zondag 24 september 2017

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

zondag 24 september 2017 jaargang 13, nummer 33
Onze columnisten deze week
 

Maestro Jules jubileert!

Maestro Jules jubileert!

Het jaar 2017 is voor dirigent Jules van Hessen in meerdere opzichten bijzonder. Precies dertig jaar geleden werd hij aangesteld als chef-dirigent van het Philips Symfonie Orkest, en nam daarmee het stokje over van Louis Stotijn, bij wie hij drie jaar eerder was afgestudeerd.
Eind april nam Jules zijn orkest mee op een gedenkwaardig tournee naar Israël, waar vier concerten werden gegeven.

Maestro Jules viert zijn jubileum met een heel bijzonder en zeer uitdagen werk, de monumentale 8ste symfonie in Es groot van Gustav Mahler, ook wel Symphonie der Tausend genoemd. Het werk dankt deze bijnaam aan de enorme bezetting: groot orkest met extra koperblazers en slagwerk, orgel, drie gemengde koren, twee jongenskoren en acht vocale solisten. In Nederland zijn slechts twee concertpodia groot genoeg: de Doelen in Rotterdam en het Concertgebouw in Amsterdam.
Daar kunt u Jules met het PSO horen op donderdag 30 november.
Dit concert is de afsluiting van de korte cursus Jules van Hessen jubileert met Mahlers 8ste Symphonie. Daarin zal Jules aandacht besteden aan de Joodse aspecten in het leven en werk van Gustav Mahler, en vooral in de tweede les diens 8ste symfonie op zijn unieke wijze bij u in leiden.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Hebreeuwse literatuur ontrafeld

Hebreeuwse literatuur ontrafeld

Een cursus geheel in het Modern Hebreeuws, dat is nieuw bij Crescas. En inderdaad voor ver gevorderden, want in de drie lessen Hebreeuwse literatuur ontrafeld gaat het om het lezen van literaire teksten.
Shirley Avni, u kent haar ongetwijfeld als docent van onze taalcursussen Ivriet, koos onder meer Israëlische poëzie en liederen van dichters als Rachel, Yona Wallach en Aviv Geffen, maar zal zeker ook tekstfragmenten van grote schrijvers als Amos Oz, Etgar Keret en Meïr Shalev samen met u gaan lezen.
Shirley spreekt voortreffelijk Nederlands, dus als u vastloopt, is de redding altijd nabij.

Gaat u de uitdaging aan? Inschrijven zoals gebruikelijk op onze website.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: Pussy van Howard Jacobson is het satirische verhaal van prins Fracassus, erfgenaam van het Hertogdom Origenes, beroemd om zijn torenhoge wolkenkrabbers en vele casino's. Fictie? Wie het omslag ziet, begrijpt onmiddelijk over wie Jacobson schrijft, zonder ook maar één keer diens naam te noemen.
Vandaag leven we nog, de prijswinnende debuutroman van de Belgische schrijfster Emanuelle Pirotte, waarin een Joods meisje de oorlog overleeft dankzij een Duitse soldaat. Het meisje dat bleef leven heet Hedy Epstein. Zij overleeft de Sjoa dankzij het Kindertransport; na de oorlog gaat zij op zoek naar haar ouders. Luca Crippa en Maurizio Onnis beschrijven deze zoektocht, die leidt naar het beruchte 'Artsenproces', het eerste van de in totaal twaalf processen in Neurenberg.

Engelstalig: A Poem for Peter: The Story of Ezra Jack Keats and the Creation of 'The Snowy Day' is een ode van Andrea Davis Pinkney aan de schrijver van het klassieke kinderboek The Snowy Day (1962).

Vers uit de ramsj geplukt: Happy are the Happy, de roman van Yasmina Reza die in 2014 voor de Nederlandse vertaling van haar roman (Gelukkig de gelukkigen) werd genomineerd voor de WIZO-Literatuurprijs. Liel Leibovitz, schrijver, journalist en universitair docent, geeft in A Broken Hallelujah. Rock and Roll, Redemption, and the Life of Leonard Cohen een boeiend en diepgaand inzicht in wat en wie Cohen beïnvloed hebben en bovenal in diens levenslange, persoonlijke spirituele zoektocht, die ten grondslag heeft gelegen aan zijn werk. Schrijver Patrick Modiano en tekenaar Jean-Jaques Sempé bundelden hun krachten voor De kleine ballerina, een betoverd jeugdboek over de bijziende Cathérine die ballerina wil worden maar op balletles haar bril niet op mag.

Website van de week
StreetWise Hebrew

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Deze week brengen we StreetWise Hebrew: Learning in the Streets with Guy Sharett onder uw aandacht.

Wie een gevorderdencursus Modern Hebreeuws bij Crescas heeft gevolgd, zal Streetwise Hebrew wel eens voorbij hebben zien komen, maar nu hebt u de kans om alle video's te bekijken. Het is een erg leuke manier om alledaags Ivriet op te steken, zeker als je kennis van de Hebreeuwse grammatica (dikdoek) al een stevige basis heeft, want Sharett gebruikt woorden en teksten die hij letterlijk op straat tegenkomt.

Guy Sharett, "the man with the whiteboard" stelt zichzelf voor in de eerste van de acht video's op de website.

Sharett is ook verantwoordelijk voor de tien minuten durende StreetWise Hebrew podcasts op het online radioplatform TVL1 (te lezen als *Tel Aviv 1). Op die website staat precies hoe je je kunt abonneren op deze wekelijkse taallesjes. Ook deze zijn vooral geschikt voor wie de taal al behoorlijk kent. Bij de podcasts online komt ook uitleg van de gebruikte woorden en uitdrukkingen, vertaald, fonetisch én in het Ivriet.

StreetWise Hebrew is te vinden op de sociale media Facebook, Twitter en Instagram,

In the Picture
The Golem of Rabbi Elijah

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

De legende van de Golem van Chelm, de reusachtige kleifiguur die werd gevormd en tot leven gebracht door rabbijn Elijah Ba'al Sjem van Chelm, is een van de bekendste Joodse sprookjes.
Net als De gelukkige man, de tekenfilm die wij in deze rubriek op 1 september lieten zien, is De golem van rabbi Elija een korte tekenfilm. Hij werd gemaakt door Studio Koty Dwa van de Poolse cineast Marcin Kozlinski, in opdracht van de Poolse organisatie Odrobina Kultury en de Amerikaanse ambassade in Warschau ten behoeve van het project Cztery Strony Bajek, sprookjes uit de vier windrichtingen.

Meer weten over de achtergrond van het verhaal van de Golem? Het Belgische periodiek Joods Actueel publiceerde in oktober 2010 een lang artikel over de Golem. Enkele jaren later dook ook Slavische Studies in het onderwerp en in 2015 leverde Culture.pl een degelijke en boeiende bijdrage.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
24 september - 1 oktober

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Ook deze week kan de oogst gerust bedroevend worden genoemd. Gelukkig biedt de buitenlandse radio op maandag en woensdag dit keer enkele interessante pareltjes. Wie de VPRO-gids heeft, leze vooral ook de rubriek Buitenlandse radio.


zondag 24 september

ntv


maandag 25 september

  • NPO Cultura (VPRO), 19.05 uur: Boeken op reis. In deze aflevering van het boekenprogramma van de veel te vroeg overleden Wim Brands sprak hij met schrijver David Grossman.
  • NDR Kultur (radio), 20.00 uur. In de historische opnames uit 1968 staat bij het NDR Elbphilharmonie Orchester vanavond op de bok dirigent Hans Schmidt-Isserstedt, die in de Tweede Wereldoorlog níet voor de weg van de minste weerstand koos. Na de oorlog ging hij zich inzetten voor componisten die zogenaamde 'entartete Musik' hadden geschreven. In dit concert dirigeerde Schmidt-Isserstedt onder meer het Derde pianoconcert van Bela Bartók.

dinsdag 26 september

n.v.t.


woensdag 27 september

  • Arte (Duits), 22.35 uur: Das wunderbare Königreich des Papa Alaev (The Wonderful Kingdom of Papa Alaev). In deze Israëlisch-Franse documentaire uit 2013 wordt een boeiend portret geschetst van drie generaties uit een muzikaal Joods geslacht. Afkomstig uit Tadjikistan wonen zij nu in Israël, waar zij de muziektraditie uit Centraal Azië levend houden.
  • BBC Radio 3, 20.30 uur: In Concert. Het BBC Symphony Orchestra speelt onder meer het vioolconcert van Alban Berg; solist is de Russische violiste Alina Pogostkina. Berg droeg zijn vioolconcert op aan de vroeg overleden dochter van Alma Mahler en Walter Gropius, Manon Gropius.

donderdag 28 september

n.v.t.


vrijdag 29 september

  • NPO Cultura, 21.45 uur: 150 Psalms. De 3.000 jaar oude psalmen als spiegel van de moderne maatschappij. In twaalf concerten gaat het om thema's als vluchtende volkeren, onrechtvaardige leiders en machtsmisbruik.

(advertenties)


banner jonet banner amphora banner luna3 banner israelactie banner propra banner joodsamsterdamtwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven