vrijdag 22 december 2017

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 22 december 2017 jaargang 13, nummer 46
Onze columnisten deze week
 

Een verfrissende kijk op seks en kuisheid

Een verfrissende kijk op seks en kuisheid

Tznioet, de bescheidenheid in kleding en houding van de vrouw, lijkt haaks te staan op wat gangbaar is in de huidige, sterk geseksualiseerde maatschappij. En kuisheid? Dat is een begrip dat steeds meer betekenis lijkt te verliezen.
Tegelijkertijd heeft de #metoo-beweging het bewustzijn van de integriteit van het lichaam onder de aandacht gebracht, en in relatie daarmee ook eerbaarheid, kuisheid en seksualiteit.

De halacha, zo oud als deze verzameling richtlijnen en leefregels ook is, is over eerbaarheid en seksualiteit opvallend modern. Voor het huwelijk geen seks, maar daarna mag er worden genoten, móet ervan worden genoten. 'Genoten' is in dit verband meer dan een ouderwetse manier van verwoorden: zonder respectvolle, uitbundige en liefdevolle seks ontbeert het huwelijk de goddelijke energie die bij de inzegening werd afgesmeekt. En het is het genot van de vrouw dat centraal staat.

Docente Anne Maria van Hilst vertelt op dinsdag 16 en dinsdag 23 januari 2018 over haar onderzoek naar 'Tznioet', de seksuele en publieke ingetogenheid die een Joodse vrouw naar de buitenwereld behoort te tonen, en hoe die te rijmen is met de intimiteit en lichamelijkheid binnen het huwelijk. Stof genoeg om, misschien wel vanuit uw eigen ervaring, over in gesprek te gaan.

We hebben nog voldoende plaatsen voor deze twee lezingen, dus aanmelden kan nog steeds op onze website.

Al-Yahud al-Arab: Arabischtalige Joodse journalistiek in het Midden-Oosten

Al-Yahud al-Arab: Arabischtalige Joodse journalistiek in het Midden-Oosten

De derde lezing die Crescas organiseert in nauwe samenwerking met het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland gaat over de rol van Arabischtalige Joodse journalistiek in Egypte, Libanon, Irak en Palestina. In die periodieken ging het over identiteit, integratie en loyaliteit, over antisemitisme en nazisme en over zionisme.
Veel van de artikelen werden geleverd door 'Arabische Joden' of 'Joden uit het Oosten', zoals de meeste schrijvers zichzelf benoemden.

De lezing die Lucia Admiraal zondag 21 januari 2018 geeft, is gebaseerd op haar promotie-onderzoek naar de Arabisch-Joodse intellectuele debatten over nazisme en antisemitisme in Europa tijdens de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Een van de speerpunten daarin is de vervolging van de Europese Joden in relatie tot de Joodse integratie in de opkomende Arabische natiestaten in het Midden-Oosten.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week
Allereerst het rijk geïllustreerde tweede deel van De geschiedenis van de Joden van de Britse historicus Simon Schama, waarin hij de zoektocht van de Joden naar een veilige plek tussen 1492 en 1900 op de voet volgt. Het geheime leven van Henri Pick, van David Foenkinos, is een meeslepende literaire zoektocht naar het geheime leven van een man die voor het oog van de wereld alleen maar pizzabakker was. Antonio Tabucchi maakt indruk met Pereira verklaart, een verhaal dat zich afspeelt in 1938, wanneer overal in Europa het fascisme om zich heen grijpt. In De Weense sigarenboer van de Oostenrijkse schrijver Robert Seethaler lezen we hoe de annexatie van Oostenrijk door Duitsland de levens van de drie hoofdpersonen, onder wie Sigmund Freud, voorgoed verandert. De Tweede Wereldoorlog is net voorbij in De vrouwen van Lingenfels van Jessica Shattuck. De levens van Marianne von Lingenfels, de uit een Russisch bordeel geredde Benita en Ania, die aan het einde van de oorlog in een opvangkamp leeft, raken met elkaar verweven.

Engelstalig
Waking lions, het tweede boek van de Israëlische schrijfster Ayelet Gundar-Goshen, is meer dan een goed geschreven, spannende thriller. "Ik wil de lezers dwingen niet weg te kijken van wat ze bij voorkeur niet willen zien", zegt Gundar-Goshen. In The Guardian een smaakmakende recensie.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Het literaire weblog Tzum meldt dat op Delpher,waar vele miljoenen gedigitaliseerde krantenpagina's te doorzoeken zijn, nu ook de edities van de Volkskrant, Het Parool en Trouw uit de periode 1945-1995 zijn toegevoegd.
 • In maart verschijnt Sonja's zoon, de debuutroman van de Israëlische schrijfster Emuna Elon (1955, Jeruzalem), in de vertaling van Hilde Pach.
 • Op Poëzieweek meer over de P.C. Hooft-prijs die vorige week werd toegekend aan Nachoem Wijnberg.

Uit de ramsj geplukt
Wie last heeft van hoge werkdruk kan baat vinden in Meditatie op het werk (2014) van Sharon Salzberg. In 2011 vertelde zij aan de Forward in een podcast hoe ze haar Joodse wortels combineert met de leer van Boeddha. De boze babyboomer (2011), van Anet Bleich (1951), is een lang essay vol fraaie, met zelfspot gebrachte herinneringen aan de tijd dat alles anders moest. De recensie in de Volkskrant van 24 oktober 2011 noemt het "een rustig en genuanceerd betoog en een geslaagde poging wat meer recht te doen aan een tijd waarin veel goeds zat, maar waar in toenemende mate een karikatuur van wordt gemaakt." Voor liefhebbers van geschiedenis is 1924: The Year That Made Hitler van Peter Ross Range een aanrader. De schrijver noemt 1924 het "kanteljaar" waarin Adolf Hitler, opgesloten in de gevangenis van Landsberg, zijn politieke ideeën herordende en in Mein Kampf zijn politieke toekomst uitstippelde.

Culturele agenda

Culturele agenda

Is er nog wat te doen, te zien of te horen binnenkort? Terwijl kerstklokken, -spelen en -concerten de dienst uitmaken, kijken wij vast vooruit naar het begin van 2018.

 • Amstelveen: De voor 23 januari geplande vertoning van de documentaire Sobibor Excavated, the 4 Stages of Deceit heeft nog niet voldoende aanmeldingen! Klik hier voor alle informatie. U hebt nog een paar dagen om u op te geven!
 • Amsterdam: De feestelijke boekpresentatie van Exodus uit de vuurtoren, het spraakmakende debuut van Dina-Perla de Winter, is op donderdag 11 januari. Let op: toegang uitsluitend na registratie op dpmedia@mail.com!
 • Amsterdam: Een bijzonder kamermuziekconcert donderdag 11 januari 2018 met vier topmusici: pianist Enrico Pace, violiste Liza Ferschtman, cellist Christian Poltéra en de Israëlische klarinettiste Sharon Kam. Op het programma staat muziek van Claude Debussy, Béla Bártok en Olivier Messiaen, van wie het Quatuor pour la fin du temps wordt gespeeld.
 • Diemen: In de muzikale 'conflictkomedie' George & Eran lossen Wereldvrede op! De Finale, keren de vrienden George Elias Tobal en Eran Ben-Michaël vrijdag 12 januari nog één keer terug op het podium om eindelijk de klus te klaren waar ze drie jaar geleden aan begonnen. Zie georgeeneranproducties.nl voor alle speeldata.
 • Amsterdam: Het Menasseh ben Israel Instituut organiseert, in samenwerking met de Abteilung für Jiddische Kultur, Sprache und Literatur van de Heinrich Heine Universität, Düsseldorf, voor de twaalfde maal het Amsterdam Yiddish Symposium. Noteer alvast de datum: donderdag 18 januari 2018. Zie mbii.nl voor meer informatie.
 • Amsterdam: De Israëlische groep Ancient Groove was in 2017 winnaar van de KUNSTENISRAËL Award 2017 op het International Jewish Music Festival in Amsterdam. Donderdag 18 januari zijn ze te horen tijdens het eerste 'kaarslichtconcert' van 2018 in de Portugese Synagoge. Vrijdag 19 januari speelt Ancient Groove in Rotterdam, zaterdag 20 januari in Utrecht.

In de Digibieb
De doorleesbril

In de Digibieb

Luchtig lezen, dat is wel een mooie omschrijving van het boek dat we voor het einde van 2017 uit de Digibieb haalden. De doorleesbril van Maurits Mok (1907-1989).
Bij het omschrijven van Maurits Mok kwam het Letterkundig woordenboek voor Noord en Zuid in 1952 niet verder dan "Mok, M. -, geb. 1907 te Haarlem; schrijver van romans en jongensboeken". Maar wie op Schrijversinfo.nl de indrukwekkende lijst publicaties van Maurits Mok bekijkt, zal moeite hebben met deze summiere omschrijving. Mok debuteerde weliswaar met Badseizoen (1934), een roman over het leven van "enkele eenvoudige menschen in de badplaats Duinwijk", maar het grootste deel van Moks werk bestaat uit poëzie. Maar liefst vijftig bundels van zijn hand verschenen tussen 1938 en 1988. In 1952 had Mok zijn naam al gevestigd als schrijver van epische gedichten (Exodus en Het Kaas- en Broodspel, beide uit 1938).
De Nederlandse Poëzie Encyclopedie doet het in 2013 aanzienlijk beter: "Maurits Mok. Dichter, vertaler, (kinderboeken-)schrijver en criticus. Werd geboren als Mozes Mok, maar wijzigde in 1971 zijn voornaam officieel in Maurits. Hij was de vader van Els, Marianne en Judith Mok (dichteres, zangeres en actrice) en een van de oprichters van uitgeverij De Bezige Bij (1944)."

Wij kozen De doorleesbril, een van de laatste commercieel uitgegeven bundels, dat de titel draagt van het eerste gedicht. De 143 bladzijden van deze verzameling light verse zijn rijk geïllustreerd met cartoons van Willy Lohman, die zichzelf vereeuwigd heeft op de allerlaatste pagina. Maurits Mok zelf staat op pagina 1, met een goedgelijkend portret.

DE DOORLEESBRIL
Een opticien deed een ontdekking
van schier onmetelijke strekking
toen hij, door kunstliefde gedreven,
schonk aan een doorleesbril het leven.

De mens vindt sedert dit gelukt is
genot in alles wat gedrukt is,
mits, met een doorleesbril verrijkt,
hij naar de lettertekens kijkt.

Het verkooprecht berust thans bij
uitgeverij De Woordenbrij
die, steunend op dit instrument,
alleen nog maar bestsellers kent.

U vindt De doorleesbril in de Joodse Bibliotheek, waar u het boek online kunt lezen of als pdf naar uw eigen computer kunt downloaden.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Een huis uit de jaren vijftig in Woking in Groot-Brittannië bleek een grote schat te bevatten, schrijft BBC News.
 • Jewniverse ontdekte dat het bij ouderen onder u bekende spelletje Mr. Potato Head een Joods bedenksel was.
 • Zal ooit het definitieve antwoord worden gevonden op de vraag waar hoemoes écht voor het eerst werd gemaakt? BBC Travel doet weer eens een poging.
 • Ophef, wederom, nu over een ook in Utrecht werkende Belgische hoogleraar die heel erg foute uitspraken deed in het televisieprogramma 'Kinderen van de collaboratie' (Canvas). Joodsactueel en De Standaard, beide Belgische media, schrijven erover.
 • Op de website van de 'De kring' (nee, niet de kunstenaarssociëteit in Amsterdam) een verhaal van Ze'ev Bar over de familie Montezinos.
 • De film The Last Jedi, het nieuwste Star Wars epos, was voor Liel Leibovits in Tablet Magazine aanleiding voor een diepzinnige overdenking; hij noemde dat "Reform Jediism".
 • Op gevaar af dat u boos wordt: The Nosher zet 17 Chinese Takeout Recipes to Make at Home for Jewish Christmas online.
 • Waar houden de studenten van de Bezalel Kunstacademie in Jeruzalem zich zoal mee bezig? Israel21 ging op onderzoek uit.

Website van de week
De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

In 2014 was van 5 februari tot en met 5 mei in museum De Kunsthal in Rotterdam de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen te zien. Die was het resultaat van een uniek samenwerkingsverband van 25 Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea dat was opgezet door het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45.
Samen met gastcurator Ad van Liempt bepaalden de musea hoe het verhaal het beste kon worden verteld. Er werd ook plaats ingeruimd voor voorwerpen uit andere Nederlandse musea en privécollecties.

De expositie is nu alleen nog online te bezoeken op de website De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen. Net als op de fysieke tentoonstelling wordt bij elk van de tentoongestelde objecten een gebeurtenis getoond die, via een persoonlijke herinnering, het voorwerp in zijn tijd plaatst.

De startpagina is volledig interactief: op één na zijn alle afbeeldingen rechtstreeks aanklikbaar.
De tab De tentoonstelling bevat, naast informatie over de tentoonstelling in Rotterdam, ook tal van nuttige links.

Met grote dank aan Ron, een trouwe lezer van onze nieuwsbrief die ons al jaren met grote regelmaat interessante weblinks stuurt!

In the Picture
Israel and Palestine: The positive version (finally!)

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Nuseir Yassin is een aan Harvard afgestudeerde Israëlische Arabier van 25 jaar die besloot dat de wereld meer te bieden heeft dan alleen maar werken. In Haaretz verscheen begin maart een artikel over hem.

Op zijn Facebookpagina stelt Nuseir zich voor:
"My name is Nas. It means people in Arabic. I make 1-minute videos about myself and others. Everyday.
I wear the same t-shirt, and I have a company. That's it!"

In april 2017 maakte Nas een video van zeven minuten waarin hij met andere ogen kijkt naar het leven in Israël. Daarmee wijkt hij af van de gebruikelijke lengte van de filmpjes die hij dagelijks plaatst op zijn website nasdaily.com. Op Facebook zijn alle filmpjes met korte inhoud bij elkaar te vinden. De meest recente gaat over de Dode Zee.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
22 december - 5 januari

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. Tussen de talloze kerst- en andere eindejaarsspecials was er met enige moeite toch nog wel wat aardigs te ontdekken.
Met stip natuurlijk de herhaling, zondag 24 december, van The New York Cantors in de Snoge, op een onmogelijk tijdstip: 7.10 uur in de ochtend! Wie de eerste uitzending heeft gemist: opnemen (of uw wekker zetten …)!

vrijdag 22 december

 • BBC Radio 3, 14.00: Radio 3 Lunchtime Concert. De Israëlische fluitiste Sharon Bezaly speelt met het London Baroque Ensemble muziek van Johann Sebastian Bach.
 • NPO 3 (VPRO), 17.40: Freeks wilde wereld. Afl.: Jordanië - Dode Zee. Aan de oever van de Dode Zee leven heel veel dieren. Wie goed naar de steile rotsen tuurt, ontdekt van alles: van Arabische en Nubische steenbokken tot giftige schorpioenen.
 • BBC Radio 3, 20.30: Sir András Schiff performs Bach's The Well-Tempered Clavier. Het eerste boek van 'Das Wohltemperierte Klavier' wordt wel "het oude testament van de pianomuziek" genoemd. Hier uitgevoerd door deze wereldberoemde Hongaars-Britse pianist, die weigert in zijn steeds rechtser wordende geboorteland op te treden. Wegens zijn kritiek op de Hongaarse regering kreeg hij bedreigingen als: "We hakken je handen af als je hier nog eens komt."

zaterdag 23 december

 • NPO 1, 10.25: Close Up. Afl.: Eva Hesse - Tracing The Rope. Documentaire over de Joodse, van oorsprong Duitse, Amerikaanse beeldend kunstenaar Eva Hesse (1936-1970). Een leven vol dramatische gebeurtenissen verhinderde niet dat ze prachtige, kwetsbare kunst maakte.
 • Stingray Brava, 18.30: Het Archief. Afl.: Leonard Bernstein dirigeert het English Bach Festival Choir & Orchestra, het Trinity Boys Choir, Anny Mory, Patricia Parker, Rodney Hardesty, John Mitchinson en Paul Hudson in het Magnificat van Igor Stravinsky.
 • NPO Cultura, 21.30: The Time That Remains. Semi-biografische film, die vier historische episodes over de familie van regisseur Elia Suleiman (Chronicle of a Disappearance, Divine Intervention) in beeld brengt. Deze familie van Israëlische Arabieren leefde in Nazareth, een stad met hoofdzakelijk Arabische inwoners die door het Israëlische leger wordt gecontroleerd.
 • NPO Cultura, 0.15: Night Will Fall. Hitchcocks 'Lehrfilm für die Deutschen'. Alfred Hitchcock was één van de filmmakers die de bevrijding van de concentratiekampen in 1944 en 1945 met de camera vastlegde. Zijn film belandde onvolledig in het archief en werd pas kortgeleden gereconstrueerd.

zondag 24 december

 • NPO 2, 07.10: The New York Cantors in de Snoge. Yaakov Lemmer, Azi Schwartz en Netanel Hershtik, drie wereldberoemde jonge cantors (voorzangers) uit New York, zongen op 3 en 4 december 2017 in de Portugese Synagoge in Amsterdam klassiek chazzanoet repertoire, traditionele Joodse muziek én maakten een knipoog naar Broadway. De artistieke leiding was in handen van dirigent Jules van Hessen, een 34 leden tellende orkest en een mannenkamerkoor.
 • NPO Cultura, 13.40: Toneel op 2. Afl.: De koopman van Venetië. Dit drama van William Shakespeare staat bekend als een hardhandig antisemitisch stuk. De gierige, Joodse zuurpruim Shylock leent geld aan mensen, en neemt ze vervolgens te grazen als ze niet kunnen terugbetalen. Om deze verhaallijn heen dartelen allerlei jonge mannen en vrouwen die elkaar het hof maken. Regisseur Theu Boermans legt de thematiek naast de hedendaagse realiteit van een kapitalistische en multiculturele samenleving, met al zijn integratieproblemen.

maandag 25 december

 • RTL 5, 20.30: Oorlogswinter. Verfilming uit 2008 van het gelijknamige boek van Jan Terlouw over een jongen die tijdens de strenge oorlogswinter van 1944 volwassenen wordt.
 • Canvas, 21.55: The Great Dictator. Satire uit 1940 van Charlie Chaplin waarin Adolf Hitler en Benito Mussolini op de hak worden genomen. Met één van de mooiste toespraken uit de (film)geschiedenis. De film staat op plaats 22 van de top-100 van beste films aller tijden.

dinsdag 26 december

 • NPO Radio 4, 20.00: Avondconcert. Afl.: Liefdesliederen rond het Hooglied van Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594). De Tsjechische Cappella Mariana zingt het Canticum Canticorum van Palestrina en andere Renaissance componisten. Opname van 8 februari 2017 in het Muziekgebouw aan 't IJ.

woensdag 27 december

 • Veronica, 20.30: Exodus: Gods and Kings. Bijbelepos uit 2014 dat in de Britse krant The Guardian aanleiding was voor een discussie over de invalshoek. Was die nou wel of niet zionistisch? Egypte verbood de film.
 • ARD/Das Erste, 21.45: Der Medicus (The Physician). In het 11e-eeuwse Engeland besluit de Engelse christelijke weesjongen Robert Cole medicijnen te gaan studeren in Perzië. Er worden echter geen christenen tot de opleiding toegelaten. Hij vermomt zich als Jood om er toch te kunnen studeren. Morgen deel 2.

donderdag 28 december

 • BBC 2, 8.45: Ray Harryhausen: Special Effects Titan. Documentaire over leven en werk van de beroemde Amerikaanse filmregisseur, producent, animator en specialist in special effects en stop motion. Met interviews en archiefbeelden.
 • NPO Radio 1, 0.00: Nooit meer slapen. Eerste van twee gesprekken door Hanneke Groenteman in dit latenightcultuurmagazine. Afl.: de Vlaamse kunsthistoricus David van Reybrouck.

vrijdag 29 december

 • ARD/Das Erste, 21.45: Der Medicus (The Physician). In het 11e-eeuwse Engeland besluit de Engelse christelijke weesjongen Robert Cole medicijnen te gaan studeren in Perzië. Er worden echter geen christenen tot de opleiding toegelaten. Hij vermomt zich als Jood om er toch te kunnen studeren.
 • NPO Radio 1, 0.00: Nooit meer slapen. Eerste van twee gesprekken door Hanneke Groenteman in dit latenightcultuurmagazine. Afl.: actrice Romana Vrede, momenteel te zien in het theaterfeuilleton The Nation.

zaterdag 30 december

 • NPO 2, 23.20: You Will Meet a Dark Stranger, Bittere komedie van Woody Allen over een handvol ongelukkig getrouwde stellen, die allemaal meer willen dan ze (kunnen) krijgen.
 • BBC 1, 1.25: Dinner for Schmucks. Remake uit 2010 van de Franse film Le Dîner de Cons (1998) over een ambitieuze zakenman die door zijn baas wordt uitgedaagd de grootste sul (lees sjlemiel) die hij kent mee te nemen naar een diner. Volgens het Behrmann House Learning Centre klopt er van alles niet aan de film.

zondag 31 december

 • NPO 1, 10.30: VPRO Vrije Geluiden, met een compilatie van de optredens van het VPRO vrije Geluidenconcert op 9 mei 2017. Het Ebonit Saxophone Quartet speelde er onder meer een bewerking van het scherzo uit het Strijkkwartet nr. 5 van Mieczyslaw Weinberg.
 • Arte tv, 13.05: Der zärtliche Blick - Die Akte von Modigliani. Documentaire over de vrouwenportretten van deze Italiaans-Joodse beeldend kunstenaar.
 • Arte tv, 0.55: Haus der Sünde L'Apollonide (Souvenirs de la maison close). Indrukwekkend zedendrama uit 2011 over de inwonende nachtvlinders van het Parijse bordeel L'Apollonide in de 'Belle époque', dromend van een schuldenvrij leven buiten de muren van dit luxe bordeel. Centraal staat het gruwelijke verhaal over Madeleine, bijgenaamd 'la Juive'.

maandag 1 januari

 • Stingray Brava, 14.16: Het Archief: Itzhak Perlman. Beelden van deze beroemde in Israël geboren violist aan het werk.
 • BBC 2, 22.00: Noah. Amerikaanse Bijbelfilm uit 2014 met Russell Crowe in de rol van Noah, de man die een onmogelijke opdracht krijgt wanneer de wereld vernietigd dreigt te worden door een allesverwoestende overstroming.

dinsdag 2 januari

 • NPO Cultura, 22.00: On the Road. Roadmovie uit 2012 naar het befaamde boek van Jack Kerouac over Sal Paradise, die met een nieuwe vriend de dagelijkse sleur ontvlucht en door heel Amerika reist.

woensdag 3 januari

 • BBC 1, 22.00: Miriam's Big American Adventure. Driedelige serie waarin actrice Miriam Margolyes van Chicago naar New Orleans reist om het Amerika na Trump te leren kennen.

donderdag 4 januari

 • NPO Cultura, 22.00: Waltz with Bashir (Vals im Basjir). Bekroonde animatiedocumentaire uit 2008 van de Israëlische filmmaker Ari Folman over het bloedbad in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila in september 1982 in de Libanese hoofdstad Beiroet.
 • Canvas, 23.20: Barbra Streisand: Becoming an Icon. Documentaire uit 2016 over de onstuitbare opmars van deze eerste vrouwelijke megaster vanaf haar eerste succes als 'funny girl' tot heden.
 • NPO 2, 23.50: 2Doc. Afl.: Three Days That Shook Paris. Precies drie jaar geleden werd in Parijs de aanslag op Charlie Hebdo gepleegd. Een precieze reconstructie van de drie dagen die hierop volgden. In een krap uur bespreekt de film de gebeurtenissen in chronologische volgorde. Tot op de minuut precies wordt alles in een tijdlijn geplaatst, beginnend bij de aanslag op Charlie Hebdo. De dagen die volgen bestaan uit lange zoektochten en achtervolgingen, de overname van het tankstation in Picardië, vlak boven Parijs, en de gijzeling in de Joodse supermarkt.

vrijdag 5 januari

 • NPO Cultura , 22.00: Ajami. Ingenieus geconstrueerde thriller uit 2009 van Yaron Shani en Scandar Copti over de wijk Ajami in Tel Aviv waar Joden, moslims en christenen naast elkaar leven.
 • NPO 2, 22.45: Woman in Gold. Matig ontvangen drama uit 2015 over het juridische gevecht van de bejaarde Maria Altmann, nichtje van Adèle Bloch-Bauer, om 'Dame In Goud', het wereldberoemde portret dat Gustav Klimt tussen 1903 en 1907 van haar tante maakte, terug te krijgen.
 • BBC 1, 23.35: Graham Norton's Good Guest Guide. Graham legt uit hoe je een goede talkshowgast moet zijn. Op de bank Miriam Margolyes, Ricky Gervais en Julie Walters.

(advertenties)


banner jonet banner propra banner amphora banner israelactie banner luna3 banner joodsamsterdamtwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven