vrijdag 17 februari 2017

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 17 februari 2017 jaargang 13, nummer 7
Onze columnisten deze week
 

Andreas Burnier: de biografe aan het woord

Andreas Burnier: de biografe aan het woord

Onder het motto Een ode aan Andreas Burnier besteden we dit seizoen uitgebreid aandacht aan schrijver, criminoloog, wetenschapper, feministe en voorvechter van de vrouwenliefde, Andreas Burnier.

Woensdag 22 maart komt Elisabeth Lockhorn naar Crescas om te spreken over haar met lof overladen biografie Andreas Burnier, metselaar van de wereld. Ruim zeven jaar onderzoek heeft Lockhorn geordend en samengebald in bijna 500 bladzijden, waaruit een levendig portret verschijnt van een vrouw die geen uitdaging uit de weg ging.
In maart 2016 werd het boek bekroond met de Henriette de Beaufortprijs. Uit het juryrapport: 'Metselaar van de wereld' is een schrijversbiografie, een genre dat, naast de gebruikelijke klippen en valkuilen die de biografie in het algemeen aankleven, ook nog eens de complexe verhouding tussen leven en werk als probleem heeft. Dat het literaire oeuvre van Andreas Burnier in hoge mate autobiografisch is, staat buiten kijf. Maar ook dan ziet de biograaf zich gesteld voor de taak om te laten zien hoe de levensfeiten zijn getransformeerd tot literatuur. Ook daarin is Elisabeth Lockhorn ruimschoots geslaagd.

Bent u geïntrigeerd door de ondertitel Metselaar van de wereld, of wilt u weten waarom de vrouw, die wij kennen onder haar pseudoniem 'Andreas Burnier', haar oorspronkelijke naam Catharina Irma Dessaur bij voorkeur niet wilde gebruiken?
Kom luisteren, er zijn nog plaatsen beschikbaar!
Meldt u aan op onze website.

Op de tweede avond van Een ode aan Andreas Burnier, woensdag 29 maart, komen Daniel van Mourik, Burniers levensparter, en journalist Manja Ressler aan het woord. Samen stelden zij de bundel Ruiter in de wolken. Joodse essays 1990 - 2002 samen. Van Mourik en Ressler gaan dieper in op het Joodse in het werk van Andreas Burnier en haar passie voor lernen. Ook voor deze avond is nog plek, dus meldt u aan op onze website!

Uiteraard kunt u zich ook inschrijven voor beide avonden.

De Joodse keuken, online!

De Joodse keuken, online!

Deze week gaat de cursus De Aziatische keuken, maar dan kosjer van start, en die is helemaal volgeboekt. Ook voor de populaire cursus Koken als Ottolenghi is geen plekje meer vrij aan de fornuizen.

Gelukkig kunt u nu bij Crescas de digitale kookcursus De Joodse keuken volgen. Raya Lichansky begeleidt u bij het bereiden van negen traditionele Joodse gerechten, en laat u zien hoe u recepten 'van vroeger' op moderne wijze kunt maken. Zelfs de als zeer tijdrovend bekend staande kugel met peren komt binnen 2 uur (inclusief voorbereiding) dampend op tafel!
In plaats van een kookboek zet u nu uw tablet op het aanrecht!

U kunt de cursus De Joodse keuken tijdelijk tegen gereduceerd tarief online volgen. Ga daarvoor naar onze website en volg de aanwijzingen op het scherm. U vindt daar ook een smakelijk voorproefje van de cursus.

Nettie van Zwanenbergprijs 2016

Nettie van Zwanenbergprijs 2016

Maandag 13 februari werd in de Wintersnoge van de Esnoga in Amsterdam de Nettie van Zwanenberg prijs 2016 uitgereikt. Uit de 24 ingediende verzoeken stelde de jury een shortlist samen met vijf kandidaten, waaruit drie initiatieven werden gekozen die de Joodse identiteit en cultuur in haar relatie tot de Nederlandse samenleving versterken.

Het bedrag van € 10.000 werd verdeeld over drie gegadigden: de projecten Open diensten van Tamarah Benima en Mo & Moos van Natascha van Weezel en Chantal Suissa-Runne ontvingen elk een aanmoedigingsprijs van € 2500, het Joods Cultureel Kwartier kreeg € 5000 voor de interactieve tentoonstelling Face it! Oordelen op het eerste gezicht.

Lees meer over de prijsuitreiking en de motivatie van de jury om juist deze projecten te honoreren op jck.nl.

Buiten de prijzen vielen de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam (Wederzijdse kennismaking vluchtelingen) en De Canon 700 jaar Joods Nederland van Joods Educatief Centrum CRESCAS, dat was ingediend als breed educatief project.

Crescas feliciteert de winnaars van harte met hun prijs en wenst hen veel succes bij de voortzetting van hun belangrijke activiteiten.

Nettie van Zwanenberg-van Gelder (1889-1961) heeft zich tijdens haar leven intensief ingezet voor zowel Joodse als niet-Joodse sociale doelstellingen. Om die reden werd in 1961, op initiatief van enkele goede vrienden, de Nettie van Zwanenberg-Stichting opgericht. De Nettie van Zwanenbergprijs wordt eens in de vijf jaar toegekend.

Anne & Zef, een jeugdopera voor iedereen

Anne & Zef, een jeugdopera voor iedereen

Eerst was er het toneelstuk Anne en Zef, waarvoor schrijver Ad de Bont het dagboek van Anne Frank als uitgangspunt nam voor een verhaal over een jonge Albanees die Anne Frank tegenkomt in de hemel. Daar ontdekken ze dat ze, ondanks de cultuurverschillen, veel met elkaar gemeen hebben.

Onder de titel Anne & Zef werd het toneeldrama bewerkt tot een meeslepende muziektheatervoorstelling voor iedereen vanaf twaalf jaar, waarvoor de muziek werd geschreven door de Nederlandse componist Monique Krüs.
Anne & Zef vertelt hoe het is om niet vrij te zijn, over stil moeten zijn, nooit naar buiten gaan, je vermaken met bijna niets en opgroeien in extreme omstandigheden, met alleen je eigen familie om je heen.

Regisseur Corina van Eijk benadrukt het belang van de voorstelling: "We willen laten zien dat er sinds Anne Frank weinig is veranderd. Er zitten nog steeds mensen opgesloten op plekken waar wij geen weet van hebben. Daar komen geen nieuwsberichten over binnen, die feiten komen jaren later pas boven tafel."

Basia Jaworski had in 2015 een vraaggesprek over Anne & Zef met de componiste, te lezen op Basia's operablog Basia Con Fuoco.

Anne & Zef wordt begin maart gespeeld in het Nationaal Holocaust Museum i. o. in Amsterdam. Na een aantal besloten schoolvoorstellingen is Anne & Zef op 4 en 5 maart te zien als familievoorstelling. Per datum wordt de voorstelling tweemaal gespeeld. Zie voor kaarten jck.nl.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: In Spinoza en de vreugde van het inzicht presenteert socioloog en jurist Kees Schuyt, op basis van een persoonlijke zoektocht, een prachtig beeld van Spinoza als consequent filosoof van de vrijheid. Broos rood, zo worden, in de eerste roman van Josua Ossendrijver (1943), de hangende klaprozen omschreven op een schilderij dat drie mensen met elkaar verbindt. En vers van de pers: De figurante van Abraham B. Yehoshua, waarin de Israëlische harpiste Nogah voor ingrijpende levensvragen komt te staan.

Engelstalig: Rosa Manus (1881-1942). The International Life and Legacy of a Jewish Dutch Feminist, een collectieve biografie over deze vooraanstaande, radicaal seculiere Joodse feministe. Manus was in 1915 mede-oprichter van de Women’s International League for Peace and Freedom, in 1926 werd ze vice-president van de International Alliance of Women for Suffrage and Equal Citizenship en in 1935 kwam ze aan het hoofd te staan van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging. In 1992 werden de tijdens de Tweede Wereldoorlog geroofde archieven van het IAW in Moskou ontdekt. In 2003 keerde dit kostbare historische materiaal terug naar Amsterdam.

Vers uit de ramsj geplukt: De Dode Zeerollen, het door prof. dr. Mladen Popovic geredigeerde prachtboek dat verscheen bij de gelijknamige tentoonstelling in het Drents Museum in Assen. In Schoonheid achter de schermen, een oorlogsgeschiedenis vertelt journalist Peter de Waard het verhaal van verzetsvrouw Tina Strobos (1920-2012). Samen met haar moeder wist ze meer dan honderd Joden in Amsterdam uit handen van de Duitsers te houden. Answering Auschwitz, Primo Levi's science and humanism after the fall doet verslag van het onderzoek van historicus Stanislao Pugliese naar de dood van Levi, die in 1987 een dodelijke val maakte in zijn huis in Turijn.

En verder:

 • Jonathan Safran Foer is geschokt over de verkiezing van Donald Trump, vertelt hij in een filmpje dat te zien is op het literaire weblog Tzum.
 • Sonja Barend presenteert haar memoires Je ziet mij nooit meer terug op donderdag 23 februari in De Rode Hoed.
 • De website van Boekhandel Van Rossum is eindelijk vernieuwd! Voor het meest actuele nieuws van dit boekenparadijsje kunt u ook terecht op Facebook.

Comeniusprijs 2017 voor Jonathan Israel

Comeniusprijs 2017 voor Jonathan Israel

De Britse historicus prof. dr. Jonathan Irvine Israël is de Comeniusprijs 2017 toegekend "vanwege de onschatbare waarde van zijn publicaties over de Verlichting voor burgers in moderne democratieën".

Zaterdag 18 maart wordt tijdens de Comeniusdag 2017 in een een gepast-feestelijke bijeenkomst in de Grote Kerk in Naarden de prijs aan Jonathan Israël overhandigd.
De uitreiking wordt voorafgegaan door de jaarlijkse Comeniuslezing. Die wordt dit jaar verzorgd door ir. Claire Boonstra, oprichter van Operation Education en zal gaan over de uitdagingen waarvoor het onderwijs zich gesteld ziet in tijden van razendsnelle technologische ontwikkelingen.

Lees meer over de Comeniusprijs en de meest recente ontvanger op comeniusmuseum.nl. Op deze pagina kunt u zich ook aanmelden als u bij de prijsuitreiking aanwezig wilt zijn.

Jonathan Israel was in december 2015 een van de sprekers op het door Crescas georganiseerde internationale symposium De Casus Spinoza. Zijn indrukwekkende voordracht is op onze website te zien en te horen.
Crescas wenst professor Israel geluk met deze waardevolle bekroning.

De prestigieuze Comeniusprijs wordt sinds 2011 jaarlijks uitgereikt om eer te betonen aan een persoon of organisatie die groot belang hecht aan vorming, onderwijs, wetenschap en cultuur in een samenleving die steeds internationaler van karakter wordt.

CIDI Midden-Oosten debat

CIDI Midden-Oosten debat

Tijdens de afgelopen regeerperiode zijn niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland en zeker in het Midden-Oosten, de verhoudingen stevig veranderd. De meningen daarover zijn, weet eenieder die de ontwikkelingen volgt, verdeeld. Nu de Nederlandse kiezer zich op 15 maart zal uitspreken over de koers van de politiek is een diepgaande gedachtewisseling geen overbodige luxe.
Op maandag 6 maart organiseert CIDI daarom in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen een groot Midden-Oosten debat met de buitenlandwoordvoerders van de politieke partijen.
Kijk op de website van CIDI wie het debat met hun aanwezigheid zullen opluisteren, en wie de discussies in goede banen zal leiden.

Het publiek wordt actief betrokken bij het debat: er worden stellingen geponeerd, er kunnen vragen worden gesteld en er vinden ook schaduwverkiezingen plaats.
De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Concertino Muziekonderwijs.

Het CIDI Midden–Oosten Verkiezingsdebat vindt plaats in de Rode Hoed, Keizersgracht 102 te Amsterdam.
De zaal is open vanaf 19:30 uur en het debat start om 20:00 uur. Aanmelden is verplicht en kan via cidi@cidi.nl of 070-3646862. De kosten bedragen € 5,- te voldoen aan de deur.

Identiteit in verkiezingstijd

Identiteit in verkiezingstijd

In de verkiezingsstrijd waarin integratie, discriminatie en racisme belangrijke thema’s zijn, is de positie van minderheden relevanter dan ooit. Het is dan ook van groot belang te discussiëren over de wijze waarop deze minderheden zich het beste politiek kunnen profileren en de dilemma's die daarbij een rol spelen aan de orde te stellen.
De vier gasten die hierover op maandag 20 februari met elkaar in debat gaan, vertegenwoordigen verschillende minderheden én de maatschappelijke beweging waarvoor zij staan.
Aan het woord komen Sadet Karabulut, dochter van Turks-Koerdische gastarbeiders, de Surinaamse Nederlander Ian van der Kooye, Ronny Naftaniel, Joods en voormalig directeur van CIDI en de op Curaçao geboren Quinsy Gario.
Dit viertal wordt eerst gevraagd naar hun persoonlijke drijfveren, hun positie ten opzichte van een 'achterban' en de dilemma’s die de bovenstaande problematiek met zich meebrengt. Daarna gaan zij met elkaar en de zaal in debat.

Lees meer over de inhoud van het debat op De Nieuwe Liefde. Daar kunt u zich ook inschrijven.

Dit evenement wordt georganiseerd door het Menasseh ben Israel Instituut (een samenwerkingsverband van de Universiteit van Amsterdam en het Joods Historisch Museum), De Nieuwe Liefde, en het NWO-project ‘Critique of Religion; Framing Jews and Muslims, Islam and Judaism in the Netherlands today’ en maakt deel uit van de lezingenserie 'De joodse conditie in een postkoloniaal tijdperk'.

In de Digibieb
De biecht

In de Digibieb

In 1979 besloot Agathon, in 1973 begonnen als "de nieuwe uitgeverij voor literatuur en maatschappij-betrokken uitgaven", De biecht van Marianne Philips opnieuw uit te geven.

"In geen van haar boeken komen zowel de sociale en religieuze gevoelens van Marianne Philips als haar psychologische kwaliteiten zo zeer tot uiting als in De Biecht. Daardoor is dit boek een van de zuiverste documenten uit de Nederlandse letterkunde", staat op de flaptekst te lezen.
De Bussumse uitgever besloot voor De biecht het fraaie omslag te gebruiken dat de eerste editie van Van Dishoeck uit 1930 had gesierd.

Het treurige vrouwenportret past wonderwel bij de inhoud van het boek. Tijdens haar opname in een psychiatrisch ziekenhuis vertelt een vrouw in een lange monoloog aan de nachtzuster het verhaal van haar leven als oudste in een groot gezin, over haar huwelijk, haar scheiding, haar carrière en haar liefde voor een jongere man, en bekent dat ze in een vlaag van jaloezie en zelfmedelijden haar jongere zusje heeft vermoord. Commentaar komt er niet op die gruwelijke bekentenis, maar wel een reactie: "Zuster, wat doe je? Huil je? Om mij? Mooi is dat, zo’n traan die langs je wang loopt voor een ander. Kijk - ik vang je traan op met mijn vinger. Het doet natuurlijk geen pijn als je huilt om een ander…"

U kunt De biecht online lezen of downloaden naar uw eigen computer op de website van de Joodse Bibliotheek.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Een boeiende podcast van TLV1 over de verschillen tussen Joodse rituelen van heel vroeger en nu.
 • Op het blog Onder de keizerskroon het opmerkelijke artikel Nederland was het Israël van de vroegmoderne tijd.
 • Hoe goed kent u de Jiddisje folklore? Doe de quiz op de website van YIVO.
 • Het Historisch Nieuwsblad besteedt aandacht aan Aletta Jacobs, Nederlands eerste vrouwelijke dokter en activiste voor vrouwenrechten, maar ook een onverschrokken pacifiste.
 • In Slate Magazine geeft historicus Richard Evans zijn degelijk onderbouwde visie op de steeds vaker gehoorde gelijkenis tussen het Derde Rijk en de regering Trump.
 • Times of Israel heeft twee archeologische nieuwtjes: een verrassende vondst in Beith Shearim, en op Masada zal, elf jaar na de laatste oudheidkundige onderzoeken, binnenkort weer worden opgegraven.
 • Jean-Michel Frank was een neef van Anne Frank. De Forward schrijft over hem.
 • Shir Levi heeft het beste met ons voor, en dat deelt deze Israëlische vlogster op YouTube, weten we dankzij Tablet Magazine.

Website van de week
Sefaria, A Living Library of Jewish Texts

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Drie jaar geleden besteedden we al eens aandacht aan Sefaria, en inmiddels is deze bijzondere website flink op de schop gegaan. Waar destijds sprake was van een buitengewoon ambitieus project, het voor lezen, leren en becommentariëren beschikbaar maken van belangrijke Joodse teksten, is nu een verbluffende volledige bibliotheek met religieuze teksten beschikbaar.

De toelichting Explore 3,000 years of Jewish texts in Hebrew and English translation geldt (nog lang) niet voor alle teksten, maar veel is wel al beschikbaar. Parasha biedt de Hebreeuwse tekst mét klinkerpunten en de vertaling, evenals de andere onderdelen die op de startpagina te vinden zijn.
Bovendien staan de eerste 22 traktaten van de Talmoed in de Steinsaltz-editie online, met Hebreeuwse en Engelse vertaling en toelichting. Lees daarover meer in het Sefaria-blog Setting the Talmud Free.

Ga vooral zelf op onderzoek uit, en Start Learning.

Nieuw is de Sefaria app, voor Apple iOS en Google Android.

In the Picture
Joodse bruiloft 1939 in Leeuwarden

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Onlangs kwam het Fries Filmarchief Fries Film Archief in bezit van bewegende beelden van Joods Leeuwarden uit 1939. De trouwfilm van de choepa van Barend Boers en Mimi Dwinger op 18 april 1939 in de Leeuwarder synagoge, waarin opperrabbijn Abraham Levisson (1902-1945) in functie te zien is, werd aan het archief overhandigd door de zoon en schoondochter van Mimi.

Lees ook het artikel in de Leeuwarder Courant en de detailbeschrijving van deze film op friesfilmarchief.nl.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
17 - 24 februari

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Op maandag wijdt VPRO Tegenlicht een aflevering aan 'Uitdagers van de democratie': over populisten die in verschillende Europese landen een belangrijke machtsfactor vormen in de aanloop naar verkiezingen, en democratisch verkozen autocraten.

vrijdag 17 februari

 • NPO 2 (MAX), 21.05: Het was oorlog. Vierdelige documentaireserie over mensen die in de oorlog een keuze moesten maken die bepalend zou zijn voor de rest van hun leven. Afl. 4: Gerard Reeskamp (1899-1970), drogist uit Naarden die in Friesland uitgroeide tot leider van een aantal spectaculaire verzetsacties en die ook betrokken was bij de overval op de gevangenis van Leeuwarden, waarbij 51 verzetsstrijders werden bevrijd.
 • NPO 2 (VPRO), 23.00: Eisenstein in Guanajuato. Biopic uit 2015 van Peter Greenaway (!) over Sergei Eisenstein, de wereldberoemde Russisch-Joodse filmregisseur.

zaterdag 18 februari

 • NPO 1 (AVROTROS), 10.35: Close up. Afl.: Meret Oppenheim - Icoon van het Surrealisme. Documentaire uit 2013 over de Duitse kunstenares Meret Oppenheim (1913-1985), vanwege haar relaties met veel twintigste-eeuwse Parijse beeldend kunstenaars ook wel 'muze van de surrealisten' genoemd.
 • NPO Radio 1 (KRO-NCRV), 11.00: De taalstaat. Vrolijk en informatief programma dat uitlegt hoe het met onze taal gaat, met vaste en wisselende onderdelen. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 14.00: Argos. Onderzoeksjournalistiek. Achtergronden bij het nieuws of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met onthullende reportages en aandacht voor journalistieke boeken en kwesties in de (onderzoeks)journalistiek uit binnen- en buitenland. NB: onder de link zitten ook mogelijkheden eerdere items terug te zien!
 • NPO Cultura (MAX), 14.25: Het was oorlog. Vierdelige documentaireserie over mensen die in de oorlog een keuze moesten maken die bepalend zou zijn voor de rest van hun leven. Afl. 4: Gerard Reeskamp (1899-1970), drogist uit Naarden die in Friesland uitgroeide tot leider van een aantal spectaculaire verzetsacties en die ook betrokken was bij de overval op de gevangenis van Leeuwarden, waarbij 51 verzetsstrijders werden bevrijd.

zondag 19 februari

 • NPO Cultura (AVROTROS), 18.45: Wonderfeel 2016. Opname van het openingsconcert van het openluchtmuziekfestival Wonderfeel, waar pianowonder Aidan Mikdad (2001) optrad met de Nieuwe Philharmonie Utrecht.
 • Arte tv, 20.15: Comedian Harmonists. Biografisch drama uit 1997 over deze Duitse zeskoppige zanggroep wiens muziek door de Reichskulturkammer werd weggezet als "joods-marxistische herrie".
 • NPO Cultura (EO), 21.05: Ida. In het Polen van de jaren zestig bezoekt de jonge, devote novice Anna, op instigatie van haar moeder-overste, haar enige familielid. Haar cynische, kettingrokende tante Wanda vertelt haar dat ze niet Anna heet, maar Ida.
 • ZDF, 23.35: ZDF-History. Afl.: Die Blutspur - Rechter Terror in Deutschland. De naoorlogse extreem-rechtse terreur en rechts-extreme netwerken hebben een lange geschiedenis, maar blijven onderbelicht.
 • BBC 2, 0.40: Defiance. Oorlogsdrama uit 2008 over de Joodse gebroeders Bielski die in de bossen van Wit-Rusland een partizanengroep oprichtten die terug vocht tegen de Duitsers.

maandag 20 februari

 • NPO 2 (VPRO), 15.05: VPRO Tegenlicht. Afl.: Uitdagers van de democratie. Populisten zijn een niet meer weg te denken machtsfactor tijdens de verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Elders zijn democratisch verkozen autocraten als Erdogan, Poetin en Trump aan de macht, en de technologische revolutie toont inmiddels haar schaduwkant.
 • BRT Eén, 21.25: Buurman, wat doet u nu? Cath Luyten gaat op bezoek bij Jeroen Krabbé. Na een carrière als acteur verkiest Jeroen Krabbé in de herfst van zijn leven de stille rust van zijn schildersatelier in hartje Amsterdam. Cath Luyten is er een van de zeldzame bezoekers.
 • ARD, 23.30: Nicht Rache, sondern Gerechtigkeit. Das Leben von Beate und Serge Klarsfeld. Documentaire uit 2016 over het echtpaar Klarsfeld, dat al decennialang nazi-oorlogsmisdadigers voor het gerecht probeert te slepen.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 0.00: Nooit meer slapen. Afl.: Geoloog Salomon Kroonenberg. Deze maand verscheen Spiegelzee, waarin Kroonenberg de zeespiegel gebruikt als uitgangspunt voor de geschiedenis van het klimaat en de mens.

dinsdag 21 februari

 • Arte tv, 14.05: Hannah Arendt. Biopic, in 2012 gemaakt door de Duitse cineaste Margaretha von Trotta. Hannah Arendt doet voor The New Yorker verslag van het proces tegen nazi-kopstuk Adolf Eichmann. Het kwaad presenteert zich volgens Arendt vaak niet groots en overweldigend, maar eerder banaal.

woensdag 22 februari

 • NPO 2 (NTR), 19.20: Op zoek naar de granaatappel. Het programma wil de diversiteit van de Arabische vrouw en keuken laten zien en laat Merijn Tol en Nadia Zerouali koken met vrouwen in het Midden-Oosten. Ondertussen vertellen de vrouwen over hun leven en het land waarin zij wonen.
 • NPO 2 (VPRO), 22.55: The Settlers. Documentaire uit 2016 van de Israëlische cineast Shimon Dotan over de honderdduizenden mensen die sinds de Zesdaagse Oorlog zijn gaan wonen op de westelijke Jordaanoever, op de breuklijnen van een eeuwenoud conflict.

donderdag 23 februari

 • Mezzo tv, 16.30: Zubin Mehta et l'Orchestre philharmonique d'Israel. Twee concerten van het Israëlisch Filharmonisch Orkest onder leiding van Zubin Mehta, die in 2018 na 55 jaar het orkest verlaat.
 • Arte tv, 23.15: Die Spiegel-Affäre. Hoe defensieminister Strauss in 1962, geheel naar Gestapovoorbeeld de persvrijheid de nek omdraaide vanwege een kritisch stuk over de beperkte slagkracht van de Bundeswehr.

vrijdag 24 februari

 • NPO Cultura (VPRO), 20.15: 2Doc. Afl.: Censored Voices (2015). Met de Israëlische Ophir bekroonde documentaire van Mor Loushy waarin Israëlische soldaten voor het eerst vertellen over hun ervaringen tijdens de Zesdaagse Oorlog (5-10 juni 1967). Ze worden ondervraagd door schrijver Amos Oz.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 0.30: Nooit meer slapen. Afl.: Choreograaf Guy Weizman, sinds 2002 een van de twee leiders van Club Guy & Roni en met ingang van 1 januari 2017 artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel.

(advertenties)


banner venstra banner blankevoort banner israelactie banner givat banner joodsamsterdam banner meldpunttaal banner jonet banner luna3 banner propra banner amphora banner sivmotwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven