vrijdag 17 juni 2016

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 17 juni 2016 jaargang 12, nummer 23
Onze columnisten deze week
 

De zomer van Crescas

De zomer van Crescas

Ook wij zijn bezig met voorbereidingen voor de zomervakantie. Dat betekent dat de nieuwsbrief in de maand juli op halve kracht gaat: de nieuwsbrief verschijnt wel op 8 en 22 juli, en op 1, 15 en 29 juli niet.
De nieuwsbrief van week 25 vindt u op vrijdag 24 juni in uw digitale brievenbus.

Vanzelfsprekend vertrekken we niet vóór het geheel vernieuwde cursusprogramma voor seizoen 2016-2017 helemaal klaar is en naar de drukker kan.
Eind week 32 (rond 11 augustus) wordt de seizoensfolder per post verspreid en is hij ook op crescas.nl te vinden.

In de nieuwsbrieven van 22 juli en 5 augustus zullen we alvast een tip van de sluier oplichten, en krijgt u een idee van wat we u na de zomervakantie kunnen bieden.

Muziek in het Tuinhuis aan de Gracht

Muziek in het Tuinhuis aan de Gracht

Eind augustus 2011werd aan de deurpost van het 17e-eeuwse tuinhuis aan de Nieuwe Keizersgracht 20 de mezoeza aangeslagen. Een historische gebeurtenis die op 26 juni met een feestelijk tuinconcert wordt gevierd.
Tenor Sacha van Ravenswade koos een aantal romantische Italiaanse liederen van onder meer Giuseppe Verdi en Giacomo Puccini. Hij wordt begeleid door Benjamin van Stiphout. Het concert is gratis toegankelijk, na aanmelding via het contact-formulier .

Jarenlang was het totaal overwoekerde tuinhuis vooral tuinschuur, tot het tuinhuis van de buren in oorspronkelijke staat werd gerestaureerd en de bewoner van Nieuwe Keizersgracht 20, Suzanne Rodrigues Pereira, besloot om dat voorbeeld te volgen. Bij de werkzaamheden bleek het tuinhuis vroeger als soeka (loofhut) te zijn gebruikt: het plafond kon met een ingenieuze constructie worden opengezet.
Op zich niet verwonderlijk: in dit gedeelte van Amsterdam woonden in de 17e en 18e eeuw veel Portugese Joden en de Nieuwe Keizersgracht, op een steenworp afstand van de Esnoga, heette in de volksmond ook wel Portugezengracht.

Een gedetailleerde beschrijving van dit verborgen juweeltje is te lezen op amsterdamsebinnenstad.nl.

Het tuinhuis is ook te bezichtigen tijdens de Open Tuinen Dagen op 17, 18 en 19 juni.

Een middag over Sigmund Freud

Een middag over Sigmund Freud

JMW en Jonet presenteren zondag 26 juni een themamiddag rondom de Oostenrijkse grondlegger van de psychoanalyse Sigmund Freud (1856-1939), met een lezing, muziek en film.

De van oorsprong Russische schrijfster en filmdocente Sandra Geller vertelt over het leven van deze toonaangevende neuroloog en psychiater. Mulder & Sons, Jaap Mulder en zoons Ruben en David, zorgen voor bijpassende muzikale omlijsting.

In de film A dangerous Method van David Cronenberg worden leven en werk van Sigmund Freud in de vorm van een geromantiseerde biopic in beeld gebracht.
Lees meer over deze bijzondere film in de recensie die in februari 2012 verscheen in The Guardian.

Meer informatie over deze themamiddag op Jonet.nl

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: Morgenland, de debuutroman van de Duitse journalist Stephan Abarbanell, waarvoor hij onder meer uit zijn eigen familiegeschiedenis putte. Viktor Klemperer (1881-1960) schreef met Zo zag de waarheid er op donderdag uit een dagboek van de Duitse revolutie van 1919, en De Derde Rijk-dagboeken van de hand van nazi-kopstuk Albert Speer zijn, voor wie echt de WOII-geschiedenis in wil, een niet te missen bron van informatie.

Engelstalig: A City in its Fullness van de Israëlische schrijver Shmuel Yosef Agnon (1888-1970) - in 1966 de eerste (en vooralsnog enige) Israëlische winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur - is diens magnum opus. Het is postuum in Engelse vertaling verschenen bij Toby Press.

Vers uit de ramsj geplukt: Israël. Van lieveling tot paria? van Hans Knoop. Journalist Julian Reichelt bericht in In de Frontlinie over hoe het achter de schermen van de oorlogsjournalistiek werkelijk toegaat, en Territorial bodies van Dick van Broekhuizen, verschenen ter gelegenheid van de gelijknamige expositie in 2008 in Museum Beelden aan Zee, laat zien dat kunstenaars in Israël niet anders kunnen dan in hun werk reflecteren op het turbulente dagelijkse leven van alledag.

En verder:

 • Fleur de Wind heeft met Het land dat maar niet wil lukken de VPRO Bob den Uyl Prijs voor het beste Nederlandstalige reisboek gewonnen. Lees meer op LiterairNederland.nl.
 • Eind mei vond in Israël en de Palestijnse gebieden het negende Palestine Festival of Literature plaats. Literatuurplein heeft een verslag.
 • In België is onlangs de koop- en verkoopsite voor tweedehands boeken Books in Belgium online gegaan.

In de digibieb
De Digitale Joodse Bibliotheek van Crescas

In de digibieb

Deze week bespreken we geen vondst úit de Digibieb, maar de Joodse Bibliotheek zelf.

Ruim 500 boeken van Nederlands-Joodse schrijvers zijn in de afgelopen jaren gedigitaliseerd, boeken die niet of slechts met grote moeite antiquarisch te vinden zijn. Dat is bijna een verdubbeling van wat we u in juli 2013 met trots lieten weten: toen bestond het boekenbestand uit iets meer dan driehonderd titels.
Een bezoek aan onze online bibliotheek kunt u beginnen met het bladeren in de ‘carrousel’ op de startpagina.

Maar u kunt ook 'in de vitrine' kijken: de pagina waar de omslagen van alle boeken die in de Digibieb te vinden zijn, bij elkaar staan.
Wij durven te wedden dat u daar boeken tussen ziet staan die u vergeten was, of die, simpelweg door het omslag, herinneringen boven brengen.
Ga eens kijken op Boeken/Overzicht!
Een klik op de afbeelding van het boekomslag van uw keuze brengt u naar de pagina met informatie over de uitgave. Daar kunt u dan beslissen of u het boek online wilt lezen of als PDF wilt downloaden. En of u nu voor online lezen of voor downloaden kiest, dankzij subsidies die wij hebben verkregen, kunnen wij u alle boeken gratis ter beschikking stellen.

Een deel van de collectie is afkomstig van schenkingen. We zijn de gulle gevers zeer dankbaar dat zij hun boeken aan ons hebben toevertrouwd zodat wij ze in de Joodse Bibliotheek voor iedereen beschikbaar konden maken.

Als ú uw boekenkast aan het uitdunnen bent, wilt u dan aan ons denken? Mede met uw hulp worden (bijna) vergeten Nederlands-Joodse schrijvers en hun werk opnieuw in de belangstelling geplaatst én gelezen!

De verrassende muzikale wereld van Hebrew Groove

De verrassende muzikale wereld van Hebrew Groove

Zondag 19 juni viert het Israëlisch koor Hebrew Groove het einde van het seizoen met een feestelijk optreden in Café Belcampo in Amsterdam.
Singer/songwriter/pianiste Noam Vazana leidt het koor door een programma van Hebreeuwse popliedjes uit verschillende tijden, verkleed in 'Groovy' arrangementen.

Benieuwd hoe Arik Einstein klinkt in blues-vermomming, of Chava Alberstein 'vergospeld' en Matti Caspi op z'n funks? Kom dan 19 juni naar de Hallen Amsterdam, Hannie Dankbaarpassage 10 en meld u vóór 16.00 uur bij Cafe Belcampo.
Een voorproefje is te horen op YouTube.

Kijk voor meer informatie op het Facebook Event van Hebrew Groove.

The Transmigration of Morton F.

The Transmigration of Morton F.

De voorstelling The Transmigration of Morton F. is lastig onder een noemer te scharen. Het concept voor deze muziektheatervoorstelling, een wonderlijke combinatie van een digitale opera, een computergame en een ritueel, is in opdracht van het Holland Festival ontwikkeld door regisseur Sjaron Minailo en componist Anat Spiegel.

In het verhaal speelt de legendarische Amerikaanse zangeres en stemkunstenaar Joan La Barbara de hoofdrol. Tijdens een bezoek aan Amsterdam raakt ze verstrikt in een kat-en-muisspel met een schimmig figuur. Ze herkent in hem de reïncarnatie van componist Morton Feldman, met wie ze in het verleden vaak gewerkt heeft.
De toeschouwer moet zelf zijn weg zien te vinden in de surrealistische droomwereld van La Barbara en wordt daarbij begeleid door de muziek van Morton Feldmans en Anat Spiegel.

The Transmigration of Morton F. is een volledig nieuwe muziektheaterervaring die uitsluitend op internet te beleven is.
Maandag 20 juni wordt in Theater Bellevue de website gelanceerd waarop *The Transmigration of Morton F. * te zien zal zijn. Sjaron Minailo en Anat Spiegel presenteren een doorloop van het stuk en Joan La Barbara zingt werk van Spiegel en Feldman.
De laatste kaarten zijn uitsluitend op de avond zelf verkrijgbaar aan de kassa van het theater.

Vanaf dinsdag 21 juni 2016 is de voorstelling te zien op www.mortonf.net.

Julidans 2016

Julidans 2016

Het jaarlijkse dans- en choreografiefestival Julidans, in 2016 van 30 juni tot en met 10 juli op diverse locaties in Amsterdam, richt zich op grote namen van de toekomst, dansmakers die op het punt staan wereldwijd door te breken.

Voor liefhebbers van hedendaagse dans heeft het programma heel veel moois te bieden. Wij speurden op de website van Julidans 2016 en ontdekten enkele voorstellingen die speciaal voor onze lezers interessant lijken. Uit Israël komen al vele jaren dansers en choreografen met een heel eigen beeld- en bewegingstaal. Sommigen blijven na hun opleiding aan een van de Hogescholen in Nederland hier hangen en verwerven zich een eigen plaats in het Nederlandse danstableau.

 • 1 juli, Vondelpark Openluchttheater, 20:30 uur: EXTENDED: Julidans at the Park, met onder meer werk van Edan Gorlicki (Haifa/Groningen).

 • 8 juli, Vondelpark Openluchttheater, 20:30 uur: EXTENDED: Julidans at the Park, met onder meer een gedeelte uit nieuw werk van Guy Weizman en Roni Haver / Club Guy & Roni.

 • 8 juli, Stadsschouwburg Amsterdam, Grote zaal, 21:00 uur: Double Bill: TEFER & The Dry Piece XL. Itamar Serussi / Balletto di Roma & Keren Levi / Neverlike presenteren twee voorstellingen rondom het lichaam. Serussi gebruikt 6 dansers van het Balletto di Roma, Keren Levi zet in The Dry Piece XL acht naakte danseressen achter een projectiedoek.

 • 9 juli, Studio 2 van Stadsschouwburg Amsterdam: Julidans Artists' Lab, het project waarin jonge choreografen onder begeleiding van dramaturge Moos van den Broek bij elkaar komen om elkaars werk en (dans)cultuur te verkennen. Tijdens een aantal openbare sessies delen zij hun ervaringen met het publiek. Dit jaar is danser en choreograaf Ofir Yudilevitch één van de deelnemers.

 • 10 juli, Stadsschouwburg Amsterdam, Grote zaal, 20:30: uur: Barbarians. Choreograaf en componist Hofesh Shechter (1975, Jeruzalem) presenteert een drieluik over de goede en de slechte kanten van de mens in de liefde, licht gebaseerd op de film The Good, the Bad and the Ugly.

De voorstellingen in de Stadsschouwburg hebben een voorbespreking en een nagesprek.

Klik voor meer informatie op de links, en kijk zeker ook eens verder in het programma van Julidans 2016!

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Ha'aretz meldt dat Herzliya de eerste stad in Israël zal zijn waar op sjabbat en Joodse feestdagen openbaar vervoer zal rijden.
  Geregistreerde niet-abonnees van Ha'aretz hebben maandelijks gratis toegang tot zes artikelen naar keuze op desktop of mobiel apparaat.
 • De 'Joodse papa' staat centraal in een artikel in Tablet Magazine.
 • Rabbijn Eliezer Moshe Fisher (Jeruzalem) vindt dat meisjes niet mogen fietsen, schrijft Times of Israel.
 • Ter gelegenheid van Sjawoe'ot besprak Mosaic Mozes en de Tien Geboden, het beroemde schilderij van Rembrandt.
 • Drie prachtige tentoonstellingen zijn deze zomer te zien in het Jüdisches Museum der Stadt Wien.
 • In Forward's The Sisterhood, het onheilspellende zinnetje Welcome to Israel 2016, the scary version.
 • De door artsen wereldwijd afgelegde Eed van Hippocrates kent een nog veel oudere Joodse versie, schrijft Jewniverse.
 • The Guardian bespreekt de biografie van de Britse staatsman Benjamin Disraeli (1804-1881).

Website van de week
EntArteOpera

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Deze week brengen we in deze rubriek een Duitstalige website onder uw aandacht.

EntarteOpera is in 2012 opgezet om het muziekdramatische werk van de talloze door het nationaal-socialisme tot zwijgen gebrachte 'entartete' componisten voor de vergetelheid te behoeden.

De startpagina is een ontdekkingsreis op zich: de zes postertjes die bijeengehouden worden door Aktuelles.
Aan de voorgeschiedenis is onder de tab EntArteOpera/Philosophie een uitvoerige inleiding gewijd.

De componisten die in EntArteOpera aan bod komen, staan onder Galerie der Erinnerung. Nog lang niet alle genoemden hebben een biografie bij hun portret. Als de cursor in een handje verandert, is er meer over de gekozen naam te lezen.

Programm ontsluit op jaartal de projecten vanaf 2013, elk met uitvoerige beschrijving.

EntArteOpera is op Facebook te vinden en verzendt een nieuwsbrief.

In the Picture
Das Schtetl, Jewish Life With Old Yiddish Songs

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

De Russische illustrator en tekenaar Alexander Pavlenko (1963, Rjazan) begon in de jaren '90 met experimentele tekenfilms. Hij maakte in binnen- en buitenland furore met zijn werk. In 2011 vervaardigde hij de tekenfilm Das Schtetl, een verbeelding van het Joodse leven op de platteland.
Pavlenko zelf maakte de tekeningen en zette er oude Jiddisje liedjes onder.

De soundtrack is op een andere website te downloaden.

Leuk voor wie Jiddisj geleerd heeft of dat van plan is, bijvoorbeeld met de online cursus Jiddisj die u bij Crescas kunt volgen.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
17 - 24 juni

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

De sportzomer domineert opnieuw vrijwel alle binnen- en buitenlandse radio- en televisiezenders. Aanraders voor wie geen sportliefhebber is: Vrancks op zaterdagavond om 20.05 op het 2e Belgische net en een programma op Brava over violist Jascha Heifetz.vrijdag 17 juni

 • NPO Radio 1 (VPRO), 2.00: Woord. Vijf uren lang de mooiste radioverhalen uit de archieven van de publieke omroep. Laat u verrassen!

zaterdag 18 juni

 • NPO 1 (VPRO), 9.50: VPRO Boeken. Uitzending gewijd aan de Bob den Uyl Prijs 2016 voor het beste journalistieke Nederlandstalige reisboek. Schrijfster en winnares Fleur de Weerd en jurylid Clairy Polak zijn te gast.
 • NPO 1 (AVROTROS), 10:25: Close up. Afl.: Meret Oppenheim - Icoon van het Surrealisme. Documentaire uit 2013 over de Duitse kunstenares Meret Oppenheim (1913-1985), vanwege haar relaties met veel 20e-eeuwse Parijse beeldend kunstenaars ook wel 'muze van de surrealisten' genoemd.
 • NPO 2 (KRO-NCRV), 16.10: Blij met de buren. Iedereen vindt iets van Europa maar hoeveel weten we eigenlijk echt over de andere landen en hun bewoners? Fons de Poel gaat op onderzoek uit. Afl. 1: Hongarije: gebukt onder het verleden.
 • Canvas, 20.05: Vrancks. Afl.: Spijs en vree. Rudi Vranckx zoekt de mens achter het verhaal. Vandaag: de rol van wilde eetbare planten in Israël en de Palestijnse gebieden. Met onder meer de winnares van Masterchef Israel.
 • Brava tv, 22.08: Jascha Heifetz: God's Fiddler. Biografie op speelfilmlengte van Jascha (Jossif (Jascha) Robertowitsch) Heifetz (1901-1987). Aanrader!
 • NPO 2 (NTR/VPRO), 23.20: Holland Festival. Met onder meer Arnon Grunberg over het stuk The Future of Sex, dat hij schreef voor theatergroep Wunderbaum.

zondag 19 juni

 • NPO 1 (VPRO), 11.20: VPRO Boeken. Te gast is de internationaal vermaarde essayist en Azië-expert Ian Buruma over zijn boek Hun beloofde land, een zeldzaam indrukwekkende familiegeschiedenis, het verhaal van Buruma's grootouders tijdens de meest turbulente jaren van de 20e eeuw.
 • NPO 2 (EO/JO), 15.15: Een Sjtetl in de Cariben, documentaire road-movie uit 2014 van Sherman de Jesus over Mark Witznitzer en Tsale Kirzner, kinderen van Oost-Europese Joden die naar Curaçao zijn gevlucht.

maandag 20 juni

 • Canvas, 22.00: Hannah and her Sisters. Komedie uit 1986 van Woody Allen over drie zusters en hun problemen met werk en liefde.

dinsdag 21 juni


woensdag 22 juni

 • Arte tv, 22.55: Die große Literatour. Vierdelige documentaire uit 2016 over de reis langs de kust van Zuid-Frankrijk die de schrijvers Klaus en Erika Mann in 1931 maakten. Afl. 3: Hans Christian Andersens Orient.

donderdag 23 juni

 • BBC Radio 3, 20.30: Radio 3 in Concert. Afl.: The Jerusalem Quartet at Wigmore Hall. Concert ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van dit befaamde kamermuziekensemble. Op het programma onder meer het Klarinetkwintet van Johannes Brahms, met Sharon Kam op klarinet.
 • BBC 2, 23.30: Defiance. Oorlogsdrama uit 2008 over de Joodse gebroeders Bielski die in de bossen van Wit-Rusland een partizanengroep oprichtten die terug vocht tegen de Duitsers.

vrijdag 24 juni

 • NPO Radio 1 (VPRO), 2.00: Woord. Vijf uren lang de mooiste radioverhalen uit de archieven van de publieke omroep. Laat u verrassen!

(advertenties)


banner sivmo banner propra banner meldpunttaal banner venstra banner joodsamsterdam banner israelactie banner jonet banner luna3 banner givat banner amphora banner yanshuf banner blankevoorttwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven