zondag 9 oktober 2016

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

zondag 9 oktober 2016 jaargang 12, nummer 36
Onze columnisten deze week
 

Ronit Elkabetz

Ronit Elkabetz

Een van de bijzondere evenementen die we dit seizoen op de rol hebben staan is Remembering Ronit Elkabetz.
Zondag 30 oktober vertonen wij drie van haar, deels autobiografische, films. Gemaakt in 2004, 2008 en 2014 laten de films de groei zien van deze veel te jong overleden actrice en regisseur. Ronit Elkabetz (1964-2016) won de harten van het publiek, en haar onvergetelijke werk werd geregeld bekroond.


Elkabetz' onvoorwaardelijke toewijding aan de rollen die ze speelde, is onmiskenbaar.
In Ve'Lakachta Lecha Isha (2004) zien we haar als de ongelukkig getrouwde Viviane Amsalem die haar uiterste best doet de greep op zichzelf te behouden terwijl ze drie kinderen opvoedt, thuiswerk doet en haar veeleisende echtgenoot Elisha Ohaion, die het leven in het strakke keurslijf van de Marokkaans-Joodse tradities dwingt, ter wille probeert te zijn.
In Shiv'a (2008), volgen we Viviane en haar familie tijdens de sjiwwe, de Joodse rouwperiode van zeven dagen, na het overlijden van een van de broers van Elisha.
Gett (2014) vormt het sluitstuk van dit drieluik. In een zich eindeloos voortslepende rechtszaak voor het Bet Din (rabbinale rechtbank) probeert Viviane zich uit haar huwelijk te bevrijden. Buitengewoon ongemakkelijk om getuige van te zijn, maar zeer indrukwekkend!

We beginnen deze filmdag met een inleiding door Lievnath Faber, één van de oprichtsters van filmfestival Filmisreal. Na de eerste film serveren we een kosjere lunch (bij de prijs inbegrepen).
Voor de goede orde: de films zijn Engels ondertiteld.

Laat deze buitenkans niet lopen en meld u snel aan op onze website! Daar vindt u bovendien een interview met Ronit Elkabetz over Gett, en een trailer van die film.

Koken voor Beth Shalom

Koken voor Beth Shalom

Al een aantal jaren verleent Beth Shalom gastvrijheid door Crescas de keuken ter beschikking te stellen voor onze kosjere kookcursussen.
Ons dankjewel-gebaar is inmiddels een traditie: cursisten van Crescas gaan, bijgestaan door vrijwilligers voor allerlei hand- en spandiensten, de kosjere keuken in om een traditioneel Joodse maaltijd te bereiden voor de circa 120 bewoners van het Joods verzorgingstehuis Beth Shalom in Amsterdam Buitenveldert.


Ook dit jaar staat deze eenmalige keukenbrigade - zondag 27 november - weer onder leiding van kookdocent Danny Hovestad, die er voor zorgt dat er een lekker driegangenmenu met Hollandse kosjere gerechten op tafel komt.
Op het menu: groentesoep met parelgort en dille, een aardappel-ovenschotel, spruitjes met champignons, kipfilet met honing en als toetje: perenkugel!

Het is een echte win-winsituatie: de bewoners kunnen genieten van een heerlijk diner, en u als cursist leert al doende wellicht ook nog iets bij over de Joodse keuken!

We zien uw inschrijving graag tegemoet!

Een maaltijd koken voor zoveel mensen én die snel en warm uit te serveren vereist mankracht: we kunnen extra man- en vrouwkracht goed gebruiken voor allerlei hand- en spandiensten en voor het bedienen en afruimen!
Helpt u mee? Stuur een mailtje naar info@crescas.nl.

Debatterij: Clinton of Trump?

Debatterij: Clinton of Trump?

Het eerste grote debat tussen de twee kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap is achter de rug, de opiniemakers en spin doctors hebben de uitkomst van de woordenstrijd tussen Hillary Clinton en 'the Donald' Trump gewikt en gewogen en nieuwe stratgieën uitgedacht. En de wereld kijkt toe en huivert. Immers, de uitkomst van de verkiezingen op dinsdag 8 november is niet alleen voor de Verenigde Staten van belang, maar ook voor de rest van de wereld.


Wij in Nederland hebben op de uitkomst geen enkele invloed, maar dat betekent niet dat wij geen mening hebben. Daarom organiseert Crescas op zondag 6 november, aan de vooravond van Election Day, een debat waarbij deskundigen ons een inkijkje geven in de mogelijke gevolgen van de verkiezingsuitslag voor Joden en Israël. Journalisten, politici en opiniemakers gaan met elkaar in debat en benoemen de eventuele consequenties voor Amerika. Ook zullen wij u de vraag voorleggen wat ú verwacht van de nieuwe president als het gaat om Europa, om Joden, om Israël. Waarom denkt u dat, en zou u vanuit uw persoonlijke betrokkenheid een afweging durven maken? Op wie zou ú stemmen? Welke van de twee kandidaten heeft uw voorkeur, en waarom?

In de nieuwsbrief van 28 oktober weten we wie we als deskundigen in het panel mogen verwelkomen. Wij verwachten hoe dan ook pittige discussies, waarvoor ook de aanwezigen in de zaal nadrukkelijk zijn uitgenodigd.
Op onze website vindt u het aanmeldingsformulier.

Hebt u nog niet eerder een Crescas-Debatterij meegemaakt? Van de Debatterijen in het seizoen 2015/2016 hebben wij de video-opnamen online staan!

Het evenement op 6 november is het eerste van twee Debatterijen over actuele onderwerpen die Crescas samen met het NIW organiseert.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema. Deze keer ontbreken de rubrieken 'Vers uit de ramsj geplukt' en 'En verder'. De rubriek 'Engelstalig' is er wel. De historische roman Reubeni, Prince of the Jews van Max Brod (1884-1968) dateert uit 1925, maar heeft nog niets aan betekenis ingeboet. Michael Weingrad legt in Mosaic Magazine uit waarom.


Deze week: Selma, van Carolijn Visser, vertelt het tragische verhaal van Selma Vos die de Sjoa overleefde en in communistisch China slachtoffer werd van de grootse idealen van de maoïstische heilstaat. Marco Gietema onderzocht archieven en egodocumenten. Zijn boek Vergeten slachtoffers is een schokkend feitenrelaas over de psychiatrie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eilanddagen is een complexe jeugdroman van Gideon Samson, over de twaalfjarige Jakob, in een verhaal vol geheimen en aanvallen van de slappe lach.

In the Picture
You want it darker

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Singer/songwriter Leonard Cohen werd op 21 september 82. De song die hij op die dag de wereld instuurde, is een voorproefje van het gelijknamige album. JTA besprak You want it darker op de dag van verschijnen.

Dit keer dus geen bewegend beeld in deze rubriek, maar alleen audio.
Om heel stil naar te luisteren.


Magnified, sanctified be thy holy name
Vilified, crucified in the human frame
A million candles burning for a help that never came
You want it darker, we kill the flame

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
9 - 14 oktober

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

zondag 9 oktober

  • Canvas, 20:10: Wanderlust, Anisa Mehdi. Filosofe Alicja Gescinska spreekt de Amerikaans-Irakese documentairemaakster en journalist Anisa Mehdi, die opgroeide in New York,in een milieu met zowel Islamitische als Christelijke en Joodse invloeden. Ze houdt zich nu vooral bezig met de interreligieuze dialoog tussen Christenen en Moslims.
  • National Geographic, 12:10: Nazi Megastructures. Nazi Megastructures is een Britse documentaire-reeks over de wapens en bouwwerken van Adolf Hitlers nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. De reeks bestaat uit 2 reeksen met in totaal 12 afleveringen.

maandag 10 oktober

  • Arte tv, 14:05: Schtonk! Komedie uit 1992 over een alles vervalsende kunsthandelaar die het ultieme verdienmodel verzint: Hitlers 'verloren dagboeken'.

dinsdag 11 oktober

  • NPO 2, 09:55: 2Doc. Gideon Levy duikt in de wereld van de klimaatontkenners. We volgen de sporen van het geld in de industrie van de klimaatscepsis. Van oliebedrijven die malle wetenschappers betalen, tot de denktanks die de memo's schrijven voor de journalisten van FOX. En tot slot: Een federale overheid die wetten aanneemt om klimaatsceptische lessen op school mogelijk te maken.

woensdag 12 oktober

  • NPO 1, 20:30: Tussen Kunst en Kitsch. In deze aflevering is er in het bijzonder aandacht voor een schilderij van de Joodse kunstenares Else Berge, die omkwam in Auschwitz.

  • National Geographic, 22:00: Apocalypse, WWII. Een documentaire over de duistere dagen van 1940.


donderdag 13 oktober

  • NPO 2, 00:10: Spinoza, een vrije denker. Baruch Spinoza (Amsterdam,1632-Den Haag, 1677) geldt als een van de grootste denkers aller tijden, maar weinig is over hem bekend. Hij betoogde als een van de eersten dat iedereen gelijk is. Deze documentaire gaat in op zijn leven en de invloed van zijn denken.

vrijdag 14 oktober

  • NPO Radio 1 (VPRO), 02.00: Woord. Verrassende verzamelplaats voor verhalende radio, met korte en lange, nieuwe en oude documentaires, hoorspelen, waargebeurde verhalen en sprookjes.

  • Canvas, 22:00: Midnight in Paris. Een film van Woody Allen uit 2011. Succesvol schrijver van soapseries Gil (Wilson) is met zijn verloofde en haar ouders in Parijs. Hij is niet gelukkig, niet met zijn carrière en niet met zijn relatie. Op een nacht wordt hij tot zijn stomme verbazing op magische wijze getransporteerd naar het Parijs van de jaren twintig, waar hij ontmoetingen heeft met mensen als Hemingway, Dalí en Picasso.

  • National Geographic, 14:05: Apocalypse, The Rise of Hitler. Aan de hand van historische en ingekleurde beelden werpt deze tweedelige documentaire een blik op het leven van Adolf Hitler.


(advertenties)


banner meldpunttaal banner propra banner givat banner amphora banner blankevoort banner israelactie banner limmoed_2016 banner joodsamsterdam banner sivmo banner luna3 banner venstra banner jonettwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven