vrijdag 26 mei 2017

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 26 mei 2017 jaargang 13, nummer 20
Onze columnisten deze week
 

Wij zijn er even niet!

Wij zijn er even niet!

Volgende week, dinsdagavond 30 mei om 21.51 uur, begint Sjawoeot, het Wekenfeest. Het is een van de drie Pelgrimsfeesten op de Joodse kalender, en op die dagen wordt er niet gewerkt.
De nieuwsbrief slaat een week over en uw redacteur maakt van de gelegenheid gebruik er een weekje tussenuit te gaan.
De vrije week is ook een kort voorproefje op een verlate zomervakantie: eind juli verwacht Raya haar eerste kleinkind, en zij wil dan natuurlijk in de buurt van haar zoon en schoondochter zijn.

Vrijdag 9 juni zijn we er weer, en wellicht kunnen we dan ook een heel klein tipje van de sluier lichten van het nieuwe cursus- en activiteitenprogramma. Iets om nu al naar uit te kijken!

Tot over twee weken!

Verborgen schatten in Zuid-Israël

Verborgen schatten in Zuid-Israël

Speciaal voor Crescas schreef Joanne Nihom een tweedelige 'reisgids' die zelfs mensen die al heel vaak in Israël zijn geweest zal verrassen. In de eerste aflevering neemt ze u mee naar het zuiden van het land, en slaat daarbij ook de Dode Zee niet over.
Laat het maar aan Joanne over om de leukste, meest recente, nieuwste tips voor ‘niet zomaar’ plekken te ontdekken!

U vindt Joannes verhaal, compleet met foto's, op onze website.
Onderaan de pagina vindt u een knop om de tekst als PDF te downloaden, zodat u die voor eigen gebruik op reis kunt uitprinten.

17 juni 2017: Mr. L.E. Visser-lezing

17 juni 2017: Mr. L.E. Visser-lezing

Voor de derde keer organiseert Stichting Joods Erfgoed Den Haag de Mr. L.E. Visser-lezing.
Donderdag 15 juni is mr. Boris O. Dittrich uitgenodigd. De titel van zijn lezing, Homorechten als ijkpunt voor democratie, klinkt als een statement waarin besloten lijkt te liggen dat het ontkennen van het fundamentele besef dat seksuele geaardheid en geslacht onderdeel zijn van iemands persoonlijkheid de daaraan gekoppelde discriminerende maatregelen legitimeren. En wat is het beschermende effect van antidiscriminatiewetgeving en -beleid voor seksuele minderheden?
De lezing vindt plaats in de naar mr. L.E. Visser vernoemde grote zittingszaal in het gebouw van de Hoge Raad der Nederlanden aan het Korte Voorhout 8 te Den Haag.
Voor meer informatie zie joodserfgoeddenhaag.nl.

De lezing draagt de naam van Lodewijk Ernst Visser (1871-1942), advocaat, lector Volkerenrecht en president van de Hoge Raad der Nederlanden. Hij oefende tijdens zijn leven tal van maatschappelijke functies uit bij Joodse organisaties. Van 1938 tot 1942 was mr. Visser voorzitter van het bestuur van het Oude Mannen- en Vrouwenhuis Newé Schalom in Den Haag. In de Tweede Wereldoorlog verzette hij zich herhaaldelijk openlijk tegen maatregelen van de Duitse bezetter en verleende waar mogelijk steun aan het verzet. Op 17 februari 1942 overleed mr. Visser in Den Haag aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Gezocht: kinderen van 'tante Truus'!

Gezocht: kinderen van \'tante Truus\'!

Er wordt een documentaire gemaakt over Truus Wijsmuller (1896-1978); de Amsterdamse maatschappelijk werkster die zeker tienduizend, voornamelijk Joodse, kinderen uit nazi-Duitsland redde, krijgt een documentaire. Documentairemakers Pamela Sturhoofd en Jessica van Tijn vinden het onbegrijpelijk en onverklaarbaar dat 'Tante Truus' nooit de plek in de geschiedenisboeken heeft gekregen die haar toekomt. Via de zogenoemde kindertransporten bracht Wijsmuller tussen 1938 en 1940 de kinderen vanuit Duitsland, Polen en Tsjechoslowakije in veiligheid. Na de oorlog kreeg ze wel enkele onderscheidingen, maar daar bleef het bij.
De documentaire Truus' Children, waaraan Sturhoofd en Van Tijn nu aan werken, moet een tastbare herinnering aan Truus Wijsmuller worden. "Tot nu toe zijn veertien 'kinderen' teruggevonden, maar we zoeken nog steeds. Over de hele wereld. Het is een race tegen de klok, want de ‘kinderen’ zijn nu tussen de 85 en 95 jaar", aldus Sturhoofd.

Voor de film en het zoeken naar de ‘kinderen’ zijn van diverse instellingen in binnen- en buitenland financiële bijdragen ontvangen. Maar het is (nog) niet voldoende. Op truus-children.com is de trailer van de documentaire al te zien. Daar óók de mogelijkheid dit belangrijke project via crowdfunding te ondersteunen.

Voor meer informatie kunt u ook een mail sturen aan pamelasturhoofd@planet.nl.

Vijftig jaar na de Zesdaagse Oorlog, van twee kanten belicht

Vijftig jaar na de Zesdaagse Oorlog, van twee kanten belicht

Vijftig jaar geleden, op 10 juni 1967, kwam er een eind aan de Zesdaagse Oorlog tussen Israël en Egypte, Syrië en Jordanië. Vanaf dat moment kwamen oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever, de Golanhoogte, Gaza en de Sinaïwoestijn onder Israëlische controle. In 1977 werd de Sinaïwoestijn aan Egypte teruggegeven als onderdeel van een vredesverdrag, maar vijftig jaar na de Zesdaagse Oorlog staan de Westbank en Gaza deels nog altijd onder Israëlisch bestuur, inclusief de 2,7 miljoen Palestijnen die er wonen.

Rond deze datum vinden twee lezingen plaats, beide in Amsterdam.

 • In het Compagnietheater aan de Kloveniersburgwal ontvangt het Centrum Informatie Documentatie Israël CIDI op dinsdag 13 juni journalist en commentator Khaled Abu Toameh.
  In de lezing 50 jaar Zesdaagse Oorlog en nog steeds geen vrede? zal Abu Toameh ingaan op de hedendaagse realiteit van het Israëlisch-Palestijnse conflict en geeft hij zijn visie op de toekomst. En wat is, in zijn optiek, de betekenis van het onlangs door Hamas gepresenteerde 'vernieuwde handvest'?

  Khaled Abu Toameh, zoon van een Palestijnse moeder en een Arabische-Israëlische vader, is verslaggever Arabische zaken voor The Jerusalem Post en heeft verschillende documentaires gemaakt over de Palestijnse zaak. Hij is een groot verdediger van het vrije woord en heeft een aantal journalistieke prijzen gewonnen.
  Voor meer informatie en aanmelding vooraf (verplicht) zie cidi.nl.

 • In de Nieuwe Liefde, eveneens in Amsterdam, wordt een week eerder, op dinsdag 6 juni, onder de titel 50 years of Israeli occupation of the West Bank, Gaza and East Jerusalem een evenement gehouden met verschillende onderdelen, waaronder lezingen door de Israëlische journaliste Amira Hass en de Amerikaans-Palestijnse politicoloog en journalist Rami Khouri en een discussie. Het programma wordt omlijst door muziek en theater, er is een buffet en Dries van Agt heeft vijf minuten toebedeeld gekregen voor een statement.
  Voor meer informatie en tickets zie denieuweliefde.com.

  Amira Hass (1956) schrijft sinds 1989 voor het Israëlische dagblad Haaretz en woont in Ramallah. Rami Khouri (1948) is directeur van het Issam Fares Institute for Public Policy and International Affairs aan de Amerikaanse Universiteit in Beiroet.

Daarom ben ik hier, een Joodse filmmaker en de kwestie Israël

Daarom ben ik hier, een Joodse filmmaker en de kwestie Israël

In juni zendt de EO een drieluik uit over het veranderende imago van Israël in Nederland.
Sinds de Zesdaagse Oorlog, vijftig jaar geleden, zijn de sentimenten ten opzichte van Israël sterk veranderd. "De oorspronkelijke solidariteit die er toen in Nederland was, is in de publieke opinie steeds meer gekanteld naar kritiek en zelfs openlijke weerzin" staat te lezen op de webpagina die de EO voor het programma heeft opgetuigd.

Documentairemaker Marcel Prins zocht in Israël oud-Nederlanders op en ondervroeg hen over hun beweegredenen om daar te gaan wonen en vroeg hun hoe zij, als direct betrokkenen en getuigen van de historische ontwikkelingen die het land de afgelopen vijftig jaar heeft doorgemaakt, de kanteling in de publieke opinie over de Joodse staat duiden die zich in Nederland steeds duidelijker aftekent. Ook onderzocht Prins of er nog iets over is van het ooit zo innige bondgenootschap tussen Nederland en Israël.

De uitzendingen van Daarom ben ik hier, een Joodse filmmaker en de kwestie Israël vinden plaats op zondag 11, 18 en 25 juni om 23.20 uur op NPO 2.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: vers van de pers De geschiedenis van de joden in Nederland, waarin Hetty Berg, Hans Blom, Bart Wallet en David Wertheim het fascinerende, aangrijpende en soms gruwelijke verhaal vertellen van de Joden in Nederland en hun grootse bijdrage aan de geschiedenis van Nederland. Koen Hilberdink schreef in J.B.W.P., het leven van Johan Polak, een fraaie biografie van de befaamde uitgever, schrijver, columnist en homo-emancipator. Mischa Cohen schreef met De nazi-leerling, de schuldige jeugd van Dick Woudenberg een hartverscheurend relaas over de gevolgen van een radicale opvoeding.

Engelstalig: In Unusual Bible Interpretations: Ruth, Esther, and Judith behandelt Israel Drazin de drie Bijbelboeken waarin een vrouw centraal staat. Van de drie is Judith de minst bekende, maar hoe komt dat?

Vers uit de ramsj geplukt: drie prachtboeken rond Lucian Freud (1922-2011). Allereerst Breakfast with Lucian, een intiem portret van deze toonaangevende beeldend kunstenaar als jonge en ouder wordende man, opgetekend door Geordie Greig (1960), hoofdredacteur van The Mail on Sunday. David Dawson was bevriend met Lucian Freud en kreeg de gelegenheid de kunstenaar bij zijn dagelijkse bezigheden te fotograferen. Het resultaat is het fraaie A painter's progress - a portrait of Lucian Freud. Meer dan honderd portretten die Freud maakte zijn, met toelichting van curatoren Sarah Howgate en Michael Auping en kunsthistoricus John Richardson, bijeengebracht in Lucian Freud - portraits, de catalogus bij de grote expositie van Freuds portretten in het Modern Art Museum of Fort Worth in Texas in het voorjaar van 2012.

En verder:

 • In augustus 2016 verscheen in Vrij Nederland het artikel Waarom Amos Oz zo'n 'good read' is. Het heeft aan actualiteit nog niets ingeboet. Met dank aan Hilde Pach die de link op haar Facebookpagina herplaatste.
 • Op het literaire weblog Tzum een video van biograaf Benjamin Moser (Clarice Lispector) in gesprek met historicus, schrijver en activist Rebecca Solnit (1961) over kunst, milieu en politiek.

Uit de Joodse Canon
Dr. Ephraïm Bueno

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

In het Rijksmuseum in Amsterdam hangt een op eikenhout geschilderd portretje van een man, "vermoedelijk Dr. Ephraïm Bueno, Rembrandt Harmensz. van Rijn, 1645-1647".
Ephraïm Bueno (1599-1665) was een Joods geneesheer en letterkundige te Amsterdam. Rembrandt beeldde hem af "ten halven lijve, staande en leunend met de linkerhand op de leuning van een trap. Op het hoofd een hoge zwart hoed".
Aan de wijsvinger van zijn rechterhand draagt hij de ring waaraan hij herkenbaar is als medicus. Het portretje was een voorstudie voor de ets uit 1647 die onder meer is te vinden in het Jewish Museum in New York.

Ephraïm Iskiau Bueno hoorde tot de cultureel en maatschappelijk succesvolle sefardische Joden die zich rondom de Portugese synagoge hadden gevestigd.
Voor de familie Bueno was Amsterdam het einde van een generaties omspannende ballingschap: na uit Spanje te zijn verjaagd en in 1498 ook uit Portugal, bood het zuiden van Frankrijk aanvankelijk een veilig heenkomen. Daar konden Joden, mits ze zich hadden bekeerd tot het katholicisme, clandestien de eigen godsdienst blijven belijden. Vader en zoons Bueno studeerden geneeskunde aan de universiteit van Bordeaux, maar mochten er hun vak niet uitoefenen. In 1615 werd ook in Frankrijk de situatie voor de 'marranos' onhoudbaar, en de Bueno's trokken noordwaarts, naar het relatief tolerante Amsterdam.
De illustere 'Magnus in Medicina' overleed, na een succesvolle loopbaan als arts en Torageleerde, op 8 november 1665 en werd begraven op Ouderkerk.

Rembrandt en zijn vrouw Saskia van Uylenburgh woonden midden tussen de sefardische Joden, die overigens in niets van de andere welvarende Amsterdammers te onderscheiden waren, gekleed als ze gingen in zwart fluweel, zijde en fijne kant, met kortgeschoren baard en hoge hoed. Nog niet eens zo lang geleden werd ontdekt dat veel van de mannen met kalotjes en andere 'exotische' hoofdbedekking op schilderijen uit die tijd waarschijnlijk helemaal niet Joods waren. Dat geldt ook voor het portret van Ephraim Bueno: aan niets is te zien dat hij Joods is.

In het lemma Dr. Ephraim Bueno in de Canon van 700 jaar Joods Nederland leest u niet alleen meer over de voorgeschiedenis van Bueno, maar ook over het beroep van medicus in de 17e eeuw, en vooral welke positie Joodse artsen daarin bekleedden.

De culturele agenda

De culturele agenda

Een greep uit wat ons mooi en de moeite waard lijkt in het culturele aanbod van deze week.

 • Amsterdam: vanaf maandag 29 mei in het Joods Historisch Museum de tentoonstelling Van fauvisme tot surrealisme. Joodse avant-gardekunstenaars uit Hongarije, met werk van negentien, buiten Hongarije merendeels onbekende kunstenaars, gemaakt in de eerste helft van de twintigste eeuw.
 • Rotterdam: het intrigerende werk van de Amerikaanse kunstenares Rhonda Zwillinger, "Arizona's woestijnkoningin", is de komende maanden nog te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Lees als introductie een artikel over Zwillinger op 5ensesmag.com.
 • Amsterdam: de presentatie van de biografie J.B.W.P. Het leven van Johan Polak, waarin Koen Hilberdink het leven van Polak heeft opgetekend. Na aanmelding vooraf bij te wonen op dinsdag 30 mei in Academisch-Cultureel Podium Spui 25.
 • Vijfhuizen: lezing door Fadwa Naamna (1985)over Art and curating in the seaming lines of conflict zones, op dinsdag 30 mei. Naamna neemt deel aan het Curatorial Programme van De Appel, waarin onder meer alternatieve vormen van tentoonstellingen maken worden onderzocht. Naamna woont en werkt in Haifa.
 • Amsterdam: What do we Know is de nieuwe theater- en dansvoorstelling van Sagi Gross en Jeroen Fransen, te zien op woensdag 31 mei. Het creatieve duo gebruikt de hedendaagse opvangproblematiek van asielzoekers als metaforisch uitgangspunt en maakt al doende een koppeling naar de ongerijmdheden in Kafka's Het proces.
 • Brussel: de afsluiting van het project Joden & Moslims, Gedeelde Culturen van het Joods Museum van België vindt plaats op vrijdag 2 juni, met lezingen, muziek en eten.
 • Vijfhuizen: March Madness is een solotentoonstelling van de Israëlische kunstenares Tamar Harpaz (1979) in het monumentale Fort bij Vijfhuizen. Te zien tot en met 5 juni.
 • Enkhuizen: Na een succesvol tournee door de Verenigde Staten is ensemble Nikitov terug op vaderlandse bodem. Vrijdag 9 juni spelen Niki Jacobs het haar band hun Mameloshn Homecomin' Concert in Cultuurcentrum De Drom, en drie dagen eerder, dinsdag 6 juni, in de Amstelkerk in Amsterdam.
 • Driebergen: Zondag 11 juni geeft Mirjam Guensberg, schrijfster van Het Geheim van Audrey H., een lezing over de jeugd van Audrey Hepburn en illustreert die met een compilatie van unieke oude, maar ook nieuwe filmbeelden.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Mosaic schrijft, in de dagen dat de Zesdaagse Oorlog wordt herdacht, over de verwoede strijd om Jeruzalem, honderd jaar geleden. Prachtig verhaal met foto's!
 • Gewoon omdat het zo mooi is: een video van Israël vanuit de lucht, op Ynet.
 • Voor de familie van de geniale Albert Einstein was het leven bepaald niet gemakkelijk, schrijft Business Insider.
 • De Mainzer Beobachter, het online periodiek van archeoloog Jona Lendering, zocht alle verhalen over de zondvloed bij elkaar.
 • Een wedstrijd in onderschriften bij spotprenten, in Moment Magazine.
 • In Times of Israel het verhaal over een schenking van de familie van Wladyslaw Rath : bijna 2000 documenten en foto's over de Sjoa.
 • De Tsjechische claveciniste Zuzana Ruzickova is 90, en dat is aanleiding voor een documentaire over haar leven. Meer in the Washington Post.
 • Philologos onderzoekt hoe Jiddisje woorden zich een vaste plek weten te verwerven in het (Amerikaans-)Engels.

Website van de week
De Verhalen van Groningen: Stolpersteine

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Op de website De Verhalen van Groningen worden verhalen verzameld over de cultuur en de geschiedenis van de provincie Groningen. Ze worden op een verrassende en laagdrempelige manier gepresenteerd.

Nieuw op De Verhalen van Groningen is stolpersteine.groningen.nl. De webpagina is ondergebracht in het tijdvak 1914-1945

In negen hoofdthema's worden daar verhalen over Joods Groningen gepresenteerd. Onder Alle verhalen kunt u bladeren door de content van de site. Ook de Stolpersteine uit de titel zijn daar te vinden: een klik op een naam levert het verhaal achter de persoon wiens bestaan door het kopergedekte struikelsteentje wordt bevestigd. In de provincie Groningen werden begin december 2016 27 Stolpersteine geplaatst.

Ook uw eigen verhalen zijn welkom: stuur ze in met het contactformulier.

In the Picture
The Story of Ruth

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Tijdens het Wekenfeest, Sjawoeot, wordt het boek Ruth gelezen. Daarin wordt verhaald hoe de Moabitische Ruth graankorrels die na de oogst op het veld waren achtergebleven, verzamelde om daarmee behoeftigen van voedsel te voorzien. Dat duidt erop dat de gebeurtenissen zich tijdens de graanoogst afspelen, en Sjawoeot is het Joodse oogst- en pelgrimsfeest dat in de zomer valt.

Naast de ruim twee uur durende speelfilm The Story of Ruth uit 1960, op YouTube te bekijken, is er een aanmerkelijk kortere versie, Story of Ruth, deels in het Engels, deels Hebreeuws met Engelse ondertitels.

Voor uitleg waarom het verhaal van Ruth op Sjawoeot wordt gelezen: lees meer op My Jewish learning.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
26 mei - 2 juni

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Zaterdag is bij Arte de documentaire Venedig und das Ghetto te zien. Het allereerste getto werd 29 maart 1517 een feit. Tot eind juli van dat jaar kregen de Joden die in de lagune woonden, de gelegenheid naar het getto in het stadsdeel Cannaregio te verhuizen. Herhaling op zondag.


vrijdag 26 mei

 • ONS, 09.00: Als twee druppels water. Oorlogsdrama uit 1963 naar het boek *De donkere kamer van Damocles van W.F. Hermans. Sullige sigarenboer Ducker (Schoorl) leeft tijdens de Tweede Wereldoorlog helemaal op wanneer er een geheim agent in zijn tuin belandt.
 • Stingray Brava, 16.52: Jascha Heifetz: God's Fiddler. Documentaire uit 2011 over violist Jascha Heifetz, in 1901 in Vilnius in Litouwen geboren als Jossif (Jascha) Robertowitsch Heifetz. Met niet eerder vertoonde bewegende beelden en foto's uit het Heifetz familie-archief.

