vrijdag 24 november 2017

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 24 november 2017 jaargang 13, nummer 42
Onze columnisten deze week
 

Ivriet leren via Skype!

Ivriet leren via Skype!

Crescas gaat steeds meer digitaal, en de mogelijkheden van 'leren op afstand' (e-learning) hebben we vorig seizoen uitgebreid met Skypelessen Ivriet.

Het voordeel van e-learning is dat u in eigen tempo en op een zelf gekozen moment aan de studie kunt, en daar bovendien uw huis niet voor uit hoeft.
Shelly Bodenheimer geeft u via Skype-chatgesprekken privéles in het leren schrijven, lezen, luisteren en spreken van modern Hebreeuws, en bespreekt met u het door u gemaakte en via de e-mail opgestuurde huiswerk.
Het is een nieuwe manier van studeren, maar wel één die inmiddels wereldwijd wordt gebruikt en die zeer goede resultaten oplevert.

Op onze website leest u hoe deze digitale lesmethode precies werkt en wat de minimale vereisten zijn om maximaal voordeel uit de lessen te halen.

Fill the Void, een film over keuzes die geen keuzes zijn

Fill the Void, een film over keuzes die geen keuzes zijn

De eerste van de drie films die Lev Cinema in december en januari heeft geprogrammeerd, is Fill The Void van de Amerikaans-Israëlische cineaste Rama Burshtein (1967). Een indrukwekkende film over een chassidische jonge vrouw die door het overlijden van haar oudere zusje haar eigen verwachtingen als echtgenote en moeder moet loslaten.
De film won maar liefst zeven Ophirs, de Israëlische Oscar, die wordt uitgereikt door de Israëlische Academie voor Film en Televisie.
Fill the Void is de eerste film van Rama Burshtein. Naar eigen zeggen heeft ze er vijftien jaar aan gewerkt om het verhaal in alle opzichten oprecht en eerlijk te kunnen vertellen - dat ze zich bij het draaien hield aan alle regels waaraan een orthodoxe vrouw moet voldoen, was voor haar geen issue. Alleen zo kon ze haar hoofdpersoon de stem geven die ze verdient, en de wereld van binnenuit - zonder kritiek te willen uitlokken - laten zien hoe het is als het leven een heel andere wending neemt.

Lev en Crescas hebben Aviva Pels, pastoraal werker bij JMW, bereid gevonden de film in te leiden en met u in discussie te gaan.

Bekijk de trailer op The Guardian waar ook een prachtige bespreking van de film is te lezen.

Let op: om 18.00 uur is er, voor wie dat wil, soep en een broodje, waarna om 18.30 uur de inleiding begint. Aansluitend wordt de film vertoond.
Meld u aan op onze website.

De volgende filmavonden zijn op 4 januari en 18 januari. Kijk voor meer informatie op crescas.nl.

Wie zoekt, zal vinden, met uw hulp!

Wie zoekt, zal vinden, met uw hulp!

Crescas ontving een verzoek van Thomas de Heide, redacteur bij FD Persoonlijk, het weekendmagazine van Het Financieele Dagblad. Hij werkt aan een artikel over jongeren die volgend jaar achttien jaar worden en naast hun Nederlandse paspoort ook een buitenlands identiteitsbewijs hebben.
Thomas wil ook graag in contact komen met een jongere die naast zijn of haar Nederlandse paspoort ook een Israëlisch paspoort bezit. Het wordt een prachtige productie: een grote foto met onderaan de pagina een kort persoonlijk interview. De portrettenreeks verschijnt op zaterdag 30 december. De (telefonische) interviews worden deze maand afgenomen. Ben of ken jij iemand die aan deze omschrijving voldoet? Meld je bij ons op persoonlijk@fd.nl.

Wist u dat ook ú via de nieuwsbrief van Crescas hulp kunt vragen bij zoekacties naar personen? Iemand met wie u na vele jaren zoeken nog altijd niet in contact hebt kunnen komen, nabestaanden van mensen die voor uw familie veel hebben betekend, of zelfs dat ene klasgenootje aan wie u zulke goede herinneringen hebt bewaard, maar dat u uit het oog bent verloren?
Wij verzamelen uw zoekvragen en publiceren ze in het laatste nummer van de maand op ons digitale prikbord.
We gaan van start in januari 2018, dus u hebt nog even tijd!

Mail ons op lichansky@crescas.nl, en zet zoveel mogelijk informatie in uw bericht. Wij zorgen voor het vervolg.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week
Een prachtig prentenboek als sinterklaascadeau is Alle dieren drijven, waarin Gideon Samson voor kleine kinderen het verhaal van Noach en de zondvloed vertelt. De autobiografische 'coming of age' roman Rolien en Ralien van Josepha Mendels verscheen voor het eerst in 1947, en blijkt, zeventig jaar later, nog altijd opmerkelijk modern. Fraaie tekeningen, maar dan voor volwassenen, vindt de lezer in Overlevenden van de Holocaust, een graphic novel (vroeger noemden we dat een stripboek), geschreven en getekend door Zane Whittingham en Ryan Jones. In deze graphic novel vertellen zes Joodse kinderen vertellen wat hen overkwam tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2014 werd de filmversie van het boek vertoond op het IDFA.

Engelstalig
De Israëlische Amerikaan Ellis Shuman, bij sommigen onder u wellicht nog bekend als uitgever van de helaas opgeheven website Israel Insider, woonde een paar jaar in Bulgarije. Dat is waar hij The Burgas Affair, zijn tweede 'whodunnit', heeft gesitueerd. Het boek is een actueel verhaal, in een op het oog weinig voor de hand liggende omgeving. In de Sofia Globe staat een interview met de schrijver.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • De kleine tragiek van een broodschrijver is de titel van een pagina op literatuurmuseum.nl, waar een brief uit 1936 van schrijver Siegfried van Praag aan Herman Robbers, destijds hoofdredacteur van het weekblad Elsevier, in tijd en context wordt geplaatst.
 • Schrijfster Simone Korkus was zondag 19 november te gast in het VPRO-radioprogramma OVT om te vertellen over haar boek Het dienstmeisje van Degrelle.
 • Literair Nederland noemt Laatste dagen op Ellis Island van Gaëlle Josse "een adembenemende, mooi geschreven, melancholieke roman over John Mitchell, directeur van het immigratiecentrum op Ellis Island, New York."
 • In maart 2018 verschijnt Mijn wilde tuin, een zelfportret vol levenswijsheid en humor van de grote Israëlische schrijver Meir Shalev, die liefdevol een onherbergzaam stuk grond in de Vlakte van Jizreel opkweekt tot een weelderige wilde tuin.
 • Vier schrijvers waren genomineerd voor de 2018 Natan Book Award van de Jewish Book Council. Matti Friedman werd de winnaar met Spies of No Country.

Vers uit de ramsj geplukt
Rose, een familie in oorlogstijd, Rosita Steenbeeks roman over de dochter van een Joodse moeder en een Duitse vader, ligt als 'Dwarsligger' in de uitverkoop. Dat geldt ook voor Een dwaze maagd, waarin Ida Simons een humoristisch en liefdevol beeld van een Joodse familie schetst. Voor een klein bedrag krijgt u The Historical Atlas of Judaism van Josephine Bacon en Ian Barnes in uw bezit - vierhonderd bladzijden tekst met talrijke illustraties en kaarten over de turbulente geschiedenis van het Joodse volk.

Culturele agenda

Culturele agenda

Wat is er zoals te zien, te horen en te genieten de komende dagen?

 • Amsterdam: tijdens het Amsterdam Art Weekend, van 23 t/m 26 november, exposeert de Israëlische kunstenares Ronit Porat bij Museum Van Loon haar 'Sophiornithidae', objecten waarbij ze gebruikt maakt van opgezette vogels.
 • Alkmaar: het Jacques Thibaud Ensemble, bestaande uit Eleonore Pameijer, dwarsfluit , Burkhard Maiss, viool, Bogdan Jianu, cello en Andrei Banciu, piano, speelt dinsdag 28 november onder meer de Sonate voor fluit en piano van Leo Smit. Verder staan op het programma muziek van Beethoven, Stöhr en Mozart.
 • Sliedrecht: in de Dijksynagoge speelt dinsdag 28 november Trio C tot de Derde (Coos Lettink, accordeon, Carel den Hertog, viool en Caspar Terra, klarinet) klezmer classics en anders klassiekers.
 • Rotterdam: Museum Boymans van Beuningen exposeert vanaf woensdag 29 november onder de titel Academy of Tal R in verschillende zalen het indrukwekkende eclectische werk van de Deense, van oorsprong Israëlische beeldend kunstenaar Tal R (1967).
 • Amsterdam: Yair Lapid, partijleider van Yesh Atid, spreekt donderdag 30 november over Israëls politieke toekomst en de kans op vrede, zeventig jaar na het VN-delingsplan. NB: aanmelden verplicht per mail naar cidi@cidi.nl of telefonisch naar 070-3646862. Na ontvangst van uw aanmelding krijgt u bericht van de locatie.
 • Amsterdam: Club Classique, waar muziek en eten worden gecombineerd, neemt u vrijdag 1 december mee op reis door de wereld van de Joodse muziek.
 • Zutphen: Howl, de multidisciplinaire theaterproductie van choreograaf Amos Ben-Tal en popmuzikant en dichter Spinvis is een wonderlijke combinatie van talkshow, dansvoorstelling en concert, waarin de makers op zoek gaan naar de betekenis van identiteit op de grens tussen fictie en werkelijkheid. De productie beleeft zaterdag 2 december zijn laatste voorstelling.
 • Amsterdam: sopraan en dirigent Barbara Hannigan voert maandag 4 december met haar collectief LUDWIG onder meer een onbekend werk uit van George Gershwin, toepasselijk 'Girl Crazy' genaamd.
 • Eindhoven: voor de 8e symfonie van Gustav Mahler, de 'Symphonie der Tausend', op 8 en 9 december door het Philips Symfonie Orkest o.l.v. Jules van Hessen zijn nog kaarten beschikbaar. De concerten in Utrecht (26/11) en Amsterdam (30/11) zijn uitverkocht.

En tot slot een correctie: het laatste 'kaarslichtconcert' van het jaar 2017 in de Snoge, door klarinettist en saxofonist David Kweksilber en een aantal van zijn muzikale vrienden, vindt plaats op woensdag 13 december, en niet, zoals abusievelijk in onze nieuwsbrief van 17 november vermeld, op dinsdag.

In de Digibieb
"Geacht aetherforum"

In de Digibieb

Tussen 1953 en 1956 was Meyer Sluyser lid van het befaamde Aetherforum, de wekelijkse vragenrubriek van de VARA. In het boekje Geacht aetherforum heeft hij zijn herinneringen aan die periode gebundeld.
"Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft uitgemaakt, dat naar het Aetherforum evenveel mensen luisteren als naar een voetbalwedstrijd Holland-België, namelijk ongeveer 3,5 miljoen", meldt de tekst op de achterflap. De lezer mag meekijken en -luisteren achter de schermen en gaat begrijpen dat het de leden van het forum vaak heel wat echte zweetdruppels kostte de hen voorgelegde zotte en ernstige vragen van de bezoekers van een forumavond naar tevredenheid te beantwoorden.

En zo kon het gebeuren dat Sluyser en zijn medeforumleden werd gevraagd naar hun mening over het Sinterklaasfeest. Programmaleider Ary van Nierop was verantwoordelijk voor de keuze uit door VARA-leden ingezonden vragen. Volgens Sluyser deed Van Nierop dat "met een griezelig-fijn gevoel voor psychologie", overtuigd als hij ervan was dat de leden van het forum - een bont gezelschap bestaande uit de hoogbejaarde Jan van Zutphen, gemeenteraadslid van Hilversum Mien Straalman-Krerner, de levenswijze sociaal-democratische politicus en onderwijzer David van Staveren, mr. Han Roelse, advocaat te Amsterdam, Wim Thomassen, burgemeester van Zaandam, de Rotterdamse zakenman Hein Willemse en Meyer Sluyser - daar vermoedelijk verschillend over zouden denken. "De keuze van de vragen is het geheim van het succes, maar dan ook het enige geheim."

Op bladzijde 104 schrijft Sluyser over een vraag die elk jaar terugkomt: "Moet men kinderen vertellen dat Sinterklaas niet bestaat?", en omdat met name hém de kwestie werd voorgelegd, schrijft hij ook zijn antwoord op. Op bladzijde 111 tot en met 114 is het Sinterklaasfeest opnieuw aanleiding voor een discussie.

In deze tijd waarin de zwarte/bonte/blanke en roetveegpieten weer even hoog op de agenda staan van voor- en tegenstanders: in de jaren '50 van de vorige eeuw was dat kennelijk geen punt van discussie. In Geacht aetherforum wordt Sints knecht nergens genoemd.

U kunt Geacht aetherforum online lezen in onze Digibieb, én als PDF naar uw eigen computer downloaden

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • In de Forward is te lezen waarom gidsen op Masada het verhaal bij hun rondleiding zullen moeten aanpassen.
 • De oudste bijenkorven ter wereld stonden 3000 jaar geleden in het oude Israël, maar in de Tora wordt er niet over geschreven. Lees meer in het bijentijdschrift Bee Culture.
 • In Mosaic Magazine laat Philologos zijn licht schijnen over een zonsverduistering in het jaar 1207 en de betekenis ervan voor het Bijbelboek Joshua.
 • The Calvert Journal besteedt aandacht aan de tentoonstelling Russian Revolution: A Contested Legacy, waarin een beeld wordt gegeven hoe Joden in de Sovjet-Unie na 1917 verwoed streden voor artistieke vrijheid.
 • Kalkoenkwekerijen produceren een verbijsterende hoeveelheid mest, en daarvoor heeft Israëlisch onderzoek een mogelijke oplossing gevonden, volgens Israel21C.
 • Toeristen worden in Jeruzalem altijd naar dezelfde plekken geleid, maar er is zoveel meer, schrijft Times of Israel.
 • Tablet beschrijft hoe een Israëlische familie Wenen verovert met… eten, en Tablet bericht ook dat nergens ter wereld zoveel veganistische restaurants zijn als in Tel Aviv.
 • Soms is ouder nieuws nog even bijzonder als toen het werd geplaatst, zoals dit artikel in Time van 12 april 2017, waarin na zeventig jaar een raadsel alsnog wordt opgelost.

Bij het overlijden van Willy Brill

Bij het overlijden van Willy Brill

Op 10 november overleed Willy Brill, "Nederlands (sic) stemactrice, hoorspelregisseur en vertaalster" zegt Wikipedia over haar.
Velen zal haar naam weinig zeggen, maar ouderen kennen haar stem van de exacte tijdmelding die tussen 1968 en 1992 op het telefoonnummer 002 (later 06-8002) te horen was. Het was maar een klein deel van haar activiteiten (de geluidsband werd in 1968 in één keer opgenomen): als hoorspelactrice en -regisseur verdiende ze haar sporen ook, getuige de vele hoorspelen waaraan ze meewerkte.

De betekenis van Willy Brill z.l. voor Joods Nederland ligt op een geheel ander vlak. Als voorvechtster van het Jiddisje erfgoed richtte ze in 2000 de Stichting Jiddisj op. Daarmee creëerde ze een platform waar die door haar zo geliefde taal een thuis vond en waar iedereen die er belangstelling voor had, welkom was. Zelf werkte ze tot op het laatst aan vertalingen van Jiddisje poëzie en proza, en was ze de drijvende kracht en grote inspirator achter Grine Medine, het periodiek van de Stichting Jiddisj. Het volgende nummer - Brill werkte er zelf nog aan mee - verschijnt eind januari, en zal, hoe kan het anders, geheel aan haar leven en werk gewijd zijn.
Op stichtingjiddisj.nl zijn drie geluidsopnames te horen waarop Willy Brill Jiddisje liederen zingt.

In de Volkskrant verscheen de dag naar Brills overlijden een mooi In memoriam.

Moge haar nagedachtenis tot zegen zijn.

Website van de week
Riga Ghetto and Latvian Holocaust Museum

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

De website voor het Riga Ghetto and Latvian Holocaust Museum kwam haast bij toeval tot stand, doordat digitaal ontwerper Cory McLeod vier jaar geleden een bezoek bracht aan het noodlijdende gettomuseum in de Letse hoofdstad. McLeod was diep onder de indruk van de verhalen die de directeur van het museum, rabbijn Barkan, over de vroegere bewoners van het getto vertelde.
Voor hun nagedachtenis maakte McCleod, samen met een collega, de website Rigas Geto Muzejs. Uit de vele namen die McLeod had gehoord, koos het creatieve duo vier personen. Ze onderzochten hun verhalen tot in de kleinste details, om de wereld bekend te maken met hun wedervaren, met de waardigheid en compassie die ze verdienen.

De website opent schermvullend met zes foto's. Mouseover voorziet ze van een titel, een klik brengt de verhalen naar boven, in foto's, tekst en tekeningen. Beweeg de muis over de foto en rechtsonder kunt u de taal kiezen: Engels, Russisch of Lets.

Middenonder vindt u de link Map, die leidt naar een interactieve pagina waar u virtueel door het getto kunt wandelen. Dit is als een "reisgids door het verleden", dank zij de extra informatie die er te vinden is.

Een heel indrukwekkend monument voor de 25.000 Joden die door de nazi's op 30 november en 8 december werden weggevoerd naar een bos buiten Riga, waar ze werden vermoord.

In the Picture
Yiddish Soul

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

In 2005 werd de documentaire Yiddish Soul gemaakt. Shura Lipovsky (Amsterdam), het Italiaanse klezmer ensemble KlezRoym en Karsten Troyke (Duitsland) musiceren en spreken met mensen voor wie Jiddisj altijd een levende taal is gebleven. In de documentaire reizen Chava Alberstein en Myriam Fuks met de musici mee door Europa, op zoek naar het Jiddisj van vroeger én nu.

Shura Lipovsky krijgt op 27 december in New York de 2017 Adrienne Cooper Dreaming in Yiddish Award uitgereikt. Crescas feliciteert haar met deze geweldige bekroning van haar inzet voor de Jiddisje taal en cultuur.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
24 november - 1 december

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Naast enkele herhalingen, deze week de documentaire De Sleutel van het Leven over het monnikenwerk van Jacob de Leeuwe; en de Fryslân Dok documentaire Pamietamy, beide te zien op NPO 2 op zondag 26 november. Ook Arte tv doet het goed met een Israëlische film en de prachtige documentaire Who's gonna love me now.


vrijdag 24 november

 • NPO 2 (NTR), 21.05: College tour. Afl.: Yotam Ottolenghi. Twan Huys interviewt deze geniale kok, auteur en culinair ondernemer, die zijn carrière begon als journalist en in Amsterdam filosofie studeerde.

zaterdag 25 november

 • NPO 2 (OMROP FRYSLAN), 15.30: Fryslân Dok. Afl.: Pamietamy (Wij herinneren). Documentaire uit 2017 over het jubileum van fanfareorkest CMV Excelsior uit Grijpskerk dat wordt gevierd met een een bijzondere compositie. Deze compositie leidt tot een muzikale ontdekkingsreis van het orkest naar een beladen plek uit de Tweede Wereldoorlog en het persoonlijke verhaal van een Joodse overlevende.
 • NPO Cultura (OMROP FRYSLAN), 18.30: Fryslân Dok. Afl.: Romania, Romania. Portret van klezmermuzikant Jaap Mulder (Leeuwarden, 1959) en de roots van zijn muzikale DNA in Transsylvanië, Roemenië.

zondag 26 november

 • NPO Radio 1 (VPRO), 11.25: OVT. In het segment Het spoor terug het verhaal van de arme Portugese Jood Jacob Barocas die in 1640 naar Nederland kwam en in Amsterdam de toneelstukken van Félix Lope de Vega introduceerde, waaronder La Hermosa Ester, dat in 1659 met groot succes werd opgevoerd.
 • NPO 2 (OMROP FRYSLAN), 12.55: Fryslân Dok. Afl.: Pamietamy (Wij herinneren). Documentaire uit 2017 over het jubileum van fanfareorkest CMV Excelsior uit Grijpskerk dat wordt gevierd met een een bijzondere compositie. Deze compositie leidt tot een muzikale ontdekkingsreis van het orkest naar een beladen plek uit de Tweede Wereldoorlog en het persoonlijke verhaal van een Joodse overlevende.
 • NPO 2 (EO), 15.30 uur: De Sleutel van het Leven, documentaire uit 2017 over Jacob de Leeuwe (67), die bezig is met een schier onmogelijk werk: het vertalen van de Talmoed in het Nederlands.
 • NPO 2 (EO), 16.05: Skip it!, korte documentaire over de in Amsterdam wonende Israëlische verhalenverteller Rod Ben Zeev. Hij keert met regelmaat terug naar zijn geboorteland, waarmee hij een ambivalente relatie heeft.
 • NPO Cultura (NTR), 22.00: Waltz with Bashir (Vals im Basjir). Bekroonde animatiedocumentaire uit 2008 van de Israëlische filmmaker Ari Folman over het bloedbad in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila in september 1982 in de Libanese hoofdstad Beiroet.
 • Arte tv, 1.40: The Exchange (Hahithalfoet). Komisch drama uit 2011 over universitair docent Oded die zijn leven op een andere manier wil bekijken.

maandag 27 november

 • NPO Cultura, 18.45: College tour. Afl.: Yotam Ottolenghi. Twan Huys interviewt deze geniale kok, auteur en culinair ondernemer, die zijn carrière begon als journalist en in Amsterdam filosofie studeerde.
 • NPO Cultura, 21.25: Podium Dans. Wekelijks dansprogramma waarin choreografen en artistiek leiders van de meest toonaangevende dansgezelschappen uit Nederland aan het woord komen. Afl.: Itamar Serussi, sinds oktober 2014 huischoreograaf bij het Scapino Ballet Rotterdam.

dinsdag 28 november

 • NPO Cultura (OMROP FRYSLAN), 15.35: Fryslân Dok. Afl.: Romania, Romania. Portret van klezmermuzikant Jaap Mulder (Leeuwarden, 1959) en de roots van zijn muzikale DNA in Transsylvanië, Roemenië.
 • Canvas, 21.15: Kinderen van de collaboratie. Tweede deel van een zesdelige serie waarin de Belgische zender enkelen van de naar schatting 300.000 kinderen van Belgen die na de Tweede Wereldoorlog werden verdacht of beschuldigd van collaboratie met nazi-Duitsland, uitgebreid aan het woord laat. Afl.: Het zwarte net.
 • Arte tv, 23.50: Wer wird mich jetzt noch lieben? (Who's Gonna Love Me Now?). Aangrijpende documentaire uit 2013 over Saar Maoz die ontdekt dat hij seropositief is en toenadering zoekt met zijn familie, die hem twintig jaar eerder uit de kibboets had verstoten vanwege zijn homoseksualiteit.

woensdag 29 november

 • NPO Cultura, 21.25: Podium Dans. Wekelijks dansprogramma waarin choreografen en artistiek leiders van de meest toonaangevende dansgezelschappen uit Nederland aan het woord komen. Afl.: Itamar Serussi, sinds oktober 2014 huischoreograaf bij het Scapino Ballet Rotterdam.
 • NPO Cultura, 19.50: College tour. Afl.: Yotam Ottolenghi. Twan Huys interviewt deze geniale kok, auteur en culinair ondernemer, die zijn carrière begon als journalist en in Amsterdam filosofie studeerde.
 • Arte tv, 22.10: Stefan Zweig. Ein Europäer von Welt. Portret van deze geliefde Oostenrijkse schrijver die samen met zijn tweede vrouw Lotte op 22 februari 1942 besloot een einde te maken aan hun leven. Hij voorzag grote treurigheid over de vernietiging van zijn "geistige Heimat Europa", beseffend dat hij, ook bij een eventuele overwinning op Hitler-Duitsland, vertegenwoordiger van een voorbije wereld zou zijn.
 • NPO 2 (EO), 0.00 uur: De Sleutel van het Leven, documentaire uit 2017 over Jacob de Leeuwe (67), die bezig is met een schier onmogelijk werk: het vertalen van de Talmoed in het Nederlands.
 • NPO 2 (EO), 0.50: Skip it! Korte documentaire over de in Amsterdam wonende Israëlische verhalenverteller Rod Ben Zeev. Hij keert met regelmaat terug naar zijn geboorteland, waarmee hij een ambivalente relatie heeft.

donderdag 30 november

 • NPO Cultura (NTR), 22.00: Waltz with Bashir (Vals im Basjir). Bekroonde animatiedocumentaire uit 2008 van de Israëlische filmmaker Ari Folman over het bloedbad in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila in september 1982 in de Libanese hoofdstad Beiroet.

vrijdag 1 december

 • BRT 1, 23.25: The Illusionist. Drama uit 2006 waarin, voor de goede verstaander, een duidelijk Joods thema te bespeuren is.

(advertenties)


banner propra banner israelactie banner luna3 banner amphora banner joodsamsterdam banner jonettwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven