Crescas nieuwsbrief - vrijdag 17 juli 2015

Crash Course, summer style: Ivriet leren in 13 uren

We kondigden het vervolg van de Crash Course Ivriet, waar in mei van dit jaar ruim 40 cursisten aan deelnamen, al eerder aan, maar omdat we inmiddels volop in de zomervakantie zitten, brengen we hem nogmaals onder uw aandacht.

De zomerversie van de Stoomcursus Modern Hebreeuws vindt plaats nog vóór het reguliere cursusseizoen begint. Het principe is hetzelfde: drie kennisniveaus, drie docenten en 13 uren les staan garant voor flinke vorderingen met uw kennis van het Ivriet.

We starten op zondag 30 augustus om 10.00 uur en werken tot 17.00 uur. Maandag 31 augustus, dinsdag 1 september en woensdag 2 september beginnen de lessen om 19.00 uur en eindigen ze om 22.00 uur.

Ook als u niet eerder een Crash Course of een andere Ivrietcursus bij ons hebt gevolgd, kunt u 'instappen'. Wij raden u dan wel aan om vooraf te testen in welk niveau u het beste op uw plaats bent, zodat u het maximale uit deze vier intensieve lesdagen kunt halen. U weet het snel als u de online Ivriettoets maakt die we speciaal hiervoor beschikbaar hebben. Die kost u een kwartiertje, en aan de hand van het resultaat wordt u vervolgens ingedeeld.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Vanwege ons zomerreces deze week een dubbele portie!
Wanda Reisel schreef de driedelige familiekroniek Jacobi's tocht, Witte liefde, Die zomer, historicus Henri Krop vertaalde Ethica van Baruch de Spinoza uit het Latijn - ditmaal uitgegeven als tweetalige editie - en de Palestijns-Amerikaanse schrijfster Susan Abulhawa maakt in Het blauw tussen hemel en zee gebruik van een bijzondere stem om een aangrijpend beeld te geven van de oorlog in Gaza. Jan Konst verdiepte zich voor Alles waan in de achtergrond van Louis Ferrons 'Duitslandromans', en van Louis Ferron (1942-2005) zelf De keisnijder van Fichtenwald, een onthutsende mengeling van humor en schokkend realisme.

En verder:

 • In Trouw van 27 juni is schrijfster Wanda Reisel de ondervraagde in 'De Tien Geboden'.
 • Eind juli verschijnt bij de Wereldbibliotheek Het eerbetoon van de Israëlische schrijver A.B. Yehoshua.
 • Begin augustus verschijnt van Alice Hoffman (De duivenhoedsters) bij Simon & Schuster The Marriage of Opposites, een roman over Rachel, de moeder van Camille Pissarro, de kunstschilder die de geschiedenis inging als de vader van het impressionisme.
 • A.B. Yehoshua is op uitnodiging van het Crossing Border Festival in november in Nederland. Over dat schrijversbezoek laten we u in de nieuwsbrief van 4 september meer weten.

Rogi Wieg, niet voor geluk geboren

Woensdagavond kwam er een zelfgekozen einde aan het leven van dichter, schrijver, beeldend kunstenaar en muzikant Rogi Wieg.

Wieg, kind van Hongaars-Joodse immigranten die in 1956 hun heil in Nederland zochten, kwam als Robert Gabor Charles Wieg in Delft ter wereld. Na een klassieke muziekopleiding koos hij voor de lichte muziek - hij schreef onder meer chansons voor Liesbeth List. Daarnaast werkte hij als literair redacteur bij verschillende gedrukte media en schreef hij zelf poëzie én proza.

In 1981 verscheen Cis-Trans, de eerste van in totaal 30 dichtbundels, waarvan er vijf met literaire prijzen werden bekroond.
Dat Wieg sinds 1999 ook als beeldend kunstenaar actief was, bleef onbekend tot begin januari in de Amsterdamse kunstsociëteit Arti et Amicitiae door zijn vrienden de tentoonstelling De kleine schepper werd ingericht met beeldend werk van zijn hand. Joost Zwagerman schreef hier in Het Parool een prachtig artikel over.

Het leven van Rogi Wieg werd getekend door ernstige depressies en ondraaglijk psychisch lijden.

Een dichter die gekkenhuizen kent, de bajes,
handboeien, isoleer; ik lijk wel een verdoemde
dichter
,
schreef hij in het gedicht Ja uit 2004.

Zijn geestestoestand is ook onderwerp van zijn autobiografische roman Kameraad scheermes (2003).
Literair tijdschrift Extaze publiceerde in juni de laatste gedichten van Rogi Wieg.

Vorig jaar vroeg Wieg om uit zijn lijden te worden verlost. Dat verzoek om euthanasie werd woensdag 15 juli gehonoreerd. Rogi Wieg werd 52 jaar.

In de Digibieb: Berdi Vieyra-Pront

Berdi Vieyra-Pront was 70 jaar toen het baby/kleuterboek Berdi in onze Joodse Bibliotheek werd opgenomen. Het is een dagboek dat met de hand werd bijgehouden door Margaretha van Hinte, één van haar twee onderduikpleegmoeders. In vijf dikke schriften worden de eerste levensjaren van 'Berdina Sere Hennekam' in het vrouwengezin van 'Mammi' van Hinte en 'Kokki' (Cor) Hennekam liefdevol en gedetailleerd opgeschreven. Als de ouders van Berdi na de bevrijding hun dochter komen ophalen, kunnen ze in het 'Dagboek over een onderduikstertje 1942-1945' alle kleine en grote gebeurtenissen in het leventje van hun Berdi teruglezen en zelfs foto's zien van de ontwikkelingen van het meisje. Dat Margarethe de ik-vorm koos maakt dat de verhalen heel dichtbij komen.

6 december 1942 — Tweede Kerstdag
Ik ben een kerstkindje, de mensen zeggen een gelukskindje. Feitelijk werd ik pas verwacht, begin januari 1943, maar gisteren kreeg ik het in mijn kleine bol om mijn intrede nog in het oude jaar te doen, met al de ellende die eraan verbonden is. Eén ding is zeker, dat ik ondanks deze ellende lieflijk verwacht word.

Tussen de aantekeningen van het leven van alledag aan de Amsterdamse Scheldestraat zijn beschrijvingen van de oorlogsgebeurtenissen gevlochten, waardoor die als het ware in een dubbelperspectief komen te staan.

6 mei 1945 zondag
Kokkie is jarig vandaag, maar de hoofden van Kokkie en Ma duizelen. Er is zoveel te regelen en zoveel te doen. Gistermorgen hebben we eerst bezoek gehad. Daarna hebben Kokkie, Greet en ik ieder met een oranje muts op gelopen en toen zijn we naar Opa en Oma Draak geweest.
[—-]
Gisteren kwam Tante Thea vertellen dat mijn eigen ouders me wilden zien. Cor is de hele dag van streek geweest, Greet was in dit geval de flinkste. Het is natuurlijk een hard gelag, maar de tijd zal het leren en doen vergeten. Nu komen morgen mijn ouders.

7 mei 1945 maandag
Vandaag ben ik met mijn ouders op stap geweest en morgen ga ik voorgoed met hen mee …

8 mei 1945 dinsdag
Ik ben vanmorgen mee gegaan …
Greet en Cor hadden veel verdriet, maar Cor haar broers en de Canadezen zijn hen komen halen en zodoende zijn ze afgeleid. Het verdriet van Cor en Greet blijft.

En het boek eindigt met Ik vertrouw en geloof dat je nu weet dat ik met inzet van alles wat mij dierbaar was, dit voor jou heb neer geschreven.
Kokkie sluit zich hierbij aan. Ik wil zo mogelijk voor jou altijd Mam blijven, de naam die jij me zelf gaf.

U kunt Berdi. Dagboeken over een onderduikstertje 1942-1945 in de Digitale Joodse Bibliotheek van Crescas online lezen of als PDF naar uw eigen computer downloaden.

Uit de Joodse Canon: Tobias Boas

Deze week stellen we Tobias Boas aan u voor. Waar hij in 1696 het levenslicht zag is niet bekend, maar wel waar hij overleed: in Den Haag, op 27 november 1782, de stad waarin hij op indrukwekkende wijze naam wist te maken als handelaar in edelstenen en als bankier, met nauwe banden met diverse Europese koningshuizen. Hij gebruikte deze bevoorrechte positie om het op te nemen voor Joden die het zowel in Nederland als elders in Europa zwaar hadden.

Het huis van Tobias Boas aan de St. Jacobsstraat droeg de naam 'Salomons Tempel', en met ere: Tobias was een vrome Jood die op alle mogelijke manieren het Asjkenazisch-Joodse religieuze en culturele leven van Den Haag ondersteunde.

De geschiedenis van deze welvarende Oost-Jood is uitzonderlijk en wordt verteld in het venster Tobias Boas, dat te vinden is in de 18e eeuw in de Canon van Joods Nederland.

Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl. De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u op de website kunt bestellen.

De illustratie bij dit item is een fragment van een illuminatie van het huis van Tobias Boas, door een onbekende kunstenaar vervaardigd ter gelegenheid van de intrede van de pas getrouwde stadhouder Willem V en zijn echtgenote prinses Wilhelmina van Pruisen, te Den Haag op 9 november 1767. De gehele afbeelding is te zien op rijksmuseum.nl.

Kunst met nesjomme, in Sjoel Elburg

Een tentoonstelling van de 'peintisseries', de textielschilderijen van Saskia Weishut-Snapper, is altijd een bezoek waard. Kenners waarderen Saskia's werk om haar fabelachtige materiaalbeheersing en karakteriseringen, als expressief, impressionistisch, inventief, muzikaal, speels en harmonieus.

Allerlei soorten textiel en garens combineert Saskia met tyvek, een synthetisch materiaal dat bestaat uit vezels van HDPE (hoge-dichtheid-polyetheen) dat zich onder verhitting op niet helemaal voorspelbare wijze gedraagt, en ook fiberfill (polyester watten), foto's, teksten en acrylverf vinden elkaar in de sprankelend-kleurige peintisseries.

Van 7 juli tot en met 26 september zijn in Museum Sjoel Elburg ruim dertig werken te zien, waaronder een aantal van haar bijzondere textiele judaïca.

Meer informatie over deze expositie op sjoelelburg.nl. Voor meer informatie over Saskia zelf kunt u terecht op saskia.weishut.com.

Flory Neter-Polak en Peter Hein

Een voormalige winkeletalage en een vroegere pruimenboomgaard zijn de niet direct voor de hand liggende plaatsen waar beeldend kunstenaars Flory Neter en Peter Hein de komende tijd hun werk exposeren.

De kleurige abstracte schilderijen van Flory Neter zijn te zien in het pand in het winkelcentrum van Amstelveen waar vroeger babywinkel Prénatal gevestigd was - in het oude gedeelte van het winkelcentrum in de linkergang, aan uw linkerhand. Het werk van Flory is daar te zien tot 1 oktober 2015.

De expressieve bronzen beelden van Peter Hein zijn opgenomen in de zomertentoonstelling van Beeldentuin De Pruimengaard in Wijk bij Duurstede. Ze staan opgesteld op de natuurlijke pleintjes tussen de pruimenbomen, naast de prachtige vijvers, in de bessentuin en in de bloeiende borders.
Het werk van Peter Hein en de andere kunstenaars is vanaf 26 juli tot en met 6 september te zien op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Zie voor meer informatie over route en adres pruimengaard.nl.

Filmisreal: The Farewell Party

De Israëlische film The Farewell Party (Mita tova) van Tal Granit en Sharon Maymon was al eens te zien tijdens de Roze Filmdagen in mei van dit jaar, maar beleeft binnenkort zijn publiekspremière.

Filmisreal heeft voor The Farewell Party volgende week een drietal voorpremières gepland: dinsdag 21 juli in het Filmhuis Den Haag, woensdag 22 juli in Het Ketelhuis in Amsterdam en donderdag 23 juli in EYE in Amsterdam. Alle voorstellingen beginnen om 19.00 uur.

The Farewell Party is, met een modern woord, een 'dramady', een zwaar onderwerp dat met lichte toets en humor gebracht wordt, in dit geval het ethische vraagstuk rond het recht om waardig te sterven. Het verhaal van deze zwarte komedie draait om vriendschap en afscheid.
Een ouder echtpaar in een bejaardenhuis in Jeruzalem ziet vrienden en bekenden in de laatste dagen van hun leven onnodig lijden. Ze besluiten in actie te komen en bouwen een kleine machine voor zelf-euthanasie. Al snel melden zich andere noodlijdenden …

Een zeer positieve bespreking van The Farewell Party is te lezen op cinemagazine.nl.

QuaDror

Dror Benshetrit (1977, Tel Aviv) is architect en ontwerper van producten en interieurs en de bedenker van het constructie-element QuaDror (2006). Op de tentoonstelling What Design Can Do, die tot en met zondag 26 juli 2015 te zien is in het Stedelijk Museum in Amsterdam, laat een aantal toepassingen van dit ontwerp zien dat het veel meer is dan louter een esthetisch object: de constructie blijkt zo sterk te zijn dat deze kan worden toegepast als schraag voor tafels en andere meubelstukken, als element voor geluidsmuren en zelfs voor noodwoningen.

Op studiodror.com zijn deels geanimeerde voorbeelden te zien van de toepassingen van QuaDror.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • De beroemdste speelgoedwinkel ter wereld, FAO Schwarz op 5th Avenue in New York, is dicht. Op Today een weemoedige terugblik.
 • Op TimeOut Israel een wandeling langs de oudste huizen van Tel Aviv.
 • De Britse Telegraph had een gesprek met de Israëlische schrijver en voormalig dirigent Itay Talgam.
 • Wat hebben Chinese geneesmiddelen, een Chassidische arts en de menopauze met elkaar van doen? U leest het in Tablet.
 • Joden waren toch niet verantwoordelijk voor de verwoestende cholera-epidemie in 1871 in Turkije, ontdekte Jewniverse, al werd dat aanvankelijk wel gedacht.
 • Op de altijd verrassende website Brain Pickings een geluidsopname van de Joods-Boeddhistische schrijfster Sylvia Boorstein (1936) die het gedicht Keeping Quiet van de Chileense dichter Pablo Neruda voorleest.
 • Times of Israel blogger Mark H. Levin denkt na of het woord van het opperwezen (lees: Tora, Koran en Bijbel) werkelijk naar de letter moet worden nageleefd.
 • Historicus Jona Lendering schrijft in zijn Mainzer Beobachter over de Joodse staat Himyar op het Arabisch Schiereiland.
 • David Kat maakte met collega's weCity, een smartphone-app waarmee toeristen een volledig op hun wensen afgestemde trip in Amsterdam kunnen maken.

Grine Mediene

De Jiddisje taal, literatuur en cultuur staan centraal bij alle activiteiten van de Stichting Jiddisj. Naast thema-bijeenkomsten en literair-muzikale middagen geeft de organisatie het kwartaalblad Grine Mediene uit, waarvan in juni het dubbelnummer 59/60 is verschenen.

Op de website Grine Mediene wordt, uiteraard, ruim aandacht besteed aan het gelijknamige literaire tijdschrift, en is de inhoud van alle nummers van de afgelopen 14 kwartalen in een alfabetisch op auteur gerangschikte index geplaatst, evenals de inhoudsopgave per nummer vanaf #35.

De startpagina zet de laatste nummers van Grine Mediene en andere recente publicaties op het gebied van Jiddisj op een rijtje.
De lijst tabs geeft toegang tot de volgende pagina's, zoals Over het Jiddisj, waar gedegen informatie te vinden is over de Geschiedenis van het Jiddisj, het Nederlandse Jiddisj, transcriptieregels, woorden- en taalboeken en wat dies meer zij. Oisjes op de PC, een handleiding om Jiddisj op uw computer te kunnen gebruiken, doet wat verouderd aan - Apple computers worden zelfs in het geheel niet genoemd. Daarvoor vond uw redacteur een actuele link.
Het Archief biedt Wer–iz–wer, een verzameling portretten van Jiddisje schrijvers, compleet met leesfragmenten, de grammatica-rubriek Werter, over de vorming van woorden, en onder Verhalen zijn Jiddisje en/of Nederlandse teksten van een aantal Jiddisje schrijvers ondergebracht die u als PDF kunt downloaden naar uw eigen computer.

Onder de redactieleden van Grine Mediene vindt de bezoeker onder andere vertaalster Hilde Pach (eindredacteur) en Justus van de Kamp, die zijn onmisbare medewerking verleende aan de online cursus Jiddisj die bij Crescas kan worden gevolgd.

Grine Mediene is informatief en bevat voor een ieder die meer wil weten over Jiddisj als levende taal, een schat aan informatie. Alle verschenen nummers van het blad zijn nog in hard copy verkrijgbaar.

Voor de meest actuele informatie is de Facebookpagina van Stichting Jiddisj de aangewezen plek.

Royal Black African Convert Becomes Orthodox Rabbi

Het opmerkelijke verhaal van de Christelijk gedoopte Natan Gamedze (1963), een Swazi van koninklijke afkomst, die Joods werd en nu in Israël werkzaam is als orthodoxe rabbijn.

Meer over rabbijn Gamedze, the prince of light, op ou.org.

Televisie en radio 17 - 24 juli

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.

Deze week te gast in Mozes, het zomerprogramma van de Joodse Omroep op de zondagavond: Evelien Gans, hoogleraar Hedendaags Jodendom. Er is nauwelijks een discussie over Nederlandse Joden denkbaar waar zij zich niet in mengt. Over wie nu precies een antisemiet is, over Ischa Meijer, over Theo van Gogh. Maar ze gaat verder dan preken voor eigen huis: ook de Joden krijgen ervan langs. Via kraakbeweging, opvanghuis en een beweging van niet-gebonden Joden werd ze niet alleen zélf Joodser dan ooit, maar er ook nog professor in.
Presentatie: Paul Damen.


vrijdag 17 juli

 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: Rubens Guestlist. Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.
 • NPO Doc (VPRO), 23.00: 2Doc. Afl.: Zachte Wraak, Albie Sachs en het nieuwe Zuid-Afrika. Documentaire uit 2014 van Abby Ginzberg over de Zuid-Afrikaanse advocaat, schrijver en anti-apartheidsactivist Albie Sachs.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 2.00: Woord. Verrassend programma met vijf uur lang documentaires, verhalen, hoorspelen, reportages en interviews uit de radioarchieven van de Publieke Omroep.

zaterdag 18 juli

 • NPO Radio 1 (KR0), 11.00: De Taalstaat. Programma waarin de Nederlandse taal het middelpunt vormt en wekelijks een radio-cartoon van Ruben L. Oppenheimer te horen is. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO Doc (VPRO), 18.55: Gezichten van vrijheid. Afl. 9: Westerbork.
 • NPO Doc (VPRO), 19.00: Gezichten van vrijheid. Afl. 3: Illegaal op Texel.
 • WDR, 21.45: Hannah Arendt. Biopic uit 2012 over de Duits-Joodse filosofe Hannah Arendt die voor The New Yorker het proces tegen Adolf Eichmann in kaart brengt. Haar bevindingen over ‘het kwaad’ doen veel stof opwaaien.

zondag 19 juli

 • NPO 1 (VPRO), 11.20: Boeken. Speciale aflevering geheel gewijd aan de woensdag 15 juli overleden dichter Rogi Wieg.
 • NPO 2 (NTR), 17.40: Echo's van angst. Zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog lijkt het wel alsof racisme, discriminatie en vooroordelen gemeengoed zijn geworden in Europa. Elke minderheid vecht om haar rechten en soms om haar bestaan. Afl. 1: De vijand van mijn vijand is mijn vriend.
 • NPO Radio 5 (JO), 18.00: Mozes, oftewel Muziek Op Zondag En Sjabbes.
 • NPO Doc (IKON), 23.30: 2Doc. Afl.: Zachte wraak. Albie Sachs en het nieuwe Zuid-Afrika. Documentaire over de Zuid-Afrikaanse advocaat, schrijver en anti-apartheidsactivist Albie Sachs.
 • BBC 4, 23.30: BBC 2, 23.35: Imagine … Afl. Bette Midler - The Divine Miss M. Bette Midler ontmoet Alan Yentob.
 • Arte tv, 23.45: Winterreise / Ein Trio für Schubert. Muziekdocumentaire uit 2014 over de repetities voor Schuberts Winterreise in de enscenering van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge.
 • BBC 2, 0.20: The Infidel. Komedie uit 2010 over de moslim Mahmut die na de dood van zijn moeder ontdekt dat hij geadopteerd is, en óók nog Joods van geboorte.

maandag 20 juli

 • BBC 1, 21.30: Panorama. Afl.: The train that divides Jerusalem. 13 Kilometer conflictstof, dwars door de stad.
 • NPO 2 (VARA), 23.00: The Honourable Woman. Achtdelige Amerikaans-Britse dramaserie. Nessa Stein is de dochter van een zionistische wapenhandelaar. Nadat haar vader vermoord wordt, erft zij het bedrijf en gooit het roer om. Afl. 7: The Hollow Wall.
 • ARD, 23.35: Geschichte im Ersten. Afl.: Ich wäre so gerne heimgekommen: NS-Euthanasie in Saarland. Documentaire over de circa 200.000 mensen die tussen 1939 en 1945 in Duitsland slachtoffer werden van het euthanasieprogramma van de nazi's.

dinsdag 21 juli

n.v.t.


woensdag 22 juli

 • NPO Radio 5 (HUMAN), 19.00: De zomer van OBA live. Gesprek met de Amsterdamse multi-kunstenaar Gabriel Lester (1972).
 • Mezzo tv, 20.30: Liat Cohen And The Prazak Quartet In Prague. Concert door de Frans-Israëlische gitariste Liat Cohen, opgenomen op 11 april 2010 in de Spaanse Synagoge in Praag.
 • 13th Street, 1.00: The Ghost Writer. Hitchcockiaanse mysteriethriller van Roman Polanski uit 2010, over een voormalig Brits premier die een ghostwriter inhuurt voor zijn memoires.

donderdag 23 juli

 • ARD, 20.05: ARD Radiofestival 2015 - Auf schwarzen und weißen Tasten. De Duits-Russische pianist Igor Levit (1987) speelt Bach, Busoni en Rzewski.
 • Canvas, 23.10: Hitler's Holocaust. Eerste deel van een zesdelige documentaireserie over de Duitse vernietigingsmachine in de Tweede Wereldoorlog. Met recent ontdekt bronnenmateriaal en talrijke getuigenissen van Joodse overlevenden. Afl. 3: Ghetto.
 • Arte tv, 0.40: Beyrouth Hôtel. Voor televisie gemaakt drama uit 2011, dat zich afspeelt in de zwoele zomer in het door politiek-religieuze spanningen beheerste Libanon.

vrijdag 24 juli

 • Canvas, 20.40: La rafle. Frans-Duits-Hongaars oorlogsdrama uit 2010 over de Joodse familie Weismann die zich zo goed mogelijk probeert staande te houden in het door nazi-Duitsland bezette Parijs.
 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: [Rubens Guestlist][25]. Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 2.00: [Woord][27]. Verrassend programma met vijf uur lang documentaires, verhalen, hoorspelen, reportages en interviews uit de radioarchieven van de Publieke Omroep.
 • BBC 2, 2.10: Children of the Gaza War. Documentaire over het leven van kinderen aan beide zijden van het conflict in Gaza. Met gebarentaal.