zaterdag 27 mei

 • NPO Radio 1 (KRO-NCRV), 11.00: De taalstaat. Vrolijk en informatief programma dat uitlegt hoe het met onze taal gaat, met vaste en wisselende onderdelen. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 14.00: Argos. Onderzoeksjournalistiek. Achtergronden bij het nieuws of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met onthullende reportages en aandacht voor journalistieke boeken en kwesties in de (onderzoeks)journalistiek uit binnen- en buitenland. NB: onder de link zitten ook mogelijkheden eerdere items terug te zien!
 • Arte tv, 20.15: Venedig und das Ghetto. Documentaire uit 2016 over de wijk in Venetië waar vijfhonderd jaar geleden een volledig Joodse bevolking woonde die met harde hand werd onderdrukt. Tegenwoordig is het een van de meest geliefde stadsdelen van Venetië.
 • NPO Cultura (NTR), 20.30: NPO Radio 2 presenteert. Afl.: Lenny Kravitz. Leo Blokhuis of Andrew Makkinga presenteert in dit muziekprogramma met actuele documentaires en concerten uit vijftig jaar popmuziek de half Amerikaans-Afrikaanse en half Russisch-Joodse singer-songwriter en gitarist Lenny Kravitz (1964).

zondag 28 mei

 • Arte tv, 20.15: Venedig und das Ghetto. Documentaire uit 2016 over de wijk in Venetië waar vijfhonderd jaar geleden een volledig Joodse bevolking woonde die met harde hand werd onderdrukt. Tegenwoordig is het een van de meest geliefde stadsdelen van Venetië.
 • NPO Cultura (VPRO/NTR), 15.15: Andere tijden. Afl.: Pal achter Israël. Vrijwilligers en sympathisanten, maar ook veteranen, over de Zesdaagse Oorlog die vijftig jaar de basis heeft gelegd voor de huidige landsgrenzen. En over de sympathie voor Israël, die in Nederland nooit meer zo groot is geweest als toen, in 1967.
 • Canvas, 21.15: Secret Cities. Kunsthistoricus Janina Ramirez en kunstcriticus Alastair Sooke verkennen de tegenstrijdigheden in het hart van de stad die een bron van inspiratie waren voor meesters als Rembrandt en Vermeer.
 • Canvas, 22.05: Forever Pure. Regisseur Maya Zinshtein plaatst het wel en (vooral) wee van voetbalclub Beitar Jerusalem tijdens een turbulent voetbalseizoen in een sociaal-politieke context.

maandag 29 mei

 • NPO Cultura (AVROTROS), 17.30: Ken uw klassieken. Afl.: De 4e symfonie van Ludwig van Beethoven. Dirigenten Jules van Hessen en Ivan Fischer en enkele musici van het Concertgebouworkest bespreken Beethovens relatief weinig uitgevoerde vierde symfonie.

dinsdag 30 mei

n.v.t.


woensdag 31 mei

 • NPO Cultura (NTR), 20.30: Na de bevrijding. Een geschiedenis van naoorlogs Nederland. Aan de hand van persoonlijke verhalen wordt een indringend beeld gegeven van de jaren 1945-1950. Afl.: Thuiskomst.Vreugde én verdriet kleuren de verhalen van de vijf mensen die een hoofdrol spelen in deze documentaire.

donderdag 1 juni

 • NPO 2 (VPRO), 0.05: Censored Voices (2015). Met de Israëlische Ophir bekroonde documentaire van Mor Loushy waarin Israëlische soldaten voor het eerst vertellen over hun ervaringen tijdens de Zesdaagse Oorlog (5-10 juni 1967).

vrijdag 2 juni

 • NPO Cultura (NTR), 16.10: Na de bevrijding. Een geschiedenis van naoorlogs Nederland. Aan de hand van persoonlijke verhalen wordt een indringend beeld gegeven van de jaren 1945-1950. Afl.: Thuiskomst. Vreugde én verdriet kleuren de verhalen van de vijf mensen die een hoofdrol spelen in deze documentaire.

(advertenties)


banner israelactie banner meldpunttaal banner blankevoort banner sivmo banner givat banner amphora banner jonet banner venstra banner propra banner joodsamsterdam banner luna3twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven