vrijdag 27 mei 2016

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 27 mei 2016 jaargang 12, nummer 20
Onze columnisten deze week
 

Een heel klein nieuwsbriefje ...

Een heel klein nieuwsbriefje ...

Deze week is uw nieuwsbrief heel erg uitgedund, want uw redacteur is geveld door de griep. Niks wat een kop krachtige Joodse kippensoep niet kan verhelpen, maar toch.

Activiteiten die gepland stonden voor de nieuwsbrief van deze week hebben we, waar mogelijk, een week opgeschoven, en dringender zaken zijn de komende dagen te vinden op onze Facebook-pagina. Meteen een mooie aanleiding om ons daar een 'like' te geven!

Raya mag even uitzieken, en volgende week is ze vast en zeker weer helemaal 'on the go'.

Het rijke Joodse verleden van Zwolle

Het rijke Joodse verleden van Zwolle

Sinds de 14e eeuw wonen er Joden in Zwolle. Met een pauze van vier eeuwen, dat wel. Toen de pest in Nederland rondwaarde, vanaf de 15e eeuw, werden de Joden 'gewis ter ere van God' verbrand.
Het zou tot 1721 duren voor zich weer Joden in Zwolle vestigden.

Zondag 5 juni kunt u, begeleid door Jaap Hagedoorn, in hun voetsporen treden, en de vele plaatsen bezoeken waar zich de bewogen geschiedenis van Joods Zwolle heeft afgespeeld.
In de verhalen die Jaap vertelt komt het verleden tot leven en krijgt u een beeld van hoe het de Joden verging vanaf het moment dat zij klein burgerrecht kregen.
Deze wandeling door de geschiedenis zit vol verrassingen - zo zult u te weten komen wat De Librije, het driesterrenrestaurant van Jonnie Boer, te maken heeft met de Joodse historie van de stad, en te horen krijgen over slagerij Marcus, die tegenwoordig in Amsterdam in de Waalstraat te vinden is.

Op de pagina Joods Zwolle, wandeling op zondagochtend op onze website, kunt u zich direct inschrijven.

De columns van deze week

De columns van deze week

Onze - bijna vaste - gastcolumnist Harry Polak stuurde weer een column uit zijn nieuwe vaderland Israël. Harry en zijn vrouw Irith werden door het AD geïnterviewd over hun motieven om alija te maken (te emigreren naar Israël). In zijn column gaat Harry hier dieper op in.

Ook de column van Eva van Sonderen gaat over het leven in Israël. En Salomon Bouman schreef weer een scherpe analyse van de huidige politieke omstandigheden daar.

Renée Citroen blijft dichter bij huis: zij schrijft over Joods begraven in Nederland.

Verder bieden wij u deze week een nieuwe literaire column van Leo Frijda (Itzik Manger uit Czernowitz) en de vaste columns van Nathan Lopes Cardozo en Leo Mock.

Veel leesplezier!

Uitnodiging boekpresentatie

Uitnodiging boekpresentatie

Op 4 maart 2011 publiceerde Simon Soesan voor het eerst een column op de Crescas-website. Afgelopen vrijdag verscheen de 210e column die hij voor Crescas schreef. Materiaal genoeg dus voor een bloemlezing …
Na Pita met hagelslag (2005) en Patatje Vrede (2007) verschijnt aanstaande zondag Simons derde bundel, getiteld Apoetaah. Michel Waterman, onze directeur, viel de eer te beurt om een keuze te maken uit die 210 korte verhalen. Hij koos de 64 mooiste, grappigste, meest ontroerende columns, die werden gebundeld tot dit nieuwe boek, dat zonder enige twijfel Simon Soesans beste werk tot nu toe is.

Aanstaande zondag, 29 mei, vindt de presentatie van dit boek plaats. Mede namens de uitgever, Amphora Books, nodigen wij u van harte uit bij deze presentatie aanwezig te zijn. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Jaap Soesan, Simons 92-jarige vader. Er is muziek, er zijn hapjes en drankjes. En uiteraard is het boek te koop en zal de auteur het graag voor u signeren.

Zondag 29 mei, 16.00 uur (inloop 15.30 uur), in Lev (de cursusruimte van Crescas), Kastelenstraat 80, Amsterdam. Stuur ons alstublieft een mailtje (info@crescas.nl) als u van plan bent hierbij aanwezig te zijn.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: De waarheidszoekster van Pauline Micheels is de langverwachte biografie van Henriette Boas (1911-2001), Benjamin Moser schreef de biografie van Clarice Lispector, 'de vrouw die eruit zag als Marlene Dietrich en schreef als Virginia Woolf' en de Braziliaanse schrijver/musicus Chico Buarque gaat in Mijn Duitse broer, in een fascinerend spel tussen fantasie en werkelijkheid, op zoek naar de halfbroer die hij nooit heeft gekend.

Engelstalig: Barbra Streisand, de biografie van Neal Gabler, wordt in Tablet Magazine zeer positief ontvangen. Er is zelfs een voorproefje te lezen, en dat smaakt naar meer!

Vers uit de ramsj geplukt: Kunstboeken! The Weimar Years, A Culture Cut Short van John Willett, Beckmann & America, de catalogus van de gelijknamige tentoonstelling die in 2012 in het Städel Museum in Frankfurt te zien was, en Alfred Stieglitz, A Legacy of Light van Katherine Hoffman, over het leven en werk van deze befaamde fotograaf.

En verder:

 • Zondag 29 mei verschijnt bij uitgeverij Amphora Apoetaah!, een bundel korte verhalen uit Israël, geschreven door Simon Soesan.
 • Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van Boekhandel Athenaeum en de reeks Privédomein vindt vrijdag 27 mei 2016, tijdens de wekelijkse Boekenmarkt op het Spui, van 15.00 tot 17.00 uur een voorleesmarathon plaats.
 • Volgende maand verschijnt bij de Bezige Bij de herziene herdruk van Panter in de kelder van Amos Oz, dat net als Judas gaat over verraad, vriendschap en de dunne scheidslijn daartussen.
 • Boris O. Dittrich is met zijn thriller W.O.L.F. genomineerd voor de VN-Thriller van het Jaar 2016 Prijs.
 • Op OoteOote een korte animatie van het gedicht Cold rain van Leo Vroman. Hij leest het zelf.

In the Picture
68 Facts You Probably Didn't Know About Israel

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Ruim zes minuten propaganda voor Israël, gemaakt door het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken.
Het meeste wist u vast al, maar toch leuk om op deze manier een 68e verjaardag te vieren.
Dat vindt ook Jerusalem Post, die de video met mild-kritische blik bekeek, en fijntjes opmerkt: But we shouldn’t make the mistake of believing our own propaganda.

Oordeel zelf, en … enjoy!

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
27 mei - 3 juni

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. Zondag is een splinternieuwe documentaire te zien over de nu 90-jarige Amerikaanse acteur Jerry Lewis (Joseph Levitch, 1926). De clown uit de titel verwijst naar de bizarre, lange tijd verloren gewaande Holocaustfilm The Day the Clown Cried uit 1972.
BBC Radio 3 zet George Gershwin vijf dagen lang in de schijnwerpers als Composer of the Week.vrijdag 27 mei

 • NPO Radio 1 (VPRO), 2.00: Woord. Vijf uren lang de mooiste radioverhalen uit de archieven van de publieke omroep. Laat u verrassen!

zaterdag 28 mei

 • NPO Radio 1 (KRO), 11.00: De Taalstaat. Programma waarin de Nederlandse taal het middelpunt vormt. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 14.00: Argos. Onderzoeksjournalistiek. Achtergronden bij het nieuws of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met onthullende reportages en aandacht voor journalistieke boeken en kwesties in de (onderzoeks-)journalistiek uit binnen- en buitenland. Presentatie: Max van Weezel.
 • Arte tv, 21.45: No Direction Home: Bob Dylan. Muziekdocumentaire uit 2005 over de zanger die in 1941 geboren werd als Robert Allen Zimmerman.
 • Brava, 23.44: Reflections on the Nature of Water, compositie uit 1986 voor solo marimba, geschreven door Jacob Druckman (1928-1996).

zondag 29 mei

 • NPO 2 (AVROTROS), 19.15: Close Up. Afl.: Jerry Lewis: The Man Behind the Clown. Acteur en komiek Jerry Lewis (1926) veroverde Amerika in de jaren vijftig en de vroege jaren zestig met zijn humor. Na enkele minder geslaagde films raakte Lewis in zijn geboorteland als acteur uit de gratie.
 • NPO 3 (KRO-NCRV), 20.25: Moos. Een kosjere komedie waarin liefde en humor belangrijker zijn dan uiterlijke schijn.

maandag 30 mei

 • BBC Radio 3, 13.00: Composer of the Week: George Gershwin, a Natural Performer. Episode 1: Tin Pan Alley to Broadway.
 • NPO 2 (KRO-NCRV), 20.35: Wij, Moszkowicz. Persoonlijke en nietsontziende analyse van de Moszkowicz-dynastie, gemaakt door Max Moszkowicz, zoon van Robert (1953) en kleinzoon van Max senior (1926).
 • NPO 2 (NTR), 22.55: Kijken in de ziel: Schrijvers. Coen Verbraak sprak, in het kader van Boekenweek 2016, met schrijvers. Aan het woord komen onder meer Arnon Grunberg, Adriaan van Dis en Kees van Kooten. Eerste van twee.
 • ARD, 23.30: Schatten des Krieges. Tweedelige documentaire over verschillende facetten van herinneren. Afl. 1: das sowjetische Erbe. Wil iemand in de voormalige Sovjet-Unie nog weten wat er werkelijk gebeurde toen het Duitse leger in 1941 het land binnenviel?

dinsdag 31 mei

 • BBC Radio 3, 13.00: Composer of the Week: George Gershwin, Backstage Dramas. Episode 2: Rhapsody in Blue, and Oh, Kay!
 • NPO Radio 4 (MAX), 20.00: Israel in Egypt. Opname van dit populaire oratorium van Georg Friedrich Händel, dat ook wel 'monument voor de koormuziek' wordt genoemd. Uitgevoerd door het Nederlands Kamerkoor en het Residentie Orkest onder leiding van Richard Egarr.
 • NPO 2 (NTR), 22.55: Kijken in de ziel: Schrijvers. Coen Verbraak praat in het kader van de Boekenweek met schrijvers. Aan het woord komen onder meer Arnon Grunberg, Adriaan van Dis en Kees van Kooten. Tweede en laatste aflevering.

woensdag 1 juni


donderdag 2 juni

 • BBC Radio 3, 13.00: Composer of the Week: George Gershwin, Anyone for Tennis? Episode 4: Of Thee I Sing.
 • NPO 2 (KRO-NCRV), 16.10: 2Doc. Afl.: Requiem voor een boom. Filmmaker Michiel Brongers laat met uniek archiefmateriaal en gesprekken met betrokkenen zien hoe en waarom de gemoederen rond het behoud van de Anne Frankboom zo hoog konden oplopen.
 • Arte tv, 23.45.: Hatufim - In der Hand des Feindes. Veertiendelige Israëlische dramaserie, de basis voor de succesvolle Amerikaanse televisieserie Homeland. Tweede reeks, afl. 12, 13 en 14 (slot).
 • Brava, 0.01: Weill - Rise and Fall of the City of Mahagonny. Uitvoering van The opera that Hitler hated, geschreven door Kurt Weill en Bertold Brecht.

vrijdag 3 juni

 • BBC Radio 3, 13.00: Composer of the Week: George Gershwin, the Dream Team. Episode 5: Porgy and Bess.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 2.00: Woord. Vijf uren lang de mooiste radioverhalen uit de archieven van de publieke omroep. Laat u verrassen!

(advertenties)


banner meldpunttaal banner sivmo banner givat banner venstra banner israelactie banner amphora banner jonet banner luna3 banner yanshuf banner propra banner joodsamsterdam banner blankevoorttwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven