vrijdag 25 augustus 2017

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 25 augustus 2017 jaargang 13, nummer 29
Onze columnisten deze week
 

Oelpan Crescas gaat weer van start!

Oelpan Crescas gaat weer van start!

Ook in het cursusjaar 2017-2018 kunt u bij Crescas Ivriet (Modern Hebreeuws) leren.
De lessen worden gegeven volgens de beproefde Israëlische 'oelpan'-methode, waarin de leerling door het actief gebruik van de taal in combinatie met geleidelijke uitbreiding van grammaticale kennis, het verstaan, lezen en schrijven haast spelenderwijs onder de knie krijgt.

Dit seizoen bieden we lessen op twee niveaus: Ivriet kita Gimmel voor iets verder gevorderden en Ivriet kita Zajin voor ver gevorderden.

In Ivriet kita Gimmel ligt de nadruk op het actief en zelfstandig gebruik van de taal. Lezen, schrijven, spreken en luisteren vormen een belangrijk deel van het programma. Daarnaast gaat u verder met de werkwoordsvormen.
Aan deze cursus kunt u deelnemen als u met succes de lessen van Kita Beet hebt gevolgd, of als u elders minimaal vijftig lessen Ivriet hebt gehad.
Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Ivriet kita Zajin is voor hen die de taal al behoorlijk beheersen. De vaste onderdelen - lezen, schrijven, grammatica en luisteren - worden naar een uitdagend niveau getild. Spreken doet u met elkaar, maar ook met native speakers (in Nederland wonende Israëli's), die tijdens de lessen in kleine groepjes met de cursisten aan de praat gaan. Spelenderwijs leert u ook 'slang', woorden en uitdrukkingen die doorgaans niet in leerboeken staan maar algemeen worden gebruikt.

Voor beide cursussen geldt: er moet ook huiswerk worden gemaakt, dat in de meeste gevallen tijdens de les wordt besproken.

Voor de echte beginners hebben we begin mei 2018 weer een Crash Course Ivriet kita Alef ingepland.
Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Als u niet eerder een cursus Ivriet bij Crescas hebt gevolgd, neem dan contact met ons op voor het maken van een eenvoudige online toets. Aan de hand van het resultaat kunnen wij uw kennisniveau nauwkeurig bepalen.
Vraag een toegangscode aan voor het maken van de toets, per e-mail aan info@crescas.nl

Koken als Yotam Ottolenghi

Koken als Yotam Ottolenghi

De Israëlisch-Britse chef en auteur van vijf zeer succesvolle kookboeken Yotam Ottolenghi behoeft nauwelijks meer introductie. Volgens zijn uitgever is hij de man die zelfs broccoli sexy wist te maken.
Crescas heeft voor het derde jaar op rij kookworkshops geprogrammeerd waarin u kookt in de stijl van Ottolenghi en leert toveren met groente.

Dit jaar is Esther Erwteman, oprichter en eigenaar van Esther's Cookery, de eerste kosjere kookstudio van Amsterdam en fervent kookster, uw chef in de keuken.

Onze tweedelige cursus J'Ottolenghi vindt dit jaar plaats op zondagmiddag 28 januari en 4 februari 2018.

Deze kookcursus is altijd zeer gewild, dus wacht niet te lang met inschrijven: Esther's Cookery, waar u aan de fornuizen gaat, is niet heel groot, en vol is vol!

Aanmelden op onze website!

Antizionisme, het nieuwe antisemitisme? Een lezing

Antizionisme, het nieuwe antisemitisme? Een lezing

Maandag 4 september spreekt de Britse socioloog David Hirsh in de Uilenburger Synagoge over de zorgwekkende ontwikkeling dat zionisme en kritiek op Israël steeds vaker verkapt antisemitisme blijken te zijn.

Kan nationale wetgeving inzake de bestrijding van antisemitisme, zoals aanbevolen in de resolutie die het Europees Parlement op 1 juni 2017 heeft aangenomen, de lidstaten in staat stellen op te treden tegen de nieuwe vormen van intolerantie jegens Joden en tegen de staat Israël? En zal daarmee de grens tussen legitieme kritiek op Israël en antisemitisme kunnen worden vastgesteld?
Zeker is dat ook in Nederland een debat aan het ontstaan is over antisemitisme en antizionisme.

Aanmelden op cidi.nl.

'De Kring' jubileert!

\'De Kring\' jubileert!

De Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie (NKvJG), door de leden ook wel 'De Kring' genoemd, bestaat dertig jaar. Dat heugelijke feit zal op zondag 17 september worden gevierd met een feestelijk programma waarin leerzame en vrolijke onderdelen elkaar afwisselen.

In de historische omgeving van de Uilenburgersjoel, Nieuwe Uilenburgerstraat 91 in Amsterdam bent u vanaf 9.30 uur welkom. Zangeres, theatermaakster en stemactrice Anouk Dorfmann en de theatrale klezmerband YESH larderen de drie lezingen met entertainment, en er wordt een koosjer lunchbuffet geserveerd.

Graag aanmelden op nljewgen.org.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: Een muur vol herinneringen, waarin Anthony Doerr onderzoekt wat er gebeurt indien we onze herinneringen verliezen. Heather Dune Macadam en Rena Kornreich Gelissen vertellen in Rena's belofte een waargebeurd Sjoa-verhaal over liefde en dapperheid. De truc, de debuutroman van Emanuel Bergmann (1972), verhaalt van de vijftienjarige Mosche Goldenhirsch die in 1934 huis en haard verlaat om mee te reizen met een circus. Zijn beslissing blijkt in 2007 van grote invloed op tienjarige Max Cohn …

Engelstalig: King Solomon’s Table van Joan Nathan bevat recepten, maar ook verhalen en achtergronden daarbij: eten en geschiedenisles inéén, als resultaat van vele jaren onderzoek naar de vraag wat Joods koken uniek maakt.

Vers uit de ramsj geplukt: 1945. Biografie van een jaar, waarin Ian Buruma onderzoekt hoe zijn vader na de verschrikkingen van de oorlog uit alle macht, net als zovele anderen, probeerde zijn leven voort te zetten alsof er niets was gebeurd. Carola Dietze ontrukt in Helmuth Plessner, leven en werk de half-Joodse Duitse filosoof en socioloog Helmuth Plessner (1892-1985) aan de vergetelheid. Journaliste Rachel Levy is vaak en langdurig in Israël en ontdekt dat het land er soms kafkaëske regels op na houdt. Daarover schreef ze Israel op een doordeweekse dag.

En verder:

 • De opname die werd gemaakt van de literaire avond De grote, vergeten denker Andreas Burnier is als podcast te beluisteren op debalie.nl.
 • Wij werden door vertaler Hilde Pach attent gemaakt op boeken van onder meer Amos Oz, Simon Schama en David Grossman die wij in onze ramsjrubriek vermelden. Het betreft hier uitsluitend de 'dwarsligger' uitgaven.

Culturele agenda

Culturele agenda

Vandaag begint de Uitmarkt in Amsterdam, als eerste van de vele die binnenkort elders in het land plaatsvinden. Daarmee is het culturele seizoen officieel van start gegaan, en zullen we deze rubriek weer wat ruimer kunnen vullen.

Daarbij kunnen we uw hulp goed gebruiken! Als u ons op de hoogte houdt van Joodse evenementen en activiteiten die de grote media niet halen, kunnen wij daar via deze rubriek aandacht aan schenken! Een mailtje naar cultuur@crescas.nl komt altijd op de juiste plaats!

 • Utrecht: duizend jaar muziekhistorie komt tot klinken op het Festival Oude Muziek Utrecht op vrijdag 1 en zaterdag 2 september, tijdens een marathon van twaalf concerten door het jubilerende Nederlands Kamerkoor, het Trinity Wall Street Choir uit New York, de Britse Tallis Scholars en het Noors Solistenkoor. het Amsterdamse debatcentrum De Balie levert op locatie een bijdrage met lezingen door filosoof, historicus en voormalig politicus Michael Ignatieff en historicus en auteur Tom Holland, die met hun unieke blik de psalmen van nieuwe, hedendaagse betekenis voorzien.
 • Amsterdam: Patricia Werner Leanse en Yve du Bois maakten drie korte films over leven en werk van de Amsterdamse componisten Marjo Tal, Rosy Wertheim en Leo Kok, die triomfen vierden in de muziekwereld van de jaren twintig, dertig en vijftig van de vorige eeuw.
 • Amsterdam: U hebt nog tot en met zondag 3 september om in het Stedelijk Museum het werk te ondergaan van Seth Price (1973, Oost-Jeruzalem) in de tentoonstelling Social Synthetic.
 • Groningen: zondag 3 september gaan in de Synagoge Groningen aan de Folkingestraat de voetjes van de vloer als Kaya Wolff u kennis laat maken met Israëlische volksdans. Een op zichzelf staand voorproefje van een cursus die later elders in Groningen zal worden gegeven.
 • Amsterdam: de Britse religiewetenschapper Karen Armstrong (1944) is van mening dat geloof niet gaat over waarheden, maar over betrokken handelen. Daarover spreekt ze dinsdag 5 september in De Nieuwe Liefde in haar lezing Is religion really violent?.

In de Digibieb
De minnaars

In de Digibieb

Goed verstopt in de Joodse Bibliotheek bevindt zich een boek van Hermine Heijermans (1902 - 1983). Maar over deze auteur is op internet weinig te vinden. Ze was columniste van Sextant, het periodiek van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming, en schreef onder meer een biografie over haar vader Herman Heijermans en het Boekenweekgeschenk 1976.

In de Leeuwarder Courant van 21 november 21970 verscheen in een artikel van de hand van Rudi Boltendal een bespreking van haar boek De minnaars, dat in datzelfde jaar in de boekenreeks Erotica van De Bezige Bij was verschenen. Een echte 'must read', afgaande op de recensie.

Hermine's minnaars
"Openhartigheid, maar dan eerder psychisch en minder het lichamelijke betreffend, is ook het kenmerk van Hermine Heijermans' autobiografische boek 'De Minnaars'. Een menselijk en daardoor ook een fijn boek. Voortreffelijk, dat wil zeggen direct, helder, geestig, spits geschreven en de bedoelingen van de schrijfster zo overtuigend en spontaan overbrengend dat ik niet alleen deze levensgeschiedenis geboeid heb zitten lezen maar bovendien het gevoel kreeg een sympathieke vrouw te hebben leren kennen. Een vrouw die, niet ten onrechte, naar De Minaars leert, van zichzelf zegt 'eigengereid en koppig, kat en ezel tegelijk' te zijn en die 'vooral' de analyse als haar kenmerkende eigenschap noemt. Maar een vrouw tevens met een warm en heel ruim hart en tegelijk met een grote nuchterheid: 'in de liefde lijden is fijn, zei hij. Waarmee ik het niet eens was, bij onlustgevoelens neem ik zo mogelijk de eerste trein'. Met De minnaars schreef Hermine Heijermans een kleine leerschool van de liefde, vrijmoedig en nuchter, en tegelijk een mini-handleiding voor maatschappijkritiek."

Opgedragen aan mijn minnaars
Herken uzelf, maar herken niemand

De minnaars is als PDF te downloaden uit de Joodse Bibliotheek. Online lezen kan ook, maar dan via deze link.

Op Delpher zijn verschillende krantenartikelen te vinden die dit in de vergetelheid geraakte boek bespreken.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Er vindt een kentering plaats binnen de Israëlische cinematografie, schrijft Mosaic Magazine.
 • De Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier komt te wonen in een huis met een zwarte geschiedenis. Die Welt schrijft erover.
 • De Belgische krant De Morgen duikt in de geschiedenis van Philipp Auerbach, 'de zeepmaker van Auschwitz'.
 • 25.000 songs uit de vroege twintigste eeuw zijn gedigitaliseerd en online te beluisteren (en te downloaden!) op de website van de audioclub George Blood. Eentje als voorproefje: Dance A Little (Tanz A Bissel), door Rose Gross en Maurice Spector, opgenomen op 78 toeren ergens in de jaren veertig.
 • Op creators.com een boeiend verhaal getiteld We Know What We Must Do, naar aanleiding van de gebeurtenissen bij de synagoge in de Amerikaanse stad Charlottesville.
 • In de Forward de reactie van culinair historicus Michael Twitty (Joods, zwart en gay) op Charlottesville.
 • Kibboetsiem in Israël hebben het niet gemakkelijk, maar volgens JTA kan er licht aan de horizon gloren.
 • i24NEWS bericht over JASS, de allereerste Jewish Activism Summer School die de afgelopen drie weken in Berlijn heeft plaatsgevonden.

Website van de week
Joods Momument, een werk in uitvoering

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

De website JoodsMonument.nl bespraken we nog niet in deze rubriek, maar we bezochten en gebruikten de informatie wel die erin is opgeslagen, zij het niet dagelijks.
Sinds april 2016 is de site geheel veranderd. Dat is even wennen: de startpagina ziet er op het eerste gezicht erg 'gesloten' en niet erg uitnodigend uit.

Dat wordt een stuk beter als we via Menu/Van de redactie de website binnengaan en daar de tekst vinden: "Op deze pagina vindt u achtergrondinformatie, updates vanuit de redactie en (binnenkort) een keuze uit de mooiste door bezoekers toegevoegde verhalen."

Onder Vernieuwing Joods Monument wordt uitgelegd wat er is gebeurd (dat klinkt veelbelovend), en ook dat de site nog in ontwikkeling is. De reacties op de vernieuwing zijn niet onverdeeld positief.
Wie de weg op de site vreest kwijt te raken, kan terecht op Hulp bij gebruik van het Joods Monument.

Uw redacteur slaagde er niet in met haar bestaande account in te loggen, een nieuwe account aanmaken, lukte evenmin omdat de beveiliging detecteert dat er al een account gekoppeld is aan het account van haar service provider.

Wij zijn benieuwd naar úw ervaringen: wij kwamen in elk geval niet echt verder.

Over een tijdje komen we terug voor een diepgaander verslag van deze belangrijke website.

In the Picture
The Day The Clown Cried

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Naar aanleiding van het overlijden, zondag 20 augustus 2017, van de succesvolle Amerikaanse acteur, zanger en filmregisseur Jerry Lewis (geboren in New York als Joseph Levitch), herhalen we het item dat op 15 januari 2016 al eens in deze rubriek te lezen was.
Jerry Lewis werd 91 jaar.

In 1971 vatte Lewis het plan op een film te maken naar een filmscript van Joan O'Brien uit 1962 over Helmut Doork, een clown in een nazi-concentratiekamp, met zichzelf in de rol van clown. De film werd voltooid, maar, mede onder druk van de eerste geschokte reacties, besloot Lewis dat hij nooit mocht worden vertoond: "You will never see it. No one will ever see it, because I am embarrassed at the poor work." Toch raakte The Day The Clown Cried niet helemaal in het vergeetboek. De Zweedse studio waar de controversiële film werd gedraaid, bewaarde een kopie, die een doodenkele keer in strikt besloten kring wordt vertoond.

In deze In the Picture een interview met Jerry Lewis uit 1972, gemaakt twee weken voor hij met het filmen zou beginnen, en de recente documentaire The Story Of The Day The Clown Cried, waarin de Joodse comedian David Schneider niet eerder vertoond materiaal verwerkte.
Het Amerikaanse studentenmedium Studio360 sprak op 8 januari 2016 met Jerry Lewis over The Return of the Worst Film Ever Made, en The Hollywood Reporter bezocht Lewis in december 2016.

Lees in New York Times het levensverhaal van Jerry Lewis.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
25 augustus - 1 september

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Veel geschiedenis en 'van vroeger' op Arte.tv de komende dagen. En de Israëlische speelfilm Haganenet (The Kindergarten Teacher) van Nadav Lapid, die op YouTube vertelt over zijn film uit 2014. Woensdag bij Arte onder de titel Ich habe ein Gedicht.


vrijdag 25 augustus

 • NPO Cultura (VPRO), 20.50: The Internet's Own Boy: The Story of Aaron Swartz. Amerikaanse documentaire van Brian Knappenberger uit 2014 over Internetpionier Aaron Swartz die het ideaal aanhing dat informatie voor iedereen beschikbaar moet zijn en moet kunnen worden gedeeld.

zaterdag 26 augustus

 • NPO Radio 1 (KRO-NCRV), 11.00: De taalstaat. Vrolijk en informatief programma dat uitlegt hoe het met onze taal gaat, met vaste en wisselende onderdelen. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 14.00: Argos. Onderzoeksjournalistiek. Achtergronden bij het nieuws of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met onthullende reportages en aandacht voor journalistieke boeken en kwesties in de (onderzoeks)journalistiek uit binnen- en buitenland. NB: onder de link zitten ook mogelijkheden eerdere items terug te zien!
 • Arte tv, 21.45: Live vanuit de Arena di Verona de nieuwe enscenering van Giuseppe Verdi's opera Nabucco, het epische Bijbelverhaal van koning Nebukadnezar en de vrijheidsstrijd van de Joden in Babylonië.

zondag 27 augustus

 • NPO Cultura (NTR), 8.30: Podium Dans. Choreografen en artistiek leiders van de meest toonaangevende dansgezelschappen uit Nederland komen aan het woord. Afl.: Guy Weizman, oprichter van het gerenommeerde gezelschap Club Guy & Roni.
 • NPO 2 (EO/JO), 12.01: Liefde in tijden van verwarring. Afl.: Liefde gaat door de maag. Claudia Roden is een bekende Britse kookboekschrijfster van Joods-Egyptische komaf. Zij heeft met haar boeken de deuren opengezet naar een beter begrip van onder meer andere keukens en culturen.
 • NPO Cultura (VPRO), 15.55: The Internet's Own Boy: The Story of Aaron Swartz. Amerikaanse documentaire van Brian Knappenberger uit 2014 over Internetpionier Aaron Swartz die het ideaal aanhing dat informatie voor iedereen beschikbaar moet zijn en moet kunnen worden gedeeld. Herh.: 28/8, 12.00, 29/8, 21.55.
 • NPO 2 (EO/JO), 16.15: Nesj nasj. Programma over het Joodse levensgevoel dat wordt overgedragen aan de hand van gerechten, muziek, foto’s en geschiedenis. Oma Channa werd geboren in Duitsland en belandde via een verblijf in Israël in Nederland. De Apfelstrudel die ze maakt, heeft evenals zijzelf Duitse roots. Samen met haar keukenhulp kleinzoon Elon zet ze zich aan het bakken. Herh.: 30/8, 0.35.
 • NPO 2 (HUMAN), 16.35: Kwartslag. Serie waarin sprekers vertellen welke denker hun blik op de wereld voor altijd heeft gekanteld. Afl.: cabaretier Hans Sibbel over de Amerikaanse natuurkundige en Nobelprijswinnaar Richard Feynman (1918-1988).
 • Arte tv, 23.05: Clara Haskil. Der Zauber der Interpretation. Documentaire uit 2017 over de in Boekarest geboren Joodse pianiste Clara Haskil (1895-1960). Ze gold als een van de allergrootsten van haar generatie.

maandag 28 augustus

 • Arte tv, 23.10: Wege zu Kraft und Schönheit. Film uit 1925 uit de belangrijkste Duitse filmstudio Universum Film AG (UFA), waarin regisseur Wilhelm Prager (1876-1955) de deugdelijkheid van gymnastiek, sport en dans beargumenteerd en een ideaalbeeld van het menselijke lichaam presenteert, en de kiem wordt gelegd voor de esthetiek van het nationaal-socialisme.
 • ARD, 23.45: Zensierte Stimmen (2015). Duits nagesynchroniseerde versie van Censored Voices, de met de Israëlische Ophir bekroonde documentaire van Mor Loushy, waarin Israëlische soldaten voor het eerst vertellen over hun ervaringen tijdens de Zesdaagse Oorlog (5-10 juni 1967).

dinsdag 29 augustus

 • Arte tv, 20.15: Sigmaringen, Hauptstadt Frankreichs (Sigmaringen, le dernier refuge). Franse documentaire uit 2017 over Sigmaringen in Zuid-Duitsland, waar na D-Day de Franse nazi-regering zetelde.
 • Canvas, 21.05: Hitler and Churchill - The Eagle and the Lion. Eerste aflevering van een tweedelige documentaire over de rivaliteit tussen 'de oude leeuw' en de adelaar, 'de beer van Downing Street' tegen de wolf, maar ook de aristocraat versus de arbeiderszoon.
 • Viceland, 21.00: Gainsbourg (Vie héroique). Biografisch drama uit 2008 over het leven van de Franse zanger en acteur Serge Gainsbourg (1928-1991). (Viceland is te zien op ZIGGO kanaal 26)
 • BBC 2, 22.00: Horizon. Afl.: What Makes a Psychopath? Professor autisme Uta Frith onderzoekt het denken van psychopaten.
 • Arte tv, 22.35: Leone Ginzburg - oder Die Macht des Wortes. Franse documentaire uit 2015 over de Italiaanse journalist en schrijver Leone Ginzburg, een van de grondleggers van uitgeverij Einaudi, die een icoon werd voor het verzet tegen het fascisme.
 • Arte tv, 23.40: Hollywood an die Front. Documentaire uit 2014 over Amerikaanse propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog. De 26 korte films over Amerika als land van kunst, cultuur en vrijheid zijn in de vergetelheid geraakt.
 • NPO 2 (EO), 0.00: De nachtzoen. Vandaag gegeven door Tomer Pawlicki, Nederlands toneel- en filmacteur van Israëlische afkomst.

woensdag 30 augustus

 • Arte tv, 20.15: Ich habe ein Gedicht. Drama uit 2014 van de Israëlische cineast Nadav Lapid over kleuterleidster Nira die ontdekt dat Yoav van vijf een ongekend talent heeft voor poëzie.
 • NPO 2 (EO), 21.10: Van Ninevé naar Nazareth. Kefal Allush bezoekt in het zesde en laatste deel van deze reisserie langs vergeten volken en verhalen Israël en de Palestijnse gebieden, waar hij de christelijke Palestijnen ontmoet.
 • NPO 2 (EO/JO), 23.50: Zoek de verschillen. Afl.: Philadelphia. Jongeren met een religieuze achtergrond reizen naar een voor hem of haar onbekende gemeenschap elders in de wereld. Ze draaien een aantal dagen mee in een plaatselijke familie en worden geconfronteerd met een andere cultuur, andere gebruiken en andere denkbeelden binnen het jodendom. Afl.: de seculier-Joodse Tomer uit Amsterdam wordt ontvangen door zijn religieus-Joodse gastgezin in Philadelphia.

donderdag 30 augustus

 • NPO 2 (EO), 13.55: Van Ninevé naar Nazareth. Kefal Allush bezoekt in het zesde en laatste deel van deze reisserie langs vergeten volken en verhalen Israël en de Palestijnse gebieden, waar hij de christelijke Palestijnen ontmoet.
 • NPO Cultura (VPRO), 17.30: The Internet's Own Boy: The Story of Aaron Swartz. Amerikaanse documentaire van Brian Knappenberger uit 2014 over Internetpionier Aaron Swartz die het ideaal aanhing dat informatie voor iedereen beschikbaar moet zijn en moet kunnen worden gedeeld.

vrijdag 1 september

 • Stingray Brava, 21.55: Das Reichsorchester. De Berliner Philharmoniker gebruikte haar 125-jarig jubileum om een onderbelichte episode uit haar geschiedenis naar voren te brengen: de jaren tussen 1933 en 1945, onder het bewind van de nazi’s.

(advertenties)


banner jonet banner propra banner luna3 banner israelactie banner amphora banner joodsamsterdamtwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven