureau voor nazimisdrijven in Ludwigsburg en bij justitie in Dortmund loopt het onderzoek naar de laatste levende oorlogsmisdadigers op volle toeren.
 • Das Erste/ARD, 23.30: Geschichte im Ersten. Afl.: Der Mossad, die Nazis und die Raketen. Showdown am Nil. De Egyptische president Nasser lanceert in 1962 raketten, waardoor een zenuwenoorlog begint tussen Israël en Egypte.
 • NPO Radio 1, 0.00: Nooit meer slapen. Dagelijks cultuurprogramma waarin vaste presentator Pieter van der Wielen een gast uit de cultuur of de actualiteit ontvangt. Afl.: Actrice Rifka Lodeizen.

dinsdag 23 januari

 • Arte tv, 20.15: Vier Schwestern. Vierdelige documentaireserie van Claude Lanzmann over Ruth Elias, Ada Lichtman, Paula Biren en Hanna Marton, vier Joodse vrouwen die het nationaalsocialisme en de Sjoa hebben overleefd. Vandaag Afl.1: Der hippokratische Eid, Ruth Elias en afl. 2: Zum lustigen Floh, Ada Lichtman.
 • RTL 7, 20.30: Borat! Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan. Spraakmakende 'mockumentary' uit 2006 waarin De Kazachse tv-reporter Borat (Sacha Baron Cohen) vertrekt naar Amerika om zijn trotse vaderland kennis te laten maken met de wereldcultuur.
 • Net 5, 22.35: Evan Almighty. Familiekomedie van Tom Shadyac uit 2007 over een ambitieuze politicus die van God de opdracht krijgt met oudtestamentische gereedschap en een partij hout een ark te bouwen.
 • Arte tv, 22.40: Der Letzte der Ungerechten. Documentaire uit 2013 van Claude Lanzmann. In 1975 interviewt Claude Lanzmann in Rome de Weense rabbijn Benjamin Murmelstein, de laatste voorzitter van de Joodse Raad in het getto van Theresienstadt. In 2012 gaat Lanzmann, dan 87 jaar, terug naar Theresienstadt en combineert fragmenten van het oude interview met nieuwe informatie en beelden van het kamp nu.
 • NPO Radio 1, 0.00: Nooit meer slapen. Dagelijks cultuurprogramma waarin vaste presentator Pieter van der Wielen een gast uit de cultuur of de actualiteit ontvangt. Afl.: Frans Weisz, naar aanleiding van diens verfilming van Het leven is vurrukkeluk, de beroemde roman van Remco Campert uit 1961. De link verwijst naar DWDD van 16 januari, waar Weisz met enkele acteurs uit de film aanwezig was.

woensdag 24 januari

 • WDR 3 Radio, 22.04: Jazz & World. Afl.: La voz del mediterráneo. De Spaanse zangeres Mara Aranda is een gedreven pleitbezorger van de Sefardische muziektraditie in een groot gebied rondom de Middellandse Zee.

donderdag 25 januari

 • BBC Radio 3, 15.00: Afternoon Concert. Afl.: Mosé in Egitto. Groots opgezette opera in drie actes van Gioacchino Rossini over de Bijbelse uittocht uit Egypte. Rossini doorspekte, in de geest van zijn tijd, zijn opera met heuse liefdesgeschiedenissen.
 • Das Erste/ARD, 1.55: Film im Ersten. Afl.: Miral, drama uit 2010 dat zich afspeelt in Jeruzalem eind jaren '80. De zestienjarige Miral moet kiezen tussen een bestaan als voorvechtster voor vrede en haar liefde voor een PLO-activist.

vrijdag 26 januari

 • Arte tv, 19.40: Re: Klassenfahrt nach Auschwitz. Deutsche Jugendliche und der Holocaust. Kan een bezoek aan Auschwitz jongeren begrip en kennis bijbrengen over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog zodat ze er wat van leren voor de toekomst?
 • NDR Kultur, 20.00: NDR Elbphilharmonie Orchester. Gil Shaham spielt Johannes Brahms. Opname van een concert op 10 december 2017, met verder op het programma muziek van György Ligeti en Béla Bartók.
 • Arte tv, 20.15: Atomic Falafel. Komedie uit 2015 van Dror Shaul. Mimi en dochter Nofar van 15 voorzien in de woestijn soldaten van falafel, maar wonen bovenop een nucleair kruitvat. Nofar sluit op Internet vriendschap met het Iraanse meisje Shahareh. Zullen ze de wereld voor een kernoorlog weten te behoeden?
 • NPO Cultura, 20.30: By Sydney Lumet. Documentair portret uit 2014 waarin de Amerikaanse filmlegende Sydney Lumet (1924-2011), zoon van acteurs van het Jiddisj theater in New York, openhartig en met humor zijn eigen verhaal vertelt.

(advertenties)


banner israelactie banner luna3 banner propra banner joodsamsterdam banner amphora banner jonettwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven