vrijdag 3 juni 2016

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 3 juni 2016 jaargang 12, nummer 21
Onze columnisten deze week
 

Wandelt u mee door Joods Zwolle?

Wandelt u mee door Joods Zwolle?

De weersverwachting voor zondag 5 juni is 22 graden en halfbewolkt, ideale omstandigheden om een stadswandeling te maken.

Onder leiding van Jaap Hagedoorn maakt u een historische voettocht door Joods Zwolle, bezoekt u de plaatsen waar grote en kleine Joodse Zwollenaren hun sporen hebben nagelaten, sommige tastbaar, andere in roerende verhalen.

Loopt u mee? We hebben nog een paar plaatsen over!
Op de pagina Joods Zwolle, wandeling op zondagochtend op onze website leest u meer en kunt u zich op de gebruikelijke wijze inschrijven. In dit geval kan dat ook met een mailtje (info@crescas.nl)! Zodra we uw aanmelding hebben ontvangen, berichten wij u over het ontmoetingspunt.
Voor de randstedelingen om rekening mee te houden: we starten om 11.00 uur!

Columnisten deze week

Columnisten deze week

Nathan Lopes Cardozo gaf een lang interview aan de Jewish Press. Met toestemming van zowel de interviewer als de geïnterviewde plaatsen wij deze week dit interview in plaats van Nathans gebruikelijke column.

'Onze man in Israël', Harry Polak, die enige maanden geleden alija maakte (emigreerde naar Israël), moest zijn Nederlandse rijbewijs omruilen voor een Israëlisch rijbewijs. Lees in zijn gastcolumn hoe dat in zijn werk ging.

De benoeming van Avigdor Lieberman tot minister van defensie in de Israëlische regering heeft veel stof doen opwaaien. Harry van den Bergh en Salomon Bouman hebben hier zo hun gedachten over.

Naud van der Ven vergelijkt in zijn column standpunten van paus Franciscus en de Israëlische choreograaf Hofesh Shechter.

Met een idee voor alternatieve smaken voor de traditionele cheese cake kijkt Leo Mock voorzichtig vooruit naar Sjawoe'ot.

Wij wensen u veel leesplezier!

De barbaren slaan terug

De barbaren slaan terug

Volgens de Argentijns-Joodse denker Santiago Slabodsky zijn er overeenkomsten tussen de manier waarop Joden voor de stichting van de staat Israël gezien werden en de manier waarop gekleurde mensen en Moslims nu worden gezien. Slabodsky meent dat Joden weer buitenstaanders moeten worden en solidair moeten zijn met gekleurde mensen en Moslims. Zijn doel is om de Joodse geest te ‘ont-beschaven’ en als het ware terug te keren naar de ‘barbarij’.

Op twee opeenvolgende avonden, maandag 6 en dinsdag 7 juni, hebt u de kans om Santiago Slabodsky te horen spreken.

Maandag 6 juni organiseert het Amsterdam Institute for Humanities Research (AIHR) een Expert Meeting met Slabodsky waar twee hoofdstukken uit diens recent verschenen boek Decolonial Judaism. Triumphal failures of barbaric thinking zullen worden besproken.
Deze bijeenkomst vindt plaats op de Vrije Universiteit, toren 2E, senaatszaal GGL, aanvang 14.00 uur. Zie voor meer informatie de webpagina Expert Meeting Santiago Slabodsky.

Dinsdag 7 juni wordt Slabodsky tijdens de manifestatie De barbaren slaan terug geïnterviewd door David Wertheim. Het gesprek gaat over Slabodsky's kijk op het jodendom, de relatie met andere voormalige of huidige barbaren, de ‘beschaafde’ Israëlische staat en de zogenaamde westerse beschaving. Wat zijn de mogelijke gevolgen van zijn visie op zijn positie als assistent-hoogleraar jodendom en assistent-hoogleraar Latijns-Amerika en Caraïben aan de Hofstra University in New York?
Op het programma staat verder journaliste Clarice Gargard die in een gesproken column de tegenstelling tussen beschaafd en 'barbaars' in Nederlandse debatten onder de aandacht brengt.
De avond wordt muzikaal omlijst door zanger Juan C. Tajes en gitarist Hernán Ruiz met Argentijnse en Argentijns-Jiddisje tango's.
Voor meer informatie en kaartverkoop zie Barbarism Strikes Back op de website van De Nieuwe Liefde.

De barbaren slaan terug is de eerste in een reeks bijeenkomsten over de plaats van Joden in een postkoloniaal tijdsgewricht.
De serie onderzoekt de debatten en botsingen die voortkomen uit het gegeven dat Joden gezien kunnen worden als slachtoffer van de Europese hegemonie en het kolonialistisch denken, maar ook als integraal onderdeel daarvan.

De dunne lijn tussen antizionisme en antisemitisme

De dunne lijn tussen antizionisme en antisemitisme

Redelijke mensen zijn het erover eens: harde kritiek op Israël maakt je niet tot antisemiet. Politici, opiniemakers of mediabazen die dat scheldwoord toch regelmatig naar het hoofd krijgen, wijzen het verontwaardigd af.

Maar al ben je geen antisemiet, toch kunnen uitspraken die je doet, antisemitisch zijn, zoals de Britse Labourpartij tot haar schade en schande ondervond. De meest kwetsende vorm is wel de gelijkschakeling van zionisten en Israël aan nazi’s en nazi-Duitsland. Ook in Nederland worden steeds gemakkelijker uitspraken gedaan over zionisten, die zonder meer antisemitisch zijn, ongeacht of ze van schooljongens of politici komen.

Over dit thema organiseert CIDI donderdag 9 juni 2016 in CREA, Amsterdam, de lezing Hoe besmettelijk is de ‘Engelse ziekte’?
Toegang is gratis, na aanmelding via cidi@cidi.nl of telefonisch op 070-3646862.

Meer informatie over de sprekers op CIDI-lezing 9 juni.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: de heruitgave van Ochenebbisj, Verhalen en geintjes over het Amsterdamse getto (1870-1925); Apoetaah! is de titel van de nieuwste bundel korte verhalen uit Israël van Simon Soesan, en eveneens vers van de pers: Oude wereld Nieuwe wereld, de weerslag van reizen die Vinco David en Adjied Bakas maakten door Israël, Cuba, Suriname, Peru, Marokko, Jordanië, India en Letland.

Engelstalig: A Damaged Mirror: A story of memory and redemption, waarin Yaek Shahar en Ovadya Ben Malka een fascinerend spel spelen met herinneringen. Rabbijn Nathan Lopes Cardozo schreef een voorwoord bij deze heruitgave.

Literaire activiteiten: In de Amsterdamse Boekhandel gaat zaterdag 4 juni om 15.00 uur Gerard Klaasen in gesprek met Robert Vuijsje over diens nieuwste boek Kaaskoppen.
Een week later, zaterdag 11 juni om 15.00 uur, vindt in dezelfde boekwinkel een dubbelgesprek plaats met Marjoleine Oppenheim-Spangenberg (Haring aan de Seine) en Onno Wesseling (Suiker). Woensdag 15 juni is de beurt aan Boris Dittrich, die vanaf 20.00 uur over zijn literaire thriller W.O.L.F. komt vertellen (en boeken zal signeren).
Het Schwob Leesclubfestival, 19 juni in Utrecht, besteedt onder meer aandacht aan de herontdekte Groningse schrijfster Josepha Mendels en haar onlangs uitgegeven boek Je wist het toch. Nederland 1948.

Vers uit de ramsj geplukt: Israel a History, waarmee Anita Shapira in 2012 de National Jewish Book Award won, If you can't say anything nice, say it in Yiddish. The book of Yiddish insults and curses van Lita Epstein, en The Inner journey: Views from the Jewish traditionvan rabbijn en theoloog Jack Bemporad.

En verder:
- Op het literaire weblog Tzum aandacht voor de gênante vertoning in de TROS Nieuwsshow waarbij Anja Meulenbelt de studio verliet.
- Leon de Winter heeft de Pim Fortuyn Prijs 2016 gewonnen, vanwege zijn enorme gedrevenheid in de strijd voor 'onze zwaarbevochten westerse vrijheden die helaas vandaag de dag geen automatisme meer zijn'. NOS.nl bericht erover.
- Tien jaar geleden verscheen De geschiedenis van de liefde, de Nederlandse vertaling van The history of Love van Nicole Krauss. Literair Nederland kijkt terug op het boek en de recensie.
- Wie 5 juni met Crescas gaat wandelen door Joods Zwolle, kan na afloop de 25e Zwolse boekenmarkt aan de Thorbeckegracht bezoeken.

Verkiezing geschiedenisboek

Verkiezing geschiedenisboek

Het Historisch Nieuwsblad viert haar 25-jarig bestaan met de verkiezing van het Beste Geschiedenisboek aller tijden. Er zal een keuze worden gemaakt uit 250 geschiedenisboeken.

Op deze longlist staan ook publicaties van 11 (oud-)NIOD-onderzoekers, waaronder Een fantast schrijft geschiedenis. De affaires rond Friedrich Weinreb van Regina Grüter en De onontkoombare afkomst van Eli d’Oliviera van Jaap Cohen. Ook het monumentale Koninkrijk der Nederlanden van Loe de Jong ontbreekt uiteraard niet.

Alle 250 boeken met hun besprekingen zijn te vinden op historischnieuwsblad.nl/beste-geschiedenisboeken.

Het Historisch Nieuwsblad staat open voor suggesties voor boeken die volgens u beslist niet op de lijst mogen ontbreken. Grijp uw kans!

Expositie 'Different Directions'

Expositie \'Different Directions\'

Beeldend kunstenaar Jack Allick presenteert in de LJGalerie aan de Zuidelijke Wandelweg 41 onder de titel What’s Up Jack? een selectie uit zijn nieuwste werk.

Jack werd geboren in Groot-Brittannië en woont en werkt al vele jaren in Nederland. Hij ontwikkelde zich tot schilder van expressieve, kleurrijke doeken, waarover hij zelf zegt: Mijn werk is een nieuw concept, gebaseerd op een humanistische abstracte aanpak, waardoor een direct visueel beeld wordt gecreëerd op basis van twee verschillende stijlen: figuratief en abstract.

De tentoonstelling wordt vrijdagavond 10 juni om 21.00 uur geopend door kunsthistorica Kati Wieg en zal te zien blijven tot en met 28 augustus.

Muziek en muzikanten uit Israël

Muziek en muzikanten uit Israël

Er zijn weer heel wat Israëlische musici op toernee dezer dagen. We maakten een selectie.

 • The Ba-Rock Band, bestaand uit 4 musici en een regisseur, neemt de Koffiecantate van Bach op wel heel eigen wijze onder handen. U kunt ze zien en horen op zaterdag 4 juni, zondag 5 juni en dinsdag 7 juni in het Rietveld Theater in Delft.
 • De vijftien klarinettisten van het Israëlische Clarinet Choir Yanshuf speelt zondag 5 juni om 15.00 uur in Concertzaal Nieuwe Veste in Breda en maandag 6 juni om 20.15 uur in Synagoge Delft.
 • Mezzosopraan Naama Liany zingt, begeleid door Jean Baptiste Milon, composities van Leonard Bernstein, George Gershwin, Darius Milhaud en Kurt Weil in het programma Metro (Paris) - Subway (NYC). Zondag 5 juni in Synagoge Delft, donderdag 12 juni in de Weesper Synagoge. Deze concerten maken deel uit van de serie 'Muziek verbindt' van Kunstenisraël. Kaarten verkrijgbaar op de website van Kunstenisraël.

In de digibieb
Kanalje en Opstandige liedjes

In de digibieb

Het literaire kwartaalblad De Engelbewaarder besloot in 1977 om twee minder bekende werken van Jacob Israël de Haan uit te geven, aangevuld met annotaties en achtergrondinformatie.

Kanalje, dat in 1904 bij de nu in vergetelheid geraakte uitgeverij Lankkamp verscheen, bevat maatschappelijk geëngageerde prozaschetsen die Jacob (toen nog zonder Israël publicerend) de Haan als vaste jeugdmedewerker schreef voor het wekelijks bijvoegsel van de sociaal-democratische krant ZONDAGSBLAD. De verhaaltjes gaan vergezeld van fraaie houtsnedes van Albert Hahn. Kees Joosse en Jaap Meijer hebben Kanalje van een prachtige, beeldende inleiding voorzien, zodat pas op bladzijde 23 het eerste 'schetsje' begint.

Ook de Opstandige Liedjes worden ingeleid door Meijer en Joosse. Opruiende rooie rijmsels, die men kwalijk kan afdoen als quasi-socialistisch, zo omschrijven zij De Haans proletarische 'poëtica', die door zijn voormalige S.D.A.P.-collega's al niet meer gelezen werden, aangezien De Haan sinds de eveneens in 1904 verschenen homo-erotische roman Pijpelijntjes, tot persona non grata was verklaard.

In de Digitale Joodse Bibliotheek kunt u deze bijzondere uitgave kosteloos lezen of naar uw eigen computer downloaden.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Bake off Israel (de Israëlische versie van Heel Holland Bakt) is een succes én meteen goed voor wat reuring, schrijft Hebrew Language Blog.
 • De Stichting Afwikkeling Maror-gelden Overheid (SAMO) is 'off the hook', bericht Jonet.
 • De Britse emeritus-opperrabbijn Jonathan Sacks heeft uit handen van kroonprins Charles de prestigieuze Templetonprijs ontvangen. Sacks sprak bij die gelegenheid een indringend dankwoord uit, meldt us7.campaign-archive1.com.
 • Atlas Obscura (een aanrader!) besteedt aandacht aan de synagoge in Willemstad, Curaçao.
 • De Filipijnen waren in de Tweede Wereldoorlog een toevluchtsoord voor Joden, schrijft Warhistoryonline.com.
 • Joodse nagerechten op het menu op de culinaire website LuckyPeach.
 • Trau keinem Fuchs auf grüner Heid und keinem Jud auf seinem Eid is een vrolijk geïllustreerd, gruwelijk antisemitisch kinderboek uit 1936. Jewniverse schrijft erover.
 • Lees in Der Algemeiner het verhaal over de graven van Joodse piraten op Jamaica, een onvermoede toeristische attractie.

Website van de week
British LIbrary Hebrew Manuscripts

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

De Hebreeuwse manuscripten in de collectie van de British Library zijn afkomstig uit de hele wereld, van het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Europa tot China. Ze geven een beeld van het Joodse culturele en maatschappelijke leven vanaf de 10e eeuw van de gangbare jaartelling tot het begin van de 20e eeuw.

Voor het digitaliseren van het materiaal is de British Library in 2015 een samenwerking aangegaan met de Nationale Bibliotheek van Israël.

Van de circa 1.300 gedigitaliseerde manuscripten, een fractie van de totale collectie, zijn er nu bijna 800 op internet te bekijken.

De startpagina van de website Hebrew manuscripts gunt de virtuele bezoeker een blik op een aantal van de topstukken, elk met een beschrijving van de werkwijze en informatie over bijzonderheden van het getoonde object.
Kabbalistic diagrams in the British Library's Margoliouth Catalogue gaat vergezeld van artikelen over micrografie en paleografie, met beeldvoorbeelden en detailbeschrijving.

Er zijn video's te zien over de werkwijze bij het digitaliseren van de objecten. De inhoud van de website is ingedeeld op thema.

Updates van de website verschijnen met grote regelmaat op Twitter.

U kunt zich inschrijven voor de (algemene) nieuwsbrief van de British Library.

In the Picture
Reviving Hebrew: The Modern Language of the Ancients

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Eliëzer Ben-Jehoeda, geboren als Eliezer Yitzhak Perelman (1858-1922), wordt beschouwd als de grondlegger van het modern Hebreeuws. De man die het Hebreeuws nieuw leven inblies zou het eerste woordenboek Modern Hebreeuws schrijven en uitgever worden van HaZvi, het eerste Hebreeuwse dagblad. Geleidelijk zouden het Jiddisj en talrijke plaatselijke dialecten vervangen worden door één taal: het Hebreeuws, maar wel in een vorm die aan de eisen van de moderne tijd zou beantwoorden.
Aanvankelijk ontmoette Ben-Jehoeda veel tegenstand uit ultra-orthodoxe hoek, die het profane dagelijks gebruik van wat in hun visie een heilige taal was, hartgrondig verfoeiden.

Het Israëlische Ministerie van buitenlandse zaken heeft een fraaie, korte video gemaakt waarin deze belangrijke Israëli de eer krijgt die hem toekomt.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
3 - 10 juni

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Bent u fan van Roman Polanski? En zit Arte tv in uw zenderpakket? Dan komt u deze week ruim aan uw trekken. Zondag 5 juni is op deze zender om 20.15 de met drie Oscars bekroonde, bekende speelfilm De Pianist te zien, om 22.40 uur gevolgd door een lange documentaire uit 2011 over leven en werk van deze filmregisseur. Woensdag 8 juni (20.15 uur) wordt op Arte tv Polanski's film Venus im Pelz (La Vénus à la fourrure) vertoond.


vrijdag 3 juni

 • BBC Radio 3, 13.00: Composer of the Week: George Gershwin, the Dream Team. Episode 5: Porgy and Bess.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 2.00: Woord. Vijf uren lang de mooiste radioverhalen uit de archieven van de publieke omroep. Laat u verrassen!

zaterdag 4 juni

 • NPO Radio 1 (KRO), 11.00: De Taalstaat. Programma waarin de Nederlandse taal het middelpunt vormt. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 14.00: Argos. Onderzoeksjournalistiek. Achtergronden bij het nieuws of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met onthullende reportages en aandacht voor journalistieke boeken en kwesties in de (onderzoeks-)journalistiek uit binnen- en buitenland. Presentatie: Max van Weezel.

zondag 5 juni

 • Arte tv, 20.15: Der Pianist (The Pianist). Met drie Oscars bekroond biografisch drama van Roman Polanski uit 2002, naar de autobiografie van de Poolse pianist Wladyslaw Szpilman (1911-2000).
 • Arte tv, 22.40: Roman Polanski: Mein Leben (Roman Polanski: A Film Memoir). Lange documentaire uit 2011 over leven en werk van deze filmregisseur.
 • ZDF, 23.30: ZDF-History. Afl.: Die Frauen der Diktatoren. Documentaire over de vrouwen die in het dictatoriale regime van hun echtgenoten in de schaduw van de terreur actief waren.

maandag 6 juni

 • ARD, 23.30: Schatten des Krieges. Tweede en laatste deel van een documentaire over verschillende facetten van herinneren. Das vergessene Verbrechen gaat over de massamoord die schuilgaat achter de massamoord op 3 miljoen Sovjet-krijgsgevangenen.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 0.00: Nooit meer slapen. Johan Simons komt praten over The Future of Sex, de Holland Festivalvoorstelling van acteursgroep Wunderbaum en Arnon Grunberg.

dinsdag 7 juni

 • NPO 2 (EO), 22.55: Waiting for a Miracle. De vroegere bewoners van de Arabisch-Christelijke dorpen Iqrit en Biram in het noorden van Israël wachten al 68 jaar op toestemming om terug te keren, nadat ze in 1948 'voor twee weken' hun huizen en dorpen hadden verlaten.

woensdag 8 juni

 • Arte tv, 20.15: Venus im Pelz. Verfilming uit 2013 naar het gelijknamige drama van Leopold von Sacher-Masoch. Een opvallend vrolijke, geestige en luchthartige 'Polanski', maar ook een machtsspel tussen regisseur, personages en kijker.
 • Arte tv, 21.40: Die große Literatour. Vierdelige documentaire uit 2016 over de reis langs de kust van Zuid-Frankrijk die de schrijvers Klaus en Erika Mann in 1931 maakten. Afl. 2: Uwe Johnsons New York.

donderdag 9 juni
n.v.t.


vrijdag 10 juni

 • NPO Radio 1 (VPRO), 2.00: Woord. Vijf uren lang de mooiste radioverhalen uit de archieven van de publieke omroep. Laat u verrassen!

(advertenties)


banner yanshuf banner sivmo banner israelactie banner joodsamsterdam banner meldpunttaal banner jonet banner givat banner venstra banner luna3 banner propra banner amphora banner blankevoorttwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven