vrijdag 28 oktober 2016

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 28 oktober 2016 jaargang 12, nummer 38
Onze columnisten deze week
 

De eindstrijd is begonnen

De eindstrijd is begonnen

Election Day 2016, dinsdag 8 november, is niet ver meer, maar de verkiezingen voor de volgende president van de Verenigde Staten zijn inmiddels, dank zij het early voting systeem, in volle gang.
In het merendeel van de staten kan in de periode voorafgaand aan de werkelijke verkiezingsdatum, in persoon of per post worden gestemd, hoewel de voorwaarden per staat verschillen.

Wat de debatten tussen de Hillary Clinton en Donald Trump en de verbijsterende ophef rondom de beide kandidaten, en niet te vergeten de voor ons nauwelijks te bevatten toon die deze verkiezingen kenmerkt, voor effect zullen hebben op de einduitslag, is nog niet te zeggen. Dat deze verkiezingen niet alleen voor Amerika maar ook voor de wereld van grote invloed zijn, staat buiten kijf.

In samenwerking met het NIW organiseert Crescas op zondag 6 november een Debatterij waar een aantal deskundigen met elkaar en met 'de zaal' in gesprek zullen gaan.
Het forum bestaat uit Bob Bragar, de in Nederland woonachtige Amerikaan was superdelegate (als vertegenwoordiger van democrats abroad) tijdens de laatste Democratische conventie, Paul Brill, buitenlandcommentator bij de Volkskrant en Amerika-kenner, Joep de Geus, voormalig voorzitter van het CIJO, Bart Schut, columnist en medewerker van NIW, gespecialiseerd in het Midden-Oosten en Yernaz Ramautarsing, publicist, opiniemaker, en voorstander van Trump.
De middag wordt geleid door Esther Voet, hoofdredacteur NIW.

De debattanten zullen hun standpunten uiteenzetten over de vraag wat de consequenties van de uitslag zouden kunnen zijn voor Joden in Amerika en wereldwijd, Israël en het Midden-Oosten. En stel dat ú had kunnen kiezen, wie had dan uw voorkeur gehad, en waarom?

Locatie: Crea, Nieuwe Achtergracht 170 in Amsterdam
Tijd: 15.00 tot 17.00 uur (zaal open om 14.30)

Kom meepraten, en meldt u snel aan op onze website, het aantal stoelen is beperkt!
ZONDER AANMELDING VOORAF GEEN TOEGANG!

Vrijwilligers gezocht!

Vrijwilligers gezocht!

Voor ons jaarlijkse kook-event 'Koken voor Beth Shalom', zondag 27 november, kunnen we nog wat helpende handen gebruiken voor assistentie in de keuken en het uitserveren en afruimen.
In de keuken is een ploeg keukenprinsen en -prinsessen aan de slag voor de feestelijke kosjere maaltijd waarmee Crescas 'de buren' bedankt voor de gastvrijheid: het merendeel van onze kookcursussen geven we al enkele jaren in de kosjere keukens van Beth Shalom.

Wilt u ook de mouwen opstropen en ons een paar uurtjes helpen? Laat het weten per mail naar info@crescas.nl of bel ons op 020-6402380.

Ook aan de fornuizen hebben we nog een paar plaatsen vrij - u kunt zich aanmelden op onze website!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: Amor fati & Tweestromenland, de bundeling van twee belangrijke werken van Abel Herzberg (1893-1989). Christophe Boltanski schreef met De schuilplaats meer dan 'zomaar' een onderduikverhaal. Grensleven van Dorit Rabinyan, is een 21e-eeuwse Romeo en Julia-geschiedenis.

Engelstalig: Murder, Inc. and the Moral Life: Gangsters and Gangbusters in La Guardia’s New York, het onderzoek van Robert Weldon Whalen naar de tijd waarin ook de good guys in New York gleufhoeden droegen, en niet alleen de mobsters uit Little Italy en Brooklyn. Een bespreking is te lezen in New York Times.

Vers uit de ramsj geplukt:
Licht beschadigde exemplaren van Je wist het toch van Josepha Mendels liggen in de uitverkoop, en ook You say potato, a book about accents, waarmee Ben en David Crystal in 2015 de top drie van de Jewish Book Week haalden, is tegen een zacht prijsje verkrijgbaar. Judaism, a way of being van David Gelernter benadert het jodendom op een voor iedereen inzichtelijke wijze.

En verder:

 • Er is een nieuwe editie van de 'Pimentel', de Hebreeuws-Nederlandse en Nederlands-Hebreeuwse woordenboeken van Jitschak Pimentel en Menachem Bolle. Beide delen, in totaal 1472 pagina’s, zijn nu in één band uitgegeven.
 • Op 10 november verschijnt het belangwekkende Gewone helden. De Dutch-Paris ontsnappingslijn 1942-1945, waarin Megan Koreman het verhaal vertelt van een groep mensen in Nederland, België, Frankrijk en Zwitserland die hun leven riskeerden om duizenden mensen te helpen vluchten voor de nazi’s.

We verloten een boek!

We verloten een boek!

Deze week verscheen Grensland, de nieuwe roman van Dorit Rabinyan (1974). Het boek werd in 2015 bekroond met de Bernstein Prize, een Israëlische literaire onderscheiding voor schrijvers tot vijftig jaar.
In weerwil van deze prijs is het boek in december 2015 ten prooi gevallen aan censuur door het Ministerie van onderwijs en sindsdien op scholen in Israël verboden. Reden: het zou huwelijken tussen Joden en Arabieren propageren en daarmee een gevaar vormen voor de identiteit van de staat Israël.

Grensland, in het Engels Borderlife getiteld (en daarmee dichter bij de Hebreeuwse titel geder hachaja), beschrijft de onmogelijke liefdesgeschiedenis tussen de Israëlische Liat en de Palestijnse Hilmi. Ze ontmoeten elkaar hartje winter in New York. Ze vinden warmte bij elkaar, en de realiteit van Israël is meestentijds ver weg, tot ze teruggaan naar huis, Tel Aviv en Ramallah.

Het juryrapport prijst Dorit Rabinyan voor haar vermogen om met cultuur, taal, kunst, plaats en tijd te goochelen en binnen de geloofwaardige plot, die zich afspeelt in New York, Tel Aviv en Ramallah, drie steden met grote symbolisch waarde, de perfecte balans te kunnen vinden tussen het persoonlijke en het politieke.

De uitgever stelde Crescas drie exemplaren van Grensland ter beschikking om onder de lezers van onze nieuwsbrief te verloten.
Stuur een mail naar info@crescas.nl met in de onderwerpregel 'Grensland'. In de nieuwsbrief van 4 november maken we de winnaar/winnares bekend.

The Guardian wijdde een artikel aan de censuurmaatregel.

The Stranger Next Door

The Stranger Next Door

In de Amsterdamse Transvaalbuurt is op 3, 4 en 5 november tussen 17:00 en 23:00 de videokunstroute The Stranger Next Door te bezoeken, een initiatief van Museum zonder Muren en gastcurator Eva de Carlo.

The Stranger Next Door heeft als ondertitel en mission statement 'Anders hoeft niet vreemd te zijn’. Daarmee speelt Museum zonder Muren in op actuele maatschappelijke vraagstukken. Buurtkinderen en leerlingen van de Nelson Mandela School, studenten van de Breitner Academie en internationale en nationale kunstenaars geven hún interpretatie op vragen als: Hoe kijk jij naar de ander? Hoe goed ken jij je buren? Wat vind jij vreemd? Vaak hebben we al een beeld van iemand, nog voordat we hem of haar leren kennen.

Op gevels van woningen wordt straks groots gebeamd, in ramen en vitrines zijn animaties te vinden en in poortjes en binnentuinen indringende projecties als face and faceless van Justen Ladda, portretten waar elk uiterlijk kenmerk uit verdwenen is. Wat rest zijn afbeeldingen van mensen zonder enige expressie, waar wij onszelf niet mee kunnen identificeren, die we niet in de ogen kunnen kijken.

Naast de getoonde videokunstwerken zijn er zes interactieve werken van Irma de Vries die met de augmented reality Mi Society AR app* werken. Download de app in de appstore en breng zelf de 6 Godinnen van AreMi tot leven.

Verdere informatie, waaronder een routekaart, is te vinden op museumzondermuren.com.

Seret Filmfestival 2016

Seret Filmfestival 2016

Van 5 tot en met 10 november 2016 vindt de Nederlandse editie van het Seret International filmfestival plaats. Bioscopen en filmhuizen in Amsterdam en Amstelveen, en dit jaar ook in Maastricht en Utrecht, vertonen veertien films en documentaires van Israëlische cineasten. het merendeel van de films, waaronder een aantal dat met internationale prijzen is bekroond, is niet eerder in Nederland te zien geweest.

De Israëlische filmindustrie is innovatief, dynamisch en gedreven, niet in de laatste plaats om de wereld te laten zien dat over Israël zoveel meer te te vertellen is dan 'het conflict'. De thema's van de films die Seret International heeft geselecteerd, laten zien dat ook in Israël mensen te maken hebben met universele thema's. Dat daarbij de politieke spanningen hun tol eisen is soms onvermijdelijk, maar niet allesoverheersend.

Seret International is precies hoe het zichzelf omschrijft: Films through Israel's Eyes.

Op de website van Seret International is het programma te downloaden. Ook beschrijvingen van de films zijn te bekijken, met daaraan gekoppeld de optie om direct tickets te boeken.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Voor de Forward begaf de niet-religieuze E,ily Bartin zich tussen de Satmar in Williamsbrug (NY).
 • De Marais in Parijs, van oudsher Joods, is aan het veranderen, ontdekte Times of Israel. Het medium zocht uit waarom.
 • Op het blog Jon Danzig's World een degelijk gedocumenteerd verhaal over de datum 10 maart 1933. Waarom lette de wereld toen niet veel beter op?
 • In een Arabisch paleis buiten Jericho is een een enorm tapijtmozaïek blootgelegd. Het was slechts één dag te zien, weet Times of Israel. Meer informatie op MEMO.
 • Jewniverse heeft een leuk artikel over The Sound of Music in het Ivriet.
 • Nagekomen bericht maar bijzonder interessant: Philologos onderzoekt in Mosaic Magazine Azazel (de zondebok), die verbonden is met Jom Kipoer.
 • Op Israel21C leest u over levensreddende smartphone apps.
 • Hebt u al een slowcooker? En wist u dat is superhandige kookinstrument een Joodse uitvinding is? Jewniverse weet er alles van.

'Het Shabbos Project' Nederland

\'Het Shabbos Project\' Nederland

Maar liefst vijftien NIK-sjoels nemen deel aan 'Het Shabbos Project'. Nederland sluit daarmee aan bij 85 landen, waar in 919 steden een speciaal sjabbatprogramma wordt georganiseerd. Wereldwijd staat de teller op ongeveer één miljoen deelnemers. Zoals de Global Day of Jewish Learning, dit jaar op 20 nobvember, Joden over de hele wereld bijeenbrengt in een lern-evenement (kijk op crescas.nl voor meer informatie), zo vormen de deelnemers aan The Shabbos Project op 11 en 12 november een wereldomspannende, onzichtbare keten tijdens tal van aan sjabbat gerelateerde activiteiten.

Het programma van de Nederlandse deelname is te vinden op shabbosnl.org.

De doelstelling van Het Shabbos Project is outreach, het versterken van Joodse identiteit en daarmee van de Joodse gemeenschap in haar geheel.
Het maakt niet uit of je wekelijks sjabbat viert of nog nooit een sjabbat hebt meegemaakt: iedereen kan de magie van sjabbat ervaren.

De Amerikaanse website theshabbosproject.org maakt op moderne wijze duidelijk wat de bedoeling is, waar de activiteiten plaatsvinden en wie hun medewerking verlenen om het evenement nóg aantrekkelijker te maken.

Uit de Joodse Canon
Buitenveldert en Amstelveen

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

Zondag 30 oktober wordt op de grens van Amsterdam Buitenveldert en Amstelveen 'Broodje Meijer' heropend, de in binnen- en buitenland vermaarde Joodse broodjeszaak.
Eind december 2015 sloot de sandwichshop in de Scheldestraat haar deuren, en lange tijd werd gevreesd dat daarmee het doek was gevallen over een stukje Amsterdams-Joodse geschiedenis dat in 1957 in het hart van de voormalige Jodenbuurt was begonnen.

De nieuwe locatie aan de Buitenveldertselaan 114 kon haast niet beter, zullen velen van u zeggen. Maar waarom?
Lees voor het antwoord op deze vraag het lemma 1958 Buitenveldert en Amstelveen in de Canon van 700 jaar Joods Nederland , waarin kort en bondig beschreven staat waarom er na de Tweede Wereldoorlog juist hier een vitaal en modern Joods leven tot ontplooiing kon komen.

Website van de week
Peres Center for Peace

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Daags voor de periode van Joodse feestdagen overleed oud-premier en oud-president van Israël Shimon Peres, de man die zijn leven in dienst stelde van de staat Israël. Crescas eert zijn nagedachtenis met aandacht voor wat Peres' levenswerk mag worden genoemd: een vreedzame samenleving in het Midden-Oosten.

Het Peres Center for Peace werd in 1996 opgezet door Shimon Peres (1923-2016), twee jaar nadat hem, samen met Jitschak Rabin en de Palestijnse leider Jasser Arafat de Nobelprijs voor de vrede was toegekend.

De kerntaak van het PCP is het bevorderen van vrede tussen Israël en de buurlanden en de Joodse en Arabische inwoners van het land. De projecten die daarvoor worden opgezet, richten zich op het breedst mogelijke spectrum van deelnemers. In Our Work is daarover meer te lezen.

In 2010 werd in het oude centrum van Jaffa het Peres Peace House geopend. Voor Shimon Peres moest het een bron van inspiratie en gedachten over vrede zijn, een plek waar in gezamenlijk overleg initiatieven zouden worden ontwikkeld om te komen tot samenwerking. In het Peres Peace House worden de archieven van Shimon Peres bewaard en is een 'vredesbibliotheek' in opbouw; het auditorium en de conferentieruimtes zijn zelden ongebruikt.

De website is in het Engels, het Ivriet en het Arabisch te lezen.

In the Picture
Verkenningen in zilver

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Beeldend kunstenaar Sharon Manassen vertelt over haar persoonlijke worsteling, vreugde en groei in relatie tot haar kunstwerken uit zilver.

Meer informatie over deze bevlogen kunstenares op dezilversmid.nl.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
28 oktober - 4 november

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Het zal niemand verrassen dat er veel aandacht is voor de Amerikaanse verkiezingen. En dat ongemeen felle verkiezingsdebatten in de Verenigde Staten niet van de laatste jaren zijn, laat de VPRO dinsdag 1 november zien in de documentaire Best of Enemies (NPO 2).

vrijdag 28 oktober

 • NPO Cultura (NTR), 21.30: Jean-Michel Basquiat: The Radiant Child. Documentaire uit 2010 over leven en werk van deze opmerkelijke kunstenaar, die slechts 28 jaar oud werd.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 02.00: Woord. Verrassende verzamelplaats voor verhalende radio, met korte en lange, nieuwe en oude documentaires, hoorspelen, waargebeurde verhalen en sprookjes.

zaterdag 29 oktober


zondag 30 oktober

 • NPO 2 (EO/JO), 15.40: Waarom haten ze ons? Documentaire-tweeluik waarin Gideon Levy van binnenuit onderzoekt hoe Joden omgaan met de gevolgen van antisemitisme en wat trauma's met hen doen.
 • Canvas, 20.55: The making of Spain: Blood and Gold. Historicus, journalist en schrijver Simon Sebag Montefiore neemt de kijker mee langs de belangrijkste steden van Spanje. Onderweg onthult hij de culturen en religies die Spanje hebben gevormd gedurende de voorbije twintig eeuwen en meer. Afl. 2: Reconquest. In het noorden is het christendom aan een heropleving bezig, en de moslimstaatjes vallen een voor een. In de 15de eeuw rest enkel nog de stadstaat Granada.

maandag 31 oktober

 • NPO 2 (KRO-NCRV), 20.55: 2Doc. Afl.: De dokter onder vuur. Documentaire van Frans Bromet over de wijze waarop artsen omgaan met fouten die ze hebben gemaakt of die hen worden aangerekend.

dinsdag 1 november

 • HBO, 20.30: Everything Is Copy. Fijnzinnig biografisch drama van Jacob Bernstein over zijn moeder, de Amerikaanse schrijfster Nora Ephron.
 • NPO 2 (VPRO), 22.55: 2Doc. Afl.: Best of Enemies. Documentaire uit 2015 waarin aan de hand van een ongekend fel televisiedebat tussen politieke tegenstanders in 1968 wordt aangetoond dat het huidige medialandschap in Amerika ongekend meedogenloos is.

woensdag 2 november

 • Arte tv, 21.50: Sex, Lügen und Social Media (Weiner). Amerikaanse documentaire (2016) van Josh Kriegman en Elyse Steinberg over voormalig Amerikaans congreslid Anthony Weiner.
 • NPO 2 (VPRO), 22.55: 2Doc. Afl.: Hillary Clinton: A Woman on the Edge. Deze documentaire uit 2016 geeft een kijkje achter de schermen van de race om het Amerikaanse presidentschap.
 • ZDF, 23.15: ZDFzoom. Afl.: USA - die gekaufte Demokratie? Hillary Clinton en Donald Trump zijn de minst geliefde kandidaten voor het presidentschap in de geschiedenis van de VS. Deze documentaire zoekt uit waarom.

donderdag 3 november

 • NPO 2 (NTR), 19.20: De kennis van nu. Afl.: De wetenschap van populisme. Wat niemand lange tijd voor mogelijkheid hield, is gebeurt: Donald Trump dingt mee naar het hoogste politieke ambt ter wereld, en krijgt against all odds steun van complete bevolkingsgroepen.
 • TV 5 Monde, 22.30: La Plage, Franse korte film uit 2015 van de jonge Israëlische filmmaakster Keren Ben Rafael.

vrijdag 4 november

 • NPO 2 (NTR), 22.55: Gett - The Trial of Viviane Amsalem. Drama uit 2014 van en met Ronit en Shlomi Elkabetz over de zich voortslepende scheidingsprocedure voor de religieuze rechtbank.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 02.00: Woord. Verrassende verzamelplaats voor verhalende radio, met korte en lange, nieuwe en oude documentaires, hoorspelen, waargebeurde verhalen en sprookjes.

(advertenties)


banner blankevoort banner limmoed_2016 banner amphora banner luna3 banner sivmo banner givat banner venstra banner propra banner israelactie banner jonet banner meldpunttaal banner joodsamsterdamtwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven