vrijdag 9 december 2016

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 9 december 2016 jaargang 12, nummer 44
Onze columnisten deze week
 

Kijk eens met andere ogen naar de halacha!

Kijk eens met andere ogen naar de halacha!

Een graag geziene oude bekende, de vierdelige cursus Halacha aan de hand van Ma'aleh films, vindt u ook dit seizoen weer in ons programma! Alle lessen beginnen met een korte film, gemaakt door een student van de orthodoxe Ma'aleh School of Television, Film and the Arts in Jeruzalem. Deze films alleen al maken de cursus de moeite waard. Het zijn eindexamenfilms van hoge kwaliteit, in het Hebreeuws met Engelse ondertiteling.

In de films die Leo Mock in zijn cursus gebruikt, komt een breed scala aan onderwerpen aan bod. De filmmakers, eindexamenstudenten van de orthodoxe Ma’aleh School of Television, Film and the Arts in Jeruzalem, kiezen netelige kwesties en plaatsen die in de vaak weerbarstige realiteit.

Samen met de cursisten gaat Leo, zich baserend op de halacha, op zoek naar antwoorden. Daarbij wordt ook gebruikgemaakt van teksten uit de rabbijnse literatuur die het besproken onderwerp behandelen. Hoe gaan wij vandaag de dag om met regels, ge- en verboden die in de halacha zijn vastgelegd?

Crescas biedt Halacha aan de hand van Ma'aleh films aan in Amsterdam en in Den Haag. De cursus in Amsterdam gaat dinsdag 7 februari 2017 van start, voor de cursus in Den Haag moet u nog even wachten: die begint maandag 8 mei 2017. En eind maart vult Leo in Leeuwarden één middag met Ma'aleh-films, maar daarover in een volgende nieuwsbrief meer.

Lezing Raymund Schütz bijna volgeboekt!

Lezing Raymund Schütz bijna volgeboekt!

De promotie van rechtshistoricus Raymund Schütz en het verschijnen van zijn boek Kille mist. Het Nederlandse notariaat en de erfenis van de oorlog (de handelseditie van het proefschrift), zijn de media bepaald niet ontgaan. Onder meer NRC, het Historisch Nieuwsblad en de Volkskrant pakten uit met koppen als "Notarissen werkten mee aan verkoop Joodse roofpanden" en "Foute Notarissen".

Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland en Crescas geven dr. Schütz zondag 11 december om 10.30 uur het podium om zijn verhaal nog eens te vertellen.
Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar maar haast u: het is écht bijna vol.
Wilt u erbij zijn: bemachtig nog snel een plaats via onze website, of stuur een mail naar info@crescas.nl, onder vermelding van 'Lezing notariaat WOII'.

Had u zich al aangemeld, maar bent u verhinderd? Laat ons dat alstublieft weten, opdat we iemand anders alsnog een stoel kunnen bieden!

10 jaar JHM Kindermuseum!

10 jaar JHM Kindermuseum!

Op 18 december 2006 opende in het Joods Historisch Museum het JHM Kindermuseum. Een heel jaar lang wordt dit heugelijke feit gevierd met tal van extra activiteiten.
Zondag 18 december begint de verjaardag met een feestelijk Open Huis vanaf 11.00 uur. Voor kinderen en hun familie is de toegang gratis, maar ook voor beste vriendjes of vriendinnetjes!

Kijk op de geheel vernieuwde website van het JHM Kindermuseum wat er in de eerste weken van dit jubileumjaar allemaal te doen is.
Alle festiviteiten vinden plaats binnen de muren van het drie verdiepingen tellende huis van de Joodse familie Hollander dat zich in het Joods Historisch Museum bevindt. Dat is de plaats waar kinderen, buiten de extra activiteiten om, op een speelse manier kennismaken met het Joodse leven en de Joodse tradities.

Crescas wenst het JHM Kindermuseum van harte mazzel tov met deze mijlpaal!

Het museum grijpt het jubileum aan om nog meer kinderen in staat te stellen het museum te bezoeken, en dan vooral kinderen voor wie museumbezoek ongebruikelijk is. Op oost-online.nl wordt de jubileumactie uitgebreid toegelicht.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: In de donkere kamer schrijft Susan Faludi het ingrijpende verhaal van de Joods-Hongaarse István Friedman/Steve Faludi, de vader met wie ze lange tijd geen contact had. Hij overleed in 2015 als Stefánie Faludi. Lenteloos voorjaar, het bijna duizend pagina's tellende oorlogsdagboek uit de jaren 1940-1941 van Hanny Michaelis (1922-2007), werd door De Wereld Draait Door tot boek van de maand november verkozen. Hans Vervoort tracht in 123 bladzijden Het raadsel Joop van Tijn te ontrafelen. En ten onrechte onvermeld gebleven: Antisemitisme, actualiteit van een historische ontwikkeling van Klaas A.D. Smelik.

Engelstalig: Hot Milk van Deborah Levy, dat was genomineerd voor de Man Booker Prize en nu is opgenomen in de top-100 van The New York Times Notable Books List 2016. Lees op nytimes.com waarom.

Vers uit de ramsj geplukt:
Schaakkampioen Garry Kasparov zette in Winter is coming zijn gedachtes op papier: why Vladimir Putin and the enemies of the free world must be stopped. Actueler dan ooit!
The Golden Age Shtetl: A New History of Jewish Life in East Europevan Yohanan Petrovsky-Shtern, hoogleraar Joodse studies aan de North-Western University, beschrijft de vijftig jaar tussen 1790 en 1840, toen Joden, Polen en Russen in vrede en respect met elkaar samenleefden. En niet minder actueel: Angst van Jan Tomasz Gross is een studie naar het naoorlogse antisemitisme in Polen na Auschwitz.

En verder:

 • Zondag 11 december om 15.00 uur in de Amsterdamse Boekhandel: “Maison de Bonneterie” met Vivian Colland en Mariette Koster, nazaten van de oprichters van Maison de Bonneterie, in gesprek met Petra Laseur over de geschiedenis van de Bonneterie en het prachtige boek dat daarover is gemaakt.
 • Over het boek van Susan Faludi verscheen in juni van dit jaar een artikel annex recensie.
 • Het tweede deel van Lenteloos voorjaar verschijnt in 2017.
 • Nog meer vooraankondiging: van Leon de Winter verschijnt bij zijn nieuwe uitgeverij Hollands Diep De dood van Europa, een ijzingwekkende roman over de gevaarlijke cocktail van maatschappelijke onvrede en migratie.
 • Sechel, de studievereniging van de opleiding Hebreeuwse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, zoekt aanvulling voor haar boekwinkeltje! Boeken over het jodendom, de Hebreeuwse taal, de Joodse diaspora of Israël die bij u in de weg staan, zijn bij Sechel welkom: de opbrengst komt ten goede aan Sechel!

Maestro Jules onthult…

Maestro Jules onthult…

Wie bij Crescas wel eens een cursus van dirigent Jules van Hessen heeft bijgewoond, weet hoe hij, enthousiast en met veel liefde en gevoel voor humor, over muziek vertelt. Zelfs composities die u denkt te kennen, blijken geheimen te verbergen. Jules brengt ze aan het licht en weet uw luistergenoegen enorm te verhogen.

Eind oktober startte in TivoliVredenburg een nieuwe serie Meesterwerk in Concert - Maestro Jules onthult…. Tsjaikovski’s Romeo en Julia, Rachmaninov’s Tweede Pianoconcert en Beethovens Vijfde Symfonie kregen de maestro Jules behandeling: vóór de pauze kwamen de geheimen achter de meesterwerken aan bod, waarbij het orkest de cruciale fragmenten, bijzondere solo’s en spannende overgangen speelde – en na de pauze werd het complete stuk uitgevoerd. Deze drie concerten werden voor televisie opgenomen en zullen op 24,25 en 26 december op NPO2 (AVROTROS) te zien zijn.

Maar deze succesvolle serie is nog in volle gang: het eerstvolgende concert is op donderdag 22 december. Dan dirigeert Jules van Hessen de 8e symfonie van Antonin Dvorák in zijn geheel, en voorziet het werk voor de pauze van allerlei toelichtingen, achtergronden en verhalen die als een wegwijzer door het stuk leiden.

Zie voor praktische informatie en kaartverkoop op tivolivredenburg.nl/.

Wist u dat Jules van Hessen voor Crescas de online cursus Joodse Muziek - van Awinoe Malkénoe tot West Side Story heeft opgenomen? Verhelderend en onderhoudend!

Lev Cinema: Yalom's Cure

Lev Cinema: Yalom\'s Cure

De tweede film van de filmcyclus over Joodse denkers die Crescas i.s.m. JMW organiseert in LEV is Yalom's Cure, een portret van schrijver en psychotherapeut Irvin Yalom. De film is een biografie, maar ook zoveel méér: Yalom deelt vanuit zijn persoonlijke beleving en ideeën zijn visie op het leven, in goede en in moeizame tijden.

Yalom's Cure wordt ingeleid door psychotherapeute Thea Koster, en na afloop van de film is er ruimschoots gelegenheid om na te praten.

Om 18.00 uur is er soep en een broodje, om 18.30 uur begint de inleiding, en aansluitend wordt de film vertoond.

Informatie en aanmelding bij Lev-JMW: 020-5776588 of lev@joodswelzijn.nl.
Graag bij uw aanmelding aangeven of u met of zonder eten wilt deelnemen. Kosten per film - 'met' €15, 'zonder' €10.

Gesproken woorden

Gesproken woorden

Op wetenschappelijk gebied is er deze maand weer veel te genieten.

 • Onder de titel Onbekend bemind interviewen Corine Koole en Ronit Palache dinsdag 13 december in de Rode Hoed 'Onbekende Nederlanders' in een intieme, talkshow-achtige setting over wat hun ziel beroerd, wat hen blij, bang of gelukkig maakt.
  Lees meer op rodehoed.nl.
 • Bij Spui25 is woensdag 14 december de Nederlandse wetenschapshistoricus Floris Cohen te gast om te spreken over het spanningsveld tussen wetenschap en religie. Heeft de wetenschap iets heel gelaten van de religie? Felix Cohen wordt hierover geïnterviewd, en Cohen zelf gaat in gesprek met niemand minder dan Albert Einstein over diens kosmische religie.
  Meer informatie en aanmelding op spui25.nl.
 • Socioloog en filosoof Zygmunt Bauman geeft vrijdag 16 december 2016 een publiekslezing over een bijzonder actueel thema: Between separation and integration: Strategies of cohabitation in the era of diasporization and Internet.
  Meer informatie op tijd en plaats op knaw.nl.
 • In Café De Nieuwe Liefde in Amsterdam gaat vrijdag 16 december Daphne Bunskoek in haar talkshow in gesprek met onder meer Ronit Palache. Een leuk programma met boeiende gasten én de mogelijkheid om een hapje te eten.
  Meer informatie op denieuweliefde.com.

Muziek!

Muziek!

Deze week maakten we voor u een keuze uit het muzikale aanbod voor de komende tijd.

 • Maandag 12 december speelt het Jacques Thibaud Ensemble in Splendor in de Nieuwe Uilenburgerstraat het laatste Uilenburger Concert van 2016. Eleonore Pameijer (fluit), Burkhard Maiss (viool), Hannah Strijbos (altviool) en Bogdan Jianu (cello) spelen muziek van Paul Hermann, Bohuslav Martinu, Paul Ben-Haim en Rosy Wertheim. Van de laatste klinken de Drie voorspelen voor Lanceloet.
 • De precieze locatie in Amstelveen blijft nog even geheim, maar zet zaterdag 17 december vast in uw agenda als u van live rockmuziek houdt. Yuval Niv, Yonatan Fridge, Gidi Herz, Tomer Levy en Amit Shtriker vormen tezamen de cover band Live. Speciaal voor Chanoeka stelden ze een programma samen met de lekkerste Israëlische rocknummers. Waar Live te horen zal zijn, wordt tijdig op de evenementpagina op Facebook bekendgemaakt. We hebben zelfs een voorproefje voor u!
 • Het Israëlische Jerusalem Kwartet speelt dinsdag 13 december in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Op het programma: 3 strijkkwartetten van Antonin Dvorák.
 • Twee werken van hedendaagse Israëlische componisten staan op het programma van de Israëlische contrabassist/slagwerker/koperblazer Ilya Zilblat en zijn vaste muzikale partner, de Catalaanse zangeres Elisenda Pujals Tarde. Ze zijn te horen op zondag 18 december om 14.00 uur in het Van Abbemuseum in Eindhoven.
 • In het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam spelen woensdag 21 december violiste Liza Ferschtman en clavecinist Jonathan Cohen de Rozenkranssonates van de Boheemse barokcomponist Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644-1704).
 • De Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam is op 28 december het podium voor het Chanoeka Concert 2016, waarvoor een indrukwekkend aantal Joodse muziekspecialisten bijeen is gebracht. Onder hen chazzan Israel Nachman Tordjman van de Tel Aviv International Synagogue. De Kleine Zaal biedt plaats aan 437 mensen, dus wacht niet te lang! Op YouTube kunt u chazzan Nachman alvast horen.
 • Cultureel centrum MEZRAB in Amsterdam ontvangt donderdag 29 december de Amsterdam Klezmer Band.
 • Het nieuwe jaar wordt in Pulchri Studio in Den Haag op 8 januari muzikaal ingeluid met een koffieconcert door zangeres Shura Lipovsky en de Shtetl Band Amsterdam.

Uit de Joodse Canon
Twintigste eeuw: eeuw van extremen

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

Over een paar weken zal de burgemeester van Amsterdam traditiegetrouw de olielampjes op de reusachtige chanoekia op de Dam aansteken. Ieder jaar weer een bijzonder moment dat veel bezoekers trekt.
Chanoeka valt in 2016 samen met Kerstmis: het eerste kaarsje in de chanoekia wordt aangestoken op 24 december.

In de 21e eeuw is als Jood zicht- en herkenbaar zijn voor een toenemend aantal mensen niet meer zo vanzelfsprekend. Dat was enkele decennia geleden wel anders. Lees in het lemma Twintigste eeuw: eeuw van extremen in de Canon van 700 jaar Joods Nederland een terugblik op de stand van Joodse zaken in de steeds multiculturele Nederlandse samenleving na de Tweede Wereldoorlog.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Op de website van het Prins Bernhard Cultuurfonds staat vermeld dat documentairemaakster Heddy Honigmann een eigen CultuurFonds op Naam krijgt, een dubbele koved, omdat ze ook al de oeuvreprijs van het PBC had ontvangen
 • Kugelgate, kende u dat begrip al? De Forward legt het haarfijn uit!
 • Voor het eerst in meer dan 5000 jaar lopen in Israël weer vierhoornige Jacobschapen rond. Times of Israel bericht erover.
 • Het feministische periodiek Lilith had een gesprek met radiopresentator Lea Donella naar aanleiding van een artikel dat zij publiceerde op de website van National Public Radio.
 • Chrismukkah, Jew Year's Eve, alle bijbehorende parafernalia zijn te koop, en de Atlanta Jewish Times weet waar.
 • In The Guardian een artikel over Joodse humor ('and where to find it'). Ook in Moment Magazine Joodse humor, in een gesprek met de Briste komiek Andy Zaltzman.
 • Koraal dat groeit in de woestijn en kan worden gebruikt voor gebitsprotheses, uitgevonden in Israël, en Israel21c schrijft erover.
 • Hoe zat het ook alweer met Esperanto? Philologos onderzocht voor Mosaic de al-of-niet Joodse oorsprong van deze 'wereldtaal'.

Website van de week
Atlas Obscura

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Deze week stellen we u voor aan de bruisende website Atlas Obscura, the definitive guide to the world's wondrous and curious places.
Als u digitaal op ontdekkingsreis wilt, dan is dít uw startplaats.
Steden, bijzondere gebouwen, wonderbaarlijke verhalen en hun achtergrond, Atlas Obscura weet ervan en brengt u erheen.

Een zelf gekozen zoekterm levert een lijst met locaties en een gemarkeerd kaartje op, met daaronder verhalen die een relatie hebben met het onderwerp. Maar pas op: wat al te zeer voor de hand ligt, zult u hier niet vinden! Wailing Wall bijvoorbeeld is hier niet te vinden, maar Jerusalem levert wel weer verrassende zoekresultaten op.

Natuurlijk waren wij nieuwsgierig wat we te zien zouden krijgen als we in het zoekveld 'Israel' zouden intikken. Dat valt helemaal niet tegen: u bent meteen buiten de gebaande toeristische paden!
We zochten ook op 'Jewish', en ook dat levert veel bijzondere locaties op.

Atlas Obscura organiseert ook allerlei activiteiten, zoals reizen naar bijzondere plaatsen. U vindt ze, mét locaties op het kaartje, onder Events. Ook al gaat u niet mee, alleen lezen over de onderwerpen is een groot genoegen.

Atlas Obscura is ook te vinden op de sociale media Facebook, twitter, instagram en pinterest.

Alle feitelijke informatie óver Atlas Obscura is helemaal onderaan de pagina ondergebraacht. Daar kunt u zich ook aanmelden voor de AO nieuwsbrief.

In the Picture
Prayer Of The Mothers / Tefilat Haimaot

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Op 4 oktober 2016 begonnen twintig Israëlische vrouwen, Joods en Moslim, onder de naam Women Wage Peace (Vrouwen Voeren Vrede) aan een vreedzame protestmars vanuit het noorden van Israël. Op 19 oktober bereikte de stoet, die was uitgegroeid tot ruim vierduizend vrouwen, Qasr el Yahud bij Jericho. Daar baden ze gezamenlijk voor vrede. De Palestijnse deelneemsters mochten niet verder, maar de Israëlische vrouwen liepen daarna door, richting Jeruzalem.

Daar verzamelden zich diezelfde avond 15.000 vrouwen én mannen bij het huis van premier Benjamin Netanjahoe voor een vreedzame, maar zeer emotionele demonstratie.

Het lied dat de vrouwen zingen en klinkt onder de fraai gemonteerde vbeelden, werd geschreven door de Israëlische singer-songwriter Yael Deckelbaum. Op haar website is de tekst in drie talen te vinden.

The Washington Post besteedde op 19 oktober aandacht aan de mars en de demonstratie.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
9 - 16 december

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. Kijktips voor deze week zijn: deel twee van Kanarie in de kolenmijn, op zondagavond, waarin Hanneke Groenteman in Groot-Brittannië 'het andere gezicht van het antisemitisme' onderzoekt. En woensdagmiddag de enige, zeer complete documentaire over de legendarische violist Jascha Heifetz op (Stingray) Brava.


vrijdag 9 december

 • Arte tv, 21.45: No Direction Home: Bob Dylan. Muziekdocumentaire uit 2005 van Martin Scorsese over een van de meest invloedrijke en innovatieve muzikanten ooit, die in 1941 ter wereld kwam als Robert Allen Zimmerman.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 02.00: Woord. Verrassende verzamelplaats voor verhalende radio, met korte en lange, nieuwe en oude documentaires, hoorspelen, waargebeurde verhalen en sprookjes.

zaterdag 10 december

 • NPO Cultura (NTR), 8.00: NPO Radio 2 presenteert. Afl.: Lahav Shani dirigeert Tsjaikovski's - Vijfde symfonie in e, op. 64.
 • Arte tv, 10.40: Lauf Junge lauf. De achtjarige Srulik vlucht in 1942 uit het getto van Warschau, sluit zich in een bos aan bij een groep kinderen en overleeft de oorlogsjaren door een andere identiteit aan te nemen.
 • NPO Cultura (NTR), 16.11: Annie Leibovitz: Life Through a Lens. Documentaire uit 2008 van Barbara Leibovitz over haar zus, de gevierde portretfotografe Annie (1949). 'I'm not a practicing Jew, but I feel very Jewish.'
 • NPO Cultura (NTR), 21.30: Het uur van de wolf. Afl.: Leonard Cohen - I'm Your Man. In deze muzikale documentaire uit 2005 vertelt Cohen (1934-2016) over zijn veelbewogen leven, zijn zielenroerselen en over de echte Suzanne, geïllustreerd met uniek beeldmateriaal uit zijn persoonlijke archief.
 • BBC 2, 22.45: Robert Rauschenberg: Pop Art Pioneer. Documentaire over de Amerikaanse beeldend kunstenaar Robert Rauschenberg (1925-2008), aan wie deze maand een overzichtstentoonstelling is gewijd in Tate Modern in Londen.

zondag 11 december

 • NPO 2 (EO), 19.20: De kanarie in de kolenmijn. Afl. 2: Engeland. Hanneke Groenteman onderzoekt in Groot-Brittannië ‘het andere gezicht van antisemitisme’, het politiek en intellectueel antisemitisme. Een land dat de Sjoa niet heeft gekend, altijd ruimte heeft geboden aan zijn Joodse inwoners, lijkt nu openlijk antizionistisch en wordt door velen ervaren als antisemitisch. Hanneke spreekt in Manchester en Londen verschillende mensen en peilt het sociale klimaat in Engeland. Wat speelt zich af in de politiek en hoe heftig is de sfeer op de universiteiten?
 • FOX, 21.00: Kill Your Darlings. Drama uit 2013 over de beginjaren van de Beat Generation. De jonge, naïeve Allen Ginsberg ontmoet schrijvers Jack Kerouac en William Burroughs. In 1944 raken de drie betrokken bij de beruchte moord op Burroughs jeugdvriend David Kammerer.

maandag 12 december

 • HBO, 13.10: Risen. Bijbels drama uit 2016. De Romein Clavius moet in opdracht van Pontius Pilatus onderzoek doen naar de geruchten over een uit de dood herrezen Joodse Messias en het lichaam zien te vinden van deze Yeshua/Jezus, om een dreigende opstand in Jeruzalem bijtijds de kop in te drukken.
 • NPO Cultura (NTR), 17.50: Het uur van de wolf. Afl.: Leonard Cohen - I'm Your Man. In deze muzikale documentaire uit 2005 vertelt Cohen (1934-2016) over zijn veelbewogen leven, zijn zielenroerselen en over de echte Suzanne, geïllustreerd met uniek beeldmateriaal uit zijn persoonlijke archief.
 • NPO Cultura (NTR), 23.15: NPO Radio 2 presenteert. Afl.: Lahav Shani dirigeert Tsjaikovski's - Vijfde symfonie in e, op. 64.

dinsdag 13 december

 • Arte tv, 17.30: Die Hängenden Gärten von Babylon. Britse documentaire uit 2014 over recent archeologisch onderzoek dat veel vragen over de legendarische 'Hangende tuinen van Babylon' kan beantwoorden.

woensdag 14 december

 • Stingray Brava, 16.53: Jascha Heifetz: God's Fiddler. Documentaire uit 2011 over violist Jascha Heifetz die alleen met perfectie genoegen nam. Aan de hand van niet eerder vertoonde bewegende beelden en foto's uit het familie-archief leert u deze prestigieuze concertartiest kennen.
 • Arte tv, 22.05: Kann man Gott beleidigen? Documentaire uit 2016 over blasfemie en hoe kunstenaars daarmee omgaan in een wereld waarin religie een steeds belangrijkere rol speelt.
 • NPO 2 (EO), 22.55: 2Doc. Afl.: Echo's van een oorlog, het geslacht Asser - Croiset. De lange arm van de Tweede Wereldoorlog reikt tot in 2016 en vermoedelijk ook nog lang hierna. Dat geldt zeker voor de journalist, tekst- en liedjesschrijver Eli Asser (1922) en zijn nazaten. Journalist Frénk van der Linden en regisseur In-Soo Radstake proberen een groot persoonlijk en historisch drama te ontrafelen.

donderdag 15 december

 • HBO, 22.10: This Is Where I Leave You. Komedie uit 2014 naar het gelijknamige boek van Jonathan Tropper over zeven dagen sjiwwe zitten met familie die tien jaar lang geen dag meer met elkaar heeft doorgebracht.

vrijdag 16 december

 • NPO Radio 1 (VPRO), 02.00: Woord. Verrassende verzamelplaats voor verhalende radio, met korte en lange, nieuwe en oude documentaires, hoorspelen, waargebeurde verhalen en sprookjes.

(advertenties)


banner propra banner jonet banner joodsamsterdam banner sivmo banner blankevoort banner givat banner luna3 banner meldpunttaal banner venstra banner amphora banner israelactietwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven