zondag 15 oktober 2017

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

zondag 15 oktober 2017 jaargang 13, nummer 36
Onze columnisten deze week
 

Julie Blocq over de kracht van samenwerking

Julie Blocq over de kracht van samenwerking

Wie het cursusprogramma van Crescas voor het seizoen 2017-2018 bekijkt, zie bij een aantal van de activiteiten dat, meer nog dan in voorgaande jaren, samenwerking is gezocht met verwante organisaties als het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland, OBAmsterdam, WIZO, het Joods Historisch Museum en het Nationaal Holocaust Museum i.o. (het Joods Cultureel Kwartier), het Kabbala Centrum Nederland en de Amerikaanse Aleph Society die de jaarlijkse Global Day of Jewish Learning organiseert. Het NIW ontbreekt in het rijtje, omdat er dit jaar geen Debatterij in het programma is opgenomen.

Uw redacteur besloot de vorig jaar oktober aangetreden directeur Julie Blocq aan het woord te laten. “Ik geloof in de kracht van samenwerking. Elk van de organisaties met wie we een band hebben gesmeed, heeft een eigen doelgroep. Door onze krachten en kennis te bundelen verbreden we onze mogelijkheden en kunnen we veel meer mensen bereiken, veel meer dan degenen die al bekend zijn met onze activiteiten. En dat geldt natuurlijk ook voor onze partners.”

“Crescas is het enige Joodse kenniscentrum in Nederland dat zich puur en alleen richt op educatie. Daarmee kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan de toekomstbestendigheid van onze prachtige Joodse gemeenschap.”

De lezingen van het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland geeft Julie als voorbeeld van een zeer succesvol partnerschap. “Bij de lezingen van het GJWN zit Lev altijd bomvol, en we zien dat de leeftijd van de aanwezigen steeds diverser wordt.”

Het woord "doelgroep" viel al eens. Wat is die volgens Julie? “Iedereen die geïnteresseerd is in jodendom en wat Crescas te bieden heeft”, antwoordt Julie met een lach. “We hebben voor elk wat wils, verdeeld over onze vaste acht thema’s. En elke cursus trekt weer andere belangstellenden.”

Julie kijkt met een zekere tevredenheid terug op het seizoen 2016-2017, en vertelt dat ook 2017-2018 er goed uitziet. “Ons seizoen is gestart met de succesvolle Salon Viotta, onze eerste culturele salon, in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier. De Mahlercursus met afsluitend concert van Jules van Hessen in november is helemaal vol, en ook de kaarten voor de toneelbewerking van Ariella Kornmehls boek Wat ik moest verzwijgen zijn geheel op. De inschrijving voor de lezing over Clarice Lispector door Benjamin Moser, een van de vijf lezingen die we samen met het GJWN hebben opgezet, is gesloten. Modern Hebreeuws Kita Gimmel is bijna vol, en ook voor Focus op de parasja zijn nog maar een paar plaatsen vrij. Kortom: het loopt!”

Als u nog geen gelegenheid hebt gehad het cursusprogramma te bekijken: u vindt alles wat u wilt weten over de klassikale én de digitale cursussen in de Cursuswijzer op onze website.

Lernuurtje op de vrijdagochtend

Lernuurtje op de vrijdagochtend

De cursus Focus op de parasja is inmiddels een klassieker in ons cursusprogramma.
Samen met docent rabbinica Leo Mock leest en bestudeert u op de vrijdagochtend van 10 tot 11 uur de parasja van de week, het gedeelte uit de Tora dat die week op sjabbat in de synagoge wordt gelezen, en ontdekt u de betekenissen die in de verhalen verscholen zitten. Focus op de parasja is lernen in de ware betekenis van het woord.

Ongeacht of u op sjabbes naar sjoel gaat: u leest een mooie tekst en verwerft inzichten waar u nog eens over kunt nadenken en over kunt discussiëren. Kennis van het Hebreeuws is niet vereist, alle teksten worden in vertaling behandeld.

De cursus vindt plaats op twaalf vrijdagochtenden en start op 20 oktober. Leo begint met parasjat Noach. Op de cursuspagina ziet u welke parasja op de lesdagen worden gelezen.

U kunt nog meedoen, dus schrijf u snel in op onze website!

Global Day of Jewish Learning 2017

Global Day of Jewish Learning 2017

De jaarlijkse Global Day of Jewish Learning, in 2017 alweer voor de achtste keer, is voor steeds meer mensen een punt in de tijd waarnaar al maanden van te voren wordt uitgekeken. De gedachte om één dag per jaar met Joden over de hele wereld gezamenlijk te leren inspireert en geeft een intens gevoel van verbondenheid.

Dit jaar valt de Global Day op zondag 12 november. Het thema is Beauty and Ugliness (Schoonheid en lelijkheid), en zoals gebruikelijk is onze docent rabbinica Leo Mock degene die de dag en het thema bij u inleidt en u begeleidt bij de studie en discussies.

Op theglobalday.org leest u meer over het thema. Op deze pagina valt op dat "schoonheid" op veel meer manieren wordt benaderd dan "lelijkheid", maar in de groepsgesprekken staat het de deelnemers en de docent vrij daar een eigen invulling aan te geven.

Rabbi Adin Even-Israel Steinsaltz, die in 2010 de voltooiing van zijn Talmoed-vertaling vierde met de eerste Global Day of Jewish Learning, licht het thema van 2017 toe met een citaat uit zijn boek Simple Words. Thinking About What Really Matters in Life:

"Esthetiek, functionaliteit en moraal, het zijn zaken die elk afzonderlijk een innerlijke logica hebben, maar helaas staan ze niet met elkaar in verbinding. Daardoor kan schoonheid moreel verwerpelijk zijn, onpraktisch of zelfs gevaarlijk. Neem bijvoorbeeld paddenstoelen: de mooiste zijn vaak het giftigst. Maar iets dat volstrekt niet beantwoordt aan de wetten van de esthetiek hoeft niet immoreel te zijn: iemand met een uiterlijk dat niet aan de schoonheidseisen voldoet, kan diep religieus zijn."

Voor de organisatie van de Nederlandse Global Day of Jewish Learning 2017 tekenen zoals gebruikelijk Crescas en Stichting PaRDeS.

Wacht niet te lang met inschrijven: de ervaring heeft geleerd dat er elk jaar meer leergierigen zijn dan plaatsen. De kosjere lunch, een drankje en wat lekkers zijn inbegrepen voor alle cursisten.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al dan niet met een Joods thema.

Ter gelegenheid van de grote tentoonstelling over Charlotte Salomon, die vanaf 20 oktober is te zien in het Joods Historisch Museum, deze week drie boeken over leven en werk van deze bijzondere kunstenares.


Deze week
Katja Reichenfeld beschrijft in Charlotte Salomon. Berlijn als inspiratie hoe het culturele klimaat in het interbellum in Berlijn Charlottes werk heeft beïnvloed. David Foenkinos trad in de voetsporen van Charlotte Salomon om het ware verhaal van haar leven te vinden, en brengt daaraan in zijn roman Charlotte een literair eerbetoon. En als laatste: de heruitgave van Leven? Of theater? van Charlotte Salomon zelf, de bundeling van al haar tekeningen, soms omschreven als "graphic novel avant la lettre". Speciaal voor de tentoonstelling is dit prachtboek tijdelijk in prijs verlaagd.

Engelstalig
Strange Bird: The Albatross Press and the Third Reich. Het logo van deze uitgeverij (en voorganger van Penguin) die vooral in de jaren dertig van de vorige eeuw tal van grote auteurs aan zich bond, zullen ouderen onder u ongetwijfeld kennen. De bewogen geschiedenis van Albatross is een boek waard; het werd geschreven door Michele K. Troy. Lees aanvullend ook het artikel in paperbackrevolution.wordpress.com.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Joods leven thuis en in de synagoge, een bondige en goed leesbare inleiding op de Joodse feestdagen, de synagogedienst en de levenscyclus, geschreven door Edward van Voolen, voormalig conservator van het Joods Historisch Museum, is onlangs in een zesde herziene druk verschenen.
 • Frank Polak (1943) presenteert zondag 22 oktober om 15.00 uur in de Uilenburger Synagoge in Amsterdam zijn nieuwe boek Wie trouwt er nou met een Jood!, een reconstructie van het gemengde huwelijk van de ouders van de schrijver in de Tweede Wereldoorlog.
 • De belangrijke boekhandelaarsprijs Deutsche Buchpreis is dit jaar toegekend aan Die Hauptstadt van Robert Menasse. Lees meer op tzum.info.
 • In dagblad Trouw van 1 oktober 2017 een lang artikel van schrijfster Els van Diggele over de achtergronden van haar boek We haten elkaar meer dan de Joden. Tweedracht in de Palestijnse maatschappij.

Vers uit de ramsj geplukt
Het aangrijpende De kinderen van Spiegelrund van de Zweedse auteur Steve Sem-Sandberg (1958), over Spiegelgrund, een voormalig psychiatrisch ziekenhuis in Wenen dat is omgebouwd tot kindertehuis. In het paviljoen voor "nutteloze kinderen" voeren nazi-artsen experimenten uit "in naam van de wetenschap".
Joosje Lakmaker gaat verder terug in de geschiedenis: zij beschrijft in Voorbij de Blauwbrug. Het verhaal van mijn joodse grootvader het dagelijks leven van Joodse diamantbewerkers, sigarenmakers en mandenmakers in de roerige periode tussen 1885 en 1942.
In Black Earth: The Holocaust as History and Warning betoogt de Amerikaanse schrijver Timothy Snyder dat bepaalde ideeën en overtuigingen die in onze tijd leven, dicht in de buurt komen van de ecologische paniek die Hitler er in de jaren dertig toe dreef Polen, de Baltische staten en delen van de Sovjet-Unie binnen te vallen. De Nederlandse vertaling verscheen in 2015 als Zwarte aarde. Geschiedenis van de Holocaust.

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze selectie uit wat er te doen is de komende tijd. De keus is aan u!

Uw aanmeldingen van culturele evenementen en activiteiten graag rechtstreeks richten aan lichansky@crescas.nl!

 • Leiden: Uriya Shavit, hoofd van de faculteit Arabische en Islamitische studies aan de Universiteit van Tel Aviv, geeft woensdag 18 oktober een lezing speciaal voor studenten over Zionism in Arab Discourses – A Deeper Look at the Conflict. Deze lezing wordt georganiseerd door Studievereniging Sechel. Aanmelden per mail bij studieverenigingsechel@gmail.com. Na aanmelding ontvangt u meer informatie.
 • Den Haag: prof. Shavit is nogmaals te horen op donderdag 19 oktober in de lezing Combatting Violent Radicalization: Why Does Europe Fail?. Deze lezing wordt georganiseerd door CIDI in samenwerking met de Israëlische ambassade. Aanmelden per mail bij shavitevent@gmail.com. Na aanmelding ontvangt u meer informatie. Let op: reageer snel, 15 oktober is officieel de laatste gelegenheid voor aanmelding!
 • Antwerpen: het Instituut voor Joodse Studies (IJS) organiseert op 23, 24 en 25 oktober een driedelig seminar Modern European Culture and the Jews. Steven E. Aschheim, emeritus hoogleraar Geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en onlangs nog te horen in Amsterdam, zal spreken over de contactpunten tussen wat hij noemt "the modern Jewish experience" en de Europese cultuur. Aan de orde komen onder meer Karl Marxs On the Jewish Question, Judaism in Music van Richard Wagner, Friedrich Nietzsches Genealogy of Morals, Sigmund Freuds Moses and Monotheism en Franz Kafka’s Letter to his Father.
 • Den Haag: Casino Nonstop is een muzikale rollercoaster over het legendarische (maar waargebeurde) familieverhaal van Max Lefko, die als revuekunstenaar en acrobaat in de jaren dertig van Oostenrijk naar Noorwegen vluchtte. Te zien op 24 oktober in Theater aan het Spui, op 26 oktober in Stadsschouwburg Amstelveen en de laatste voorstellingen zijn op 7 en 8 november in Amsterdam in Frascati 2.
 • Den Haag: het New European Ensemble, een gezelschap jonge topmusici gerekruteerd uit heel Europa, presenteert Wiener Café, een hommage aan Wenen zoals de stad rond de eeuwwisseling was, een stad waarin musici, wetenschappers en kunstenaars leefden en werkten. Toen Stefan Zweig in 1934 begon aan zijn beroemde memoires Die Welt von Gestern (De wereld van gisteren) was daar weinig meer van over. In het Wiener Café wordt op 24 oktober (Den Haag) en 25 oktober (Amsterdam) gelezen uit het werk van Weners als Hugo von Hofmannsthal, Rainer Maria Rilke en natuurlijk Stefan Zweig. En er wordt muziek gespeeld van Fritz Kreisler, Anton Webern, Franz Schubert en Johannes Brahms.
 • Amsterdam: het koor Sjier Chadasj presenteert donderdag 26 oktober de CD Ledor wador, Sjier Chadasj zingt Lewandowski met synagogale muziek van de Duits-Joodse componist Louis Lewandowski (1821-1894), en zal een deel van deze muziek ook in een concert ten gehore brengen. Speciale gast bij deze feestelijke gelegenheid is Chaim van Unen.
 • Utrecht: Marian van Caspel (Kunst in Verbinding) geeft zondag 29 oktober in Joods Cultureel centrum MerkAz een lezing over het leven en werk van kunstenares Charlotte Salomon (1917-1943).
 • Amsterdam: Point of No Return is een persoonlijke theatervoorstelling van de Israëlische regisseur Yael Ronen (1976) over onze angst voor terreuraanslagen. Met gestrekt been en de haar typerende zwarte humor tackelt Ronen de pijnpunten van onze samenleving. Te zien op zondag 29 oktober en maandag 30 oktober. Beide voorstellingen worden voorafgegaan door een voorbeschouwing, de voorstelling op maandag wordt gevolgd door een nagesprek.

Januari 2018: Winteroelpan aan de UvA

Januari 2018: Winteroelpan aan de UvA

De afdeling Hebreeuwse Taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam biedt in de eerste weken van 2018 voor de tweede maal een Winter-Oelpan aan.

De lessen worden gegeven op niveau Dalet, volgens het in Israël gebruikte oelpansysteem.
- Het actieve gebruik van het modern Hebreeuws wordt nadrukkelijk gestimuleerd in gesprekken en eigen presentaties.
- De woordenkennis wordt uitgebreid, waarbij het gebruik van synoniemen wordt gestimuleerd.
- De studenten lezen teksten uit nieuwsmedia en bekwamen zich in het lezen van literatuur en wetenschappelijke teksten.
- Ook het schriftelijk gebruik van het Ivriet komt aan de orde.
- Al doende worden verschillende onderdelen uit de dikdoek (grammatica) behandeld.
- De hedendaagse Israëlische cultuur wordt gepresenteerd in muziek, films, video’s en televisieprogramma’s.

De Winter-Oelpan 2018 in kosteloos voor Nederlandse en buitenlandse studenten. Andere belangstellenden betalen €650,- voor de gehele cursus. Voor het lesmateriaal wordt €30,- in rekening gebracht.

De lessen worden gegeven op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag, tussen 12.00 en 17.00 uur. het eerste college is op 8 januari 2018, de laatste les valt op vrijdag 2 februari.

Vereisten voor deelname:
- Studerend aan een erkende instelling voor hoger onderwijs
- Hebreeuws niveau Gimmel
- Een kort skype gesprek met de docent

Neem voor meer informatie contact op met e.zion@uva.nl.

In de Digibieb
Sal Santen in de Digibieb

In de Digibieb

In een klein bericht in dagblad Trouw werd onlangs gemeld dat de gemeenteraad van Amsterdam in september 2017 een brug in Noord heeft vernoemd naar schrijver, verzetsman en politiek activist Sal Santen (1915-1998).
De Sal Santenbrug (kadastraal bekend als brug 492) ligt op de kruising van de Meteorenweg en de Kometensingel in Tuindorp Oostzaan en verbindt het oude gedeelte van Tuindorp Oostzaan uit de jaren dertig met het uit de jaren vijftig daterende nieuwere deel. Sinds de bouw in 1957 was de brug naamloos gebleven, tot april 2016, toen konden de Amsterdamse burgers voorstellen indienen tot vernoeming van naamloze bruggen.

Santen beschouwde de nieuwbouwwijk Tuindorp Oostzaan als zijn home turf, omdat hij er zijn jeugd doorbracht. In Ons Amsterdam, het maandblad over verleden en heden van de hoofdstad, verscheen in 1985 het artikel Het Amsterdam van Sal Santen, geschreven door Elsbeth Etty.

De Joodse Bibliotheek bevat zeventien boeken van Sal Santen - hij begon pas met schrijven nadat hij zijn politieke activiteiten geheel had gestaakt Kijk zelf op joodsebibliotheek.nl en maak uw keuze: de genoemde boeken kunt u online lezen maar ook als PDF naar uw eigen computer downloaden.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Crescas feliciteert het JCK van harte met het winnen van de Lovie Award in de categorie Social & Community, de meest prestigieuze pan-Europese prijs voor online projecten.
 • Zegt u tijdens Soekot wel eens "a gut kvitl"? Philologos legt uit waar deze Jiddisje uitdrukking vandaan komt.
 • Er is een nieuwe Joodse dating app, genaamd Shalom, en die werd, zo weet JTA, ontwikkeld door twee sikhs uit San Francisco.
 • Times of Israel bericht over de vondst van een 29 meter lange tekst in hiëroglyfen, die áls hij echt is, licht zou kunnen werpen op de verdwenen "volkeren van de zee" uit het zuiden van het huidige Israël.
 • Modigliani: Unmasked is de titel van een tentoonstelling in het Jewish Museum van New York. Hyperallergic bespreekt zowel de kunstenaar als zijn werk.
 • De laatste Joden in Cochin staan centraal in een artikel in de Pacific Standard.
 • Een essay in Mosaic Magazine behandelt de kiem van de Amerikaanse Midden-Oostenpolitiek, die is terug te voeren naar 1942.
 • Isaac Babel en King Kong …, Jewniverse legt uit wat die twee met elkaar te maken hebben.

Website van de week
Brotmanblog: A Family Journey

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Sommige mensen tillen het zoeken naar hun familiegeschiedenis, en in het bijzonder het verslag van de resultaten, naar een hoger plan.

Adventures in Genealogy, de ondertitel van brotmanblog.com, garandeert de bezoeker een opmerkelijke reis door de genealogie van een totaal onbekende man, die door zijn uitvoerige, uiterst leesbare en rijk geïllustreerde verhalen zijn eigen familie, maar ook veertien andere, tot leven brengt.
Zoals hij zelf zegt in About: "But mostly I am doing this for my own descendants so that someday they will also understand where we came from and what our ancestors did for us so that their dreams and our dreams would come true."

De verschillende blogs, misschien moeten we ze artikelen noemen, geven een geweldig beeld van wat de winst van de aanhouder kan zijn.
Bijzonder, en een echte aanrader!

En als u de smaak te pakken hebt gekregen en zelf ook eens iets wilt gaan uitzoeken over uw Joodse voorouders: bij Crescas kunt u de eerste beginselen leren met de Basiscursus Joodse genealogie!

In the Picture
Shabbos Medley

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

FDD Vocal is een Israëlische zanggroep bestaande uit vijf mannen (maar ze breiden soms uit tot wel twintig zangers!). Ze treden op bij allerlei Joodse hoogtijgelegenheden, en zingen soms a capella, soms met begeleiding.
Hun nieuwe nummer, een speciaal soort show stopper, is een medley van sjabbatliedjes, van Lecha dodi tot en met Havdala.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
14-19 oktober

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Tip: vrijdag 20 oktober om 22.55 uur Rama Bursteins veelbesproken film Fill the Void. Door The Guardian met lof overladen. En wie nu nóg niet Het vergeten getto van Saskia van den Heuvel heeft gezien: donderdag 19 oktober om 18.40 uur wordt deze veelgeroemde documentaire op NPO Cultura nogmaals uitgezonden.


zaterdag 14 oktober

 • NPO 1 (VPRO), 11.20: VPRO Boeken. met onder meer Anna Krijger over haar boek Hipsters, baarden, martelaren. Ontmoetingen in Israël en Palestina. Herh.: 14/10, 15.05, NPO Cultura.
 • NPO 3 (VPRO), 15.30: Zapbios. Afl.: Abulele, Israëlische speelfilm uit 2015. De tienjarige Adam voelt zich schuldig over de dood van zijn broer, die een jaar daarvoor om het leven kwam bij een auto-ongeluk. Alles verandert als hij Abulele ontmoet, een beerachtig monster dat wreed en gevaarlijk zou moeten zijn, maar juist speels en lief is. Abulele wordt al gauw Adams beste vriend en samen nemen ze het op tegen Adams leraar en Adams pestkoppen.
 • NPO 2 (EO), 22.40: Im Labyrinth des Schweigens. Historisch drama uit 2014. Frankfurt 1958: de jonge openbaar aanklager Johann Radmann stuit op essentieel bewijsmateriaal dat een groots proces in gang kan zetten tegen voormalige Duitse SS'ers.

zondag 15 oktober

 • Arte tv, 22.45: Empört Euch! Engagiert Euch! - Stéphane Hessel. Documentaire uit 2017 over Stéphane Hessel (1917-2013), de Franse verzetsstrijder, diplomaat, schrijver en overlevende van concentratiekamp Buchenwald, die op 93 jarige leeftijd een voorbeeld werd voor de jonge generatie.
 • WDR 3 radio, 23.04: Hommages à Feldman. De Amerikaanse componist Morton Feldman (1926-1987) wist met zijn traag evoluerende, ingetogen muziekfantasieën grote populariteit te verwerven onder avontuurlijke muziekliefhebbers. In dit programma brengen collega-componisten een eerbetoon.

maandag 16 oktober

 • NPO 2 (NTR), 21.00: Andere Tijden. Afl.: 100 jaar Russische Revolutie. Honderd jaar geleden vond in Rusland de Oktoberrevolutie plaats. Op 25 oktober 1917 werd tsaar Nicolaas de Tweede vermoord en vanaf dat moment waren de communisten de baas. Tien jaar later verfilmde de beroemde regisseur Eisenstein de opstand. Oud-Moskou-correspondent (NRC) Michel Krielaars gaat op zoek naar sporen van de revolutie en ontdekt dat film en werkelijkheid een totaal verschillend beeld schetsen.
 • BBC 4, 22.00: Tunes for Tyrants - Music & Power with Suzy Klein. Laatste deel van een documentaireserie over de cruciale rol van muziek in de politiek van de twintigste eeuw en hoe muziek werd gebruikt als middel om een boodschap over te brengen.
 • Arte tv, 23.30: Geschichte im Ersten. Afl.: Widerstand unter Hitler. Der Diplomat Duckwitz. Door de Duitse plannen voor de deportatie van de ongeveer 7.000 Deense Joden te verraden wist de Duitse diplomaat Georg Ferdinand Duckwitz de meesten van hen te redden.

dinsdag 17 oktober

 • Viceland, 17.30: Cyberwar. Serie over computerveiligheid, hackers en andere digitale bedreigingen. Afl.: Israel - Cyber Nation. Israël is een machtige speler in het veld, maar waarop richt het land zijn aandacht in het bijzonder?

woensdag 17 oktober

 • Arte tv, 21.45: Der Designer des American Dream - Raymond Loewy. Portret uit 2017 van de industrieel ontwerper Raymond Loewy (1893-1986). Hij bedacht het ontwerp voor tal van zaken die nog altijd als 'typisch Amerikaans' worden herkend.

donderdag 18 oktober

 • NPO Cultura (EO), 18.40: Het Vergeten Getto, documentaire uit 2016 van Saskia van den Heuvel over Asterdorp, het tot voor kort nagenoeg onbekende vierde getto van Amsterdam.
 • NPO 2 (VPRO), 0.00: 2Doc. Afl.: The Internet's Own Boy: Aaron Swartz. Amerikaanse documentaire van Brian Knappenberger uit 2014 over internetpionier Aaron Swartz die het ideaal aanhing dat informatie voor iedereen beschikbaar moet zijn en moet kunnen worden gedeeld. Na zijn zelfmoord laaide de discussie over toegang tot online-informatie weer op.

vrijdag 19 oktober

 • Canvas, 21.15: Lore. Oorlogsdrama uit 2012 van Cate Shortland, naar het boek The Dark Room van Rachel Seiffert, over de veertienjarige Lore (wier ouders (SS'ers) zijn opgesloten), die in haar eentje voor haar broertjes en zusjes moet zorgen.
 • NPO 2 (EO), 22.55: Fill the Void (H: Lemale et hahalal). Als Shira's oudere zus Esther sterft in het kraambed wordt haar huwelijk uitgesteld. Esthers weduwnaar Yochai krijgt het voorstel te hertrouwen in het buitenland. Maar de moeder van Shira en Esther wil, na de dood van haar dochter, niet ook haar schoonzoon én kleinkind verliezen en doet een schokkend voorstel: Shira wordt gedwongen te kiezen tussen gehoorzaamheid aan haar familie en haar eigen gevoelens.
 • NPO Radio 1 (AVROTROS), 0.00: HoorspelHalfuur. Het boek Een schitterend vergeten leven van Toni Bouman, over het leven van celliste, verzetsheldin en eerste vrouwelijke dirigent van Nederland Frieda Belinfante, is bewerkt tot hoorspel. Vanavond deel 5, morgen deel 6.

(advertenties)


banner joodsamsterdam banner israelactie banner luna3 banner jonet banner amphora banner propratwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven