vrijdag 14 augustus 2015
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Kijkt u alvast mee?

Dit is alweer de derde sneak peek in ons cursusprogramma 2015-2016.

Ook dit cursusjaar gaan we weer Kosjer Koken.
We beginnen zondag 22 november met Koken voor Beth Shalom, de dag waarop onze cursisten een traditioneel-Joodse maaltijd bereiden voor de bewoners van Beth Shalom. Dit is de tweede keer dat we dit evenement in het programma hebben opgenomen. Wie weet kunnen we er een traditie van maken!
En we hebben nog veel meer lekkers voor u in petto, maar daarvoor moet u nog heel even geduld hebben!

We maken dit seizoen opnieuw ruimte voor verschillende cursussen over filosofie en zochten daarvoor onder meer samenwerking met het Goethe-Institut in Amsterdam.
In oktober en november presenteren we de cursus Duits-Joodse denkers. Mendelssohn, Zunz, Arendt en Kafka, bestaande uit vier lezingen. U kunt voor déze cursus, en dit is een nieuwe optie, ook inschrijven op elke lezing afzonderlijk, afhankelijk van de denker van uw voorkeur.

Zodra het jaarprogramma is verschenen - dat gebeurt in de week van 24 augustus - kunt u inschrijven!

Stoomcursus Ivriet

Bent u al terug van vakantie en hebt u zin (en de gelegenheid) om, vóór het school- en werkjaar weer begint, nog wat tijd voor uzelf te nemen? Schrijf dan in voor de Crash Course Ivriet summer style, de stoomcursus Modern Hebreeuws die zondag 30 augustus van start gaat.

Deze 'Crash Course summer style' stelt u in staat op uw eigen niveau voort te bouwen op de kennis die u hebt opgedaan tijdens de 'gewone' Crash Course in mei van dit jaar. Was u Beginner, dan wordt u in deze cursus Beginner-Plus. Datzelfde geldt voor de Lichtgevorderden en Gevorderden.

Natuurlijk kunt u ook meedoen als u niet de Crash Course in mei hebt gevolgd. Afhankelijk van uw kennisniveau (basiskennis is minimaal vereist), wordt u ingedeeld in één van de drie groepen. Wij raden u aan onze online Ivriettoets te maken, wat u maximaal 15 minuten kost. Aan de hand van deze toets kunnen wij uw kennisniveau nauwkeurig meten. Bel of mail ons voor een toegangscode.

Met de Crash Course Ivriet haalt u maximaal rendement uit de tijd die u investeert. In vier dagen (één hele dag en drie avonden) 'maakt' u 13 lesuren. In die paar dagen verstevigt u uw kennis van het Ivriet zodat u gemakkelijker in een hoger niveau kunt instappen, bijvoorbeeld in één van onze reguliere taalcursussen.

U kunt direct inschrijven. Eerst meer weten? Bel ons op 020-6402380, of stuur een mail naar info@crescas.nl.

Lev!

Dit najaar gaat Lev van start, een gloednieuw Joods activiteitencentrum op de begane grond van het Beth Shalomgebouw aan de Kastelenstraat in Amsterdam.

Overdag fungeert de ruimte als inloop- en informatiecentrum van JMW, en ‘s avonds en op zondagen als cursuslocatie, waar vanaf dit najaar de meeste Crescas-activiteiten zullen plaatsvinden.

Het kantoor van Crescas verhuist ook naar de Kastelenstraat: we verlaten Amstelveen en betrekken een gloednieuwe ruimte in het gebouw van Beth Shalom.
Met de verhuizing gaat een lang gekoesterde wens in vervulling: we krijgen met Lev de beschikking over een eigen leslokaal. Kantoor en leslokaal bij elkaar onder één dak is bevorderlijk voor de communicatie én voor de logistiek, die toch altijd een belangrijke rol speelt bij de cursussen.

Lev is een gezamenlijk initiatief van Crescas, Joods Maatschappelijk Werk en Cordaan/Beth Shalom en is niet alleen een goed voorbeeld van samenwerking tussen verschillende Joodse organisaties, maar vooral ook een innovatieve, toekomstbestendige samenwerkingsvorm in een tijd van verandering.

Met zo'n krachtige naam - Lev betekent immers 'hart' in het Hebreeuws, en 'durf' in het Jiddisj - gaan we vol vertrouwen een nieuwe fase in.

Wij hopen u vaak in Lev te treffen, overdag met een kop koffie of ‘s avonds bij één van onze activiteiten!

Fotowedstrijd: Joods leven anno 2015

Dinsdag 1 september opent in het Joods Historisch Museum de tentoonstelling Leonard Freed. Joden van Amsterdam in de jaren vijftig, waarin een keuze getoond wordt uit de 100 foto's van de Amerikaanse Magnum-fotograaf Leonard Freed (1929-2006), die het museum in mei 2013 uit diens archief verwierf.

De foto's geven een prachtig beeld van het Joodse leven in Amsterdam zoals dat, soms met de moed der wanhoop maar altijd met grote inzet, na de oorlog weer op gang was gekomen. Freed had daar groot ontzag voor.

Eén van de nevenactiviteiten bij deze tentoonstelling is de fotowedstrijd Joods Leven anno 2015. In september en oktober kunt u uw eigen foto's van het Joodse leven van vandaag-de-dag insturen. Uw foto moet in Nederland gemaakt zijn en actualiteit uitstralen. Lees meer op de wedstrijdpagina van het JHM.

The Guardian publiceerde 6 december 2006 een levensbeschrijving en In Memoriam van Leonard Freed.

Koor Rénanim in concert

Projectkoor Rénanim is een grote uitdaging aangegaan: een uitvoering van de Service Sacré pour le Samedi Matin van de Frans-Joodse componist Darius Milhaud.

Milhaud schreef deze Sabbath Morning Service voor koor, solist, recitant en orkest in 1947, in opdracht van de Joodse Reformgemeente in San Francisco. Milhaud ging bij de compositie uit van de gebedsdienst zoals hij die kende uit de Provence, en schreef daarmee een van de weinige klassieke werken gebaseerd op de Joodse liturgie.

Het Projectkoor Rénanim bestaat uit amateurzangers en -zangeressen uit Nederland, België en Frankrijk die voor het merendeel zingen in koren die zijn aangesloten bij de Joodse koorbeweging Rénanim.
Avner Soudry, de man die Rénanim in 1998 oprichtte, is de dirigent van deze uitvoering. Hij wordt geassisteerd door Marcela Obermeister-Shasha, dirigent van Rénanim-Nederland.
Drie intensieve gemeenschappelijke repetitiedagen, in Rénanimkringen bekend als Rénania, zijn voorafgegaan aan het concert van 23 augustus.

 • zondag 23 augustus, 16.00 uur: Sjabbatochtenddienst van Darius Milhaud voor koor, bariton, verteller en orgel. Uitvoerenden: Projectkoor Rénanim onder leiding van Avner Soudry, met medewerking van de Franse bariton Mikhaël Guedj, Steven van der Linden als recitant en organist Jo van Beusekom. Plaats: Willem de Zwijgerkerk, Olympiaweg 14, Amsterdam.

Voor meer informatie over Rénanim-Nederland zie renanim.net.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • In de Forward is te lezen hoe een mens 'de 120' kan bereiken.
 • Hoe kun je sjomeer sjabbat zijn en toch gebruik maken van electronica? Volgens Startup Israel weet het Zomet Instituut in Alon Shvut hoe.
 • In de Aravawoestijn ligt een enorm veld zonnecellen. De verzamelde stroom is nu toegevoegd aan het electriciteitsnet, schrijft JewsNews.
 • Journalist Larry Cohler-Esses reisde naar Iran op het eerste visum aan een Joods medium sinds 1979. In de Forward zijn verhaal.
 • Tablet Magazine bericht over een ruzie die is uitgebroken over het gebruik van de letter 'J'.
 • In Israël nemen volgende week ruim 400 jonge wetenschappers deel aan de WSCI 2015 World Science Conference Israel. Ze ontmoeten er onder meer 15 winnaars van belangrijke wetenschapsprijzen. Lees meer op WSCI-2015.
 • Het gaat steeds slechter met de Dode Zee, schrijft PlanetX.
 • Volgende week vindt in Amsterdam het vijfjaarlijkse evenement SAIL plaats. Het Joods Cultureel Kwartier levert ook een bijdrage.

Uit de Joodse Canon
Abraham Carel Wertheim

De meeste Amsterdammers zal de naam Wertheim niet veel meer zeggen dan dat er in de Plantagebuurt een gelijknamig parkje ligt, met daarin een standbeeld van ene Abraham Carel Wertheim. Het werd ingericht in 1898, niet lang na het plotselinge overlijden van de naamgever, om hulde te brengen aan zijne nagedachtenis.

In het Parlementair Documentatie Centrum van de Universiteit Leiden lezen we over Abraham Carel Wertheim (1832-1897), door intimi uit zijn tijd ook wel aangeduid als A.C.: Vermogende Amsterdamse liberaal van vrijzinnig-Joodsen huize, met grote maatschappelijke, culturele en economische belangstelling. Deelgenoot in een bankiersfirma en zeer actief in het maatschappelijk leven. Was betrokken bij de oprichting en financiering van diverse ondernemingen. Filantroop. Leider van de vooruitstrevend liberale Amsterdamse kiesvereniging 'Burgerplicht'. En op dezelfde pagina onder levensbeschouwing: Israëlitisch (Nederlands-Israëlitisch) (uiterst vrijzinnig).

A.C. hield niet van stilzitten: naast zijn bankierswerk was hij actief in de politiek en bekleedde hij een kleine 50 nevenfuncties, variërend van commissariaten tot bestuurswerk, veel ervan voor instellingen en initiatieven op sociaal en cultureel gebied. Een maatschappelijk succesverhaal van een idealist die zich met hart en ziel wijdde aan de taken die hij op zich nam. Maar rijk werd hij er niet van: Ofschoon hij als groot financier, betrokken bij de meeste internationale transacties, veel geld verdiende, vergaarde hij geen groot fortuin, daar hij, gedreven door zijn goedhartigheid, bijna alles wegschonk voor liefdadige doeleinden.

In de Canon van 700 jaar Joods Nederland belicht het venster Abraham Carel Wertheim (1832-1897) met name de betekenis van deze gedreven man, 'de ongekroonde koning van Joods Amsterdam', voor de Joodse gemeenschap in zijn stad.

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl. De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u op de website kunt bestellen.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: De verraders van David Bezmozgis is een politieke roman over moraliteit en opoffering, liefde en vergiffenis. Ian Buruma schrijft de biografie van het jaar 1945. Howard Jacobson houdt het voor zijn roman J op een extreem korte titel, maar daarachter gaat een ingenieus uitgewerkt gedachte-experiment schuil.

Engelstalig: The Sand Dunes of Paris van Edna Shemesh (1953), waarin een jonge Algerijnse Jood in Parijs zijn weg en plaats probeert te vinden.

En verder:

 • De najaarsaanbieding van uitgeverij Cossee is iets om reikhalzend naar uit te kijken, met onder meer een nieuw boek van David Grossman en veel aandacht voor Charlotte Salomon.
 • Die Glücksfabrik (de Duitse vertaling van De hormoonfabriek) van Saskia Goldschmidt is genomineerd voor de Euregio Literatuurprijs 2016.
 • Maandag 17 augustus wordt bij Boekhandel van Rossum in Amsterdam Paul Hellmanns boek Irene, mijn grootmoeder - de neergang van een Weens-joodse familie gepresenteerd. Meer op de Facebookpagina van de boekwinkel.
 • Saskia Goldschmidt komt donderdag 20 augustus in de OBA op het Roelof Hartplein in Amsterdam vertellen over haar nieuwe boek De Voddenkoningin dat deze maand verschijnt. Meer informatie op oba.nl.

In de Digibieb: Sal Santen

Dat de Nederlandse prozaschrijver Salomon - Sal - Santen (1915-1998) met zijn links-radicale geschiedenis wordt omschreven als 'trotskist, rooie rakker en bajesklant' (dat laatste vanwege valsemunterij in 1960 en 1961 ten behoeve van het Algerijnse Bevrijdingsfront) en bovendien graag de barricades beklom, zal niemand die zijn werk kent, verbazen.
Op de website van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) opent de biografie van Sal Santen met de woorden '… was revolutionair en schrijver. Omdat zijn literaire werk in hoge mate autobiografisch is, zijn deze twee hoedanigheden niet te scheiden.' Schrijven ging Santen overigens pas in 1967, toen hij de actieve politiek verliet.

Hij maakte een vliegende start als fulltime schrijver met Jullie is jodenvolk (1969), een twee periodes beslaande persoonlijke kroniek over het Joodse middenstandsgezin Santen dat in een Amsterdamse nieuwbouwwijk verwoed probeert overeind te blijven, en de vertwijfeling die de gezinsleden tijdens en na de oorlog in zijn greep hield. Santen blijft heel dicht bij zijn eigen waarnemingen en herinneringen, mede omdat hij zijn relaas doet in de ik-vorm, een stijl die hij in al zijn boeken aanhoudt. Alleen in de roman Brand in Mokum (1977) wijkt hij daar van af.

Santen zelf zei in een interview met de Volkskrant in 1977: Al mijn boeken zijn speurtochten naar de overheersende emotie die me op het moment dat ik met schrijven begin, bezighoudt. Die heel persoonlijke betrokkenheid spreekt ook uit Schimmenspel (1982), het met vele foto's verluchte filmdagboek dat hij bijhield naar aanleiding van het portret dat cineast Rudolf van den Berg van hem maakte. De schrijver en de filmmaker groeiden al werkende dicht naar elkaar toe, wat het eindresultaat, Sal Santen, rebel, in 1982 een Gouden Kalf opleverde.
Sal Santen wijdde zijn laatste boek, De nalatenschap van Henk Sneevliet (1995) aan zijn schoonvader, de communistische politicus die in 1942 door de Duitsers werd gefusilleerd.

In de Digitale Joodse Bibliotheek van Crescas is het hele oeuvre van Sal Santen (18 boeken) te downloaden of online te lezen.

Van Huis en Haard – Airborne Memories

Achter veel voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren, die vaak nog ergens op zolder liggen, schuilt een bijzonder verhaal. Deze bijzondere verhalen geeft het Airborne Museum 'Hartenstein' in het Gelderse Oosterbeek graag door aan toekomstige generaties.

De tijdelijke tentoonstelling Van Huis en Haard – Airborne Memories, vertelt in foto's, voorwerpen en geluidsfragmenten het aangrijpende verhaal van de meer dan 150.000 mensen die op bevel van de Duitse bezetter Arnhem en omstreken moesten verlaten. Hoe verging het hen tijdens de evacuatie, de bevrijding die ze elders in Nederland in mei 1945 moesten meemaken, en hun terugkeer naar huis in de periode erna?

In de Aanwinstvitrine in het museum is in augustus een babyhemdje te zien dat, zo klein als het is, een beeld geeft van wat de vluchtelingen in de nazomer van 1944 moesten doorstaan.

Zie voor meer informatie airbornemuseum.nl.

Website van de Week
Joods Nationaal Fonds

JNF.nl is één van de groenste (in ieder opzicht!) websites die in onze rubriek Website van de Week aandacht krijgt.

Groen is de dominante kleur op de website van het Joods Nationaal Fonds, met her en der ook een beetje oranje. Onze nationale kleur in combinatie met de slogan van het JNF, Het Joods Nationaal Fonds brengt Israël tot bloei, dat is niet te missen.

Prominent op de startpagina staat de grote banner waarmee aandacht wordt gevraagd voor het Bloemenproject JNF Geeft Kleur aan de Woestijn dat ter gelegenheid van Sjawoe'ot 5775 werd gestart. Leuke informatie over zowel aanleiding als project.

Velen van u hebben al eens bomen in Israël laten planten - onder de link ook een kaartje van Israël met alle plaatsen waar uit naam van het JNF bomen zijn geplant. Immers: Bomen brengen Israël tot Bloei! En dat doen ook Land– en tuinbouwprojecten, Water en Research.

De projecten van JNF krijgen stuk voor stuk aandacht, evenals de parken en wouden in het land.

Er zijn meerdere mogelijkheden om het werk van het JNF te steunen, zoals het schenken van een boom, het (online) shoppen in de JNF Winkel en door legaten en nalatenschappen.

Vanzelfsprekend wordt er ruim aandacht geschonken aan de geschiedenis van het JNF in Nederland.

Voor actuele informatie is de Facebookpagina van JNF de aangewezen plek.

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In the Picture
Uptown New York

Deze week weer eens een volledige speelfilm. Uptown New York is de verfilming van het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijfster Viña Delmar (geboren als Alvina Croter). Victor Schertzinger draaide het verhaal over de succesvolle Joodse chirurg Max, de blonde schoonheid Patricia, en wat ware liefde werkelijk vermag, in 1932.

U kunt zich, voor u de film gaat bekijken, alvast inlezen via de besprekingen op imdb.com.

Bekijk de film hier

Televisie en radio 14 - 21 augustus

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.

In MOZES, Muziek Op Zondag En Sjabbes, het radioprogramma van de Joodse Omroep op de zondagavond, is deze week Harry van den Bergh te gast.
Harry van den Bergh studeerde politicologie in Amsterdam in de roerige jaren zestig, en werd prominent PvdA-kamerlid. Hij was politiek zeer actief in de Raad van Europa en is nu nog lid van de Amstelveense gemeenteraad. Hij zat in het bestuur van diverse Joodse organisaties en was ook bestuursvoorzitter van Vluchtelingenwerk Nederland. Een gesprek over uiteraard de PvdA, geheime regeringsprojecten, buitenlandbeleid, het belang van het leger, de Joods-Marokkaanse dialoog, allochtonen, en het besturen van je eigen vliegtuig. Presentatie: Paul Damen.


vrijdag 14 augustus

 • BBC Radio 3, 12.00: Edinburgh International Festival 2015. De Budapest Festival Orchestra Soloists spelen de Ouverture op Hebreeuwse Thema's van Sergej Prokofjev. Live vanuit Queen's Hall in Edinburgh.
 • NPO 3 (AVROTROS), 20.45: 3Lab: Club van 27. Art Rooijakkers duikt in de wereld van Amy Winehouse. In Londen praat hij met familieleden en vrienden van de overleden zangeres.
 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: Rubens Guestlist. Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.
 • BBC 4, 22.20: Astaire and Rogers Sing George and Ira Gershwin. Compilatie van musicalsongs geschreven voor dit fameuze duo.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 2.00: Woord. Verrassend programma met vijf uur lang documentaires, verhalen, hoorspelen, reportages en interviews uit de radioarchieven van de Publieke Omroep.

zaterdag 15 augustus

 • NPO 1 (AVROTROS), 10.25: Close Up. Afl.: Michael Nyman. Michael Nyman vergaarde internationale roem met de muziek die hij componeerde voor de Oscarwinnende film ‘The Piano’ (1993).
 • NPO Radio 1 (KR0), 11.00: De Taalstaat. Programma waarin de Nederlandse taal het middelpunt vormt en wekelijks een radio-cartoon van Ruben L. Oppenheimer te horen is. Presentatie: Frits Spits.
 • BBC Radio 3, 15.00: Sound of Cinema. Afl.: The Sound of Hitchcock. Muziek van Bernard Herrmann, Miklos Rozsa, Franz Waxman, Louis Levy en anderen.
 • Mezzo tv, 18.00: Jazz Mix in Israel. Omri Mor Live at ZAPPA (Tel Aviv) - een nu al historische opname van één van de allergrootste jazzpianisten ooit.
 • NPO Doc (VPRO), 19.10: The Poisoner's Handbook. Tweedelige documentaire over Alexander Gettner en Charles Norris die in het begin van de 20e eeuw aan de basis stonden van hedendaags forensisch onderzoek. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Deborah Blum. Deel 1 en deel 2 worden na elkaar uitgezonden.
 • NPO Cultura (NTR), 20.30: Het Uur van de Wolf. Afl.: Becoming Traviata. Operadiva's laten zelden pottenkijkers toe tijdens repetities. De beroemde operaster Natalie Dessay maakt hierop een uitzondering voor de documentaire Becoming Traviata. Drie maanden lang waren de camera's onafgebroken aanwezig. Nooit eerder is zo gedetailleerd het spel tussen regisseur en hoofdrolspeelster zichtbaar gemaakt. Herh.: 16/8, 22.55.

zondag 16 augustus

 • NPO Radio 1 (VPRO), OVT. Met om iets na 11 uur Het Spoor Terug: De Joodsche questie. U wordt door niemand verwacht, deel 2. Na de bevrijding in 1945 begon de ellende pas goed.
 • ARD, 17.30: Gott und die Welt. Afl.: Laufen bis zum Umfallen. De nu 94-jarige Joop Snep belandde in 1943 in Kamp Sachsenhausen, waar hij werd ingedeeld in het Schuhläufer-Kommando.
 • NPO Radio 5 (JO), 18.00: MOZES, Muziek Op Zondag En Sjabbes.

maandag 17 augustus

 • Arte tv, 20.15: Das Beil von Wandsbeck. Door de Sovjets verboden drama uit 1951 over de desastreuze beslissing van slachter Albert. Naar de gelijknamige roman van Arnold Zweig.
 • BBC 4, 23.00: World War Two. Afl.: 1941 and the Man of Steel. Historicus David Reynolds onthult hoe Stalin tijdens WOII niet, zoals zijn bijnaam doet vermoeden, de 'man van staal' is gebleken.

dinsdag 18 augustus

 • NPO Doc (VPRO), 19.10: The Poisoner's Handbook. Eerste deel van de tweedelige documentaire over Alexander Gettner en Charles Norris die in het begin van de 20e eeuw aan de basis stonden van hedendaags forensisch onderzoek. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Deborah Blum.
 • Canvas, 22.00: Lebanon. Oorlogsfilm van Samuel Maoz uit 2010. De oorlog in Libanon in 1982 wordt bekeken via een kleine opening in een Israëlische tank.

woensdag 19 augustus

 • NPO Doc (VPRO), 21.10: The Poisoner's Handbook. Tweede deel van de tweedelige documentaire over Alexander Gettner en Charles Norris die in het begin van de 20e eeuw aan de basis stonden van hedendaags forensisch onderzoek. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Deborah Blum.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 0.00: Nooit meer slapen. Latenightcultuurmagazine waarin vannacht Paul Hellmann te gast is, ter gelegenheid van de presentatie van zijn boek Irene mijn grootmoeder. De neergang van een Weens-joodse familie.

donderdag 20 augustus

 • BBC Radio 3, 20.30: BBC Proms 2015. De Deens-Israëlische violist Nikolaj Znaider speelt met het Deens Nationaal Symfonie Orkest het Vioolconcert in D groot van Johannes Brahms.
 • BBC 1, 22.00: Who Do You Think You Are? Afl.: Jane Seymour. Familieleden van vaderskant zijn vermoedelijk slachtoffers van de Holocaust. Ze gaat op zoek naar haar familiegeschiedenis in Frankrijk en Polen.
 • BBC 2, 22.00: That Day We Sang. Musical uit 2014, geschreven door Victoria Wood, vol nostalgie en humor.
 • Arte tv, 22.10: Die Lebenden. Drama uit 2012 over de vondst van een schokkende foto en de zoektocht naar de achtergrond ervan.
 • WDR 3, 23.30: ARD Radiofestival 2014: Jazz. Afl.: Frankreichs Chanson-Legende - Charles Trenet. Portret van deze eeuwig populaire Franse zanger/acteur, die tijdens zijn leven verguisd werd als Jood, homo en collaborateur met de Duitsers.

vrijdag 21 augustus

 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: Rubens Guestlist. Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 2.00: Woord. Verrassend programma met vijf uur lang documentaires, verhalen, hoorspelen, reportages en interviews uit de radioarchieven van de Publieke Omroep.
 • NPO 2 (VPRO), 23.40: Midnight in Paris. Romcom uit 2011 van Woody Allen over de ongelukkig verloofde Gil die op magische wijze getransporteerd wordt naar het Parijs van de jaren '20.
   
jaargang 11, nummer 30
vrijdag 14 augustus 2015
 

In deze nieuwsbrief

Kijkt u alvast mee?
Stoomcursus Ivriet
Lev!
Fotowedstrijd: Joods leven anno 2015
Koor Rénanim in concert
Nieuws van heinde en verre
Uit de Joodse Canon
Boekennieuws
In de Digibieb: Sal Santen
Van Huis en Haard – Airborne Memories
Website van de week
In the Picture
Televisie en radio 14 - 21 augustus


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Van Trier naar het Heilige Land, best een grote overgang van het georganiseerde klimaat van Europa naar de ruwere natuur van het ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
De vorige columns gingen over het Café des Westens en het Romanische Café. Het zijn cafés in het Berlijn van voor de oorlog die ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Afgelopen week heb ik veel e-mails met kritiek ontvangen over mijn stukje dat vorig weekend op de Crescas-website verscheen ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Ik moet het nog zien, dat een Joodse terrorist in Israël terecht wordt gesteld. Wat me bijzonder boeit, is het feit dat een leider uit ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
In Het Parool lees ik een artikel van de hand van Theo van Praag, een man met een onberispelijke reputatie met betrekking tot het ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Kort nadat ik in Amsterdam aankwam, zijn in Israël de twee aanslagen gepleegd, de aanslag op de Gay Parade in Jeruzalem en ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Na de successen van de verschillende Arabische lentes, die we van nabij hebben mogen meemaken, kon ook Israël niet ...
lees verder
Webcolumn Nathan Lopes Cardozo
The Torah warns us against excessive mourning, expressing itself in a most unusual way: “You are the children of God your Lord ...
lees verder


(advertenties)

banner jonet

banner venstra

banner luna3

banner meldpunttaal

banner sinaicentrum

banner sivmo

banner joodsamsterdam

banner amphora

banner yanshuf

banner limmoed2015_2

banner propra

banner israelactie

banner givat

banner blankevoort

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier