vrijdag 3 juli 2015
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Crash Course Ivriet, summer style!

Vorige week beloofden we u meer informatie over het vervolg op de stoomcursus Modern Hebreeuws, ook wel Crash Course Ivriet genoemd.

De data liggen nu vast: zondag 30 augustus gaan we om 10.00 uur van start, en werken tot 17.00 uur. Maandag 31 augustus, dinsdag 1 september en woensdag 2 september beginnen we om 19.00 uur en eindigen om 22.00 uur.

Net als in de Crash Course van mei worden de lessen gegeven door onze vaste taaldocenten. Danielle van den Bos geeft de lessen voor de beginners, Efrat Lavon neemt de lichtgevorderden voor haar rekening en gevorderden vinden Shirley Ensel voor de klas.

Hebt u de cursus in mei gemist en wilt u deze keer toch meedoen? Dan is het verstandig om toch vooraf te testen in welk niveau u het beste op uw plaats bent, zodat u het maximale uit deze vier intensieve lesdagen kunt halen. U weet het snel als u de online Ivriettoets maakt die we speciaal hiervoor beschikbaar hebben. Die kost u een kwartiertje, en aan de hand van het resultaat wordt u vervolgens ingedeeld.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Nieuwsbrief op halve kracht

Zoals elk jaar schakelt de nieuwsbrief tijdens de zomervakantie terug naar een lagere versnelling. In deze periode staan immers veel activiteiten op een laag pitje en bovendien zijn veel van onze nieuwsbrieflezers op vakantie.

Dit keer vallen er alleen in juli twee nieuwsbrieven uit: op 10 en 24 juli moet u ons missen, maar op 17 en 31 juli vindt u de nieuwsbrief wél in uw digitale brievenbus.
Voor de thuisblijvers: het wekelijkse Radio- en TV-overzicht is te vinden op crescas.nl/rtv/.
Vanaf augustus is, wat de nieuwsbrief betreft, alles weer bij het oude, maar dan is het kantoor van Crescas twee weken, van 3 augustus tot en met 16 augustus, gesloten.

Vanaf 17 augustus vindt u ons in de startblokken voor het begin van het nieuwe cursusseizoen, dat begint met een vervolg op de Crash Course Ivriet, die in mei van dit jaar plaatsvond. Meer informatie over deze cursus vindt u in het eerste item van deze nieuwsbrief.

Crescas wenst u een heerlijke, zonnige zomer!

Dominique Moïsi aan het woord

Lezers van NRC Handelsblad herinneren zich misschien nog het artikel Ook je nobele emoties kunnen gevaarlijk zijn waarin columnist René Moerland nog eens het boekje Geopolitiek van de Emotie van de Franse politicoloog en schrijver Dominique Moïsi herleest en het toetst aan de toestand in de wereld op 13 januari 2015.

Dominique Moïsi (1946) is mede-oprichter van het Institut Français des Relations Internationales (IFRI) in Parijs en om zijn helder geformuleerde en inzichtelijke visie een graag gehoord spreker. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor enkele grote gedrukte en digitale nieuwsmedia.

Maandag 29 juni verscheen in Project Syndicate - The World's Opinion Page, het artikel Renovating the World Order, waarin hij, kort en bondig en degelijk onderbouwd, stelt dat wereldleiders vele keuzes kunnen maken, maar dat de keus om niets te doen tegen het almaar toenemende geweld in de wereld, de daaruit voortvloeiende chaos alleen maar in de hand werkt.

Zondag 28 juni was Moïsi de keynote speaker op een Europese conferentie van Joodse organisaties, in Barcelona. Michel Waterman, onze directeur, was één van de deelnemers aan de conferentie. Hij heeft een geluidsopname gemaakt, die wij met toestemming van Dominique Moïsi op onze website beschikbaar maken. U kunt zijn toespraak hier beluisteren.

Gastcolumn Diana Pinto

De gastcolumn die we deze week publiceren, is van de hand van Diana Pinto, een vooraanstaand wetenschapper en een veelgevraagd publiciste. Pinto is historicus, gespecialiseerd in Hedendaagse Europese Geschiedenis. Zij is een dochter van Italiaans-Joodse ouders, studeerde en promoveerde aan Harvard University en woont in Parijs.

Diana Pinto publiceerde de tekst van deze column op 26 maart 2015 op de website New Republic. Het onderwerp is echter nog steeds zo actueel, dat wij deze - met dank aan de auteur - graag in de vorm van een gastcolumn overnemen en voor lezers van de Crescas-nieuwsbrief beschikbaar maken.

Na de gebeurtenissen in Toulouse, Brussel, Kopenhagen en Parijs vroegen velen zich af of er nog toekomst is voor de Joden in Europa. Wordt het tijd om de koffers te pakken? De Israëlische premier Netanjahoe nodigde Franse Joden uit alija te maken (te emigreren naar Israël). In Amerikaanse bladen en op Amerikaanse websites verschenen artikelen waarin de toekomst van het Europese jodendom betwijfeld werd. Pinto verzet zich daartegen. Haar column is een reactie op een artikel van Jeffrey Goldberg (Is it Time for the Jews to Leave Europe?) dat verscheen op de website The Atlantic. "Nee," is haar antwoord, "er zal nooit sprake zijn van 'de laatste Jood' die Europa verlaat."

Lees de column van Diana Pinto hier.

Wisseling van de wacht bij het JHM!

Emile Schrijver is per 1 oktober 2015 aangesteld als algemeen directeur van het Joods Historisch Museum. Samen met zakelijk directeur Liesbeth Bijvoet zal hij leiding geven aan het Joods Cultureel Kwartier, dat behalve uit het Joods Historisch Museum en het JHM Kindermuseum, ook bestaat uit de Portugese Synagoge met de bibliotheek Ets Haim-Livraria Montezinos en de Hollandsche Schouwburg.

De huidige directeur, Joël Cahen, die in 2002 aantrad als algemeen directeur van het JHM, gaat met pensioen. Cahen heeft grote verdiensten gehad voor het JHM. Zo werd onder zijn leiding het Joods Cultureel Kwartier (JCK) gevormd, waarmee voor het Joods cultureel erfgoed in de Amsterdamse binnenstad nóg meer aandacht werd gegenereerd. Na zijn pensionering blijft Cahen bij het JCK betrokken: hij gaat de plannen voor het nieuw te vormen Sjoa Museum verder uitwerken en gestalte geven.

In het persbericht over zijn benoeming dat op 29 juni werd verzonden, zegt Emile Schrijver: Het is een voorrecht leiding te mogen geven aan het Joods Cultureel Kwartier, waarvan de verschillende onderdelen al tientallen jaren een centrale rol innemen in het culturele en wetenschappelijke leven in Amsterdam en ver daarbuiten. Ik kijk er naar uit om samen met de gemotiveerde staf die vooraanstaande positie te consolideren en met hen nieuwe wegen in te slaan. Het nieuwe Nationaal Sjoa Museum | de Hollandsche Schouwburg is een actueel voorbeeld. Dit is voor mij de ultieme gelegenheid om mijn museale, academische en maatschappelijke interesses te delen met een nog steeds groeiend, divers publiek.

Emile Schrijver (1962) heeft een ruime internationale ervaring in de Joodse wetenschap en de Joodse museumwereld. Hij is momenteel verbonden aan de Universiteit van Amsterdam als conservator van de Bibliotheca Rosenthaliana bij de Bijzondere Collecties en bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het joodse boek. Daarnaast is hij bestuursvoorzitter van het Joods Educatief Centrum Crescas. Eerder was Schrijver onder meer interim-conservator bij Ets Haim/Livraria Montezinos en directeur bij het Menasseh ben Israel Instituut voor joodse sociaal-wetenschappelijke en cultuurhistorische studies.

Crescas wenst haar voorzitter van harte mazzel tov met deze benoeming en wenst scheidend directeur Joël Cahen nog vele mooie, gezonde en vruchtbare jaren toe!

Literair Transvaal

Donderdag 9 juli gaat Literair Transvaal online, een app/audiotour voor smartphone of tablet, waarin achttien fragmenten zijn te horen uit boeken van schrijvers die hebben gewoond in, of geschreven over, wat voor de Tweede Wereldoorlog ook wel 'de Tweede Jodenbuurt' werd genoemd.
Onder hen vinden we bekende namen als Nescio, Herman Heijermans, Jacques Presser, Theo Thijssen, Maarten Spanjer en Oek de Jong.

De audiotour is ontwikkeld door Museum zonder Muren, de organisatie annex website die de Transvaalbuurt ziet als museum waarin heden en verleden van de wijk op tal van manieren ontsloten en met elkaar verbonden worden. Voor Literair Transvaal hebben buurtbewoners zelf de literaire fragmenten ingesproken.

De feestelijke lancering van Literair Transvaal vindt plaats op donderdag 9 juli om 17.00 uur op het Krugerplein. Voor deze gelegenheid zal een aantal schrijvers 'live' herinneringen aan hun Transvaalbuurt delen. Aansluitend aan de lancering kunt u zelf de route lopen - dit neemt ongeveer anderhalf uur in beslag.

Maurice Ferares is 93 jaar geleden geboren in de Spitskopstraat en heeft nog scherpe herinneringen aan de buurt in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Daarover en over de rampspoed tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef hij in Violist in het verzet. Ferares is nog lang niet klaar met schrijven en heeft onlangs een dichtbundel gepubliceerd.

Karina Meister woont en werkt al vele jaren als kunstenaar in de Transvaalbuurt. Met haar immer positieve levenshouding heeft zij de dynamiek van de buurt goed verwoord in het gedicht In het oog van de vis. Dit gedicht zal zij voordragen.

Belangrijk:
De audioroute Literair Transvaal is gratis te downloaden via izi.travel/nl.
Via deze website zet u eerst de izi.travel-app op uw smartphone of tablet. Daarna kunt u de route downloaden.
Het is handig om dit te doen voor u aan de wandeling begint, thuis of op een andere plek waar WiFi beschikbaar is. Dat scheelt downloaden (roaming) tijdens de wandeling.
Vergeet niet vóór gebruik van de route uw gps-navigatie aan te zetten!

Op geheugenvanoost.nl vindt u meer informatie over het boek van Maurice Ferares.

Uit de Joodse Canon: Komst van de Oost-Joden

Tegen het einde van de 19e eeuw kwam een stroom migranten vanuit Oost-Europa op gang, op de vlucht voor de Russische pogroms. De meesten wilden zo ver mogelijk weg van het vijandige Europa en reisden, via Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen, verder naar Noord- en Zuid-Amerika. Maar niet iedereen vertrok, en met name in Amsterdam en Rotterdam groeide de Oost-Joodse bevolking gestaag, zeker toen tijdens de Eerste Wereldoorlog opnieuw velen hun heil in het Westen zochten.

Geleidelijk groeide tussen de vaak straatarme Asjkenazische nieuwkomers en de doorgaans welvarende Sefardiem, die al een paar honderd jaar in Nederland woonden, een tweedeling.
'De Oost-Joden wekten gemengde gevoelens op bij de Nederlandse Joden', luidt het bijschrift bij de foto in de Canon van 700 jaar Joods Nederland. Het zijn maar enkele, maar wel veelzeggende woorden …

Wat was er aan de hand? Dat leest u in het venster over de komst van de Oost-Joden, dat te vinden is in de 19e eeuw in de Canon van Joods Nederland.

Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl. De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u op de website kunt bestellen.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: de heruitgave van En de akker is de wereld van Dola de Jong (1911-2003), een ontroerende road trip die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van Parool-journalist Hanneloes Pen Een gegeven leven, het verhaal van een Zaanse vrouw, een Joodse baby en een daad van verzet, en de Franse historica Marie Moutier (1985) onderzocht voor Brieven van de Wehrmacht hoe Duitse soldaten de Tweede Wereldoorlog ervoeren.

Engelstalig: The Scroll, de boekensectie van Tablet Magazine, stelde ter gelegenheid van Gay Pride Month een 'Joodse' leeslijst samen.

En verder:

 • Volgend jaar bestaat Privé-domein, de befaamde boekenreeks van De Arbeiderspers, 50 jaar en na enkele kwakkelende jaren wordt er nieuw leven in de reeks geblazen. Mijn vlegeljaren van Arnon Grunberg is één van de boeken in de serie waarnaar nu al kan worden uitgezien.
 • Op het literaire weblog Tzum een recensie van Nu de angst is verdwenen van de Duitse journaliste Monika Held. Daar verscheen ook een interview met de schrijfster.
 • Uitgever Menno Hart bespreekt op Literair Nederland Strohalmen voor de lezer, een door vertaler Kees Verheul gemaakte ruime keuze uit de gedichten van de Russische schrijver Joseph Brodsky.
 • Zondag 12 juli is er boekenmarkt op de Dam in Amsterdam. Deze boekenmarkt is één van vele. Verspreid over heel Nederland worden talloze zomerse boekenmarkten gehouden. U vindt ze allemaal op boekennieuws.nl.

Schrijver Amos Oz wint belangrijke literatuurprijs

Voor zijn nieuwe roman Judas (Habesora al pi Jehuda) krijgt Amos Oz, samen met zijn Duitse vertaalster Mirjam Pressler, de Internationaler Literaturpreis - Haus der Kulturen der Welt 2015.

Uit het juryrapport van Haus der Kulturen der Welt: In his novel, Amos Oz is masterfully able to convey the big issues and conflicts of religious and contemporary history in the Middle East. He interlaces ancient times with the present, contrasting the conflict between Judaism and Christianity with modern Jewish-Palestinian reality.

Op de website van Deutsche Welle is een uitvoerig artikel verschenen naar aanleiding van deze bekroning.

De Nederlandse vertaling van Judas, waaraan Hilde Pach momenteel de laatste hand legt, verschijnt in het najaar.

In de Digibieb: Herbert Lebram

Opgedoken van Herbert Lebram (1901-1993), de nieuwste aanwinst in onze Joodse Bibliotheek, is met jaar van uitgave 2009 ook een van de meest recente. Lebrams relaas speelt zich af tegen de veelbewogen eerste helft van de twintigste eeuw, waar hij zelf genadeloos mee te maken kreeg.

Geboren in Berlijn in 1901 in een geassimileerd Joods gezin, groeit Herbert Julius Lebram op als trotse Duitse burger. Maar halverwege de jaren '30 neemt de dreiging van de nazi's toe, en in 1939 is hem de grond onder de voeten te heet geworden en vlucht hij met zijn vrouw Ursula naar Amsterdam, waar hij een visum aanvraagt voor de Verenigde Staten. In Amsterdam worden ze ingehaald door de geschiedenis: de Duitsers bezetten Nederland, het visum zal er niet komen, en opnieuw is het echtpaar Lebram zijn leven niet zeker. In 1943 duiken ze onder bij het gezin Van Hartingsveldt in Alkmaar, waar ze in mei 1945 worden bevrijd. Lebrams 'tweede leven' eindigt in 1993. Na zijn dood besluit Lebrams dochter Irene (1946) de schriftjes waarin haar vader zijn herinneringen met de hand had opgeschreven, als boek uit te geven.

Opgedoken is anders dan veel van de verhalen over het leven in de onderduik. Herbert Lebram verweeft zijn herinneringen aan het Berlijn van vroeger, zijn 'kinderjaren in een andere wereld', met die aan de Alkmaarse periode en de jaren na de bevrijding, waarin de Lebrams de Nederlandse nationaliteit krijgen en aan hun 'tweede leven' beginnen.

In de jaren tachtig begon ik voor mijn dochters (in 1950 werd Barbara geboren - red.) en de drie kleinzoons, die zij ons intussen hadden geschonken, de herinneringen aan mijn ‘eer­ste leven’ op te schrijven. Ze moesten weten hoe mijn leven was voor het hunne begon. Ze moesten weten welke verschrikkingen ik met mijn fami­lie, vrienden en kennissen heb moeten meemaken. Maar ik wilde hen ook vertellen over mijn gelukkige jeugd, van mijn leven als Duitser voordat de terreur begon. Het is onverbrekelijk met elkaar verbonden. Ik kan het een niet los zien van het ander.
Elke keer als ik over mijn leven nadenk, houdt me een gedachte bezig: als ik ook maar één jaar jonger of ouder geweest zou zijn, was dit boek waarschijnlijk niet geschreven. In de Eerste Wereldoorlog was ik te jong om voor Duitsland ten strijde te trekken. In de Tweede Wereldoorlog, na de bezetting van Nederland, was ik te oud voor de eerste deportatiegolf. Daar­door wist ik tijd te winnen en kreeg ik de kans om mijn leven te redden.
Met mijn geboortejaar werd mij in zekere zin het geluk in de wieg ge­legd.

Opgedoken kunt u in de Digitale Joodse Bibliotheek van Crescas online lezen of als PDF naar uw eigen computer downloaden.

De Haagse gebroeders Verveer in Amsterdam

De Joodse broers Salomon Leonardus, Maurits (Mozes) Leonardus en Elchanon Leonardus Verveer waren vermaard in de Haagse kunstwereld van de 19e eeuw.
Salomon (1813-1876) genoot internationale faam als kunstschilder, gespecialiseerd in de Hollandse romantische stijl, Maurits (1817-1903) schilderde ook, was actief als houtgraveur en tekenaar, maar had vooral een reputatie te verliezen als portretfotograaf. Elchanon (1826-1900) was gefascineerd door het Hollandse vissersleven, dat hij dan ook graag op het schildersdoek zette, en hield ervan zijn tijdgenoten te vereeuwigen in treffende karikaturen. Gedrieën hebben ze zich kunnen ontwikkelen tot de eerste Joodse kunstenaars in Nederland die van hun werk konden leven.

Vanaf vrijdag 3 juli is in het Joods Historisch Museum werk van Salomon, Maurits én Elchanon te zien in de tentoonstelling Haagse meesters van de romantiek. De gebroeders Verveer herontdekt. In het succes van de Verveers is te zien hoe het integratieproces van de Joden zich voltrok binnen de 19e-eeuwse Nederlandse samenleving, een aspect in de expositie dat ook nadrukkelijk aan de orde komt.

Naast de tentoonstelling en de begeleidende monografie heeft het JHM lezingen en evenementen op de agenda staan die met het werk van de gebroeders Verveer te maken hebben. Het merendeel vindt plaats na de zomervakantie, maar al op 5 juli kunt u deelnemen aan een gallery walk, een rondleiding door de tentoonstelling.

Het JHM heeft een aparte website aan de tentoonstelling gewijd waar aanvullende én praktische informatie te vinden is.

Zomerrondleidingen in de Synagoge van Winterswijk

De synagoge van Winterswijk vormt het hart van het historische complex aan de Spoorstraat, en daar is veel te zien. Direct naast de sjoel ligt een schooltje met twee lokalen, met de woning van de chazzan (voorzanger) en leraar van de kehilla (gemeenschap) er tegenaan. Achter de synagoge bevindt zich het mikwe, het rituele bad. Naast de woning ligt de oude begraafplaats, waar tussen het gras nog enkele staande en liggende grafstenen te vinden zijn. Het gehele complex is een zeldzaam gaaf voorbeeld van een vooroorlogse medienesjoel en heeft sinds 1974 de status van rijksmonument.

Ondertussen wordt er ook onderhoud gepleegd aan en rondom de sjoel: de tuin wordt vernieuwd, er wordt aan het dak gewerkt en op de begraafplaats worden graven hersteld.

In juli en augustus wordt elke dinsdagavond om 19.00 uur een rondleiding verzorgd, die begint om 19.00 uur en ongeveer anderhalf uur duurt.

Kijk voor meer informatie op synagogewinterswijk.nl.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Sir Nicholas Winton, die wel de Britse Schindler wordt genoemd, is 1 juli op 106-jarige leeftijd overleden. Op de website van de BBC staat een prachtig portret.
 • Volgens Jewniverse is het decimale stelsel bedacht door een Franse rabbijn uit de 14e eeuw.
 • Begin 2015 was het aantal Joden in de wereld vrijwel gelijk aan dat van vóór de Tweede Wereldoorlog, weet JTA.
 • Twee Amerikaanse musea verzetten zich tegen de dreigende teruggave van roofkunst uit hun collecties aan de rechtmatige eigenaren, en The Washington Post onderzoekt waarom.
 • Weltergewichtbokser Dustin Fleischer, bijgenaamd The white tiger, betreedt de ring met een bijzonder doel voor ogen, schrijft Times of Israel.
 • Huffington Post wijdt een artikel aan Runners Without Borders, een hardloopclub waarin Joden en Arabieren samen door Jeruzalem rennen.
 • My Jewish Learning onderzocht waarom Joodse vrouwen geacht worden hun hoofdhaar te bedekken.
 • Het ontcijferen/lezen van oude Joodse grafstenen (matseiwot) is in veel gevallen geen sinecure. Jewishgen biedt hulp.
 • i24news bericht over een initiatief om antisemitische incidenten op Amerikaanse universiteiten te inventariseren.
 • Een oehoe dankt zijn leven aan het ingrijpen van een Israëlische grenspolitieman, schrijft JPost.

Website van de Week
Medieval Hebrew Poetry

De website van deze week, MedievalHebrewPoetry.org is gewijd aan de Middeleeuwse Joodse poëzie van de 4e tot de 18e eeuw.
De startpagina laat meteen weten wat er wel, en ook wat er (nog) niet te vinden is, en voor wie de website is bedoeld. De site is ook nog volop in ontwikkeling, maar er zijn plannen genoeg.

Vooralsnog zijn het vooral literatuurliefhebbers die worden bediend met gedichten uit wat wel de Gouden Eeuw van de Joodse cultuur in Spanje wordt genoemd: de 10e tot en met de 12e eeuw. Literatuuronderzoekers moeten nog even geduld hebben.

The Poets and Their Poems bevat biografische informatie over, afbeeldingen van en links die betrekking hebben op Yehudah Halevi (circa 1080-1141), Samuel Hanagid (993-1056), Abraham Ibn Ezra (1089-1167), Moses Ibn Ezra (circa 1060-1138), Solomon Ibn Gabirol (1021-1058) en Joseph ben Tanchum ha-Yerushalmi (circa 1220-1291). Ook zijn daar Engelse vertalingen van hun werk te lezen.
Er wordt heel wat geschreven over de Middeleeuwse Joodse dichtkunst en de schrijvers ervan. Een selectie is te vinden onder Articles and Essays.

De man achter Medieval Hebrew Poetry is Henry Rasof, die de website opzette als onderdeel van zijn master in Joodse studies aan Gratz College in Melrose Park, PA.

'Bitten by the bug' is Rasof zeker: hij schrijft zelf ook gedichten in de stijl die hem zo gegrepen heeft. De bundel Souls In The Garden staat in zijn geheel online, om te lezen of te downloaden.
Henry Rasof onderhoudt daarnaast zijn eigen website.

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In the Picture
Jackie Mason: A Night At The Opera

Zoals een artikel in The Guardian zegt: 'Honderd jaar Joodse humor, compleet met motoriek, stem, Jiddisj accent en zelfs de pakken, dat is komiek Jackie Mason ten voeten uit.'

Jackie Mason werd in Wisconsin geboren in 1931 als Yacov Moshe Maza en groeide op in de Lower East Side van Manhattan. Met zoveel rabbijnen in zijn onmiddellijke nabijheid was het onvermijdelijk dat hij op zijn 25e zelf als Joods geestelijk leider werd ingewijd. Waarmee hij in de voetstappen trad van zijn drie broers, vader, grootvader en overgrootvader.
Drie jaar na zijn semicha stopte hij als rabbijn en ging hij aan de slag als standup comedian, volgens eigen zeggen 'omdat íemand in de familie toch wat geld moest binnenbrengen'.

De show A Night At The Opera werd opgenomen in 2002 in het Royal Opera House Covent Garden.

Neem de tijd: als u begint met kijken, zit u zo maar ruim anderhalf uur aan uw beeldscherm gekleefd!

Bekijk de film hier

Televisie en radio 3 - 10 juli

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.

Deze week te gast in Mozes, het zomerprogramma van de Joodse Omroep op de zondagavond: Yvonne Kroonenberg, schrijfster, maar ook psychologe en psychotherapeute. Een doeltreffende combinatie, getuige haar boeken over de moeizame strijd der geslachten. Maar Kroonenberg doet meer: zij staat pal voor dieren, en is sinds haar vroegste jeugd een enthousiaste paarden-fan. Sinds enige tijd publiceert ze ook over de voor- en nadelen van familie. Een gesprek over seks, ouder worden en de vergankelijkheid van het leven. Presentatie: Paul Damen.


vrijdag 3 juli

 • NPO 2 (AVROTROS), 20.15: 2Doc. Afl.: Om de wereld in 50 concerten. Documentaire uit 2014 van Heddy Honigmann, waarin ze met het Koninklijk Concertgebouworkest de hele wereld rond reist om het 125-jarig bestaan van het orkest te vieren: 50 concerten, verspreid over 6 continenten, in plaatsen als Soweto, Buenos Aires en Sint Petersburg. De film was openingsfilm van IDFA 2014.
 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: Rubens Guestlist. Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.
 • NPO Cultura (VPRO), 22.55: Hier is … Adriaan van Dis. Afl.: In gesprek met Annie Cohen-Solal, opgenomen in 1988 bij het verschijnen van haar Sartre-biografie.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 2.00: Woord. Verrassend programma met vijf uur lang documentaires, verhalen, hoorspelen, reportages en interviews uit de radioarchieven van de publieke omroep.

zaterdag 4 juli

 • NPO Radio 1 (KR0), 11.00: De Taalstaat. Programma waarin de Nederlandse taal het middelpunt vormt en wekelijks een radio-cartoon van Ruben L. Oppenheimer te horen is. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO Cultura (NTR), 20.05: Julidans 2015. Drie-en-een-half uur opnames van de 25e editie van dit jaarlijkse festival voor moderne dans dat van 1 t/m 11 juli plaatsvindt in Amsterdam. Ook enkele Israëlische choreografen leveren een bijdrage. Herh.: 5/7, 23.30 uur.
 • HBO, 20.30: Zero Motivation. Komisch drama uit 2014 van Talya Lavie over het alledaagse leven van een eenheid jonge, vrouwelijke soldaten in een afgelegen voorpost in de Israëlische woestijn. Herh.: 5/7, 11.10.

zondag 5 juli

 • NPO Radio 5 (JO), 18.00: Mozes, oftewel Muziek Op Zondag En Sjabbes.

maandag 6 juli

 • NPO 2 (VARA), 23.00: The Honourable Woman. Achtdelige Amerikaans-Britse dramaserie. Nessa Stein is de dochter van een zionistische wapenhandelaar. Nadat haar vader vermoord wordt, erft zij het bedrijf en gooit het roer om. Afl. 6: The Mother Line.
 • Arte tv, 23.30: Themerson & Themerson. Documentaire uit 2010 over het Pools-Joodse echtpaar Stefan en Franciszka Themerson die elkaar kwijtraakten op de vlucht voor de nazi's en elkaar terugvonden in Londen.

dinsdag 7 juli

 • NPO Cultura (NTR), 17.30: 40 jaar North Sea Jazz. De mooiste concerten van 2014 en daarvoor. Herh.: 8/7, 14.45 en 9/7, 11.25.
 • NDR Kultur, 20.00: Kulturforum. Vrouwen vertellen wat de verhalen van Alice Munro, in 2013 winnares van de Nobelprijs voor Literatuur, voor hen betekenen.

woensdag 8 juli

 • BBC 2, 22.00: Children of the Gaza War. Documentaire over het leven van kinderen aan beide zijden van het conflict in Gaza. Herh.: 9/7, 0.20.

donderdag 9 juli

 • NPO Doc (IKON), 22.00: Project X - De 10 geboden. Afl.6: Gij zult niet doden. Filmacademiestudenten Marina Meijer en Paul de Ruijter maakten de film Voor altijd: liefdesstellen die zich op hun bruiloft voor in de eeuwigheid laten vastleggen als romantisch hoogtepunt in hun leven.
 • Canvas, 23.10: Hitler's Holocaust. Eerste deel van een zesdelige documentaireserie over de Duitse vernietigingsmachine in de Tweede Wereldoorlog. Met recent ontdekt bronnenmateriaal en talrijke getuigenissen van Joodse overlevenden. Afl. 1: Menschenjagd.

vrijdag 10 juli

 • NPO Doc (VPRO), 18.45: Gezichten van vrijheid, pubers van nu in contact met pubers van toen: ouderen die rond 1940-1945 in de pubertijd zaten. Afl. 7: Poppenhuisvriendin en afl. 8: Kazemat nummer 37.
 • WDR 3, 20.05: Konzert Live. Afl.: Sher on a Shier. Opname van een optreden van deze Berlijnse folk-formatie op het Euroradio Folk Festival in Krakau met een programma van traditionele en vernieuwende klezmer.
 • NPO Doc (VPRO), 20.25: Woody Allen: A Documentary. Documentaire uit 2012 over de veelzijdige carrière van regisseur, auteur, komiek en musicus Woody Allen, 'het New-Yorkse regie-instituut'.
 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: Rubens Guestlist. Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 2.00: Woord. Verrassend programma met vijf uur lang documentaires, verhalen, hoorspelen, reportages en interviews uit de radioarchieven van de publieke omroep.
   
jaargang 11, nummer 26
vrijdag 3 juli 2015
 

In deze nieuwsbrief

Crash Course Ivriet, summer style!
Nieuwsbrief op halve kracht
Dominique Moïsi aan het woord
Gastcolumn Diana Pinto
Wisseling van de wacht bij het JHM!
Literair Transvaal
Uit de Joodse Canon: Komst van de Oost-Joden
Boekennieuws
Schrijver Amos Oz wint belangrijke literatuurprijs
In de Digibieb: Herbert Lebram
De Haagse gebroeders Verveer in Amsterdam
Zomerrondleidingen in de Synagoge van Winterswijk
Nieuws van heinde en verre
Website van de week
In the Picture
Televisie en radio 3 - 10 juli


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Een week geleden was ik in een café toen mijn oog op de aangeplakte affiches viel. Kijk, zo ziet dat er dus uit, met dank aan ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Ons aanrecht is groen. Al jaren. Wij houden van kleuren en daarom kozen we voor een groen aanrechtblad. In het midden zit ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Als een ex-ambassadeur aan politieke psychologie doet, kun je rekenen op vuurwerk. Michael Oren, vertrouweling van premier ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
A. is een alleraardigste Britse vriendin van me, wier leven verdeeld is tussen Londen en Jeruzalem. Londen is haar hoofdwoonplaats ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Al verschillende keren heb ik aandacht besteed aan de Palestijnse hongerstakers. Eén van de bekendere is Khader Adnan ...
lees verder
Webcolumn Gastcolumnist
Er zal nooit sprake zijn van ‘de laatste Jood’ die Europa verlaat, schrijft Diana Pinto. Zij reageert op Amerikaanse publicaties waarin de vraag centraal staat of het voor Europese Joden tijd wordt om de koffers te pakken. Een Engelstalige column ...
lees verder
Webcolumn Nathan Lopes Cardozo
We are currently living in a transitional phase of monumental proportions and far-reaching consequences. Our religious ...
lees verder


(advertenties)

banner givat

banner sinaicentrum

banner sivmo

banner meldpunttaal

banner venstra

banner israelactie

banner joodsamsterdam

banner propra

banner yanshuf

banner luna3

banner amphora

banner jonet

banner blankevoort

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier