Crescas nieuwsbrief - vrijdag 19 juni 2015

Volg uw eigen 'summer school' bij Crescas

De laatste les van ons cursusseizoen 2014-2015 is achter de rug. Op kantoor kunnen we ons nu volledig richten op het verwezenlijken van de vele mooie plannen die we voor het nieuwe cursusjaar voor u in petto hebben. Nog even geduld: binnenkort krijgt u daar al een glimp van te zien!

Maar als u tijd en zin hebt om deze zomer uw hersens al aan het werk te zetten, kijk dan eens wat u bij Crescas allemaal online kunt bestuderen.

Bart Wallet maakte voor ons de cursus 3500 Jaar Joodse Geschiedenis, en met Joël Cahen, directeur van het Joods Historisch Museum, namen we de cursus Portretten van Portegiezen op - twee cursussen die u meenemen in de Joodse geschiedenis.

Met de cursus Joodse genealogie krijgt u de tools aangereikt om uw eigen familiegeschiedenis uit te zoeken, vast te leggen en te documenteren, en Leo Mock maakt u in Sjemita wegwijs in de achtergronden en betekenissen, vroeger én nu, van het sjabbatjaar voor velden en gewassen.

U kunt bij ons ook online talen leren: we bieden om te beginnen de digitale instapcursus Alef-Beet, waarmee u de eerste stappen zet op het pad naar het leren van Ivriet, het moderne Hebreeuws.

De cursus Jiddisj is de nieuwste loot aan deze stam. Crescas wil met deze lessen bijdragen aan het levend houden van deze Joodse cultuurtaal, waarin zoveel prachtige literatuur geschreven is.
Omdat het leren van Jiddisj, zeker in het begin, enige inspanning vergt, hebben we de cursus op een bijzondere manier vormgegeven, waardoor het materiaal eenvoudiger en sneller toegankelijk is.

Tot ziens in onze virtuele collegebanken!

Uit de Joodse Canon: Van Blijdestein

Het logo van Blijdesteijn Mode in Tiel vermeldt nog altijd het jaartal 1833, het jaar waarin Hijman von Freudenstein, in 1772 in het Duitse Anderbach geboren, in het Gelderse dorp Ophemert een nerinkje in manufacturen begon. Dat was een gewaagde stap, na jaren als marskramer in garen en band langs de boerderijen op het platteland te hebben getrokken. Hijman vernederlandste zijn achternaam in Van Blijdesteijn en onder die naam werd het familiebedrijf voortgezet.

Hoe de firma E. van Blijdesteijn in een kleine honderd jaar kon uitgroeien tot het succesvolle Stijlmodehuis Blijdesteijn in Tiel, leest u in het venster op Van Blijdesteijn, dat te vinden is in de 19e eeuw in de Canon van Joods Nederland.

Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl. De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u op de website kunt bestellen.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: Manja, een roman die zich afspeelt in Duitsland tijdens het interbellum, in 1939, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog geschreven door Anna Gmeyner (1902-1991), van Marina Stepnova (1971) De vrouwen van Lazarus, een caleidoscopische familieroman, gezet tegen de Europese geschiedenis van de 20e eeuw, en De apotheker van Auschwitz van Dieter Schlezak (1934), omschreven als één van de meest authentieke, precieze en schokkende boeken die er ooit over de Holocaust zijn geschreven.

Engelstalig: A Bintel Brief: Love and Longing in Old New York, een graphic novel van Liana Finck (1986), waarvoor de fameuze 'Lieve Lita'-sectie in de Jiddisje krant Forverts de basis vormt. Een selectie uit Letters from the Bintel Brief werd bijeengebracht en vertaald door Deborah Rothman.

En verder:

 • De zomereditie van het lees- en uitgeversfeest Schwobfest voor herontdekte klassiekers uit de wereldliteratuur vindt zondag 21 juni plaats in de Lichtfabriek in Haarlem en zondag 28 juni in de Markten in Brussel.
 • Yasmina Reza is met Gelukkig de gelukkigen genomineerd voor de Europese literatuurprijs.
 • Leon de Winter schrijft het scenario van de Nederlandstalige tv-serie Brussel. Meer op Tzum.info.
 • Judith Herzberg wordt op literatuurplein.nl nader belicht.

Nog 8 dagen, in Brussel: Chagall Retrospective!

In Brussel is een grote overzichtstentoonstelling te zien met werk van de Russische beeldend kunstenaar Marc Chagall - zijn naam behoeft nauwelijks toelichting.

In ruim 200 werken, samengebracht vanuit de hele wereld, passeert de carrière van Chagall de revue, van de vroege schilderijen vanaf 1908 tot de laatste, monumentale schilderwerken uit de jaren ’80. De focus van de tentoonstelling ligt op Chagalls Russische periode, waarin alles wat zijn werk uniek en onvergetelijk maakt - de Joodse cultuur, het leven in de sjtetls, de sprookjes van La Fontaine - de toeschouwer onderdompelt in een kleurige, fantasierijke wereld.

De tentoonstelling is nog te zien tot en met zondag 28 juni. Meer informatie over kaarten en openingstijden op expo-chagall.be.

Asaf Avidan: een stem en een gitaar

Op het podium van het Bostheater in het Amsterdamse Bos staat 29 juni de Israëlische singer-songwriter Asaf Avidan (Jeruzalem, 1980). Na drie succesvolle albums met zijn band The Mojos is Avidan in 2012 alleen verder gegaan.

Met zijn opmerkelijke stem en zijn gitaar weet Avidan werelden van emoties te scheppen, van totale intieme verstilling tot voluit in de hoogste versnelling en op topvolume, daarbij gesteund door een band.
Het concert in het Bostheater is een buitenkans: Asaf Avidan is zelden in Nederland.
Hij zal zeker nummers spelen van zijn nieuwste album Gold Shadow, waaronder de hitsingle Over my head.

Voor meer informatie en kaarten zie liveatamsterdamsebos.nl.

Avidan zorgde eerder dit jaar voor beroering in zijn geboorteland toen hij in een interview met de Franse krant Le Monde zei zich geen Israëli te voelen. "Wat Israëli's bindt, is angst. Ze zitten altijd achter ons aan en dat gevoel wil ik niet meer hebben. Daarom wil ik niet langer in Israël wonen. Ik heb ook altijd gezegd dat ik een artiest ben die uit Israël afkomstig is, en niet een Israëlische artiest. Ik kom niet, zoals een politicus, als vertegenwoordiger van Israël."

In de Digibieb: Appie Mock

De titel van het enige werk van de hand van Abraham - Appie - Mock klinkt als een dorre verhandeling: Bezettingstijd in Nederland Onder de Duitsche dwingeland. Maar schijn bedriegt: dit slechts 17 pagina's tellende pamflet is een gedicht. In het voorwoord zegt Mock: Dit gedicht heb ik gemaakt, tijdens mijn onderduikerstijd. Zooals vele onzer landgenooten, dacht ik, dat 1944 ons de bevrijding zou brengen. Helaas, is dit voor een groot deel van ons land, niet zoo geweest. Ik meende daarom nog een korte beschrijving te moeten geven vanaf September 1944 tot aan de bevrijding van het geheele land op 5 Mei 1945.

Het werkje beleefde maar liefst drie drukken van telkens 4.000 exemplaren en was, zoals ook uit diverse persrecensies blijkt, een stuk van groote waarde, ook voor het nageslacht.
Het is geen hogere dichtkunst, maar het geeft een goed beeld van het onverwoestbare optimisme en geloof in de goede afloop.

In de Digitale Bibliotheek van de Nederlandse Letteren komt Abraham Mock alleen voor met zijn geboorte- en sterfdatum: 24 december 1907 in Amsterdam en 12 augustus 1992 in Den Haag. Dat hij met zijn gezin de oorlog in onderduik overleefde en vanaf 1946 terugkeerde naar de textielhandel, zijn oude stiel, wordt nergens vermeld, noch dat hij chronologisch wat Nederland tijdens de 5-jarige bezetting meemaakte op rijm in 14 bladzijden wist te vatten.

Appie besluit zijn relaas met de bevrijding, en verwoordt die aldus:

En eindelijk, na héél lang te hebben gewacht
Werd op 5 Mei de bevrijding gebracht
Veel is in ons land vernietigd en kapot
We zullen het echter opbouwen, met de hulp van God.
En aaneengesmeed door een hechte Oranjeband,
Doen wij dit dan ook voor Koningin en Vaderland.

U kunt dit bijzondere boekje in de Joodse Bibliotheek van Crescas online lezen, of downloaden naar uw eigen computer.

Kaarslichtconcert met traditionele klezmer!

Het eerstvolgende kaarslichtconcert in de Snoge aan het Jonas Daniël Meijerplein vindt donderdag 25 juni plaats. Bij het zachte licht van honderden kaarsen en in de prachtige akoestiek kunt u luisteren naar het Mike Anklewicz Klezmer Trio.

De Canadese klarinettist/saxofonist en gepromoveerd ethnomusicoloog Mike Anklewicz speelt, samen met de Nederlandse accordeoniste Erica Roozendaal en bassist Gregor Schaefer, een concert met pure klezmer uit het Oost-Europa van voor de Tweede Wereldoorlog.

Veel Noord-Amerikaanse klezmermuzikanten hebben deze traditionele bruiloftsmuziek vermengd met moderne muzikale stijlen, wat tot fascinerende resultaten heeft geleid. Anklewicz is teruggegaan naar de oorsprong. Voor zijn repertoire put hij onder meer uit de muzikale overlevering van de Russische ethnomusicoloog Moshe Beregovski (1892-1961), zonder wie veel originele klezmermuziek voorgoed verloren zou zijn gegaan.

Meer informatie over tijden en entree op jhm.nl.

Amsterdam Chai, Mokum Leeft!

Foto's van Dirk Spits, 'huisfotograaf' van Joods Nederland, zijn nog tot en met zondag 26 juli te zien in de tentoonstelling Amsterdam Chai, Mokum Leeft!. Uit de tienduizenden foto's die hij maakte bij Joodse gebeurtenissen en evenementen in Amsterdam koos hij er voor deze overzichtsexpositie zeventig, alle met een verhaal.

'De man met de camera om de nek' is in de loop der tijd zo'n vertrouwd gezicht geworden dat hij er altijd bij is als er iets belangwekkends gebeurt, en dan ook heel dichtbij kan komen en met zijn blik nét dat speciale moment weet vast te leggen dat de foto verandert in een verhaal.

Een opmerkelijke loopbaan voor de man die opgeleid werd tot voetbaltrainer en gymnastiekleraar, en zichzelf leerde fotograferen. Zijn foto's zijn te vinden in diverse boeken over Joods Amsterdam en verschijnen nog regelmatig in het Nieuw Israelietisch Weekblad.

LJGalerie, Zuidelijke Wandelweg 41, 1079 RK Amsterdam, op werkdagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur, op vrijdag tot 14.00 uur.

Boekpresentatie 'Zomer van de vriendschap' in Oostende

En wéér rolt een nieuw boek over Joseph Roth en zijn vriendschap met Stefan Zweig van de persen. Journalist Volker Weidermann dook in de roman Zomer van een vriendschap, Oostende 1936 in het illustere gezelschap Duitse kunstenaars dat op de vlucht voor Hitler, in Oostende was geland. Onder hen de eerder genoemden, maar ook Irmgard Keun, Egon Erwin Kisch en andere grote Duitstalige schrijvers van het interbellum. Aan de vooravond van de oorlog laafden ze zich, met de moed der wanhoop, en sommigen van hen voor het laatst, aan de warmte van zomer, vriendschap en liefde.

Het boek wordt zaterdag 4 juli om 20.00 uur gepresenteerd op 'historische grond', in Oostende, koninklijke badstad van weleer.

Tijdens de boekpresentatie gaat vertaalster Els Snick met Volker Weidermann in gesprek, Gene Bervoets leest fragmenten uit het boek, en het Lemberg Ensemble voorziet het geheel van de nodige muzikale melancholie.

Het evenement is tot stand gekomen door samenwerking van het Joseph Roth Genootschap, Uitgeverij Cossee, Uitgeverij Van Halewyck en het Goethe-Institut.

Zie voor meer informatie vrijstaat-o.be.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Mosaic laat Pulitzer Prijswinnaar Charles Krauthammer en muziekrecensent Edward Rothstein aan het woord over het Joodse aan muziek van Joodse componisten uit het Duitse interbellum.
 • De schaduw van een verleden wordt mooi beschreven op Ellen Rosenberg Portnoy's blog Zicharonot.
 • Het Joodse leven in Polen groeit en bloeit, schrijft JPost.
 • De Forward doet de smaaktest van het kookboek Honey & Co, waarvan de Nederlandse vertaling vorig jaar door de schrijvers Itamar Srulovich en Sarit Packer in Amsterdam ten doop werd gehouden.
 • Michael Douglas was in Jeruzalem om daar de Genesis Prize in ontvangst te nemen. JTA was erbij en doet verslag.
 • De waanzin is de wereld nog niet uit … Lees Times of Israel en beslis zelf of u moet lachen of huilen.
 • In de Nottingham Post een bericht dat Joden en Moslims samen de allerbehoeftigsten in de stad van voedsel gaan voorzien.
 • Met zijn bijzondere portretkunst heeft de Israëlische kunstenaar Matan Ben Cnaan een prijs in de wacht gesleept. Lees meer in The Guardian.

The Dry Bones Blog

In 1973, na zijn alija, begon New Yorker Jerry (later: Yaakov) Kirschen (1938) met het tekenen van een dagelijkse cartoon voor de Israëlische krant Jerusalem Post. U hebt ze vast wel eens onder ogen gehad, de lay-out van vier langwerpige tekeningen met commentaarballonnetjes komt u beslist bekend voor.

Kirschens Dry Bones Blog start op 31 augustus 2005 - sindsdien gaan alle cartoons vergezeld van aanleiding en uitleg.

De website heeft, naast de dagelijkse cartoon (u kunt zich op de startpagina inschrijven om die dagelijks in uw mailbox te ontvangen), nog veel meer te bieden.
Zo heeft Kirschen met zijn Dry Bones Project en de daaruit voortkomende Dry Bones Academy of Cartoon Advocacy and Activism de strijd aangebonden met antisemitisme. De pay-off op de startpagina luidt dan ook: Dedicated To Combating the Willful Rewriting of History and Fighting the Spread of Antisemitism
De 2006 Shmendrik Awards staat bovenaan zijn lijstje favoriete blog posts - oud-president Jimmy Carter kreeg zelfs de Shmendrick lifetime award!

Dry Bones heeft een pagina op Facebook - leuk om te volgen, en om commentaren te lezen!

Puccini's 'Tosca' aan de voet van Massada

Deze week laten we de opnames zien van de generale repetitie van de nieuwe productie van de opera Tosca van Giacomo Puccini, zoals die eerder deze maand door de Israeli Opera werd uitgevoerd aan de voet van de berg Massada aan de Dode Zee.

Mordechai Aranowicz ging kijken en schreef een lovende recensie op operamagazine.nl. 'Het is een zeldzame combinatie.'

Televisie en radio 19 - 26 juni

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.

Vanaf zondag 21 juni programmeert de Joodse Omroep op zondagavond tussen 18.00 en 19.30 uur via Radio 5 het programma Mozes, oftewel Muziek Op Zondag En Sjabbes. In anderhalf uur worden aan de hand van favoriete muziekfragmenten van de gast van die avond zijn of haar leven, interesses en ambities doorgenomen. Kortom: men vertelt over zichzelf aan de hand van vooraf gekozen favoriete muziek.
Deze week te gast in Mozes: Bloeme Evers-Emden.

Bloeme Evers-Emden overleefde als enige van haar familie de oorlog. Zij ging op latere leeftijd psychologie studeren en promoveerde op haar 63ste. Joods schrijft ze met een hoofdletter J. Behalve als moeder van rabbijn Raphael Evers is ze bekend door haar vele columns in diverse media, haar niet aflatende strijd tegen antisemitisme en natuurlijk - sinds de oprichting van ons instituut - als docente van Crescas. Een gesprek over een veelbewogen leven.


vrijdag 19 juni

 • NDR , 20.00: NDR Das Alte Werk. Afl.: Sonderkonzert "Über das Verlangen". Het Belgische ensemble Zefiro Torna, het Vocalconsort Berlin en de Tunesische zangeres Ghalia Benali gingen op zoek naar de verbanden tussen devotie en sensualiteit, zoals die samenkomen in het Hooglied.
 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: Rubens Guestlist. Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 2.00: Woord. Verrassend programma met vijf uur lang documentaires, verhalen, hoorspelen, reportages en interviews uit de radioarchieven van de publieke omroep.

zaterdag 20 juni

 • NPO Radio 1 (KR0), 11.00: De Taalstaat. Programma waarin de Nederlandse taal het middelpunt vormt en wekelijks een radio-cartoon van Ruben L. Oppenheimer te horen is. Presentatie: Frits Spits.
 • WDR 3 , 12.05: Kulturfeature. Afl.: Der Künstler Omer Fast - Mind the gap. Wie bekijkt de realiteit nog van alle kanten?
 • NPO Radio 1(VPRO), 14.00: Argos. Onderzoeksjournalistiek. Achtergronden bij het nieuws of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met onthullende reportages en aandacht voor journalistieke boeken en kwesties in de (onderzoeks)journalistiek uit binnen- en buitenland. Presentatie: Max van Weezel.
 • Arte tv, 15.00: Die Hängenden Gärten von Babylon. Britse documentaire uit 2014 over recent archeologisch onderzoek dat veel vragen over de legendarische 'hangende tuinen van Babylon' kan beantwoorden. Herh.: 26/6, 17.30.
 • Mezzo tv, 23.30: Avi Lebovich Orchestra - Live at Yellow Submarine in Jeruzalem tijdens het Jazzmix Festival in Israël.

zondag 21 juni

 • National Geographic, 17.00: Final Days of Anne Frank. Een programma dat nu eens niet over de tijd in het Achterhuis gaat, maar over de periode van haar arrestatie op 4 augustus 1944 tot haar dood in Bergen Belsen in maart 1945.
 • NPO Radio 5 (JO), 18.00: Mozes - Muziek Op Zondag En Sjabbes.
 • NPO 2 (VPRO), 21.10: Birth Day. Afl.: Tiberias. In Israël is de dreiging van oorlog en geweld nooit ver weg. Hoe is het om daar een kind ter wereld te brengen?
 • Arte tv, 0.15: Mit Klassik, Jazz und Balkan-Klängen. Vanuit het Konzerthaus in Wenen een grensverkennend en -overschrijdend concert door The Philharmonics, leden van de Wiener en de Berliner Philharmoniker, met klezmer, zigeunermuziek en Weense walsen.

maandag 22 juni

 • NPO 2 (VARA), 23.00: The Honourable Woman. Achtdelige Amerikaans-Britse dramaserie. Nessa Stein is de dochter van een zionistische wapenhandelaar. Nadat haar vader vermoord wordt, erft zij het bedrijf en gooit het roer om. Afl. 4: The Ribbon Cutter.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 0.00: Nooit meer slapen. Uitgebreid gesprek met filmregisseur Sam de Jong.

dinsdag 23 juni

 • NPO Cultura (HUMAN), 21.25: Benno Premsela - vormgever en voorvechter. Documentaire uit 1999 van Carrie de Swaan over leven en werk van deze binnenhuisarchitect en voorvechter van de homo-emancipatie in Nederland. Herh.: 24/6, 18.20.
 • BBC 1, 23.35: Imagine … Afl.: Frank Gehry: The Artist Says, Why Can't I? Documentaire over één van de meest gevierde en creatieve architecten ter wereld, in 1929 in Toronto geboren als Frank Ephraim Goldberg.

woensdag 24 juni

 • NPO Doc (IKON), 17.15: Project X - De 10 geboden. Afl.: God is my co-pilot. Marthe Naber-Heuer liet zich inspireren door het documentairegebod van Karin Junger, die in 2000 de 10 geboden-film God Is My Co-Pilot regisseerde rond Gebod Drie: Gij zult de naam van God niet verkeerd gebruiken. In haar korte film Schelden voor je helden laat Naber-Heuer Ajaxfans aan het woord over hun oplopende emoties rond de wedstrijden van hun club.
 • ZDF, 19.25: ZDF spezial - Die Queen in Deutschland - Willkommen, Majestät! De Britse koningin Elizabeth II is op bezoek in Duitsland en bezoekt daar onder meer Bergen-Belsen.
 • ARD, 20.15: Hannas Reise. Duits-Israëlische coproductie uit 2013 over Hanna die naar Tel Aviv gaat om te gaan werken in de gehandicaptenzorg, omdat dat goed staat op haar cv.

donderdag 25 juni

 • TV 5 Monde, 18.38: L'ombre d'un doute. Afl.: Le dossier secret de l'affaire Dreyfus.
 • NPO 2 (VARA), 21.15: De meesterwerken. Paul Witteman ontvangt één hoofdgast die zijn of haar favoriete meesterwerken kiest die meegaan naar de eeuwigheid: een boek, een film, een beeldend kunstwerk, een muziekstuk en een televisieprogramma. Afl.: Arnon Grunberg.
 • NPO Doc (IKON), 22.00: Project X - De 10 geboden. Afl. 4: Een staat van zijn. Regisseur Paul Cohen maakte de film Een staat van zijn naar aanleiding van het gebod Gedenk de Sabbat. Hij vindt het belangrijk om tijdens het filmen de controle te laten gaan, omdat dat je de ruimte geeft om te zien wat er gebeurt. Herh.: 26/6, 0.25.
 • NPO Doc (AVROTROS), 23.00: Close up. Afl.: My name is Orson Welles. Ter ere van zijn honderdste geboortedag op 6 mei 2015 maakten regisseurs Clara en Julia Kuperberg een portret van deze alleskunner die behalve regisseur onder andere ook acteur, schrijver en radiomaker was.
 • NPO 2 (VPRO), 0.00: The Law in These Parts. Uniek kijkje achter de schermen van het juridische systeem in de door Israël bezette Palestijnse gebieden.
 • Arte tv, 0.20: Inheritance (Eine Familie im Krieg), Frans-Israëlisch-Turks-Palestijnse coproductie van Hiam Abass uit 2012, een warme ode aan haar Palestijnse jeugd, familie en land.

vrijdag 26 juni

 • NPO 2 (VARA), 16.10: De meesterwerken. Paul Witteman ontvangt één hoofdgast die zijn of haar favoriete meesterwerken kiest die meegaan naar de eeuwigheid: een boek, een film, een beeldend kunstwerk, een muziekstuk en een televisieprogramma. Afl.: Arnon Grunberg.
 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: Rubens Guestlist. Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 2.00: Woord. Verrassend programma met vijf uur lang documentaires, verhalen, hoorspelen, reportages en interviews uit de radioarchieven van de publieke omroep.
 • NPO Cultura (AVROTROS), 22.00: IKFU 2014: Janine Jansen & Friends spelen het trio voor piano, viool en cello van Mieczyslaw Moisei Samuilovich Weinberg.