vrijdag 8 april 2016

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 8 april 2016 jaargang 12, nummer 14
Onze columnisten deze week
 

Psychiater en Joods: René Kahn

Psychiater en Joods: René Kahn

De psychiatrie is er voor zieken, niet voor mensen die ‘lijden aan het leven’. Het zijn woorden van de Nederlandse psychiater René Kahn.

Sinds Sigmund Freud, de vader van de psychoanalyse, is de psychiatrie lange tijd gezien als een typisch Joods medisch specialisme - Joodse artsen konden in het toenemend antisemitische Wenen aan het einde van de 19e eeuw slechts in de marge werken, en kregen vrijwel uitsluitend Joodse patiënten.

René Kahn heeft een eigenzinnige kijk op de nalatenschap van zijn illustere voorganger. In zijn optiek kleven er voor- maar zeer zeker ook grote nadelen aan de psychoanalyse. De rol van het onderbewuste is erdoor erkend, en ook de emancipatie van seksualiteit is dank verschuldigd aan de psychoanalyse. 'Maar of de psychoanalyse daadwerkelijk mensen genezen heeft, is maar zeer de vraag,' zegt Kahn, overtuigd biologisch psychiater, in een interview met Vrij Nederland.

Kahn is als hoogleraar Klinische en biologische psychiatrie verbonden aan de Universiteit Utrecht waar hij leiding geeft aan een onderzoeksproject naar de biologische en omgevingsfactoren die een rol spelen bij angststoornissen en schizofrenie.

Hij noemt zichzelf een pragmaticus die zijn vak terug wil hebben waar het hoort. 'Wij zijn er om zieke mensen beter te maken, niet om levensvragen te beantwoorden of te zorgen dat iemand wat gelukkiger door het leven gaat.'

In het eerste interview in de serie Joodse wetenschappers, die op 3 mei van start gaat, is René Kahn te gast. Journaliste Ronit Palache kijkt, mét u, in de Joodse ziel van deze toonaangevende psychiater. Vindt hij inspiratie en motivatie in zijn Joodse wortels, en speelt zijn Joodse identiteit een rol bij de uitoefening van zijn vak?

Wilt u bij dit gesprek aanwezig zijn, ga dan naar de pagina met uitvoerige informatie op onze website. Daar vindt u ook een beschrijving van de volgende gesprekken in deze reeks en een knop om direct in te schrijven.

Hermann Cohen, een denker met moderne ideeën

Hermann Cohen, een denker met moderne ideeën

Wie kritisch nadenkt en de wereld beschouwt, zal een universele ethica ontdekken die de individuele mens verplicht tot ethisch handelen.
De Duitse filosoof Hermann Cohen (1842-1918) was voorstander van kritisch denken, over algemeen geldende waarden en specifieke waarden uit de Joodse tradities, en over de geldigheid van die waarden.
Bepalend voor Cohens denken was de filosofie van Immanuel Kant: wat het verstand meent te weten, komt wel degelijk overeen met de werkelijkheid, maar dat is te verklaren uit het feit dat het menselijk verstand zélf die werkelijkheid structureert. Een doordenkertje, maar met enige toelichting zal blijken dat deze redenatie in feite niet alleen begrijpelijk is, maar ook toepasbaar in het dagelijks leven.

Voor de laatste cursus van dit seizoen, Hermann Cohen, groot filosoof die aanzet tot kritisch denken, hebben we Reinier Munk, hoogleraar moderne filosofie en moderne Joodse filosofie aan de Vrije Universiteit, bereid gevonden u mee te nemen in de denkwereld van Hermann Cohen en die, voor én met u, te ontsluiten.
Deze driedelige cursus start dinsdag 10 mei.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven.

Vriendschap in de slagschaduw van het verleden

Vriendschap in de slagschaduw van het verleden

Drie vrouwen die elkaar in Auschwitz leerden kennen, maar na de oorlog het contact verloren hebben. Vijftien jaar later ontmoeten ze elkaar opnieuw, nu onder schijnbaar idyllische omstandigheden, in een zonovergoten Franse badplaats. Wat ze bindt, is het gruwelijke verleden, maar is dat voldoende om hun vriendschap te herbouwen?

Dat is, heel in het kort, de inhoud van de Franse speelfilm A la vie. De film heeft de Nederlandse bioscopen niet gehaald.
Crescas vertoont A la vie, in samenwerking met het Joods Film Festival Amsterdam, eenmalig op 5 mei 2016 in bioscoop De Uitkijk in Amsterdam. Na de film volgt een interview met schrijfster Chaja Polak, wier moeder Annetje Fels-Kupferschmidt model stond voor Lili.

Een groot deel van de kaartjes is al verkocht, we hebben nog zo'n 15 plaatsen beschikbaar. U kunt ze nog bestellen op onze website, wie het eerst komt, het eerst maalt.

In herinnering: Jules Schelvis (1921-2016)

In herinnering: Jules Schelvis (1921-2016)

Jules Schelvis is op 95-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amstelveen overleden. Hij zal in de herinnering blijven als de man die de tweede helft van zijn leven besteedde aan de overlevering van zijn persoonlijke en later ook wetenschappelijke kennis over de vernietigingskampen en over Sobibor in het bijzonder.

In 1943 werd Schelvis met zijn vrouw Rachel Borzykowski, zijn schoonfamilie en nog 3.000 mensen, vanuit Westerbork gedeporteerd naar Sobibor. Hij was de enige van dat transport die overleefde, doordat hij zich wist aan te sluiten bij een groep Joden die vanuit Sobibor werd doorgeleid naar fabrieken en werkkampen. Schelvis overleefde zeven kampen, waaronder Lublin en Auschwitz en keerde uiteindelijk in Nederland terug.

Zijn wetenschappelijke studie Vernietigingskamp Sobibor (1993) wordt gezien als standaardwerk over het kamp.
In Binnen de poorten doet Schelvis verslag van zijn omzwervingen en in 2010 publiceerde hij onder de titel Ooggetuigen van Sobibor een verzameling interviews met twaalf overlevenden van dit vernietigingskamp. Die interviews zijn online terug te zien. Zijn laatste boek, Er Reed Een Trein Naar Sobibor, verscheen in 2012.

Jules Schelvis is tot op zeer hoge leeftijd lezingen blijven geven. In maart 2015 vertelde hij, naar wij nu weten, voor het laatst zijn verhaal in het Vredespaleis in Den Haag. Daarvan heeft de NOS opnamen gemaakt.

Een uitvoerig In Memoriam voor Jules Schelvis is te lezen op de website van Stichting Sobibor..

Voor Vrij Nederland maakte Margalith Kleijwegt in december 2011 een portret van Jules Schelvis, de man die ondanks alles vertrouwen in de mensheid heeft behouden.

Moge zijn nagedachtenis tot zegen zijn.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: Je wist het toch, een realistische, hartverwarmende liefdesgechiedenis in oorlogstijd, geschreven door Josepha Mendels. In Rijpstra's ondergang beschrijft Arend Hulshof leven en lot van zijn overgrootvader, tijdens de oorlog burgemeester van Zelhem. Ook de Franse schrijver Patrick Modiano keert in Een jeugd terug naar het verleden.

Engelstalig: de uit het Hebreeuws vertaalde roman The Beauty Queen of Jerusalem, waarin Sarit Yishai-Levi het wedervaren van een Sefardische familie plaatst tegen de historische achtergrond van de beginjaren van de nieuwe staat Israël.

Vers uit de ramsj geplukt:
Het driedelige naslagwerk The Encyclopedia of jewish life before and during the Holocaust, waarvoor samensteller Shmuel Spector van Elie Wiesel grote lof kreeg toegezwaaid: Rich and rewarding, of inestimable value. Ook Altijd mazzel, de wereldreis die Maurice Swirc maakte langs Joodse gemeenschappen, ligt in de boekenuitverkoop. De Haagse ramsjboekwinkel Parimar biedt de mogelijkheid om in te tekenen op Israel a history van de belangrijke Israëlische historica Anita Shapira, dat verscheen in de belangwekkende Schusterman Series in Israel Studies van de Brandeis University in Boston MA.

En verder:
- Op het Grootletterfestival in Eindhoven, zondag 10 april, treft u ook Saskia Goldschmidt onder de deelnemers.
- Dinsdag 12 april komen Ariëlla Kornmehl en Marcel Möring voor een dubbelinterview naar de Amsterdamse Boekhandel.
- Donderdag 14 april komen in de LJG Amsterdam vier medewerkers aan het boek Joodse Huizen II hun verhalen voorlezen. Tussen de verhalen door speelt klarinettiste Mor Levin. Meer informatie op Kunstenisrael.
- Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar kondigt voor het najaar het verschijnen aan van Zonder rampspoed valt er niets te melden, de laatste verhalen van de vorig jaar overleden schrijver Frans Pointl.
- De Nederlandse auteur Ilja Leonard Pfeijffer werkt, naar verluidt, aan een nieuw theaterstuk gebaseerd op het dagboek van Anne Frank. Dit werd bekend kort nadat de schrijver had aangekondigd te zullen stoppen met schrijven. Lees meer in de Volkskrant.

Peepshow Puur Opera!

Peepshow Puur Opera!

Bij het woord peepshow denkt u vast en zeker niet aan opera, vermoedt uw redacteur. Toch heeft operagezelschap The Fat Lady dit als titel gekozen voor haar nieuwste productie.

Peepshow speelt zich af in een rokerige pianobar in een uithoek van de stad. Vier eenzame figuren bezoeken de kroeg in de nachtelijke uren. De mannen achter de bar en de pianist zorgen voor een muzikaal podium waar deze nachtvogels hun persoonlijke verhaal doen. En dat doen ze met muziek van Henry Purcell, Christoph Willibald von Gluck, Ruggero Leoncavallo, Richard Strauss, Carl Orff, Astor Piazzolla en The Comedian Harmonists, in een programma gevuld met smartlappen uit de klassieke muziek, smartelijke klaagzangen en getoonzette bitterzoete herinneringen. Een avond boordevol gevoelens, zoveel is zeker!

In de door Chaim Chasson ontworpen en door Joost Kramer geregisseerde voorstelling treedt Tamir Chasson, oprichter, artistiek en muzikaal leider van The Fat Lady, op als de barpianist die zeven zangers begeleidt in het verhaal.

Woensdag 13 april is de première in De Lichtfabriek in Haarlem, met op 15 en 17 april nog twee voorstellingen.
Kaarten zijn te bestellen op de website thefatlady.nl.

There is something about my family

There is something about my family

In galerie Fotodok aan de Lange Nieuwstraat 7 in Utrecht is de komende weken een tentoonstelling te zien met werk van internationaal gerenommeerde fotografen. Onder de titel There is Something about My Family legden zij vast hoe familieverbanden worden beïnvloed door migratie, oorlog, ideologieën en andere (grote) veranderingen in de samenleving.

Onder de deelnemende kunstenaars is de Israëlische fotografe Vardi Kahane (1959, Tel Aviv). Zij fotografeert al sinds 1992 de vier generaties van haar familie die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in Israël wonen: haar ouders, ooms en tantes, broers, neven en nichten, kinderen en kleinkinderen. Bekend is de foto van haar moeder en twee tantes, die hun linker onderarm laten zien met daarop hun kampnummers getatoeëerd, drie opeenvolgende nummers. Kahanes werk is pas één keer eerder in Nederland te zien geweest.

U hebt tot en met 5 juni de gelegenheid om haar foto's in Utrecht te bekijken.
Lees verder op fotodok.org.

Ot Azoj in Synagoge Delft

Ot Azoj in Synagoge Delft

De vijf muzikanten van het Amsterdamse klezmer-ensemble Ot Azoj zijn afkomstig uit Nederland (Karin, Wilco en Joris), Turkije (Ulas) en Polen (Radek) en zijn allen opgeleid tot beroepsmusicus.

Ot Azoj is Jiddisj en betekent zoveel als het is zoals het is. In 1994 opgericht om lekkere instrumentale Oost-Europese klezmer en balkanmuziek te spelen, heeft de groep inmiddels 9 CD's uitgebracht en een respectabele speellijst op hun conto geschreven. Met optredens op bruiloften en partijen, op straat en podia, in theaters en tijdens internationale festivals, zwepen de muzikanten, die gezamenlijk ruim 20 instrumenten bespelen, de aanwezigen op met Jiddische traditionals en eigen arrangementen.

Zondag 17 april 2016 om 15.00 uur komt Ot Azoj naar Synagoge Delft om daar hun nieuwste programma en CD Dza Dza Dzum te presenteren.

Voor het bestellen van kaarten en verdere informatie: www.synagogedelft.nl

Nationalisme in Europees perspectief

Nationalisme in Europees perspectief

In het Universitair Debatcentrum Spui25 in Amsterdam wordt dinsdag 19 april het boek The Roots of Nationalism. National Identity Formation in Early Modern Europe, 1600-1815 gepresenteerd. Ter gelegenheid daarvan gaan drie wetenschappers vanuit verschillende disciplines met elkaar in debat over de sterke toename van het nationalisme in Europa, waar met name de laatste jaren een zorgwekkende groei te zien is.
Er gaan steeds meer stemmen op die poneren dat de wortels van het nationalisme en nationale identiteitsvorming ver teruggaan in de geschiedenis. Waar ontstonden ze, en zijn er per land verschillen aan te wijzen in nationalistische sentimenten?

Kortom: in het licht van de huidige Europese ontwikkelingen een bijzonder boeiend gesprek, waarin de verschillende visies met argumenten aan elkaar zullen worden getoetst.

Lees meer op spui25 en meld u tijdig aan als u aanwezig wilt zijn!

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Times of Israel schrijft over het boek Shakespeare’s Dark Lady waarin wordt beweerd dat het werk van de Britse bard geschreven is door ene Amelia Bassano, een Joodse 'marrana' uit Venetië.
 • Cnaan Liphshiz at in Lviv in een restaurant 'met een Joods thema'. Hoe dat hem bekwam leest u op JTA.
 • Op het 1e jaarcongres van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is het Platform Herinnering Tweede Wereldoorlog opgericht, meldt het NIOD op haar website.
 • Beeldend kunstenaar Anish Kapoor heeft Cloud Gate, het spiegelende object in Chicago, van aangezicht veranderd. Lees meer op Hyperallergic.com.
 • Twee musea plannen tentoonstellingen met kunstwerken uit de verzameling roofkunst van Cornelius Gurlitt, schrijft Tablet Magazine.
 • Volgens Jewniverse was De negerhut van Oom Tom, in 1852 geschreven door de Amerikaanse Harriet Beecher Stowe en in 1868 in het Jiddisj vertaald door Isaac Meir Dik, in Oost-Europa populaire lectuur.
 • In Newsweek komt voormalig Brits opperrabbijn Jonathan Sacks aan het woord in een belangwekkend opiniestuk.
 • Philologos bestudeerde voor Mosaic Magazine het woord klafte (Jiddisj voor 'onaangenaam vrouwspersoon').

In de digibieb
Philip Mechanicus: Een volk bouwt zijn huis

In de digibieb

'Palestijnse reisschetsen', luidt de ondertitel van Een volk bouwt zijn huis.
De opstellen, in dezen bundel verzameld, zijn oorspron­kelijk gepubliceerd in het „Algemeen Handelsblad”. Zij waren de vrucht van een studiereis, in den loop van den zomer van 1933 ondernomen naar aanleiding van de vervolgingen, waaraan de Joden in Duitschland blootstaan. Aldus Philip Mechanicus in zijn voorwoord, waaraan hij toevoegde dat hij zich concentreerde op de algemeene maatschappelijke voorwaarden […], waaronder de Zionistische beweging zich in Palestina heeft ontwikkeld, benevens de vooruitzichten, die de naaste toekomst opent.

Het is buitengewoon boeiend om met de kennis en beelden van nu, dit met foto's verluchte reisverslag door het onder Brits mandaat staande Palestina, te lezen. Het boek is ingedeeld in 25 hoofdstukken, die qua inhoud variëren van beschrijvingen, een reisgids waardig, tot diepgaande politieke beschouwingen. Maar Mechanicus' kritische kijk op de plaatsen en gebeurtenissen geeft altijd ruimte aan de implicaties van 'Zionisten' en Arabieren op hetzelfde grondgebied.

Zo was het toen, en daarvan nu kennis te nemen zet het heden opnieuw in perspectief. Een volk bouwt zijn huis is antiquarisch een zeldzaamheid. Des te meer is het een aanrader in de Digitale Joodse Bibliotheek, waar u het kosteloos kunt lezen of downloaden naar uw eigen computer.

Website van de week
Jewish Lives

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

De website Jewish Lives is gewijd aan biografieën van toonaangevende Joden. Dat kunnen politici zijn, musici, schrijvers, wetenschappers of filosofen, die hun sporen onuitwisbaar in de wereldgeschiedenis hebben achtergelaten.

De website werd opgezet door de steenrijke zakenman Leon D. Black, als onderdeel van de filantropische Leon D. Black Family Foundation. Directe aanleiding, schrijft Black in About Jewish Lives, was een vraag van een van zijn kinderen naar de betekenis van het begrip 'Joodse identiteit'.

Core business van Jewish Lives is het uitgeven van boeken. Op dit moment zijn er 25 titels. Elk ervan wordt begeleid door extra informatie, recensies, gesprekken met de schrijver en evenementen.

In januari verscheen Groucho Marx: The Comedy of Existence van Lee Siegel. De biograaf werd door radiostation NPR over zijn boek geïnterviewd en dat gesprek is online te beluisteren.
In de planning staat de biografie van Benjamin Disraeli. De biografie Barbara Streisand: Redefining Beauty, Femininity, and Power verschijnt eind april.
De boeken worden uitgegeven door Yale University Press.

Jewish Lives verzendt een nieuwsbrief, is op Facebook te vinden en omschrijft zichzelf daar als a biography series dedicated to celebrating and illuminating the range and depth of the Jewish experience. Kijk ook op Twitter, voor snelle informatie.

Jewish Lives werd in 2014 bekroond met de Everett Family Foundation Award.

In the Picture
Shostakovich: 5 songs from Jewish Folk Poetry

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

De Russische componist Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) kreeg in 1947 bij toeval een bundel Joodse volkspoëzie (Yidishe Folkslider, uitgegeven in 1940) in handen. De teksten sloten feilloos aan bij zijn grote liefde voor Joodse muziek, tragisch en gelukkig tegelijk.
Hij componeerde zijn opus 79 in 1948. Dat was een daad van verzet tegen Stalin, met wie hij al op ramkoers lag. In 1948 begon de Russische dictator met zijn zuiveringscampagne tegen de Joodse intelligentsia. Yehezkel Dobrushin, een van de samenstellers van de gedichtenbundel waarin Sjostakovitsj zijn inspiratie vond, was bij de eersten die werden opgepakt.

De eerste opname van de liederen dateert uit 1956, waarin de componist sopraan Nina Dorliak, mezzosopraan Zara Doluchanova en tenor Aleksej Maslennikov begeleidt.

Wij kozen voor een selectie uit de liederen, uitgevoerd door Elisabeth Söderström, Ortrun Wenkel en Ryszard Karcykowski, begeleid door het London Symphony Orchestra onder leiding van Bernard Haitink.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
8 - 15 april

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Bijzonder deze week: het Avondconcert op maandag 11 april, met opnames van het Nederlands Klarinetfestival 2016 in Muziekgebouw Aan 't IJ. De klarinetsectie (5 man sterk) van het Koninklijk Concertgebouworkest speelt onder meer The Dreams and Prayers of Isaac the Blind van de Argentijnse componist Osvaldo Golijov (1960).


vrijdag 8 april

 • HBO, 15.15: Suite Française. Romantisch oorlogsdrama uit 2014 naar de roman van Irène Némirovsky over de liefde tussen Lucile Angellier, een Frans meisje, en Bruno von Falk, een Duitse soldaat, tijdens de eerste jaren van de Duitse bezetting van Frankrijk.
 • NPO 3 (BNN), 21.40: The Illusionist. Drama uit 2006 waarin, voor de goede verstaander, een duidelijk Joods thema te bespeuren is.
 • BBC 2, 0,05: A Serious Man. Tragikomedie uit 2009 van Ethan en Joel Coen over de Joodse natuurkundeprofessor Larry Gopnik die woont in de benauwende Joodse enclave in Minnesota en niet begrepen wordt door zijn studenten, familieleden en medebewoners.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 02.00: Woord. Vijf uren lang de mooiste radioverhalen uit de archieven van de publieke omroep. Laat u verrassen!

zaterdag 9 april

 • NPO Radio 1 (KRO), 11.00: De Taalstaat. Programma waarin de Nederlandse taal het middelpunt vormt. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 14.00: Argos. Onderzoeksjournalistiek. Achtergronden bij het nieuws of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met onthullende reportages en aandacht voor journalistieke boeken en kwesties in de (onderzoeks-)journalistiek uit binnen- en buitenland. Presentatie: Max van Weezel.
 • NDR Kultur, 20.00: Prisma Musik. Portret van de Oostenrijkse dirigent Michael Gielen (1927) die op de vlucht voor de nazi's opgroeide in Argentinië en zich altijd buitenstaander is blijven voelen.
 • Arte tv, 22.00: Pop-Legenden: Amy Winehouse. Duitse documentaire uit 2013 over deze nu al legendarische zangeres. Mooie aanvulling op de tentoonstelling in het JHM!

zondag 10 april

 • Arte tv, 12.25: Philosophie. Afl.: Moeten wij onze hartstochten beteugelen? De Frans-Joodse filosoof Raphaël Enthoven (1975) in discussie over het beheersen van gevoelens.
 • NPO 2 (NTR), 18.10: Podium Witteman. Met onder meer een hommage aan violist Yehudi Menuhin (1916-1999).
 • NPO 2 (VPRO), 21.05: Tegenlicht. Afl.: Cyberjihad. Niet alleen de kwantiteit, maar ook de kwaliteit van jihad-propaganda is toegenomen.
 • NPO Cultura (NTR), 22.05: Go Short! - Docs. Met onder meer Until the Quiet Comes, de afstudeerfilm van Yarom Cohen.

maandag 11 april

 • NPO Radio 4 (MAX), 20.00: Avondconcert. Met in het tweede deel The Dreams and Prayers of Isaac the Blind, een compositie uit 1994 van Ovaldo Golijov, die zijn inspiratie vond in het gedachtegoed van de Provençaalse kabbalist en rabbijn Yitzhak Saggi Nehor (1160–1235).
 • NPO 2 (VARA), 21.00: 2Doc: De aanklagers. Vierluik waarin journalist, documentairemaker en Nipkowschijf-winnaar Coen Verbraak officieren van justitie van verschillende parketten op de voet volgt.
 • TV5 Monde, 21.58: Eaux: Réflexions. Documentaire over water, dat mensen verbindt, scheidt en bepalend kan zijn voor oorlog en vrede.

dinsdag 12 april

 • Brava, 13.59: Daniel Barenboim - The Warsaw Recital. Daniel Barenboim geeft nog maar zelden pianorecitals, maar hier wijdt hij een hele avond aan Frédéric Chopin ter ere van diens 200e geboortedag.
 • NDR Kultur, 20.00: Kulturforum. Bernie Krause (1939) spreekt als bio-akoesticus over natuursymfonieën en klanklandschappen die door toedoen van de mensen en de daaruit voortvloeiende ecologische veranderingen anders gaan klinken.
 • BBC 4, 23.00: Jerusalem: The Making of a Holy City. Driedelige documentaireserie waarin schrijver en historicus Simon Sebag Montefiore inzicht geeft in de bewogen geschiedenis van de heilige stad. Afl. 1 behandelt het ontstaan van Jeruzalem.

woensdag 13 april

 • NPO 2 (NTR), 19.25: Omdat ik het zeg! Hanneke Groenteman en Roué Verveer gaan op bezoek bij gezinnen met uiteenlopende culturele en maatschappelijke achtergronden en met heel verschillende standpunten over opvoeden. Eerste van een serie van zes programma's.
 • NPO Cultura (HUMAN), 22.25: Benno Premsela. Documentaire uit 1999 van Carrie de Swaan over vormgever Benno Premsela die in vele functies een belangrijke rol gespeeld heeft in het maatschappelijk en cultureel leven in Nederland na 1945.
 • ARD, 3.15: Ein Leben für ein Leben - Adam Hundesohn. Holocaustdrama uit 2008 over Adam Stein, voor de oorlog gevierd variété-artiest. Hij weet zich met zijn clownerieën in het concentratiekamp het leven te redden, maar de herinneringen houden hem na de oorlog in een wurggreep.

donderdag 14 april

 • Arte tv, 20.15: The Great Dictator. Satire uit 1940 van Charlie Chaplin waarin Adolf Hitler en Benito Mussolini op de hak worden genomen. Met één van de mooiste toespraken uit de geschiedenis.
 • NPO 2 (NTR), 22.55: Het uur van de wolf. Afl.: Janis: Little Girl Blue. Documentaire uit 2015 van Amy Berg over rocklegende Janis Joplin die in 1970 overleed aan een overdosis heroïne.

vrijdag 15 april

 • Arte tv, 13.50: Salomon und die Königin von Saba. Bijbelse spektakelfilm uit 1959 met Yull Brynner en Gina Lollobrigida.
 • NPO 2 (NTR), 21.10: College tour. Afl.: Carl Bernstein. Twan Huys en een zaal vol studenten interviewen de opzienbarende onderzoeksjournalist en schrijver Carl Bernstein (1944).
 • Canvas, 21.05: Süskind. Oorlogsdrama uit 2012 van Rudolf van den Berg over de Joodse Walter Süskind die besluit handjeklap met de SS te spelen in een wanhopige poging honderden kinderen van transport naar de concentratiekampen te redden.
 • WDR 3, 22.05: Jazz & World. Afl.: Avishai Cohen, de temperamentvolle Israëlische jazzbassist, die nog dagelijks Bach studeert.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 02.00: Woord. Vijf uren lang de mooiste radioverhalen uit de archieven van de publieke omroep. Laat u verrassen!

(advertenties)


banner blankevoort banner joodsamsterdam banner venstra banner propra banner israelactie banner luna3 banner sivmo banner sinaicentrum banner jonet banner amphora banner givat banner meldpunttaal banner yanshuftwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven