vrijdag 15 september 2017

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 15 september 2017 jaargang 13, nummer 32
Onze columnisten deze week
 

Ivriet leren met Crescas

Ivriet leren met Crescas

Twee cursussen Modern Hebreeuws zitten er dit jaar in het cursusprogramma: Kita Gimel voor beginnend gevorderden en Kita Zain voor ver gevorderden. Beide cursussen gaan van start op maandag 16 oktober.

Ivriet Kita Gimel bouwt verder aan uw al bestaande kennis van de tegenwoordige en de verleden tijd, en daar worden nu de toekomende tijd en de gebiedende wijs aan toegevoegd. Uw woordenschat wordt verder uitgebreid, en u traint uw actieve kennis door met uw medecursisten gesprekjes te voeren. U maakt kennis met Israëlische websites, leert krantenartikelen te lezen en liedjes te begrijpen.

Ivriet Kita Zain is bestemd voor ver gevorderden, die de taal al behoorlijk kennen. In deze cursus wordt uw beheersing van lezen, schrijven, grammatica, spreken, luisteren en literatuur verder aangescherpt. Bovendien kunt u op gezette tijden uw kennis toepassen in gesprekjes met native speakers (Israëlische vrijwilligers).

Gedurende het lesjaar zijn er twee 'open' lessen waarbij introducees van harte welkom zijn. De eerste open les is gekoppeld aan een Chanoeka-viering, de tweede is de inmiddels traditionele seizoensafsluiting in de vorm van een filmavond, voorafgegaan door een gezamenlijk etentje.

Schrijf u snel in: de lessen gaan binnen enkele weken van start! Een simpele klik op de cursusnaam brengt u rechtstreeks bij het aanmeldingsformulier.
Kita Gimel, maandag 16 oktober, aanvang 20.45 uur.
Kita Zain, maandag 16 oktober, aanvang 18.45. uur.

Bent u in het verleden al eens begonnen met het leren van Ivriet en wilt u de draad weer oppakken? Maak dan eerst, geheel vrijblijvend, de Ivriet-toets op onze website. Aan de hand van de uitslag adviseren wij u over de cursus die aansluit bij úw kennisniveau. Het invullen van de toets kost u niet meer dan 15 minuten. Bel of mail (tel. 020-6402380 / crescas@crescas.nl) om een toegangscode aan te vragen.

Zelf schilderen als Charlotte Salomon?

Zelf schilderen als Charlotte Salomon?

Speciaal voor kinderen tussen 6 en 12 jaar (maar ook voor hun ouders en/of grootouders) organiseren Crescas en het Joods Historisch Museum op woensdag 25 oktober een hands-on middag rond het werk van Charlotte Salomon (1917-1943).

Dit unieke evenement begint met een inleiding door beeldend kunstenares Suzanne Grünfeld over Charlotte Salomon en haar manier van schilderen. Daarna gaan de kinderen onder leiding van Suzanne zelf aan de slag. Hun opdracht: denk aan iets van vroeger en probeer dat te schilderen in de stijl van Charlotte Salomon.
De volwassenen worden ondertussen rondgeleid over de grote Charlotte Salomon tentoonstelling die van 20 oktober tot en met 25 maart in het JHM. Aan het eind van de middag bekijken we de door de kinderen gemaakte kunstwerken.

Let op: er zijn voor het schilderen slechts twaalf plaatsen. Het aantal volwassenen bij dit evenement is niet beperkt.

Crescas tijdens de Hoge Feestdagen

Crescas tijdens de Hoge Feestdagen

In de periode van de Joodse feestdagen zijn wij op donderdag 21 september (eerste dag Rosj Hasjana), donderdag 5 oktober, woensdag 10 en donderdag 11 oktober (Soekot) en donderdag 12 oktober (Sjemini Atseret) de hele dag gesloten.

De wekelijkse nieuwsbrief verschijnt de komende weken volgens een aangepast schema: de editie van vrijdag 22 september schuift op naar zondag 24 september, die van 29 september vindt u op 1 oktober in uw digitale brievenbus, de editie van 6 oktober wordt 8 oktober uitgebracht en de nieuwsbrief van 13 oktober verschijnt op 15 oktober.
Vanaf 20 oktober zijn we back to normal!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: Ik spreek je aan is ''een autobiografie in dialogen'', de neerslag van een serie indringende en openhartige gesprekken die de Italiaanse literatuurwetenschapper Giovanni Tesio (146) voerde met Primo Levi.
De Franse schrijfster Gaëlle Josse (1960) schreef Laatste dagen op Ellis Island, over de herinneringen van John Mitchell, de laatste directeur van het roemruchte immigratiecentrum op een eiland in de haven van New York en New Jersey dat tientallen jaren dienst deed als grenspost voor mensen die in Amerika een nieuw leven hoopten te beginnen. In Het huis aan het meer. Eén huis. Vijf families, beschrijft Thomas Harding honderd jaar Duitse geschiedenis, van het begin van het Derde Rijk tot de val van de Berlijnse Muur.

Engelstalig: The Gift of the Mishna, een kort verhaal van Isaac Bashevis Singer over de bejaarde chassidische Reb Israel die in aanvaring komt met de moderne twintigste eeuw. Het verhaal was niet eerder in het Engels te lezen. In Tablet Magazine verscheen tegelijkertijd een artikel over I.B. Singer.

Vers uit de ramsj geplukt: Horace - a life van Peter Levi (1931-2000) geeft een compleet beeld van een van de belangrijkste Romeinse dichters en de wereld waarin hij leefde. De roman Suite Française van Irène Némirovsky (1903-1942), over de uittocht in juni 1940, toen talloze Parijzenaars hun stad ontvluchtten, werd in Nederland uitgegeven onder de titel Storm in juni. In de ramsj ligt nu de Engelse vertaling. Ook in de uitverkoop: The life of Irène Némirovsky, geschreven door Olivier Philipponnat en Peter Lienhardt. De lezer krijgt een inkijk in het leven van de schrijfster van Suite Française en het wordt duidelijk dat dat postuum zo succesvolle boek is gebaseerd op haar eigen belevenissen.

Culturele agenda

Culturele agenda
  • Slootdorp: het Joods werkdorp Slootdorp-Nieuwesluis in de Wieringermeer organiseert zondag 17 september een open dag in het kader van de Europese Open Dagen Cultureel Joods Erfgoed.

Website van de week
Rembrandt's Jews

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Vandaag in deze rubriek geen volledige website, maar een opmerkelijke pagina met een lang fragment uit het boek Rembrandt's Jews (2003) van Steve Nadler.
On the Breestraat beschrijft de oude centrum van Amsterdam waar Rembrandt woonde - in het bijzonder de omgeving van wat wij nu kennen als het Museum het Rembrandthuis. Bijna twintig jaar leefde Rembrandt daar, inmiddels een gevierd kunstenaar, 'op stand', met vele vermogende sefardische Joden als buren.

Meer informatie over het boek op press.uchicago.edu.

In the Picture
El Ultimo Sefardi - The last Sephardic Jew

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

In 2004 maakte Eliezer Papo, rabbijn, jurist en schrijver en docent Ladino aan de Ben Gurion Universiteit in Jeruzalem, een fascinerende ontdekkingsreis, die hem van Jeruzalem langs sporen van de sefardische diaspora in Istanboel, Thessaloniki, Split, Sarajevo en Curaçao naar de Spaanse stad Toledo voerde.
De Spaanse televisie legde Papo's tocht vast. De lange documentaire (bijna 90 minuten) werd verschillende keren bekroond.
De film is Spaans en Ladino gesproken, en voorzien van Engelse ondertitels.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
15 - 24 september

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Anders dan gebruikelijk is er door omstandigheden op dit moment even niet meer informatie te vinden onder weblinks.

De oogst is bijzonder mager deze keer. Misschien maar goed ook; de meesten van ons hebben de komende week toch geen tijd om uitgebreid tv te gaan kijken.


vrijdag 15 september

  • NPO Cultura (VPRO), 00.10: Atentát. Op feiten gebaseerd historisch drama van Jiri Sequens over de aanslag op Reinhard Heydrich, op 27 mei 1942 in Praag.
  • NPO 2 (NTR), 20.30: Verborgen verleden. De geschiedenis van Job Cohen. Hoewel Cohen al veel weet over zijn familiegeschiedenis zijn er nog genoeg vragen die hij beantwoord wil zien. Zo wil hij onder andere graag weten wat de rol van zijn opa Hendrik Cohen precies was als voorzitter van de Joodsche Raad in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog.

zaterdag 16 september

  • NPO Radio 1 (KRO-NCRV), 11.00: De taalstaat. Vrolijk en informatief programma dat uitlegt hoe het met onze taal gaat, met vaste en wisselende onderdelen. Presentatie: Frits Spits.
  • NPO Radio 1 (VPRO), 14.00: Argos. Onderzoeksjournalistiek. Achtergronden bij het nieuws of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met onthullende reportages en aandacht voor journalistieke boeken en kwesties in de (onderzoeks)journalistiek uit binnen- en buitenland. NB: onder de link zitten ook mogelijkheden eerdere items terug te zien!

zondag 17 september

n.v.t.


maandag 18 september

n.v.t.


dinsdag 19 september

n.v.t.


woensdag 20 september

n.v.t.


donderdag 21 september

  • NPO 3 (KRO-NCRV), 20.25: Keuringsdienst van waarde. Deze aflevering draait om stremsel. Stremsel komt uit de lebmaag van runderen en is nodig om melk te scheiden in wei en wrongel. Van dat laatste wordt kaas gemaakt. Stremsel wordt meestal gewonnen bij de slacht van een kalf. Marijn Frank kijkt tijdens deze aflevering rond in het grootste kalfsslachthuis ter wereld dat in Nederland staat. Ook komt vegetarische stremsel aan bod.

vrijdag 22 september

n.v.t.


zaterdag 23 september

  • NPO Radio 1 (KRO-NCRV), 11.00: De taalstaat. Vrolijk en informatief programma dat uitlegt hoe het met onze taal gaat, met vaste en wisselende onderdelen. Presentatie: Frits Spits.
  • NPO Radio 1 (VPRO), 14.00: Argos. Onderzoeksjournalistiek. Achtergronden bij het nieuws of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met onthullende reportages en aandacht voor journalistieke boeken en kwesties in de (onderzoeks)journalistiek uit binnen- en buitenland. NB: onder de link zitten ook mogelijkheden eerdere items terug te zien!

zondag 24 september

n.v.t.


(advertenties)


banner joodsamsterdam banner israelactie banner luna3 banner propra banner jonet banner amphoratwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven