vrijdag 26 augustus 2016

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 26 augustus 2016 jaargang 12, nummer 30
Onze columnisten deze week
 

Lezing: de zoektocht naar de grote onbekende

Lezing: de zoektocht naar de grote onbekende

Uw nieuwsbriefredacteur valt dit jaar de eer te beurt het nieuwe cursusseizoen van Crescas te openen, en wel met een lezing.

Zondagmiddag 18 september om 15.00 uur vertel ik het verhaal over de zoektocht naar mijn vader, de man van wie ik de naam dacht te kennen maar over wie ik, tot een jaar geleden, eigenlijk niets wist. Nu heeft hij een gezicht en een levensgeschiedenis, en ik heb familie …

Ik wil dit fascinerende verhaal graag met u delen en zal na afloop, waar mogelijk, antwoord geven op uw vragen en opmerkingen.

Komt u luisteren? Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Leer Ivriet met Crescas!

Leer Ivriet met Crescas!

In het nieuwe cursusjaar kunt u uw kennis van het moderne Hebreeuws verder uitbouwen. Voor de studenten die vorig seizoen de eerste beginselen onder de knie kregen, hebben we dit jaar het vervolg ingepland, Kita Beet.
Kita Beet bouwt verder aan uw greep op de grammatica, maakt een begin met de verleden tijd van werkwoorden en laat u kennismaken met het bijzondere systeem van werkwoordbouw in het modern Hebreeuws, de binjaniem.
Maar het is toch vooral het praktische gebruik van uw kennis waar het in deze cursus om draait: samen lezen, spreken, schrijven en luisteren!

Als u bij Crescas de cursus Hebreeuws Kita Alef hebt gevolgd of elders al een degelijke basis van de taal hebt opgedaan, is Kita Beet de juiste keus!

U kunt zelf uw kennisniveau testen met onze online Ivriettoets. Dat kost u in principe niet meer dan 15 minuten. Aan de hand van deze toets kunnen wij uw kennisniveau nauwkeurig meten. Bel 020-6402380 of mail ons voor een toegangscode.

Kita Beet bestaat uit 25 lessen van 90 minuten en gaat van start op maandag 19 september om 20.45 uur!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Kita Wav: leerzaam en gezellig!

Kita Wav: leerzaam en gezellig!

Dit seizoen hebben we met Kita Wav een ware uitdaging aan ons aanbod taalcursussen toegevoegd. In deze cursus ligt de nadruk op spreken, lezen en schrijven, niet alleen met elkaar, maar ook met native speakers. We hebben in Nederland wonende Israëlische vrijwilligers bereid gevonden aan te schuiven in de lessen, zodat u als cursist, onder leiding van docente Shirley Ensel, alle gelegenheid hebt uw groeiende beheersing van het moderne Hebreeuws in praktijk te brengen.
Toch is Kita Wav geen conversatiecursus: een deel van de lestijd wordt besteed aan grammatica. En die theoretische kennis kunt u vervolgens naar hartelust toepassen!

Hebt u nog niet eerder een cursus Ivriet bij ons gevolgd, maak dan de online Ivriet-toets die we hebben laten ontwikkelen zodat we uw kennisniveau te bepalen en u zeker weet dat u op uw plaats ben.
Bel 020-6402380 of [mail][2] ons voor een toegangscode.

Kita Wav bestaat uit 25 lessen van 90 minuten en gaat van start op maandag 19 september om 18.45 uur!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Columnisten deze week

Columnisten deze week

Een bijzondere gastcolumn vandaag: scheidend Crescas-directeur Michel Waterman verwoordt in Klein maar springlevend wat hem na aan het hart ligt, en overpeinst hoe een verschil in interpretatie daarvan een vertekend beeld kan opleveren.

Verder vindt u op onze website nieuwe columns van Harry van den Bergh, Salomon Bouman, Renée Citroen, Leo Frijda, Nathan Lopes Cardozo en Leo Mock.

Veel leesplezier gewenst!

The Spirit of Place: wandelconcert door Joods Amsterdam

The Spirit of Place: wandelconcert door Joods Amsterdam

Joods Amsterdam valt op vele manieren te ontdekken, en het Museum Geelvinck-Hinlopen voegt daar nu het 'wandelconcert' aan toe, een wandeling met muziek op drie historische locaties.
Op zondag 4 september wordt op deze manier historisch Joods Amsterdam verkend.

In de Portugese Synagoge speelt het blokfluitensemble BRISK Recorder Quartet Amsterdam, de Uilenburgersjoel biedt een podium aan het acht musici tellende Amphion Ensemble, en het Utrechts muziekgezelschap Camerata Trajectina is te horen in het Rembrandthuis.
De ensembles hebben hun programma afgestemd op de plek waar ze spelen. Zo 'vangen' ze in klank 'the spirit of the place'.

U kunt kiezen tussen een ochtendwandeling om 11.30 uur of een middagwandeling om 14.30 uur. U kunt zelf kiezen op welke locatie u wilt beginnen.

Op de website van het Museum Geelvinck-Hinlopen vindt u alle informatie.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: de heruitgave van Een panter in de kelder, een roman van Amos Oz die zich afspeelt in Jeruzalem in 1947, aan de vooravond van de stichting van de staat Israël. Een antropoloog op Mars bevat 'zeven paradoxale verhalen' van de Britse neuroloog Oliver Sacks die 30 augustus 2015 aan kanker overleed. De roman De zwaluwman van Gavriel Savit leest als een sprookje, ware het niet dat het verhaal zich afspeelt in Krakau in 1939.

Engelstalig: Blaus­tein’s Kiss, een bundel korte verhalen van Judith Felsenfeld over ouder worden onder het motto 'Old age ain’t no place for sissies', in de woorden van Bette Davis.

Vers uit de ramsj geplukt: De edelmoedigen (Des gens très bien, 2011), is een aangrijpende bekentenis in romanvorm waarin Alexandre Jardin (1965) het beeld dat de Fransen van zichzelf hadden als natie in verzet tegen de Duitse bezetter, in een nieuw licht zet.
In Necropolis van Boris Pahor durft een ex-concentratiekampgevangene zijn gruwelijke herinneringen geleidelijk toe te laten, en Dark Star is een intelligente, spannende spionageroman van Alan Furst (1941) die zich afspeelt aan de vooravond van de inval in Polen in 1938.

En verder:
- Op haar website schrijft Hilde Pach over de heruitgave van Amos Oz' Panter in de kelder, het literaire weblog Tzum schreef een recensie over deze 'kleine' roman.

Een lezing en een symposium, op één dag!

Een lezing en een symposium, op één dag!

In de Aula van de UvA, aan het Singel 411 vindt op woensdag 7 september om 15.30 uur de 13e NIOD Jaarlezing in Holocaust- en Genocidestudies 2016 plaats.
James E. Young, hoogleraar Engelse en Joodse studies aan de University of Massachusetts, Amherst, zal spreken over The stages of memory. Challenges to the memorialization of war and the Holocaust.
Meer informatie en inschrijving op de website van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Sechel, de studievereniging van de opleiding Hebreeuwse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, opent het studiejaar 2016-2017 op woensdag 7 september om 18.00 uur met het symposium Joden in Noord-Afrika: een historisch perspectief. Prof. dr. Irene Zwiep, Julie-Marthe Cohen, als conservator cultuurgeschiedenis verbonden aan het Joods Historisch Museum en dr. Resianne Smidt van Gelder-Fontaine, docent Hebreeuwse en Joodse studies aan de UvA, belichten vanuit verschillende invalshoeken het Joodse leven in Noord-Afrika.
Lees meer op de website van Studievereniging Sechel.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • In The New Yorker koestert Orrin Devinsky zijn herinneringen aan zijn vorig jaar overleden vriend Oliver Sacks.
 • De synagoge van Chmielnik, een kleine stad in Polen waar geen enkele Jood meer woont, is prachtig gerestaureerd, meldt Shavei.org.
 • Hoogopgeleide vrouwen vormen een gevaar, meent de Joodse Satmargemeenschap. Times of Israel bericht.
 • Washington Post vraagt zich af of het 500-jarig bestaan van het getto van Venetië wel aanleiding moet zijn voor een feestelijke herdenking.
 • De opmerkelijke geschiedenis van het getekende figuurtje 'Curious George' (Nieuwsgierig Aapje), een bedenksel van het Joodse echtpaar Hans Augusto en Margret Rey, is verfilmd. De trailer is te zien op IsraelVideoNetwork.
 • CommentaryMagazine heeft een fascinerend verhaal over de verborgen 'Joodse' kant van J.J. Tolkiens The Hobbit en de trilogie Lord of the Rings.
 • In het Center for Jewish History in New York is deze zomer de tentoonstelling Nourishing Tradition: Jewish Cookbooks and the Stories they Tell te zien. CityLab.com schrijft erover.
 • Damaged-mirror.com nam uit Haaretz een artikel over het Hebreeuws als bindende factor tussen Joden in de diaspora.

Uit de Joodse Canon
Johannes Vermeerstraat (1945-circa 1995)

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

Zomaar een straat in Amsterdam-Oud Zuid, vlak bij het Concertgebouw en de grote musea. Tramlijn 16 rijdt er doorheen, de huizen zijn over het algemeen 'statig' te noemen. Op de hoek van het Museumplein bevindt zich het zwaar beveiligde Amerikaanse consulaat.
Weinig Joods aan, zou je zeggen, maar na WOII was dat wel anders.

Allerlei Joodse organisaties betrokken er panden en stuurden het opkrabbelende Joodse leven aan. De 'wortels' van Joods Maatschappelijk Werk liggen er, en tientallen jaren was de ambassade van Israël er gevestigd.
Waarom, zoals het lemma Johannes Vermeerstraat (1945-circa 1995) vermeldt, de straat opeens zijn Joodse signatuur verloor, is niet te zeggen. Wie vertrok het eerst, en wat was de reden?
Misschien weet u, als lezer, wellicht het antwoord?

'La Serenissima' in Utrecht

\'La Serenissima\' in Utrecht

Het Festival Oude Muziek 2016, de grootste in zijn soort ter wereld, staat in het teken van de Republiek Venetië, 'La Serenissima'. Tien dagen lang, tussen 26 augustus en 4 september, wordt op tal van lokaties in de Domstad een ongelofelijk veelkleurige muzikaal mozaïek tot klinken gebracht.

Venetië was een bloeiende handelsstad die open lag voor de hele wereld, en werd in die hoedanigheid het thuis van vele nationaliteiten en religies. De parallel met de moderne multiculturele samenleving van vandaag ligt voor de hand.
Bovendien werd daar aan het begin van de zestiende eeuw de muziekdrukkunst ontwikkeld, een vinding van net zulk groot belang als die van de boekdrukkunst. Muziek werd daarmee ook een vorm van handelswaar waarin de invloeden van al die min of meer exotische culturen terug te vinden waren. Niet alleen specerijen en materialen konden het leven in het noorden van Europa kleur en smaak geven, daar kwam ook de muziek bij.

Maar waar rooms-katholieken, russisch- en grieks-orthodoxen, protestanten en moslims zich in de stad vrijelijk konden vestigen, werden de Joden die vanuit Spanje, Portugal, Turkije, Rusland en Griekenland in Venetië waren neergestreken, in 1516 gedwongen bij elkaar te gaan wonen in het Ghetto Nuovo, een door water omgeven gebied in de wijk Canareggio in het noorden van de stad.

Dinsdag 30 augustus, woensdag 31 augustus en donderdag 1 september staan de geschiedenis, cultuur en muziek van het getto van Venetië centraal op de agenda van FOM 2016.

 • Het jaarlijkse STIMU Symposium, dit jaar op 30 en 31 augustus, focust op de paradoxen die ontstaan bij de studie van het muzikale erfgoed van minderheden. Curator van het symposium is Avery Gosfield, die u wellicht kent als oprichter van het Ensemble Lucidarium. Onder de titel Reinventing a usable past wordt Joodse oude muziek gebruikt als een metafoor voor de muziek van ‘de anderen’: zij die niet waren verbonden aan de hoven, burgerlijke of kerkelijke instituten die tijdens de Middeleeuwen en vroegmoderne tijd functioneerden als centra van schriftelijke documentatie. Lees meer over het symposium op oudemuziek.nl/festival/stimu-symposium.
 • Donderdag 1 september staat geheel in het teken van de Joodse muziek uit Venetië. De dag begin om 9.30 uur met een Zomerschool door UvA-historica Maartje van Gelder, die zal spreken over over de geschiedenis van en het culturele leven in het getto. Om 15.00 uur speelt het Ensemble Lucidarium, specialist van het Joodse muzikale erfgoed in Europa, Muziek voor de koopman van Venetië, een reconstructie van de exotische en bonte klankwereld in het getto met zijn verschillende talen en muzikale tradities. Om 17.00 uur zingt het Nederlands Kamerkoor een selectie uit Estro poetico-armonico, meerstemmige zettingen van de eerste vijftig psalmen, door Benedetto Marcello gezet op Hebreeuwse melodieën. Om 22.30 uur wordt de stomme film Der Golem, wie er in die Welt kam (1920) vertoond, met live muzikale begeleiding op een historische piano door artist in residence Olga Pashchenko.

Wilt u naar een of meer van deze bijzondere evenemeten, haast u dan: vol is vol!

Kijk zeker ook op de website van FOM 2016!

Tijdens het Festival vinden er ruim 150 concerten en andere activiteiten plaats, zoals zomerschoollezingen, een Oude Muziek Markt en een STIMU-Symposium.

Nieuw aan de UvA: The Shlomo Berger Yiddish Study Group

Nieuw aan de UvA: The Shlomo Berger Yiddish Study Group

Een jaar geleden overleed Shlomo Berger, bijzonder hoogleraar Jiddisje taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Berger, die op 1 september 62 jaar zou zijn geworden, was wetenschapper in hart en nieren. In de academische wereld laat hij een grote leegte achter.
Voor niet-academici: Emile Schrijver schreef een prachtig In Memoriam, dat op onze website te lezen is.

Ter nagedachtenis aan professor Berger heeft de Illustere School van de UvA de Shlomo Berger Yiddish Study Group in het leven geroepen waarin de Jiddisje taal en cultuur worden bestudeerd en besproken.

De cursus gaat van start op dinsdag 13 september bestaat uit vier lessen/lezingen van twee uur, met de mogelijkheid van een vervolg in 2017. De cursus wordt gegeven door dr. Jonathan Gill.
De laatste dag om in te schrijven is 29 augustus. Zie voor meer informatie de speciale pagina voor The Shlomo Berger Yiddish Study Group.
De voertaal is Engels, en kennis van het Jiddisj is zeer aan te bevelen.

Is Jiddisj nieuw voor u? Crescas biedt de online cursus Jiddisj leren, waarmee u in uw eigen tempo en op een speelse manier Jiddisj kunt leren lezen en schrijven.

Website van de week
Avotaynu Online

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Joodse genealogie is 'hot' - steeds meer mensen gaan op zoek naar hun roots en gebruiken het Internet om familiebanden te vinden. Grote websites als heritage.com, jewishgen.com en geni.com wijzen de weg, maar wie verder en dieper wil, moet voor de diensten betalen.

Avoteynuonline.com, onze Website van de Week, pakt het iets anders aan: de site wil een platform zijn waar historici en genealogen ontmoeten en samenwerkingsverbanden aangaan.

Het nieuwste speerpunt is het Converso Genealogy Project, waar vanuit een persoonlijke interesse onderzocht wordt wat er in de diaspora is gebeurd met de 'nieuwe christenen'.
Een fraai voorbeeld van de degelijke aanpak is An Analytical Approach to Decoding Jewish Tombstones and Other Artifacts - talloze grafstenen op Joodse begraafplaatsen staan er verweesd en vervallen bij, maar wie waren de overleden en zijn er nog familieleden in leven? Wat hebben deze matsewot te vertellen?

De bekenenis van een stamboom en hoe die op te zetten wordt beschreven in artikelen onder de tab Online Trees, en de rol van dna, de genetische vingerafdruk, bij het vaststellen van familierelaties, en zelfs het bepalen tot welke groep die kan worden herleid, komt in meerdere artikelen onder DNA Studies ter sprake. Avoteynu heeft daarvoor het Avotaynu DNA Project opgezet. Ook ú kunt daar aan deelnemen!

AvoteynuOnline is te vinden op twitter: @AvotaynuOnline en Facebook. Voor een gering bedrag kan worden ingeschreven voor het wekelijkse ezine, maar er is ook een gratis nieuwsbrief, voor wie gemakkelijk op de hoogte wil blijven.

In the Picture
Het Venetiaanse getto | The Venetian Ghetto

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

In 1516, vijfhonderd jaar geleden, werd in Venetië het Ghetto Nuovo gesticht. In de welvarende, multiculturele handelsstad heerste een grote vrijheid. Van alle niet-roomskatholieke gelovigen werden alleen de Joden, velen van hen verdreven van het Iberisch schiereiland en uit andere Joden-onvriendelijke landen, in een uitzonderingspositie gezet. Zij werden gedwongen bij elkaar te wonen op een klein eiland, het Ghetto Nuovo. 's Nachts werden de bruggen opgehaald, en wie overdag het Ghetto wilde verlaten moest zich als Jood herkenbaar maken door een rond stukje gele stof op de kleding te bevestigen (geel was de kleur van verraad …).

Het Festival Oude Muziek in Utrecht besteedt in de editie-2016 aandacht aan de geschiedenis, de cultuur en de muziek van het Ghetto. Het FOM stuurde Avery Gosfeld, fluitiste en initiatiefnemer van het in Joodse oude muziek gespecialiseerde Ensemble Lucidarum, op pad voor een reportage over het getto.

Voor meer informatie over het Festival, zie elders in deze nieuwsbrief.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
26 augustus - 2 september

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Onze kijktip van deze week is de keuzefilm van Zomergast Andrea Maier, te zien op zondagavond 28 augustus om 23.25 uur op NPO 2. The Physician speelt in het 11e-eeuwse Perzië. Een Engelse Christelijke jongen wil medicijnen studeren in Perzië. Er worden echter geen Christenen tot de opleiding toegelaten. Hij vermomt zich als Jood om toch daar te kunnen studeren.


vrijdag 26 augustus

 • NPO 2 (VPRO), 19.30: Birth Day. Documentaireserie waarin Lieve Blancquaert uitzoekt wat het betekent om op een bepaalde plek geboren te worden. Aflevering: Tiberias, Israël. In Israël is de dreiging van oorlog en geweld nooit ver weg. Hoe is het om daar een kind ter wereld te brengen?
 • NPO 2 (EO), 23.45: Ida. In het Polen van de jaren '60 bezoekt de jonge, devote novice Anna, op instigatie van haar moeder-overste, haar enige familielid. Haar cynische, kettingrokende tante vertelt haar dat ze niet Anna heet, maar Ida. En dat ze niet rooms-katholiek is, maar Joods. Een verstild, bij tijd en wijle schokkend drama.

zaterdag 27 augustus

 • NPO Radio 1 (KRO-NCRV), 11.00: De taalstaat. Vrolijk en informatief programma dat uitlegt hoe het met onze taal gaat, met vaste en wisselende onderdelen. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO 2 (EO/JO), 14.40: De keuken van kamp Westerbork: alle dagen stamppot, documentaire waarin het verhaal van de hoofdrolspelers van de voedselketen in en rondom het kamp geschetst wordt. Onder andere kampgevangenen, boeren, nabestaanden van kamppersoneel en smokkelaars vertellen over dit onbekende hoofdstuk uit de geschiedenis.

zondag 28 augustus

 • NPO 2 (VPRO), 23.25: The Physician. Hollywoodachtige hoogglansproductie uit 2013 over de piepjonge Rob Cole die in de 11e eeuw besluit in Isfahan in Perzië medicijnen te gaan studeren. Hij doet zich voor als Jood, anders krijgt hij geen toegang tot de beroemdste leraar van allen. Keuzefilm van Andrea Maier, de Zomergast van deze avond.

maandag 29 augustus

 • NPO Cultura (EO), 18.30: Van Nablus naar Ninevé. Kefah Allush (her)ontdekt in het Midden-Oosten oude volken, schitterende landschappen en mysterieuze culturen. Afl. 4: De bedoeïenen (Jordanië). Toerisme, gedwongen verhuizingen en een jongere generatie die een westerse levensstijl zoekt; het eeuwenoude, nomadische leven van de bedoeïenen in Jordanië staat onder grote druk.
 • NPO 2 (EO), 21.10: Van Nablus naar Ninevé. Kefah Allush (her)ontdekt in het Midden-Oosten oude volken, schitterende landschappen en mysterieuze culturen. Afl. 6: De Jezidi’s (Noord-Irak). In de zomer van 2014 worden de Jezidi’s wereldnieuws: opgejaagd door de islamitische extremisten van IS. Maar wie zijn deze Jezidi’s? Voor buitenstaanders is hun religie een ondoordringbare mengelmoes van onder meer christendom, islam en hindoeïsme.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 0.00: Nooit meer slapen. Late night cultuurprogramma met in het eerste uur een uitgebreid gesprek met een gast uit actualiteit en cultuur. Afl.: schrijfster Jessica Durlacher, naar aanleiding van de verfilming van haar laatste roman De held.

dinsdag 30 augustus

 • NPO Cultura (AVROTROS), 0.00: Wonderfeel 2016. Afl.: Het New Cool Collective, de jazzformatie van saxofonist Benjamin Herman. Ooit waren ze het lelijke eendje van de Nederlandse jazzscene. Nu zijn ze hot in alle clubs en op jazzfestivals.

woensdag 31 augustus

 • HBO, 16.50: Er ist wieder da. Komisch drama uit 2015 is de verfilming van de gelijknamige satirische roman van Timur Vernes over Adolf Hitler die ontwaakt in hartje hedendaags Berlijn.
 • NPO Cultura (VPRO), 21.50: Morgan Spurlock: Inside Man. 8-delige serie van de maker van Supersize Me. Afl.: Elder care. Waar lopen we eigenlijk tegenaan als we ouder worden, en hoe praten we over de dood? Spurlock zelf noemt het zijn favoriete aflevering. Herh.: 2/9, 18.15.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 0.00: Nooit meer slapen. Late night cultuurprogramma met in het eerste uur een uitgebreid gesprek met een gast uit actualiteit en cultuur. Afl.: documentairemaker Frans Bromet over zijn nieuwe documentaire Muziek op de vlucht.

donderdag 1 september

 • BBC 1, 0.30: Shine. Biopic uit 1996 over de Australische pianovirtuoos David Helfgott die bezwijkt onder de goede bedoelingen van zijn tirannieke, door perfectie bezeten vader.

vrijdag 2 september

 • NPO 3 (VARA), 20.35: Micha Wertheim: Voor zichzelf. Registratie van de zesde avondvullende cabaretvoorstelling die NRC omschreef als 'een uit metaforen opgetrokken voorstelling die zelf weer metafoor is'.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 02.00: Woord. Verrassende verzamelplaats voor verhalende radio, met korte en lange, nieuwe en oude documentaires, hoorspelen, waargebeurde verhalen, sprookjes.

(advertenties)


banner israelactie banner sivmo banner venstra banner propra banner luna3 banner blankevoort banner jonet banner givat banner yanshuf banner joodsamsterdam banner meldpunttaal banner amphora banner limmoed_2016twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven