zondag 8 oktober 2017

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

zondag 8 oktober 2017 jaargang 13, nummer 35
Onze columnisten deze week
 

Ontdek de Kabbalah

Ontdek de Kabbalah

In de achttien jaar van het bestaan van Crescas is Kabbala, de Joodse mystieke filosofie, een regelmatig terugkerend onderwerp geweest, recentelijk in 2013 en 2014 met de cursussen Kabbala: van theorie naar praktijk en Mystiek in het jodendom, beide verdeeld over drie lessen.

In het seizoen 2017-2018 pakken we het totaal anders aan: we hebben een Engelstalige Crash Course Kabbalah opgezet! In twee maal twee avonden maakt u kennis met de grondbeginselen van Kabbala en leert u de toepassingen van deze mystieke traditie in uw eigen leven en de wereld om u heen.

In de eerste twee lessen, op woensdag 22 en donderdag 23 november, krijgt u, als beginner, in twee maal drie uur een inleiding tot de belangrijkste begrippen en 'regels' van de Kabbala en ontwikkelt u een begin van inzicht in deze oeroude maar super actuele manier van kijken naar de wereld.
In de tweede set lessen, woensdag 21 en donderdag 22 februari 2018, bouwt u voort op de verworven kennis en komt u dichter bij de kern van de idee van de Kabbala. Het begrijpen en leren hanteren van de belangrijkste 'gereedschappen' uit de Kabbala in het dagelijks leven staat centraal in dit blok van twee maal drie uur.

Volgende week in de nieuwsbrief een interview dat Crescasdirecteur Julie Blocq maakte met Yosef Shneor, de docent van deze cursus.

Let op: deze cursus wordt geheel in het Engels gegeven!

Grijp uw kans en schrijf u nu in op onze website: het aantal plaatsen is beperkt!

De Crash Course Kabbalah is totstandgekomen in nauwe samenwerking met het Kabbalah Centrum Nederland.

Oktober: ook voor Crescas 'Maand van de Geschiedenis'

Oktober: ook voor Crescas \'Maand van de Geschiedenis\'

Ontdek gisteren, begrijp vandaag is het motto van de Maand van de Geschiedenis die jaarlijks in de maand oktober wordt georganiseerd.
De lezing die historicus Bart Wallet op woensdag 18 oktober in de Openbare Bibliotheek Amsterdam zal geven (een samenwerkingsverband tussen Crescas en de OBA) past daar perfect bij.
Bart zal spreken over de geschiedenis van Joods Nederland, waarbij hij de Canon van 700 jaar Joods Nederland als chronologische leidraad zal gebruiken.
Na afloop van de lezing is er een borrel met informeel nagesprek.

Wilt u erbij zijn? meldt u aan op onze website!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Engelstalig: The Myth of the Cultural Jew. Culture and Law in Jewish Tradition van de Amerikaanse juriste Roberta Rosenthal Kwall behandelt de invloed van opgroeien in een Joodse omgeving, zelfs als die niet religieus is. Joodse identiteit wordt er, hoe dan ook, door gevormd.

Vers uit de ramsj geplukt: Kus uit New York van Art Spiegelman (Maus) biedt een overzicht van de opvallendste en meest ontregelende omslagillustraties die de Amerikaanse striptekenaar Art Spiegelman in de afgelopen tien jaar vervaardigde voor Amerika's chicste tijdschrift The New Yorker.
In het slechts 51 pagina's tellende De essentie Israël, Palestina beschrijft Ludo Abicht in een helder overzicht alle relevante facetten van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Waar liggen de wortels van dit conflict en hoe is het in de loop der tijden geëvolueerd? Wat is de visie van Israël en wat vinden de Palestijnen? En zijn er oplossingen mogelijk?
American Pastoral, The Human Stain en The Plot Against America, drie klassiekers van Philip Roth, zijn (in de oorspronkelijke taal) in één bundel bijeengebracht.

En verder:

 • In de Synagoge Groningen vindt zondag 15 oktober de noordelijke presentatie van het boek Het Misverstand van Peter Hein plaats. Zie voor meer informatie synagogegroningen.nl/activiteiten.
 • Eind oktober organiseert Literair Nederland, samen met Het Literatuurhuis, een tweedaagse masterclass column schrijven. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar! Lees meer op hetliteratuurhuis.nl.
 • Laurent Binets succesvolle roman HhhH is na de succesvolle televisieserie Himmlers hersens heten Heydrich nu ook een speelfilm geworden, getiteld The Man with the Iron Heart. de première is op 12 oktober, op YouTube is een trailer te zien.

Nieuws van het MbII: een leerstoel en een lezing

Nieuws van het MbII: een leerstoel en een lezing

Het Menasseh ben Israel Instituut heeft dit jaar voor het eerst een Menasseh ben Israel Institute Chair in Jewish Studies ingesteld. Het is de bedoeling met deze leerstoel verschillende toponderzoekers op het gebied van Joodse studies voor enige tijd naar Nederland te halen om college te geven aan de Universiteit van Amsterdam.

De eerste die deze leerstoel zal bekleden, is professor Steven E. Aschheim, emeritus hoogleraar Geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, waar hij directeur was van het Franz Rosenzweig Centre for German-Jewish Literature and Cultural History.

Steven Aschheim is een van de werelds grootste specialisten op het gebied van Duits-Joodse intellectuele geschiedenis, en schreef onder meer over de Joodse cultuur van de Duitse Weimar-republiek, Duits-Joodse intellectuelen als Hannah Arendt, Otto Klemperer en Gershom Scholem, en over de plaats van de Sjoa in het publieke westerse bewustzijn. Hij schreef verschillende, inmiddels klassieke werken als Brothers and Strangers, The Nietzsche Legacy en Culture and Catastrophe.

Op donderdag 12 oktober geeft professor Aschheim een publiekslezing in de Uilenburgersynagoge te Amsterdam, getiteld Empathy, Autobiography and the Tasks and Tensions of the Historian.
In zijn verhaal geeft Aschheim inzicht in zijn persoonlijke historische belangstelling en inspiratie. Hij groeide op in Zuid-Afrika ten tijde van de Apartheid, als zoon van Duits-Joodse vluchtelingen en bracht het grootste deel van zijn werkende leven door in Israël. In vele opzichten is hij derhalve een 'ervaringsdeskundige'.

Na afloop van de lezing geven professor Marjan Schwegman, oud-directeur van het NIOD, en emeritus-hoogleraar Bernard Wasserstein commentaar op de lezing, daarna is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Zie voor meer informatie en aanmelding mbii.nl.

Culturele agenda

Culturele agenda

Er is weer heel wat te doen en te beleven de komende week, en niet alleen in Amsterdam. Meer informatie over inhoud en tickets vindt u onder de links in de items.

 • De Israëlische antropoloog Jackie Feldman spreekt donderdag 12 oktober in het academisch debatcentrum Spui 25 in Amsterdam over toerisme in het Heilige Land. Joods-Israëlische gidsen en (in veel gevallen) christelijke toeristen hebben een totaal verschillende kijk op de plaatsen die bezocht worden. Graag vooraf uw komst melden!
 • De Amerikaanse schrijfster Ariel Levy is vrijdag 13 oktober in De Balie in Amsterdam om met Nina Polak in gesprek te gaan over haar boek De regels gelden niet. Centraal staat de vraag: is het leven maakbaar?
 • Jazztrompettist Avishai Cohen is met zijn kwartet de komende week in Nederland. Op donderdag 12 oktober speelt hij in Rotterdam, een dag later, vrijdag 13 oktober, is hij met zijn dream team te horen in Amsterdam.
 • Howl, de multidisciplinaire dansvoorstelling van choreograaf Amos Ben-Tal en popmuzikant en dichter Spinvis loopt al een tijdje. In deze wonderlijke combinatie van talkshow, dansvoorstelling en concert, gaan de makers op zoek naar de betekenis van identiteit op de grens tussen fictie en werkelijkheid. Te zien op zaterdag 14 oktober in theater De Lawei in Drachten, dinsdag 17 oktober in theater Ins Blau in Leiden, vrijdag 27 oktober in Het Klooster in Woerden en dinsdag 31 oktober in theater Bellevue in Amsterdam. In november zijn er ook voorstellingen, zie daarvoor de speellijst op offprojects.nl.
 • Het Astor Klezmer Trio speelt donderdag 26 oktober in Joods Cultureel centrum Merkaz in Utrecht een programma met klezmer en – jawel! –  Jiddisje tango. Op virtuoze en vaak humoristische wijze brengen zij het Joodse leven in Argentinië in de twintigste eeuw tot leven.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Tekenares Rosalind 'Roz' Chast (1954, Flatbush, NY), vaste cartoonist van het Amerikaanse opinieblad The New Yorker, is stapelgek op New York en die liefde verklaart ze in haar nieuwste boek Going into Town. A Love Letter to New York. The Forward geeft zich graag gewonnen.
 • De veelvuldig bekroonde documentaire Mr. Gaga, een fascinerend portret dat Tomer Heymann maakte van choreograaf Ohad Naharin, scheidend intendant van het Batsheva dansgezelschap, wordt later deze maand uitgebracht in Japan. Daarvoor werd een lange 'kickstarter' gemaakt, te zien op [mrgagathefilm.com][1.
 • In Times of Israel het op zijn zachtst gezegd opmerkelijke verhaal van Sjoa-overlevende Eva Mozes Kor.
 • Food Fight is de titel van een boeiend radio 'drama' in een proloog en twee actes. We verklappen niets, luister zelf naar de podcast op Israel Story (*Sipoer Israeli8).
 • Moment Magazine interviewt de Britse historicus Simon Schama naar aanleiding van het verschijnen van het tweede deel van The Story of the Jews.
 • Hoe overleef je het wonen in de soeka? Jew in the City heeft nog wat tips …
 • Jewniverse vertelt hoe en door wie Marc Chagall, Hannah Arendt, Marcel Duchamp en Claude Levi-Strauss uit het door de nazi's bezette Frankrijk in veiligheid werden gebracht.

Dichteres Rachel, ter vertaling!

Dichteres Rachel, ter vertaling!

Voor de tweede maal organiseren de Universiteit van Amsterdam en studievereniging Sechel (Hebreeuwse taal en cultuur) de Vertaalwedstrijd Hebreeuws, waarin één Hebreeuwse dichter of dichteres centraal staat.
Dit jaar worden de deelnemers uitgedaagd om werk van Rachel (voluit: Rachel Bluwstein, 1890-1931) voor de Nederlandstalige lezer toegankelijk te maken.

De inschrijving is inmiddels geopend. Op vertaalwedstrijdhebreeuws.nl is alles te vinden wat u moet weten over aanmelding en vereisten.

Net als vorig jaar, toen het werk van Chaim Nachman Bialik het onderwerp was, zullen de vertaalde gedichten worden gebundeld en uitgegeven door Amphora Books.

Uit de Joodse Canon
1947: Landdag van de Joodse Jeugdvereniging

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

Vóór de Tweede Wereldoorlog was de Joodse Jeugdfederatie een actieve club waarin Joodse jongeren uit het hele land elkaar vonden. Na de oorlog werd de JJF nieuw leven ingeblazen, en in 1947 werd de eerste JFF Landdag georganiseerd.
Maar kennelijk hadden de leden van de JJF behoefte aan een meer gedifferentieerde kijk op de doelstellingen van de federatie; er ontstonden afzonderlijke clubs. De twee belangrijkste waren (en zijn) het socialistisch-zionistische Haboniem BeHolland en het orthodoxe, niet-zionistische Bnei Akiwa.

In de Canon van 700 jaar Joods Nederland wordt aan de hand van het jaartal 1947 de Landdag van de Joodse Jeugdvereniging gememoreerd in een lemma dat de voorgeschiedenis van de jeugdafdeling van de Nederlandse Zionistenbond behandelt én de aanloop naar het uiteenvallen in verschillende grotere en kleinere Joodse jeugdbewegingen.

Lees meer in de Joodse Canon, of bekijk het in het boek op pagina 185.

Website van de week
Graffiti art at Jerusalem’s Mahane Yehuda market

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Deze week geen volledige website, maar een pagina uit de online editie van de Britse krant The Guardian. Daarin verscheen in maart 2016 een special over het werk van de Brits-Israëlische graffitikunstenaar Solomon Souza.
Sinds januari 2015 brengt deze 22-jarige street artist met spuitbusverf gigantische portretten aan op de rolluiken van Machané Yehuda, de bekende markt van Jeruzalem. Op YouTube is te zien hoe hij daarbij te werk gaat.
Meer over Souza is te lezen op Times of Israel

Voor recenter werk van en nieuws over Solomon Souza: volg zijn pagina op Facebook!

In the Picture
Lovesick on Nana Street

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Lovesick on Nana Street (Hole Ahava B'Shikun Gimel) is een met maar liefst ACHT Ophirs bekroonde Israëlische komedie uit 1995, waarin Victor zijn dagen slijt met een illegaal televisiestation, dat hij runt vanuit het huis van zijn moeder en grootmoeder. Door zijn omgeving wordt hij, met al zijn fantastische romantische verhalen over avontuurtjes met vrouwen, niet serieus genomen, en na een hopeloos eenzijdige verliefdheid op een bekende actrice, belandt Victor uiteindelijk in een psychiatrische inrichting.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
8 - 13 oktober

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Een aanrader voor late radioluisteraars: The Essay op BBC Radio 3, maandag tot en met vrijdag om 23.45 uur. Neurowetenschapper Adam Zeman spreekt steeds een kwartier over geheugenverlies en de gevolgen daarvan voor identiteit en het bewustzijn.

zondag 8 oktober

 • NPO 1 (VPRO), 11.20: VPRO Boeken. met onder meer Anna Krijger over haar boek Hipsters, baarden, martelaren. Ontmoetingen in Israël en Palestina.
 • NPO 2 (EO), 15.15: Het Vergeten Getto, documentaire uit 2016 van Saskia van den Heuvel over Asterdorp, het tot voor kort nagenoeg onbekende vierde getto van Amsterdam.
 • Arte tv, 17.30: René Goscinny - Der Autor von Astérix und Co. Documentaire over de tekenaar van de Asterix-stripverhalen, die opgroeide in Buenos Aires als zoon van Frans-Joodse immigranten.
 • BBC 1, 17.14: Who Do You Think You Are. Afl.: Ruby Wax. De comédienne reist af naar Centraal-Europa om het verhaal van haar ouders te achterhalen die in 1938 uit Wenen vluchtten voor de nazi's.
 • Arte tv, 23.05: Hello I am David! Eine Reise mit David Helfgott. Portret uit 2016 over deze Australische pianist die zijn hele leven al kampt met een schizo-affectieve stoornis. De film volgt Helfgott onder meer tijdens zijn Europese tournee met de Stuttgarter Symphoniker.

maandag 9 oktober

 • BBC Radio 3, 18.00: In Tune. Te gast is de Israëlische pianist Roman Rabinovich.

dinsdag 10 oktober

 • NPO 2 (EO), 22.55: 2Doc. Afl.: De stamhouder. Documentaire uit 2017 over de familie van schrijver/journalist Alexander Münninghoff. Aan de hand van zijn familiekroniek De stamhouder reist hij langs de talloze plaatsen die onuitwisbaar in zijn geheugen staan gegrift.

woensdag 11 oktober

 • Stingray Brava, 16.45: Das Reichsorchester. De Berliner Philharmoniker gebruikte haar 125-jarig jubileum om een onderbelichte periode uit haar geschiedenis naar voren te brengen: de jaren tussen 1933 en 1945, onder het bewind van de nazi’s. Niet voor het eerste en vast niet voor het laatst, deze boeiende documentaire over een van de meest toonaangevende klassieke orkesten ter wereld.

 • NPO 2 (EO), 0.40: Het Vergeten Getto, documentaire uit 2016 van Saskia van den Heuvel over Asterdorp, het tot voor kort nagenoeg onbekende vierde getto van Amsterdam.


donderdag 12 oktober

 • BBC Radio 3, 18.00: In Tune. Met onder meer het opmerkelijke duo Iosif Purits op accordeon en Andrej Lebedev op gitaar.

vrijdag 13 oktober

 • NPO 2 (AVROTROS), 13.50: Close Up. Afl.: Max Beckmann: Transit Amsterdam. Documentaire over de Duitse expressionistische schilder Max Beckmann, die als 'entartete Künstler' van 1937 tot 1947 in ballingschap in Amsterdam leefde, een periode waarin hij zijn beste en meest aangrijpende werken schilderde.
 • Stingray Brava, 16.50: Jascha Heifetz: God's Fiddler. Documentaire uit 2011 over violist Jascha Heifetz, in 1901 in Vilnius in Litouwen geboren als Jossif (Jascha) Robertowitsch Heifetz. Met niet eerder vertoonde bewegende beelden en foto's uit het Heifetz familie-archief.

(advertenties)


banner luna3 banner joodsamsterdam banner propra banner israelactie banner amphora banner jonettwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven