vrijdag 13 januari 2017

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 13 januari 2017 jaargang 13, nummer 2
Onze columnisten deze week
 

1e Jaap Sajetlezing: laatste kans!

1e Jaap Sajetlezing: laatste kans!

De lezing wordt gegeven door David Kromhout en zal gaan over diens onderzoek naar zijn editie van Hugo de Groots Remonstrantie nopende de ordre dye in de landen van Hollandt en Westfriesland dyent gestelt op de Joden uit 1616, beter bekend als het Jodenreglement.

David Kromhout en Jaap Sajet vinden elkaar in de Stichting Morasha voor de geschiedenis der Nederlandse Joden. De in augustus 2015 overleden ir. Jaap Sajet was voorzitter van Morasha, dr. Kromhout verricht zijn onderzoek in opdracht van Morasha.

Om de betekenis van Jaap Sajet voor Joods Nederland te benadrukken heeft het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland besloten een jaarlijkse Jaap Sajetlezing in te stellen, tijdens welke de sprekers zullen vertellen over onderwerpen die betrekking hebben op de geschiedenis van de Joden in Nederland.

Crescas en het Genootschap zijn in het seizoen 2016-2017 een samenwerking aangegaan die buitengewoon succesvol blijkt: de de eerste twee lezingen werden zeer goed bezocht, en voor de Jaap Sajetlezing op zondag 5 februari zijn nog slechts VIJF plaatsen beschikbaar! U kunt zich op onze website nog aanmelden.

Lees meer over de stichting Morasha en David Kromhout onder op morasha.nl.

Halacha aan de hand van Ma'aleh films

Halacha aan de hand van Ma\'aleh films

In de succesvolle cursus Halacha aan de hand van Maaleh films, die dit seizoen voor de vierde keer in ons studieprogramma is opgenomen, kijkt u, samen met docent rabbinica Leo Mock, met hedendaagse ogen naar enkele oeroude halachische ge- en verboden zoals die in de Tora verankerd liggen. Ze zijn onwrikbaar en eenduidig, er is geen speld tussen te krijgen. Of ligt dat in onze tijd toch een beetje anders?
De uitleg die talloze rabbijnen in de loop van vele eeuwen hebben geformuleerd en die de basis vormt voor 'het Joodse leven' loopt soms gevoelig uit de pas met de eisen die de moderne maatschappij stelt, ook aan religieuze Joden.

Aan de hand van de door Leo als lesmateriaal gekozen korte films onderzoekt u hoe de Joodse wet zich verhoudt tot de realiteit van de 21e eeuw, ontdekt u waar het schuurt en wringt. In de groepsgesprekken na afloop van de films gaat u in discussie over de vraag óf de Halacha, zonder verlies van de essentie, passend kan worden gemaakt aan de moderne tijd.

De cursus in Amsterdam gaat van start op dinsdag 7 februari, de cursus in Den Haag begint op maandag 8 mei. In samenwerking met Joodse Studies Friesland en Tresoar bieden we zondag 26 maart bovendien de Ma'aleh Filmmiddag Friesland.
Voor alle drie locaties kunt u zich inschrijven op onze website. Let op: de Filmmiddag in Friesland heeft een eigen inschrijfpagina!

Voormalig Joods werkdorp Slootdorp-Nieuwesluis heeft hulp nodig!

Voormalig Joods werkdorp Slootdorp-Nieuwesluis heeft hulp nodig!

In Slootdorp in de toen nog maar net drooggelegde Wieringermeer werd in 1934 het 'werkdorp' Nieuwe Sluis gebouwd, met het doel daar driehonderd jonge Joodse vluchtelingen tussen 18 en 24 jaar uit nazi-Duitsland en Oostenrijk op te vangen en op te leiden in nuttige beroepen als handwerkman, huishoudster of boer. De bedoeling was dat zij van daaruit als pionier naar Palestina zouden emigreren - tot mei 1940 ging minstens de helft van de bewoners inderdaad daarheen.
In totaal hebben bijna 750 mensen in het Joodse werkdorp een tijdelijke plek gehad; toen de Duitsers in 1941 het kamp ontruimden, waren er nog driehonderd bewoners aanwezig. Zij werden via Westerbork naar concentratiekamp Mauthausen getransporteerd. Van hen hebben 87 mensen de oorlog niet overleefd.

Het hoofdgebouw in het dorp werd door de bewoners zelf gebouwd. In 2011 was het gebouw als 'Tijdelijk Museum Nieuw Joods Werkdorp' geopend voor publiek, dat er een gevarieerde tentoonstelling kon bekijken. Inmiddels heeft een projectontwikkelaar zijn oog laten vallen op het terrein. Om te voorkomen dat het monumentale hoofdgebouw zal worden gesloopt, is de Stichting tot behoud, aankoop, en exploitatie van het voormalig joods Werkdorp Slootdorp Nieuwe Sluis opgericht. De bijbehorende Werkgroep Joods Werkdorp Wieringen greep 11 september 2016 (Open Monumentendag) aan om in de Synagoge Alkmaar in een tentoonstelling aandacht te vragen voor de historische plek en betekenis van het Joods Werkdorp.

Op YouTube is de korte video Voormalig joods werkdorp Slootdorp-Nieuwesluis te zien, en er is crowdfunding gestart voor fondsenwerving, opdat een monumentenhypotheek kan worden aangevraagd ten behoeve van restauratie, modernisering, verduurzaming en toekomstige operationele kosten.

De activiteiten en mededelingen van de Werkgroep Joods Werkdorp Wieringen zijn te volgen op Facebook.

Theresiënstadt, het bedrog ontmaskerd

Theresiënstadt, het bedrog ontmaskerd

In het Nationaal Holocaustmuseum i.o. in Amsterdam staan op 22 januari negen monitoren opgesteld waarop bewerkte fragmenten te zien zijn van de nazipropagandafilm Theresienstadt (1944). Via commentaren wordt voortdurend geschakeld tussen de film en de gruwelijke realiteit.

Theresienstadt: Ein Dokumentarfilm aus dem jüdischen Siedlungsgebiet, met als ondertitel Der Führer schenkt den Juden eine Stadt, zoals de film voluit heet, geeft een bedrieglijk idyllisch beeld van het leven van de Joodse ‘bewoners’ van het modelconcentratiekamp. Geen bewaker in zicht, goed in de kleren, vrolijk en blij in de zon. De film zou nooit voor publiek vertoond worden en verdween uit beeld. Van de negentig minuten film, het resultaat van elf draaidagen, is maar 24 minuten materiaal bewaard gebleven. Die werden door Filmmuseum EYE digitaal gerestaureerd. Deze versie is op één van de monitoren in de installatie in haar geheel te zien.

In het najaar van 1944 wilden de nazi’s de wereld bewijzen dat de Joden het heel goed hadden in concentratiekamp Terezín, de oude vestingstad in Tsjechië die wij kennen als Theresiënstadt, en besloten dat een film daarvoor een goed medium zou zijn. ’Spelers’ in de film waren de gevangenen zelf, die geregisseerd werden door de Joodse Kurt Gerron, de in Berlijn geboren, populaire acteur en regisseur die in februari 1944 in het concentratiekamp was geïnterneerd. Vrijwel direct na voltooiing van de film werden Gerron en de meeste van zijn 'medewerkers' gedeporteerd naar Auschwitz, waar ze op 28 oktober 1944 in de gaskamers werden vermoord.

Lees meer over dit eenmalige evenement op jck.nl.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: Jeruzalem, de biografie die Simon Sebag Montefiore schreef over de heilige stad voor drie religies, en het boek bij de gelijknamige BBC-televisieserie. De Britse historicus James Holland baseert Oorlog in het Westen op talloze gesprekken die hij voerde met soldaten en burgers over hún beleving van de Tweede Wereldoorlog. Het boek is het eerste van drie delen en beslaat de periode september 1939 tot de zomer van 1941. Journalist Ben Judah duikt in Dit is Londen onder in de uitersten van de Britse hoofdstad, waar ruim één derde van de inwoners immigrant is, en onderzoekt hoe het is om te leven in een multiculturele miljoenenstad.

Engelstalig: My Own Words, de autobiografie van Ruth Bader Ginsburg (1933), de befaamde en in sommige kringen beruchte opperrechter (een van de negen, sinds 1993) van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Haar levensverhaal krijgt vorm en inhoud met tal van voorbeelden uit haar professionele leven.

Vers uit de ramsj geplukt: Loving Amy, waarin Janis Whinehouse, de moeder van de in juli 2011 gestorven zangeres, haar herinneringen vertelt. Jewish Journeys van de Britse historicus Jeremy Leigh is een bijzonder reisboek dat de lezer meeneemt langs Joods erfgoed, van heel oud tot heel recent. Een prachtige uitgave in de reeks Armchair Traveller. Edward Kessler legt in Wat geloven Joden? uit wat jodendom is (judaïsme, noemt de schrijver het) en wat het betekent om Joods te zijn.

En verder:

 • Volgende maand verschijnt de roman Het Voorgesprek van Simon Hammelburg, een verhelderende kijk op maatschappelijke veranderingen en omgangsnormen vervat in een tragikomisch avontuur van de (fictieve)journalist Tonko Sluyter.
 • Ook op komst: Andersen, de nieuwe roman van Charles Lewinsky, Spiegelzee van Salomon Kroonenberg en van Ewout Kieft (1977) Het verboden boek, over Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme.
 • Een fraaie bespreking van Zonder rampspoed valt er niets te melden, het laatste boek van de in 2015 overleden schrijver Franz Pointl op Literairnederland.nl.
 • En in het kader van opmerkelijk nieuws: Arnon Grunberg gaat duizend lezers van de Volkskrant een glas wijn of wodka aanbieden omdat hij de weddenschap over de Amerikaanse presidentsverkiezingen ('Trump zal niet winnen') heeft verloren.

Op het podium!

Op het podium!

Op onze culturele agenda voor de komende weken dit keer een aantal theatervoorstellingen.

 • Pianolegende Menahem Pressler (1923) is op donderdag 19 januari te horen in Groningen. De oude meester is de motor achter cellist Torleif Thedéen (1962) en violiste Rosanne Philippens (1986), met wie hij samen kamermuziek van Mozart, Ravel en Dvorak zal spelen.

 • In Amsterdam is op dinsdag 17 januari en woensdag 18 januari de GrossDanceCompany te zien in de voorstelling What do we know, waarin de hedendaagse opvangproblematiek van asielzoekers wordt gekoppeld aan Het Proces van Franz Kafka.

 • U kunt nog twee keer naar Happiness, de absurde, bitterzoete komedie over een familie die niet voldoet aan het perfecte plaatje, uitgevoerd door de dansers en musici Club Guy & Roni en de leden van Slagwerkgroep Den Haag. Waar en wanneer: vrijdag 13 januari in Leiden, 21 januari in Groningen.

 • De Israëlische jazztrompettist Avishai Cohen komt met zijn kwartet zondag 15 januari naar Utrecht, waar hij samen met het Mark Guiliana Jazz Quartet een spetterend concert zal geven. De beide jazzhelden doen dat een dag later, maandag 16 januari, nog eens dunnetjes over in Maastricht.

 • Klezmerensemble Di Gojim is zaterdag 28 januari in Drachten met zijn nieuwe voorstelling Gein: dagboek van een duivelskind, die door de pers werd omschreven als 'een bekwame proeve van kleinkunst, pop en wereldmuziek'.

 • Amos Ben-Tal staat zaterdag 28 januari in Den Haag met Howl, een intrigerende combinatie van talkshow, dansvoorstelling en concert.

 • Zangeres en harpiste Ekaterina Levental maakte de muzikale vertelvoorstelling De weg, over haar vlucht als jong meisje uit haar geboorteland Oezbekistan na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Op haar website is de speellijst van De weg te vinden, evenals enkele video's van de voorstelling.

Uit de Joodse Canon
Kahal Kados Zur Israel in Brazilië

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

1492: Columbus ontdekt Amerika, zo’n zinnetje dat iedereen op school heeft geleerd. Maar dit jaartal is ook een brandpunt in de Joodse wereldgeschiedenis.

In dat jaar verordenden de reyes católicos Ferdinand en Isabella dat alle Joden weg moesten van het Iberisch schiereiland en bepaalde de Portugese koning Manuel I dat Joden die weigerden zich tot het katholicisme te bekeren niet langer welkom waren. Bijna gelijktijdig trok paus Alexander VI een denkbeeldige lijn van noord naar zuid over het continent en besloot dat alles ten westen daarvan aan Spanje toebehoorde en alles ten oosten aan Portugal.

De eerste Joden, allen Portugese conversos, vestigden zich al begin 16e eeuw in Brazilië, avonturiers die een begin maakten met de kolonisering van het nieuwe land. De handelsbetrekkingen van de West-Indische Compagnie met Brazilië boden uit Spanje en Portugal gevluchte Joden de gelegenheid een nieuw leven op te bouwen in dat verre land. Toen die stroom op gang kwam, volgden ook Joden uit Hongarije en Polen. Al in 1636 werd in Recife de allereerste synagoge van de Nieuwe Wereld gebouwd, de Kahal Kados Zur Israel, maar het zou tot 1642 duren voor daar een rabbijn en een cantor de leiding van de gemeenschap op zich namen, Isaac Aboab de Fonseca en Moses de Aguilar, beiden afkomstig uit Amsterdam.

Lees meer over deze fascinerende geschiedenis in het lemma 1642: Kahal Kados Zur Israel in de Canon van 700 jaar Joods Nederland.

Historicus Bart Wallet zal in zijn dredelige cursus Een wereldreis langs Nederlands - Joods Erfgoed, die op donderdag 19 januari van start gaat, zeker ook over deze bijzondere Nederlands-Joodse plek vertellen. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, inschrijven kan via onze website.

Brazilië staat momenteel op de tiende plaats in de wereldlijst van landen met een grote Joodse gemeenschap - ruwweg 75 procent van hen is van asjkenazische afkomst, 25 procent is sefardisch. Het aantal Joden dat alija maakt, neemt de laatste jaren flink toe: niet vanwege groeiend antisemitisme - Joden zijn uitstekend geïntegreerd in de Braziliaanse samenleving - maar omdat de Braziliaanse samenleving in hoog tempo steeds gewelddadiger wordt.

Internationaal Joods Muziek Festival 2017

Internationaal Joods Muziek Festival 2017

In 2017 beleeft het Internationaal Joods Muziekfestival haar vierde lustrum. Van 4 tot en met 8 mei treedt een keur aan ensembles uit binnen- en buitenland op met Joodse muziek in alle denkbare stijlen.

Tijdens het festival vindt ook de vijfde Jewish Music Competition op het gebied van Joodse muziek plaats. Er worden 24 ensembles geselecteerd die door een internationale jury zullen worden beoordeeld. Op de YouTube-pagina van het IJMF zijn voorproefjes te bekijken van alle 37 ensembles die hopen op een plek in de competitie.
Wie zou ú graag willen horen en zien? U kunt nog tot 0.00 uur op 14 januari uw keus aangeven op Wildcard Voting! Aan kop liggen op dit moment de Mojse Band, het Habibti Ensemble, The Uriel Herman Quartet en Coverstein and the Mediterranean Deconstruction Ensemble.

Het festival, compleet met extra activiteiten en alle voorrondes van de competitie, vindt plaats in de geheel gerenoveerde Uilenburger Synagoge; voor de grote finale is het DeLaMar theater gekozen.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • De Joodse catacomben in Rome, met een oppervlakte van drie voetbalvelden, worden gerestaureerd. Meer op Jewish Heritage Europe, met foto's.
 • De Israëlische tophits van januari 2017: kijk en luister op JPost!
 • In de Forward het verhaal van een Sjoa-overlevende die Anne Frank heeft gekend. Ze was géén fan van haar.
 • De sluiting van de beroemde Carnegie Deli in New York was aanleiding voor Atlas Obscura om in de geschiedenis van de onvolprezen Joodse pickles te duiken.
 • Sam Barsky is breifanaat, maar wel een heel bijzondere. Lees meer in de Forward en op Bored Panda.
 • Het Holocaust archief van de International Tracing Service in Bad Arolsen is nu ook online toegankelijk, meldt Times of Israel.
 • Over bijnamen is heel wat te vertellen, en Philologos doet dat op zijn eigen, grondige wijze in Mosaic Magazine.
 • JTA schrijft over de betekenis van scheidend president Barack Obama voor Joodse zwarte Amerikanen.

Website van de week
Maaleh School of Television, Film & the Arts

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Al een aantal jaren maakt Crescas, en met name docent rabbinica Leo Mock, gebruik van het bijzondere filmaanbod van de Maaleh School of Television, Film & the Arts in Jerusalem.
Omdat binnenkort onze cursus Halacha aan de hand van Ma'aleh films van start gaat, nemen we u mee naar de website van deze unieke school, die al sinds 1989 jonge filmmakers in spé inspireert om vanuit hun Joodse achtergrond en tradities via het medium film culturen met elkaar in contact te brengen

Op de startpagina loopt ter linkerzijde een rolkrant met de meest recente vermeldenswaardigheden. De basisinformatie over de school wordt gepresenteerd in vijf, elkaar afwisselende, aanklikbare afbeeldingen.

About, te vinden in de rij tabs bovenaan, gaat dieper in op de missie en betekenis van de school - de brug slaan stussen seculiere en religieuze Joden staat centraal.
De sectie Video-Therapy springt in het oog. Jonge mensen die om welke reden dan ook een moeizame start hebben in het leven, worden instaatgesteld in acht maanden tijd middels een creatief proces vaste grond onder de voeten te krijgen. Met de door henzelf over zichzelf geproduceerde films maken de deelnemers bespreekbaar wat hun ontwikkeling in de weg heeft gestaan.

In de catalogus onder Our Films zijn de zeventien pagina's filmtitels en bijbehorende korte fragmenten te vinden; gerichter zoeken voor wie niet vloeiend Ivriet beheerst, kan met de tags aan de linkerkant.
De Film of the Month op de startpagina - in januari 2017 is dat The Rabbi's Daughter - is volledig te bekijken.

De Maaleh School heeft een pagina op Facebook.

In the Picture
Jerry Lewis - The Jazz Singer

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Bijna een uur duurt de voor televisie gemaakte versie van het toneeldrama The Jazz Singer van de Amerikaanse toneelschrijver Samson Raphaelson (1894-1983).
Jerry Lewis, in 1926 in Newark (New Jersey) als Joseph Levitch geboren, speelt de rol van Joey Rabinowitz, die geen zin heeft in de voetsporen van zijn vader en grootvaders te treden en chazzan te worden. Hij breekt met de familietraditie en begint onder de naam Joey Robbins een succesvolle carrière als zanger en standup-comedian, maar moet als zijn vader overlijdt, pas op de plaats maken.

The Jazz Singer als oorspronkelijke film dateert al uit 1927, met Al Jolson in de blackface hoofdrol. Die film is de geschiedenis in gegaan als de allereerste succesvolle geluidsfilm. Het toneelstuk van Samson Raphaelson The Day of Atonement, dat later The Jazz Singer zou worden, is losjes gebaseerd op de beginjaren van Al Jolson.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
13 - 20 januari

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
When it rains, it pours. Na een periode van buitengewoon mager aanbod op radio en televisie, is dat de komende week totaal anders. Van maandag tot en met vrijdag om 21.10 uur de EO-productie Rot op met je religie waarin vier gelovigen (Joods, moslim en christen) en twee atheïsten de degens kruisen over hun diepste overtuiging. Hoboïst Han de Vries is hoofdgast in Podium Witteman op zondagavond; de BBC Antiques Road Show heeft diezelfde avond een Holocaust Memorial Special.


vrijdag 13 januari

 • NPO 2 (KRO), 21.15: Het spoor naar Auschwitz. Waarom hebben de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog de spoorlijnen naar Auschwitz en andere vernietigingskampen niet gebombardeerd? Hoe kon het gebeuren dat ook de gaskamers ongemoeid werden gelaten? Zijn er antwoorden te vinden op deze beladen historische vragen?

zaterdag 14 januari

 • NPO Radio 1 (KRO-NCRV), 11.00: De taalstaat. Vrolijk en informatief programma dat uitlegt hoe het met onze taal gaat, met vaste en wisselende onderdelen. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO Cultura (KRO), 13.00: Het spoor naar Auschwitz. Waarom hebben de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog de spoorlijnen naar Auschwitz en andere vernietigingskampen niet gebombardeerd? Hoe kon het gebeuren dat ook de gaskamers ongemoeid werden gelaten? Zijn er antwoorden te vinden op deze beladen historische vragen?
 • NPO Radio 1 (VPRO), 14.00: Argos. Onderzoeksjournalistiek. Achtergronden bij het nieuws of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met onthullende reportages en aandacht voor journalistieke boeken en kwesties in de (onderzoeks)journalistiek uit binnen- en buitenland. NB: onder de link zitten ook mogelijkheden eerdere items terug te zien!
 • NPO Cultura (KR)-NCRV), 20.30: A Family Affair. Veelbekroonde documentaire uit 2015 van cineast Tom Fassaert over de broze geschiedenis van zijn eigen familie, die wordt gekenmerkt door conflict. Zijn persoonlijke reis, die langs vier generaties leidt, wordt gecompliceerd als zijn grootmoeder hem onverwacht een bekentenis doet. Herh.: 16/1, 9.15 en 17.40.
 • NPO Cultura (VARA), 20.30: Team Gaza. Aan de hand van een voetbalteam wordt in een indringende documentaire - gelijktijdig te zien op internet en daarmee interactief - een beeld geschetst van het leven in de Gazastrook. Herh.: 17/1, 0.15,

zondag 15 januari

 • NPO 2 (NTR), 18.10: Podium Witteman. Vandaag staat hoboïst Han de Vries centraal. Hij is 75 jaar geworden en dat feit wordt gevoerd met een nieuwe CD-box, The Almost Last Recording.
 • NPO 2 (AVROTROS), 19.15: Close Up. Afl.: Eva Hesse - Tracing The Rope. Documentaire over de Joodse, van oorsprong Duitse, Amerikaanse beeldend kunstenaar Eva Hesse (1936-1970). Een leven vol dramatische gebeurtenissen verhinderden niet dat ze prachtige, kwetsbare kunst maakte.
 • NPO 3 (VPRO), 20.25: Riphagen. WOII-misdaadthriller gebaseerd op het leven van Andries ‘Al Capone’ Riphagen, bokser, zwarthandelaar en souteneur, maar vooral een fanatiek Jodenjager.
 • BBC 1, 20.30: Antiques Road Show. Afl.: Holocaust Memorial Special. Ter gelegenheid van International Holocaust Memorial Day later deze maand praten Joodse overlevenden en hun verwanten, aan de hand van al dan niet waardevolle objecten, over het leven onder de tirannie van de nazi's. Aan het woord komt onder anderen Sybil van der Velde, weduwe van de in 2006 overleden Auschwitz-overlevende David Juda van der Velde uit de Amsterdamse Transvaalbuurt.
 • TV 5 Monde, 21.01: Le Procès. Drama uit 1962 van en met Orson Welles, naar Das Prozess van Franz Kafka.

maandag 16 januari

 • Arte tv, 20.15: Des Teufels General. WOII-film uit 1955 waarin een in WOI gelauwerde generaal van de Luftwaffe steeds weer op ramkoers ligt met de nazi-leiders.
 • NPO 2 (EO), 21.10: Rot op met je religie. Vijfdelige serie waarin vier gelovigen (Joods, moslim en christen) en twee atheïsten twee weken met elkaar in één huis wonen. Ze gaan de confrontatie aan met elkaars diepste overtuigingen.
 • ZDF, 0.50: Willkommen in Israel (Eize makom nifla). Drama uit 2005 van Eyal Halfon over het leven van drie arbeidsmigranten in Israël.

dinsdag 17 januari

 • NPO 2 (EO), 21.10: Rot op met je religie. Vijfdelige serie waarin vier gelovigen (Joods, moslim en christen) en twee atheïsten twee weken met elkaar in één huis wonen. Ze gaan de confrontatie aan met elkaars diepste overtuigingen.
 • Canvas, 21.15: De Val van Het Reich. Tweedelige documentaire van David Korn-Brzoza over de moeizame geallieerde opmars vanaf de landing in Normandië tot de Duitse overgave in de Tweede Wereldoorlog.
 • NPO 2 (VPRO), 22.55: 2Doc. Afl.: Ambulance. De jonge Palestijnse filmmaker Mohamed Jabaly sluit zich aan bij het paramedisch team van een ambulance. Het resultaat is een zeer persoonlijk verslag van de Gaza-oorlog in juli 2014.

woensdag 18 januari

 • WDR 3, 20.04: Semitones - Balladen der sephardischen Juden. Live registratie van een concert van het ensemble Semitones en de Turks-Joodse zangeres Hadass Pal Yarden en de Algerijnse superstar Momo Djender.
 • Arte tv, 20.15: Señor Kaplan (Mr. Kaplan). Drama uit 2014 waarin de 76-jarige, vlak voor de Duitse inval uit Polen gevluchte Jacobo terugkijkt op zijn leven. De film wordt Spaans/Jiddisj gesproken en is Duits ondertiteld.
 • NPO 2 (EO), 21.10: Rot op met je religie. Vijfdelige serie waarin vier gelovigen (Joods, moslim en christen) en twee atheïsten twee weken met elkaar in één huis wonen. Ze gaan de confrontatie aan met elkaars diepste overtuigingen.
 • Arte tv, 0.32: KurzSchluss - Das Magazin. Afl.: Schwerpunt Israel. Filmmagazine waarin de Maaleh Filmschool in Jeruzalem onder de loep wordt genomen.

donderdag 19 januari

 • NPO 2 (EO), 21.10: Rot op met je religie. Vijfdelige serie waarin vier gelovigen (Joods, moslim en christen) en twee atheïsten twee weken met elkaar in één huis wonen. Ze gaan de confrontatie aan met elkaars diepste overtuigingen.

vrijdag 20 januari

 • NPO 2 (EO), 21.10: Rot op met je religie. Vijfdelige serie waarin vier gelovigen (Joods, moslim en christen) en twee atheïsten twee weken met elkaar in één huis wonen. Ze gaan de confrontatie aan met elkaars diepste overtuigingen.

(advertenties)


banner sivmo banner propra banner blankevoort banner meldpunttaal banner jonet banner amphora banner luna3 banner joodsamsterdam banner givat banner israelactie banner venstratwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven