vrijdag 10 maart 2017

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 10 maart 2017 jaargang 13, nummer 10
Onze columnisten deze week
 

Het Joodse culturele erfgoed in Den Haag

Het Joodse culturele erfgoed in Den Haag

Voor de laatste lezing die Crescas dit seizoen organiseert met het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland kozen we Joods Den Haag als onderwerp en we vonden historica Corien Glaudemans van de Stichting Joods Erfgoed Den Haag bereid daarover te komen vertellen.
Het culturele, religieuze en maatschappelijke leven van de Joodse gemeenschap in Den Haag in het verleden en het heden wordt in woord en beeld gepresenteerd. Wie woonden er, hoe lag de verhouding sefardiem en asjkenaziem, hoe verdienden zij de kost en welke rol speelden zij in het sociale leven van de stad? En hoe staat Joods Den Haag er vandaag de dag voor, ruim zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog?

Het duurt nog even, maar zondag 11 juni 2017 kunt u er alles over te weten komen! Kijk op onze website voor meer informatie en inschrijving.

De Stichting Joods Erfgoed Den Haag was een van de organisatoren van de fraaie tentoonstelling Joods Den Haag van de 17e eeuw tot nu die tot 13 november 2016 in het Haags Historisch Museum te zien was.

Joodse muziek, online!

 Joodse muziek, online!

Dirigent Jules van Hessen gaf al verschillende cursussen voor Crescas waarin hij Joodse muziek en het Joodse aspect in het werk van klassieke componisten op zijn eigen, meeslepende wijze dichterbij bracht.

Jules heeft een serie video's gemaakt die wij als digitale 'cursus' Joodse muziek: van Awinoe Malkeinoe tot West Side Story aanbieden. Kijken, luisteren en meezingen, lekker thuis met de laptop of tablet op schoot, en ondertussen heel veel opsteken van de enorme kennis die Jules met ons deelt. En misschien waagt u zich dan zelfs af en toe aan een oordeel of bepaalde muziek die u hoort 'Joods' is. In elk geval hebt u de kenmerken leren herkennen!

Schrijf u in op onze website. Na aanmelding en betaling zijn de lessen onbeperkt voor u beschikbaar en kunt u, volop en zo vaak u wilt, enorm gaan genieten.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: Levi's eerste kerstfeest, de handelseditie van het spraakmakende proefschrift over jeugdboeken over jodenbekering die tussen 1792 en, ja heus, 2015 (!) verschenen. Ewoud Sanders promoveerde erop afgelopen vrijdag 3 maart. De uiterst handzame geïllustreerde gids Joods Amsterdam, waarin Jan Stoutenbeek en Paul Vigeveno nauwgezet de sporen van vierhonderd jaar Joodse geschiedenis van onze hoofdstad in kaart brengen, en Leo Vroman Tekenaar, de eenmalige herdruk van het gelijknamige boek uit 2010 vol tekeningen, schilderijen, stripjes, krabbels, computertekeningen, gedichten, dagboekteksten, handschriften en illustraties in facsimile.

Tip: Paul Vigeveno en Jan Stoutenbeek kunt u woensdag 5 april live horen tijdens de virtuele wandeling langs Joods Erfgoed in Nederland die zij voor Crescas hebben samengesteld. Kijk voor meer informatie en aanmelden op onze website.

Engelstalig: The Yid: A Novel, een fictief verhaal en duistere komedie tegen de achtergrond van de Stalintijd in de voormalige Sovjet-Unie, geschreven door Paul Goldberg (1959). Well-written, with memorable characters and a delectable touch of the absurd, oordeelt Gary Katz in zijn recensie op Jewish Book Council. Op Slate.com een interview met de schrijver waarin hij onder meer uitlegt waarom hij zijn boek zo'n krenkende titel gaf. Op jewishbookcouncil.org zijn de eerste twee hoofdstukken van The Yid te lezen.

Vers uit de ramsj geplukt: Van Italo Svevo Een man wordt ouder (Senilità), de tweede van de drie grote romans van Italo Svevo (pseudoniem van Ettore Schmitz 1861-1928). In Waarnemers op heilige grond vertelt Arthur ten Cate de feiten en achtergronden van het slepende conflict in het Midden-Oosten door de ogen van beroepsofficieren van de landmacht, luchtmacht en marine die al ruim vijftig jaar door de Nederlandse overheid naar de VN-waarnemingsmissie UNTSO (United Nations Truce Supervision Organization) in het Midden-Oosten worden gestuurd.
Bij Parimar het rijk geïllustreerde Beckmann and America over de laatste en zeer creatieve levensjaren van beeldend kunstenaar Max Beckmann (1884-1950).

En verder:

 • in Amerika is eindelijk de Engelse vertaling verschenen van Komt een paard de kroeg binnen van David Grossman. Tablet Magazine recenseerde het. Citaat: Stay rude, David Grossman, and don’t be afraid to hit below the waist.
 • Saskia Goldschmidt, auteur van onder andere De voddenkoningin, schreef de spraakmakende geschiedenis van het dertigjarig bestaan van boekwinkel 'De Omslag' in Delft. Zondag 12 maart om 16.00 uur wordt het boek ín De Omslag gepresenteerd.
 • Het Lutherjaar is van start gegaan, en daar zullen we nog heel wat over horen. Maarten 't Hart gaf in een filmpje op het literaire weblog Tzum alvast zijn ongezouten mening over de man die in het boek Luther wordt geportretteerd.
 • Judith Herzberg ontbreekt in de onlangs verschenen bloemlezing De Nederlandse poëzie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten, samengesteld door Ilja Leonard Pfeijffer. De verbijstering van poëzie minnend Nederland is groot, schrijft Literair Nederland.

De jeugd van 1948

De jeugd van 1948

Het nieuwste project van de Belgische regisseur/theatermaker/theaterschrijver/filmmaker Noémi Schlosser gaat over de de bouwers van de staat Israël, The youth of 1948.

In The youth of 1948 legt Schlosser de verhalen vast van de chaloetsiem, de jonge mannen en vrouwen die Israël ontgonnen en de fundamenten legden voor de huidige Joodse staat. Sommigen waren lid van de Joodse paramilitaire organisatie Hagana, anderen van de Palmach, de elite-eenheid van de Hagana, of de Lechi (Lochamei Cherut Israel), ze werkten als kibboetsnikiem op het land of maakten aan den lijve het beleg van Jeruzalem mee. Sommigen maakten grote naam, anderen bleven, tot nu, naamloze burgers, maar elk van hen heeft een persoonlijk verhaal te vertellen. Schlosser doorkruist Israël met het openbaar vervoer, met 17 kilo apparatuur in haar bagage waarmee ze de ervaringen vastlegt. Maar de tijd dringt: de meeste mensen die de verhalen kunnen vertellen zijn inmiddels stokoud!

Daarom is Noémi Schlosser op Jewcer, The Chosen Crowdfunding Platform, een crowdfunding gestart voor The youth of 1948. Met uw steun kan het project in versneld tempo worden uitgevoerd. Met de bijeengebrachte gelden wordt niet alleen een historische documentaire gemaakt, ook een reizende fototentoonstelling en een educatieve website zitten in het pakket. Op deze unieke wijze wordt de vroegste moderne geschiedenis van Israël vastgelegd, bij monde van mensen die er zelf deel van uitmaakten.

The youth of 1948 is belangrijke oral history, die enigszins doet denken aan het Steven Spielberg Film and Video Archive waarin de cineast verhalen verzamelt van Sjoa-overlevenden.
Veel meer over het crowdfundingproject (én de donatieknop!) vindt u op jewcer.org.

Wie Facebookvriend wordt met Noémi Schlosser, blijft op de hoogte van de voortgang van haar project! terwijl u dit leest, is ze op reis door Israël, en vertelt op Facebook over haar gesprekken. Zeer de moeite waard!

De culturele agenda

De culturele agenda

Onze keus uit de culturele evenementen is ongetwijfeld incompleet, maar u kunt ons daarbij helpen!
Mailt u ons op lichansky@crescas.nl uw suggesties voor dit inmiddels vaste agenda-item in de wekelijkse Nieuwsbrief? Dank!


 • Amstelveen: in de Bell's Club zaterdag 11 maart het Poeriemfeest Masquerade Party 2017. Met medewerking van 'bodypainter' Joram Baruch. Kaarten uitsluitend via organisator Ziv Shalom (0655532972).
 • Amsterdam: in bioscoop het Ketelhuis op zaterdag 11 maart in het kader van de Roze Filmdagen 2017 de Israëlische korte film Hardcore.
 • Amstelveen: Beth Haim in de geschiedenis van Ouderkerk, lezing door Ton van Noorden en Ruud Siekerman, op zondag 12 maart om 15.00 uur in Buitenplaats Wester-Amstel, Amsteldijk Noord 55, Amstelveen.
 • Amsterdam: bij de LJG Walk, een tentoonstelling met werk van beeldend kunstenaar Chaim Mesika. De fotografisch vastgelegde sporen van natuurlijke materialen als bladeren, mos, zandkorrels en water maakt Mesika los uit hun context en bewerkt hij zodanig dat het beeld abstract wordt. Na de opening op vrijdag 10 maart vanaf maandag 13 maart elke werkdag te zien.
 • Amsterdam: in muzikaal ontmoetingscentrum Splendor op maandag 13 maart een 'Uilenburgerconcert' met werk van de bij ons nauwelijks bekende Surinaamse pianiste en componiste Majoie Hajary (1921). Ook wordt muziek gespeeld van Hans Gál, Dick Kattenburg, Samuel Schuijer en Johanna Bordewijk-Roepman.
 • Heerenveen: in Posthuis Theater op donderdag 16 maart de verpletterende theatervoorstelling Caroussel, waarin de acteurs van het Noord Nederlands Toneel, de dansers van Club Guy & Roni en de musici van Asko|Schönbergs K[h]AOS de toeschouwers meenemen in een uitputtende competitie en hen confronteren met de vraag waarom zoveel mensen zo graag naar het lijden van een ander kijken tijdens sportwedstrijden, reality-shows, het journaal, films, social media (en theatervoorstellingen…). De volledige speellijst (tot eind mei) van Caroussel is te vinden op clubguyandroni.nl.
 • Amsterdam: in de Portugese synagoge spelen donderdag 16 maart jazzsaxofonist Benjamin Herman samen met het Robin Nolan Trio een 'kaarslichtconcert' met onvervalste gypsy-jazz à la Django Reinhardt.
 • Amsterdam: in de Stadsschouwburg op vrijdag 17 maart Sunny, een speels, spannend live concert en dansvoorstelling in één, gemaakt door de Israëlische danser/choreograaf Emanuel Gat.
 • Groningen: in Machinefabriek RAW op vrijdag 17 maart de try-out van Mechanical Ecstasy. Een "openbare generale repetitie" voordat de hele cast van Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag naar Parijs afreist met deze voorstelling waarin een ode wordt gebracht aan de rave feesten van de jaren tachtig. Een voorproefje is te zien op clubguyandroni.nl.
 • Delft: in Synagoge Delft brengt Vertelkring Delft op zondag 19 maart het programma De naakte waarheid, zes van de mooiste Joodse verhalen, gelardeerd met Joodse muziek.
 • Utrecht: in JCC MerkAz op donderdag 23 maart de muzikale vertelvoorstelling De Golem en de huzaar. De charismatische verhalenverteller Sahand Sahebdivani neemt u mee op een zinderende reis oostwaarts onder de bezielende begeleiding van Trio C tot de Derde op viool, klarinet en accordeon.
 • Groningen: in het Grand Theatre op vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april het Club Guy & Roni’s Weekend Break Festival met een verrassend programma vol moderne dans, theater, film, live muziek en multimediale performances.

Films bij Lev

Films bij Lev

In maart wordt de ontmoetingsruimte van Lev weer twee maal omgebouwd tot bioscoop.

Donderdag 23 maart: de herhaling van Spinoza, een vrije denker. Deze documentaire van Robin Lutz over Spinoza’s gedachtegoed over vrijheid en de betekenis hiervan wordt ingeleid door Chaim van Unen, docent Joodse filosofie. Deze documentaire werd op 12 januari vertoond als derde en laatste in de filmcyclus over Joodse denkers, die Crescas in samenwerking met Joods Maatschappelijk Werk organiseerde. Wegens overweldigende belangstelling nu dus een herkansing!
Let op: om 18.00 uur is er, voor wie dat wil, soep en een broodje, waarna om 18.30 uur de inleiding begint. Aansluitend wordt de film vertoond.
Aanmelding bij Lev-JMW: 020-5776588 of lev@joodswelzijn.nl.
Kosten: € 10, € 15 inclusief soep en broodje.

Donderdag 30 maart, 14.00 uur: een filmmiddag waar At the Dream’s Edge wordt vertoond. Shirley Barenholz maakte een film over drie kinderen uit sociaal-economisch zwakkere Israëlische gezinnen. Ondanks hun omstandigheden streven zij naar een betere toekomst. Tegen de achtergrond van de toenemende kloof tussen arm en rijk wordt de vraag gesteld: wat is er terechtgekomen van Ben-Goerions droom? Shirley Barenholz is deze middag aanwezig om met u over haar film te praten.
Aanmelding bij Lev-JMW: 020-5776588 of lev@joodswelzijn.nl.
Kosten: € 5, € 10 inclusief lunch.

Bent u onverhoopt verhinderd: laat het weten, zodat anderen de opengevallen plaatsen kunnen benutten!

Ook schrijven kun je leren!

Ook schrijven kun je leren!

Altijd al willen schrijven? En gemerkt dat het er niet zomaar van komt? In de schrijfworkshop die Shalom Culture in april in de planning heeft, gaat u het gewoon dóen!

Vier schrijvers komen vertellen over hun werk en wat hen inspireert en drijft. Als cursist kunt u uw vragen kwijt, en vervolgens krijgt u een schrijfopdracht waarin u uw fantasie de vrije loop kunt laten.
Het resultaat daarvan wordt gezamenlijk gelezen en van commentaar voorzien.

Elke week kunt u tijdens een inhoudelijke meet&greet kennis maken met een andere schrijver, zijn/haar verhaal horen en een schrijfopdracht krijgen. Dan gaan wij elkaars teksten lezen, beluisteren en becommentariëren. Zo wordt de drempel om de pen op papier te zetten allicht een stukje lager!

Kijk voor het programma van de schrijfworkshop op ShalomCulture.

Movies that Matter Festival 2017

Movies that Matter Festival 2017

In Den Haag start op 24 maart het jaarlijkse Movies that Matter Festival. In Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui is een keur aan recente speelfilms en documentaires te zien waarin mensenrechten, duurzaamheid en vrede centraal staan. Een aantal van de films over het Midden-Oosten, Israël en het conflict met de Palestijnen is weliswaar ongemakkelijk om te zien, maar daarom niet minder belangrijk.
De kaartverkoop voor het festival is op 9 maart van start gegaan. Het complete programma van Movies that Matter vindt u op moviesthatmatter.nl/festival.

 • Disturbing the Peace (2016). Sinds 2005 strijden Israëli’s en Palestijnen zij aan zij én geweldloos voor vrede, verenigd als de Combattants for Peace. Ondersteund met veel archiefmateriaal vertellen filmmakers Stephen Apkon en Andrew Young het verhaal van deze strijdbare groep.
 • Forever Pure (2016). Regisseur Maya Zinshtein plaatst het wel en (vooral) wee van voetbalclub Beitar Jerusalem tijdens een turbulent voetbalseizoen in een sociaal-politieke context.
 • Gaza Surf Club (2016). Philip Gnadt en Mickey Yamine filmden jongeren in de Gazastrook die dromen van het trotseren van hoge golven. Voor velen van hen is deze sportieve uitdaging op zee niet alleen een ontsnapping aan de ellende van alledag, maar ook een uiting van hoop en tegendraadsheid.
 • Keep Quiet (2016). Deze documentaire vertelt het opmerkelijke verhaal van Csanad Szegedi, berucht als vicevoorzitter van de rechts-extremistische Hongaarse politieke partij Jobbik en jodenhater pur sang. Maar toen ontdekte hij dat zijn grootouders Joods waren. Nu probeert hij in het reine te komen met zichzelf en zijn verleden. Maar hoe geloofwaardig is hij?
 • Waiting for Giraffes (2016). Dr. Sami is de dierenarts van dienst in Qalqilya Zoo, de dierentuin in de gelijknamige ommuurde Palestijnse stad. Hij houdt van zijn dieren en heeft grootse plannen. Zo zou hij graag opnieuw een stel giraffen in zijn dierentuin verwelkomen.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Op haar Facebookpagina laat de organisatie Theater na de Dam weten dat er dit jaar maar liefst 25 jongerenprojecten door heel Nederland worden georganiseerd.
 • Florry Vyth-Dreese heeft met een van haar lasermicroscoopfoto's het predikaat 'foto van de maand' gekregen van de European Association for Cancer Research (EACR). Mazzel tov! Meer over Florry's 'immuno-art' op haar website.
 • Jewniverse schrijft over de struikelstenen die in steeds meer Europese steden in het plaveisel verschijnen.
 • De foto's van de Pools-Joodse journalist Henryk Ross worden tentoongesteld in het Bostons Museum of Fine Arts in de expositie Memory Unearthed. The Lodz Ghetto Photographs of Henryk Ross. The Washington Post schrijft erover.
 • In een ontroerend interview in het Britse Jewish News komt een 96-jarige Holocaustoverlevende 'uit de kast'.
 • Amos Oz gaf een interview aan Der Spiegel Online waarin hij onder meer uitlegt waarom hij de Duitse bondskanselier Angela Merkel een brief schreef nadat Donald Trump tot president van de Verenigde Staten was gekozen.
 • 'Postmoderne' Hamantaschen, verzonnen door Israëlische chefs, zijn te vinden in JTA.
 • In Mosaic Magazine schrijft Philologos over een tweede Ahashveros.
 • Shim‘on ben Menahem kocht een dadelplantage, in de eerste eeuw van de gangbare jaartelling. In Jewish News meer hierover.

Uit de Joodse Canon
Debat ritueel slachten: een politieke kwestie

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

In de Canon van 700 jaar Joods Nederland wordt niet alleen aan het verleden aandacht besteed: ook hedendaagse zaken komen aan de orde. In juni 2011 was er grote ophef over kosjer (en halal) slachten, met commissievergaderingen en verhitte kamerdebatten tot gevolg.
De Tweede Kamer nam de 'initiatiefwet onverdoofd ritueel slachten' die door de Partij voor de Dieren was ingediend aan, de Eerste Kamer wees het wetsvoorstel in juni 2012 echter af op grond van vrijheid van godsdienst.
In de Joodse Canon stopt de informatie over deze kwestie in 2011. Wij completeren die met de meest recente gegevens.

In het najaar van 2015 adviseerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit het oogpunt van dierenwelzijn de onverdoofde rituele slacht volledig te verbieden, maar zover kwam het niet. Wel werden in februari de regels voor kosjer en halal slachten aangescherpt. Er werden afspraken gemaakt met Joodse en islamitische organisaties en slachterijen voor permanent toezicht bij de slacht. Sinds 1 januari 2017 mag er uitsluitend voor de Nederlandse markt worden geslacht en het aantal dieren dat wordt geslacht, moet overeenkomen met de verwachte vraag. Bovendien moet vlees van onverdoofd geslachte dieren als zodanig in de winkel herkenbaar zijn.

Lees meer in het lemma 2011: Debat ritueel slachten in de Canon van 700 jaar Joods Nederland.

Website van de week
The Jewish Museum

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Ten oosten van Central Park in New York City, aan de 'Museum Mile', bevindt zich The Jewish Museum, het oudste Joodse museum ter wereld. De bezoeker vindt er een zeer breed aanbod Joodse kunst en cultuur, ondergebracht in een unieke collectie. In bijna dertigduizend objecten van over de hele wereld wordt bijna 4000 jaar Joodse geschiedenis en identiteit gepresenteerd.

Het museum begon in 1904 met de schenking van een kleine verzameling Judaïca die in de bibliotheek van de Jewish Theological Seminary werd tentoongesteld. Veertig jaar later was de collectie zo gegroeid dat nieuwe ruimte moest worden gevonden. In 1947 verhuisde The Jewish Museum naar het fraaie gebouw op de hoek van Fifth Avenue en de 92e straat. Onder About wordt de boeiende geschiedenis van het museum in een tijdlijn beschreven.

De startpagina opent schermbreed en kleurrijk met een door de bezoeker met pijltjes zelf te bedienen horizontale scroll. Omlaag scrollen toont wat er op de website te vinden is.

Wie de tijd neemt om op een regenachtige zondagmiddag virtueel door het museum te dwalen zal zich geen moment vervelen, er is zóveel moois te zien. Eén voorbeeld: de litho Father Bought a Kid for Two Zuzim, die beeldend kunstenaar El Lissitzky in 1919 maakte van Chad Gadja, het aftelliedje dat wordt gezongen aan het eind van de seder. De hoeveelheid en kwaliteit van de informatie is geweldig, de afbeelding kan met een klik vergroot op het scherm worden bekeken en kosteloos worden gedownload.

Een museum met zo'n hypermoderne website is natuurlijk ook op de social media Facebook, twitter en Instagram te vinden.

Het Jewish Museum doet in haar doelstellingen denken aan het Joods Historisch Museum in Amsterdam, vooral op het gebied van laagdrempelige betrokkenheid, educatieve programmering en hands-on activiteiten en evenementen.

In the Picture
Raise Your Mask

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

De Ein Prat Fountainheads omschrijven zichzelf als een artistiek project waarin Israëlische dansers, zangers en muzikanten die studeren aan de Ein Prat Academy for Leadership elkaar vinden in de gedeelde missie de Joodse wereld niet alleen te verrijken met nieuw jong Joods leiderschap maar ook met een hedendaagse interpretatie van de tradities.

In 2011 namen de Ein Prat Fountainheads een a capella muziekvideo op ter gelegenheid van Poerim.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
10 - 17 maart

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Wie aan de buis gekluisterd wil zitten voor verkiezingsnieuws, wordt zeer goed bediend. Geen zin in de verkiezingen? Dan is er een aantal herhalingen van aanraders, zoals de ontroerende Franse film A la vie, vrijdag 10 maart op TV 5 Monde, Wij Moszkowicz op woensdag 15 maart, en er is dinsdagavond weer een uitzending van Nefesh TV.

vrijdag 10 maart

 • TV5 Monde, 18.40: A la vie. Drama uit 2014 over Hélène, Lili en Rose die elkaar kennen uit Auschwitz, maar elkaar na de oorlog uit het oog verliezen. Jaren later herleeft hun vriendschap, maar het lukt ze niet de slagschaduw van het verleden weg te houden uit het zonovergoten heden.
 • NPO Cultura (VPRO), 20.25: Roman Polanski: Wanted and Desired. Documentaire uit 2008 over het turbulente leven van deze beroemde filmregisseur.

zaterdag 11 maart

 • NPO Cultura (AVROTROS), 9.00: Marcus Creed dirigeert Elias, opname van een concert op 23 december 2016 door het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest. Felix Mendelssohn eerde de profeet Elias met een intens, door Bach geïnspireerd oratorium.
 • NPO Radio 1 (KRO-NCRV), 11.00: De taalstaat. Vrolijk en informatief programma dat uitlegt hoe het met onze taal gaat, met vaste en wisselende onderdelen. Presentatie: Frits Spits.
 • Arte tv, 11.35: Die zehn Gebote. Cecil B. DeMilles legendarische bijbelfilm uit 1956 over het leven van Mozes (Duits nagesynchroniseerd).
 • NPO Radio 1 (VPRO), 14.00: Argos. Onderzoeksjournalistiek. Achtergronden bij het nieuws of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met onthullende reportages en aandacht voor journalistieke boeken en kwesties in de (onderzoeks)journalistiek uit binnen- en buitenland. NB: onder de link zitten ook mogelijkheden eerdere items terug te zien!
 • Stingray Brava, 18.30: Het Archief. Afl. David Oistrach recital. De Russische violist David Oistrach (1908-1974), met Beethoven (Sonate in F), Schubert (Duo in a klein), Brahms (Scherzo in c klein) en Prokofiev (Vijf melodieën). Hij wordt op piano begeleid door Lev Oborin en Frida Bauer.
 • NPO Cultura (VPRO), 18.55: Roman Polanski: Wanted and Desired. Documentaire uit 2008 over het turbulente leven van deze beroemde filmregisseur.
 • NPO Cultura (NTR), 21.30: Benali boekt. Afl. Leon de Winter. Abdelkader Benali zoekt Leon de Winter op in zijn woonplaats Los Angeles, waar De Winter uitlegt hoe het is om thuis te komen in een vreemd land.
 • NPO Cultura (VPRO), 22.00: 3Doc. Afl.: We Live in Public. Documentaire uit 2009 van Ondi Timoner. Al in de jaren negentig voorspelde internetvernieuwer Josh Harris dat mensen hun privacy zouden willen opgeven in ruil voor vijftien minuten roem op het 21ste-eeuwse Internet à la Facebook en YouTube.

zondag 12 maart

 • Canvas, 22.20: Shadow World. Veelgeprezen onverbiddelijke, maar glasheldere documentaire uit 2016 over de internationale wapenhandel en de verwevenheid met de politiek. Gebaseerd op het boek The Shadow World: Inside the Global Arms Trade van de Zuid-Afrikaan Andrew Feinstein.

maandag 13 maart

 • NPO Cultura (AVROTROS), 23.00: Marcus Creed dirigeert Elias, opname van een concert op 23 december 2016 door het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest. Felix Mendelssohn eerde de profeet Elias met een intens, door Bach geïnspireerd oratorium. NB: andere informatie onder de link!
 • ARD Das Erstem 23.30: Geschichte im Ersten. Akte D. Driedelige serie over de invloed van de Tweede Wereldoorlog op het naoorlogse Duitsland. Afl. 2: Das Versagen der Wohnungspolitik.

dinsdag 14 maart

 • Salto A1 (Ziggo kanaal 37), 20.00: Nefesh tv. Met in deze uitzending het verkiezingsdebat over de Joodse toekomst in Nederland dat op 13 februari plaatsvond bij de LJG Amsterdam, met aansluitend de door Nefesh tv zelf geproduceerde documentaire Joods Nederland in dubio, over de reacties in Joods Nederland op de bloedige aanslagen in Frankrijk en België: vertrekken naar Israël of op zoek gaan naar dialoog?
 • NPO 2 (VPRO), 22.55: 2Doc. Afl.: Weiner. Documentaire uit 2016 over de Amerikaanse politicus Anthony Weiner. Hij heeft torenhoge ambities en tegelijkertijd een verbijsterend gebrek aan zelfcontrole. In korte tijd brengt hij zichzelf niet één, maar twee keer voor het oog van de gehele natie ten val.
 • BBC 1, 23.45: Imagine… Afl. Bette Midler - The Divine Miss M. Bette Midler ontmoet Alan Yentob. Portret van Hollywoodlegende Bette Midler, die haar carrière begon in een ananasfabfriek in Honolulu en via Broadway de absolute top van de filmindustrie bereikte.

woensdag 15 maart

 • NPO Cultura (AVROTROS), 23.00: Marcus Creed dirigeert Elias, opname van een concert op 23 december 2016 door het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest. Felix Mendelssohn eerde de profeet Elias met een intens, door Bach geïnspireerd oratorium. Andere toelichting onder de link!
 • NPO 2 (KRO-NCRV), 20.25: 2Doc. Afl.: Wij, Moszkowicz. Zeer lovend ontvangen persoonlijke en nietsontziende analyse van de Moszkowicz-dynastie, gemaakt door Max Moszkowicz, zoon van Robert (1953) en kleinzoon van Max senior (1926).
 • NPO Cultura (VPRO), 0.35: Roman Polanski: Wanted and Desired. Documentaire uit 2008 over het turbulente leven van deze beroemde filmregisseur.

donderdag 16 maart

 • NPO Cultura (NTR), 19.05: Benali boekt. Afl. Leon de Winter. Abdelkader Benali zoekt Leon de Winter op in zijn woonplaats Los Angeles, waar De Winter uitlegt hoe het is om thuis te komen in een vreemd land.
 • TV5 Monde, 19.37: Opération Barbie, affaire d'États. Klaus Barbie was tijdens de Duitse bezetting van Frankrijk chef van de Gestapo in Lyon. Na de oorlog wist hij te ontkomen naar Bolivia, dat hem in 1983 aan Frankrijk uitleverde.

vrijdag 17 maart

 • Canvas, 22.05: Blue Jasmine. Tragikomedie uit 2013 van Woody Allen over miljonairsvrouw Jasmine die in zwaar weer belandt en bij haar zus Ginger in San Francisco gaat wonen. Volgens The Guardian een van de beste Allen-films.

(advertenties)


banner meldpunttaal banner jonet banner givat banner israelactie banner venstra banner amphora banner blankevoort banner sivmo banner joodsamsterdam banner luna3 banner propratwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven