vrijdag 23 september 2016

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 23 september 2016 jaargang 12, nummer 34
Onze columnisten deze week
 

Kita Dalet: modern Hebreeuws voor gevorderden

Kita Dalet: modern Hebreeuws voor gevorderden

Dit jaar worden de lessen modern Hebreeuws voortgezet in Kita Dalet. Na Kita Gimmel, waarin u uw kennis en gebruik van de tegenwoordige en de verleden tijd hebt uitgebreid en een begin hebt gemaakt met de toekomende tijd en de gebiedende wijs, behandelt docente Shirley Enzel-Avni in Kita Dalet onder andere de onregelmatige werkwoordsvormen en de lijdende vorm en breidt u al doende uw woordenschat verder uit.


Lees- en spreekvaardigheid traint u in groepsgesprekjes en korte spreekbeurten.
U kunt zeker meekomen in Kita Dalet als u met succes onze Kita Gimmel hebt gevolgd, of als u elders les hebt gehad en alle binjaniem beheerst.
Mocht u, in dat laatste geval, zeker willen weten of Kita Dalet voor u het geschikte niveau is: doe de online Ivriet-zelftest die we speciaal voor dit doel hebben ontwikkeld. Bel 020-6402380 of [mail][2] ons voor een toegangscode.

In Kita Dalet maken we gebruik van de lesboeken Ivriet Meberesjiet (deel 1 en 2) en 2000+ Sichot sjel Jom Jom. De boeken zijn bij de cursusprijs inbegrepen.

De eerste van deze 25 lessen tellende cursus is op dinsdag 1 november en begint om 19.30 uur.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Remembering Ronit Elkabetz

Remembering Ronit Elkabetz

Op 19 april 2016 overleed Ronit Elkabetz, één van Israëls beste en meest geliefde actrices aller tijden, 51 jaar jong.
Crescas eert haar op zondag 30 oktober met een filmdag waarop wij drie van haar, deels autobiografische, films vertonen.
Lievnath Faber, één van de oprichtsters van filmfestival Filmisreal, zal, voorafgaand aan de eerste film, Ronit Elkabetz aan u voorstellen in een korte lezing.


Het programma begint met Ve'Lakchta Lecha Isha (2004) waarin we kennismaken met de ongelukkig getrouwde Viviane Amsalem die haar uiterste best doet de greep op zichzelf te behouden terwijl ze drie kinderen opvoedt, thuiswerk doet en haar veeleisende echtgenoot Elisha Ohaion, die het leven in het strakke keurslijf van de Marokkaans-Joodse tradities dwingt, ter wille probeert te zijn.
De tweede film is Shiv'a (2008), waarin Viviane en haar familie worden gevolgd tijdens de sjiwwe, de Joodse rouwperiode van zeven dagen, na het overlijden van een van de broers van Elisha.
De laatste film in dit persoonlijke drieluik is Gett, over het eindeloze proces dat Viviane voert om eindelijk door de rabbinale rechtbank uit haar huwelijk te worden bevrijd. Maar of ze dit gevecht werkelijk zal winnen …?

Bij de prijs voor deze fantastische filmdag zijn de kosjere broodjes inbegrepen; deze worden geserveerd na de eerste film.

Laat deze buitenkans niet lopen en meldt u snel aan op onze website! Daar vindt u bovendien een interview met Ronit Elkabetz over Gett, en een trailer van die film.

Crescas tijdens de (Hoge) Feestdagen

Crescas tijdens de (Hoge) Feestdagen

Zondagavond 2 oktober begint een periode van meer dan drie weken met Joodse feestdagen. Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar), Jom Kipoer (Grote Verzoendag), Soekot (Loofhuttenfeest) en Simchat Tora (Vreugde der Wet) bepalen achtereenvolgens de Joodse kalender. In deze feestdagenperiode verschijnt onze nieuwsbrief volgens een aangepast schema, en ook het kantoor van Crescas is op een aantal dagen gesloten.


De nieuwsbrief van 7 oktober verschijnt op 9 oktober en ook de volgende nieuwsbrief schuift twee dagen op: die van 14 oktober vindt u op 16 oktober in uw mailbox. Vanwege Soekot (Loofhuttenfeest) vervalt de nieuwsbrief van 21 oktober. Op 28 oktober zijn we 'back to normal' en verschijnt de nieuwsbrief weer zoals gebruikelijk op vrijdag.
Omdat uw redacteur in deze periode door een kleine medische ingreep een paar weken letterlijk 'onthand' is, zijn deze nieuwsbrieven bovendien kleiner dan u van ons gewend bent.

Het kantoor van Crescas is gesloten op maandag 3 en dinsdag 4 oktober (Rosj Hasjana). Dinsdag 11 oktober (Kol Nidré) sluiten we rond 14.00 uur en we zijn gesloten op woensdag 12 oktober (Jom Kipoer), en vervolgens op maandag 17 en dinsdag 18 oktober (Soekot) en op maandag 24 en dinsdag 25 oktober (Sjemini Atseret en Simchat Tora).

Vanaf woensdag 26 oktober is alles weer bij het oude.

Bestuur en medewerkers van Crescas wensen u Sjana tova, een goed en honingzoet nieuw Joods jaar!

Nu in het JHM: De glorie van het joodse boek

Nu in het JHM: De glorie van het joodse boek

Zondag 18 september werd in het Joods Historisch Museum onder grote belangstelling de tentoonstelling De glorie van het joodse boek geopend.
De schoonheid en het belang van de rijk geïllustreerde topstukken uit onder meer de pauselijke bibliotheek in het Vaticaan, Ets Haim - Livraria Montezinos en de Braginsky collectie in Zürich is nauwelijks in woorden te vatten. In een prachtig ontworpen expositie staat de bezoeker oog in oog met het verbluffende ambacht van de schrijvers, etsers, graveurs en illustratoren uit vroeger tijden.


In omvang is de tentoonstelling niet heel groot, maar de getoonde boeken zijn stuk voor stuk adembenemend, mede door de verhalen eromheen.
Het enige nog bestaande afschrift van de Ethica van Baruch de Spinoza, een boekje uit 1677, ligt broederlijk verenigd in dezelfde vitrine met het originele handschrift met de Portugese tekst van de cherem (ban) op Spinoza uit 1656, die door het Stadsarchief Amsterdam voor de tweede maal binnen een jaar in bruikleen is afgestaan.
Het befaamde handschrift van de Misjne Tora van de Joodse wetsgeleerde Moses Maimonides uit 1282, is afgestaan door Ets Haim. In de vitrine ligt het boek opengeslagen op de pagina waar kerkelijke censuur de passage onleesbaar heeft gemaakt waarin Maimonides zich negatief uitlaat over Jezus. Elders een vijftiende-eeuws grammaticaboek over de Hebreeuwse taal, het Sefer ha-Sjorasjiem van Rabbi David Kimhi, en een van afbeeldingen voorzien handboek voor scheepsbouwers, waarin tal van scheepsonderdelen worden beschreven.

Zoals Heide Warncke, conservator van Ets Haim - Livraria Montezinos, tijdens de perspresentatie in haar inleiding opmerkte: "Boeken vertellen de geschiedenis van de Joodse gemeenschap van vierhonderd jaar geleden, het verhaal van mensen".

De glorie van het joodse boek gaat gepaard met tal van evenementen. U vindt informatie over de tentoonstelling én de activiteiten op de bijbehorende website.

Op consoles in de tentoonstellingsruimte zijn gedeeltes te zien uit de digitale cursus Geschiedenis van het Joodse boek die directeur Emile Schrijver van het Joods Cultureel Kwartier in zijn hoedanigheid van bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het Joodse boek aan de UvA voor Crescas opnam.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.


Deze week: Sonnetten Voor Hanna van Hans Keilson is 'een onderduikgeschiedenis in gedichten'. Het innerlijk toneel van Marcel Samuel Raphaël Cohen (1884-1974 bevat portretten van acht naar Auschwitz gedeporteerde familieleden van deze toonaangevende Franse linguïst. De lovende recensie op Literair Nederland spreekt van 'een gedenkteken van grote soberheid'.
Biecht van een moordenaar van Joseph Roth uit 1936 verscheen eerder in Nederlandse vertaling in 1989, en is nu opnieuw vertaald.

Engelstalig: Fascinating: The Life of Leonard Nimoy, een graphic novel, het verhaal van Spock, het iconische personage in de geliefde sci-fi televisieserie Star Trek. Leonard Simon Nimoy is nu op Netflix te zien in de eerste serie van Star Trek. Hij overleed op 27 februari 2015.

Vers uit de ramsj geplukt: Dietrich & Riefenstahl van Karin Wieland beschrijft twee vrouwenlevens in Hollywood en Berlijn. Beiden maakten keuzes met verstrekkende gevolgen. Sidney Smeets schreef in De wanhoopsdaad over de zeventienjarige, illegaal in Parijs verblijvende student Herschel Grynszpan die op 7 november 1938 in Parijs de Duitse diplomaat Ernst vom Rath neerschoot. Diens dood twee dagen later is de directe aanleiding voor de Kristallnacht.

Claude Lanzmann vertelt in Shoah, oog- en oorgetuigen van de Holocaust, waarom hij de gelijknamige film moest maken, en hoe die tot stand kwam.

En verder:

 • Daan Heerma van Voss (De laatste oorlog) is een van de jonge schrijvers die de hele volgende week nog op Literatour is langs scholen, bibliotheken en boekhandels.
 • De Brits-Joodse schrijfster Deborah Levy (1959) staat met Hot Milk op de longlist voor de Man Booker Prize 2016. Ze heeft concurrentie van All That Man Is van de eveneens Brits-Joodse auteur David Szalay (1974).
 • Moedervlekken van Arnon Grunberg heeft de shortlist van de ECI Literatuurprijs gehaald.
 • Voor boekensnuffelaars en -lezers: in de Agenda van Boekenpost staat een zeer groot aantal boekenmarkten in Nederland en Vlaanderen vermeld.

Dans!

Dans!

Deze week maakten we een keus uit de vele dansvoorstellingen die de komende tijd in theaters in Nederland te zien zijn. De dansmakers zijn allen Israëli's die met hun werk wereldwijd furore maken. Altijd energiek, altijd indringend en appellerend aan de emoties van de toeschouwers, nooit alleen maar op esthetiek gericht, en tot nadenkend stemmend, voor wie er een boodschap in wil zien.
Voor wie deze vorm van eigentijdse dans nog nieuw is: van sommige voorstellingen zijn trailers te zien!


 • OCD Love is de nieuwe choreografie van het Israëlische balletmakersduo Sharon Eyal en Gai Behar, uitgevoerd door hun gezelschap L-E-V. Op de dwingende muziek van Ori Lichtik verbeelden de dansers in explosieve danstaal het gedicht OCD Love van de Amerikaanse dichter Neil Hilborn. Bekijk de trailer op YouTube.
  De laatste kans om deze voorstelling te zien is vrijdag 23 september in Rotterdam.

 • Stage One de seizoensopening van het Nederlands Danstheater. Ook hier geven Sharon Eyal en Gai Behar acte de présence. De wereldpremière van Salt Skin is een van de drie choreografieën van hedendaagse choreografen die niet terugdeinzen voor het nemen van risico’s. Te zien tot en met 18 oktober in verschillende theaters in Nederland.
  Zie de website van het NDT voor de speellijst van Stage One.

 • Happiness. Voor deze voorstelling werken de dansers van Club Guy & Roni samen met de mannen van Slagwerk Den Haag. In de woorden van Guy Weizman en Roni Haver: "Dit is een voorstelling met een stevige knipoog, over antihelden die niet voldoen aan het perfecte plaatje, maar toch op hun eigen manier het geluk vinden."
  Happiness gaat vrijdag 30 september in première in Groningen, de thuisbasis van Club Guy & Roni. Daarna gaat de voorstelling op tournee door Nederland. Op de website van Club Guy & Roni vindt u de speellijst.

 • Blind Sight. Na het succesvolle optreden op de Amsterdamse Uitmarkt 2016 treedt de GrossDanceCompany (GDC), het gezelschap van choreograaf en filmmaker Sagi Gross en multimedia-kunstenaar Jeroen Fransen op zaterdag 1 oktober en zaterdag 8 oktober op in Café Belcampo in Amsterdam. Naast deze gedanste 'metafoor voor de invloed van maatschappelijke en technologische ontwikkelingen in verhouding tot menselijke relaties' worden de dansfilms Agnieszka (2008) en Silent Force (2015) vertoond, beide van Sagi Gross.
  Deze voorstelling maakt deel uit van KUNSTENISRAËLs serie Muziek Verbindt. Kaarten zijn in voorverkoop verkrijgbaar via de website van KunstenIsraël.
  Bekijk op Vimeo een trailer van Blind Sight.

 • Howl. Ook deze dansvoorstelling is het product van samenwerking: choreograaf Amos Ben-Tal maakte een multidisciplinaire voorstelling samen met popmuzikant en dichter Spinvis. Het resultaat: een talkshow, een dansvoorstelling en een concert in één, waarin de makers "op zoek gaan naar de betekenis van identiteit op de grens tussen fictie en werkelijkheid". De voorstelling is zondag 9 oktober te zien in Maastricht in het kader van het Festival de Nederlandse Dansdagen.

Uit de Joodse Canon
Sjabtai Tsvi: de mystieke messias

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

In onze tijd zou Sjabtai Tsvi (1626-1676) vermoedelijk worden gerangschikt onder het kopje 'verwarde mannen', gezien zijn voorgeschiedenis. Het artikel op Historiek.net over de Jood die zich bekeerde tot de islam, maar voordien de hele Joodse wereld in rep en roer bracht toen hij zichzelf, op instigatie van zijn 'profeet' Nathan van Gaza, in 1665 uitriep tot de langverwachte Joodse messias, leest als een roman. Latere studies hebben Tsvi's gedrag de moderne diagnose 'bipolair' meegegeven.


Sjabtai Tsvi werd de leider van een snel groeiende 'sekte' waarvan de leden bereid waren alles op te geven om de nieuwe heilsleer te volgen. Binnen de Joodse gemeenschappen in heel Europa én het Ottomaanse Rijk ontstond door Tsvi's predikingen een schisma tussen de pro- en anti-Sjabtai-Tsvi clans, maar toen de zelfverklaarde messias, om zijn hachje te redden, in 1666 in Istanboel moslim werd, was het goeddeels gedaan met zijn positie als uitverkoren leider. Desondanks werd de verklaring dat Tsvi's bekering een mystieke betekenis had en gezien moest worden als een test voor de Joden, nog geruime tijd door heel wat mensen, tot rabbijnen aan toe, voor waar aangenomen, ook in ons land.

Op de tentoonstelling De glorie van het joodse boek in het Joods Historisch Museum is de brief te zien waarin leden van de Portugees-Joodse gemeente van Amsterdam hun verering kenbaar maken aan Sjabtai Tsvi in Instanboel en hem vragen wat zij nu moeten doen: op hem wachten of naar hem toe gaan. Een bijzonder document met een bijzondere geschiedenis!

Meer over deze opmerkelijke figuur, die ook aan het Nederlandse jodendom in de Gouden Eeuw niet ongemerkt voorbij is gegaan, leest u in het lemma Sjabtai Tsvi: de mystieke messias in de Canon van 700 jaar Joods Nederland.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • MailOnline bericht over de popjes van de Franse zusjes Denise and Micheline Lévy, die na 62 jaar zijn overgedragen aan het Mémorial de la Shoah in Parijs
 • Joel Sollender, een Amerikaans soldaat én Jood, rekent af met Donald Trumps beruchte opmerking over wat in zijn ogen 'een oorlogsheld' is. Lees meer in Tablet Magazine.
 • In een kerk in Schotland, zo meldt Fox News Science, zijn bijzondere documenten en foto's gevonden van de vrouw die wel 'Scotland's Schindler' wordt genoemd.
 • Times of Israel schrijft over een minstens zo opmerkelijke vondst in het Portugese stadje Covilha.
 • 't Is maar net hoe je je metaforen kiest … Lees meer in The Intercept.
 • Quartz neemt het op voor de (in Amerika) spreekwoordelijke 'jewish mamaleh.
 • Op 12 september 2016 vond bij de University of Notre Dame een lang gesprek plaats met de befaamde Amerikaanse opperrechter Ruth Bader Ginsburg. Het interview duurde twee uur en is te zien op YouTube.
 • Wie winnen dit jaar de Israëlische filmprijzen bij de Ophir Awards? Jerusalem Post zet de kandidaten op een rijtje.

Website van de week
The Pegasus Society

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Wie kent ze niet, die aandoenlijke ezels die je zwaar beladen langs de weg ziet lopen, of moederziel alleen zomaar ergens aan een paaltje vastgebonden. De eigenaars zijn niet altijd de meest liefhebbende verzorgers, bleek uit een hartverscheurende reportage die de Society for the protection of Horses & Donkeys in Israel een jaar geleden op haar Facebookpagina plaatste.
De website is opgemaakt in het Ivriet, maar is ook in het Engels te lezen.


Zvika Tamuz startte de SPHDI in 2007, nadat hij al enkele jaren uit eigen zak reddingsoperaties voor verwaarloosde en mishandelde ezels, muilezels en paarden had gefinancierd. Om de dieren op te vangen en mensen ervan bewust te maken dat een dier geen gebruiksartikel is, was meer nodig, vooral geld.
Tamuz kreeg van meet af aan steun van de WSPA (World Society for the Protection of Animals).
Het goede werk dat de SPHDI doet, is mogelijk door medewerking van de Israëlische verkeerspolitie en wegenbouwers en oplettende voorbijgangers. Ook andere internationale dierbeschermingsorganisaties als Animal Aid Abroad en Wide Open Pets kennen Pegasus.

De dieren worden opgevangen in Kfar Shmuel, waar zich het Susita Sanctuary bevindt.

Pegasus is te vinden op Facebook, Twitter en YouTube.

En dan nog dit: hoewel het op pegasus-israel.org niet wordt genoemd: in het tweede boek van de Tora worden in Sjemot 24:3-4 de regels voor de omgang met en het welzijn van 'gebruiksdieren' precies beschreven …

Basia con Fuoco, revisited

Basia con Fuoco, revisited

In ons Website van de Week-item van vorige week, waarin we Basia con Fuoco, de website van muziekjournalist en -publicist en operakenner Basia Jaworski, in de schijnwerpers zetten, is een hinderlijke fout geslopen.
We corrigeren meteen en graag, want Basia heeft zelfs in de afgelopen dagen weer een aantal buitengewoon boeiende artikelen toegevoegd, niet in de laatste plaats op het gebied van Joodse muziek, die meer dan het lezen waard zijn.


Hier is de juiste link: https://basiaconfuoco.wordpress.com/

In the Picture
How to Braid a Round Challah - Quick & Easy

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Niet iedereen heeft de kunst van het challevlechten met meer dan drie strengen onder de knie, en het traditionele ronde gevlochten brood dat op Rosj Hasjana op tafel komt, is minstens zo'n uitdaging. Maar met een duidelijke uitleg op video moet het lukken.
Leah Schapira en Zalman Roth, het brein achter cookkosher.com, filmden drie soorten ronde challe: een met zes deegstrengen, een met vier én een die helemaal niet wordt gevlochten.


U hebt nog tijd om te oefenen voor Rosj Hasjana, en met deze duidelijke instructie móet het lukken!

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
23 - 30 september

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Met stip op één: de documentaire Die Siedler der Westbank, die woensdag 28 september te zien is op Das Erste. Eldad Kisch zag de film in juli van dit jaar, en wijdde er de column De settlers, een nieuwe documentaire van Shimon Dotan aan. Opmerkelijk genoeg zendt Arte een dag eerder dezelfde documentaire uit.


vrijdag 23 september

 • NPO Radio 1 (VPRO), 02.00: Woord. Verrassende verzamelplaats voor verhalende radio, met korte en lange, nieuwe en oude documentaires, hoorspelen, waargebeurde verhalen en sprookjes.

zaterdag 24 september

 • Brava tv, 14.00: La Giuditta. Scenische interpretatie van dit nagenoeg onbekende oratorium van Scarlatti (1660 – 1725) over het aprocriefe bijbelpersonage Judith.
 • NPO Doc (VPRO), 21.00: Woody Allen: A Documentary. Documentaire uit 2012 over de veelzijdige carrière van regisseur, auteur, komiek en musicus Woody Allen, 'het New-Yorkse regie-instituut'.
 • NPO 3 (AVROTROS), 21.45: Unreal. Amerikaanse dramaserie over een reality datingshow, geproduceerd en gespeeld door nette Amerikaans-Joodse meisjes.

zondag 26 september

 • NPO Radio 1 (VPRO), 10.00: OVT. Programma over de onvoltooid verleden tijd met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. met om 11.20: Het spoor terug. Afl.: Gladiatoren, helden van het Colosseum? Heeft de Britse historicus Michael Grant (1914-2004) gelijk als hij de amfitheaters op een lijn plaatst met de nazi-vernietigingskampen?
 • HBO, 13.20: Suite Française. Gezien de veelvuldige vertoning van dit romantische oorlogsdrama uit 2014 kennelijk een film die móet worden gezien.
 • NPO 2 (EO/JO), 15.30: Mazzeltov. Jaarlijks staan er in Nederland tussen de tien en twintig Joodse stellen onder de choepa, het huwelijksbaldakijn. Maar aan de grote dag van het huwelijk gaat vaak een lange geschiedenis en intensieve voorbereiding vooraf.

maandag 26 september

 • ARD, 23.30: Jude. Deutscher. Ein Problem? Filmmaker Uri Schneider reist door Duitsland, op zoek naar het steeds meer salonfähige antisemitisme. Hoe moeilijk is het om Jood én Duitser te zijn?

dinsdag 27 september

 • Arte tv, 20.15: Die Siedler der Westbank. Tweedelige Canadese reportage uit 2014 over de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Afl. 1: Die Prophezeiung en afl. 2: Die Erfüllung worden na elkaar uitgezonden.
 • Canvas, 21.10: Après Hitler. Tweedelige documentaire van David Korn-Brzoza en Olivier Wieviorka. Met vaak unieke, ingekleurde, archiefbeelden vertellen ze over de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Van de euforie na de overwinning in 1945 tot het installeren van het IJzeren Gordijn in 1949. Afl. 2: Europa draagt nog de bloedende wonden van de oorlog en een nieuw conflict dreigt: de Koude Oorlog.
 • Arte tv, 22.05: Der Jahrhundertprozess. Das Nürnberger Tribunal aus prominenter Sicht. Zeventig jaar na de Neurenberger processen kijken prominente figuren als Erich Kästner, Erika Mann, Alfred Döblin, John Dos Passos, Ilja Ehrenburg, Elsa Triolet en Willy Brandt in deze documentaire uit 2016 terug op de gebeurtenissen. Ook ooggetuigen komen aan het woord,
 • NPO 2 (VPRO), 22.55: 2Doc. Afl.: Muziek op de vlucht. De documentaire, gemaakt door Frans Bromet en zijn zoon en dochter, is een verkenning van de muziek als uiting van heimwee en wanhoop in het bekende vluchtelingenkamp De Jungle in Calais.

woensdag 28 september

 • ARD, 23.45: Die Siedler der Westbank. Documentaire van Shimon Dotan, waarin een historisch overzicht vanaf 1967 tot heden wordt gegeven.

donderdag 29 september

 • HBO, 20.30: This Is Where I Leave You. Komedie uit 2014 naar het gelijknamige boek van Jonathan Tropper over zeven dagen sjiwwe zitten met familie die tien jaar lang geen dag meer met elkaar heeft doorgebracht.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 0.00: Nooit meer slapen. Te gast is hersenwetenschapper Dick Swaab naar aanleiding van zijn nieuwe boek, Ons creatieve brein.

vrijdag 30 september

 • NPO Radio 1 (VPRO), 02.00: Woord. Verrassende verzamelplaats voor verhalende radio, met korte en lange, nieuwe en oude documentaires, hoorspelen, waargebeurde verhalen en sprookjes.

(advertenties)


banner venstra banner israelactie banner amphora banner sivmo banner jonet banner joodsamsterdam banner propra banner givat banner meldpunttaal banner limmoed_2016 banner luna3 banner blankevoorttwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven