vrijdag 9 juni 2017

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 9 juni 2017 jaargang 13, nummer 22
Onze columnisten deze week
 

Op reis met Crescas!

Op reis met Crescas!

De komende weken brengen we u in vakantiestemming met verhalen, tips en weblinks waarvan wij denken dat die voor u als lezer en Crescas-lid interessant kunnen zijn.

Maar dit keer geen eenrichtingsverkeer: wij zijn óók heel benieuwd naar úw belevenissen, verhalen en foto's die u verzamelde tijdens uw vakanties in binnen- en buitenland.

Misschien ontdekte u een oude synagoge, bezocht u een bijzonder gedenkteken, raakte u in gesprek met een plaatselijke bewoner die Joodse verhalen 'van vroeger' vertelde, of ontmoette u jonge Joden die iets over hun leven aan u kwijt wilden? Misschien werd u zomaar thuis uitgenodigd om sjabbat te komen vieren en maakte u nieuwe vrienden? En waar at u de lekkerste plaatselijke Joodse specialiteiten, deed u smakelijke (kosjere) boodschappen of kocht u opmerkelijke judaïca? De wereld was uw landkaart!
Kortom: graaf in uw herinneringen (en foto's), en deel ze met ons!

Stuur uw bijdragen naar lichansky@crescas.nl, met in de onderwerpregel: met 'Crescas op vakantie'.
Wij maken een selectie uit de inzendingen en plaatsen die, uiteraard met de naam van de inzender, in de zomeredities van de nieuwsbrief!

Na de Crash Course Modern Hebreeuws 2017

Na de Crash Course Modern Hebreeuws 2017

Met twee tot de laatste stoel bezette beginnerscursussen en een zeer goed gevulde klas gevorderden was de Stoomcursus Ivriet die Crescas van 21 tot en met 25 mei organiseerde, een groot succes. Op de foto: de stilte voor de storm, vlak voor de cursisten hun plaats innemen en op hun tafel mappen met al het lesmateriaal, een schrift, een pen en een flesje water vinden.

Kol hakavod voor de 43 cursisten die, ondanks de zomerse temperaturen, stug volhielden, en docenten Daniëlle van den Bos, Shelly Bodenheimer en Shirley Ensel, die hen geduldig en blijmoedig door de lesstof heen loodsten. Er werd gepraat, geluisterd en gezongen, en de gevorderden gingen onder leiding van Shirley op een leerzame excursie naar de supermarkt.

In de pauzes waren er thee, koffie, sapjes en water, koekjes, kosjere broodjes en fruit in overvloed, met op de laatste (en warmste!) dag ook nog perenwaterijsjes, hoogstpersoonlijk gehaald en uitgedeeld door Crescas-directeur Julie Blocq!

De belangstelling voor het beginnersniveau was dit seizoen zó groot, dat we volgend jaar opnieuw een Crash Course voor beginners op de planning hebben gezet. De exacte data vindt u binnenkort in het nieuwe cursusprogramma.

De Vrijheidslezing: Eva Schloss

De Vrijheidslezing: Eva Schloss

Eva Schloss, de 88-jarige stiefzus van Anne Frank, is uitgenodigd om de 18e Vrijheidslezing te houden in Cultureel Centrum De Balie in Amsterdam.
Voor Schloss is dit een beladen locatie: in 1944 zit de dan vijftienjarige Eva met haar familie, in afwachting van hun deportatie, in het Huis van Bewaring aan het Max Euweplein, naast het gebouw van het toenmalige kantongerecht, waarin nu De Balie is gevestigd.
In 1953 trouwt Eva's moeder Fritzi Schloss met Otto Frank, de vader van Anne, de vroegere overbuurman van het gezin Schloss in Amsterdam, en zo wordt het vriendinnetje van voor de oorlog postuum haar stiefzusje.

Sinds 1985 geeft Eva Schloss lezingen waarin ze het verband legt tussen haar eigen geschiedenis en de actualiteit in de Westerse wereld, waarin in toenemende mate sprake is van racisme en xenofobie.
In haar boek After Auschwitz, a Story of Heartbreak and Survival by the Stepsister of Anne Frank (2014) beschrijft ze haar leven voor én na de oorlog. Daarover is momenteel ook een documentaire in de maak.

Voor meer informatie en tickets zie debalie.nl. Let op: de lezing is Engelstalig!

Gesprekken met 'een Arabische Jood'

Gesprekken met \'een Arabische Jood\'

Zijn moslims de nieuwe Joden? Of is antisemitisme iets fundamenteel anders dan islamofobie? De kranten staan vol met verhitte debatten hierover.

Tijdens de laatste avond in de lezingenserie De joodse conditie in een postkoloniaal tijdsgewricht, gaan de sprekers op onderzoek naar de complexe relatie tussen islamofobie en antisemitisme. Een makkelijk antwoord op deze ingewikkelde vragen is niet te geven, zoveel is wel duidelijk.

Professor Ella Shohat, de hoofdgast op deze avond, zal in een interview met Matthea Westerduin(VU) en Yolande Janssen(VU/UvA) een eigen visie presenteren op deze problematiek. Sprekend vanuit het perspectief van een 'Arabische Jood' zal zij laten zien hoe het loslaten van een Westers beeld van de Oriënt onontbeerlijk is voor een goed begrip voor deze materie.
Daarna geven Nasar Meer (University of Edingburgh), Ivan Kalmar (University of Toronto) en Annelies Moors (UvA), drie hooggeleerde experts commentaar op de visie van professor Shohat.

Ella Habiba Shohat werd in 1959 in Bagdad geboren in een Irakees-Joodse familie, groeide op in Amerika en is als hoogleraar Middle Eastern and Islamic Studies verbonden aan de New York University. Een boeiend interview met Ella Shohat verscheen in 2014 in jadaliyya.com.

Deze avond wordt georganiseerd door het Menasseh ben Israel Instituut, i.s.m. het Podium voor debat, bezinning en poëzie De Nieuwe Liefde en het NWO-project Critique of religion and the framing of Jews and Muslims in the Netherlands today.

Voor meer informatie en inschrijving: denieuweliefde.com.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: De wereld waar ik buiten sta, het 1060 pagina's tellende tweede deel van het oorlogsdagboek van Hanny Michaelis beslaat de periode 1942-1945. Sophia van Heeks beschrijft in De oorlog bestond niet haar 25 jaar durende zoektocht naar haar achtergrond en Mist in augustus van Robert Domes vertelt het hartverscheurende verhaal van het euthanasieprogramma van de nazi's.

Engelstalig: The Yid: A Novel van Paul Goldberg (Moskou, 1959) is een historische roman die zich afspeelt tegen de achtergrond van de zuiveringen (lees: pogroms) van Sovjet-dictator Josef Stalin, in de week voor diens overlijden op 5 maart 1953. Het boek werd genomineerd voor de Sami Rohr Prize for Jewish Literature 2017. Op Jewish Book Council een gesprek met de schrijver.

Vers uit de ramsj geplukt: Revered Wisdom Judaism, een selectie essays en gedeeltes uit Joodse literatuur, bijeengebracht door Charles Foster Kent en Gustav Karpeles, als introductie tot het jodendom. In het rijk geïllustreerde New York, Mid-century Post-war Capital of Culture 1945-1965 beschrijven Annie Cohen-Solal, Paul Goldberger en Robert Gottlieb de culturele ontwikkeling van New York na de Tweede Wereldoorlog. Noem het Slaap van Henry Roth (1906-1995) is een grootse Joods-Amerikaanse 'bildungsroman' die sinds de eerste uitgave in 1934 nog niets aan kracht heeft ingeboet.

En verder:
- Vertaalster Hilde Pach is één van de leden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde die werden geïnterviewd.
- Deze maand verschijnt bij De Bezige Bij de langverwachte nieuwe vertaling van De haas met ogen van barnsteen, de wereldwijde bestseller van keramist en schrijver Edmund de Waal.

De culturele agenda

De culturele agenda

Het seizoen loopt ten einde, de vakanties staan voor de deur, maar nog altijd gebeurt er op cultureel gebied heel wat interessants.

 • Groningen: Het Utrechts Kamerkoor zingt zaterdag 10 juni om 15.00 uur een programma met muziek van Leonard Bernstein, Eyal Bat, Leor Hazichronot, Ben Steinberg, Eric Whitacre en Emanuel Zamir op Hebreeuwse en Jiddische teksten. De eerste uitvoering vann dit programma vindt plaats op vrijdag 9 juni om 20.15 uur in de Tuindorpkerk in Utrecht (adres: H.F. van Riellaan 5A, 3571 WB).
 • Amstelveen: Het Nederlands Dagboekarchief en Boekhandel Blankevoort vieren op maandag 12 juni gezamenlijk de 'Dag van het Dagboek'. 12 juni is de verjaardag van een van de bekendste dagboekschrijvers ter wereld: Anne Frank. In 1942 mocht Anne voor haar dertiende verjaardag van haar ouders een dagboek uitzoeken bij Boekhandel Blankevoort, destijds gevestigd aan de Amsterdamse Zuider Amstellaan, die nu Rooseveltlaan heet.
 • Amsterdam: Etgar Keret: Based on a True Story, een documentaire over het leven van, maar vooral een met liefde gemaakt portret van deze Israëlische meesterverteller, is dinsdag 13 juni te zien bij FC Hyena.
 • Amsterdam: Ter gelegenheid van het verschijnen van Gods huis in de steigers komen vrijdag 16 juni de auteurs van het boek bij Spui 25 spreken over de veranderende plaats van religie in Europa aan de hand van de controverses over nieuwe moskeegebouwen, de restauratie van vooroorlogse synagogen en de herbestemming van leegstaande kerken.
 • Middelburg: in samenwerking met het Zeeuws Archief Middelburg organiseert het Etty Hillesum Onderzoekscentrum Middelburg de tentoonstelling Middelburg en de Mediene: Joods leven in Zeeland door de eeuwen heen. Na de opening op 16 juni is de tentoonstelling van 17 juni tot en met 2 september 2017 te zien in de ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland aan de Kousteensedijk 7 in Middelburg.
 • Amstelveen: tijdens de achtste editie van Boslab in het Amsterdamse Bostheater is Club Guy & Roni's Poetic Disasters Club van de partij met de de sluwe en ironische voorstelling Self-Accusation. De laatste voorstelling is op zondag 18 juni, zij keert begin augustus terug op De Parade in Utrecht en Amsterdam.
 • Amsterdam: Raymund Schütz spreekt zondag 18 juni over zijn boek Kille Mist. Het Nederlandse notariaat en de erfenis van de oorlog. Schütz legt uit hoe de Broederschap van Notarissen nauw betrokken raakte bij de uitvoering van de anti-Joodse maatregelen.
 • Amsterdam: David Kweksilber, musicus 'in residence' 2017 van de Toets des Tijds concerten, vult op zondag 25 juni het naar hem genoemde Minifestival met bekende en minder bekende muziek, waarbij de klarinet centraal staat.

FunRun en voetbal

FunRun en voetbal

Twee grote Joodse sportevenementen, deze maand, in Amsterdam/Amstelveen: Jom HaVoetbal en de Maccabi Community Fun Run.

 • Jom HaVoetbal vindt dit jaar plaats op 25 juni in Sportpark Escapade in Amstelveen. Voor de 37e maal komen voor dit grote Joodse sportevenement enkele honderden Nederlandse en buitenlandse voetballers van alle leeftijden, sekse en spelniveau bij elkaar om in meer dan honderd wedstrijden hun krachten te meten. Familie, vrienden en fans zullen ook dit jaar weer langs de kant staan om hun favorieten aan te moedigen. Maar 'JomHa' is meer dan een sportief treffen waar vaak behoorlijk goed gevoetbald wordt: er is heel veel ruimte voor gezelligheid op de Joodse Uitmarkt en bij de stalletjes met kosjere hapjes, en er zijn extra activiteiten voor de kinderen die niet meevoetballen.
  Kijk voor meer informatie op jomhavoetbal.nl.

 • De Maccabi Community Fun Run beleeft op 18 juni haar tweede editie in Nederland. Het startsein voor deze internationale sportieve familiedag 'met nesjomme' - in meer dan twintig landen wordt op deze datum de Fun Run gelopen - wordt gegeven in het Olympisch Stadion. Iedereen die enigszins 'ter been ' is, kan meedoen: er zijn routes van 1, 5 en 10 kilometer, en hoe die afstanden worden afgelegd, mag de deelnemer zelf kiezen: lopend, rennend, huppelend of hinkstapspringend.
  Lees meer op communityfunrun.nl.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie van recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media. Deze week onder meer een aantal onderwerpen 'van vroeger', omdat honderd jaar geleden de roemruchte Balfour Declaration werd ondertekend, waarmee Groot-Brittannië de zionistische plannen voor een Joods nationaal tehuis in Palestina ondersteunde.

 • Foto's van de bevrijding van Jeruzalem in 1917, in Mosaic Magazine.
 • Kveller zocht uit welke babynamen populair waren in 1917.
 • Chef Michael Solomonov ontving op 1 mei de 2017 James Beard Outstanding Chef Award, een prestigieuze culinaire onderscheiding. Een week later leidde hij in Israël een heuse cookout. Israel 21C was erbij en maakte een filmpje.
 • Tablet Magazine schrijft over To Be or Not to Be, 'die andere geweldige anti-nazifilm', in 1942 gedraaid door Ernst Lubitsch (1892-1947).
 • Ooit heette het befaamde Mount Sinai Hospital in New York het Jews' Hospital. In Jewish Currents een kijkje in het verleden.
 • En recept voor shav, een gekoelde groene groentesoep met Oost-Europese roots, in Eat, Drink + Think, de eetrubriek in de Forward. Ook lekker als het niet heel warm is, trouwens.
 • En nou het toch over eten gaat: Palestijnse 'haute cuisine' is hot, lezen we in Moment Magazine.
 • Biff en Trystan, twee mannen met een baby op komst. Hun verbluffende verhaal leest u in de Kveller.

In de Digibieb
Mary Dorna: Laten we vader eruit gooien

In de Digibieb

Eigenwijs, opstandig, onaangepast, dat was Mary Dorna (1891-1971) ten voeten uit. In de roman Laten we vader eruit gooien spatten die eigenschappen van de pagina's. Dorna was begiftigd met een scherp observeringsvermogen, dat ze paarde aan wat Eva Hoornik in 1973 "bitter soort vrolijkheid" noemde. Dorna wist van zichzelf dat ze niet de gemakkelijkste was, zoals blijkt uit de titel van haar eerste bundel Wanordelijkheden rondom een lastig kind (1933).

"In geen enkel opzicht had ik het ooit mijn vader naar de zin kunnen maken; ik behoorde niet tot het soort kinderen dat hij mocht, innerlijk en uiterlijk niet", lezen we op de eerste bladzijde van Laten we vader eruit gooien. En met Dorna's eigen woorden in Het Parool van 28 november 1967, "Al mijn verhalen berusten op beleefde werkelijkheid. Ze zijn waar gebeurd. Ik behoor niet tot diegenen die iets kunnen verzinnen", krijgt de lezer begrip en mededogen met de schrijfster, en door Dorna's licht ironische blik bovendien een glimlach om de mond.

Toch bleef het werk van May Dorna lang bijna onopgemerkt, tot Laten we vader eruit gooien in 1967 als bloemlezing werd uitgegeven met een voorwoord van Simon Carmiggelt.

In de Joodse Bibliotheek is Laten we vader eruit gooien online te lezen of als PDF naar uw eigen computer/tablet te downloaden. Kijk op joodsebibliotheek.nl voor een biografie van Mary Dorna en links naar alle negen aanwezige boeken van haar hand.

In de Joodse Bibliotheek ontbreekt Dorna's eerste boek, Wanordelijkheden rondom een lastig kind (1933). Hebt ú het wellicht in uw boekenkast staan, en bent u bereid het tijdelijk aan ons af te staan zodat we het kunnen digitaliseren en aan de Digibieb kunnen toevoegen?

Website van de week
Tonen van de oorlog

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Tonen van de oorlog is een 'NIOD-special', een onderdeel van de website van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.
In zeven thematische pagina's wordt een prachtig beeld gegeven van de rol van muziek tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de startpagina staan ze onder elkaar, wat het kiezen gemakkelijk maakt. Een maal op de vervolgpagina aangekomen, vind je onderaan de mogelijkheid naar het volgende thema te gaan. Wil je iets anders uit de lijst, dan is backspace de enige manier.

Elk thema bevat beeld- en geluidmateriaal, dat in de begeleidende tekst nader wordt toegelicht en in tijd en context wordt geplaatst.

Een literatuurlijst is toegevoegd voor wie dieper in deze materie wil duiken.

In the Picture
Masada van bovenaf

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

De Amerikaanse journalist en documentairemaker Jeffrey Worthington stuurde een drone de lucht in en filmde Masada, het door koning Herodes de Grote naar Romeins voorbeeld gebouwde paleis annex citadel hoog boven de Dode Zee. In het jaar 66 werd Masada op de Romeinen veroverd door een groep Joodse zeloten (fanatieke tegenstanders van de Romeinse bezetter). In 73 werd op Masada, na een bloedige strijd, de eerste Joods-Romeinse oorlog in het voordeel van de Romeinen beslecht.

De drone filmde de paleizen en bijgebouwen, de verdedigingsmuren en de bijzonder goed bewaard gebleven Romeinse kampementen aan de voet van de berg. De indrukwekkende omvang van Masada komt op onvergetelijke wijze in beeld, als illustratie van het enige 'ooggetuigenverslag' van geschiedschrijver Josephus Flavius (37-100).

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
9 - 16 juni

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Onze Belgische buren tonen zondag op Canvas de verontrustende documentaire Zero Days (2016), over Stuxnet, een stuk geavanceerd 'malware',door de geheime diensten van de VS en Israël ontwikkeld met het doel het nucleaire programma van Iran te saboteren.


vrijdag 9 juni
n.v.t.


zaterdag 10 juni

 • NPO Radio 1 (KRO-NCRV), 11.00: De taalstaat. Vrolijk en informatief programma dat uitlegt hoe het met onze taal gaat, met vaste en wisselende onderdelen. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 14.00: Argos. Onderzoeksjournalistiek. Achtergronden bij het nieuws of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met onthullende reportages en aandacht voor journalistieke boeken en kwesties in de (onderzoeks)journalistiek uit binnen- en buitenland. NB: onder de link zitten ook mogelijkheden eerdere items terug te zien!

 • ARD Das Erste, 20.15: Chuzpe – Klops braucht der Mensch!. TV-film uit 2015 over Sjoa-overlevende Edek Rotwachs die na de dood van zijn vrouw op verzoek van zijn dochter uit Australië terugkeert naar Berlijn.

 • Arte tv, 20.15: Der Traum von der Neuen Welt. Laatste twee delen van een documentaireserie over de 55 miljoen Europeanen die tussen 1840 en 1939 naar Amerika vertrokken. Afl. 3: Der Profit en afl. 4: Die Grenzen.

zondag 11 juni

 • NPO Radio 1 (VPRO), 11.25: OVT - Het spoor terug. Zesdaagse Oorlog, deel 2. Laatste deel van een tweeluik van Michal Citroen over de Nederlandse vrijwilligers tijdens de Zesdaagse oorlog in 1967. Deel 1 is HIER terug te luisteren.
 • NPO 2 (EO/JO), 15.35: Nog even langs de fotograaf. Indringende documentaire over de vergeten fotografe Annemie Wolff en haar nalatenschap: een zeer bijzondere collectie portretten die zij midden in de oorlog maakte van honderden van haar Joodse buurtgenoten in Amsterdam-Zuid.
 • Canvas, 22.00: Zero Days. Verontrustende documentaire uit 2016 over Stuxnet, een stuk geavanceerd 'malware' dat werd ontwikkeld door de geheime diensten van de VS en Israël met het doel het nucleaire programma van Iran te saboteren.
 • NPO 2 (EO), 23.15: ‘Daarom ben ik hier’, een Joodse filmmaker en de kwestie Israël. Drieluik naar aanleiding van de herdenking van de Zesdaagse Oorlog van 1967, dit jaar vijftig jaar geleden. Documentairemaker Marcel Prins onderzoekt het veranderende imago van Israël in Nederland. Afl. 1: De geboorte van een staat.

maandag 12 juni

 • NPO 2 (EO), 20.25: Life, Animated. Documentaire uit 2016 over de autistische Owen Suskind, die zichzelf leerde communiceren via de animatiefilms van Walt Disney. Nu staat Owen op het punt uit huis te gaan.

dinsdag 13 juni

 • NPO Cultura (AVROTROS), 20.30: Close Up. Afl.: Jerry Lewis: The Man Behind the Clown. Acteur en komiek Jerry Lewis (1926) veroverde Amerika in de jaren vijftig en de vroege jaren zestig met zijn humor. Na enkele minder geslaagde films raakte Lewis in zijn geboorteland als acteur uit de gratie.
 • Arte tv, 22.20: Die Schmugglerin von Les Aubrais. Documentaire uit 2015 over Bernard Prazan, de vader van de filmmaker, die als Joodse wees door mensensmokkelaar (maar misschien ook Gestapo-agente) Thérèse Léopold uit handen van de nazi's werd gered.
 • NPO 3 (KRO-NCRV), 23.25: Hummus! The movie. Israëlische documentaire uit 2015 over Jalil Dabit, een christelijke Arabier, de Breslauer chassied Eliyahu Shmueli en de Israëlisch-Arabische moslima Suheila Al Hindi, drie kleurrijke restaurateurs die één ding gemeen hebben: ze zijn dol op hummus.

woensdag 14 juni

 • NPO Cultura (AVROTROS), 18.10: De Mahler Symfonieën. Concertregistratie van de tiende symfonie van Gustav Mahler (voltooid door Deryck Cooke) door het Concertgebouworkest o.l.v. de Israëlische dirigent Eliahu Inbal (1936).
 • NPO 2 (VARA), 20.25: De meesterwerken. Als je één boek, film, muziekstuk en beeldend kunstwerk mag doorgeven aan de komende generaties, welke zouden dat dan zijn en waarom? Paul Witteman spreekt dit keer met Jeroen Krabbé.
 • NPO 2 (EO/JO), 00.30: Nog even langs de fotograaf. Indringende documentaire over de vergeten fotografe Annemie Wolff en haar nalatenschap: een zeer bijzondere collectie portretten die zij midden in de oorlog maakte van honderden van haar Joodse buurtgenoten in Amsterdam-Zuid.

donderdag 15 juni

 • NPO Cultura (AVROTROS), 13.15: De Mahler Symfonieën. Concertregistratie van de tiende symfonie van Gustav Mahler (voltooid door Deryck Cooke) door het Concertgebouworkest o.l.v. de Israëlische dirigent Eliahu Inbal (1936).
 • NPO Cultura (AVROTROS), 20.30: Close Up. Afl.: Jerry Lewis: The Man Behind the Clown. Acteur en komiek Jerry Lewis (1926) veroverde Amerika in de jaren vijftig en de vroege jaren zestig met zijn humor. Na enkele minder geslaagde films raakte Lewis in zijn geboorteland als acteur uit de gratie.
 • NPO 2 (NTR), 22.55: Het uur van de wolf. Afl.: Etgar Keret – Een waargebeurd verhaal. Documentaire van Keret-liefhebbers Stephane Kaas en Rutger Lemm over de Israëlische schrijver Etgar Keret (1967), die met zijn surrealistische verhalen vol humor wereldberoemd werd. Maar wat bracht hem ertoe?

vrijdag 16 juni

 • NPO Cultura (EO), 21.35: Life, Animated. Documentaire uit 2016 over de autistische Owen Suskind, die zichzelf leerde communiceren via de animatiefilms van Walt Disney. Nu staat Owen op het punt uit huis te gaan.

(advertenties)


banner luna3 banner meldpunttaal banner givat banner sivmo banner amphora banner blankevoort banner propra banner venstra banner israelactie banner joodsamsterdam banner jonettwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven