vrijdag 8 december 2017

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 8 december 2017 jaargang 13, nummer 44
Onze columnisten deze week
 

Beeldende kunst in Israël

Beeldende kunst in Israël

Dit cursusseizoen gaan we kunst kijken, Israëlische hedendaagse kunst om precies te zijn, en we vonden curator Ronit Eden bereid haar enorme kennis daarvan met u te delen.

Ronit wil, door met u te kijken naar het werk van Eliahou Eric Bokobza, Gil Yefman, Zoya Cherkassky en Raya Bruckenthal, laten zien waar zij hun inspiratie vinden en waardoor hun onderwerp- en materiaalkeuze wordt beïnvloed. Immers, een land met zo'n bewogen geschiedenis, met zo'n bijzondere bevolkingsopbouw en een geografische positie die de bewoners bijna permanent weinig rust geeft, dat kan niet anders dan zijn weerslag vinden in de kunst.

Ronit geeft de cursus, die plaats vindt op 24 en 31 januari en 7 en 14 februari 2018, in het Engels.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Amusement in de oorlogsjaren

Amusement in de oorlogsjaren

Crescas en het Nationaal Holocaust Museum i.o. presenteren zondag 11 maart een bijzonder stukje amusementsgeschiedenis, want zo mag je de theatervoorstelling Door de nacht klinkt een lied wel noemen.
Mirjam van Dam, Monique de Adelhart Toorop en Jetta Starreveld vertellen al swingend en zingend de persoonlijke verhalen van Jetty Paerl, Jetty Cantor en Conny Stuart, drie bijzondere zangeressen die zich ten tijde van de Tweede Wereldoorlog staande wisten te houden.
Jetty Paerl vluchtte na de bombardementen op Rotterdam in 1940 met haar familie naar Londen, waar ze onvergetelijk werd als de trooststem 'Jetje van Radio Oranje'. Jetty Cantor was een bekend radiozangeres en violiste, die in Kamp Westerbork werd ingezet in de kamprevue De Gruppe Bühne Lager Westerbork, om de Duitse leiding te te vermaken en de kampbevolking een beetje op te beuren. Conny Stuart was ingelijfd in de door de Duitse bezetter opgezette Nederlandse Kultuurkamer en bleef, zoals velen van haar collega's, lange tijd doorwerken.
Door de nacht klinkt een lied laat zien dat in tijd van oorlog amusement letterlijk van levensbelang is.

Publicist en cabaretier Jacques Klöters (1946) schreef in 1985 het boek Door de nacht klinkt een lied. Amusement in Nederland 1940-1945. Exclusief voor Crescas leidt hij vanuit zijn grote historische kennis van de amusementswereld van toen de voorstelling bij u in.

Zet de datum vast in uw agenda, de inschrijving voor deze ontroerende voorstelling is geopend op onze website!

Fototentoonstelling 'In Memoriam' nu in Israël

Fototentoonstelling \'In Memoriam\' nu in Israël

De indrukwekkende fototentoonstelling 'In Memoriam. De gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen 1942-1945', die in 2012 te zien was in het Stadsarchief van Amsterdam, is vanaf woensdag 6 december minimaal een jaar te zien in kibboets Lohamei HaGeta'ot, waar zich het Itzhak Katzenelson Holocaust and Jewish Resistance Heritage Museum, Documentation and Study Center* bevindt.

Uit Israël kregen wij een impressie toegestuurd van de opening.

Onder grote belangstelling werd woensdag 6 december in het Ghetto Fighters Museum in Israël een Nederlandse tentoonstelling geopend. ‘In Memoriam, Deported and Murdered Jewish, Roma and Sinti Children, 1942-1945’, vijf jaar geleden te zien in het Stadsarchief van Amsterdam, is nu neergestreken in Israël. Naast Israëli’s (voor een groot deel Nederlanders die jaren geleden alija hebben gemaakt) was een groot contingent Nederlanders speciaal voor deze opening naar Israël gekomen.

Een deel van de tentoonstelling

Voor in de zaal werd eer betoond aan de onlangs overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan: een foto, zijn naam in het Hebreeuws en het Nederlands, en een jaartijdkaars. Zonder Van der Laans inzet was deze tentoonstelling nu niet in Israël te zien geweest.

Ode aan Eberhard van der Laan

Eén van de sprekers was Freddy Hollander, voorzitter van de Collectieve Israël Actie, die de fondsenwerving voor dit project heeft verzorgd. “Als al deze kinderen de oorlog hadden overleefd,” zo vroeg hij zich af, “hoeveel van hen zouden zich dan na de oorlog in Israël hebben gevestigd?” Een hypothetische vraag natuurlijk, maar “de kinderen die dankzij het werk van Guus Luijters nu niet meer anoniem zijn, die nu een naam en een gezicht hebben gekregen, zijn thuisgekomen. Ze hebben als het ware alsnog alija gemaakt,” aldus Freddy Hollander.

Guus Luijters en Freddy Hollander (CIA)

Guus Luijters haalde een jeugdherinnering op en vertelde hoe hij als vierjarige, bij zijn vader achterop de fiets, een tochtje door Amsterdam maakte. Hij herinnert zich nog dat hem als klein jongetje al iets opviel. Zodra ze op het Waterlooplein en in de achterliggende straten fietsten, zag alles er zo anders uit. De gebouwen, de huizen - er was iets vreemds. “Waar is iedereen?” vroeg hij aan zijn vader. Het korte antwoord staat in zijn geheugen gegrift: “Weg.”

De basis van de tentoonstelling 'In Memoriam. De gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen 1942-1945' in Amsterdam vormde het ruim duizend pagina's tellende gelijknamige boek van schrijver en essayist Guus Luijters en onderzoekster Aline Pennewaard M.A.. In dit monumentale gedenkboek kregen in 2012 17.964 kinderen hun naam terug: van ieder kind zijn de naam, de geboortedatum en het adres opgenomen, alsmede de sterfdatum en -plaats. Bovendien kregen 3000 kinderen ook hun gezicht terug: van hen zijn foto’s achterhaald en afgebeeld. Tijdens en na de tentoonstelling kregen de samenstellers nog honderden foto's toegestuurd. Ze zijn als bijlage aan het boek toegevoegd, maar maken om praktische redenen geen deel uit van de tentoonstelling in Lohamei Ha'Getaot.

In Het Parool van 3 december 2017 verscheen begin deze week een artikel over de aanloop naar de expositie in Israël.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: In Trefpunt Riga weeft slavist Jan Paul Hinrichs de geschiedenis van deze kosmopolitische en muzikale handelsstad aan de hand van de levens van tal van Joodse kunstenaars, Baltische Duitsers, Letten en Russen tot een een kleurrijk tapijt. Gelauwerd journalist Simone Korkus beschrijft in Het dienstmeisje van Degrelle het ongelofelijke verhaal van Hannah Nadel, die onder bizarre omstandigheden de oorlog overleefde. BJ en Beer is een ontroerend (voorlees)verhaal voor kinderen, dat schrijfster Nechama Mayer-Hirsch opdroeg aan haar bijzondere kleinzoon Ben-Zion Jona. Voor liefhebbers van spannende boeken is Halszaak van Boris O. Dittrich een aanrader. De oplossing van een hedendaagse misdaad blijkt in het verleden te worden gevonden.

Engelstalig
Gil Hovav is voor mensen in Israël een bekende naam: hij is schrijver van drie romans en vijftien kookboeken, daarnaast culinair journalist én presentator van diverse kookprogramma's op televisie. In Candies from Heaven beschrijft hij zijn jeugd in Jeruzalem én zijn herinneringen aan wat hij in die jaren graag at, zoals havermoutpap met rozenwater.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • In het Literair Café van het Goethe-Instituut in Amsterdam vindt woensdag 13 december de presentatie plaats van Hoe ik Hitlers getuige werd van de Duitse schrijver Peter Keglevic.
 • Marcel Möring gaat maandag 18 december bij SPUI25 in gesprek met Maarten Asscher over het jaar 2017, dat voor hem in het teken stond van het verschijnen van zijn nieuwe roman Eden.
 • In Museum Meermanno | Huis van het boek is de komende maanden de interactieve tentoonstelling De kunst van het lezen. Van Wlliam Kentridge tot wikipedia te zien.

Vers uit de ramsj geplukt
Lang geleden, en door de onderliggende in zichten opnieuw actueel: De spiegel van het Westen, waarin rechtsfilosoof Jean-Louis Vullierme (1955) het nazisme en de westerse beschaving aan een onderzoek onderwerpt, en concludeert dat een groot aantal aspecten uit de nazi-ideologie ook nu nog voortleeft. Abram de Swaan beschrijft in Woorden van de wereld het mondiale talenstelsel, bestaande uit zo’n vijfduizend groepen die elk een eigen taal spreken en de andere niet verstaan, met een grote spraakverwarring ten gevolge. Joshua Wolf Shenk ontkracht in De kracht van het tweetal de mythe van het eenzame genie en laat zien dat het samenkomen van twee bijzondere geesten kan leiden tot magische samenwerkingen.

Het raadsel Bloeme

Het raadsel Bloeme

Cineaste Erga Netz maakte op verzoek van de Evangelische Omroep Bloeme's raadsel, een portret van Bloeme Evers-Emden (1926-2016), dat donderdag 14 december om 16.10 uur op NPO 2 te zien zal zijn.

Wie Bloeme z.l. heeft gekend, zal haar nooit vergeten, en dat geldt ook voor Erga Netz, die jarenlang de Joodse lessen volgde die Bloeme voor Crescas gaf in haar eigen huiskamer.

Bloeme overleefde Auschwitz, was humaniste, ontwikkelingspsycholoog en feministe, dat staat zelfs op Wikipedia, maar wie zij werkelijk was, dat wilde Erga graag uitzoeken.
Samen met de klein- en achterkleinkinderen dook ze in de persoonlijke geschiedenis van deze bijzondere vrouw in wie tederheid, pijn, vriendelijkheid, tragiek en rotsvaste overtuigingen tot een uniek mengsel waren samengesmolten.
De documentaire over Bloeme Evers is daarnaast óók een groter verhaal geworden over het lot van de Joden in de 20e en 21e eeuw.

Zelfs als het raadsel dat haar omgaf nooit zal worden opgelost (en daarvoor moet u echt zelf de documentaire bekijken), wordt in ieder geval Bloeme's erfenis van leren, feminisme, humor en humanisme stap voor stap onthuld.

Ook voor Crescas heeft Bloeme veel betekend, zoals oud-directeur Michel Waterman het in zijn In Memoriam op onze website zo mooi verwoordde.

Ter ere van en in herinnering aan Bloeme Evers-Emden z.l. heeft Crescas in 2016 het Dr. Bloeme Evers-Emden Fonds in het leven geroepen. Met uitkeringen uit dit fonds stellen wij cursisten voor wie de financiën een obstakel zijn, in staat toch mee te doen.

Culturele agenda

Culturele agenda

Wat is er te zien, te horen en te doen de komende weken?

 • Amsterdam: een sneak preview van de documentaire Bloeme's raadsel is zondag 10 december te zien in Sjoel West. Meer info onder de link!
 • Den Haag: haast u zondag 10 december naar de Pulchri Studio voor de documentaire Arabic Movie (2015) van de Israëlisch-Egyptische filmmakers Eyal Sagui Bizawe en Sarah Tsifroni. Rond de filmvertoning zijn een aantal extra activiteiten gepland, en de hele middag - mét aansluitende Q&A - wordt geleid door de Israëlisch-Jemenitische Anat Ratzabi.
 • Maastricht: de Israëlische jazzpianist Gilad Hekselman (1983) is met zijn nieuwe elektrische band ZuperOctave op toernee. Donderdag 14 december speelt hij met Aaron Parks en Kendrick Scott (ook wel Gilad Hekselman’s ZuperOctave – feat. Aaron Parks, Kendrick Scott genoemd) te gast op Jazz Maastricht, zaterdag 16 december speelt het trio in Amsterdam in het Bimhuis.
 • Amsterdam: een groot aantal werken van de Amerikaans-Hongaarse fotograaf André Kertész (1894–1985) zijn nog tot en met 10 januari 2018 te zien in het FOAM.
 • Groningen: Van 15 tot en met 17 december vindt in Groningen het Orbitfest plaats, een lichtfestival dat zich afspeelt op diverse prominente locaties in de stad, waaronder de synagoge aan de Folkingestraat. Dé kans om de sjoel eens in een geheel nieuw licht te zien!
 • Amsterdam: Onder de titel Origin brengt de Nederlandse violiste Gwendolyn Masin met haar Ensemble Jiddisje weemoed en Roemeense dansen naar haar publiek.
 • Amsterdam: in het Vlaams Cultuurhuis, beter bekend als De Brakke Grond, exposeren Revital Cohen (1981, Jeruzalem) en Tuur van Balen (1981, Leuven) hun project 'Een tentoonstelling in vijf aktes'. Het in Londen wonende en werkende duo noemen het ook wel "situated practice", omdat ze gebruikmaken van de mogelijkheden van de plek waar ze zich bevinden, in dit geval dus de Brakke Grond als multidisciplinaire presentatieplek.

In de Digibieb
Channoeko-lichtjes in de Digibieb

In de Digibieb

De Joodsche Kinderliedjes van Clara Asscher-Pinkhoff, een verzameling feestelijke liedjes die betrekking hebben op hoogtijdagen uit het Joodse jaar, werden in 1918 voor het eerst uitgegeven.

Clara Pinkhof (toen nog zonder Asscher), onderwijzeres in hart en nieren, droomde ervan dat kinderen thuis en op "de Joodsche school" liedjes zouden zingen. "Als het eens werkelijkheid werd! Maar ik ben al heel blij als er een paar kinderen zijn, die hun Joodsche leven van thuis in deze liedjes terugvinden en die ze daarom graag zingen." In haar inleiding verklaart ze waarom ze de liedjes wilde uitgeven: "Ze zijn gemaakt, doordat Joodsche kinderen op een bijzondere Joodsche school mij in den Channoeko-Sinterklaastijd vroegen, of we nu geen Sinterklaasliedje gingen leeren. Dat vond ik toen een afdoend bewijs voor de noodzakelijkheid dezer liedjes."

Uitgeverij Amphora Books moet van de onsterfelijke charme van deze bijna honderd jaar oude kinderversjes overtuigd zijn geweest toen in 1980 werd besloten tot een heruitgave, nu met illustraties van Leo Pinkhof. Bij die gelegenheid werden de onvergetelijke liedjes ook van nieuwe muziek voorzien. Maar er zullen vast en zeker nog oudere lezers zijn die zich de liedjes herinneren met de oude melodieën.

Omdat dinsdagavond 12 december het eerste kaarsje in de Chanoekia wordt ontstoken, bladert de Digibieb-carrousel door naar bladzijde 14 en 15, waar het Chanoeka-liedje te vinden is.

Ze zijn toch zoo aardig, die Channoeko-lichtjes;
Ze kijken ons aan, net als kleine gezichtjes,?
Zoo vroolijk en blij.?
Zoo mooi, dat we telkens er naar moeten kijken,
Zoo licht, dat ze haast wel op zonnetjes lijken,
Die vlammetjes-rij.
Ze luisteren toe, hoe we allemaal zingen?
Van ’t Channoeko-feest en van heel mooie dingen,
En knikken er bij,?
Maar is het zoo laat, dat w’in bed zijn gekropen,
Dan houden ze ook niet hun oogjes meer open,
Dan slapen ook zij.

U kunt het boekje downloaden in de Joodse Bibliotheek, of het online lezen.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Chanoeka start dinsdagavond, en dus staan latkes centraal in The Nosher. Leuk, lekker en leerzaam!
 • Lees in The Librarians over de 15e-eeuwse Joodse wetenschapper Abraham Farissol die een gebedenboek schreef speciaal voor vrouwen.
 • Vorige maand won het project ‘Leer je buren kennen’ van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam de Brouwer Prijs voor Wetenschap en Samenleving. Op Netwerk Burgerschap MBO een artikel over de noodzaak van dit project. Ook Nieuw Wij besteedt er aandacht aan.
 • De voor 2019 geplande tentoonstelling van de Dode Zeerollen in het Bijbelmuseum in Frankfurt gaat niet door. Lees meer in JPost.
 • In Jewniverse wordt aandacht besteed aan beeldend kunstenaar Amadeo Clemente Modigliani.
 • Kazerne Dossin, de voormalige Belgische legerkazerne in Mechelen die door de Duitsers als doorgangskamp werd gebruikt, is sinds vijf jaar een museum en memoriaal over Holocaust en mensenrechten. HLN besteedt aandacht aan het eerste lustrum.
 • het Amerikaanse weekblad Newsweek legt aan zijn lezers uit wat Chanoeka is.
 • Food blogger Jonathan Paul Katz legt in Jewish Currents uit waarom volgens hem 'echt Joods eten' niet bestaat.

Website van de week
Israel21C: ook dít is Israël!

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

'Uncovering Israel', staat in kleine letters onder het logo van ISRAEL21C. Het is sinds de lancering in 2001 de belangrijkste missie van de website: de wereld te laten zien dat over het hedendaagse Israël zoveel meer te vertellen is dan nieuws over 'het conflict'. Hier vind je het échte Israël, niet het Israël waarover de media steeds vaker weinig positiefs meer weten te melden.

ISRAEL21C ziet er gelikt uit, kleurrijk, de nieuwsgierigheid prikkelend en uitnodigend. In goed geschreven artikelen krijgt de bezoeker een actueel en betrouwbaar beeld van de ontwikkelingen op het gebied van technologie en industrie, gezondheidswetenschappen, natuur en milieu, cultuur en toerisme, onderwijs en sociaal-maatschappelijke onderwerpen.

Twee zaken die ons opvielen toen we weer eens rondkeken op de website: een artikel over autisme bij pasgeborenen, en een interactieve wereldkaart waarop álle plekken zijn aangegeven waar Israël in noodsituaties te hulp is geschoten.

ISRAEL21C is inmiddels uitgegroeid tot een community, met een actieve pagina op Facebook en even actieve accounts op Twitter en Instagram. 21seevideo is het eigen videokanaal, en ook YouTube wordt gebruikt. Met de wekelijkse nieuwsbrief mis je niets van wat er nieuw op de website verschenen is.

ISRAEL21C staat bij uw redacteur bij de favorieten - zoveel positief nieuws stemt opgewekt en hoopvol!
Wij worden er blij van, hopelijk u ook!

In the Picture
Modeh ani

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Merav Brenner is dirigent van de in Israël zeer populaire vrouwenzanggroep Hallel. Ze maakte voor haar zangers een nieuw arrangement van Modeh ani, het eerste ochtendgebed, waarin dank wordt gezegd voor de nieuwe morgen, de ziel, het licht en het leven.
Prachtig en spatzuiver gezongen door een grote groep prachtige, blije vrouwen.

Kijk op lyricstranslate.com voor de Engelse vertaling.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
8 - 15 december

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Deze week hebben wij twee aanraders voor u: de indringende en poëtische film Ida, zaterdagavond te zien op NPO 2, en met stip natuurlijk het portret dat Erga Netz maakte van Bloeme Evers, donderdagmiddag op NPO 2.

vrijdag 8 december

 • NPO Radio 1 (NTR), 0.00: HoorspelHalfuur. In de serie Fluiten in het donker, waarvoor zes literaire auteurs de opdracht kregen een hoorspel te schrijven voor de publieke omroep, vanavond Golfbrekers, de bijdrage van dichteres Hélène Gelèns. Ze vertelt het verhaal van vier sterke vrouwen ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, onder wie de Amerikaanse Emma Goldman, voorvechtster van vrouwenemancipatie.

zaterdag 9 december

 • NPO Cultura (NTR), 13.25: Le concert. Tragikomedie uit 2009 over een dirigent die door het Sovjetregime wordt ontslagen omdat hij weigert Joodse orkestleden te ontslaan. Met een list weet hij zijn stiel weer op te pakken.
 • NPO 2 (EO), 23.30: Ida. Roadmovie uit 2013 over de Poolse Anna, die op het punt staat haar geloftes voor het klooster af te leggen. Dan blijkt dat ze van Joodse afkomst is en eigenlijk Ida heet. Samen met haar tante Wanda duikt ze in haar verleden.

zondag 10 december

 • NPO Cultura (KRO-NCRV), 9.45: 150 Psalms. De drieduizend jaar oude psalmen als spiegel van de moderne maatschappij. In twaalf concerten gaat het om thema's als vluchtende volkeren, onrechtvaardige leiders en machtsmisbruik.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 10.00: OVT, met om 11.25 uur de rubriek Het Spoor Terug - het laatste woord. In deze aflevering podcasts over historische boeken die je gelezen moet hebben, zoals Hannah Arendts Eichmann in Jeruzalem: de banaliteit van het kwaad.
 • NPO 2 (AVROTROS), 17.35: Kunstuur. Afl.: William Kentridge.
 • NPO Cultura (NTR), 22.10: On the Road. Roadmovie uit 2012 naar het befaamde boek van Jack Kerouac over Sal Paradise, die met een nieuwe vriend de dagelijkse sleur ontvlucht en door heel Amerika reist.

maandag 11 december

 • NPO Cultura (VPRO), 22.00: Ajami. Ingenieus geconstrueerde thriller uit 2009 van Yaron Shani en Scandar Copti over de wijk Ajami in Tel Aviv, waar Joden, moslims en christenen naast elkaar leven.
 • Arte tv, 23.35: Hitlers Hollywood. Das deutsche Kino im Zeitalter der Propaganda 1933-1945. Documentaire uit 2017 over de periode dat de Duitse cinema in handen was van de nazi's. Tussen 1933 en 1945 kwamen er duizend speelfilm uit. De meeste waren geen echte propagandafilms, maar ze waren in geen geval onschuldig of vrij van politieke lading.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 0.00: Nooit meer slapen, cultuurprogramma met in het eerste uur een lang studiogesprek met een gast uit de cultuur of de actualiteit. Afl.: éminence grise van de Nederlandse documentaire fotografie Ad van Denderen. Hij werkte de afgelopen jaren geregeld in Israëlisch-Palestijns gebied. Zaterdag wordt in Huis Marseille in Amsterdam de expositie 'Jerusalem Stone' geopend, waarin hij steen als metafoor gebruikt voor de complexe en precaire situatie in het gebied.

dinsdag 12 december

 • Canvas, 21.15: Canvas, 21.15: Kinderen van de collaboratie. Zesdelige serie waarin de Belgische zender enkelen van de naar schatting 300.000 kinderen van Belgen die na de Tweede Wereldoorlog werden verdacht of beschuldigd van collaboratie met nazi-Duitsland, uitgebreid aan het woord laat. Afl. 4: De Holocaust.
 • NPO 3 (BNNVARA), 23.00: The Good Son. Documentaire uit 2013 van de Israëlische cineaste Shirly Berkovitz over de 22-jarige Or Bar die van geslacht wil veranderen. Zijn conservatieve familie mag er niets van weten. De film volgt Or voor en na de operatie. Haar eerste periode als vrouw is moeilijk. Ze heeft geen idee hoe haar familie en vrienden zullen reageren.

woensdag 13 december

 • Arte tv, 22.10: 1937 - Das Ende der Unschuld. Tweedelige Duitse geschiedenisdocumentaire uit 2017 over het jaar 1937, gezien door de ogen van John F. Kennedy, Pablo Picasso en Ernest Hemingway. Beide delen worden achter elkaar uitgezonden.

donderdag 14 december

 • NPO 2 (EO), 16.10: Bloeme's raadsel. Documentaire uit 2017 van Erga Netz. De klein- en achterkleinkinderen van Auschwitz-overlevende, humaniste en feministe Bloeme Evers-Emden gaan op zoek naar wie hun grootmoeder werkelijk was.
 • NPO Cultura (AVRO), 21.15: Op hoop van zegen. In 2009 maakte gezelschap Het toneel speelt een eigentijdse versie van Herman Heijermans' beroemde toneelstuk uit 1900.
 • NPO 2 (VPRO), 0.05: Art and Craft. Documentaire uit 2014 van Sam Cullman en Jennifer Grausman over kunsvervalser Mark Landis, die zijn vaardig gemaakte kunstkopieën als echte werken aan meer dan zestig musea doneerde.
 • NPO Cultura (VPRO), 0.10: Ajami. Ingenieus geconstrueerde thriller uit 2009 van Yaron Shani en Scandar Copti over de wijk Ajami in Tel Aviv waar Joden, moslims en christenen naast elkaar leven.

vrijdag 15 december

 • Arte tv, 8.40: Wasser ist Zukunft. Afl.: Der Jordan - Fluss des Friedens? De rivier de Jordaan is de belangrijkste waterbron voor de inwoners van Israël, Jordanië en de Palestijnse gebieden, en bepaalt er ook de grenzen.

(advertenties)


banner propra banner jonet banner amphora banner luna3 banner joodsamsterdam banner israelactietwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven