vrijdag 3 november 2017

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 3 november 2017 jaargang 13, nummer 39
Onze columnisten deze week
 

Grote Israëlische schrijvers lezen, in hun eigen taal

Grote Israëlische schrijvers lezen, in hun eigen taal

Een cursus van drie lessen, geheel in het Modern Hebreeuws, dat is nieuw bij Crescas. De inhoud van deze cursus is ook nieuw: het lezen van Hebreeuwse literatuur ín het Hebreeuws. De titel, Hebreeuwse literatuur ontrafeld, dekt de lading van de lessen uitstekend, want dat is wat u, onder leiding van Shirley Avni zult gaan doen.
Als studie-onderwerpen koos Shirley onder meer Israëlische poëzie en liederen van Rachel (Rachel Blaustein Sela 1890-1931), Yona Wallach (1944-1985) en Aviv Geffen (1973), en proza van grote schrijvers als Amos Oz, Etgar Keret en Meïr Shalev. Dus als u deze geliefde schrijvers altijd al eens in hun oorspronkelijke taal hebt willen lezen, dan is dit uw kans!

Wie bij Crescas wel eens een taalcursus Ivriet heeft gevolgd met Shirley als docent, weet dat ze voortreffelijk Nederlands spreekt, dus als ú het even niet meer weet, is redding door háár altijd nabij.

Gaat u de uitdaging aan? Op onze website kunt u zich inschrijven!

Global Day of Jewish Learning: uw laatste kans voor 2017!

Global Day of Jewish Learning: uw laatste kans voor 2017!

Officieel is vandaag, vrijdag 3 november, de laatste gelegenheid om u aan te melden voor de Global Day of Jewish Learning, maar omdat we iedereen de kans willen geven aan te schuiven bij deze unieke Joodse lerndag, hebben we de termijn met drie dagen verlengd.

Uw inschrijving zien we graag UITERLIJK MAANDAG 6 NOVEMBER tegemoet, met het inschrijfformulier op onze website of telefonisch op 020-6402380.

Wilt u toch nog wat meer weten over de editie 2017 van de Global Day of Jewish Learning? Lees dan het uitvoerige artikel in onze nieuwsbrief!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week
Kwesties van leven en dood, het verslag van vijf jaar onderzoek door Regina Grüter naar het Nederlandse Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog, was maandag 31 oktober onderwerp van een televisiedocumentaire, en werd een dag later door het NIOD gelanceerd tijdens een inhoudelijke boekpresentatie. Ook Mij krijgen ze niet levend is een onderzoeksverslag. Journalist Lucas Ligtenberg (1958) nam de Nederlandse 'zelfmoordepidemie' van mei 1940 - bijna vierhonderd mensen maakten na de Duitse inval een eind aan hun leven - onder de loep. Hella Rottenberg en Sandra Rottenberg schreven samen de geschiedenis van De sigarenfabriek van Isay Rottenberg, hun grootvader.

Engelstalig
In Jewish Comedy: A Serious History, van Jeremy Dauber, hoogleraar Jiddisje literatuur en cultuur aan de Columbia University, betoogt de schrijver dat Joden van oudsher met verve met ironie en absurditeit naar zichzelf hebben gekeken, vooral in tijden van onderdrukking. In die opvatting wordt Dauber gesteund door Sigmund Freud, die betoogde dat Joden meer dan wie ook in staat te zijn zichzelf zonder enige beperking tot onderwerp van spot en humor te maken.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • In kerkelijk centrum De Zonnebrink aan de Zonnebrink 61 te Winterswijk vindt zondag 5 november de presentatie plaats van de tweede druk van het gedenkboek voor de Joodse Gemeenschap van Winterswijk, We hebben ze allemaal gekend…, van de hand van Henk Vis. Het eerste exemplaar van het boek wordt aangeboden aan de Joodse gemeenschap van Winterswijk, vertegenwoordigd door Elly Engelsman-van Gelder.
 • Selma. Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao van Carolijn Visser is door De Wereld Draait Door verkozen tot Boek van de Maand. Bij het radioprogramma OVT van de VPRO werd zondag 29 oktober bovendien bekendgemaakt dat Visser met dit boek de Libris Geschiedenis Prijs 2017 heeft gewonnen.
 • Twee recensies: op Jonet werd De sigarenfabriek van Isay Rottenberg besproken, en het literaire weblog Tzum schreef over Donker woud van Nicole Kraus.
 • Boekenhandel Blankevoort kondigt voor begin 2018 de herdruk aan van Jaren van verduistering, dat in 1989 door Tini Visser in opdracht van de gemeente Amstelveen werd geschreven. Het boek was vrijwel meteen uitverkocht en is alleen nog antiquarisch te vinden. Jaren van verduistering verbindt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog met het lot van een gemeente in het spanningsveld tussen de hoofdstad Amsterdam en de luchthaven Schiphol: Nieuwer-Amstel, het huidige Amstelveen.
 • En als je je boeken uit hebt, zóuden ze een onverwacht tweede leven kunnen krijgen, schrijft Toxel.

Vers uit de ramsj geplukt
Bert Boelaars schreef Benno Premsela, 1920-1997, de biografie van deze voorvechter van homo-emancipatie.
In De oorlog verzameld beschrijft Annemieke van Bockxmeer, van 1989 tot 2012 archivaris van het NIOD, hoe de collectie van het NIOD tot stand gekomen is. Brian Clegg stelt u in de vijftig uiteenzettingen van Einstein in 30 seconden in staat de revolutionaire ideeën en theorieën van dit ongeëvenaard geniale brein te begrijpen.

Een debat over de toekomst van Israël

Een debat over de toekomst van Israël

Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet Rutte II en vicepresident van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem en voormalig topdiplomaat Yossi Gal gaan met elkaar in debat over de toekomst van Israël bezien vanuit de situatie in het Midden-Oosten.
Felix Rottenberg leidt de discussie, waarin, onder de titel Israel’s position in a rapidly changing international environment (Israëls positie in het veranderende politieke speelveld in het Midden-Oosten), de relatie van Israël met de VS en het stagnerende vredesproces tussen Israël en de Palestijnen aan de orde komen.
Het debat wordt ingeleid door Asher Cohen, voorzitter van de Hebrew University.

Deze debatavond vindt plaats op woensdag 15 november 2017 in de Makariazaal van de LJG Amsterdam, Zuidelijke Wandelweg 41, Amsterdam.
De Stichting Vrienden van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en de LJG tekenen gezamenlijk voor dit evenement, dat om 20.00 uur start. De zaal is open vanaf 19.30 uur, de voertaal is Engels.

Aanmelding, uitsluitend onder vermelding van uw volledige naam en adres, via event@nvhu.nl.

Nationale Kristallnachtherdenking 2017

Nationale Kristallnachtherdenking 2017

De Nationale Kristallnachtherdenking vindt plaats op donderdag 9 november van 17.00 tot 18.00 uur in de Portugese Synagoge aan het Mr. Visserplein te Amsterdam.

Voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib is gastspreker. Verder komen aan het woord Ron van der Wieken, voorzitter van het Centraal Joods Overleg, dat de herdenking organiseert, Alfie de Vries namens de Joodse Jongeren en Rolf Kamp die getuige was van de Kristallnacht en daarover met Wil Parijs in gesprek gaat.

Aansluitend is er een kranslegging op de binnenplaats van de Hollandsche Schouwburg.

De herdenking zal worden gepresenteerd door Sarai Mock en wordt muzikaal omlijst door André Felipe Lima en het orkest van Concertino.

Mocht u zich nog niet hebben aangemeld, dan kan dit via info@cjo.nl.
Voor vragen of opmerkingen kunt u met bovenstaand mailadres mailen of bellen naar 020-3018496.

Culturele agenda

Culturele agenda

Wat is er te doen de komende weken?

 • Amsterdam: het Seret Festival heeft zaterdag 4 november De Balie ingehuurd voor de vertoning van een interview uit 1968 met David Ben-Gurion, die toen 82 jaar was. Filmmaker Yariv Mozer destilleerde uit de oorspronkelijke zes uren een film van zeventig minuten.
 • Leeuwarden: donderdag 9 november wordt tijdens het Noordelijk Filmfestival de film Citizen Schein vertoond, over de grondlegger van de Zweedse filmindustrie. Schein werd in 1936 als Joods jongetje van 12 naar Zweden gestuurd om zo uit handen van de nazi's te blijven.
 • Amsterdam: In het Goethe-Institut vindt donderdag 9 november een paneldiscussie plaats tussen kunstenaar Joseph Sassoon Semah en Margriet Schavemaker, curator en hoofd educatie, interpretatie en publicaties Stedelijk Museum Amsterdam over de rol van de kunst, de kunstenaar en musea in deze tijd. Het evenement markeert tevens het begin van de tentoonstelling annex artistiek-filosofisch project On Friendship / (Collateral Damage) II – The Guardians of the Door die tot en met vrijdag 12 januari in het Goethe-Institut te zien is.
 • Amsterdam: Next to Normal: Palestinian Stories Untold is een productie van de Stichting Storytelling Centrum waarin vijf jonge Palestijnen en Arabische Israëli's in oude en nieuwe verhalen vertellen wat hen echt bezighoudt. De try-out is in Cafe Mezrab, daarna op 11 november in OBA Amsterdam en 12 november in Humanity House in Den Haag.
 • Amsterdam: het laatste concert in de reeks van Toets des Tijds brengt zondag 12 november artist in residence David Kweksilber en zijn saxofoon, hobo en klarinet samen met pianist Guus Janssen en studenten van het Conservatorium Amsterdam.
 • Groningen: de legendarische Israëlische singer-songwriter David Broza komt met de Israëlisch-Palestijnse zangeres Mira Awad naar Nederland. Op zaterdag 18 november in De Oosterpoort in Groningen, zondag 19 november in Enschede, dinsdag 21 november en woensdag 22 november is het tweetal in Amsterdam (resp. Muziekgebouw aan het IJ en de LJG Amsterdam), donderdag 23 november in Rotterdam, zaterdag 25 november in Heerlen en zondag 26 november in Nijmegen.

Wereldstad Brussel: een veilige haven?

Wereldstad Brussel: een veilige haven?

Het Joods Museum van België was lange tijd niet toegankelijk, maar bleef achter de schermen wel actief met kleine evenementen.

Nu is er eindelijk weer een wat omvangrijker tentoonstelling te zien: Gastvrij Brussel? Daarin wordt aan de hand van voorwerpen, foto's en persoonlijke documenten het verhaal verteld van de Belgische hoofdstad, waar zich in de afgelopen twee eeuwen mensen uit andere landen voor enkele maanden of voor altijd hebben gevestigd. Vonden zij er die veilige haven waar ze op hoopten?
Werk van hedendaagse kunstenaars toont daarnaast de culturele diversiteit in het Brussel van vandaag: de stad herbergt tegenwoordig meer dan 180 nationaliteiten!

Meer informatie op mjb-jmb.org.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Meer dan 170.000 Joodse documenten, waarvan werd gedacht dat ze door de nazi’s waren vernietigd, zijn teruggevonden, dankzij een Litouwse bibliothecaris. Lees het hele verhaal op de website van YIVO.
 • In Mosaic Magazine onderzoekt linguïst Philologos de herkomst van het roemruchte Israëlische accent in gesproken Engels.
 • In Finding Your Roots, de Amerikaanse versie van Verborgen verleden, ontdekte actrice Scarlett Johansson een schokkend stuk van haar familieverleden. In JPost het verhaal en een videofragment.
 • De rijkdom van het Jiddisj, maar dan op een onverwachte wijze gepresenteerd, op Hey Alma.
 • Jewish Currents besteedt aandacht aan 120 jaar 'Bund'.
 • Omroep MAX zond zaterdag een documentaire uit over Joodse ouderen in Oekraïne.
 • Jewish News schrijft over het BBC televisieprogramma The Apprentice en de verjaardag van Lord Sugar.
 • Dina-Perla de Winter is genomineerd voor de Joke Smit Prijs voor haar inzet om binnen gesloten gemeenschappen mechanismen, patronen en taboes die van generatie op generatie worden doorgegeven en niet meer nuttig zijn, tegen te gaan.

Uit de Joodse Canon
Benjamin Cohen en Joodse Orangisten

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

Joden staan in de Nederlandse geschiedenis te boek als overtuigde Orangisten.

Een van hen was de Amersfoortse bankier Benjamin Jonas Cohen (1726-1800). Hij maakte zijn fortuin met de handel in tabak, die hij zelf liet verbouwen in de buurt van Hamersveld, en deed het ook goed met graan, zilver, diamanten en de internationale geldhandel. Dat het Cohen voor de wind ging, bleek wel toen hij in 1780 het monumentale pand Zuidsingel 38 liet bouwen. Het huis werd bekend als 'huis met de paarse ruitjes', doordat het gebruikte glas onder invloed van het licht een paarsblauwe verkleuring laat zien.
In 1787 bood Cohen enige tijd onderdak aan stadhouder Willem V van Oranje-Nassau, die onder druk van de Patriotten Den Haag had verlaten. Zuidsingel 38 diende ook als hoofdkwartier voor het leger van deze Willem Batavus, prins van Oranje.

Lees in de Canon van 700 jaar Joods Nederland hoe Benjamin Cohen en zijn orangistische sympathieën in de tijd worden geplaatst in het lemma 1787: Benjamin Cohen en Joodse Orangisten.

Website van de week
Jewish Fiction .net

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Jewish Fiction .net (de spatie is onderdeel van de naam van de website) is een digitaal medium voor lezers en liefhebbers van Joodse literatuur. Uitgeefster (en schrijfster van drie romans) Nora Gold beschrijft in About Us met onverholen trots de missie en visie waarmee ze zes jaar geleden haar digitale geesteskind aan de wereld presenteerde: "het enige tijdschrift dat zich volledig richt op oorspronkelijk Engelstalige of vertaalde Joodse literatuur."
Inmiddels zijn er driehonderd korte verhalen en gedeeltes van romans gepubliceerd, waaronder vele naar het Engels vertaald uit het Italiaans, Spaans, Jiddisj, Hebreeuws, Frans, Hongaars, Russisch, Pools, Turks, Roemeens, Servisch, Kroatisch en Ladino.

Het 19e nummer van Jewish Fiction .net dat nu online te lezen is, biedt twintig items, van bekende literatoren als Aharon Appelfeld en Edna Shemes en minder bekende schrijvers. Over de auteurs is tevens korte achtergrondinformatie geleverd.
De verhalen en fragmenten zijn met een kleine knop te downloaden dan wel als PDF op uw eigen computer te bewaren.

Het archief is toegankelijk na registratie. Op de pagina is wel meteen te zien wat er in het archief te vinden is.

Jewis Fiction .net is actief op Facebook en Twitter, en verzendt een nieuwsbrief.

In the Picture
25ste Abel Herzberglezing door Eberhard van der Laan (2014)

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Op zondag 21 september 2014 sprak burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan z.l. de 25ste Abel Herzberglezing uit met de titel Sporen van de Tweede Wereldoorlog. Met die sporen wordt een Amsterdamse burgemeester geconfronteerd vanaf de eerste dag van zijn aantreden.
Ter nagedachtenis aan Eberhard van der Laan heeft De Rode Hoed de video van de lezing op haar website beschikbaar gemaakt, met de woorden "Dank voor de mooie jaren."

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
3 - 10 november

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Een echte mixed bag deze week, met de nodige herhalingen. Meest interessant lijkt Wanderlust, zondagavond op Canvas, waarin de Brits-Amerikaanse auteur Lesley Hazleton aan het woord komt. Als jonge vrouw woonde zij dertien jaar in Jeruzalem.


vrijdag 3 november

 • NPO 2 (AVROTROS), 13.50: Close Up. Afl.: Choreograaf Ohad Naharin - Mr. Gaga. Ohad Naharin geldt al drie decennia als een van de meest vooraanstaande choreografen ter wereld. De bewegingstaal die hij bedacht - Gaga genaamd - behoort tot de belangrijkste vernieuwingen in de moderne dans. Filmmaker Tomer Heyman kreeg exclusieve toegang tot de tot nu toe ongrijpbare Israëlische kunstenaar en mocht hem en zijn dansgezelschap zeven jaar lang over de hele wereld volgen, zowel privé als professioneel.
 • Arte tv, 21.50: Leonard Cohen - Bird on a Wire. Documentaire over de Amerikaanse singer/songwriter/dichter Leonard Cohen (1934-2016). Dat het maken van de documeentaire geen sinecure was, is te lezen in The Guardian.
 • BRT Eén, 23.30: Everything Is Illuminated. Komisch drama uit 2005 naar het gelijknamige boek van Jonathan Safran Foer, waarin de hoofdpersoon met een oude foto op zoek gaat naar de Oekraïense vrouw die zijn grootvader uit handen van de nazi's zou hebben gered.
 • NPO Radio 1 (AVROTROS), 0.00: HoorspelHalfuur. Het boek Een schitterend vergeten leven van Toni Bouman, over het leven van celliste, verzetsheldin en eerste vrouwelijke dirigent van Nederland Frieda Belinfante, is bewerkt tot hoorspel.

zaterdag 4 november

 • NPO 1 (VPRO), 9.00: VPRO Vrije Geluiden. Met onder meer Nora Fischer in The Secret Diary of Nora Plain, een liedcyclus van Morris Kliphuis op teksten van Lucky Fonz III over de verhoudingen tussen maatschappij, privacy, paranoia en erotiek.
 • NPO Cultura, 9.00: BBC Proms - Martha Argerich and West Eastern Divan Orchestra. Muziek van Franz Liszt, Richard Wagner en Jörg Widmann, uitgevoerd door het West-Eastern Divan Orchestra o.l.v. Daniel Barenboim. Met Martha Argerich (piano).
 • NPO Cultura, 19.25: VPRO Tegenlicht: Mensen, goden en technologie. De grote vragen over de toekomst van de mens en zijn verhouding tot technologie, voorgelegd aan drie belangrijke denkers anno 2017: Kevin Kelly, Yuval Noah Harari en Koert van Mensvoort.
 • NPO Cultura, 21.55: Rock the Casbah (Rock Ba-Casba). Bekroond, realistisch oorlogsdrama uit 2012 van de Israëlische cineast Yariv Horowitz dat zich afspeelt in 1989 tijdens de Eerste Intifada. Vier slecht ingewerkte soldaten patrouilleren door Gaza-stad om 'de rust te bewaren', maar het lokale verzet blijkt niet te beteugelen.
 • Arte tv, 22.00: Linsen: Das Rezept gegen den Welthunger. Linzen, niet weg te denken uit de Joodse keuken, zouden wel eens dé oplossing kunnen zijn voor honger in de wereld.

zondag 5 november

 • NPO 2 (EO), 15.30: De kanarie in de kolenmijn. Klopt de metafoor van "de kanarie in de kolenmijn"? Is toenemend antisemitisme een voorbode voor groter onheil voor de héle samenleving? Hanneke Groenteman onderzoekt hoe het ervoor staat in Nederland.
 • NPO Cultura (HUMAN), 18.30: Kwartslag. Elfdelige serie waarin een bijzondere Nederlander vertelt welke denker (filosoof, kunstenaar, schrijver, wetenschapper, enzovoort) zijn of haar blik op de wereld voor altijd heeft doen kantelen. Afl.: Louise O. Fresco. De landbouw- en voedseldeskundige wordt in haar levenslange strijd tegen de wereldwijde voedselarmoede geïnspireerd door de inzichten, daadkracht en moed van de Russische botanicus Nicolai Vavílov.
 • Canvas, 20.15: Wanderlust. De Poolse filosofe Alicja Gescinska praat met de Britse Lesley Hazleton (72), schrijfster van onder meer Agnostic: A Spirited Manifesto (2016). Hazleton omschrijft zichzelf als "als een Joodse die ooit serieus heeft overwogen rabbijn te worden", maar evengoed "als een schoolmeisje dat op een Engelse nonnenschool droomde van een leven als non."
 • ARD Das Erste, 0.05: Der Vorleser (The Reader). Drama uit 2008 naar de roman Der Vorleser van Bernhard Schlink, over de vijftienjarige Michael die een relatie krijgt met de geheimzinnige tramconductrice Hanna. Waarom verdween ze van het ene op het andere moment?

maandag 6 november

 • ARD Das Erste, 23.30: Geschichte im Ersten. Afl.: Geheimnisvolle Orte: Hitlers Wolfsschanze. Documentaire over het grootste van de in totaal dertien Führerhauptkwartiere, de plek in Oost-Pruisen waar de nazi-top vele van de fatale besluiten nam.

dinsdag 7 november

 • NDR Kultur, 20.00: Kulturforum. Afl.: Marlene Dietrich, ihre Schwester und die Licht-Spiele von Bergen-Belsen. Marlene Dietrich schaamde zich voor haar twee jaar oudere zus Elisabeth, en niet zonder reden.
 • Canvas, 21.15: Kinderen van de collaboratie. Zesdelige serie waarin de Belgische zender enkelen van de naar schatting 300.000 kinderen van Belgen die na de Tweede Wereldoorlog werden verdacht of beschuldigd van collaboratie met nazi-Duitsland, uitgebreid aan het woord laat.

woensdag 8 november

 • NPO 2 (NTR), 19.20: Omdat ik het zeg. Hanneke Groenteman en Roué Verveer gaan op bezoek bij gezinnen met uiteenlopende culturele en maatschappelijke achtergronden – en met heel verschillende zienswijzen over opvoeden.
 • Arte tv, 22.40: Panzerkreuzer Potemkin & Mobilisierung der Träume. De roemruchte stomme film uit 1925 van Sergej Eisenstein, gevolgd door een documentaire over de beeldvorming van politieke utopieën in geluid en beeld.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 0.00: Nooit meer slapen. Nachtgesprek van een uur met gasten uit de actualiteit en cultuur. Afl.: Micha Wertheim (1972). Aanleiding is een documentaire die op IDFA wordt vertoond.
 • NPO 2 (EO), 0.00: Daarom ben ik hier: Een Joodse filmmaker en de kwestie Israël. Drieluik naar aanleiding van de herdenking van de Zesdaagse Oorlog van 1967, dit jaar vijftig jaar geleden. Documentairemaker Marcel Prins onderzoekt het veranderende imago van Israël in Nederland.

donderdag 9 november


vrijdag 10 november

 • NPO 2 (NTR), 22.55: het uur van de wolf. Afl.: Leonard Cohen - Bird on a Wire. Documentaire over de Amerikaanse singer/songwriter/dichter Leonard Cohen (1934-2016). Dat het maken van de documentaire geen sinecure was, is te lezen in The Guardian.
 • NPO Radio 1 (AVROTROS), 0.00: HoorspelHalfuur. Het boek Een schitterend vergeten leven van Toni Bouman, over het leven van celliste, verzetsheldin en eerste vrouwelijke dirigent van Nederland Frieda Belinfante, is bewerkt tot hoorspel.

(advertenties)


banner jonet banner amphora banner propra banner israelactie banner luna3 banner joodsamsterdamtwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven