vrijdag 5 mei 2017

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 5 mei 2017 jaargang 13, nummer 17
Onze columnisten deze week
 

Joods Den Haag in vogelvlucht

Joods Den Haag in vogelvlucht

Voor de laatste lezing die Crescas dit seizoen organiseert met het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland kozen we Joods Den Haag als onderwerp en we vonden historica Corien Glaudemans van de Stichting Joods Erfgoed Den Haag, een van de organisatoren van de fraaie tentoonstelling Joods Den Haag van de 17e eeuw tot nu, die in 2016 in het Haags Historisch Museum te zien was, bereid daarover te komen vertellen.

U maakt kennis met het bloeiende culturele, religieuze en maatschappelijke leven van de Joodse gemeenschap in Den Haag in het verleden (en het heden!). Wie woonden er, hoe lag de verhouding sefardiem en asjkenaziem en hoe gingen de twee groepen met elkaar om? Hoe verdienden ze de kost en welke rol speelden de Joden in het sociale leven van de stad? En hoe staat Joods Den Haag er vandaag de dag voor, ruim zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog?
De lezing vindt plaats op zondag 11 juni 2017. Kijk op onze website voor meer informatie en inschrijving.

Vooroorlogse Joodse verhalen uit Groningen gezocht!

Vooroorlogse Joodse verhalen uit Groningen gezocht!

Onlangs verscheen Joodse Huizen 3, verhalen over vooroorlogse bewoners. De Stichting Joodse Huizen (SJH) documenteert het vooroorlogse Joodse leven in Nederland. Teneinde de verhalen van de nu nog levende ooggetuigen van vooroorlogs Joods leven niet verloren te laten gaan, is SJH nu het interviewproject Joods leven – verhalen uit het vooroorlogse Nederland gestart.

De komende twee maanden is de provincie Groningen aan bod. SJH is op zoek naar mensen (80+) die uit eigen herinnering kunnen vertellen over het Joodse leven in de provincie Groningen in de periode vóór de Tweede Wereldoorlog. Ze hoeven nu niet meer in Groningen te wonen. Ze worden voor de camera geïnterviewd.
Het interview vindt plaats in mei of juni 2017, bij de geïnterviewde thuis, of dat nu in Groningen, elders in Nederland of zelfs in Israël is.

Wilt u meewerken aan dit monument-in-wording, kent u iemand die een verhaal te vertellen heeft of wilt u een vraag stellen? Neem dan contact op met Esther Shaya via joodsehuizen@gmail.com.

Geschiedenis van de Joden in Nederland

Geschiedenis van de Joden in Nederland

Hans Blom, Hetty Berg, Bart Wallet en David Wertheim presenteren maandag 22 mei om 16.00 uur in de Portugese Synagoge de volledig herziene uitgave van Geschiedenis van de Joden in Nederland, waarin het fascinerende, aangrijpende en soms gruwelijke verhaal wordt verteld van de Joden in Nederland en hun grootse bijdrage aan de geschiedenis van Nederland. Professor dr. Ernst Hirsch Ballin, van 2006 tot 2010 minister van Justitie, krijgt het eerste exemplaar overhandigd en zal zijn reactie geven op het boek. Aansluitend wordt in het Joods Historisch Museum de boekpresentatie gevierd met een drankje en een hapje.

Voorafgaand aan de boekpresentatie vindt in het auditorium van het JHM een symposium plaats. Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier, modereert de discussie tussen Judith Frishman, hoogleraar Jodendom aan de Universiteit Leiden, Evelien Gans, van 2002 tot 2016 bijzonder hoogleraar Hedendaags jodendom, zijn geschiedenis en zijn cultuur aan de UvA, Karin Hofmeester, hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en het Instituut voor Joods Studies in Antwerpen, en Bernard Wasserstein, emeritus-hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Chicago. Dit illustere viertal zal eerst afzonderlijk op de nieuwe uitgave ingaan.

Wilt u bij een van deze evenementen of beide aanwezig zijn? Vermeld bij uw aanmelding of u alleen naar de presentatie in de Snoge wilt gaan of ook het symposium wilt bezoeken. In verband met het beperkte aantal plaatsen in het auditorium is aanmelding vooraf op mbii@jck.nl noodzakelijk. U dient voorts een ticket te kopen voor het Joods Cultureel Kwartier, met een museumkaart is de toegang gratis.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: Zwarte doos, de briljante roman waarmee Amos Oz eind jaren tachtig van de vorige eeuw als schrijver zijn naam vestigde. Vertaald door Nijhoffprijswinnares Hilde Pach. In de voorste linie van de Amerikaanse jeugdboekenschrijver Michael Grant vertelt het verhaal van een vriendschap in tijden van oorlog, en in Mazzel tov vertelt de Belgische journaliste Margot Vanderstraeten over haar ervaringen als werkstudente bij een orthodox-Joodse familie in Antwerpen. In het televisieprogramma VPRO Boeken van zondag 30 april vertelde ze erover.

Engelstalig: Two Worlds Exist is de tweede poëziebundel van de orthodox-Joodse Yehoshua November. In een artikel op kavvanah.wordpress.com vertelt hij over wat hem drijft en illustreert hij zijn betoog met vele voorbeelden uit zijn werk.

Vers uit de ramsj geplukt: De ogen van miljoenen van de Amerikaanse oorlogsjournaliste Martha Gellhorn (1908-1998) geeft in brieven uit de periode 1930-1996 een beeld van een turbulente eeuw. Alles zal reg kom van Jan Magnus bevat de brieven die Sig en Emmy Menko-van Dam in de jaren 1940-1944 en in de jaren na mei 1945 tot december 1953 aan elkaar schreven. In april 1940 was Sigs jongere broer Alfred Menko met zijn vrouw naar de Verenigde Staten gereisd met de bedoeling eind juli terug te keren naar Enschede, maar door het uitbreken van de oorlog in Nederland besloot het echtpaar in New York te blijven. The city of Abraham: history, myth and memory: a journey through Hebron van Edward Platt vertelt in een mix van reisverhalen, reportages en interviews de geschiedenis van de stad op de Westelijke Jordaanoever, waar niet alleen overwegend Palestijnen wonen, maar zich ook een groeiende Joodse gemeenschap vestigt.

Extra: De beste verhalen over de Tweede Wereldoorlog werden door Vrij Nederland verzameld in een gratis (!) ebook. Na registratie (vrijblijvend) komt de download link in uw mailbox.

En verder:

 • Zondag 7 mei wordt in Synagoge Groningen De Judajaagster, een hedendaagse faction thriller, gepresenteerd. Schrijfster Janneke Heimweg baseert het verhaal op een historische gebeurtenis.
 • Bij de Amsterdamse Boekhandel gaat zondag 7 mei om 15.30 uur Barbara Barend in gesprek met Hadassa Voet over haar net verschenen prentenboek Het superpoeperboek. Graag vooraf aanmelden!
 • Voor liefhebbers van het werk van Charles Lewinsky (en wie is dat niet): in juni verschijnt de Nederlandse vertaling van de roman Andersen. Meer weten? Lees de bespreking in de Neue Zürcher Zeiting.
 • In de Frankfurter Allgemeine het bericht dat Todesfuge, het beroemde Duitstalige Sjoa-gedicht van Paul Celan, in het Roemeens, de moedertaal van de schrijver, is verschenen.
 • Vrijdag 19 en zaterdag 20 mei tovert uitgeverij Das Mag heel Nederland om tot één grote leesclub! Vrijdagavond is er bijvoorbeeld een 24-uurs leesclub met Arnon Grunberg. Lees meer op dasmagfestival.nl.

De culturele agenda

De culturele agenda

Onze keus uit wat er aan kunst en cultuur in de breedste zin te doen is de komende week. Amsterdam is wat je noemt 'hotspot'.

 • Rotterdam: In galerie A Tale of a Tub wordt de film Running Out of History van Michal Helfman (1973) 'gedeconstrueerd' tot een ruimtelijke ervaring waarin de bezoeker door middel van twee knalblauwe dobbelstenen wordt geconfronteerd met de vele manieren waarop het conflict kan worden gekeken. Te zien tot en met zondag 25 juni.
 • Den Haag: in de Centrale Bibliotheek aan het Spui is tot maandag 8 mei de tentoonstelling Dansen met de Vijand te zien, over het leven van de Joodse danslerares Roosje Glaser (1914-2000).
 • Amsterdam: de Amerikaanse dichter en essayist Ben Lerner (1979) wordt algemeen gezien als een van de belangrijkste auteurs van zijn generatie. Op dinsdag 9 mei geeft Ben Lerner de Gidslezing. Hij zal spreken over de magie én het onvermogen van taal om een kunstwerk in tekst te 'vertalen'. Meer informatie ook op decorrespondent.nl.
 • Amsterdam: het Historisch Café van uitgeverij Boom ontvangt op donderdag 10 mei historicus en publicist Robin te Slaa om te spreken over over zijn nieuwe boek Wat is fascisme?. Ook neerlandicus Willem Huberts komt aan het woord en zal spreken over In de ban van een beter verleden, dat ook onlangs verscheen.
 • Amsterdam: in het kader van Volkskrant op zondag is zondag 14 mei in De Rode Hoed een gesprek over Mein Kampf. Waarom was het werk destijds zo aantrekkelijk, en waarom veroorzaakt de vorig jaar verschenen wetenschappelijke editie van wat wel 'de bijbel van het nationaal-socialisme' wordt genoemd, zoveel ophef?
 • Amsterdam: Allies or adversaries: Jewish-black Relations in the USA, an entangled history is de titel van een lezing- en discussieavond in debatpodium De Nieuwe Liefde. Haisa Diner en Lucas Johnson, de twee sprekers die maandag 15 mei om 20.00 uur aan het woord komen, belichten het onderwerp vanuit het recente verleden onder Barack Obama en de nieuwe situatie sinds Donald Trump in het Witte Huis resideert.
 • Den Haag: het Dutch Double Bass Festival vindt plaats van 19 tot en met 21 mei. Een van de optredende artiesten is de Israëlische bassist Adam Ben Ezra (1982), die zowel solo als 'in formatie' te horen zal zijn.

The Zookeeper's Wife

The Zookeeper\'s Wife

Vanaf 4 mei is in bioscopen in heel Nederland de film The Zookeeper's Wife te zien, de geschiedenis van de Poolse Antonina en haar man dr. Jan Zabinski, directeur van de Warschause dierentuin, die tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan driehonderd Joden uit de handen van de nazi's wisten te redden door ze een schuilplek te bieden in hun dierentuin in leegstaande dierenverblijven. Als de dierentuin onder toezicht komt van Lutz Heck, de Duitse zoöloog en directeur van de dierentuin Zoologischer Garten Berlin, besluit het echtpaar in het verzet te gaan.

The Zookeeper's Wife is de verfilming van The Zookeeper's Wife: A War Story van Diane Ackerman (in Nederland vertaald als Antonina’s Dierentuin), die haar verhaal baseerde op de archieven en dagboeken van Antonina Zabinski.
Het boek leest als een roman, met alle emoties die daarbij horen. De schrijfster zelf zegt over haar hoofdfiguren:
"Jan en Antonina Zabinski waren dierentuinbeheerders met een christelijke geloofsovertuiging en een grote afschuw van het nationaal-socialistische racisme, die de obsessie van de nazi’s met zeldzame diersoorten benutten om meer dan driehonderd ten dode opgeschreven mensen te redden. Hun verhaal is in de kieren van de geschiedenis verdwenen, zoals dat soms gebeurt met extreme vormen van medeleven. Maar in Polen in oorlogstijd, toen zelfs het aanreiken van een glaasje water aan een dorstige Jood de doodstraf kon betekenen, was hun moed des te opvallender."

Bij het verschijnen van de film verscheen in het online tijdschrift The Hudsucker een artikel over Diane Ackerman. De eerste zeven hoofdstukken van Antonina's dierentuin: een waargebeurd oorlogsverhaal zijn online te lezen op books.google.nl. Wat uw redacteur betreft: een boek om in één adem uit te lezen, met een zakdoek erbij, want haar liet het bepaald niet onberoerd.

Of de lovende woorden van schrijver Jonathan Safran Foer, "Dit boek raakt je in alles", ook voor de film gelden, moet u zelf beoordelen. Het NIW zag de film al en schreef een recensie.

Voor titelgegevens van het boek, dat ter gelegenheid van de film is heruitgegeven, zie unieboekspectrum.nl. Het citaat is afkomstig uit deze, door Amy Bais vertaalde uitgave.

Goed volk: Jeroen bij de chassidische Joden van Antwerpen

Goed volk: Jeroen bij de chassidische Joden van Antwerpen

Dinsdag 25 april wijdde Eén, het eerste net van de Belgische omroep, in de serie culinaire reportages Goed Volk een uitzending aan de chassidische Joden van Antwerpen.
De Belgische kok en televisiepresentator Jeroen Meeus gaat op bezoek bij de familie Hoffman, traiteurs en restauranthouders van Hoffy's in de Kievitstraat. Een week lang, te beginnen op de eerste avond Chanoeka op 25 december 2016, volgt Meeus de dagelijkse gang van zaken in het restaurant en ervaart wat het betekent om Jood te zijn. Hij wordt betrokken bij de keukenwerkzaamheden, hoort prachtige, soms intens treurige familieverhalen en maakt kennis met de moeder van de broers Hoffman. Het afscheid aan het einde van de documentaire laat geen van de betrokkenen onberoerd.

Bekijk Goed volk op een.be.

LET OP: Voor u Goed volk kunt bekijken, moet u zich eerst registreren. Tot 22 juni is de documentaire online beschikbaar.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Philologos schrijft in zijn tweewekelijkse column in Mosaic Magazine over het gebruik van de woorden Jew en Jewish.
 • Yaffa Yarkoni, de zangeres die optrad voor de Israëlische troepen en later een fervent voorvechtster van vrijheid werd, is op 86-jarige leeftijd overleden. In New York Times een In Memoriam.
 • De piepkleine Joodse gemeenschap in het overwegend islamitische Indonesië weet zich ondanks alles te handhaven, schrijft Times of Israel.
 • Het mode en lifestyle tijdschrift Vogue ging in Israël op stap met chefkok Michael Solomonov, bijgenaamd 'de kikkererwtfluisteraar'.
 • Het US Holocaust Museum schrijft over nazi's en de natuur: "Germany’s Nazis loved nature, as long as it obeyed their rules."
 • The Left's hatred of Jews chills me to the bone is een persoonlijke overdenking van Stephen Pollard in The Telegraph.
 • Tablet Magazine dook in de geschiedenis van 'Bamba', de onweerstaanbare Israëlische snack.
 • De redacteur die verantwoordelijk is voor de spotprenten in het weekblad The New Yorker, koos zijn zeven absolute favorieten. Times of Israel heeft het verhaal én de cartoons.

In de Digibieb
Tien joodse gedichten

In de Digibieb

Voor deze greep uit de Joodse Bibliotheek kozen wij Vagans judaeus, de tien Joodse gedichten van Saul van Messel (auteurspseudoniem van Jaap Meijer).

Het in vijftig genummerde exemplaren in eigen beheer uitgegeven bundeltje verscheen op 5 mei 1975.

Op bevrijdingsdag 1975 schreef hij:

door zijn herinneringen
uit hun geheugen weggejaagd
heeft hij de toekomst
om asyl gevraagd

het heden
dat hij even overwoog
scheen hem
al te gewaagd

Het boekje is online beschikbaar om te lezen, of als PDF te downloaden naar uw eigen computer of tablet.

Website van de week
Ondergedoken in Fryslân

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden duizenden onderduikers een veilig heenkomen ergens in Friesland. Van de ongeveer 23.000 onderduikers (een ruwe en vermoedelijk te lage schatting) is van ruim 5000 de registratiekaart bewaard gebleven. Het is de vraag of het werkelijke aantal onderduikers in Friesland ooit zal kunnen worden vastgesteld.

Op de website ondergedokeninfryslan.nl wordt in kaart gebracht wat wél bekend is. Naast verhalen en foto's wordt onder Over onderduiken uiteengezet wat onderduiken precies was, wie erbij betrokken waren en waar mensen een veilig heenkomen hoopten te vinden. Helpers én verraders krijgen op deze pagina een gezicht en een verhaal.

Op dit moment kan de bezoeker zoeken in de 'duikkaarten' van onderduikers die meer dan honderd jaar geleden zijn geboren - momenteel zijn dat er ruim 1600. Extra informatie en foto's zijn altijd welkom!

Acht mensen hebben hun verhaal aan Ondergedoken in Fryslân verteld, maar er is plaats voor véél meer, dus als ú foto's of een bijzonder verhaal hebt? Help mee met het verrijken van deze website en stuur uw informatie op.

De website is een initiatief van het Fries historisch en letterkundig centrum Tresoar.

In the Picture
The Land of Promise

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

In 1935 produceerde de Palestijnse filmmaatschappij Urim de film The Land of Promise, "de eerste Palestijnse geluidsfilm". De spelers: the Jewish People Rebuilding Palestine.
Ook al noemt de Historical Journal of Film, Radio and Television de bijna een uur durende film "zionistische propaganda", toch zijn de zwart-witbeelden alleszins de moeite van het bekijken waard. De Engels ingesproken tekst is in het Ivriet vertaald en wordt als ondertitel meegeleverd.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
5 - 12 mei

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. Naast enkele herhalingen uit de overmaat aan Holocaust-gerelateerde uitzendingen, deze week als tip-met-ster: Félix & Meira, het verhaal van een ongewone romance tussen twee verloren zielen die in dezelfde buurt, maar in twee sterk verschillende werelden leven, zondagavond op Canvas. En natuurlijk de Israëlische bijdrage aan het Eurovisie Songfestival, te zien in de tweede halve finale op donderdag, en wie weet ook in de finale, zaterdag 13 mei.


vrijdag 5 mei

 • NPO Cultura (JO), 20.30: Souvenirs, Nederlands-Israëlische documentaire uit 2006 waarin filmmaker Halil Efrat met zijn vader door Europa trekt, op zoek naar diens verleden als soldaat in de Tweede Wereldoorlog en de vele Hollandse liefjes die hij had.
 • NPO Radio 4 (AVROTROS), 23.45: Geen Noot is Onschuldig, hoorspel over celliste, dirigente, verzetsvrouw en leermeester Frieda Belinfante (1904-1995), als afsluiting van het cultuurprogramma Opium.

zaterdag 6 mei

 • NPO 1 (VPRO), 11.20: VPRO Boeken. Te gast is onder meer de Belgische schrijver en journalist Margot Vanderstraeten (1967). Ze komt vertellen over haar boek Mazzel tov, over haar ervaringen als werkstudente bij een orthodox-Joodse familie in Antwerpen. Verder komt Rosanne Hertzberger aan het woord over haar geruchtmakende boek Ode aan de e-nummers. Herh.: NPO Cultura, 14.40.
 • NPO Radio 1 (KRO-NCRV), 11.00: De taalstaat. Vrolijk en informatief programma dat uitlegt hoe het met onze taal gaat, met vaste en wisselende onderdelen. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 14.00: Argos. Onderzoeksjournalistiek. Achtergronden bij het nieuws of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met onthullende reportages en aandacht voor journalistieke boeken en kwesties in de (onderzoeks)journalistiek uit binnen- en buitenland. NB: onder de link zitten ook mogelijkheden eerdere items terug te zien!
 • NPO 2 (Omrop Fryslân), 15.30: Ondergedoken in Friesland. Ruim 30.000 vervolgden en ontheemden vonden in de Tweede Wereldoorlog bij Friese gezinnen een veilig onderduikadres. Deel van een driedelige documentaireserie waarin Fryslân DOK de onderduikhulp reconstrueert aan Joden, geallieerde piloten en mannen die de Arbeitseinsatz ontdoken.
 • NPO cultura (MAX), 16.35: Twee zussen in verzet. Truus en Freddie Oversteegen, inmiddels respectievelijk 92 en 90 jaar oud, vertellen in deze documentaire wat het betekende om verzetsstrijder te zijn en kijken nog één keer terug op hun oorlogsverleden, waarin ook de veel bekender geworden Hannie Schaft een belangrijke rol speelde.
 • NPO Cultura (KRO), 17.30: Het spoor naar Auschwitz. Waarom hebben de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog de spoorlijnen naar Auschwitz en andere vernietigingskampen niet gebombardeerd? Hoe kon het gebeuren dat ook de gaskamers ongemoeid werden gelaten? Zijn er antwoorden te vinden op deze beladen historische vragen?
 • NPO Cultura (JO), 18.20: Souvenirs, Nederlands-Israëlische documentaire uit 2006 waarin filmmaker Halil Efrat met zijn vader door Europa trekt, op zoek naar diens verleden als soldaat in de Tweede Wereldoorlog en de vele Hollandse liefjes die hij had.
 • Veronica, 22.15: Inglourious Basterds. Met een Oscar bekroonde oorlogsfilm uit 2009 van Quentin Tarantino waarin een groepje Joods-Amerikaanse soldaten in bezet Frankrijk zoveel mogelijk nazi's probeert te vermoorden.
 • Canvas, 22.35: Félix & Meira. 'Romcom' uit 2015 over de relatie tussen Félix, een veertiger die geen raad weet met zijn emoties over het verlies van zijn vader, en Meira, die zich gevangen voelt in haar orthodoxe huwelijk en haar benauwende chassidische leefomgeving.
 • NPO 2 (VPRO), 23.30: Lore. Oorlogsdrama uit 2012 van Cate Shortland, naar het boek The Dark Room van Rachel Seiffert, over de veertienjarige Lore (wier ouders (SS'ers) zijn opgesloten), die in haar eentje voor haar broertjes en zusjes moet zorgen.

zondag 7 mei

 • NPO 1 (VPRO), 11.20: VPRO Boeken. Jeroen van Kan spreekt met de Duitse historica en filosofe Bettina Stangneth over haar boek Het kwade denken, het vervolg op Eichmann in Argentinië (2011) en met de Indiase schrijver Pankaj Mishra (1968) over Tijd van woede. Een geschiedenis van het heden.
 • NPO 2 (Omrop Fryslân), 14.10: Ondergedoken in Friesland. Ruim 30.000 vervolgden en ontheemden vonden in de Tweede Wereldoorlog bij Friese gezinnen een veilig onderduikadres. Deel van een driedelige documentaireserie waarin Fryslân DOK de onderduikhulp reconstrueert aan Joden, geallieerde piloten en mannen die de Arbeitseinsatz ontdoken.
 • NPO 3 (VPRO), 15.35: De Knopenoorlog, verfilming van het boek La nouvelle guerre des boutons over de rivaliteit tussen schoolknapen uit de fictieve dorpjes Velrans en Longeverne. De handeling is verlegd naar het Vichy-Frankrijk van 1944, met een Joods meisje als verhaalkatalysator.
 • NPO 2 (VPRO), 20.15: Himmlers hersens heten Heydrich, spraakmakende documentaire vertelling in zeven delen, gebaseerd op de bestseller HhhH van Laurent Binet. In dat boek beschrijft Binet op onnavolgbare wijze de spectaculaire aanslag op nazi-kopstuk Reinhard Heydrich in Praag, mei 1942. Afl. 5: Hoofdpijn. Nu gaat het echt gebeuren: de aanslag die Reinhard Heydrich fataal zal worden. Maar niet meteen. Herh.: 9/5, NPO Cultura, 0.15.
 • Arte tv, 20.15: Nirgendwo in Afrika. Oscar winnend Duits familiedrama uit 2001 over een Joods gezin dat aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog uitwijkt naar Afrika.

maandag 8 mei

 • Stingray Brava, 18.30: Het Archief: Itzhak Perlman. Beelden van deze beroemde in Israël geboren violist aan het werk.
 • NDR, 0.10: Sarahs Schlüssel, oorlogsdrama over een Amerikaanse expat-journaliste die anno 2002 werkt aan een stuk over het Parijse Vel d’Hiv, het sportstadion waar op 16 juli 1942 duizenden Joden, in het bijzonder kinderen, werden gedeporteerd. Ze ontdekt dat een lang bewaard geheim het lot van haar schoonfamilie koppelt aan dat van een Joodse familie. In het Duits nagesynchroniseerde versie van Elle s'appelait Sarah (Haar naam was Sarah), de Franse film van Gilles Paquet-Brenner, naar het gelijknamige boek van Tatiana de Rosnay.

dinsdag 9 mei

 • SBS 9, 20.30: The Boy in the Striped Pyjamas, oorlogsdrama uit 2008 over het achtjarige zoontje van een concentratiekampcommandant dat bevriend raakt met een Joods leeftijdsgenootje aan de andere kant van het prikkeldraad.
 • SBS 9, 22.15: Sophie's Choice. Amerikaanse film uit 1982 over een jonge schrijver die bevriend raakt met twee medebewoners van zijn pension. Een van hen, Sophie, moet leven met de gevolgen van een afschuwelijke keuze.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 0,00: Nooit meer slapen. Te gast is zangeres Nora Fischer, een eigenzinnige muzikale alleskunner.

woensdag 10 mei

 • NDR Kultur, 21.21: Neue Musik. Afl.: Terry Riley's In C, een muziekstuk bestaande uit 53 soms super korte frases die zo vaak herhaald kunnen worden als de uitvoerende(n) wil(len).

donderdag 11 mei

 • NPO 1 (AVROTROS), 21.00: Eurovisie Songfestival 2017, tweede halve finale. Israël stuurt de 25-jarige Imri Ziv naar Kiev met het nummer I feel alive.

vrijdag 12 mei

 • Arte tv, 13.45: Nirgendwo in Afrika. Oscar winnend Duits familiedrama uit 2001 over een Joods gezin dat aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog uitwijkt naar Afrika.
 • Stingray Brava, 16.45: Jascha Heifetz: God's Fiddler. Documentaire uit 2011 over violist Jascha Heifetz, in 1901 in Vilnius in Litouwen geboren als Jossif (Jascha) Robertowitsch Heifetz. Met niet eerder vertoonde bewegende beelden en foto's uit het Heifetz familie-archief.
 • NPO 2 (EO), 22.55: Woman in Gold. Matig ontvangen drama uit 2015 over het juridische gevecht van de bejaarde Maria Altmann, nichtje van Adèle Bloch-Bauer, om diens wereldberoemde portret 'Dame In Goud' terug te krijgen. Niet voor het geld (het doek bracht bij een veilig 135 miljoen dollar op), maar om gerechtigheid te krijgen voor wat haar familie tijdens de Sjoa was aangedaan.
 • Arte tv, 23.20: Asaf Avidan in Concert. De Israëlische popzanger Asaf Avidan (1980) wordt wel de reïncarnatie van Janis Joplin genoemd. Registratie van zijn Back to Basics concert in 2014 in de Folies Bergère in Parijs.

(advertenties)


banner sivmo banner meldpunttaal banner amphora banner joodsamsterdam banner luna3 banner venstra banner propra banner blankevoort banner israelactie banner givat banner jonettwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven