zondag 16 oktober 2016

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

zondag 16 oktober 2016 jaargang 12, nummer 37
Onze columnisten deze week
 

Kita Dalet: Ivriet voor gevordenden

Kita Dalet: Ivriet voor gevordenden

Er zijn nog plaatsen vrij in de cursus Kita Dalet die dinsdag 1 november van start gaat!
Dit is de cursus die bij uitstek geschikt is voor mensen die behoorlijk Ivriet spreken en schrijven en een gesprek kunnen voeren. Die vaardigheden worden verder uitgebouwd en uitgebreid met een volgend onderdeel van de grammatica: de onregelmatige werkwoorden.


Tijdens de 25 lessen van Kita Dalet maken we gebruik van de lesboeken 2000+ Sichot sjel Jom Jom, waarin vocabulaire en grammatica van de dialoogjes over alledaagse onderwerpen in oefeningen worden getraind. De pure grammatica komt aan de orde aan Ivriet Meberesjiet (deel 1 en 2 zijn in één band gebonden). Docente Shirley Ensel lardeert de lessen met filmpjes, liedjes en handige en leuke websites; de cursisten oefenen hun kennis van de taal op elkaar én in een korte spreekbeurt die ruim van te voren kan worden voorbereid.
En dat alles helemaal in overeenstemming met de missie van Crescas: leren is leuk!

[cursus7702[/cursus]

De wereld van uitgever Johan Polak

De wereld van uitgever Johan Polak

Zondag 6 november komt literatuurwetenschapper Koen Hilberdink (1957) vertellen over zijn biografie over het leven van uitgever, mecenas en classicus Johan Polak, die in 2017 zal verschijnen.
Het is niet de eerste publicatie die Hilberdink wijdt aan de man die aan de wieg stond van uitgeverij Athenaeum – Polak & Van Gennep. Ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van de uitgeverij in 2012 publiceerde Koen Hilberdink Boekenmanie, de geboorte van Johan Polak als uitgever.
Daarin beschrijft Hilberdink in een mooi geïllustreerde uitgave de jaren die voorafgingen aan de oprichting van uitgeverij Polak & Van Gennep in 1962, de voorloper van het huidige Athenaeum – Polak & Van Gennep.


In de lezing die literatuurwetenschapper Hilberdink op zondag 6 november in samenwerking met het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland voor Crescas zal geven, ligt het accent niet zozeer op Johan Polak als 'een mythe in de boekenwereld', maar meer op hoe Polak zich in de maatschappij van de jaren zestig van de vorige eeuw bewoog, als Jood, als homo en als linkse rakker.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Rob de Vries, held met jeugdige overmoed

Rob de Vries, held met jeugdige overmoed

In de publiciteit rond de voorstelling Westerbork Serenade van regisseur, acteur en scenarist Edwin de Vries, die eind oktober tweemaal wordt gespeeld in het Nationaal Holocaust Museum, komen telkens de woorden een bijna onvoorstelbare liefdesgeschiedenis tegen een decor van een afschuwelijke oorlog voorbij.

Het is inderdaad een aan het ongelooflijke grenzende verhaal over de Joodse acteur Rob de Vries (1918-1969), die tijdens de Duitse bezetting in het verzet ging en als lid van een Joodse ondergrondse mensen hielp ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg, het theater waar hij zelf nog tot in 1942 als acteur op de planken had gestaan. Eén van de wapenfeiten die De Vries' acterende zoon Edwin in het bijzonder fascineerde, betrof het huzarenstukje waarmee vader Rob in 1943 zijn grote liefde Hannelore Cahn uit Westerbork wist te smokkelen.
Dat werd het begin van het filmscenario Westerbork Blues, dat Edwin de Vries, in coproductie met het Singer theater in Laren, voor Theater na de Dam 2016 omwerkte tot Westerbork Serenade.

De eerste van twee voorstellingen in het Nationaal Holocaust Museum vindt plaats op donderdag 27 oktober, en is een samenwerking van Crescas met het Joods Cultureel Kwartier. Na afloop spreekt onze vaste interviewer Wil Parijs met Edwin de Vries; u kunt als toeschouwer deelnemen aan een Q&A.

Schrijf u in op onze website, er zijn nog twee plaatsen beschikbaar!

Global Day of Jewish Learning 2016

Global Day of Jewish Learning 2016

De derde zondag in november is traditioneel (nu voor de zevende keer) gereserveerd voor de Global Day of Jewish Learning. Over de hele wereld verspreid leren Joden op dezelfde dag over hetzelfde onderwerp: vorig jaar meer dan vijfhonderd studiegroepen in 42 verschillende landen.
Crescas tekent op zondag 20 november opnieuw voor de organisatie in Nederland, zoals gebruikelijk in nauwe samenwerking met Stichting PaRDeS. De dag wordt ingeleid en begeleid door onze rabbinica-docent Leo Mock.


Ook dit jaar wordt gelernd over een actueel thema: Under the Same Sky: “The Earth is Full of Your Creations”.
Tijdens de studiedag worden de woorden uit een van de psalmen van koning David (psalm 24:104), vanuit verschillende invalshoeken onder de loep genomen: U hebt ze alle met wijsheid gemaakt, de aarde is vol van uw schepselen.
Hoe gaan wij om met onmetelijke schoonheid van de natuur op onze prachtige wereld, hoe voorzien wij de mensheid op die wereld van voedsel dat ecologisch, milieubewust en met oog voor de seizoenen geproduceerd is? Het zijn vragen die iedereen zichzelf moet stellen, en tegelijk is het thema van deze Global Day uitermate Joods te noemen, denk aan het sjemita-jaar, de cyclus waarbij iedere zeven jaar de aarde 'sjabbat' heeft, een periode van rust waarin de grond zich kan herstellen van jaren van productiviteit.

Wacht niet te lang met inschrijven: de ervaring heeft geleerd dat er elk jaar meer leergierigen zijn dan plaatsen. De kosjere lunch, een drankje en wat lekkers zijn inbegrepen voor alle cursisten.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema. Ook deze week ontbreken de rubrieken 'Vers uit de ramsj geplukt' en 'En verder'. De rubriek 'Engelstalig' is er wel: vandaan met drie gedeeltes uit de Odessa Stories van Isaac Babel, verschenen in het nieuwe nummer van JewishFiction.net. De verhalen werden uit het Russisch vertaald door Boris Dralyuk.


In De dame in goud vertelt Anne-Marie O'Connor het verhaal van Klimts beroemde portret van de Weense Adèle Bloch-Bauer dat in handen viel van de nazi's. Meideles (de Engelse titel luidt Unterzakhn), van Leela Corman, is een fraaie graphic novel over de levens van de New Yorkse tweelingzusjes Esther en Fanya in de eerste decennia van de 20e eeuw. Kille mist van rechtshistoricus Raymond Schütz behandelt het beroepsmatig gedrag van het Nederlandse notariaat tijdens de Tweede Wereldoorlog.

En verder:

 • Woensdag 26 oktober is Mirjam Rotenstreich te gast bij Boekhandel Blankevoort in Amstelveen. Aanleiding is het verschijnen van haar nieuwe roman De stalkster. Zij zal geïnterviewd worden door haar redacteur Ad van de Kieboom, er worden fragmenten voorgelezen uit het boek en er zal volop gelegenheid zijn tot het stellen van vragen. De deur is open vanaf 19.30. Aanmelden: boekhandelblankevoort@planet.nl en telefonisch op 020-6455694.
 • Donderdag 27 oktober presenteert journalist en Crescas-columnist Salomon Bouman in Amsterdam zijn nieuwe boek Israël tussen hoop en vrees. Van socialistische pioniersgeest naar kapitalisme. Wilt u er bij aanwezig zijn? meldt u aan op marketing@aup.nl.

Radio en Televisie
14 - 21 oktober

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio.

zondag 16 oktober

 • NPO 2, 15:40: In dienst van de vrede, een portret van rabbijn Awraham Soetendorp (EO).

 • Arte, 20:15: Das Black Book (Zwartboek):WOII drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Carice van Houten, Sebastian Koch, Thom Hoffman en Halina Reijn. Als haar onderduikadres gebombardeerd wordt, probeert de Joodse Rachel over te steken naar bevrijd gebied. De vluchtpoging wordt verraden, maar Rachel weet te ontkomen en sluit zich aan bij het verzet.

 • National Geographic, 12:10: Nazi Megastructures. Nazi Megastructures is een Britse documentaire-reeks over de wapens en bouwwerken van Adolf Hitlers nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. De reeks bestaat uit 2 reeksen met in totaal 12 afleveringen.

 • National Geographic, 14:00: Inside world war II


maandag 17 oktober

 • TV5 Monde, 12:33: Hitler, mon grand-père. Veertig jaar geleden vertelde Jean-Marie Loret zijn kinderen Élisabeth en Philippe dat ze waarschijnlijk afstammelingen van Hitler zijn. Een lang bewaard en zwaar te dragen geheim van een verondersteld voorgeslacht. Nu keren deze Fransen zich tot de wetenschappen om de waarheid aan het licht te brengen. Zal de genetica een tipje van de sluier oplichten?

 • National Geographic, 14:00:Apocalypse, WWII. Een documentaire over de duistere dagen van 1940.

 • National Geographic, 02:00: Nazi Underworld.


dinsdag 18 oktober

 • National Geographic, 14:00:Apocalypse, WWII. Een documentaire over de duistere dagen van 1940.

 • National Geographic, 02:00: Nazi Underworld.


woensdag 19 oktober

 • NPO 2, 23:55: In dienst van de vrede, een portret van rabbijn Awraham Soetendorp (EO).

 • NPO Cultura, 20:30: 2DOC, de klimaatontkenners (VARA). Gideon Levy duikt in de wereld van de klimaatontkenners. We volgen de sporen van het geld in de industrie van de klimaatscepsis. Van oliebedrijven die malle wetenschappers betalen, tot de denktanks die de memo's schrijven voor de journalisten van FOX. En tot slot: Een federale overheid die wetten aanneemt om klimaatsceptische lessen op school mogelijk te maken.


donderdag 20 oktober

 • National Geographic, 14:00:Apocalypse, WWII. Een documentaire over de duistere dagen van 1940.

 • National Geographic, 02:00: Nazi hunters.


vrijdag 21 oktober

 • NPO Radio 1 (VPRO), 02.00: Woord. Verrassende verzamelplaats voor verhalende radio, met korte en lange, nieuwe en oude documentaires, hoorspelen, waargebeurde verhalen en sprookjes.

 • National Geographic, 14:00:Apocalypse, WWII. Een documentaire over de duistere dagen van 1940.

 • National Geographic, 02:00: Nazi hunters.


In the Picture
What Cheer?

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

What Cheer? is een korte film uit 2014 van de Amerikaanse cineast Michael Slavens. Deze dark comedy werd door het Jewish Film Institute uitgeroepen tot 'short of the week'. What Cheer? werd deze zomer bekroond met de 2016 Film Movement Award op het San Francisco Jewish Film Festival, die wordt uitgereikt voor achievement in short filmmaking that expresses the Jewish experience in a unique, original, and meaningful way, or provides a fresh perspective on diversity within the Jewish community.

Lees de recensie op shortoftheweek.com, en kijk ook eens op de website van What Cheer?

Bekijk de film hier


(advertenties)


banner meldpunttaal banner jonet banner joodsamsterdam banner sivmo banner blankevoort banner venstra banner givat banner amphora banner israelactie banner propra banner luna3 banner limmoed_2016twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven