vrijdag 4 november 2016

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 4 november 2016 jaargang 12, nummer 39
Onze columnisten deze week
 

20 november: één dag wereldwijd samen leren

20 november: één dag wereldwijd samen leren

De jaarlijkse Global Day of Jewish Learning, in 2016 alweer voor de zevende keer, is voor steeds meer mensen een punt in de tijd waarnaar al maanden van te voren wordt uitgekeken. De gedachte om één dag per jaar met Joden over de hele wereld gezamenlijk te leren inspireert en geeft een intens gevoel van verbondenheid. Zondag 20 november is onze rabbinica-docent Leo Mock degene die de dag en het thema bij u inleidt en u begeleidt bij de studie en discussies.


Het onderwerp waarover wordt gelernd, is uitermate actueel: Under the Same Sky: “The Earth is Full of Your Creations”. Leidraad zijn woorden uit psalm 24 van Koning David: "U hebt ze alle met wijsheid gemaakt, de aarde is vol van uw schepselen".
Tijdens de studiedag worden vragen aan de orde gesteld als: hoe gaan wij om met de onmetelijke schoonheid van de natuur op onze prachtige wereld; hoe voorzien wij de mensheid op die wereld van voedsel dat ecologisch, milieubewust en met oog voor de seizoenen geproduceerd is?
Het zijn vragen die iedereen zichzelf zou moeten stellen, en tegelijk is het thema van deze Global Day uitermate Joods te noemen, denk aan het sjemita-jaar, de cyclus waarbij de aarde iedere zeven jaar 'sjabbat' heeft, een periode van rust waarin de grond zich kan herstellen van jaren van productiviteit.

Voor de organisatie van de Nederlandse Global Day of Jewish Learning 2016 tekenen zoals gebruikelijk Crescas en Stichting PaRDeS.

Wacht niet te lang met inschrijven: de ervaring heeft geleerd dat er elk jaar meer leergierigen zijn dan plaatsen. De kosjere lunch, een drankje en wat lekkers zijn inbegrepen voor alle cursisten.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Symposium: Tradition & Modernity in Ets Haim

Symposium: Tradition & Modernity in Ets Haim

Het vierhonderjarig bestaan van Ets Haim Livraria Montesinos, de oudste nog functionerende Joodse bibliotheek ter wereld en een van de kroonjuwelen van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam, is dit jaar al een aantal malen onder de aandacht gebracht. Het jubileum is nu aanleiding voor het internationale symposium Tradition & Modernity in Ets Haim op donderdag 24 november, dat door het Joods Historisch Museum en het Menasseh ben Israel Instituut is georganiseerd.


De lezingen door wetenschappers uit Amsterdam, de Verenigde Staten en Israël vinden merendeels plaats in de prachtige Wintersnoge.

Op de website van het Menasseh ben Israel Instituut vindt u het volledige programma én een link om u aan te melden.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week beginnen we met het tot nu toe onbekend gebleven oorlogsdagboek van Carry Ulreich (1926) 's Nachts droom ik van vrede. Vers van de pers komt Het duel van David Grossman, een spannend verhaal over de ongewone vriendschap tussen de twaalfjarige David en Heinrich Rosenthal, een man van zeventig.


Even opmerkelijk is de geschiedenis van de paradoxale tweeling Perle en Stacha die Affinity Konar opschreef in Mischling. En als extraatje Hatikva, het derde deel van het stripverhaal De Joodse brigade, dat werd getekend en geschreven door Marvano (pseudoniem van de Belg Mark van Oppen, 1953).

Engelstalig: The People and the Books, 18 Classics of Jewish Literature geschreven door Adam Kirsch, onderzoekt de rijke literaire traditie van het jodendom, van de Tora tot heden. Tablet Magazine publiceert het hoofdstuk over Glickl van Hameln en de Tsenerene, de Tora in het Jiddisj.

Vers uit de ramsj geplukt: Rome Athene Jeruzalem, Leven en werk van Prof. Dr. David Cohen, van Piet Schrijvers. Landgenoten van de Deense historicus Bo Lidegaard behandelt, aan de hand van veel niet eerder gepubliceerd materiaal, het 'wonder van Denemarken', en A painter's progress - a portrait of Lucian Freud, de prachtige biografie die David Dawson schreef over de kunstenaar voor en met wie hij bijna twintig jaar werkte.

En verder:
- 30 november verschijnt Etty Hillesum in weerwil van het Joodse vraagstuk, deel 8 in de serie Etty Hillesum Studies.

Boeken boeien en binden

Boeken boeien en binden

De WIZO-Literatuurprijs voor Joodse of Israëlische schrijvers beleeft dit jaar haar eerste lustrum. De winnaar van 2016 wordt bekendgemaakt tijdens een literaire middag op zondag 20 november in boekhandel Van Rossum in Amsterdam.

Net als vorige jaren is de prijsuitreiking ingebed in een feestelijke én informatieve bijeenkomst, waarbij journaliste en schrijfster Daphne Meijer de verschillende onderdelen aan elkaar praat.


Voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaar gaat Jessica Meijer in gesprek met Bronja Prazdny over haar debuut Verloren taal. Daarna vertelt Lidewijde Paris, voorheen uitgeefster van Nieuw Amsterdam, schrijfster van Hoe lees ik en initiatiefneemster van De Lees!ambassade hoe literatuur 'werkt' en op welke manieren je literatuur kunt lezen.

De WIZO leesclubs van Nederland lazen voor de vijfde editie van de WIZO-Literatuurprijs Een nacht Markovitsj van Ayelet Gundar-Goshen, Het eerbetoon van A.B. Yehoshua, Komt een paard de kroeg binnen van David Grosssman, Om niet te verdwalen van Patrick Modiano, Onder tafel van Mia Davidson en Als de abrikozen morgen bloeien van Jessica Soffer. De winnaar van de prijs wordt bepaald op basis van hun beoordelingen.

U bent van harte uitgenodigd de prijsuitreiking bij te wonen. Meer informatie over het programma en het bestellen van toegangskaarten vindt u op literatuurprijs.wizo.nl.

In de Digibieb
Gisteren komt nooit weerom...

In de Digibieb

Elders in deze nieuwsbrief vindt u een film die dezelfde titel draagt als Meyer Sluysers beroemde boek Gisteren komt nooit weerom….
De combinatie van de twee is indrukwekkend: het leven zoals zich dat afspeelde tussen Waag en Weesperplein en door Sluyser op onnavolgbare wijze werd vastgelegd, krijgt daarin een levendige illustratie.
De film heeft Die en die is er nóg (1951) als rode draad.
Is hier sprake van titelverwarring?


Nee, in het geheel niet. Uitgeverij Bas Lubberhuizen bracht in het jaar 2000 de mooiste en ontroerendste verhalen uit de bundels van de Amsterdamse journalist Meyer Sluyser (1901-1973) over de vroegere jodenbuurt van Amsterdam, waaronder Die en die is er nóg, in Gisteren komt nooit weerom… bijeen.

Sluysers herinneringen worden gekenmerkt door een even scherp als mild opmerkingsvermogen, zonder daarbij de harde realiteit uit het oog te verliezen.

In de Joodse Bibliotheek vindt u alle verhalenbundels van Meyer Sluyser die de basis vormen voor de uitgave uit 2000. Een aantal van zijn boeken is ook als hoorspel te beluisteren.

De boeken in de Joodse Bibliotheek zijn online te lezen en/of te downloaden.

http://www.joodsebibliotheek.nl/auteur/4Eo/Meyer-Sluyser/boek/yEo/Gisteren-komt-nooit-weerom-…/1/

De Tent van Abraham

De Tent van Abraham

Drie avonden in november ontmoeten Joden, christenen en moslims in Groningen elkaar om gezamenlijk teksten te lezen uit Tenach, Bijbel en Koran.
Plaats van handeling: een moskee, een kerk en een synagoge.

De focus ligt op ongemakkelijke teksten over geweld, oorlog en intolerantie die in deze 'heilige boeken' te vinden zijn.


De bijeenkomsten vinden plaats onder de titel De Tent van Abraham - Abraham speelt immers een grote rol in de drie genoemde geloofstradities. In een sfeer van harmonie en wederzijds respect gaan de deelnemers elkaar én zichzelf beter leren begrijpen. Wat voor antwoorden zullen zij weten te formuleren, en hoe eerlijk zullen zij durven zijn over het diepere effect dat ze hebben?

Meer informatie op synagogegroningen.nl. Direct aanmelden kan op detentvanabraham@gmail.com.
let op: het maximum aantal deelnemers is 20!

Inhoudelijke begeleiding: Egbert van Veldhuizen, Franklin Roos, Jannet Veenstra en Abdalla Feisal.

Belangstellenden kunnen zich voor deelname aanmelden via detentvanabraham@gmail.com.

Het maximaal aantal deelnemers is 20. Deelname op volgorde van aanmelding.

Plaats: afwisselend moskee, synagoge en kerk in de stad Groningen

Data: 9, 16 en 23 november 2016.

Tijd: 19.45 -22.00 uur.

De kanarie in de kolenmijn

De kanarie in de kolenmijn

Kent u de uitdrukking ‘de kanarie in de kolenmijn’? Hij is afkomstig uit de mijnbouw, toen mijnwerkers kanaries meenamen in de mijnschachten als ‘waarschuwingssysteem’ voor levensgevaarlijke gassen als koolstofmonoxide en methaan. Als de vogels stopten met zingen en stierven, was dat voor mannen het signaal zo snel mogelijk de mijn te verlaten. 'De kanarie in de kolenmijn' wordt tegenwoordig gebruikt als metafoor voor de gevaren die onze toekomst bedreigen.


In de driedelige televisieserie De kanarie in de kolenmijn die de Evangelische Omroep in december uitzendt, reist Hanneke Groenteman naar grote steden in Engeland, Frankrijk en Nederland waar van oudsher veel Joden wonen. Ze onderzoekt waarom ze zich er niet meer veilig voelen. Zijn er maatschappelijke veranderingen gaande waar Joden als eersten de gevolgen ondervinden, en zijn er parallellen aanwijsbaar in het verleden? Is antisemitisme daadwerkelijk toegenomen of is het een gevoel van onbehagen dat mogelijk ook andere bevolkingsgroepen ervaren? Hoe geldig zijn de Europese kernwaarden verbondenheid, tolerantie, solidariteit en vrijheid in deze tijd?

Hanneke Groenteman moest als Joodse peuter tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduiken. Deze levensbepalende gebeurtenis uit haar verleden neemt ze mee in haar zoektocht. Steeds vaker voelt ze zich persoonlijk geraakt als het gaat over antisemitisme en ze vraagt zich af of het antisemitisme daadwerkelijk toeneemt of dat het louter haar persoonlijk gevoel is dat haar zorgen baart, terwijl ze het lange tijd heeft weten te negeren.

In de aflevering over Nederland spreekt Hanneke ondermeer met Evelien Gans (bijzonder hoogleraar Hedendaags jodendom en antisemitismedeskundige), Max van Weezel (journalist) en Annemarie van de Weert (journalist en wetenschapper). Met onderwijzeres Trudy Coenen spreekt Hanneke Groenteman over polarisatie en extreme meningen in de klas, terwijl opperrabbijn Jacobs uit de doeken doet hoe hij het veranderende klimaat in zijn woonomgeving beleeft. In het Amsterdamse Buitenveldert en Geuzenveld vraagt Hanneke tot slot de meningen van jongeren op straat.

Cultuur!

Cultuur!

Wij maakten een keuze uit de vele culturele activiteiten die de komende weken overal in Nederland plaatsvinden.

 • Het Gebeurde: Muzikaal verteltheater door Thea van Rijsewijk. De voorstelling is een indringende monoloog op basis van de autobiografische verhalen van de Nederlands-Joodse schrijfster Marga Minco (1920)
  Zondag 6 november 2016, 16.00 uur, Onderduikmuseum Aalten.

 • PHILIP MECHANICUS - Wachten op transport. Elisabeth Oets brengt een hommage aan de grootvader die ze nooit heeft gekend, Philip Mechanicus (1889-1944). Ze vertelt, vanuit haar eigen familiegeschiedenis en perspectief, zijn levensverhaal aan de hand van fragmenten uit zijn indrukwekkende oorlogsdagboek In Depot.
  Woensdagmiddag 9 november, 14.00 uur, Middelburg.
 • Singer-songwriter Achinoam Nini, u wellicht beter bekend als Noa, komt voor een eenmalig concert naar Nederland! Haar prachtige stem en gepassioneerde manier van zingen behoeven nauwelijks uitleg.
  Woensdag 16 november, 20.30, TivoliVredenburg, Utrecht.
 • Maak kennis met leven en werk van Baruch Spinoza. Lezing door Rikus Koops, veelgeroemde 'hertaler' van Spinoza's Korte verhandeling van God, de mens en zijn welstand.
  Dinsdag 15 november, 20 uur, Synagoge Winterswijk.
 • Onderweg. Tentoonstelling met beeldend werk van Hanna Oren-Huppert (1946).
  Tot 8 januari 2017, Museum Sjoel Elburg.
 • Nesjomme: Van Oost Europa naar de Nieuwe Wereld, concert met Joodse muziek uit Oost-Europa door Eline van der Linden (zang en viool) en Flip de Liema (gitaar en begeleidende teksten). Het programma is een reis die uitkomt in de culturele smeltkroes New York, waar de traditionele muziek onder invloed van jazz, blues en musicals transformeerde.
  Zondag 13 november, 15.00 uur, Synagoge Delft.
 • Meezingconcert door het koor Sjier Chadasj onder leiding van dirigente Marcela Obermeister-Shasha en muzikaal begeleider Jo van Beusekom, en met de bijdrage van chazzaniem Daniel ten Brink, Anna de Voogt en Helma Blankman. U kunt gewoon komen luisteren en genieten, maar u kunt u ook actief meezingen: de teksten worden bij het concert in fonetische versie met vertaling uitgereikt.
  Zondag 20 november 14.00 uur, LJG Amsterdam

Joodse Begraafplaats Zeeburg: hoe nu verder?

Joodse Begraafplaats Zeeburg: hoe nu verder?

Op zondag 13 november wil de Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg in gesprek gaan met buurtbewoners en belangstellenden in Joodse geschiedenis over de toekomstige openstelling van de begraafplaats. De afgelopen jaren hield de stichting zich bezig met restauratie van een deel van de bewaard gebleven grafstenen. Nu is het moment gekomen om de balans op te maken: hoe gaan we verder en hoe kan dit bijzondere culturele monument breder bekend worden gemaakt?


Bart Voorzanger geeft een lezing over zijn onderzoek naar de vroegere indeling van de grafvelden en naar de sociaal-demografische kenmerken van de personen die hier begraven liggen. Bijzondere historische foto’s en kaarten staven zijn verhaal.

In de discussie na de lezing kunnen aanwezigen ideeën inbrengen over een bredere openstelling en bekendmaking van de begraafplaats.

De Culturele Ambassade van het Lloyd Hotel verzorgt aansluitend een rondleiding door de tentoonstelling ‘Landverhuizers in het Lloyd Hotel’, die met name over Joodse landverhuizers in het interbellum gaat.

De bijeenkomst wordt gehouden van 14.30 tot 17.00 uur in het Lloyd Hotel, Oostelijke Handelskade 34. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Graag vooraf aanmelden via eerherstelzeeburg@gmail.com.

Meer informatie over de begraafplaats en het belangrijke werk van de Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg op eerherstelzeeburg.nl.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • De verontrustende toespraak die Jonathan Sacks, emeritus-opperrabbijn van Groot-Brittanië, op 27 september heeft gehouden voor het Europees parlement, is niet onopgemerkt gebleven. Esther Voet vertaalde de tekst voor het NIW, OpinieZ scheef erover. Op de website van rabbi Sacks kunt u hem zelf aan het woord horen en zien.

 • De Joodse geschiedenis van het baseball in de VS, in Moment magazine.
 • Het artikel Knielen voor Hitler in De Groene Amsterdammer deed nogal wat stof opwaaien.
 • Wanneer de eerste Joden in Amerika arriveerden, is onderwerp van een tentoonstelling in de New-York Historical Society. DNAInfo schrijft erover.
 • Forward schrijft over de wedergeboorte van 'kosjere' humor aan de hand van zeven hedendaagse komieken.
 • Ribadavia is een pittoresk en zeer Joods stadje op de grens van Spanje en Portugal, maar de enige Joden die er komen, zijn toeristen. JTA ging op onderzoek uit.
 • Times of Israel maakte een lijstje van de meest 'Joodse' momenten in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Website van de week
Rabbis without Borders

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

De organisatie annex website Rabbis without Borders werd vijf jaar geleden opgericht om het begrip 'rabbijn' een bredere betekenis te geven.
Ruim 150 rabbijnen van diverse denominaties maken deel uit van het netwerk.
Joodse wijsheid kan een bron van welbevinden zijn voor iedereen, is de leidraad voor het werk van RWB. De startpagina is een fraai visitekaartje van de activiteiten van Rabbis Without Borders, met actuele blogposts en recente tweets.


About us gaat diep in op de missie en visie van RWB.

Ook al is Rabbis without Borders Amerikaans, wij meenden dat de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in de VS voldoende aanleiding vormen om RWB onder de aandacht te brengen. Een klein initiatief van tikoen olam dat grote impact kan hebben. Het gaat immers om de mensen in de zeer brede doelgroep.

Rabbis Without Borders is actief op Twitter en Facebook

In the Picture
Gisteren komt nooit weerom

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Cineast Theo van Haren Noman (1917) maakte in 1959 zijn tweede vrije film: Gisteren Komt Nooit Weerom…
In deze speelfilm, gebaseerd op het boek Die en die is er nóg (1951) van Meyer Sluyser, heeft de cineast in gereconstrueerde markt- en straatscènes en documentaire beelden het vooroorlogse Joodse leven rond het Waterlooplein vastgelegd, voordat de buurt door sanering definitief zou verdwijnen. Rode draad vormt de straatarme Jacob uit de Markensteeg.


Ook deel twee is op Vimeo te zien: https://vimeo.com/69872868

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
4 - 11 november

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. Wie 30 oktober onze filmdag over Ronit Elkabetz heeft gemist: vrijdag 4 november is haar laatste film, Gett, the trial of Viviane Amsalem, op tv.
De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn niet te vermijden, maar wie daar geen zin in heeft: maandag 7 november op Arte tv de prachtfilm Ivan de Verschrikkelijke (1944), ook politiek maar van geheel andere orde.


vrijdag 4 november

 • NPO 2 (NTR), 22.55: Gett - The Trial of Viviane Amsalem. Drama uit 2014 van en met Ronit en Shlomi Elkabetz over de zich voortslepende scheidingsprocedure voor de religieuze rechtbank.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 02.00: Woord. Verrassende verzamelplaats voor verhalende radio, met korte en lange, nieuwe en oude documentaires, hoorspelen, waargebeurde verhalen en sprookjes.

zaterdag 5 november

 • NPO 2 (NTR), 20.30: Verborgen verleden. Acht bekende Nederlanders gaan op zoek naar hun familiegeschiedenis. Afl.: Isa Hoes.
 • TV 5 Monde, 20.59: Les coups de coeur d'Alain Morisod. Aflevering gewijd aan zangeres Barbara (1930-1997), met onder meer Patrick Bruel.
 • NPO 2 (NTR/VPRO), 21.20: Andere tijden. Afl.: Ontsnappingsroute in de oorlog. In de Tweede Wereldoorlog bestaan er netwerken (goede en slechte) die mensen helpen ontsnappen uit het bezette Nederland.

zondag 6 november

 • NPO 1 (VPRO), 10.30: VPRO Vrije geluiden. Afl. met onder meer dirigent en componist Ivan Fischer en zijn dochter, de zangeres Nora Fischer. Hij spreekt over nieuwe muziek waaraan onze nieuwe tijd behoefte heeft.
 • NPO 2 (VPRO), 21.05: VPRO Tegenlicht. Afl.: Still Berning. Bernie Sanders, de meest glorieuze verliezer van Amerika kenmerkt niet het einde, maar het begin van een nieuwe politieke beweging.
 • Canvas, 21.05: The making of Spain: Blood and Gold. Historicus, journalist en schrijver Simon Sebag Montefiore neemt de kijker mee langs de belangrijkste steden van Spanje. Onderweg onthult hij de culturen en religies die Spanje hebben gevormd gedurende de voorbije twintig eeuwen en meer. Afl. 3: Nation. Voor Spanje breekt een gouden tijdperk aan. Koning Filips II is oppermachtig en is een tijdje koning van zowel Spanje als Engeland. Hij sticht Madrid.

maandag 7 november

 • NPO Cultura (NTR), 17.05: De kennis van nu. Afl.: De wetenschap van populisme. Wat niemand lange tijd voor mogelijk hield, is gebeurd: Donald Trump dingt mee naar het hoogste politieke ambt ter wereld, en krijgt against all odds steun van complete bevolkingsgroepen.
 • Arte tv, 23.15: Iwan der Schreckliche (Ivan Groznyj), biografisch drama uit 1945 van Sergej Eisenstein, in 2016 125 jaar geleden geboren. de film werd in september in Konzerthaus Berlin vertoond met de muziek van Sergej Prokofjev live gespeeld.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 0.00: Nooit meer slapen. Late night cultuurprogramma met in het eerste uur een lang studiogesprek waarin vaste presentator Pieter van der Wielen een gast uit de cultuur of de actualiteit ontvangt. Vandaag is dat schrijver Arnon Grunberg.

dinsdag 8 november

 • Verkiezingsdag en -nacht, mediabreed.

woensdag 9 november

 • NPO 2 (NTR/NOS), 22.55: 2Doc. Afl.: 180 graden ultraorthodox. Documentaire uit 2016 van Gideon Levy over de ultraorthodoxe Joodse gemeenschappen in Israël. Toetreden én uittreden hebben grote gevolgen en verlopen uiterst moeizaam.

donderdag 10 november

 • NPO 3 NTR), 21.00: Danny in Arabistan. De in Libanon geboren journalist/verslaggever Danny Ghosen reist naar de Gazastrook om te ervaren hoe het is om te moeten (over)leven in een stad die al tien jaar van de buitenwereld is afgesloten.

vrijdag 11 november

 • NPO Cultura (VPRO), 20.30: A Match Made in Heaven. Documentaire uit 2014 over daten en matchmaking in de wereld van ultraorthodoxe Joden.
 • NPO 2 (VPRO), 22.55: Eisenstein in Guanajuato. Biopic uit 2015 van Peter Greenaway (!) over Sergei Eisenstein, de wereldberoemde Russisch-Joodse filmregisseur.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 02.00: Woord. Verrassende verzamelplaats voor verhalende radio, met korte en lange, nieuwe en oude documentaires, hoorspelen, waargebeurde verhalen en sprookjes.

(advertenties)


banner israelactie banner amphora banner propra banner givat banner jonet banner limmoed_2016 banner blankevoort banner venstra banner luna3 banner meldpunttaal banner sivmo banner joodsamsterdamtwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven