vrijdag 8 september 2017

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 8 september 2017 jaargang 13, nummer 31
Onze columnisten deze week
 

Een verdrietig bericht

Een verdrietig bericht

Baroech Dajan Haemet

Zaterdag 2 september is geheel onverwacht op 55-jarige leeftijd Rob Boerboom overleden, de echtgenoot en levensgezel van Channa Obstfeld.
Channa en Rob waren een prachtig en liefdevol stel. Nog niet zo lang geleden vierden ze hun 30-jarig huwelijk, en waren vol plannen voor de toekomst.

Crescasianen kennen Channa als de onmisbare pijler onder het dagelijks reilen en zeilen van onze organisatie.
Bestuur, medewerkers en vrijwilligers van Crescas leven enorm met Channa mee, en wensen haar en haar kinderen Lilian, Chaim en Juliette en haar partner Laura de kracht om dit grote verlies en intense verdriet te dragen. Moge de talloze mooie herinneringen hen daarbij helpen.

Zijn nagedachtenis zij hen tot troost en zegen.

In de gastcolumn van deze week vindt u twee In memoriams: van Crescas-directeur Julie Blocq-Schipper en oud-directeur Michel Waterman.

Als u Channa uw medeleven wilt betuigen: graag per post naar
Crescas
Kastelenstraat 80
1083 DE Amsterdam

Wij zorgen dat uw bericht bij haar terechtkomt!

De begrafenis heeft inmiddels plaatsgevonden.

Clarice Lispector, een Braziliaanse en Joodse legende

Clarice Lispector, een Braziliaanse en Joodse legende

Voor het tweede jaar is Crescas samenwerking aangegaan met het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. In de eerste lezing, zondag 22 oktober, komt Benjamin Moser aan het woord, de biograaf van de Braziliaans-Joodse Clarice Lispector, van wie wel wordt gezegd dat zij de grootste Joodse schrijver is sinds Franz Kafka.
U krijgt een beeld van haar leven en van de plek die ze in de harten van de Brazilianen inneemt, maar u hoort vooral waarom haar werk van blijvend belang is.

De ervaring heeft geleerd dat de GJWN-lezingen heel snel zijn volgeboekt, dus wacht niet te lang met inschrijven - het aantal stoelen dat we kunnen plaatsen, is beperkt!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Lezing: 700 jaar Joods Nederland

Lezing: 700 jaar Joods Nederland

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, en in dat kader vinden tal van activiteiten en evenementen plaats.
Ook Crescas neemt deel, en wel met een lezing door historicus Bart Wallet over de geschiedenis van Joods Nederland op woensdag 18 oktober. De Canon van 700 jaar Joods Nederland zal in zijn verhaal de leidraad vormen.
We organiseren deze lezing met aansluitende borrel in samenwerking met de OBA.

Schrijf u in op onze website, dan bent u verzekerd van een plaats!

Culturele agenda

Culturele agenda

Culturele agenda

 • Amsterdam: Matisyahu, de Amerikaanse singer-songwriter die in zich 2000 aansloot bij de Chabad-Lubavitchers en in 2011 plotseling zijn baard afschoor om aan te geven dat hij een andere levensvisie had verworven, presenteert op zondag 10 september zijn verrassende nieuwe album Undercurrent.
 • Amsterdam: In de Portugese Synagoge is zondag 10 september de Portugees-Israëlietische Zangvereniging Santo Servicio, het twaalfkoppige huiskoor van de Snoge, te horen met muziek die past bij het naderende einde van het Joodse jaar 5777.
 • Delft: tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 9 en zondag 10 september speelt de Amerikaans-Duitse xylofoonspeler Alex Jacobowitz in de Delftse synagoge tussen 13 en 16 uur korte concertjes met klezmer en andere Joodse muziek.
 • Amsterdam: De Amsterdam Klezmer Band bundelt zijn krachten met de populaire Hongaarse folkband Söndörgö in een programma vol opzwepende klezmer en Balkanmuziek. Zondag 10 september in het Bimhuis.
 • Tilburg: De Nexus-lezing 2017 wordt op zaterdag 23 september gegeven door Associate Justice Stephen Breyer, rechter bij het Amerikaanse oppergerechtshof. Hij stelt dat het recht een levendige menselijke aangelegenheid is, met een stevige basis die tegelijkertijd evolueert en zich aanpast aan haar sociale en culturele omgeving. Maar de rechtsstaat staat wereldwijd onder zware druk, en het is daarom belangrijker dan ooit het recht met kracht te verdedigen.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: Het dameskoor van Chilbury van Jennifer Ryan, een ontroerende roman die zich afspeelt in oorlogstijd in een dorp in Kent, waar vijf vrouwen en meisjes, onder wie een jonge Joodse vluchteling, door te zingen de moed erin houden. Rafael Cardoso reconstrueert in De vlucht van de familie Simon het leven van een uit Berlijn gevluchte welvarende Joodse familie in ballingschap in Frankrijk en Brazilië. De abrikozenboom van de Duitse schrijfster Beate Teresa Hanika (1976) is een liefdevol verhaal over Elisabetta, een oude Joodse vrouw die leeft met de herinneringen aan het verleden die ze met niemand deelt.

Engelstalig: The Vilna Vegetarian Cookbook van Fania Lewando verscheen in 1938 in het Jiddisj, en werd in 2015 in Engelse vertaling uitgegeven, met als ondertitel Garden-Fresh Recipes Rediscovered and Adapted for Today's Kitchen. het boek bevat 400 smakelijke vegetarische recepten en tal van kleurige illustraties.

Vers uit de ramsj geplukt: de schitterende vertelling The Dovekeepers van Alice Hoffman, over de levens van vier dappere en opmerkelijke vrouwen in het jaar 70, in de wanhopige tijd van de belegering van Masada, terwijl de voorraden slinken en de Romeinen oprukken. In Nederlandse vertaling is het boek niet meer leverbaar. Time and time again, de indringende roman van Ben Elton over Hugh Stanton, ex-soldaat die voorvoelt dat er een wereldramp staat te gebeuren. Maar hoe zal hij de geschiedenis kunnen keren? Van Jonathan Franzen ligt diens debuutroman De 27ste stad in de uitverkoop, "een groots, aangrijpend en origineel boek" waarin St. Louis (de stad) de hoofdrol speelt.

Website van de week
Levi Strauss Museum

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Vandaag brengen we een obscuur maar erg leuk museum onder uw aandacht: het Levi Strauss Museum. Tot en met 5 november is er de tentoonstelling Gold !!!!– Goldrausch im Levi Strauss Museum te zien, en de website herbergt digitaal ook veel boeiende informatie.

De Amerikaanse kledingfabrikant Oskar Levi Strauss is tot op de dag van vandaag wereldberoemd door zijn spijkerbroeken, die nog altijd zijn roepnaam - Levi - dragen.

In 1847 emigreerde Strauss met zijn moeder en zijn twee zussen naar de Verenigde Staten, waar zijn broer zich al had gevestigd in San Francisco. In 1853 werd Strauss Amerikaans staatsburger en vertrok in datzelfde jaar naar naar de westkust, waar hij een handelsfirma begon in stoffen, kleding en allerlei praktische zaken die goudzoekers en pioniers nodig hadden. Samen met kleermaker Jacob Davis ontwikkelde hij een manier om de broeken van blauwe denimstof (het bijna onverslijtbare 'toile de Nîmes') te verstevigen met klinknagels. Strauss en Reno lieten deze uitvinding in 1873 registreren: de spijkerbroek was geboren.

Toen de burgemeester van Buttenheim in 1983 te horen kreeg dat de uitvinder van de spijkerbroek in zijn gemeente was geboren en dat diens geboortehuis nog altijd bestond, zij het in bouwvallige staat, besloot hij het vakwerkhuis ingrijpend te laten restaureren en tot museum te maken. In 2000 opende het Levi Strauss Museum voor indigo en denim, compleet met spijkerbroekblauwe luiken, zijn deuren.

Het Levi Strauss Museum onderhoudt ook een pagina op Facebook.

In the Picture
The House on Chelouche Street

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Clara (gespeeld door Gila Almagor) en haar vier kinderen verhuizen in 1947 vanuit Alexandria naar Tel Aviv, kort voor het einde van het Britse mandaat over Palestina. In het nieuwe vaderland blijkt het leven de nodige drempels op te werpen, op persoonlijk vlak - Clara's moeder Mazal, haar oom Rafael en diens vrouw Sultana zetten haar onder druk om weer een man te vinden - én politiek: de verzetsbeweging Irgoen, waar de oudste zoon Sami zich bij aansluit, zet de Britse troepen regelmatig de voet dwars, en de Palestijnen laten zich tegenover de Joden in de stad bepaald niet onbetuigd.

The House on Chelouche Street werd in 1973 genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
8 - 15 september

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Arte zendt op zondag de documentaire Du sollst nicht langweilen: Billy Wilder, uit 2017, uit. Deze Pools-Joodse regisseur geldt nog steeds als een van de meest briljante en veelzijdige regisseurs en scenaristen van Hollywood. Daar maakte hij in 1939 voor het eerst naam, als een van de scenarioschrijvers van Ninotchka, met Greta Garbo in de hoofdrol.


vrijdag 8 september

 • NPO 2 (VPRO), 22.55: Omar. Drama uit 2013 van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad (Paradise Now). Omar is gewend de bewakers van de scheidingsmuur tussen Israël en Palestina te ontwijken om zo aan de andere kant van de muur zijn geheime liefde Nadja en zijn jeugdvrienden Tarek en Amjad op te zoeken. Wanneer zijn vrienden een verzetsdaad plannen tegen het Israëlische leger, loopt de situatie uit de hand en wordt Omar gearresteerd.

zaterdag 9 september

 • NPO Radio 1 (KRO-NCRV), 11.00: De taalstaat. Vrolijk en informatief programma dat uitlegt hoe het met onze taal gaat, met vaste en wisselende onderdelen. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 14.00: Argos. Onderzoeksjournalistiek. Achtergronden bij het nieuws of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met onthullende reportages en aandacht voor journalistieke boeken en kwesties in de (onderzoeks)journalistiek uit binnen- en buitenland. NB: onder de link zitten ook mogelijkheden eerdere items terug te zien!
 • NPO Cultura (VPRO), 22.00: Atentát. Op feiten gebaseerd historisch drama van Jiri Sequens over de aanslag op Reinhard Heydrich, op 27 mei 1942 in Praag.
 • BBC 2, 01.25: The Rookie. Honkbaldrama van Jon Lee Hancock, met onder anderen Dennis Quaid.

zondag 10 september

 • NPO 2 (EO), 15.20: De mezoeza. Documentaire over de geschiedenis van de mezoeza en de plek die deze vandaag de dag inneemt in het Joodse geloof.
 • SBS 9, 20.00: de film Extremely Loud & Incredibly Close (2011), naar de roman van Jonathan Safran Foer. Hoe de elfjarige autistische Oskar een zoektocht begint door New York, nadat hij een sleutel heeft gevonden die afkomstig is van zijn vader, die op 9/11 om het leven kwam in het WTC.
 • Canvas, 22.05: The Spirit of Liberation. Documentaire over het einde van de Tweede Wereldoorlog. Met beelden van onder andere de landing in Normandië in 1944, de slag om Arnhem en de bevrijding van de concentratiekampen, gefilmd door de beste cameramannen van die tijd.
 • Arte tv, 22.15: Du sollst nicht langweilen: Billy Wilder (2017). Documentaire over de Pools-Joodse regisseur en scenarist Samuel (Billy) Wilder. Als jonge scriptschrijver vluchtte hij voor de nazi's en emigreerde naar de Verenigde Staten, waar hij films maakte als The Apartment en Some Like It Hot.

maandag 11 september

 • NPO 2 (KRO-NCRV), 21.00: 2Doc: Taxibotsing. Documentaire van Frans Bromet over de komst van de taxi-app Uber.
 • NPO Cultura (VPRO), 00.10: Atentát. Op feiten gebaseerd historisch drama van Jiri Sequens over de aanslag op Reinhard Heydrich, op 27 mei 1942 in Praag.

dinsdag 12 september

n.v.t.


woensdag 13 september

 • NPO Radio 1 (VPRO), 00.00: Nooit meer slapen. Latenight cultuur magazine waarin deze keer de Hindostaans-Joodse schrijver Cynthia McLeod te gast is. Zij brak in 1987 door met de historische roman Hoe duur was de suiker, over de arbeid van slaven in de suikerteelt in het achttiende-eeuwse Suriname.
 • Arte tv, 00.35: Ich habe ein Gedicht (Haganenet). Drama uit 2014 van de Israëlische cineast Nadav Lapid over kleuterleidster Nira die ontdekt dat Yoav van vijf een ongekend talent heeft voor poëzie. Herhaling van 30/8.
 • NPO 2 (EO), 01.25: De mezoeza. Documentaire over de geschiedenis van de mezoeza en de plek die deze vandaag de dag inneemt in het Joodse geloof.

donderdag 14 september

 • TV5 Monde, 12.36: Shekhinah, la vie intime des femmes hassidiques.
 • NPO Cultura (HUMAN), 21.20: De magie van wetenschap, afl. In den beginne. Portret van John Appel over hoogleraar Oude Testament Ellen van Wolde. Zij concludeerde dat de traditionele opvatting over het scheppingsverhaal onjuist is, waarmee zij voor veel ophef zorgde.

vrijdag 15 september

 • NPO Cultura (VPRO), 00.10: Atentát. Op feiten gebaseerd historisch drama van Jiri Sequens over de aanslag op Reinhard Heydrich, op 27 mei 1942 in Praag.

(advertenties)


banner israelactie banner jonet banner amphora banner luna3 banner propra banner joodsamsterdamtwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven