vrijdag 25 maart 2016

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 25 maart 2016 jaargang 12, nummer 12
Onze columnisten deze week
 

Voor of tegen, op 6 april?

Voor of tegen, op 6 april?

Negentien Oekraïense Joodse organisaties roepen op om woensdag 6 april een positieve stem uit te brengen op het associatieverdrag met Oekraïne. Is dat dan een signaal aan de Joden in Oekraïne dat wij in Nederland solidair met hen zijn? Russische Joden zijn tegen het verdrag, en betekent ons 'voor' dan dat we met hen níet solidair zijn?

Crescas organiseert deze extra editie van de Debatterij in nauwe samenwerking met Nachshon Rodrigues Pereira, die van mening is dat een stem voor of tegen het associatieverdrag niet alleen economische belangen dient.

Dinsdagavond 5 april gaan voor- en tegenstanders met elkaar in discussie over de consequenties van de uitkomst van het referendum.
Als u nog niet weet óf, en zo ja, wát u gaat stemmen, dan is dit uw kans om helderheid en inzicht te krijgen.

Het debat wordt gevoerd door Tamarah Benima, publicist en rabbijn, Cnaan Liphshiz, correspondent Europa voor onder meer Times of Israel en forward.com, Laura Starink, journalist met specialisatie Rusland en Oostbloklanden, auteur van het boek Slag om Oekraïne en Ronny Naftaniel, voorzitter Joods Humanitair Fonds. Karen de Jager leidt de avond en betrekt ook ú bij het debat.

Kijk voor alle benodigde informatie en om direct in te schrijven op crescas.nl.

Synagoge, Beit Knesset, Sjoel?

Synagoge, Beit Knesset, Sjoel?

De oudste gebedshuizen in Israël stonden midden in de gemeenschap en hadden, naast plaats voor de eredienst, ook een sociale functie. Dat blijkt zonneklaar uit de vele opgegraven en op andere manieren herontdekte, vele eeuwen oude restanten.

Kunsthistorica Diklah Zohar gebruikt de drie avonden van haar cursus Oude synagogen in Israël om, aan de hand van beeldmateriaal en teksten, die verschillende functies te laten zien. Er is ook veel figuratieve kunst gevonden, met name reliëfs en mozaïeken, die, naar wordt aangenomen, meer betekenis hadden dan louter decoratie.

De eerste lesavond is donderdag 31 maart, er zijn nog enkele plaatsen vrij!
Het inschrijfformulier vindt u op crescas.nl.

Kijken in de Joodse ziel van de wetenschapper

Kijken in de Joodse ziel van de wetenschapper

Vier dinsdagen in mei gaat journaliste Ronit Palache in gesprek met Joodse wetenschappers. De ondervraagden komen uit verschillende disciplines: René Kahn en Hans Hamburger zijn medici, Judith Frishman is hoogleraar jodendom aan de Rijksuniversiteit Leiden en Edwin Rabbie is bijzonder hoogleraar cultuurgeschiedenis aan de Erasmus Unoversiteit in Rotterdam.

De kern van de gesprekken is de vraag wat de Joodse identiteit voor deze hooggeleerden betekent. Hoe belangrijk was die bij hun beroepskeuze, hebben ze een persoonlijke band met het jodendom en speelt die in hun dagelijkse beroepspraktijk een rol?

U kunt voor de hele serie persoonlijke gesprekken inschrijven, maar ook afzonderlijk een avond bijwonen.

Lees meer (en schrijf meteen in) op onze website!

A la Vie, eenmalige vertoning in Nederland

A la Vie, eenmalige vertoning in Nederland

Crescas en het Joods Film Festival Amsterdam slaan de handen ineen voor een bijzondere filmvoorstelling.

Donderdag 5 mei 2015 vertonen we in bioscoop De Uitkijk in Amsterdam de speelfilm A la vie, in 2014 gemaakt door de Franse cineast Jean-Jacques Zilbermann.

Hélène, Lili en Rose hebben elkaar in Auschwitz leren kennen, maar verliezen elkaar na de oorlog uit het oog. Hélène komt na veel zoeken de beide anderen op het spoor, en begin jaren ’60 komen de drie vrouwen in de Noord-Franse badplaats Berck-sur-Mer voor het eerst na al die jaren weer bij elkaar. Hun vriendschap herleeft, maar ook de herinneringen aan de verschrikkingen in het kamp, hoe hard ze ook proberen de slagschaduw van het verleden weg te houden uit het zonovergoten heden.

A la vie werd geselecteerd voor het Filmfestival van Locarno en was te zien op diverse Joodse filmfestivals. In Nederland werd de film omschreven als Franse productie over het vernietigingskamp Auschwitz, maar hij werd hier nooit uitgebracht.

De film is Frans gesproken en Engels ondertiteld.

Johanna ter Steege speelt Lili, een personage dat is geïnspireerd op Annetje Fels-Kupferschmidt, één van de oprichters van het Nederlands Auschwitz Comité.
Na afloop van de film vindt een vraaggesprek plaats met Chaja Polak, de dochter van Annetje Fels, die in twee van haar boeken (Salka en Twintig minuten) heeft geschreven over twee van de drie personages in deze film.

Kaarten kunt u bestellen via onze website.

Wanneer: 5 mei 2016. Zaal open om 14.00, aanvang film om 14.30 uur.

Waar: De Uitkijk, Prinsengracht 452, Amsterdam.
Entree: € 10.00

Traditioneel Joods koken, voor Beth Shalom!

Traditioneel Joods koken, voor Beth Shalom!

In november 2014 bestormden 20 cursisten en 8 vrijwilligers de keuken van zorgcentrum Beth Shalom in Amsterdam om daar een oer-Joods driegangendiner te koken voor de 120 bewoners van het verzorgingshuis.

Voor álle betrokkenen was dit een onvergetelijke ervaring, die we dit jaar dan ook graag herhalen.

Ú doet een goede daad en leert ondertussen hoe u een aantal Joodse gerechten, die u wellicht nog niet kende, bereidt. En Crescas bedankt hiermee Beth Shalom voor de gastvrijheid die wij én u dit jaar opnieuw in hun kosjere keuken mogen genieten.

We gaan koken op 22 mei en binden rond 10.30 uur de schorten voor, zodat we in alle rust de gerechten kunnen voorbereiden en koken. Op het menu staat onder meer een overheerlijke chocolade-amandeltaart met een saus met honing en vanille!

Schuift u aan bij onze keukenploeg? We hebben nog enkele plaatsen vrij aan de potten, pannen en fornuizen, en er zijn ook mensen nodig die willen helpen met het verrichten van allerlei hand- en spandiensten in de keuken, bij het uitserveren en het afruimen.

Met het 'cursusgeld' (€ 10,00 per persoon) doen wij een deel van de inkopen voor deze maaltijd.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven
Als u wilt helpen met serveren en afruimen, stuur ons dan een mailtje.

Verslag van een landverhuizer

Verslag van een landverhuizer

Harry Polak en zijn vrouw Irith Mosterd maakten begin maart 2016 alija en wonen sinds enkele weken in Herzliya.
Voor Crescas zal Harry af en toe een column schrijven waarin hij vertelt over de belevenissen van twee oliem chadasjiem (nieuwe immigranten). Immers, zelfs voor mensen die al heel vaak in Israël zijn geweest en die de taal spreken, is het starten van een nieuw leven daar een groot avontuur.

Vandaag Harry's eerste bijdrage uit Israël.

Crescas wenst Harry en Irith behatslacha (veel succes) en ziet nu al uit naar de volgende afleveringen van dit feuilleton!

Verder kunt u deze week columns lezen van onze vaste columnisten Harry van den Bergh, Salomon Bouman, Leo Frijda, Eldad Kisch, Nathan Lopes Cardozo, Leo Mock en Eva van Sonderen.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: journalist, publicist en wetenschapper Paul Scheffer schreef met Alles doet mee aan de werkelijkheid het levensverhaal van zijn grootvader Herman Wolf (1893-1942), Gute Nacht, Freunde, de 25 boeken die schrijver en uitgever Christoph Buchwald uitkoos ter gelegenheid van de Boekenweek 2016, en vers van de pers een Rotterdams boek over één van de beruchtste buurten van het land: De Zandstraatbuurt en haar Joodse inwoners, waaraan ook Rotterdamkenner en Crescas-gids Rob Snijders zijn medewerking verleende.

Engelstalig: The Raging Skillet: The True Life Story of Chef Rossi, de memoires van Rossi, de vrouwelijke chef en baas van het succesvolle cateringbedrijf The Raging Skillet, die als dwarse punktiener door haar ouders naar Crown Heights, Brooklyn werd gestuurd om te trouwen met een Chassidische rabbijn.

Vers uit de ramsj geplukt: van de Amerikaanse schrijver Bernard Malamud (1914-1986) verschenen in 2008 Alle verhalen in één band, ruim 700 pagina's dik. Rein van der Wiel vereeuwigt in Van Rapenburgerstraat naar Amerika de levenstijd van diamantbewerker Andries van Wezel (1856-1921), De ladder van Koos Tiemersma beschrijft de zoektocht naar de mysterieuze Duits-Joodse Job Wassermann, die in 1942 op een Friese boerderij was ondergedoken.

En verder:

 • De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft de Henriëtte de Beaufort-prijs 2016 toegekend aan Elisabeth Lockhorn voor haar biografie Andreas Burnier, metselaar van de wereld.
 • Op 87-jarige leeftijd overleed de Britse schrijfster Anita Brookner. In 1984 kreeg ze voor haar roman Hotel du Lac de Booker Prize.
 • Van 5 tot 7 april is Zeruya Shalev in Nederland en België naar aanleiding van het verschijnen van de Nederlandse vertaling van haar nieuwste boek, Pijn.
  5 april, 20.00 uur: Ubik, Rotterdam; 6 april, 12.00 uur: Boekhandel Van Rossum, Amsterdam; 6 april, 20.00 uur: BorderKitchen, Den Haag; 7 april, 20.00 uur: Boekhandel Limerick, Gent.

In de digibieb
Jean Jaurès

In de digibieb

De vijf titels die de Joodse Bibliotheek van Jos., voluit Joseph, Loopuit op de digitale plank heeft staan, verraden het politiek linkse hart van deze geboren en getogen Amsterdammer, die leefde van 1864 tot 1923.

Joseph, de jongste in een gezin met zes kinderen, bleek een goede leerling en mocht dan ook naar school tot hij als 12-jarige in de leer ging als diamantsnijder. Hij ervoer de belabberde arbeidsomstandigheden in de diamantindustrie aan den lijve. Met enkele anderen richtte hij in 1894 de Sociaal-Democratische Vereeniging (SDV) op, de voorloper van de SDAP. Loopuit was één van de oprichters van de Algemeene Nederlandsche Diamantbewerkersbond (ANDB) en bleef tot het einde van zijn leven actief in allerlei bestuursorganen.

De boeken van Loopuit geven een uitstekend beeld van de politieke ontwikkelingen in de eerste twintig jaren van de vorige eeuw, gezien en van binnenuit opgeschreven door iemand die er zeer nauw bij betrokken was.

In Jean Jaurès, zijn leven en zijn werk voor Nederlandse arbeiders geschetst is vanaf de eerste pagina duidelijk dat Loopuit diep geschokt is door de gewelddadige dood van de leider van de Franse socialisten.

In den avond van 31 Juli 1914, terwijl de lucht reeds vervuld was van de oorlogsonheilen, die weldra over Europa zouden worden uitgestort, werd plotseling door het schot van een waanzinnige, een ontoerekenbare, die wel niet in den direkten maar dan toch in indirekten zin het werktuig was van een giftige ophitsingscampagne van een deel der reaktionaire Parijsche pers, onze groote Fransche partijgenoot Jean Jaurès neergeveld.

Loopuit beschrijft de levensloop van Jaurès en besluit zijn eulogie als volgt: Zoo moeten het genie van Jaurès, zijn nooit verzakende strijdlust, zijn moed en zijn onbegrensd vertrouwen in de zaak die hij diende, voor alle socialisten, voor allen die strijden voor de zaak waaraan hij zijn leven heeft gegeven, als een stralend voorbeeld blijven leven. Een stichtelijk werkje over een lichtend voorbeeld voor de arbeider, maar met veel liefde geschreven, en daardoor heel toegankelijk en aansprekend.

Jean Jaurès werd in 1915 uitgegeven door de Commissie voor de Schriftelijke Propaganda Brochurenhandel S.D.A.P. en is in de Digitale Joodse Bibliotheek van Crescas online te lezen of gratis te downloaden.

Rollercoaster: dans op volle snelheid

Rollercoaster: dans op volle snelheid

Een voorstelling als een high-speed choreografische achtbaan, zo omschrijft Ed Wubbe, artistiek directeur van het Scapino Ballet, de dansproductie die op 17 maart in Amsterdam in première ging.

Rollercoaster is een dansspektakel bestaande uit acht korte dansstukken die zonder pauze worden uitgevoerd. In feite is Rollercoaster de opvolger van TWOOLS, de veelgeroemde productie uit 1999 waarin Wubbe dit concept voor het eerst op toneel bracht en sindsdien jaarlijks in nieuwe samenstelling herhaalt.
Ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van het gezelschap gaat TWOOLS nu onder de nieuwe titel Rollercoaster op tournee door Nederland.

Naast choreografieën van Ed Wubbe, Marco Goecke, Gentian Doda, Joeri Dubbe en Felix Landerer is ook werk van de Israëlische choreograaf Itamar Serussi Sahar te zien. Serussi is sinds 2014 als huischoreograaf aan Scapino Ballet verbonden.

Kijk op scapinoballet.nl voor de speellijst van Rollercoaster. Op YouTube is een voorproefje te zien.

Kunst in de Folkingestraat

Kunst in de Folkingestraat

Een kritisch commentaar op kerk, moskee en synagoge. En daardoor ook een commentaar op religies die misbruikt worden voor discriminatie en genocide. Zo kan de expositie ABRAHAMIC / ABRAHAMITISCH van beeldend kunstenaar Maarten van der Heijden in Synagoge Groningen worden samengevat.

De abrahamitische religies jodendom, christendom en islam prediken liefde en tolerantie, maar handelen, bevooroordeeld, vaak helemaal niet in die geest. In Maartens eigen woorden: 'Religies laten zich gebruiken als motor achter discriminatie, moordpartijen en genocides.'

Door de opstelling van zijn werk in de ruimte - Maarten maakt voor zijn werk gebruik van de architectuur van het gebouw - is één totaalinstallatie ontstaan die laat zien dat religieus pluralisme interessant en mooi is.

ABRAHAMIC / ABRAHAMITISCH is al te zien, maar wordt officieel geopend met een performance op zondag 3 april in het hart van de tentoonstelling.

Lees meer op synagogegroningen.nl.

Adres: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60, Groningen.

Anne en Zef en het belang van vrij zijn

Anne en Zef en het belang van vrij zijn

Het toneelstuk Anne en Zef vertelt over de Albanese jongen Zef Bunga die ondergedoken zit omdat in zijn land de wetten van de Kanun gelden en zijn familie in een eerwraakvete verwikkeld is geraakt. Als hij besluit te vluchten, sterft hij. In het hiernamaals ontmoet hij een meisje dat, net als hij, ondergedoken is geweest, maar in een andere tijd: Anne Frank. Samen ontdekken ze dat ze, ondanks de cultuurverschillen, veel met elkaar gemeen hebben.

Anne en Zef gaat over stil zijn, nooit naar buiten gaan, je vermaken met bijna niets en opgroeien in extreme omstandigheden, met alleen je eigen familie om je heen. Geen lichte kost voor het jonge publiek waarvoor de voorstelling is geschreven, maar mede door de warmbloedige muziek en de voortreffelijke acteurs is het een hartverwarmende belevenis.

Anne en Zef ging in 2009 in première en werd in 2011 en 2012 ook gespeeld in het kader van Theater Na de Dam. De productie wordt dit jaar hernomen op verzoek ván, en in samenwerking mét de Amsterdamse Stadsschouwburg. Er zijn drie voorstellingen: zondag 10 april in de Stadsschouwburg Amsterdam, zondag 24 april in de Koninklijke Schouwburg Den Haag en woensdag 4 mei in Jeugdtheater de Krakeling, opnieuw in het kader van Theater Na de Dam.

Filmisreal 2016

Filmisreal 2016

Het 7e Filmisreal Festival voor nieuwe Israëlische cinema vindt dit jaar plaats van 9 tot en met 20 april.
Op zes locaties, in Amsterdam maar ook daarbuiten, zullen recente en in veel gevallen niet eerder in Nederland vertoonde films uit Israël te zien zijn, zowel fictie als documentaires.

Binnenkort staat de programmering van het festival op filmisreal.com en weet u welke films wanneer in Bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam, LantarenVenster in Rotterdam, Filmhuis Den Haag, Luxor Filmtheater in Zutphen en Wijk 7 in Amsterdam-Zuidoost zullen worden vertoond.

Zet de data alvast in uw agenda, dan gaat u niets missen van dit evenement!

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • In The Guardian legt de Britse politiek commentator Nick Cohen uit waarom hij na 40 jaar eindelijk een echte Jood is geworden.
 • De erfgenamen van de beruchte gangster Meyer Lansky (in 1902 in Grodno geboren als Maier Suchowljansky) willen geld zien, nu de relaties met Cuba worden genormaliseerd, meldt New York Times.
 • Op de TEFAF in Maastricht was een portret te zien van Baruch de Spinoza als jonge man. In het NIW van 18 maart meer over dit bijzondere schilderij.
 • iMediaBuzzy heeft onthutsende kleurenfoto's, gemaakt in 1940 in het getto van Kutno in Polen. Gruwelijk, in de wetenschap dat er kort daarna weinig meer te lachen zou zijn.
 • Het nieuwe Joods Museum Polin in Warschau heeft een app gemaakt waarmee je in de voetstappen van Janusz Korczak door de stad kunt wandelen.
 • De Forward zet Steve Levine, The Last of The Seltzer Men, in het zonnetje.
 • Holocaust research in Polen dreigt een stuk moeilijker te worden, schrijft Times of Israel.
 • Van Tablet leert u de vele manieren waarop je 'ik zou het niet weten' zegt in het Hebreeuws.

Overleven, tot elke prijs?

Overleven, tot elke prijs?

Roosje Glaser, een jonge vrouw die na zes concentratiekampen uiteindelijk in Auschwitz terecht komt. Om zichzelf het leven te redden knoopt ze relaties aan met SS-ers en geeft ze dansles aan de nazi's in het kamp.

Vóór zijn veertigste wist Paul Glaser (1947) niets van zijn Joodse afkomst, noch van zijn tante Roosje, tot hij tijdens een excursie naar Auschwitz een koffer ziet met zijn eigen achternaam er op. Hij ontrafelt zijn familiegeschiedenis en schreef zijn bevindingen op in het boek Dansen met de vijand.

De gelijknamige muziektheaterproductie gaat woensdag 30 maart in Schouwburg Amstelveen in première.
Crescas heeft voor deze voorstelling kaarten gereserveerd. Wij bieden u een 'pluspakket': een inleiding vooraf, en na afloop een meet&greet met de makers en een hapje en een drankje.

Op het moment van het versturen van deze nieuwsbrief hebben we nog drie kaarten beschikbaar. Op onze website kunt u ze bestellen. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

Website van de week
Haifa Museums

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Haifa Museums - Six Museums in One Frame combineert informatie over zes grote musea in Haifa op één website.

De bezoeker kan er voorproefjes vinden van het Haifa Museum of Art, het Tikotin Museum voor Japanse Kunst, het Nationaal Maritiem Museum, het Haifa City Museum, het Mané-Katz Museum en het Hermann Struck Museum.

Op de startpagina van Haifa Museums verschijnt een wisselende presentatie van wat er momenteel in de musea te zien is. De links bovenaan de pagina leiden rechtstreeks naar de uitgebreide pagina van het museum van uw keuze, waar ook extra activiteiten te vinden zijn.
Zo biedt het Mané-Katz Museum nu de tentoonstelling "The Wandering Jew": Artistic Reflections, en het Nationaal Maritiem Museum toont Decorated Pottery from Greece and Southern Italy. Het minder bekende Hermann Struck Museum heeft, naast de vaste opstelling over de naamgever, twee tentoonstellingen lopen: The Formula of Human Existence: Pinchas Cohen Gan and Doron Fishbein en Honoré Daumier: Between Romantic Pathos and Social Criticism.

In de grijze balk zijn alle handige links te vinden, zoals naar de Events Calendar. Haifa Museums is actief op Facebook, Twitter (alleen Ivriet) en Instagram en heeft een eigen kanaal op YouTube.

In the Picture
Kutiman - Mix Tel Aviv

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Ophir Kutiel, beter bekend als Kutiman, is een Israëlische musicus, componist en muziekproducer.
Wereldwijd heeft hij naamsbekendheid gekregen met zijn online muziekproject ThruYOU, waarin hij fragmenten uit YouTube mixt tot nieuwe video's, en de videoreeks Thru the City.

Mix Tel Aviv geeft mensen van over de hele wereld de ruimte om hun muzikale interpretatie van Tel Aviv te geven, en rijgt al die fragmenten aaneen tot een video van vier minuten.

Zelf meedoen? Dat kan, kijk op mixthecity.com.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
25 maart - 1 april

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Dinsdag 29 maart op NPO 2 om 22.55 uur bij 2Doc de EO-documentaire Breng de Joden thuis, waarin een grote groep Nederlandse radicale Christenen, die zich geroepen voelen de messiaanse profetieën te helpen vervullen, gevolgd wordt. De film geeft een indringend beeld van dogmatisch handelen en de vaak verstrekkende gevolgen van dergelijke utopische missies.


vrijdag 25 maart

 • NPO Radio 1 (VPRO), 02.00: Woord. Vijf uren lang de mooiste radioverhalen uit de archieven van de publieke omroep. Laat u verrassen!

zaterdag 26 maart

 • NPO 1 (VPRO), 9.50: VPRO Boeken. Wim Brands ontvangt gedrags- en evolutiebioloog Carel van Schaik, één van de twee auteurs van Het oerboek van de mens. De evolutie en de bijbel.
 • NPO Radio 1 (KRO), 11.00: De Taalstaat. Programma waarin de Nederlandse taal het middelpunt vormt. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 14.00: Argos. Onderzoeksjournalistiek. Achtergronden bij het nieuws of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met onthullende reportages en aandacht voor journalistieke boeken en kwesties in de (onderzoeks-)journalistiek uit binnen- en buitenland. Presentatie: Max van Weezel.
 • NPO Cultura (AVROTROS), 20.05: Roy Lichtenstein – Behind the mirror. Roy Lichtensteins aan cartoons refererende schilderijen en litho's in felle, veelal primaire kleuren, omlijnd door dikke, zwarte contouren, hebben een onuitwisbare indruk gemaakt op een internationaal publiek.

zondag 27 maart

 • NPO 1 (VPRO), 11.20: VPRO Boeken. Te gast is de internationaal vermaarde essayist en Azië-expert Ian Buruma over zijn boek Hun beloofde land.
 • Canvas, 20.55: De Canvasconnectie. Afl.: Performer, muzikant, beeldend kunstenaar, Joods en Amerikaan Charlemagne Palestine.
 • BBC 1, 0.00: Little Fockers, komedie uit 2010. De perikelen in Meet the Parents (2000) en Meet the Fockers (2004) hebben niet verhinderd dat Gaylord 'Greg' Focker en zijn vrouw Pamela kinderen hebben gekregen.

maandag 28 maart

 • Arte, 13.55: Solomon and Sheba. Bijbelse spektakelfilm uit 1959 met Gina Lollobrigida en Yul Brynner.
 • RTL 8, 20.30: Water for Elephants. Romantisch drama over student diergeneeskunde Jacob die meereist met een circus. Naar het gelijknamige boek van Sara Gruen.

dinsdag 29 maart

 • NPO 2 (EO), 22.55: Breng de Joden thuis. De Vlaamse Koen Carlier, voorpost van de Nederlandse organisatie Christenen voor Israël, heeft een missie: hij wil alle Joden ter wereld naar Israël brengen. Hij gelooft dat dan de Messias nog deze generatie terug naar aarde zal komen.

woensdag 30 maart

 • NPO Cultura, 17.50: Arena: Alban Berg. Documentaire over het wereldberoemde concert voor viool en concert Dem Andenken eines Engels van de Duitse componist Alban Berg (1885-1935), dat door het naziregime tot Entartete Musik werd bestempeld.
 • HBO, 16.40: The Interview. Komedie uit 2014 van Evan Goldberg en Seth Rogen die tot een internationaal conflict leidde. De satire over Kim Jong-un werd door Noord-Korea als 'oorlogsmisdaad' bestempeld.
 • NDR Kultur, 20.00: Dr. Feelgood oder Nichts als Chemie, hoorspel over Max Jacobson (1900-1979) die na zijn vlucht voor de nazi's uit Berlijn in Amerika carrière maakte met zijn verslavende pijnstillers. Was hij een wonderdokter of een ordinaire dealer?
 • BBC 4, 21.00: Dan Cruickshank: Resurrecting History: Warsaw. Cruickshank gaat terug naar de stad waar hij opgroeide en bezoekt zijn eigen herinneringen en die van de stad.
 • BBC 4, 22.00: Storyville. Afl.: My Nazi Legacy. Drie mannen, één het kind van Sjoa-overlevenden, de beide anderen kinderen van hoge nazi-officieren, reizen door Europa op zoek naar de waarheid van hun familieverleden.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 0.00: Nooit meer slapen. Te gast in het eerste uur is documentairemaker Michael Schaap over het nieuwe seizoen van De Hokjesman.

donderdag 31 maart

 • Brava, 14.00: LSO - Jubileumconcert. Ed Spanjaard dirigeert het Limburgs Symfonie Orkest in een programma met muziek van Béla Bartók, Theo Loevendie en Igor Stravinsky.

vrijdag 1 april

 • NPO Cultura (NTR), 19.00: ARTtube. Programma met de nieuwste filmpjes van het online videokanaal van musea in Nederland en België.
 • NPO 2 (VPRO), 23.30: Midnight in Paris, verrukkelijke feelgood komedie uit 2011 van Woody Allen.
 • Arte, 0.25: Paul Simon's Graceland - Under African Skies. Documentaire over Paul Simons terugkeer naar Zuid-Afrika, 25 jaar nadat hij daar zijn album Graceland (1986) opnam. Simon kreeg destijds veel kritiek omdat hij de internationale culturele boycot tegen het land (vanwege de Apartheid) zou hebben gebroken.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 02.00: Woord. Vijf uren lang de mooiste radioverhalen uit de archieven van de publieke omroep. Laat u verrassen!

(advertenties)


banner sivmo banner yanshuf banner amphora banner givat banner sinaicentrum banner propra banner venstra banner joodsamsterdam banner israelactie banner jonet banner blankevoort banner meldpunttaal banner luna3twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven