vrijdag 15 december 2017

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 15 december 2017 jaargang 13, nummer 45
Onze columnisten deze week
 

Steun HaCarmel en de Bar-on’s!

Steun HaCarmel en de Bar-on’s!

Michel Waterman, oud-directeur van Crescas, vroeg ons om onderstaande oproep in onze nieuwsbrief op te nemen. Crescas steunt zijn initiatief van harte, en hopelijk U ook!

Vol ongeloof keken we naar het filmpje. Naar een agressieve gek met een Palestijnse vlag in z’n hand die de ruiten bij restaurant HaCarmel inslaat. Naar politieagenten die pas ingrijpen als alle ruiten aan diggelen zijn. Dit maakt je kwaad, woedend.
Het deed ons goed dat een aantal politici de volgende avond bij HaCarmel ging eten. Mooi! Maar wij willen een stapje verder gaan. Sami en Daniël Bar-on blijven aan het eind van dit verhaal met een flinke strop zitten. Het is nog maar de vraag of de verzekering de schade dekt. En ze hebben een advocaat moeten inschakelen. Ook die kost geld.
Wij willen de Bar-on’s laten zien dat ze niet alleen staan. Dat ze niet alleen opdraaien voor de financiële strop. Laten we solidair zijn en de materiële schade met ze delen.
Maak daartoe een (klein) bedrag over via https://tinyurl.com/steunhacarmel

Karen de Jager en Michel Waterman

Korte winterpauze bij Crescas

Korte winterpauze bij Crescas

De medewerkers van Crescas nemen aan het einde van het jaar even een time-out. De laatste werkdag van 2017 is dinsdag 19 december; donderdag 4 januari beginnen we uitgerust, met frisse moed en vol goede voornemens aan 2018.

De laatste nieuwsbrief van 2017 verschijnt volgende week, vrijdag 22 december, en we pakken vrijdag 5 januari de draad weer op. Het overzicht van televisie- en radioprogramma's is in onze afwezigheid terug te vinden op crescas.nl/rtv.

Als u uw activiteiten en evenementen in de nieuwsbrief vermeld wilt zien: mail de informatie tijdig naar lichansky@crescas.nl!

We wensen u nu alvast een mooi, warm en liefdevol jaareinde en een goed en veilig begin van 2018!

Joods, vrouw en jong in La Petite Jérusalem

Joods, vrouw en jong in La Petite Jérusalem

De tweede film die Crescas in samenwerking met Lev vertoont is La petite Jérusalem (2005). Het verhaal speelt zich af in het 19e arrondissement in het noordoosten van Parijs, La petite Jérusalem, waar verschillende nationaliteiten en religies samenleven.
De hoofdpersoon van de film is de achttienjarige filosofiestudente Laura (gespeeld door Fanny Valette), die opgroeit in een traditioneel Joods gezin. Ze wordt verliefd op Djamel, een jongen van Algerijnse afkomst, en moslim. Dat brengt haar in conflict met haar religieuze zus, haar moeder en vooral met zichzelf. De actuele realiteit van het leven van een Joods gezin in Parijs vormt het decor van dit intelligente psychologische drama.
Lievnath Faber, artistiek directeur van het Filmisreal festival, leidt de film bij u in.

Donderdag 4 januari 2018 bent u vanaf 18.00 uur welkom om een kopje soep en een broodje te gebruiken, en na afloop van de film is er gelegenheid om na te praten.

Laat u ons op onze website snel weten dat u aanwezig wilt zijn?

De derde en laatste film in onze reeks Lev Cinema is het prijswinnende Israëlische drama Eyes Wide Open (2009) over de ontluikende relatie tussen Aaron en Ezri, twee mannen in een ultra-orthodoxe gemeenschap in Jeruzalem. We vonden rabbijn Menno ten Brink bereid een inleiding te geven en na afloop van de film met u in gesprek te gaan. Noteert u vast de datum: donderdag 18 januari 2018. Ook voor deze film kunt u zich nu al aanmelden.

ARTIS in bezettingstijd

ARTIS in bezettingstijd

Dierentuin Artis bestaat in 2018 al 180 jaar, en de geschiedenis is aan dit geliefde stukje Amsterdam bepaald niet ongemerkt voorbijgegaan. Zelfs de sporen van de Tweede Wereldoorlog zijn, voor wie weet waar te zoeken, nog te zien. Ook de verhalen en herinneringen leven voort en worden nog altijd doorgegeven.

In onze wandeling Oorlog in Artis maakt u, onder leiding van onze ervaren Artis-rondleider Raya Lichansky (inderdaad: ook uw nieuwsbrief redacteur!) een wandeling van twee uur door het verleden. Op de plekken waar ze zich hebben afgespeeld, komen de heldhaftige, ontroerende en soms schokkende verhalen over de oorlogsjaren in de dierentuin tot leven. Zet de datum vast in uw agenda: zondag 15 april. Inschrijven kan zoals gebruikelijk op onze website.

Hebt ú wel eens een herinnering opgevangen van iemand die tijdens de oorlog in Artis zat ondergedoken? Laat het ons weten! We weten al zoveel, maar er móet nog meer zijn.

Basisschool Rosj Pina zoekt, met spoed!

Basisschool Rosj Pina zoekt, met spoed!

Crescas kreeg het verzoek onderstaande vacature onder uw aandacht te brengen. In uitzonderlijke gevallen, zoals hier, voldoen we daar graag aan!

Basisschool Rosj Pina in Amsterdam-Buitenveldert start op 1 januari 2018 met een nieuwe groep van vijftien jongste kleuters. Daarvoor is de school dringend op zoek naar iemand die ervaring heeft in het werken met kleuters of graag in een dergelijke functie ervaring zou willen opdoen.
Als nieuwe leerkracht werkt u samen met twee collega’s in de onderbouw en krijgt u ondersteuning van een onderwijsassistent.

Omdat er ook een vacature is voor NT onderwijs (1 dag) en een vacature voor Plus onderwijs (1 dag) behoort een combinatie van taken tot de mogelijkheden.

U komt in een school met een gemotiveerd team dat in sessies werkt aan schoolontwikkeling, een school waar samen werken en samen leren de uitgangspunten vormen voor het vergroten van de kwaliteit van het onderwijs. Dat geldt zowel voor het regulier onderwijs als voor het identiteitsonderwijs.

Bij de functie zijn een reiskostenvergoeding en, indien nodig, ondersteuning vanuit de gemeente bij het vinden van huisvesting inbegrepen.

Uw reactie, per mail naar alywdullemond@rosjpina.nl, of telefonisch naar 020-6427644 of 06-53644993.

Sobibor Excavated, the 4 Stages of Deceit

Sobibor Excavated, the 4 Stages of Deceit

Bioscoop Rialto was maandag 27 november te klein voor het grote aantal belangstellenden voor de documentaire Sobibor Excavated, the 4 Stages of Deceit. In de documentaire volgt cineast Mark Limburg een aantal mensen die familieleden hebben verloren in vernietigingskamp Sobibor, en nog dagelijks worstelen met de verschrikkingen van toen. Hij probeert te achterhalen waarom het 'lijntje' met het kamp zich maar niet laat verbreken.

Limburg was op de plaats waar het kamp zich bevond en zag met eigen ogen hoe de archeologen, die daar al jarenlang graven, steeds meer van het verraderlijke en misleidende karakter van vernietigingskamp Sobibor vanonder de dikke asfaltlaag te voorschijn halen.

Voor de velen die de eerste publieke screening van de film niet hebben kunnen bijwonen, wil Mark Limburg op 23 januari 2018 in Cinema Amstelveen zijn film nog eens vertonen, op voorwaarde dat zich voldoende belangstellenden melden om de zaal te vullen. Na afloop van de voorstelling is er gelegenheid tot vragen stellen en een nagesprek met de makers.

Wilt u erbij zijn? Stuur dan zo snel mogelijk een mail naar stonefilmentv@gmail.com. Kaartjes kosten € 10,-. Zodra bekend is of de voorstelling kan doorgaan, krijgt u daarvan bericht, én het verzoek uw kaart(en) te betalen.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week besteden we aandacht aan poëzie. De nieuwe bundel van Nachoem Wijnberg heet Voor jou, van jou. In 64 bladzijden bezingt hij in zijn prachtige poëtische taal de herinnering. Een mooi contrast met het essay Waarom we poëzie haten, waarin Ber Lerner in 55 pagina's ontrafelt waar de impuls vandaan komt om een individuele ervaring in een tijdloze, gemeenschappelijke vorm te gieten. Die vraag hoeft niet te worden gesteld voor Alles klaar? En pompen maar!, met de klassieke Russische kindergedichten uit de periode 1920-1930, Bagage, Brand en Post, van de Russisch-Joodse Samoeïl Marsjak (1887-1967). Puur genieten, ook voor grote mensen, mede door de originele illustraties.

Engelstalig
Voetballiefhebbers zullen de naam Bela Guttmann als toonaangevende voetbalcoach van het Portugese Benfica wel kennen. Zijn levensgeschiedenis is te lezen in The Greatest Comeback: From Genocide to Football Glory van David Bolchover. Het boek stond op de shortlist voor de William Hill Sports Book of the Year Award 2017, maar won die prijs nét niet.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde 2017 is toegekend aan Nachoem Wijnberg. Crescas wenst hem mazzel tov met deze eervolle bekroning!
 • In maart 2018 verschijnt Sonja's zoon, de debuutroman van de Israëlische schrijfster Emuna Elon (1955, Jeruzalem), in de vertaling van Hilda Pach.
 • Ook TLV van Jigal Krant verschijnt in maart. De ruim 100 recepten en verhalen uit Tel Aviv zijn een must voor kookliefhebbers. Op zijn Facebookpagina heeft hij de afgelopen weken lezers laten 'proefkoken'.
 • Dagblad NRC laat u het beste boek van 2017 kiezen. Op de lijst staan onder meer Mazzel tov van Margot Vanderstraeten en Het verboden boek van Ewoud Kieft.
 • Tablet Magazine verzamelde de beste Joodse kinderboeken van 2017.
 • De Roder Boekenmarkt, de grootste overdekte boekenmarkt van het noorden, vindt op 28 en 29 december plaats in het Drentse Roden.

Uit de ramsj geplukt
Maffiamaat (2014) is het fictiedebuut van Bram Moszkowicz. Hij voert Benjamin Mendel ten tonele, een beroemde advocaat en BN'er die zijn baan verliest en vervolgens wordt wat hij nooit heeft willen zijn. Ook in De tweede verlosser (2010) van Tomas Ross, speelt een advocaat de hoofdrol. David Cohen dreigt in deze 'reli-thriller' het slachtoffer te worden van een samenzwering om hem en zijn gezin te laten boeten voor de dood van Jezus. Columniste en schrijfster Nausicaa Marbe schreef met Smeergeld een soms confronterende en spannende 'zedenroman' over een man, zijn gezin en zijn verleden.

Culturele agenda

Culturele agenda

Wat is er te zien, te horen en te doen de komende dagen? Veel kerstklokken, en bitter weinig Chanoeka … Maar toch!

 • Amsterdam: Arnon Grunberg gaat zondag 17 december met chef Economie van het Algemeen Dagblad Sandra Phlippen, psychiater Can Karayalçin en de makers van de documentaireserie Schuldig, Ester Gould & Sarah Sylbing, in gesprek over inkomensongelijkheid.
 • Amsterdam: Schrijver Marcel Möring, die dit jaar zestig is geworden, gaat maandag 18 december in gesprek met Maarten Asscher over het afgelopen jaar, dat voor hem in het teken stond van het verschijnen van zijn nieuwe roman, Eden. Haarlem: Roni Haver maakte voor de dansers van Club Guy & Roni en de musici van Slagwerk Den Haag een choreografie van en over het razend populaire computerspel Tetris. Ze omschrijft TETRIS Mon Amour als "een metafoor voor het echte leven." Er zijn na Haarlem (19 december) nog vijf voorstellingen. Zie de agenda van Club Guy & Roni voor meer informatie.
 • Maastricht: Liat Waysbort bewerkte Ohad Naharins memorabele choreografie The Sinking of the Titanic (1989) - die was geïnspireerd op het onverzettelijke orkest dat doorspeelde terwijl de iconische boot ten onder ging - tot een intense dansvoorstelling van een uur. De voorstelling in Theater aan het Vrijthof is de laatste voor 2017. Op bittersweetdance.com vindt u de speellijst voor 2018.
 • Rotterdam: New Cool Collective, de in 1993 door Benjamin Herman opgerichte jazzband, speelt donderdag 28 december een programma met jazz, latin, salsa, afro-beat & boogaloo. Ook in Groningen op vrijdag 29 december.
 • Amsterdam: oudejaarsavond eens heel anders, met de David Kweksilber Band, met vuurwerk in de lucht boven het Muziekgebouw aan ’t IJ. Ten overvloede, maar toch: zondag 31 december.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Het Joods Historisch Museum in Amsterdam heeft, samen met het Jüdisches Museum in Keulen het 'Amsterdams Machzor' verworven, een kostbaar en zeer zeldzaam Joods feestgebedenboek uit de dertiende eeuw. Lees meer op de website van het Mondriaanfonds, dat een bijdrage heeft geleverd in de kosten.
 • Paul Damen vat in een opiniestuk op Facebook feilloos samen wat er rammelt aan alles wat er gezegd en geschreven is over de aanval op het Amsterdamse restaurant HaCarmel.
 • New York Times buigt zich over de vraag waarom de burgemeester van de Duitse stad Düsseldorf een tentoonstelling over de Joodse kunsthandelaar Max Stern annuleerde.
 • Nieuw inzicht over het zieleheil van Joden, uit het Vaticaan, te lezen op Behind The News.
 • Josh Block, president van The Israel Project, schrijft in Tablet een opiniestuk over de nieuwe realiteit waar Joden mee te maken krijgen. "In de dierenwereld zouden Joden gezien worden als bedreigde soort."
 • Dankzij een artikel in Vinepair weten we nu van het bestaan van kiddush clubs.
 • Jewish Currents plaatst een interessant artikel over wat iemands identiteit bepaalt.
 • Volgens Philologos mag er, in alle bescheidenheid, wel eens opnieuw worden gekeken naar het begrip Makkabeeër. Lees meer in Mosaic Magazine.
 • Het overwinteringshol van een egel bleek, net op tijd voor Chanoeka, een archeologische vondst te bevatten, schrijft Times of Israel.

Uit de Joodse Canon
Inwijding van de Portugese synagoge

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

De opname die de EO maakte van The New York Cantors in Concert wordt zondag 17 december op NPO 2 uitgezonden. Yaakov Lemmer (1983), Azi Schwartz (1982) en Netanel Hershtik (1978) zongen in de Portugese synagoge in Amsterdam, de Esnoga of Snoge. Het was plechtig en feestelijk en voor wie erbij was, onvergetelijk.

Dat zal ongetwijfeld ook de ervaring zijn geweest van de aanwezigen bij de inwijding van de synagoge ruim 342 jaar eerder, op 2 augustus 1675.
Architect en aannemer Elias Bouman, die in Joods Amsterdam in 1671 al naam had gemaakt met zijn Grote Sjoel, ontwierp het gebouw met de legendarische tempel van Salomon in Jeruzalem in gedachten. "Den 17en April 1671 werd de eerste steen gelegd", vermeldt het Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek. Romeyn de Hooghe (1645-1708), een van de belangrijkste grafisch kunstenaars van zijn tijd, legde de inwijding vast in een fraaie prent, die Bernard Picart in 1721 vermoedelijk gebruikt voor de gravure die zich in het prentenkabinet van het Rijksmuseum bevindt.
De Esnoga bood plaats aan 1200 mannen en op de galerijen aan 440 vrouwen, voor die tijd een enorm en veelzeggend aantal: er leefden waren veel meer Sefardische dan Asjkenazische Joden in de stad, en de economische positie van de laatsten zou pas later verbeteren.

Het lemma Inwijding van de Portugese synagoge plaatst de Snoge niet alleen in zijn tijd maar ook binnen 17e-eeuws Joods Amsterdam én daarbuiten.

Website van de week
Design You Trust: Israel

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Design You Trust is een blog over toonaangevend design, actuele trends en nieuws uit de wereld van kunst, mode, fotografie, technologie, architectuur en reclame. Wereldwijd, met een vootreffelijke zoekfunctie, verborgen onder het vergrootglaasje rechtsboven in de thema-menubalk.
Wie daar Israel (zonder trema!) intikt, betreedt via designyoutrust.com een wondere wereld waar beeld de dienst uitmaakt.
Onder elke foto op de startpagina staat de doorklikoptie continue reading die leidt naar de pagina met veel meer foto's en informatie. Etsy, Facebook en Instagram zijn, waar van toepassing, toegevoegd.

Design You Trust is vanzelfsprekend ook op de sociale media Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest te vinden.

In the Picture
De Dode Zee, zó mooi, maar ook zó kwetsbaar

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Dead Sea is een minidocumentaire over de Dode Zee, Jam ha-melach (zoutzee) in het Ivriet. Het is in alle opzichten een unieke plek op aarde: een zoutmeer ruim 430 meter beneden zeeniveau, met een absurd hoog zoutgehalte in het water: ruim dertig procent.

De film laat in bijna vijf minuten vooral de schoonheid zien, en niet het ecologische drama dat zich er steeds duidelijker aftekent. Daarom ter informatie twee artikelen die daar meer over melden. The Dying of the Dead Sea dateert uit 2005, en gezien het recente verhaal As the Dead Sea dries, its collapsing shores force a return to nature is de toestand er bepaald niet beter op geworden.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
15 - 22 december

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Met stip deze week: de opname van The New York Cantors in de Snoge, zondagavond. Verder films en documentaires die stuk voor stuk de moeite waard zijn, zoals de film Etz limon, op zaterdag, de thriller Ajami, op zondag, of de semi-biografische film The Time That Remains op maandag (herhaling op woensdag).


vrijdag 15 december

 • Arte tv, 8.40: Wasser ist Zukunft. Afl.: Der Jordan - Fluss des Friedens? De rivier de Jordaan is de belangrijkste waterbron voor de inwoners van Israël, Jordanië en de Palestijnse gebieden, en bepaalt er ook de grenzen.

zaterdag 16 december

 • NPO Cultura (AVRO), 17.40: Op hoop van zegen. In 2009 maakte gezelschap Het toneel speelt een eigentijdse versie van Herman Heijermans' beroemde toneelstuk uit 1900.
 • Arte tv, 20.15: Amsterdam, London, New York: Welt-Städte (2017). Vierdelige Franse documentaire over de ontwikkeling van deze wereldsteden. Deel 1 gaat over de periode 1585-1650: Das goldene Zeitalter. Aansluitend volgen 1650-1800: Vom Handeln und Kriegeführen, 1800-1880: Schock der Moderne en 1880-2017: Spekulation und Größenwahn.
 • NPO Cultura (NTR), 22.00: Etz limon (Lemon Tree). Israëlische speelfilm uit 2008 van Eran Riklis over een Palestijnse weduwe die haar citroenboomgaard verliest als de Israëlische minister van Defensie haar buurman wordt.
 • NPO Cultura (VPRO), 0.45: Prohibition. Documentaire uit 2011 over de 'drooglegging', het verbod op de productie en verkoop van alcohol tussen 1920 en 1933 in de VS. Volgens de Forward vertelt de documentaire ook een stuk geschiedenis van de Joden in Amerika.

zondag 17 december

 • NPO 2 (HUMAN), 12.35: Kwartslag. Programmaserie waarin een bijzondere Nederlander vertelt welke denker (filosoof, kunstenaar, schrijver, wetenschapper) zijn of haar blik op de wereld voor altijd heeft doen kantelen. Afl.: filosofe Joke Hermsen vertelt welk idee van de Joods-Duitse filosoof Ernst Bloch haar blik op de wereld voor altijd heeft gekanteld. Vooruitkijken is durven hopen, stelde Bloch.
 • NPO Cultura (VPRO), 22.00: A dangerous Method. Speelfilm uit 2011 over leven en werk van Siegmund Freud in de vorm van een geromantiseerde biopic.
 • Canvas, 22.10: 4x7. Documentaireserie waarin elke aflevering bestaat uit documentaires van zeven minuten. In deze uitzending onder meer Lon van Nina Landau, die ook te zien was op IDFA 2017.
 • NPO 2 (EO), 22.40: The New York Cantors in de Snoge. Yaakov Lemmer, Azi Schwartz en Netanel Hershtik, drie wereldberoemde jonge cantors (voorzangers) uit New York, zongen op 3 en 4 december 2017 in de Portugese Synagoge in Amsterdam klassiek chazzanoet repertoire, traditionele Joodse muziek én maakten een knipoog naar Broadway. De artistieke leiding was in handen van dirigent Jules van Hessen, een 34 leden tellende orkest en een kamerkoor. Herhaling: 24 december, 07.10 uur (!) op NPO 2. 
 • NPO Cultura (VPRO), 23.35: Ajami. Ingenieus geconstrueerde thriller uit 2009 van Yaron Shani en Scandar Copti over de wijk Ajami in Tel Aviv waar Joden, moslims en christenen naast elkaar leven.

maandag 18 december

 • NPO Cultura (NTR), 16.05: Etz limon (Lemon Tree). Israëlische speelfilm uit 2008 van Eran Riklis over een Palestijnse weduwe die haar citroenboomgaard verliest als de Israëlische minister van defensie haar buurman wordt.
 • NPO Cultura (VPRO), 22.00: The Time That Remains. Semi-biografische film, die vier historische episodes over de familie van regisseur Elia Suleiman (Chronicle of a Disappearance, Divine Intervention) in beeld brengt. Deze familie van Israëlische Arabieren leefde in Nazareth, een stad met hoofdzakelijk Arabische inwoners die door het Israëlische leger wordt gecontroleerd.
 • Arte tv, 0.15: Eher sterben als sterben. Documentaire over Aby Moritz Warburg (1866-1929), cultuurwetenschapper en kunsthistoricus.

dinsdag 19 december

 • Arte tv, 20.15: Der Reichstag. Geschichte eines deutschen Hauses. Docudrama over de veelbewogen geschiedenis van het Duitse parlementsgebouw in Berlijn en de mensen die er mee verbonden waren.
 • Canvas, 21.15: Kinderen van de collaboratie. Zesdelige serie waarin de Belgische zender enkelen van de naar schatting 300.000 kinderen van Belgen die na de Tweede Wereldoorlog werden verdacht of beschuldigd van collaboratie met nazi-Duitsland, uitgebreid aan het woord laat. Afl. 7: het collectieve geheugen. Om de reeks Kinderen van de collaboratie in een breder perspectief te plaatsen bespreken zeven experts de beeldvorming rond en de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in België.
 • Arte tv, 21.35: Der Traum von Olympia. Die Nazi-Spiele von 1936. Docudrama (gemengd met archiefbeelden) over de (nagespeelde) lotgevallen van de Joodse hoogspringster Gretel Bergmann, die niet mee mocht doen, en Wolfgang Fürstner, de commandant van het Olympische dorp, die weg moest nadat bekend werd dat hij Joodse voorouders had.

woensdag 20 december

 • NPO Radio 1 (VPRO), 0.00: Nooit meer slapen. Cultuurprogramma met in het eerste uur een lang studiogesprek met een gast uit de cultuur of de actualiteit. Afl.: schrijver en oud-politicus Boris Dittrich, van wie onlangs zijn nieuwe boek Halszaak verscheen.
 • Arte tv, 0.50: Er nannte sie 'Bolex'. Documentaire over Jacques Bolsey (1895–1962), de uitvinder van de Bolex, de revolutionaire filmcamera voor niet-professionals. Hij werd als Jakov Bogopolsky geboren in Kiev. Dankzij zijn kleindochter Alyssa en een succesvolle crowdfunding is deze documentaire tot stand gekomen.
 • NPO Cultura (VPRO), 5.55: The Time That Remains. Semibiografische film, die vier historische episodes over de familie van regisseur Elia Suleiman (Chronicle of a Disappearance, Divine Intervention) in beeld brengt. Deze familie van Israëlische Arabieren leefde in Nazareth, een stad met hoofdzakelijk Arabische inwoners die door het Israëlische leger wordt gecontroleerd.

donderdag 21 december

 • NPO Cultura (VPRO), 23.30: Night Will Fall. Hitchcocks 'Lehrfilm für die Deutschen'. Alfred Hitchcock was één van de filmmakers die de bevrijding van de concentratiekampen in 1944 en 1945 met de camera vastlegde. Zijn film belandde onvolledig in het archief en werd pas kortgeleden gereconstrueerd.
 • Arte tv, 0.00: Haus der Sünde L'Apollonide (Souvenirs de la maison close). Indrukwekkend zedendrama uit 2011 over de inwonende nachtvlinders van het Parijse bordeel L'Apollonide in de 'Belle époque' dromend van een schuldenvrij leven buiten de muren van dit luxe bordeel. Centraal staat het gruwelijke verhaal over Madeleine, bijgenaamd 'la Juive'.

vrijdag 22 december

 • BBC Radio 3, 14.00: Radio 3 Lunchtime Concert. De Israëlische fluitiste Sharon Bezaly speelt met het London Baroque ensemble muziek van Johann Sebastian Bach.
 • NPO 3 (VPRO), 17.40: Freeks wilde wereld. Afl.: Jordanië - Dode Zee. Aan de oever van de Dode Zee leven heel veel dieren. Wie goed naar de steile rotsen tuurt, ontdekt van alles: van Arabische en Nubische steenbokken tot giftige schorpioenen.
 • BBC Radio 3, 20.30: Sir András Schiff performs Bach's The Well-Tempered Clavier. Het eerste boek van 'Das Wohltemperierte Klavier' wordt wel "het oude testament van de pianomuziek" genoemd. Hier uitgevoerd door deze wereldberoemde Hongaars-Britse pianist, die weigert in zijn steeds rechtser wordende geboorteland op te treden. Wegens zijn kritiek op de Hongaarse regering kreeg hij bedreigingen als: "We hakken je handen af als je hier nog eens komt."

(advertenties)


banner propra banner luna3 banner joodsamsterdam banner amphora banner jonet banner israelactietwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven