vrijdag 21 april 2017

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 21 april 2017 jaargang 13, nummer 15
Onze columnisten deze week
 

Nogmaals: Stoomcursus Ivriet

Nogmaals: Stoomcursus Ivriet

Over precies een maand gaat de Crash Course Modern Hebreeuws van start. De beginnerscursus is helemaal vol, voor inschrijvingen die nu nog binnenkomen, hebben we een wachtlijst gemaakt.
Er zijn nog wél enkele plaatsen in de gevorderden cursus, en zeker voor de halfgevorderden hebben we nog ruim voldoende plek.

Mis het niet en geef u snel op! Aan het eind van de twintig uur leerzame gezelligheid die onze stoomcursussen in beslag nemen, bent u een heel eind gevorderd!

Kijk voor meer informatie en/of direct inschrijven op onze website.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: Joodse huizen 3, het volgende deel van wat een monument in boekvorm moet worden: een verzameling verhalen, verteld door bekende en onbekende Nederlanders, die zo de herinnering aan de vermoorde Nederlandse Joden en hun gezinnen levend houden. Ook Wally de Lang zorgt dat het verleden niet wordt vergeten, in Waterlooplein. De laatste joodse bewoners van nummer 64-78. Leven in bezet Nederland - 1942. Oorlog op alle fronten van Erik Schumacher is het derde deel in een zesdelige serie over Nederland in de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen van de oorlog voor het dagelijks leven. De novelle Ackermanns dilemma van Peter Manasse speelt zich af in het tumultueuze jaar 1956, het jaar van de opstand in Boedapest en de Suez-crisis, waarin de hoofdfiguur wordt geconfronteerd met zijn verzetsverleden en zijn gedwongen dienstplicht bij Strafbataljon 999.

Engelstalig: King Solomon's Table: A Culinary Exploration of Jewish Cooking from Around the World, het nieuwe boek van Joan Nathan, the queen of American Jewish cooking. Het boek leest als een tijdreis door de Joodse wereld, samengebracht in 170 recepten.

Vers uit de ramsj geplukt: In Compromissen en rotte compromissen (Boom, 2009) betoogt de Israëlische filosoof en publicist Avishai Margalit dat compromissen onmisbaar zijn voor het politieke bedrijf. Sommige compromissen zijn echter onmiskenbaar 'rot' en zouden onder geen beding moeten worden gesloten. Uit het ravijn, tot aan de dood en terug (Balans, 2013) is het aangrijpende verslag dat Max Pam schreef over de hersenbloeding waardoor hij, fit en kerngezond, in 2002 werd getroffen. Goodbye to Berlin van Christopher Isherwood is een verzameling briljante schetsen van het Berlijn in de jaren '30, de periode waarin Hitler begon aan zijn opmars naar de macht.

En verder:

 • In De vader die terugkwam verbindt Hans Ulrich zijn Twents-Oostenrijkse familiegeschiedenis met de bloedige wereldgeschiedenis van de twintigste eeuw. De boekpresentatie vindt plaats op woensdag 26 april 2017 om 17.00 uur in de Rijnlandse Boekhandel aan Lange Voort 35 te Oegstgeest.
 • Dinsdag 4 april 2017 was schrijver en regisseur Natascha van Weezel te gast in het radioprogramma Kunststof om te praten over haar nieuwe boek Thuis bij de Vijand.
 • Op 29 april 2017 viert Nederland Bookstore Day NL. Voor de Amsterdamse boekhandel Van Rossum reden voor een klein feestje met hapjes, drankjes, een muziekje en korte optredens van schrijvers die op de een of andere manier aan Van Rossum verbonden zijn.
 • Volgens Arnon Grunberg in NRC is het "stukken beter om naaktmodel te zijn dan varken in het abattoir."

De culturele agenda

De culturele agenda

Een kort lijstje kunst en cultuur, maar volgende week weer geheel op volle sterkte! En dan ook een greep uit de talloze activiteiten die plaatsvinden in het kader van Theater na de Dam.

 • Amsterdam: cineast Frans Bromet opent zondag 23 april de indrukwekkende tentoonstelling Sieg Maandag: een trots en onbegrensd leven. Het werk van deze in 2013 overleden Amsterdams-Joodse kunstschilder, wiens jeugd werd getekend door de verschrikkingen van de Sjoa, ontwikkelde zich van confectiehandelaar tot autodidact kunstschilder. Frans en Silvia Bromet maakten een documentaire over het leven van Sieg Maandag, De film die nooit afkwam, die donderdag 4 mei om 22.55 uur op NPO 2 wordt uitgezonden.
 • Den Haag: Leahs Hochzeit, eenmalige voorstelling op dinsdag 25 april door het Schauspielhaus Bochum, de Duitse versie van Judith Herzbergs toneelstuk Leedvermaak, waarin Sjoa-overlevenden Ada en Simon een groot feest geven voor het huwelijk van hun enige dochter. Maar de ogenschijnlijk zo vrolijke bruiloft komt steeds meer onder de schaduw van het verleden te liggen. Voorafgaand aan de voorstelling kunt u een inleiding beluisteren en Leahs Mahlzeit bijwonen, het culinaire & theatrale randprogramma waarin u als theaterbezoeker deelneemt aan het driegangen-bruiloftsmaal van Lea in de Paul Steenbergenfoyer van de Koninklijke Schouwburg dat eindigt met het aansnijden van de bruidstaart.
 • Utrecht: Living on Borrowed Time: de Harry Foto’s, een serie foro's die Harry Dukker (1950) maakte tijdens zijn bezoek aan het vernietigingskamp Sobibor, waar zijn oom, naar wie hij vernoemd is, in 1943 werd vermoord. Te zien vanaf heden tot eind mei.
 • Amsterdam: het allereerste optreden van de David Kweksilber Small Band. Het concert op zondag 30 april vindt plaats in het kader van The theme of Jazz, een serie van drie concerten waarin de invloed van de jazz op de klassieke muziek van de twintigste eeuw wordt onderzocht.
 • Amsterdam: in de Studio van het Nationaal Holocaust Museum wordt op 30 april en 1 mei Claude Lanzmanns documentaire Shoah vertoond. De ruim negen uren die de film duurt worden verdeeld over 4x 2,5 uur, twee op 30 april en twee op 1 mei.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • In een huis aan de Stadionkade in Amsterdam werd een kistje gevonden met getuigschriften, een brief uit Mauthausen, een foto en geld. Lees meer in het Parool.
 • Alleen de wetenschap kon het ongelooflijke verhaal van een ontsnapping van tachtig Joodse gevangenen uit een woud bij Vilnius bewijzen, schrijft Times of Israel.
 • Joanne Nihom schreef voor Christenen voor Israel een artikel over een Gazaanse clown die werkt voor het Israëlische project The Dream Doctors.
 • Times of Israel schrijft over een tot museum omgevormd huis in Tel Aviv dat een beeld geeft van het leven in de stad ten tijde van het Britse mandaat.
 • Aandacht voor het overlijden van Mark Wainberg, die zijn leven wijdde aan onderzoek naar HIV/AIDS op CBCNews.
 • De Amerikanen Marla en Jay Osborn zetten zich sinds 2011 met hart en ziel in voor het behoud van Rohatyn, een voormalige sjtetl in Oekraïne. Tablet Magazine schrijft erover.
 • Another Mother’s Son is de titel van een nieuwe, onthullende film over de nazi-Duitse bezetting van de Kanaaleilanden. Lees meer in Times of Israel.

Website van de week
Contemporary Jewish Museum

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

In 1984 ging een bijzonder project van start, The Contemporary Jewish Museum. Doel van The CJM: het bevorderen van dialoog en gedeelde ervaring met kunst als verbindende factor.
Het door Daniel Libeskind ontworpen museum in San Francisco is gevestigd in een voormalige electriciteitcentrale uit 1881, waaraan een hypermoderne stalen constructie is toegevoegd: verleden en heden, utiliteit en abstractie, traditie en hedendaags; de visie van het museum tastbaar gemaakt.

Op de website is, uiteraard, bezoekersinformatie te vinden over lopende en verwachte tentoonstellingen, maar online is er ook heel wat te zien en lezen. Ga naar Explore om op virtuele ontdekkingsreis te gaan.

The CJM is te vinden op Facebook, Instagram en Twitter, en verzendt een nieuwsbrief.

In the Picture
Ma’agalim

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

"Jane Bordeaux are the sweetest candy in the Israeli music industry", schreef de Israëlische muziekpers over Doron Talmon (zang en drums)), Amir Zeevi (gitaar, ukulele en zang) en Mati Gilad (bas en zang), een jong trio uit Tel Aviv dat zich toelegt op 'akoestische folk', of, zoals ze het zelf noemen, "Americana Hebrew Folk Country music".

Ma'agalim (Cirkels) is een beeldige animatie over een houten poppetje in een speeldoos.

Meer over de band, de video en de vertaalde tekst van het liedje op israel21c.org; de originele Hebreeuwse tekst is te vinden op musixmatch.com.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
21 - 28 april

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. Films (waaronder één Israëlische), diverse documentaires en muziek: er is ruime keuze deze week!
Wie afleveringen heeft gemist van het hoorspel Geen noot is onschuldig over celliste, dirigente, verzetsvrouw en leermeester Frieda Belinfante (1904-1995), kan die terugluisteren op radio4.nl/opiumop4/hoorspel.

vrijdag 21 april

 • NPO Cultura (VPRO), 13.45: Himmlers hersens heten Heydrich, spraakmakende documentaire vertelling in zeven delen, gebaseerd op de bestseller HhhH van Laurent Binet. In dat boek beschrijft Binet op onnavolgbare wijze de spectaculaire aanslag op nazi-kopstuk Reinhard Heydrich in Praag, mei 1942. Afl. 2: Grootmoeder is gestorven.
 • NPO Radio 4 (AVROTROS), 20.00: Vrijdagavondconcert. Afl.: Elias, oratorium nach Worten des Alten Testaments op. 70 van Felix Mendelssohn. Opname van een concert op 23 december 2016 door het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Marcus Creed.
 • NPO Cultura (BNN), 20.30: Bully. Documentaire uit 2011, waarin regisseur Lee Hirsch middelbare scholieren in Georgia, Iowa, Texas en Mississippi volgt die worden gepest. Ook zijn we getuige van het schrijnende verhaal van ouders met een kind dat zelfmoord pleegde. De documentaire is een aanklacht tegen pesten en wil een wereldwijde beweging tegen pesten in gang zetten.
 • NPO Radio 4 (AVROTROS), 23.45: Geen Noot is Onschuldig, hoorspel over over celliste, dirigente, verzetsvrouw en leermeester Frieda Belinfante (1904-1995), als afsluiting van het cultuurprogramma Opium.
 • BBC 1, 0.50: Dinner for Schmucks. Komedie uit 2010 waarvan de titel meer Jiddisj/Joods doet vermoeden dan werkelijk aan de orde is.

zaterdag 22 april

 • NPO Radio 1 (KRO-NCRV), 11.00: De taalstaat. Vrolijk en informatief programma dat uitlegt hoe het met onze taal gaat, met vaste en wisselende onderdelen. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 14.00: Argos. Onderzoeksjournalistiek. Achtergronden bij het nieuws of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met onthullende reportages en aandacht voor journalistieke boeken en kwesties in de (onderzoeks)journalistiek uit binnen- en buitenland. NB: onder de link zitten ook mogelijkheden eerdere items terug te zien!
 • NPO 3 (AVROTROS), 15.30: Zappbios. Afl.: Max Minsky en ik (Max Minsky und ich). Jeugdfilm uit 2007, onder meer met de Cinekid Award onderscheiden, over de 13-jarige Nelly die aan de vooravond van haar bat mitswa haar plannen om goed te worden in basketbal doorkruist ziet.
 • Canvas, 22.30: Next to Her. Confronterend drama uit 2014 van de Israëlische regisseur Asaf Korman over Chelli en haar haast symbiotische relatie met haar zwakbegaafde zusje Gabby. Gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van hoofdrolspeelster Liron Ben-Shlush.

zondag 23 april

 • NPO 2 (AVROTROS), 19.15: Close up. Afl.: Barbra Streisand - A star is born. Documentaire over de Amerikaanse zangeres, actrice, producente en filmregisseuse die haar carrière in de showbusiness helemaal zelf vorm wist te geven en ondertussen uitgroeide tot rolmodel voor vrouwen en homo's.
 • NPO 2 (VPRO), 20.15: Himmlers hersens heten Heydrich, spraakmakende documentaire vertelling in zeven delen, gebaseerd op de bestseller HhhH van Laurent Binet. In dat boek beschrijft Binet op onnavolgbare wijze de spectaculaire aanslag op nazi-kopstuk Reinhard Heydrich in Praag, mei 1942. Afl. 3: Beulen en hun kinderen. De liefhebbende vader die tevens een monster is. Wat vertelden Duitse soldaten hun kinderen als ze na de oorlog thuiskwamen?
 • Canvas, 20.15: Jerusalem. Driedelige documentaireserie waarin schrijver en historicus Simon Sebag Montefiore inzicht geeft in de bewogen geschiedenis van de heilige stad. Afl. 3: Judgement Day.
 • NPO Cultura (VPRO), 21.05: Atentát. Historisch drama uit 1965, in zwart-wit gefilmd, over de aanloop naar en de gevolgen van de aanslag op 27 mei 1942 in Praag op top-nazi Reinhard Heidrich.
 • National Geographic, 21.30: Genius Einstein. National Geographic Original dramaserie en biopic over Albert Einstein (1879-1955) gebaseerd op de biografie van Walter Isaacson. "Ik heb geen speciale talenten, ik ben alleen hartstochtelijk nieuwsgierig."

maandag 24 april

 • Stingray Brava, 10.03: Paul Wittgenstein - All In One Hand. Documentaire uit 2009 over deze beroemde pianist van Joodse komaf die in de Eerste Wereloorlog zijn rechterarm verloor en desondanks een grote carrière opbouwde.
 • NPO Radio 4 (AVROTROS), 23.45: Geen Noot is Onschuldig, hoorspel over over celliste, dirigente, verzetsvrouw en leermeester Frieda Belinfante (1904-1995), als afsluiting van het cultuurprogramma Opium.
 • NPO Cultura (VPRO), 00.30: Himmlers hersens heten Heydrich, spraakmakende documentaire vertelling in zeven delen, gebaseerd op de bestseller HhhH van Laurent Binet. In dat boek beschrijft Binet op onnavolgbare wijze de spectaculaire aanslag op nazi kopstuk Reinhard Heydrich in Praag, mei 1942. Afl. 3: Beulen en hun kinderen. De liefhebbende vader die tevens een monster is. Wat vertelden Duitse soldaten hun kinderen als ze na de oorlog thuiskwamen?

dinsdag 25 april

 • Eén/BRT, 20.40: Goed volk. In de tweede reeks van deze reisserie gaat culinair journalist Jeroen Meus de wereld rond om via de keukendeur door te dringen tot bijzondere, besloten gemeenschappen. Afl.: de chassidische Joden van Antwerpen.
 • NPO Cultura (KRO-NCRV), 21.50: Moos. Een kosjere komedie waarin liefde en humor belangrijker zijn dan uiterlijke schijn.
 • NPO Radio 4 (AVROTROS), 23.45: Geen Noot is Onschuldig, hoorspel over over celliste, dirigente, verzetsvrouw en leermeester Frieda Belinfante (1904-1995), als afsluiting van het cultuurprogramma Opium.

woensdag 26 april

 • National Geographic, 17.00 en 22.00: Genius Einstein. Eerste twee delen uit deze tiendelige serie over de eigenzinnige wetenschapper Albert Einstein (1879-1955).
 • NPO Cultura (AVROTROS), 20.30: Close up. Afl.: Architect Frank Gehry in Sydney. Documentaire over het werk van één van de meest gevierde en creatieve architecten ter wereld, in 1929 in Toronto geboren als Frank Ephraim Goldberg. Onlangs voltooide hij het 'Treehouse Project', het gebouw voor een business school in Sydney, Australië.
 • NPO Radio 4 (AVROTROS), 23.45: Geen Noot is Onschuldig, hoorspel over over celliste, dirigente, verzetsvrouw en leermeester Frieda Belinfante (1904-1995), als afsluiting van het cultuurprogramma Opium.
 • NPO 2 (EO/JO), 0.00: De muur van Rubens. Documentaire over de veelzijdige Amstelveense beeldend kunstenaar Joop Rubens (75) die op zoek gaat naar zijn Joodse identiteit. De Klaagmuur in Jeruzalem speelt daarbij een ingrijpende rol.

donderdag 27 april

 • NPO Cultura (KRO-NCRV), 17.55: Moos. Een kosjere komedie waarin liefde en humor belangrijker zijn dan uiterlijke schijn.
 • NPO Radio 4 (AVROTROS), 23.45: Geen Noot is Onschuldig, hoorspel over over celliste, dirigente, verzetsvrouw en leermeester Frieda Belinfante (1904-1995), als afsluiting van het cultuurprogramma Opium.
 • NPO Cultura (VPRO), 0.00: Himmlers hersens heten Heydrich, spraakmakende documentaire vertelling in zeven delen, gebaseerd op de bestseller HhhH van Laurent Binet. In dat boek beschrijft Binet op onnavolgbare wijze de spectaculaire aanslag op nazi-kopstuk Reinhard Heydrich in Praag, mei 1942. Afl. 3: Beulen en hun kinderen. De liefhebbende vader die tevens een monster is. Wat vertelden Duitse soldaten hun kinderen als ze na de oorlog thuiskwamen?
 • NPO Cultura (VPRO), 0.50: Atentát. Historisch drama uit 1965, in zwart-wit gefilmd, over de aanloop naar en de gevolgen van de aanslag op 27 mei 1942 in Praag op top-nazi Reinhard Heydrich.

vrijdag 28 april

 • National Geographic, 20.00: Riddles of the Bible. Eén van de vijf afleveringen over het wetenschappelijk onderzoek naar een aantal gebeurtenissen uit het Oude Testament.
 • NPO Cultura (VPRO), 20.30: The Queen of Versailles. Documentaire uit 2012 over het steenrijke echtpaar Jackie en David Siegel en de gevolgen van de economische crisis voor hun leven.
 • NPO Radio 4 (AVROTROS), 23.45: Geen Noot is Onschuldig, hoorspel over over celliste, dirigente, verzetsvrouw en leermeester Frieda Belinfante (1904-1995), als afsluiting van het cultuurprogramma Opium.

(advertenties)


banner meldpunttaal banner amphora banner sivmo banner blankevoort banner givat banner jonet banner israelactie banner venstra banner propra banner luna3 banner joodsamsterdamtwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven