vrijdag 22 juli 2016

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 22 juli 2016 jaargang 12, nummer 26
Onze columnisten deze week
 

Een klein voorproefje van Crescas-seizoen 2016-2017

Een klein voorproefje van Crescas-seizoen 2016-2017

Over enkele weken staat het Crescas-activiteitenprogramma 2016-2017 op onze website en kunt u, als u bij ons staat ingeschreven, de gedrukte seizoenfolder in uw brievenbus verwachten.
Niet alleen het programma is verrassend, ook de seizoenfolder is anders dan in vorige jaren.
Iets om naar uit te kijken!

Vandaag lichten we alvast een klein tipje van de sluier op.

 • Pauline Micheels komt zondag 9 oktober een lezing geven over haar nieuwe boek De waarheidzoekster. Henriette Boas, een leven voor de Joodse zaak over publiciste en classica dr. Henriette Boas. Deze lezing is de eerste in een reeks die in samenwerking met het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland door Crescas wordt georganiseerd.

 • Zondag 27 oktober wordt in het Nationaal Holocaust Museum het toneelstuk Westerbork Serenade gespeeld. Acteur, regisseur en schrijver Edwin de Vries bewerkte het waargebeurde verhaal over zijn vader Rob de Vries (1918-1969) die in de oorlog op 22-jarige leeftijd zijn vriendinnetje Hannelore ging ophalen uit Kamp Westerbork, tot een theaterproductie over een onvoorstelbare, romantische en dramatisch verlopen liefdesgeschiedenis die zich afspeelt tegen het decor van een afschuwelijke oorlog.
  De voorstelling vindt plaats in het kader van samenwerking van Crescas met het Joods Historisch Museum.

 • In de theaterzaal van CREA/UvA organiseren we zondag 30 oktober tussen 10.00 en 17.00 uur een retrospectief met drie films van de op 19 april 2016 overleden actrice Ronit Elkabetz.
  Wij kozen voor deze gelegenheid haar drie deels autobiografische films Ve'Lakhta Lehe Isha (To Take a Wife), Shiv’a (Seven Days) en Gett (Gett: The Trial of Viviane Amsalem).
  De presentatie is in handen van Lievnat Faber (Filmisreal) die bij elke film een inleiding geeft en een nabespreking leidt. Na de eerste film is er een pauze, waarin u in de omgeving van CREA kunt lunchen.

En we hebben nog heel veel meer boeiende, leerzame, mooie en interessante evenementen op de rol staan! Nog heel even geduld, dan weet u alles!

Bloeme Evers-Emden, 1926 - 2016

Bloeme Evers-Emden, 1926 - 2016

Maandag 18 juli overleed Bloeme Evers-Emden, 90 jaar oud, in Beth Juliana, Herzliya, Israël.
De moeder van de Joodse gemeenschap, The grand old lady van Joods Amsterdam, de bruggenbouwer. Dit zijn slechts drie van de ‘eretitels’ waar Bloeme zich mee mocht tooien. Een dappere, krachtige vrouw, een echte overlever.

Bloeme was tot op hoge leeftijd actief – ‘overactief’ noemde ze het zelf – in diverse Joodse organisaties. Die organisaties zijn haar veel dank verschuldigd. De Joodse vrouwengroep Deborah, Sjoel West, en zeker ook Crescas waren belangrijk in Bloeme’s leven en andersom was Bloeme heel belangrijk voor deze organisaties.

Direct na de oprichting van Crescas, in 1999, werd Bloeme benaderd met de vraag of zij zich wilde inzetten voor het destijds nieuwe Joods Educatieve Centrum. Daar hoefde zij niet lang over na te denken, ze zegde meteen volmondig haar medewerking toe. En als ze ‘ja’ zei, kon je ook op haar rekenen en zette zij zich volledig in. Bloeme schreef mee aan het eerste lesmateriaal, zij maakte deel uit van onze Raad van Advies en, last but not least, zij was, ook in ‘dienstjaren’, onze oudste docente. Direct na de oprichting van Crescas gaf zij haar eerste cursus en dat is zij blijven doen tot eind maart van dit jaar.

In onze laatste telefoongesprekken met haar – zij verbleef toen al in Israël – bleef zij er op hameren dat wij haar cursisten moesten laten weten dat zij de draad zou oppakken, zodra zij weer in Amsterdam was. De laatste weken werd helaas steeds vaker duidelijk dat het voortzetten van haar lessen geen reële optie meer was.

Wij zullen Bloeme Evers-Emden, haar inzet en haar toewijding aan haar cursisten, missen. Haar nagedachtenis zij ons tot zegen.

Jaap van Velzen, 1931 - 2016

Jaap van Velzen, 1931 - 2016

Vrijdag 8 juli overleed Jaap van Velzen, de man die er veel aan heeft bijgedragen dat de herinnering aan het vooroorlogse Joodse leven bewaard is gebleven. Hij verzamelde de verhalen aan de hand van gebruiksvoorwerpen, tekeningen en prenten, ansichtkaarten, kalenders en andere zaken, zodat mensen van nu zich een beeld kunnen vormen van het Joodse leven van vroeger.

Jaap van Velzen werd geboren in 1931 in het hart van de Amsterdamse Jodenbuurt. Hij wist uit handen van de nazi’s te blijven en na de oorlog zijn leven weer op poten te zetten - dat verhaal vertelde hij tot in detail aan voormalig Parooljournalist Paul Arnoldussen, die het op zijn Facebook-pagina plaatste. Daarin is ook te lezen dat het begin van zijn verzameling 'judaïca van de gewone man' op toeval berust. In de jaren '60, toen de aanleg van de metro een definitief einde maakte aan de Amsterdamse Jodenbuurt, ging hij steeds doelgerichter op zoek naar alles wat het verdwenen Joodse leven van Amsterdam zou kunnen vertellen.

In 1999 droeg Van Velzen zijn collectie over aan het Joods Historisch Museum: ruim 4.000 foto's van de omgeving van de Jodenbreestraat, prenten, gebruiksvoorwerpen als een schoenlepel van een Joodse schoenwinkel, een Chanoekalamp, een stoffer en blik voor Pesach, etiketten van warenhuis Gerzon en reclamefolders van Joodse firma's. het JHM stelde er de indrukwekkende tentoonstelling Liefdewerk Oud Papier uit samen.
Maar het verzamelen zat hem in het bloed: zijn volgende project betrof grammofoonplaten van Louis Davids en zangduo Johnny en Jones en muziekbladen en posters van deze Joodse artiesten.

Op 17 juni 2014 kreeg Jaap van Velzen uit handen van prinses Beatrix de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds, als blijk van erkentelijkheid voor zijn zijn inzet voor het behoud van het culturele erfgoed van het vooroorlogse Joodse leven in Nederland.
In een interview met het NIW naar aanleiding van deze onderscheiding vertelde hij: "De Amsterdamse Joden vormden voor de oorlog de armste gemeenschap van de stad. Ik wilde de mensen laten zien hoe het was." Hij kende die gemeenschap van binnenuit, en wist heel goed dat het fabeltje van de 'rijke Joden' dat hij op zijn reizen als handelaar in oud metaal keer op keer voor de voeten geworpen kreeg, op niets gebaseerd was.

Zijn nagedachtenis zij tot zegen.

Lees meer over Jaap van Velzen en de Jodenbreestraat op buurtwinkels.amsterdammuseum.nl.

Collega-verzamelaar Harry Mock schreef speciaal voor Crescas een persoonlijk getint In Memoriam.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: Zonder rampspoed valt er niets te melden, een bundel nagelaten werk van Frans Pointl (1933-2015), van Anna Bikont De Misdaad En Het Zwijgen, Jedwabne 1941, de levende herinnering aan een pogrom in Polen, en van Amos Oz Hoe genees je een fanaticus, een heruitgave van dit politieke pamflet uit 2002, nu voorzien van een voorwoord van Ahmed Aboutaleb.

Engelstalig: Rhapsody in Schmaltz: Yiddish Food and Why We Can’t Stop Eating It, waarin Michael Wex een smakelijke mix van humor en diepzinnigheid serveert en tegelijkertijd de Joodse keuken presenteert als dynamisch en openstaand voor vernieuwing, ondanks de strenge richtlijnen voor kasjroet.

Vers uit de ramsj geplukt: De dagen van Lazarus waarin de Bosnische schrijver Aleksandar Hemon het schijnbaar onbeduidende verhaal van een voetnoot in de geschiedenis en dat van een hedendaagse immigrant omsmeedt tot een scherp portret van onze tijd en de wereld waarin we leven. Beste Johannes - culinaire vragen aan Johannes van Dam is in nabestelling, maar u kunt erop intekenen, en De heerlijkheid van het leven van Michael Kumpfmüller is een weergaloze roman over liefde en overgave, leven en dood, gebaseerd op de dagboeken, brieven en laatste teksten van Franz Kafka. Leo Frijda wijdde in januari 2012 op de Crescas-site een literaire column aan het boek.

En verder:

 • Maandag 1 augustus wordt bij Boekhandel Blankevoort (Rembrandtweg 649, Amstelveen) Zonder rampspoed valt er niets te melden gepresenteerd, een bundeling van Frans Pointls laatste verhalen, deels geschreven in briefvorm, gericht aan een imaginaire vriend. Openhartige verhalen zijn het, waarbij de auteur niemand spaart. Ook zichzelf niet. De presentatie begint om 17:00 uur, de ‘zaal’ is een half uur eerder open. Pointl-biograaf David de Poel interviewt intimi van de schrijver, onder wie uitgevers Vic van der Reijt en Guus Bauer. Daarna zal er een drankje en een hapje zijn. Aanmelden kan tot 29 juli per email naar boekhandelblankevoort@planet.nl en telefonisch op 020-6455694.
 • Bekijk op Tzum de trailer van de verfilming van Tonio, de indrukwekkende 'requiemroman' van A.F.Th. van der Heijden over de dood van de geliefde zoon van de schrijver en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich.
 • De Jewish Book Council heeft twee 'literaire' plattegronden laten maken, van New York en van de Zuidelijke staten van Amerika. Online te raadplegen en te downloaden. Aanschaffen kan ook op JewishBookCouncil.org.

The Power of Pictures

The Power of Pictures

Fotografie en film waren in de eerste decennia van de 20e eeuw volop in ontwikkeling, met Amerika als koploper. In diezelfde periode werd ook in de jonge Sovjet-Unie gefotografeerd en gefilmd, maar veel van wat er tussen 1917 en 1940 werd geproduceerd bereikte het Westen niet of nauwelijks.

De tentoonstelling The Power of Pictures die van 27 juli tot en met 27 november in het Joods Historisch Museum te zien is, laat zien hoe de ontwikkelingen verliepen: van de grote artistieke vrijheid en experimenteerlust uit de jaren kort na de Oktoberrevolutie van 1917 tot het effect van de toenemende artistieke beperkingen die Stalin de kunsten oplegde.

Maar voor het zover was hadden talloze kunstenaars, onder wie veel Joden, de communistische idealen van de Revolutie omarmd: na de eeuwenlange onderdrukking door het tsarenregime lag een nieuwe, gelijkwaardige wereld in het nabije verschiet.

De fotografie en film uit de vroege Sovjet-Unie is veel meer dan de verbeelding van het arbeidersparadijs en de communistische heilsstaat. Zeker, de boodschap is daar, maar de vorm waarin die is gegoten door kunstenaars als Aleksandr Rodchenko, El Lissitzky, Arkadi Schaichet, Sergei Eisenstein en Dziga Vertov, is indrukwekkend, en toont aan hoe, zeker in de beginjaren, het bevrijde proletariaat in zijn kracht werd gezet.

Lees meer op de JHM-webpagina The Power of Pictures. Fotografie en film uit de vroege Sovjet-Unie.

Tijdens de tentoonstelling zijn tal van activiteiten georganiseerd, waaronder de lezing The Power of Pictures op woensdag 27 juli 2016 om 15.00 en op dinsdag 2 augustus 2016 om 17.00 uur de lezing Through Soviet Jewish Eyes door David Shneer, hoogleraar Joodse geschiedenis aan de Universiteit van Colorado.

Houdt de Facebookpagina van het Joods Cultureel Kwartier in de gaten voor meer evenementen in relatie tot deze tentoonstelling.

Alle dagen stamppot

Alle dagen stamppot

De documentaire De keuken van kamp Westerbork: alle dagen stamppot is 13 juli in première gegaan in de Tolhuistuin. Woensdag 3 augustus wordt de film door omroep MAX uitgezonden op NPO 2 om 22.40 uur.
In het kamp zaten gemiddeld 10.000 kampgevangenen. Hoe kregen deze mensen te eten? En waar kwam al dat voedsel vandaan?
Het antwoord op deze vragen wordt gegeven door hoofdrolspelers van de voedselketen in en rondom het kamp, onder wie voormalige kampgevangenen, boeren, nabestaanden van kamppersoneel en smokkelaars.
De film laat zien dat voedsel en de toegang tot levensmiddelen belangrijke aspecten waren van de machtsverdeling in het kamp. Zo vertelt Ruth, de dochter van de Duits-Joodse chef-kok Ernst David: “Mijn vader was heel belangrijk, want eten bood troost. Eten hield de mensen in het kamp rustig. Daarom was er net voldoende”.

In Herinneringscentrum Kamp Westerbork is tot 31 oktober de tentoonstelling Alle dagen stamppot – Eten in kamp Westerbork te zien en op YouTube vindt u een voorproefje van de documentaire.

Wandelen door Joods Zutphen

Wandelen door Joods Zutphen

De laatste stadswandeling die N.I.G. De Stedendriehoek in de maand juli door Joods Zutphen organiseert, vindt plaats op vrijdag 29 juli. De wandeling begint om 13.30 uur bij de ingang van de Synagoge in de Dieserstraat en eindigt daar rond 15.00 uur.

Onder begeleiding van Zutphenaar Bart Mendelson loopt u door het gebied rondom de oude straten Nieuwstad en Barlheze in het centrum van de stad en hoort u de verhalen. Markante Zutphense Joden als Asser Levie en Simon Jacob Vles, die rond 1800 de eerste sjoel van de stad bouwden, slager Abraham David Hamburg (medio 19e eeuw) en Meyer Lipschits de voddenkoopman (1899-1943), komen opnieuw tot leven.

Meer informatie én volgende data van wandelingen: zie nigdestedendriehoek.nl.

Stephen Spielberg, meesterverteller

Stephen Spielberg, meesterverteller

Deze zomer besteedt EYE Filmmuseum Amsterdam volop aandacht aan 'de succesvolste regisseur aller tijden', Stephen Spielberg. Op het programma staat een lange lijst films zoals 'blockbuster' War of the Worlds, de Indiana Jones films en klassiekers E.T. en Jaws. Ook de langverwachte Roald Dahl-verfilminfg De GVR is te zien. In totaal 20 films van de meester zelf, en een aantal waarin zijn invloed herkenbaar is.
Alles over deze fijne zomerspecial op eyefilm.nl/spielberg.

Zondag 21 augustus om 19.00 uur wordt de vertoning van Schindler's list ingebed in een programma waaraan Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier en Annemiek Gringold, conservator Sjoa van het Joods Historisch Museum, hun medewerking verlenen.
Lees meer over deze voorstelling op eyefilm.nl/film/schindlers-list.

De avonturen van Dompie en Stompie IJzerdraad

De avonturen van Dompie en Stompie IJzerdraad

In de Wisselvitrine in het Joods Historisch Museum is een kleine tentoonstelling te zien waar een bijzonder verhaal aan ten grondslag ligt.
Emanuel Joëls en zijn verloofde Hetty van Son waren het steeds gevaarlijker wordende Amsterdam ontvlucht om te gaan werken in de Joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch. Ze wisten zich bij een razzia in 1943 in veiligheid te brengen en onder te duiken, maar niet samen. Joëls kon contact houden met Hetty door brieven te laten smokkelen. Hij stuurde haar ook wekelijkse afleveringen van het stripverhaal De avonturen van Dompie en Stompie IJzerdraad, dat hij tekende om de verveling te verdrijven.

De originelen zijn bewaard gebleven en zijn tot en met 17 augustus 2016 in het JHM te zien.

Dagblad NRC wijdde in maart van dit jaar, daags na opening van de expositie, een lang artikel aan de tentoonstelling, en het artikel dat Cnaan Liphshiz enkele weken later schreef voor Engelstalige media is onder meer te lezen op thejewishweek.com.

Zilverkunst in Nederland

Zilverkunst in Nederland

In de tentoonstelling Zilverkunst in Nederland toont het Gemeentemuseum in Den Haag meer dan honderd zilveren kunstobjecten en gebruiksvoorwerpen die gezamenlijk een beeld geven van de ontwikkeling van zilverkunst in Nederland.
De nadruk ligt op het decoratieve aspect van de geselecteerde werken, en minder op het ambacht van de zilversmeden die ze vervaardigden.

De moderne decoratieve Nederlandse zilversmeedkunst is een relatief jonge kunstvorm - vroeger werden voornamelijke kerkelijke gebruiksvoorwerpen vervaardigd door bij gildes aangesloten zilversmeden.
De Nederlandse zilversmid Sharon Manassen is op de expositie in het Gemeentemuseum aanwezig met haar Koningsvazen, een ontwerp uit 2005.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Ha'aretz schrijft over de culinaire geheimen die te vinden zijn op de Golan hoogvlakte.
  Geregistreerde niet-abonnees van Ha'aretz hebben maandelijks gratis toegang tot zes artikelen naar keuze op desktop of mobiel apparaat.
 • In Hebron wordt een bioscoop gebouwd, en dat is nieuws, te lezen op +972. Of het lukt is nog maar de vraag …
 • Philologos onderzocht voor Mosaic de herkomst van het begrip 'Davidsster'.
 • In het kader van 'de aanhouder wint': de organisatie Answers in Genesis heeft maar weer eens een ark van Noach gebouwd. World Israel News weet meer.
 • Een flash mob op z'n Israëlisch, op YouTube.
 • In de Deutsche Welle een mooi verhaal waarin dirigent en pianist Daniel Barenboim zijn visie geeft op (en oplossing voor) het vastgelopen conflict tussen israël en de Palestijnen.
 • In Vilnius, Litouwen, is een bijzondere vondst gedaan, meldt Times of Israel.
 • JTA maakte een keus uit de ruim 900 artikelen die de krant in de afgelopen 50 jaar heeft gewijd aan Elie Wiesel z.l.

Uit de Joodse Canon
Salom Italia in Amsterdam

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

Salom (of Shalom) Italia vestigde zijn naam als kopergraveur, etser en tekenaar toen hij in 1641 in Amsterdam aan de slag ging. Zijn weelderig versierde Estherrollen verwierven wereldfaam, mede omdat hij een nieuwe stijl van illustreren introduceerde, met portretten, triomfbogen, Hollandse landschappen en zelfs stripverhaal-achtige tekeningen.

Heel veel is niet bekend over Salom Italia. Hij werd geboren in Mantua rond 1619 in een Asjkenazische familie en kreeg zijn opleiding in de Hebreeuwse drukkerij van zijn oom Eliezer d’Italia. Toen in 1630 Oostenrijk Mantua bezette werd de drukkerij gesloten en zocht de jonge Salom zijn heil elders. Via Venetië trok hij naar de hoofdstad van de Noordelijke Nederlanden omdat daar binnen de welgestelde Sefardisch-Joodse gemeenschap grote behoefte bleek te bestaan aan mooie boeken.
In Amsterdam vond Salom al snel zijn weg naar de Joodse drukkerij van Menasse ben Israel en werkte daar tot 1649. Zo plotseling als hij was verschenen, zo plotseling verdween Salom Israel weer. In 1664 was hij terug in zijn geboortestad, maar er is niets bekend over hoe het hem verder is vergaan.

Salom Israel is in de Canon van 700 jaar Joods Nederland opgenomen als aanknopingspunt voor de successtory van de Joodse geïllumineerde boekdrukkunst.

Lees daarover meer in het lemma Salom Italia in Amsterdam.

In the Picture
Franz Kafka’s It’s a Wonderful Life

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Een briljante, Oscarwinnende korte film uit 1995 over de innerlijke worsteling die Franz Kafka leverde om de openingszin van zijn beroemde roman De Gedaanteverwisseling (Die Verwandlung) op papier te krijgen.

Kafka wordt gespeeld door Richard E. Grant (o.a. Gosford Park), de film werd geregisseerd en geproduceerd door Peter Capaldi, de man die de meest recente versie van Doctor Who voor zijn rekening neemt.

Informatie over de film is te lezen op openculture.com.

Bekijk de film hier

Website van de week
The Center for Kosher Culinary Art

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

The Center for Kosher Culinary Art is de enige kosjere kookschool buiten Israël. Het instituut aan 407 Coney Island Ave, Brooklyn, NY heeft leerlingen van over de hele wereld. Eind 2015 heeft het instituut helaas besloten de professionele koksopleiding te sluiten.

Op de fris ogende startpagina van CKCA werd het oog van uw redacteur direct getrokken naar What's Cooking: op het moment van schrijven staan er twee gerechten mét link naar de bijbehorende recepten.

Voor ons, Europeanen, zijn de meeste activiteiten simpelweg niet van toepassing, maar Recipes + More heeft wel het nodige interessants en vooral smakelijks te bieden. Recepten te over, voor de kookliefhebbers onder u!

CKCA is actief op twitter, maar de tweets krijgt u pas te zien als u als mede-twitteraar bent geaccepteerd. Het YouTube kanaal bevat video's van de kookwedstrijd The Next Great Kosher Chef, waarover op de website ook het een en ander te lezen is.
CKCA verzendt een nieuwsbrief (inschrijven rechts bovenaan de startpagina); de Facebookpagina van CKCA bestaat nog wel, maar wordt niet meer bijgehouden.

Radio en Televisie
22 - 29 juli

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Deze week is uw televisietoestel vooral thuisbioscoop, met twee vroege films van Woody Allen (Anny Hall en Manhattan), La Plage, een Franse film van de jonge Israëlische filmmaakster Keren Ben Rafael, Youth, een (Duits nagesynchroniseerde) vrij harde Israëlische film van Tom Shoval en de verfilmde roman van Tatiana de Rosnay Elle s'appellait Sarah. Les aventures de Rabbi Jacob is humor uit 1977 met Louis 'FuFu' de Funès, nog meer lachen met Sacha Baron Cohen in de spraakmakende 'mockumentary' Borat, en HBO zendt opnieuw het romantische oorlogsdrama Suite Française uit.


vrijdag 22 juli

 • Arte tv, 21.50: Willy Brandt - Erinnerungen an ein Politikerleben. Documentaire uit 2013, gemaakt ter gelegenheid van de 100e geboortedag van deze invloedrijke Duitse politicus.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 2.00: Woord. Vijf uren lang de mooiste radioverhalen uit de archieven van de publieke omroep. Laat u verrassen!

zaterdag 23 juli

 • BBC Radio 3, 20.30: BBC Proms 2016. Op het programma voor het 11e concert: A Child of Our Time van sir Michael Tippett (1905-1998).
 • Eén (BRT), 20.40: Les aventures de Rabbi Jacob. Komische film uit 1973 met Louis de Funès in de hoofdrol van zakenman Pivert die tegen wil en dank betrokken raakt bij een mislukte aanslag en met een truc uit handen van de politie probeert te blijven.
 • NPO 2 (VPRO), 22.35: Manhattan. Komedie uit 1979 van Woody Allen, over scenarioschrijver Isaac Davis die een relatie krijgt met een jonge journaliste.
 • TV 5 Monde, 22.34: La plage. Korte film uit 2015 van Keren Ben Rafael over mensen die zelfs op het strand door hun eigen gedachten worden achtervolgd.

zondag 24 juli

 • Canvas, 20.05: Panorama. Afl.: Erfgoed als oorlogswapen. In de woorden van Bert Koenders: 'Het verwoesten van cultureel erfgoed staat gelijk aan het vernietigen van de identiteit van de ander.' Culturele genocide moet strafbaar worden gesteld als misdaad tegen de menselijkheid, stelt het programma.
 • Arte tv, 20.15: Borat: Kulturelle Lernung von Amerika um Benefiz für glorreiche Nation von Kasac. Spraakmakende komedie uit 2006 over de populaire Kazachi Borat Sagdiyev die als tv-presentator naar Amerika wordt gestuurd om een documentaire te maken. Duits nagesynchroniseerd …

maandag 25 juli

 • NPO 2 (EO), 21.10: Van Nabloes naar Ninevé. Zesdelige reportageserie waarin Kefa Allush oude volken, schitterende landschappen en mysterieuze culturen in het Midden-Oosten (her)ontdekt. Afl.: De Samaritanen (Westelijke Jordaanoever)

dinsdag 26 juli

 • ARD, 23.00: Youth. Drama uit 2013 van Tom Shoval (1981) over de broers Yaki en Shaul die met hun ouders in een voorstad van Tel Aviv wonen en de familie voor huisuitzetting proberen te behoeden. Maar de wijze waarop …?

woensdag 27 juli

 • NPO Cultura (VPRO), 21.00: Morgan Spurlock: Inside Man. achtdelige serie waarin Morgan Surlock de Amerikaanse samenleving van binnenuit belicht. Afl. 1: Marihuana.
 • ARD, 22.45: Schattenwelt BND - Wie viel Geheimdienst braucht Deutschland?. Een kijkje in de Bundesnachrichtendienst, die duizenden ambtenaren laat spioneren op jacht naar staatsgeheimen van andere landen. Afl.: Wie viel Geheimdienst braucht Deutschland?

donderdag 28 juli

 • HBO, 22.05: Suite Française. Romantisch oorlogsdrama uit 2014 losjes gebaseerd op de gelijknamige roman van Irène Némirovsky over de liefde tussen Lucile Angellier, een Frans meisje, en Bruno von Falk, een Duitse soldaat, tijdens de eerste jaren van de Duitse bezetting van Frankrijk.

vrijdag 29 juli

 • Canvas, 21.00: Elle s’appelait Sarah. Oorlogsdrama van Gilles Paquet-Brenner naar de roman van Tatiana de Rosnay. In 1942 wordt de familie van de tienjarige Sarah Strazinsky opgepakt. Vele jaren later, in 2009, zoekt de Amerikaanse journaliste Julia Jarmond uit wat er met het gezin Strazinsky is gebeurd.
 • RTL 7, 22.15: Annie Hall. Komisch drama uit 1977 van en met Woody Allen, over de moeizame relatie tussen Alvy Singer (Woody Allen), een Joodse komiek die geobsedeerd is door de dood, en zijn vriendin Annie Hall, levensgenietende zangeres en fotografe.

(advertenties)


banner propra banner venstra banner givat banner limmoed_2016 banner amphora banner israelactie banner jonet banner meldpunttaal banner luna3 banner blankevoort banner yanshuf banner sivmo banner joodsamsterdamtwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven