zondag 1 oktober 2017

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

zondag 1 oktober 2017 jaargang 13, nummer 34
Onze columnisten deze week
 

Kijk eens met andere ogen naar de halacha!

Kijk eens met andere ogen naar de halacha!

Een graag geziene oude bekende, de vierdelige cursus Halacha aan de hand van Ma'aleh films, vindt u ook dit seizoen weer in ons programma! Alle lessen beginnen met een korte film, gemaakt door eindexamenstudenten van de Ma'aleh School of Television, Film and the Arts, de orthodox-Joodse filmacademie in Jeruzalem.

De filmmakers zijn in hun werk de uitdaging aangegaan om halachische kwesties aan de orde te stellen en die te rijmen met de hedendaagse werkelijkheid. Dat schuurt soms, maar dwingt ook tot nadenken.

Samen met de cursisten gaat Leo Mock op zoek naar oplossingen en antwoorden, met als centrale vraag: hoe gaan wij vandaag de dag om met regels, ge- en verboden die in de halacha zijn vastgelegd?

Halacha aan de hand van Ma'aleh films wordt in Amsterdam gegeven op twee avonden in november en twee avonden in december. In in 2018 wordt in Utrecht en Leiden telkens één zondagmiddag een verkorte cursus aangeboden.

U kunt zich op onze website nu al inschrijven voor de drie locaties.

Let op: voor deze cursus kunt u zich ook voor elke avond afzonderlijk aanmelden.

Ivriet, uw laatste kans om in te schrijven!

Ivriet, uw laatste kans om in te schrijven!

Over twee weken, maandag 16 oktober, gaan de twee cursussen Modern Hebreeuws die we dit jaar in het programma hebben opgenomen, van start.

Ivriet kita Gimmel, voor iets verder gevorderden zit al behoorlijk vol en gaat zeker door. Voor Ivriet kita Zajin, voor (zeer) ver gevorderden, hebben we nog een aantal plaatsen beschikbaar.

Wacht niet langer en meld u aan! Klik hier voor kita Gimmel, en hier voor kita Zajin.

Als u toch nog twijfelt over de stand van uw kennis van het Ivriet, maak dan de online Ivriet-toets die we speciaal hiervoor beschikbaar hebben. Ook als u niet eerder één van onze Ivriet-cursussen hebt gevolgd, is het maken van de toets dé manier om te bepalen welke van de twee cursusniveaus voor u geschikt is. Op onze website leest u op welke wijze u toegang krijgt tot de toets.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Woensdag 4 oktober gaat de Kinderboekenweek 2017 van start, en wij kozen uit het grote aanbod een aantal bijpassende boeken.

Deze week: Het buitengewone beesten boek van Yuval Zommer is een even leerzame als vermakelijke gids door het rijk van wilde dieren van over de hele wereld. Alles over Anne, het levensverhaal van Anne, met antwoorden op veelgestelde vragen en prachtige tekeningen, door Menno Metselaar samengesteld op verzoek van het Anne Frank Huis. Jackie en Suzy Klein schreven speciaal voor kinderen Wat is moderne kunst?, een perfecte inleiding in de wereld van de moderne kunst aan de hand van het werk van zeventig hedendaagse kunstenaars. Ook leuk voor volwassenen!

Engelstalig: The Afterlife of Stars van Joseph Kertes vertelt het verhaal van Robert Beck, die in 1956 - nog nét geen tien jaar - met zijn hele familie uit Hongarije vlucht en na een maand via Wenen en Parijs berooid en statenloos in Canada belandt. Gezien de voorgeschiedenis van de schrijver ongetwijfeld sterk autobiografisch.

Vers uit de ramsj geplukt: Kissinger van Niall Ferguson. Het eerste deel van de monumentale, filosofisch getinte biografie van Henry Alfred Kissinger, de Amerikaans politicus en diplomaat uit de gelederen van de Republikeinse Partij, is getiteld De idealist. Het bestrijkt diens eerste 45 levensjaren tot aan het moment dat hij veiligheidsadviseur werd onder Nixon.
In Onze oom vertelt Arnon Grunberg het verhaal van een indiaans weesmeisje dat wordt opgevoed door een majoor en later carrière maakt als handelaarster des doods. Ook De joodse Messias van Grunberg, over de gevolgen van de vriendschap tussen puber Xavier en Awromele, zoon van een rabbijn, ligt in de uitverkoop.

En verder:
- Donderdag 5 oktober presenteert Katja Reichenfeld bij de Duitse ambassade in Den Haag haar nieuwe boek Charlotte Salomon: Berlijn als inspiratie. Uitgeefster Eva Cossee geeft een inleiding op het leven van de jonge kunstenares Charlotte Salomon, waarna ze met de schrijfster in gesprek gaat over de wijze waarop het Berlijnse interbellum Salomons kunst heeft beïnvloedt. Zie voor meer informatie en aanmelding uitgeverijcossee.nl.
- Een boeiende column naar aanleiding van een essay uit 1931 van Kurt Tucholsky op boekennieuws.nl.

Het geheim van De Beukenhorst

Het geheim van De Beukenhorst

Hans Bartels, de sympathieke jonge man die in Amsterdam zijn rechtenstudie heeft voltooid, besluit in het plaatsje Eelstwoude een welverdiende vakantie te houden. Maar van uitrusten komt weinig: op verzoek van zijn oude moeder, maar ook omdat zijn eigen nieuws­gierigheid in hoge mate is geprikkeld, begint Hans Bartels een onderzoek naar zijn tante Adriana, die jaren te voren in datzelfde Eelstwoude spoorloos verdween.

Met zo'n inleiding, gebaseerd op de flaptekst, verwacht de lezer niet meteen in het eerste hoofdstuk te worden geconfronteerd met de Tweede Wereldoorlog. Vanaf hoofdstuk 2 begint het verhaal en de speurtocht naar de verdwenen 'Adri' Locke-Duivenhorst. Het boek is een nog altijd zeer leesbare roman met thrillerachtige elementen én een happy ending. Om te weten te komen of het raadsel rond tante Adriana wordt opgelost, zult u dit "prettige, vlot geschreven boek, ontspannend en rijk aan afwisseling" zelf moeten lezen.
U vindt Het geheim van De Beukenhorst in de Joodse Bibliotheek, waar u het online kunt lezen of als PDF naar uw eigen computer downloaden.

Overigens lijkt de (naamloze) illustrator van de kaft zich te hebben laten inspireren door kasteel Wittem, waar zich tegenwoordig Hotel De Beukenhorst bevindt … De gelijkenis is treffend, vindt u niet?

Culturele agenda

Culturele agenda
 • Amsterdam: in het auditorium van het JHM wordt *zondag 8 oktober * de documentaire The Wandering Muse vertoond, over de muziek van hedendaagse Joodse muzikanten. Na de film geeft Shura Lipovsky, die zelf ook in de documentaire te zien en te horen is, een optreden in het Museumcafé.
 • Amsterdam: Iván Fischer en het Boedapest Festival Orkest spelen op donderdag 12 oktober in het Concertgebouw een programma met muziek van Bach, Mozart en Tjaikovsky, met pianist Emmanuel Ax als solist.
 • Delft: violist Dmitri Makhtin en pianist Mikhail Murach, beiden musici van wereldfaam, spelen zondag 15 oktober in de synagoge een programma met muziek van Mozart, Schubert en César Franck.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Boston Univerity bewijst eer aan Elie Wiesel, schrijft Times of Israel.
 • Artnews vermoedt dat 'street artist' Banksy 'betrapt' is in Israël.
 • The Jewniverse besteedt aandacht aan Sjoa-overlevende David Wisnia, die een bijzondere manier vond om met zijn oorlogservaringen om te gaan.
 • De Joodse wedergeboorte van Birobidzjan, in het oosten van Rusland, is onderwerp van een artikel in The Guardian.
 • Moment Magazine neemt u mee naar de synagoge in Chania op het Griekse eiland Kreta.
 • Ketoebot (Joodse huwelijkscontracten) kunnen in het liberale jodendom nu ook worden opgemaakt voor een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Een unieke stap, schrijft Jewish News
 • In Tablet gaat de Britse literatuurcritica Devorah Baum in discussie met Mark Oppenheimer over de vraag of Joods zijn wordt bepaald door je religie of je etnische achtergrond. Het gesprek is ook te bekijken op Vimeo.
 • Szymon Laks leefde van 1901 tot 1983, maar wie was hij? U leest het in Mosaic Magazine. Ook Basia Jaworsky besteedt in haar muziekblog [Basia con Fuoco][10] aandacht aan de man die de geschiedenis dreigde in te gaan als de "kapelmeester uit Auschwitz". Daar veel foto's én muziekvoorbeelden.

  [10]: Omdat het moet. Opdat hij niet de geschiedenis in gaat als de "kapelmeester uit Auschwitz"

Website van de week
The Culture Trip: 10 Israëlische fotografen

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

De website The Culture Trip kwam in december 2015 al eens in deze rubriek aan de orde. "Find your inspiration. Wherever you are, wherever you go" is sindsdien in de plaats gekomen van de eerdere omschrijving "a global platform for local culture", maar deze zeer snel groeiende website is nog altijd dé plek voor globetrotters op zoek naar lokale cultuur.

De sectie over Israël linkt naar 801 'artikelen', die stuk voor stuk de moeite van het bekijken waard zijn.
Wij kozen uit het overweldigende aanbod de pagina 10 Israeli Photographers You Should Know About.
De namen zijn aanklikbaar - handig als u meer wilt weten over de fotografen.

The Culture Trip heeft fysieke hoofdkantoren in New York, Londen en Tel Aviv.
Bijzonder: er is een aparte pagina over Palestina - 146 artikelen. Absoluut de moeite waard om te bekijken!

U vindt The Culture Trip ook op Facebook en Twitter.

In the Picture
Aleph Bet Rap

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Over twee weken beginnen de cursussen Modern Hebreeuws. Speciaal voor de licht gevorderden van Kita Gimel een muzikale opfrisser van het Hebreeuwse alfabet, verpakt in een 'rap'.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
1 - 8 oktober

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Deze week vooral interessant: de vijf uitzendingen over componist Felix Mendelssohn-Bartholdy op BBC Radio 3. Op crescas.nl/radiotv vindt u na woensdag de nu nog ontbrekende programmagegevens voor zaterdag 7 oktober en zondag 8 oktober.

zondag 1 oktober

 • NPO 1 (VPRO), 10.30: VPRO Vrije Geluiden. met onder meer het Ebony Quartet met muziek van hun CD Unheard, muziek van 'entartete', door de nazi's monddood gemaakte componisten.
 • Stingray Brava, 16.47: voor wie hem nog niet zag nog maar weer een de belangwekkende documentaire Das Reichsorchester. De Berliner Philharmoniker gebruikte haar 125-jarig jubileum om een onderbelichte periode uit haar geschiedenis naar voren te brengen: de jaren tussen 1933 en 1945, onder het bewind van de nazi’s.

maandag 2 oktober

 • BBC Radio 3, 13.00: Composer of the Week: Mendelssohn. Afl. 1: A Family Holiday.
 • Arte, 20.15: Die Bibel (The Bible: In the beginning). In deze fameuze film uit 1966 wordt in 22 'hoofdstukken' het gehele boek Genesis (Beresjiet) verteld.
 • NPO Cultura (AVRO), 22.05: Architect Oscar Niemeyer: Het leven is een ademtocht. De Braziliaanse architect Oscar Niemeyer (1907-2012) ontwierp in de jaren zestig de futuristische hoofdstad van Brazilië, Brasília. De karakteristieke, sculpturale vormen van de architectuur in Brasília groeiden uit tot een handelsmerk en maakten hem wereldberoemd.

dinsdag 3 oktober

 • BBC Radio 3, 13.00: Composer of the Week: Mendelssohn. Afl. 2: 1829: Rain and Mists.
 • NPO Cultura )KRO-NCRV), 18.25 uur: 150 Psalms. De 3000 jaar oude psalmen als spiegel van de moderne maatschappij. In twaalf concerten gaat het om thema's als vluchtende volkeren, onrechtvaardige leiders en machtsmisbruik.

woensdag 4 oktober

 • BBC Radio 3, 13.00: Composer of the Week: Mendelssohn. Afl. 3: The Land of Art.
 • NPO 2 (NOS), 17.00: 25 jaar na de Bijlmerramp. Rechtstreeks verslag van de herdenking de herdenking van de Bijlmerramp, waarbij een vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neerstortte op een flatgebouw in de Bijlmermeer. 43 mensen verloren het leven.
 • BBC 1, 21.00: Who Do You Think You Are. Afl.: Ruby Wax. De comédienne reist af naar Centraal-Europa op het verhaal van haar ouders te achterhalen die in 1938 uit Wenen vluchtten voor de nazi's.

donderdag 5 oktober


vrijdag 6 oktober


(advertenties)


banner amphora banner israelactie banner jonet banner propra banner luna3 banner joodsamsterdamtwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven