vrijdag 23 juni 2017

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 23 juni 2017 jaargang 13, nummer 24
Onze columnisten deze week
 

Oud-directeur Crescas krijgt Amsterdamse onderscheiding

Oud-directeur Crescas krijgt Amsterdamse onderscheiding

Groot was de verbazing op het gezicht van Michel Waterman, toen vrijdagochtend 16 juni in Lev de les Focus op de parasja werd onderbroken: in de deuropening verscheen de Amsterdamse locoburgemeester Eric van der Burg, getooid met de ambtsketen, met in zijn kielzog een klein gezelschap familie en vrienden van onze oud-directeur.

Van der Burg sprak lovende woorden over Michels jarenlange inzet voor Joods Amsterdam. De locoburgemeester benoemde de verschillende activiteiten die Michel tijdens de jaren van zijn directeurschap heeft ontwikkeld, en roemde de Canon van 700 jaar Joods Nederland, waarmee hij zei zich zeer verbonden te voelen, als initiatiefnemer van de Canon van Amsterdam.
Als blijk van waardering overhandigde Van der Burg aan Michel de Andreaspenning, de onderscheiding die de gemeente Amsterdam uitreikt aan mensen die prestaties hebben verricht die de stad verrijken en betekenis hebben voor de rest van het land.

Door verblijf buitenslands was Julie Blocq, de huidige directeur van Crescas, niet aanwezig, maar Emile Schrijver, oud-voorzitter van Crescas, nam de honneurs meer dan waar en voegde nog vele lovende woorden toe aan die van de locoburgemeester, en kantoormanager Channa Obstfeld overhandigde de locoburgemeester een exemplaar van de Joodse Canon. Michel legde er een tweede exemplaar bij voor de zieke burgemeester Eberhard van der Laan.

Daarna nam Michel het woord en legde eerst uit waarom hij aanvankelijk niet erg te spreken was over de verstoring van de les. “Na het verrassingsfeest voor mijn zestigste verjaardag had ik mezelf bezworen dat zo’n overrompeling me nóóit meer zou overkomen. En nu dus toch, en dan zo officieel ook nog! Het zal toch niet een lintje zijn? Met excuses aan iedereen die zo’n koninklijk lintje heeft: daar hoopte ík echt niet op. Mensen die mij kennen, weten dat ik niet zo koningsgezind ben. Maar met deze onderscheiding ben ik, als geboren en getogen Amsterdamse Joodse jongen, heel erg blij.”

Onder het genot van taart konden de aanwezigen Michel vervolgens feliciteren.

Compliment aan Karen, de vrouw van Michel, en Channa, die erin zijn geslaagd Michel geheel onkundig te houden van deze verrassing.

Natuurlijk werden er foto's gemaakt - een chronologisch beeldverslag waarop duidelijk te zien is hoe Michel uiteindelijk heel erg in zijn nopjes was met de hem verleende erepenning. We hebben ze bij elkaar gezet op een speciale pagina op de Crescas- website.

De parels van het noorden van Israël

De parels van het noorden van Israël

Speciaal voor Crescas schreef Joanne Nihom een tweedelige 'reisgids' die zelfs mensen die al heel vaak in Israël zijn geweest zal verrassen. In de tweede aflevering leidt ze u door het prachtige noorden van Israël, en laat u zien hoe ongelooflijk veelzijdig dit deel van het land is.

U vindt Joannes verhaal, compleet met foto's, op onze website.
Onderaan de pagina vindt u een knop om de tekst als PDF te downloaden, zodat u die voor eigen gebruik op reis kunt printen.

Benefietconcert voor Zichron Menachem

 Benefietconcert voor Zichron Menachem

Begin juli komen 130 jeugdige, ernstig zieke kankerpatiëntjes uit Israël voor een vakantie naar Nederland.
Deborah - Borie - Maarsen, de vrouw achter de Stichting Vrienden van Zichron Menachem in Nederland is er ook dit jaar in geslaagd een fantastisch programma samen te stellen. Het jaarlijkse hoogtepunt daarbij wordt gevormd door een concert in de RAI in Amsterdam, dit jaar op maandag 10 juli.
Speciaal voor een benefietconcert ten bate van Zichron Menachem komt de populaire Israëlische band The Revivo Project naar Nederland. Er zijn nog enkele plaatsen! Kaarten voor het benefietconcert kunt u online aanschaffen.

Meer informatie vindt u op de speciale website van Stichting Vrienden van Zichron Menachem Nederland. Daar leest u ook over het werk van Zichron Menachem.

Middelburg en de Mediene

Middelburg en de Mediene

In het jaar waarin het 800-jarig bestaan van Middelburg als stad met stadsrechten wordt gevierd, wordt ook aandacht besteed aan de Joden van Middelburg. Zij maken deel uit van de geschiedenis van de stad, vandaar dat tot en met 2 september 2017 in de Bibliotheek van Zeeland een tentoonstelling is te zien over het Joodse leven in Zeeland door de eeuwen heen.

Middelburg en de Mediene vertelt de veelbewogen geschiedenis van de Joden in Zeeland, met het jaar 1942 als absoluut dieptepunt, het gedwongen vertrek van de Joden uit Zeeland in dat jaar leek het einde te betekenen van het Joodse leven in Middelburg.

Maar zo is het niet gegaan: de fraaie synagoge van Middelburg, die tijdens de oorlog tot een puinhoop was vervallen, werd in volle glorie hersteld en heringewijd, en nu is de sjoel weer volop in gebruik. De Joodse gemeente van Zeeland leeft weer,

Ook op andere plekken zijn de sporen van het Joodse verleden van Middelburg terug te vinden, zoals de sefardische en de asjkenazische begraafplaats. Ze krijgen ruime aandacht in de tentoonstelling, evenals de Joodse nijverheid en bekende Joodse Middelburgers. Op allerlei manieren wordt het verleden weer tot leven gewekt.

De tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij een nauwe samenwerking tussen het Etty Hillesum Onderzoekscentrum, ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland en het University College Roosevelt.

Lees meer op middelburg800.com.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week
Slecht zicht, een hommage aan de twijfel van emeritus hoogleraar Psychiatrie Herman M. van Praag behelst een vrijmoedige maar respectvolle interpretatie van en beschouwingen over het Godsbegrip, de Bijbel en daarin figurerende personen, zoals beleefd door de jonge Judeër Amos, levend in de eerste helft van de eerste eeuw, die op zoek is naar zijn identiteit. Lia Tilon vertelt in Archivaris van de wereld hoe de Franse bankier Albert Kahn in de eerste decennia van de twintigste eeuw onze planeet in foto's liet vastleggen, in het vertrouwen dat zijn archief vrede zou brengen op aarde. De Judajaagster van Janneke Heimweg is een thrillerachtige roman waarin de Gronings-Joodse geschiedenis lijnen blijkt te hebben naar het heden.

Engelstalig
Red Shoes for Rachel van Boris Sandler bevat drie korte hedendaagse romans die oorspronkelijk in het Jiddisj werden geschreven. De drie romans hebben als onderliggende thematiek verlies en verlangen, verleden en heden en de consequenties van herinneringen.

Vers uit de ramsj geplukt
Underground in Berlin bevat de memoires van Marie Jalowicz Simon over hoe zij als Joods meisje van 19 tijdens de Tweede Wereldoorlog in het hart van nazi-Duitsland wist te overleven.
We lived with dignity (1995) van historicus Selma Leydesdorff is het eerste wetenschappelijke boek over het Joodse proletariaat van Amsterdam in de periode 1900-1940. De Nederlandse studie verscheen in 1987 onder de titel Wij hebben als mens geleefd: Het joodse proletariaat van Amsterdam 1900-1940 en is alleen nog antiquarisch verkrijgbaar. In Counterpoint: Daniel Libeskind bespreekt cultuurcriticus Paul Goldberger het ongelooflijk gevarieerde werk van deze architect. het boek is gebaseerd op talloze gesprekken die de schrijver had met Libeskind.

En verder

In de Digibieb
Het Joodsche bruidje

In de Digibieb

"De dame nam het spiegeltje uit haar taschje, en rustig, of ze alleen was, deed ze de dingen, die noodig waren voor haar toilet. Ze zette voorzichtig den fijnen hoed recht, schoof een lokje op zijn plaats, dat onder haar oor was weggevlucht, en drapeerde den sierlijken sluier zoo, dat hij met gezicht en hoedrand 'n bekoorlijk geheel vormde. Poeieren deed ze zich niet, naar 't scheen; ofschoon haar gezicht wel een fijn laagje van dat donzig schoonheidsmiddel deed vermoeden. Maar dan was het zo?o? saamgegroeid, zoo e?e?n met haar tint, dat men het niet zeker wist; en blijkbaar had zij in ieder geval te veel smaak, om zooiets in 't publiek, en onder mannenoog, te doen."

Zo begint Het Joodsche bruidje van Sani van Bussum (1876-1933). Ze gaf het boek de ondertitel Een zedenschets uit onze dagen mee. Het is een klein verhaal, opgebouwd rond het vijftigjarig huwelijksfeest van het echtpaar Bekkie en Jitschok van Dam, waar de familie van heinde en verre naartoe is gekomen. De lezer kijkt als het ware door de ogen van de schrijfster die liefdevol de aanwezigen registreert en van toelichting voorziet. Van Bussum geeft een waardevol beeld van het Joodse milieu in de jaren '30 van de vorige eeuw, waarin Joodse identiteit voor velen nauwelijks meer een rol speelde.

In het tijdschrijft Ons Amsterdam van juli/augustus 1995 verscheen een artikel over Sani van Bussum.

Lees Het Joodsche bruidje in de Joodse Bibliotheek online , of download het naar uw eigen computer.

De culturele agenda

 De culturele agenda

De Culturele agenda wordt, met het naderen van de zomervakantie, steeds een beetje dunner.

Laat u het ons weten als er activiteiten of evenementen zijn die voor uw medelezers van onze nieuwsbrief de moeite waard zijn? Van expositie tot popconcert, van sportwedstrijd tot debat, alles komt, in principe, in aanmerking voor vermelding in deze rubriek!

 • Soest: een workshop Tehiliem (de Psalmen), zondag 25 juni, onder leiding van zangpedagoge Judi Gor-Zimmerman. Ivriet kunnen lezen, is niet noodzakelijk: Hebreeuwse liederen worden fonetisch gepresenteerd. Meer informatie en aanmelding: judigor@gmail.com, of telefonisch op 06-28804972.
 • Amstelveen: het jaarlijkse sportieve treffen Jom HaVoetbal is aanstaande zondag, 25 juni op Sportpark Escapade.
 • Rotterdam: het reizend theaterfestival De Parade gaat van start op 23 juni en blijft tot en met 27 juni in de Maasstad. Te zien: Clarity, een fabelachtig mooie muzikale equivalent van een soort sprookjesbos, uitgevoerd door Conny Janssen Danst, onder wie ook de Israëlische danser Adi Amit. Later deze zomer ook op de andere locaties van De Parade te zien.
 • Utrecht: Amihai Grosz, sinds 2010 als eerste altviolist verbonden aan het het Berlijns Filharmonisch Orkest, is tijdens het International Kamermuziek Festival te horen op 29 juni (Kerkenmarathon), 30 juni (De Meesterwerken) en 1 juli (‘Mein Wien'). Amsterdam: in het JHM opent vrijdag 30 juni The Jewish Jukebox, 100 jaar muziek op schellak en vinyl, een tentoonstelling over de geschiedenis van de grammofoonplaat.
 • Amsterdam: het koor Hebrew Groove is LIVE te horen in Café Belcampo in De Hallen op 6 juli.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • JCK-directeur Emile Schrijver legt op Jonet uit waarom hij geen moeite heeft met het woord ‘Joden’.
 • Op PBS een indrukwekkend artikel met beeld en geluid waarin nooit eerder gehoorde stemmen van vroeger vertellen over de Sjoa.
 • Transformers, u weet wel, die omvormbare speelgoedpoppetjes die ook verfilmd zijn, als metafoor voor Joodse veerkracht en incasseringsvermogen? Lees de Forward.
 • Vinepair schrijft over de Bartenura Moscato, een Italiaanse kosjere wijn in een blauwe fles.
 • In Tablet Magazine een lekker verhaal over het Yiddish Soul festival in Central Park in New York.
 • Wetenschappelijke doorbraken uit Israël halen zelden het internationale nieuws, maar Times of Israel verspreidt ze wel, zoals een belangrijke ontdekking voor hartpatiënten.
 • Waarom is er zo weinig Joods eten te vinden in Israël, vraagt BBC Travel zich af, namens vele reizers.
 • Op JTA: minder Joodse huwelijken betekent minder Joodse kinderen, en op termijn minder jodendom.
 • Ook het Britse Jewish News schrijft over de verbijsterende vondst van nazi-parafernalia in Argentinië.

Website van de week
Recalling Jewish Calcutta

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Recalling Jewish Calcutta is helemaal gewijd aan de herinneringen aan Joods Calcutta.
De Joodse gemeenschap in, wat tegenwoordig Kolkata heet, heeft een boeiende geschiedenis. De startpagina opent ermee, en legt uit waarom het belangrijk is dat die herinneringen wordt vastgelegd.

Om de rijke content van de website te kunnen zien, moet flink worden geklikt. Startpunt is Exhibits. Er zijn in totaal 23 pagina's (Exhibits genoemd), met uiteenlopende thema's. Stuk voor stuk de moeite waard om te bekijken, of beter: langzaam te savoureren, want het is heel veel.

Recalling Jewish Calcutta heeft heel wat media-aandacht gekregen - tal van gedrukte en gefilmde items zijn onder Media Coverage of the Archive bijeengebracht.

In the Picture
Tudo bom

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Alles is goed, kol beseder, betekent de titel van dit liedje, dat in Israël een grote hit is. Een mix van Braziliaanse carnavalsritmes, 'mediterranean' en Arabisch, zomerser krijg je het niet! Carnaval in Tel Aviv!

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
23 - 30 juli

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Deze week is Gustav Mahler op BBC Radio 3 componist van de week. In vijf uitzendingen passeren zijn stormachtige leven en zijn muziek de revue. Mahler vindt u binnenkort ook in het nieuwe cursusoverzicht van Crescas, iets om naar uit te kijken!


vrijdag 23 juni

 • NPO 2 (VPRO), 23.25: The Band's Visit (Bikoer Ha-Tizmoret). Tragikomedie uit 2007 van Eran Kolirin over de fanfare van de politie van Alexandrië, die wordt gevraagd op te treden tijdens de inwijding van een cultureel centrum in Petach Tikva. Met Ronit Elkabetz, die voor haar rol in de film in 2007 de Ophir kreeg voor beste actrice.
 • BRT Een, 23.50: Les aventures de Rabbi Jacob. Komische film uit 1973 met Louis de Funès in de hoofdrol van zakenman Pivert, die tegen wil en dank betrokken raakt bij een mislukte aanslag en met een truc uit handen van de politie probeert te blijven.

zaterdag 24 juni

 • NPO Radio 1 (KRO-NCRV), 11.00: De taalstaat. Vrolijk en informatief programma dat uitlegt hoe het met onze taal gaat, met vaste en wisselende onderdelen. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 14.00: Argos. Onderzoeksjournalistiek. Achtergronden bij het nieuws of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met onthullende reportages en aandacht voor journalistieke boeken en kwesties in de (onderzoeks)journalistiek uit binnen- en buitenland. NB: onder de link zitten ook mogelijkheden eerdere items terug te zien!
 • NPO 2 (NTR), 0.00: Rock the Casbah (Rock Ba-Casba). Oorlogsdrama uit 2012 over vier Israëlische soldaten die tijdens de eerste Intifada in 1989 naar Gaza worden gestuurd om daar de orde te handhaven.

zondag 25 juni

 • NPO 2 (EO), 15.45: De langste nacht voor de Joodse Raad. Documentaire uit 2015, waarin oud-journalist Hans Knoop spreekt met Rob Oudkerk, kleinzoon van professor David Cohen, een van de voorzitters van de Joodse Raad, en Leon de Winter, in een ontroerende reconstructie van een groot drama waarover tot op de dag van vandaag liever niet wordt gesproken.
 • Arte tv, 17.30: Nazi Beutekunst. Die wiedergefundenen Meisterwerke. Franse documentaire uit 2015 over de verbijsterende efficiency waarmee de nazi's zich kunstschatten wisten toe te eigenen.
 • Net 5, 22.00: 50/50. Drama uit 2011 over de 27-jarige Adam Lerner die een zeldzame vorm van kanker heeft.
 • NPO 2 (EO), 23.20: 'Daarom ben ik hier’, Een Joodse filmmaker en de kwestie Israël. Drieluik naar aanleiding van de herdenking van de Zesdaagse Oorlog van 1967, dit jaar vijftig jaar geleden. Documentairemaker Marcel Prins onderzoekt het veranderende imago van Israël in Nederland. Afl. 3: Moreel ijkpunt Israël.

maandag 26 juni

 • BBC Radio 3, 13.00: Composer of the Week: Mahler. Afl. 1: A New Love.
 • Stingray Brava, 18.30: Het Archief. Afl.: David Oistrach recital. De Russische violist David Oistrach (1908-1974), met Beethoven (Sonate in F), Schubert (Duo in a klein), Brahms (Scherzo in c klein) en Prokofiev (Vijf melodieën). Hij wordt op piano begeleid door Lev Oborin en Frida Bauer.
 • NPO Cultura (BOS), 20.30: Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice. Documentaire uit 2013 waarin vanuit het ongebruikelijke perspectief van de lokale bevolking wordt gekeken naar wat de komst van het backpacker toerisme voor hen betekent.

dinsdag 27 juni


woensdag 28 juni

 • BBC Radio 3, 13.00: Composer of the Week: Mahler. Afl. 3: In Charge in Vienna.
 • NPO Cultura (EO), 16.05: Van Nablus naar Ninevé. Op zoek naar de vergeten volken van het Midden-Oosten. De Nederlandse presentator Kefah Allush keert terug naar zijn geboortegrond, het Palestijnse Nabloes. In afl. 1 en 2 ontmoet hij de Samaritanen op de Westelijke Jordaanover en de Mandeeërs in Iran. herh.: 30/6, 12.30.
 • NPO 2 (EO), 15.45: [De langste nacht voor de Joodse Raad]15. Documentaire uit 2015, waarin oud-journalist Hans Knoop spreekt met Rob Oudkerk, kleinzoon van professor David Cohen, een van de voorzitters van de Joodse Raad, en Leon de Winter, in een ontroerende reconstructie van een groot drama waarover tot op de dag van vandaag liever niet wordt gesproken.

donderdag 29 juni

 • BBC Radio 3, 13.00: Composer of the Week: Mahler. Afl. 4: Death of a Daughter.
 • Arte tv, 23.05: Der 90-Minuten-Krieg. Komedie uit 2016 van Eyal Halfon. Na vijftig jaar bloedvergieten besluiten de regeringsleiders van Israël en de Palestijnse gebieden dat een voetbalwedstrijd moet beslissen wie er een nieuw vaderland moet gaan zoeken.

vrijdag 30 juni

 • BBC Radio 3, 13.00: Composer of the Week: Mahler. Afl. 5: Playing with Numbers.
 • NPO Cultura (VPRO), 21.30: Bobby Fischer tegen de Wereld. Het complexe leven van genie Bobby Fischer, waarin hij zich ontwikkelt van wonderkind tot wereldkampioen schaken, van beroemde Amerikaan tot kluizenaar, en zich ten slotte verbannen weet uit eigen land.

(advertenties)


banner joodsamsterdam banner jonet banner venstra banner givat banner blankevoort banner sivmo banner amphora banner meldpunttaal banner israelactie banner luna3 banner propratwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven