vrijdag 27 januari 2017

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 27 januari 2017 jaargang 13, nummer 4
Onze columnisten deze week
 

De inzichten van Frans Weisz

De inzichten van Frans Weisz

In onze gespreksserie Met Joodse kunstenaars om de tafel is regisseur, acteur en scenarist Frans Weisz (1938) de eerste met wie Crescas-interviewer Wil Parijs in gesprek gaat.

Een citaat uit een interview in het dagblad Trouw van 12 januari 2008: Voor mij was het joodse geloof vooral een geloof van tranen. Van rouwen, klagen en gedenken. Het heeft nog heel lang geduurd voordat ik de schoonheid van het joodse geloof herkende. Het begon toen mijn zoon bar mitswa deed, maar op 1 juli vorig jaar werd ik mij die ’religiositeit’ nog meer bewust. Op die dag ben ik getrouwd, onder de choepa, het baldakijn, compleet met het breken van een glas. Werkelijk: er heeft nog nooit een bruidegom zo hard gehuild. Ik was zó ontroerd, voelde een vreemde dankbaarheid dat ik dit moment mocht meemaken. Het was een thuiskomst. Ik had voor het eerst het gevoel dat ik begreep waar anderen het over hadden als ze met zoveel vreugde en devotie over het geloof vertelden. O, dus dít is het? Nee, dat kende ik nog niet.

In een aantal van zijn films is 'Joods' prominent aanwezig, maar 'licht' is het zelden. In 1981 maakte hij over beeldend kunstenaar Charlotte Salomons (1917-1943) de speelfilm Charlotte, en in 2012 de documentaire Leven? Of Theater?. De speelfilm Leedvermaak (1989), naar het gelijknamige boek van Judith Herzberg, gaat over een trouwfeest dat wordt overschaduwd door herinneringen aan de Sjoa, jaloezie, wrok en frustraties. In 1991 draaide Weisz voor de VPRO de miniserie Bij nader inzien, waarvoor hij tijdens de Nederlandse Filmdagen van dat jaar drie Gouden Kalveren won. Hoogste Tijd (1995), naar de gelijknamige roman van Harry Mulisch, Qui Vive (2001) de verfilming van de roman Rijgdraad van Judith Herzberg, en Happy End (2009) vormen een trilogie over een Joodse familie die worstelt met het Sjoa-verleden.

Kom donderdag 9 maart zelf horen hoe Frans Weisz vertelt over zijn beleven van het jodendom, en misschien stelt u hem wel de vraag of hij daar in een volgende film anders mee zou omgaan?

Schrijf u snel in op onze website en mis deze buitenkans niet!

Na Frans Weisz gaat deze serie verder met schrijfster Mirjam Rotenstreich en beeldend kunstenaar Wendy Krochmal.

Joods Erfgoed in Nederland

Joods Erfgoed in Nederland

Wandelen met Crescas is een terugkerend evenement in ons jaarlijkse aanbod, en tot nu toe gingen we daarvoor naar één stad in Nederland om er, onder leiding van een gids, de Joodse sporen te ontdekken.
Woensdag 5 april gaan we opnieuw aan de wandel, maar dit keer doen we het anders: we gaan digitaal 'in de benen' en volgen Jan Stoutenbeek en Paul Vivegeno, die ons meenemen op een virtuele wandeling langs het Joodse erfgoed in een groot aantal steden.

Paul en Jan publiceerden in mei 2016 de Gids van joods erfgoed in Nederland, bijna 500 pagina's vol informatie over bekende maar voor zeer velen vast ook totaal onbekende Joodse plekken en objecten die samen de geschiedenis van de Joden in Nederland vanaf het einde van de 16e eeuw tot heden vertellen.

Deze 'wandeling vanuit uw stoel' vindt plaats op woensdag 5 april. We verwachten grote belangstelling, vandaar dat we u nu al aansporen om u aan te melden op onze website!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: Miriam Guensbergs Het geheim van Audrey H. is een onthullende roman over de Arnhemse jaren van filmactrice Audrey Hepburn. Eden is een complexe roman waarin Marcel Möring zich opnieuw laat zien als groots verhalenverteller, en in Amsterdam in de wereld van Mariëlle Hageman krijgt de lezer een prachtig beeld van de wisselwerking tussen Amsterdam en de rest van de wereld, vervat in verrassende verhalen en prachtig beeldmateriaal.

Engelstalig: Kosher USA: How Coke Became Kosher and Other Tales of Modern Food is een even informatief als vermakelijk boek, waarin historicus Roger Horowitz het begrip 'zeg me wat je eet, en ik zal zeggen wie je bent' van alle kanten onder de loep neemt.

Vers uit de ramsj geplukt: Man Ray Portraits van Terence Pepper bevat 150 portretten van deze beroemde beeldend kunstenaar en fotograaf die in 1890 werd geboren als Emmanuel Radnitzky. Harvard Square, van de Egyptische schrijver Andre Aciman (1951), is een roman over nostalgie, identiteit en vooral de vriendschap tussen twee immigranten, de verteller, een Joodse student uit Egypte en de charismatische, vuilbekkende Tunesische taxichauffeur Kalaj, die op het oog slechts één ding gemeen hebben: ze spreken Frans. Historicus Norbert Ehrenfreund onderzocht voor De erfenis van Neurenberg hoe de nazi-processen, die van 20 november 1945 tot 1 oktober 1946 in deze Duitse stad werden gehouden, internationale oorlogstribunalen hebben beïnvloed.

En verder:

 • Zondag 5 februari geeft Marga Vogel, schrijfster van De Knikkers en de Kroon, bij de Amsterdamse Boekhandel een miniworkshop over haar boek. Voor alle leeftijden!
 • Dola de Jong (1911-2003) is herontdekt; na de heruitgave in 2015 van De akker van de wereld verschijnt dit voorjaar de roman De thuiswacht.
 • U kunt de speciaal voor communicatiemedium KPN door Leon de Winter geschreven dramaserie Brussel bekijken.

Lezing: De onbekende oorlogen tegen Israël

Lezing: De onbekende oorlogen tegen Israël

Het voormalige Oost-Duitsland en een aantal andere landen in het Oostblok hadden een veel grotere invloed op het conflict in het Midden-Oosten dan lange tijd werd aangenomen, betoogt historicus Jeffrey Herf, als hoogleraar Moderne Duits geschiedenis verbonden aan de Universiteit van Maryland.

In zijn lezing Undeclared wars with Israel. East Germany and the West German far left, dinsdag 7 februari om 17.00 uur in het Universitair Debatcentrum Spui 25, belicht professor Herf de vijandige houding van West-Duitse links-radicale organisaties en de Oost-Duitse machthebbers ten opzichte van Israël in de periode tussen de Zesdaagse Oorlog (1967) tot de val van de Muur in Berlijn, die in 1989 het einde van de Koude Oorlog markeerde.
Na afloop van de lezing is er gelegenheid tot vragen stellen.

Jeffrey Herf werd in 2006 bekroond met de National Jewish Book Award voor zijn boek The Jewish Enemy: Nazi Propaganda During World War II and the Holocaust.

Deze lezing is gratis, maar uw aanmelding vooraf (verplicht) met een mail naar spui25@uva.nl is niet vrijblijvend. Met andere woorden: bent u verhinderd: laat het weten!

De lezing vindt plaats in het kader van de Amsterdam German Studies Lectures, gewijd aan actueel onderzoek naar de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa. De lezingenreeks komt tot stand door samenwerking van de UvA met het Duitsland Instituut Amsterdam en het Goethe-Institut Niederlände.

Kunst en cultuur!

Kunst en cultuur!

Uw wekelijkse portie kunst en cultuur brengt u dit keer naar Utrecht, Deventer, Rotterdam, Amsterdam en Zutphen.

 • Zaterdag 28 januari, 13.30 in EYE Filmmuseum in Amsterdam: The Turin Horse, de laatste film van de Hongaars-Joodse cineast Béla Tarr (1955), die wel wordt omschreven als 'een monumentale vertelling over het einde der tijden' en 'een hypnotiserende parabel over de beproevingen van het menselijk bestaan'.
 • Zaterdag 28 januari, 20.00 uur in Joods Cultureel Centrum MerkAz in Utrecht: concert door altsaxofonist Benjamin Herman en gitarist Anton Goudsmit, twee absolute grootheden uit de Nederlandse jazzscene.
 • Zondag 29 januari, 15.00: wordt in de IJsselsalon in Zutphen de tentoonstelling Those were the days… geopend, met werk van Fred Sieger (1902-1999) en Helen Sieger-White (1911-2010).
 • Donderdag 2 februari, 19:30 uur in Joods Cultureel Centrum MerkAz in Utrecht: Souvenirs, een Nederlands-Israëlische documentaire uit 2006 waarin filmmaker Halil Efrat met zijn vader door Europa trekt, op zoek naar diens verleden als soldaat in de Tweede Wereldoorlog en de vele Hollandse liefjes die hij had.
 • Zaterdag 4 februari , 15.00 in de Synagoge van Deventer: Fantastische Verhalen, een betoverend concert door het Amsterdam Wind Quintet met een programma vol ‘magische muziek’.
 • Zondag 5 februari, 12.00 tot 14.00 uur in het Nationaal Holocaust Museum i.o. in Amsterdam geven Ronit Eden en Galit Eilat een introductie op vier korte films van hedendaagse Israëlische videokunstenaars die in hun werk de thematiek van de Sjoa behandelen.
 • Zondag 5 februari, 14:30 uur in Joods Cultureel Centrum MerkAz in Utrecht: Fashion Event, een uniek mode-evenement waarin modestyliste Joke van Dijk (Couturage) u meeneemt op een reis door de modegeschiedenis van de 20e eeuw waarbij het accent wordt gelegd op Joodse ontwerpers en modehuizen.
 • Zondag 5 februari, 15.00 uur in Zutphen, een liedrecital door mezzosopraan Sara Klein Horsman en pianiste Vesna Dimcevska. Op het programma: liederen van Henriëtte Bosmans, Johannes Brahms, Manuel de Falla en Déodat de Séverac.
 • Donderdag 9 februari, 21.00 uur in EYE Filmmuseum in Amsterdam: Werckmeister harmóniák, een indringende film van de Hongaars-Joodse cineast Béla Tarr. Tablet Magazine wijdde er een artikel aan.

En ook nog: het International Film Festival Rotterdam 2017.

 • Beyond the Mountains and Hills, de derde speelfilm van de Israëlische regisseur Eran Kolirin (The Band's Visit en The Exchange). Succes betekent onaangename dingen doen, krijgt David te horen als hij na 27 jaar militaire dienst zijn draai probeert te vinden in het moderne Israël. Een gespannen maatschappij die draait om geld en status. Dat is het begin van een aaneenschakeling van dubieuze beslissingen, genomen door David en zijn gezin. Te zien op 28 en 31 januari en 2 februari.
 • The Burglar, de tweede speelfilm van de Israëlische regisseur en actrice Hagar Ben Asher (1979). Yaeli woont met haar moeder in een dorpje bij de Dode Zee. Op een dag verdwijnt haar moeder zonder enige verklaring. Nadat er is ingebroken in hun appartement, besluit Yaeli zelf inbreker te worden. Niet voor het geld, maar omdat ze intimiteit mist en zo een blik kan werpen op het leven van anderen. Te zien op 2, 3 en 4 februari.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Terwijl in Nederland medicinale marihuana in de gevarenzone is beland, gaat Israël onverdroten voort met onderzoek naar de werking ervan, en Startup Israel bericht erover.
 • In Moment Magazine een interview met Meir Shalev, Israel's dictator-in-writing.
 • Meydantv heeft een artikel over Joden in Azerbeidjan.
 • De Forward besteedt aandacht aan componist Philip Glass die dit jaar 80 wordt.
 • Israëli's en Arabieren slaan de handen ineen om het dorre zuiden van Israël groen te maken, schrijft Times of Israel.
 • Niet nieuw maar wel zeer het lezen waard, Jewish Currents over de eerste contacten tussen Palestijnen en zionisten, eind 19e eeuw.
 • In Mosaic Magazine een interessant artikel over het verschil tussen filosofie en bijbelwetenschap.
 • Er liepen ook vele Joodse vrouwen mee in de Women's Marches on Washington, zaterdag 21 januari. In JTA en de Forward leest u waarom.
 • Op Facebook bestaat sinds enige tijd de besloten groep Joods Maimonides terug Naar Toen, een virtuele ontmoetingsplek voor oud-leerlingen en/of leraren van het Joods Lyceum Maimonides en/of de Joodse HBS van Amsterdam, onder het motto 'Het Joods lyceum Maimonides terug naar toen! Toen alles nog kon en mocht'.

Brandstichter 2017: Rimini Protokoll

Brandstichter 2017: Rimini Protokoll

Het Duitse documentair theatercollectief Rimini Protokoll, dat in de Amsterdamse Stadsschouwburg als 'artists in residence' tekent voor het tweejaarlijkse evenement Brandstichter, heeft een gevoelig onderwerp gekozen voor een van de vijf producties die op het programma staan.

Adolf Hitler: Mein Kampf, Band 1 & 2 wordt omschreven als 'een genuanceerde voorstelling over een groot taboe: Adolf Hitler's Mein Kampf'. Via zes persoonlijke verhalen van mensen die het boek van kaft tot kaft lazen, wordt onderzocht waarom het één van de grootste taboes in de (literatuur)geschiedenis is geworden en waarop de mythevorming rond het boek is gebaseerd. Wat staat er eigenlijk in, en is deze negentig jaar oude tekst nog altijd gevaarlijk, en zo ja, waarom dan?

De voorstelling is te zien op dinsdag 7 februari en woensdag 8 februari. Voorafgaand aan beide voorstellingen is er om 19.45 uur een inleiding van 30 minuten in de Koninklijke Foyer. Op 8 februari is er na afloop van de voorstelling een nagesprek.

Lees meer op stadsschouwburgamsterdam.nl.

Uit de Joodse Canon
Abraham Carel Wertheim (1832-1897)

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

Zondag 29 januari om 11.30 uur vindt in Amsterdam de Nationale Holocaust Herdenking plaats, zoals ieder jaar bij het Spiegelmonument in het Wertheimpark, het oudste park van Amsterdam.

Dit bescheiden stukje stadsgroen werd op 3 oktober 1898 van Parktuin omgedoopt tot Wertheimpark, ter nagedachtenis aan Abraham Carel Wertheim (1832-1897), de politiek en maatschappelijk zeer betrokken bankier en filantroop die in tal van besturen en commissies zitting had en vanuit die positie de initiatieven op gebied van liefdadigheid en welzijn van zijn vriend dr. Samuel Sarphati op alle mogelijke manieren ondersteunde. De Amsterdamse bevolking, die Wertheim veel dank verschuldigd was, hield na zijn overlijden een inzamelingsactie om hem met een monument te eren. Met het opgehaalde geld werd een fontein vervaardigd die werd geplaatst in wat wij nu kennen als het Wertheimpark.

Lees meer over de man die wel 'de ongekroonde koning van Joods Amsterdam' werd genoemd in het lemma Abraham Carel Wertheim (1832-1897) in de Canon van 700 jaar Joods Nederland.

Website van de week
ARTBEAT

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

ARTBEAT biedt Israëlische beeldend kunstenaars een platform waarmee bezoekers de websites van de kunstenaars kunnen bezoeken. Daardoor is er voor kunstliefhebbers en verzamelaars veel te genieten.
De startpagina is in het Engels, en doorklikken via de menubalk houdt die taal vast.
De doelstelling staat kort en bondig onder What is ARTBEAT?.

De kunstenaars op ARTBEAT zijn onderverdeeld in Painters, Photographers en Sculptors.
Ook exposities worden gepresenteerd, waarmee ARTBEAT een geweldig overzicht biedt van musea, galerieën en losse tentoonstellingen in Israël. Aan de linkerzijde zijn de locaties te vinden.
IsraelArtShop, het 'winkelgedeelte' van de website, is zeker ook een bezoek waard.

Er is veel moois te zien, reden voor ons om deze website onder uw aandacht te brengen.

Overigens: de Facebookpagina van ARTBEAT is uitsluitend in het Ivriet te zien.

In the Picture
Genghis Cohn

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

In 1994 maakte de Britse filmregisseur Elijah Moshinsky de zwarte komedie Genghis Cohn - Revenge can be hilarious. De basis voor de film is de roman La dance de Genghis Cohn van de Frans-Joodse schrijver Romain Gary (1914-1980).
De plot: Stand-up comedian Genghis Cohn wordt in een concentratiekamp vermoord door Nazi-officier Otto Schatz. Jaren later leidt Schatz een keurig bestaan in het stadje Licht, maar de geest van Cohn maakt hem daar het leven zuur en het werken steeds moeilijker.

In de hoofdrollen de Britse Shakespeare-acteurs Antony Sher (Genghis Cohn) en Robert Lindsay (Otto Schatz), Diana Rigg als barones Frieda von Stangel, die een oogje heeft op Schatz, en een heel jonge Daniel Craig (latere James Bond-acteur) als luitenant Guth.

De film is in negen segmenten te bekijken op YouTube. We zetten ze hier bij elkaar, zodat u ze gemakkelijk kunt terugvinden.
Deel 1, Deel 2, Deel 3, Deel 4, Deel 5, Deel 6, Deel 7, Deel 8, Deel 9.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
27 januari - 3 februari

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Wie zaterdag naar Schönbergs opera Moses und Aron (NDR Kultur) gaat kijken, moet daarna beslist ook een kijkje nemen op de website van het gloednieuwe onderkomen van de Elbphilharmonie. U kunt het gebouw virtueel snel of langzaam bezoeken. Niets Joods, wel fascinerend. Voor liefhebbers van architectuur.


vrijdag 27 januari

 • NPO 2 (MAX), 21.05: Het was oorlog. Vierdelige documentaireserie over mensen die in de oorlog een keuze moesten maken die bepalend zou zijn voor de rest van hun leven.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 0.30: Nooit meer slapen. Tot 2.00 uur spreekt Clairy Polak met schrijver David Pefko.

zaterdag 28 januari

 • NPO Cultura (NTR), 17.10: Podium Witteman. Afl.: de wereldberoemde Letse cellist Mischa Maisky vertelt over zijn lange carrière en zijn liefde voor zijn muzikale kinderen Sascha en Lily, met wie hij een pianotrio vormt. Herh.: 31/1, 16.25, 3/2, 13.15.
 • NDR Kultur, 19.30: : Moses und Aron, opera van Arnold Schönberg, live uit de Elbphilharmonie Hamburg. Dirigent Ingo Metzmacher met solisten, het koor van de Komische Oper Berlin en het NDR Elbphilharmonie Orchester.
 • ARD, 20.15: Die Himmelsleiter – Sehnsucht nach Morgen. Tweedelig historisch drama uit 2015 dat zich afspeelt in 1946-1947 in het volledig verwoeste Keulen. Anna Roth wacht nog steeds op haar Joodse echtgenoot Adam, die Mauthausen overleefde maar nog altijd vermist is.

zondag 29 januari

 • NPO 1 (NOS), 10.30: De onderduikkinderen van Utrecht, documentaire over het Utrechts Kindercomité dat tijdens de oorlog 350 Joodse kinderen liet onderduiken.
 • NPO 1 (NOS), 11.00: Nationale Holocaustherdenking. Rechtstreeks verslag vanuit het Wertheimpark in Amsterdam.
 • NPO 2 (EO), 15.20: Spinoza, een vrije denker. Prijswinnende documentaire uit 2015 over de Nederlandse filosoof Baruch Spinoza (1632-1672), een van de eerste denkers die betoogde dat alle mensen gelijk zijn en dat iedereen de vrijheid moet krijgen te geloven, te denken en te zeggen wat hij of zij wil.
 • NPO 2 (NOS), 19.20: Nationale Holocaustherdenking. In Nederland wordt elke laatste zondag van januari de Sjoa herdacht, de systematische vervolging en uitroeiing van vooral Joodse burgers door de nazi's voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een terugblik op de Nationale Holocaustherdenking in het Wertheimpark in Amsterdam en aandacht voor de Wannsee-conferentie, in januari 75 jaar geleden.

maandag 30 januari

 • NPO 2 (EO), 16.50: Jeruzalem: het ontstaan van de Heilige Stad,. Driedelige documentaireserie waarin schrijver en historicus Simon Sebag Montefiore inzicht geeft in de bewogen geschiedenis van de heilige stad. Afl. 1, Wellspring of Holiness behandelt het ontstaan van Jeruzalem.
 • ZDF, 20.15: Landgericht - Geschichte einer Familie, oorlogsdrama in twee delen naar de bekroonde roman Landgericht van Ursula Krechel. Deel 1: Berlijn, 1938. De Joodse rechter Kornitzer ziet maar één mogelijkheid om aan het naziregime te ontkomen.
 • ZDF, 21.50: Landgericht - die Dokumentation. De waargebeurde achtergrond van het oorlogsdrama Landgericht - Geschichte einer Familie, de geschiedenis van de familie Michaelis.

dinsdag 31 januari

 • NPO 2 (EO), 16.50: Jeruzalem: het ontstaan van de Heilige Stad,. Driedelige documentaireserie waarin schrijver en historicus Simon Sebag Montefiore inzicht geeft in de bewogen geschiedenis van de heilige stad. Afl. 2, Invasion, Invasion, Invasion gaat over de uitwerking van de islam op Jeruzalem.
 • NPO Radio 4 (MAX), 20.00: Avondconcert. Voor die-hard fans van de Amerikaanse componist Philip Glass een concert geheel gevuld met diens minimal music.

woensdag 1 februari

 • NPO 2 (MAX), 21.05: Het was oorlog. Vierdelige documentaireserie over mensen die in de oorlog een keuze moesten maken die bepalend zou zijn voor de rest van hun leven.
 • NPO 2 (EO), 16.50: Jeruzalem: het ontstaan van de Heilige Stad,. Driedelige documentaireserie waarin schrijver en historicus Simon Sebag Montefiore inzicht geeft in de bewogen geschiedenis van de heilige stad. Afl. 3, Judgement Day, gaat over de plaats van de heilige stad voor de drie monotheïstische godsdiensten.
 • NPO Cultura (VPRO), 19.40: Les Invisibles. Kleurrijk en intiem portret van Sébastien Lifschitz over de homoseksuele mannen en vrouwen geboren in het interbellum, een pionierende, onbevreesde generatie die zowel op het platteland als in de stad streed voor openheid over hun geaardheid. Herh.: 3/2, 15.15.
 • ZDF, 20.15: Landgericht - Geschichte einer Familie. Oorlogsdrama in twee delen naar de bekroonde roman Landgericht van Ursula Krechel. De Joodse rechter Kornitzer keert na de oorlog terug naar Duitsland om het leven weer op te pakken. Maar dat blijkt aanzienlijk moeilijker dan hij had verwacht.
 • Arte tv, 20.15: Hannah Arendt. Biopic, in 2012 gemaakt door de Duitse cineaste Margaretha von Trotta. Hannah Arendt doet voor The New Yorker verslag van het proces tegen nazi-kopstuk Adolf Eichmann. Het kwaad presenteert zich volgens Arendt vaak niet groots en overweldigend, maar eerder banaal.
 • NPO 2 (VPRO), 20.25: De maatschap. Afl. 1 van de vierdelige dramaserie over de opkomst en ondergang van het familie-imperium Meyer. De serie is geïnspireerd door de familiegeschiedenis van de bekende Nederlandse advocatenfamilie Moszkowicz.
 • Net 5, 21.30: Extremely Loud and Incredibly Close. Drama uit 2011 naar de gelijknamige roman van Jonathan Safran Foer over de negenjarige autistische Oskar Schell, die net als veel anderen zijn vader heeft verloren bij de aanslag op de Twin Towers en een zoektocht begint door New York, op zoek naar de oplossing van een raadsel.
 • Arte tv, 22.00: Hannah Arendt und die Pflicht zum Ungehorsam. Documentaire uit 2015 van Ada Ushpiz over een van de meest invloedrijke politieke denkers van de 20e eeuw.
 • Arte tv, 23.35: Der Bau. Verfilming uit 2014 van het korte verhaal Der Bau van Franz Kafka. 'Het onverfilmbare verfilmd: de belegerde eenling in een wereld van koud beton en dito stervelingen.'

donderdag 2 februari

n.v.t.


vrijdag 3 februari

 • NPO Cultura (VPRO), 20.30: Yalom's Cure. Documentaire uit 2014, te bekijken als een existentiële reis door het werk van Irvin D. Yalom, een van de invloedrijkste psychotherapeuten ter wereld. Naast Yaloms ideeën over de menselijke geest en de betekenis van het bestaan, leren we deze psychotherapeut ook kennen als persoon.
 • NPO 2 (MAX), 21.05: Het was oorlog. Vierdelige documentaireserie over mensen die in de oorlog een keuze moesten maken die bepalend zou zijn voor de rest van hun leven. Afl.: Verzetsman Joop Hollebrands & Henk Feldmeijer, een Nederlandse SS-er.

(advertenties)


banner givat banner meldpunttaal banner luna3 banner propra banner amphora banner israelactie banner jonet banner venstra banner joodsamsterdam banner sivmo banner blankevoorttwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven