vrijdag 12 juni 2015
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Laatste kans: Exotisch koken met Crescas!

Zondag aanstaande, 14 juni, kunt u om 15.00 uur weer de keuken in met Crescas! Onder leiding van chef Danny Hovestad gaat u dit keer op de exotische toer: hij zet uw smaakpapillen op scherp, figuurlijk dan, want de drie gerechten uit de Indiaas-Joodse keuken zijn spannend van smaak, maar niet te heet.

Naast de milde, in kokosmelk gekookte aardappels en vis leert u zoetzure kip bereiden in een saus met tomaten, uien en geurige specerijen, en voor een pittig accent maakt u een gekruide notenmix.

We hebben nog een paar plaatsen vrij in de keuken, dus u kùnt nog aanschuiven aan het fornuis!

Inschrijven: per email aan info@crescas.nl of telefonisch op ons nummer 020-6402380.
Direct na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u informatie over plaats en tijd.
De kosten voor deze les bedragen € 15 per persoon.

Breaking! Maurice Swirc vertrekt bij NIW

Vlak voor het versturen van deze nieuwsbrief bereikte ons het nieuws dat hoofdredacteur Maurice Swirc per 1 juli vertrekt bij het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW). Een fundamenteel verschil van inzicht over de journalistieke koers van het NIW heeft geleid tot het opstappen van Swirc, die in december 2011 als hoofdredacteur aantrad.

Maurice Swirc: “Het was een voorrecht om als hoofdredacteur, samen met een bezield redactioneel team, voor onze lezers wekelijks een betekenisvol, journalistiek blad te maken. Ik wens alle betrokken NIW-medewerkers het allerbeste toe bij het verder bouwen aan het oudste opinieweekblad van Nederland.”

NIW-bestuursvoorzitter Joelek Goldfinger betreurt het dat een verschil van inzicht heeft geleid tot het afscheid van de hoofdredacteur. "Wij zijn Maurice erkentelijk voor de energie die hij de afgelopen jaren heeft gestoken in het NIW en wensen hem veel succes toe voor de toekomst.”

Het NIW-bestuur doet binnenkort mededelingen over de opvolging van Swirc.

In de Digibieb: Ellen Schwarzschild

Ze zou op 10 juni de leeftijd van 88 bereikt hebben, Ellen Schwarzschild. De presentatie van haar tweede boek, En toch leefden wij, die op die datum plaatsvond in de bestuurskamer van de Snoge in Amsterdam, had dan ook een bescheiden feestelijk karakter.

De in Keulen geboren Ellen Schwarzschild (1927-2008) kwam als meisje van 10 jaar met haar familie naar Nederland. Ze overleefde de oorlog in onderduik en werd in april 1945 in Drenthe bevrijd. In 1999 gaf ze in eigen beheer Tagebuch. Niet lesen Als ‘t U blieft. Nicht lesen Bitte uit, haar herinneringen aan de jaren 1933-1943, van haar eerste schooldag tot haar eerste onderduikervaring.
Kennelijk beviel het schrijven Ellen bijzonder goed, want ze maakte vrijwel onmiddellijk een begin met het tweede boek, waarin ze haar onderduik tot en met de bevrijding beschreef. Ze werkte eraan tot letterlijk enkele uren voor haar overlijden. Tegen haar vriendin Jetje Manheim had ze wel eens verzucht: "Als me maar de tijd gegund is om het af te maken."

Het uit reminiscenties, brieven en dagboekaantekeningen bestaande manuscript werd, in de geest van de schrijfster, uitermate zorgvuldig en met veel zorg en liefde bezorgd door een vierkoppige redactie, bestaande uit mensen die Ellen goed gekend hebben. Frits Hoogewoud: "De notities uit haar onderduiktijd werden destijds uit veiligheidsoverwegingen op haar eigen verzoek verbrand. En toch leefden wij is als een mozaïek van herinneringen die ze feilloos uit haar wonderbaarlijk goede geheugen putte. Als lezer kijk je door haar ogen van heel nabij naar wat zij beleefde."

En toch leefden wij geeft een prachtig beeld van een gevoelige jonge vrouw die door de omstandigheden veel te snel volwassen moest worden. Op haar 17e verjaardag schreef ze in een lange brief aan haar zusje Ruth, die ondergedoken was in Den Haag, dat ze zich 'veel ouder voelde, en afstand moest doen van een jeugd die geen jeugd was'. Maar de verjaardag gaf haar ook het gevoel 'één seconde werkelijk Ellen te zijn geweest, en niet Els' (haar onderduiknaam), en op het schutblad van het boek schrijft ze: 'Met warme dank aan de jeugd die mijn leven zo heeft verzoet'.

De laatste woorden kwamen van Frits Hoogewoud, die meer dan 50 jaar met haar bevriend was. "Ellen hield van voetnoten. Daarom sluit ik af met een voetnoot: Deze receptie wordt u aangeboden door Ellen Schwarzschild zelf. Al zou ze die meteen hebben weggewuifd: 'daar hebben we het niet over!'"

Om het boek beschikbaar te maken voor een zo groot mogelijk publiek is het, in de fraaie vormgeving van Crescas' grafisch ontwerper Dick Noordhuizen, digitaal uitgegeven.

U kunt beide boeken van Ellen Schwarzschild online lezen in de Joodse Bibliotheek van Crescas, of, met volledig behoud van de opmaak, downloaden naar uw eigen computer.

Honderd vensters op de Nederlands-Joodse geschiedenis

Eind maart presenteerden Crescas en JMW de Joodse Canon (voluit: Canon van 700 jaar Joods Nederland), een prachtig vormgegeven boek met bijbehorende website waarin, kort en bondig en in chronologische volgorde, belangrijke aspecten van 700 jaar Joodse geschiedenis van Nederland worden gepresenteerd.
In honderd 'vensters' belichten historici Tirtsah Levie Bernfeld en Bart Wallet, de schrijvers van de Canon, plaatsen, personen, gebeurtenissen en voorwerpen die samen een beeld geven van het roerige verloop van de Nederlands-Joodse geschiedenis. Ze passen in elkaar als de stukjes van een legpuzzel - het beeld is niet compleet zonder de belangrijke rabbijnen, de fameuze straatventers, de Joodse boekdrukkunst, de Diamantbewerkersvakbond, de Joodse jeugdfederatie, de diversificatie van de religieuze stromingen en de ontwikkeling van het begrip antisemitisme.

De Crescas Nieuwsbrief zal de komende weken telkens één lemma uit de Joodse Canon uitlichten, mét link naar de pagina op de website. En als u daar eenmaal bent, krijgt u zeker de smaak te pakken om verder in onze fascinerende geschiedenis te duiken!

Alle honderd vensters zijn te vinden op de website joodsecanon.nl. De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u op de website kunt bestellen.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: In Verborgen boeken beschrijven Willem van Toorn, Arjen Fortuin en Hugo van Doornum de geschiedenis van uitgeverij Querido tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, De plunderaars van Anders Rydell, het resultaat van diepgravend onderzoek dat de Zweedse journalist deed naar het ontstaan van de nazi-kunstpolitiek en de culturele verwoesting die er het gevolg van was, en van Volker Weidermann Zomer van de vriendschap, dat zich afspeelt in Oostende in 1936, waar de literaire vrienden Stefan Zweig en Joseph Roth rust en afleiding zochten, weg van de Duitse ellende.

Engelstalig: How the Hebrew Language Grew, de fascinerende geschiedenis van het moderne Hebreeuws, geschreven door Edward Horowitz. Het boek verscheen voor het eerst in 1967, en werd in 1993 heruitgegeven door Ktav Publishers.

En verder:
- Het juninummer van de Ramsjkrant is uit! De Crescas-selectie uit de verramsjte boeken volgt binnenkort!
- Het eerste hoofdstuk van De plunderaars, waarin Anders Rydell op zoek gaat naar de wortels van de nazipassie voor kunst en cultuur, is te lezen op Historiek.net.

Uit de Joodse Canon: het jaar 1295

De vroegste vermelding van de Jodenstraat (platea judaeorum) in het centrum van Maastricht werd aangetroffen in een ambtelijke schepenbrief uit 1295. Het bewijst onomstotelijk dat al in de Middeleeuwen Joden woonden in de Lage Landen.
In de nog altijd bestaande korte, smalle Jodenstraat, op een steenworp afstand van de Maas, bevonden zich destijds ondermeer een synagoge en een Joodse school. Maar de Joden die zich in de Zuidelijke Nederlanden hadden gevestigd was aanvankelijk geen rust gegund, een eufemisme voor de felle vervolging die velen van hen halverwege de 14e eeuw op gruwelijke wijze het leven kostte.

Hoe het de Joden daarna verging in het zuiden en oosten van ons land leest u in het venster op het jaar 1295 in de Canon van Joods Nederland.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • In Die Welt een indrukwekkend verhaal over twee mensen die ieder voor zich iets over geschiedenis willen weten, en elkaar treffen bij het leggen van Stolpersteine in Berlijn.
 • In The Sisterhood, het vrouwen'katern' van de Forward, een artikel naar aanleiding van de ophef die in Londen is ontstaan over een decreet van de ultra-orthodoxe Belzer Chassidiem over autorijden door vrouwen.
 • De Turkse krant El Amaneser werpt zich in de strijd voor het behoud van het Ladino, de taal die in Turkije door steeds minder Joden nog wordt gesproken. JTA bericht erover.
 • Het Etty Hillesum Onderzoekscentrum (niet te verwarren met het Etty Hillesum Centrum in Deventer) dat tot nu toe gevestigd was in België, is verhuisd naar Middelburg, de stad waar Etty Hillesum in 1914 werd geboren. De officiële opening staat gepland op 1 oktober 2015, meldt de website van het EHOC.
 • China investeert in exponentieel toenemende mate in de technologische ontwikkelingen in Israël, schrijft Israel21C.
 • Ook op Israel21C: een polsbandje met daarin digitaal uw hele medische doopceel, oftewel uw eigen Elektronisch Patiëntendossier (EPD) altijd (letterlijk) bij de hand.
 • De burgemeester van Jeruzalem is woest over de regeringsplannen om een natuurgebied bij zijn stad voor woningbouw te gebruiken, schrijft Times of Israel.

Zondag 21 juni: Jom HaVoetbal 2015

Het jaarlijkse Joodse voetbalfestijn annex familiesportdag Jom HaVoetbal, in de wandelgangen ook wel 'JomHa' genoemd, staat voor de deur. Ruim 160 wedstrijden, gespeeld door 70 Nederlandse en buitenlandse teams, in alle leeftijdsgroepen en qua niveau van professioneel tot recreatief, worden ook dit jaar weer aangemoedigd door ruim 2.000 fans, familieleden en vrienden.
Met zoveel deelnemers is Jom HaVoetbal één van de grootste internationale amateur-voetbaltoernooien van Amsterdam.

Het sociale aspect, de gezelligheid en het sportief meedoen, is veel belangrijker dan voetballen om te winnen (al zou je dat tijdens de wedstrijden soms niet zeggen). Wat niet wil zeggen dat er wel degelijk heel serieus en vaak behoorlijk goed gevoetbald wordt!

Net als vorige jaren is er ook nu weer een Joodse Uitmarkt, zijn er allerlei kosjere hapjes te verkrijgen en is het programma uitgebreid met extra activiteiten voor de kinderen die niet mee-voetballen.

Jom HaVoetbal vindt zondag 21 juni plaats op Sportpark Escapade, Escapade 5, Amstelveen.
De aftrap is om 08.30 uur en er wordt gespeeld, gesjmoesd en genasjt tot 17.00 uur.
Iedereen, zowel speler als toeschouwer, betaalt 3 euro entree.

De organisatie van Jom HaVoetbal heeft een lijst met criteria en regels opgesteld die u kunt bekijken op jomhavoetbal.nl.

Astrith Baltsan en het HaTikwa

De Israëlische concertpianiste Astrith Baltsan (1956) ondernam een speurtocht naar de oorsprong van het Israëlische volkslied HaTikwa. In april 2012 vertelde Baltsan, vanachter de vleugel, aan Culture Buzz over wat ze ontdekte, en illustreerde haar verhaal met muziekvoorbeelden.

Wij wezen u in augustus 2014 al op de sterk ingekorte versie daarvan die, voorzien van een groot aantal historische videobeelden, op YouTube te vinden is.

Het is een buitenkans dat u, dankzij Christenen voor Israël, deze maand met eigen oren het fascinerende verhaal over het HaTikwa kunt horen. Astrith Baltsan is voor één optreden in Nederland, met de show die ze heeft samengesteld rondom dit 130 jaar oude volkslied.

 • Maandag 22 juni: HaTikwa: Herboren hoop, door Astrith Baltsan. Theater Veluvine, F.A. Molijnlaan 186, Nunspeet. Aanvang: 19.30 uur.
  Zie voor meer informatie christenenvoorisrael.nl.

Synagogale muziek met Sjier Chadasj

Zondag 21 juni treedt het Joods koor Sjier Chadasj op in de Willem de Zwijgerkerk in Amsterdam. Op het middagvullende programma, dat de titel meekreeg 'Met Sjier Chadasj het Joodse jaar door', staan onder meer het geliefde Lecha dodi van Louis Lewandowski (1821-1894), een Chanoekaverhaaltje getoonzet door Antoon Krelage (1908-1981) en Sim shalom van Bonia Shur (1923-2012).

Het koor staat onder leiding van de Argentijns-Israëlische dirigente Marcela Obermeister-Shasha en wordt op piano begeleid door Jo van Beusekom.

 • Zondag 21 juni, 14.30: Met Sjier Chadasj het Joodse jaar door. Willem de Zwijgerkerk, Olympiaweg 14, Amsterdam.

Het concert wordt opgenomen ten behoeve van een CD, die later in het jaar zal verschijnen.

Zingt u graag en zou u Sjier Chadasj met uw stem willen versterken? Ook als u geen ervaring hebt met koorzingen of het lezen van bladmuziek, maar wel beschikt over een behoorlijk muzikaal gehoor, bent u van harte welkom. Sopranen, alten, tenoren en bassen, het koor heeft plaats voor alle stemmen!
Stuur voor meer informatie een mail naar sjierchadasj@hotmail.com.

Een vijver vol stenen

Dinsdag 16 juni komt schrijfster/zangeres Lija Hirsch naar de Amstelveense boekhandel Blankevoort om te vertellen over Vijver vol stenen, haar nieuwe bundel gedichten en verhalen waarin ze de enorme impact van de Tweede Wereldoorlog onderzoekt en poëtisch benoemt.
Na afloop van de lezing is er gelegenheid met Lija van gedachten te wisselen. Ze zal haar boek graag voor u signeren.

Als voorproefje het titelgedicht, met dank aan Uitgeverij Amphora Books.

Een vijver zie ik, diep en donker.
Vol stenen: allerlei soorten.
Voor water, voor leven is weinig ruimte.

Iedere steen is als een gebeurtenis, een herinnering, een schrik, verdriet.
Soms een felle straal zonlicht tot op de bodem.

Vol is de vijver, met al die stenen, tot aan de rand.

Weet je, wat ik zal doen?
Ik ga die stenen eruit halen, één voor één.
Iedere steen in mijn handen houden en bekijken.
Ik zal me zijn verhaal herinneren.

Ja, weet je, wat ik doe?
Ik ga je het verhaal vertellen van iedere steen.
Dan zal ik me lichter voelen.
In de vijver komt opnieuw ruimte voor leven en voor licht.


Als gebruikelijk is ‘de zaal’ een kwartier voor aanvang open en wordt belangstellenden aangeraden zich zo spoedig mogelijk aan te melden via e-mail boekhandelblankevoort@planet.nl, telefonisch op 020-6455694 of bij een bezoek aan de boekwinkel.

Lija Hirsch is zonder overdrijving een veelzijdig mens te noemen. Ze is onder meer actief binnen de Joodse Gemeente Amsterdam, schrijft zowel proza als poëzie, is al vijfentwintig jaar professioneel vertolkster van het Jiddisje lied en doceert Italiaans aan het Zwols conservatorium.

 • Dinsdag 16 juni, 20.00 uur: Lija Hirsch over haar nieuwe bundel Vijver vol stenen. Boekhandel Blankevoort, Rembrandtweg 651, Amstelveen.

Ben Ali Libi, goochelaar (1895-1943)

In de Schatkamer van het Gemeentearchief van Amsterdam is nog tot 23 augustus een tentoonstelling te zien rondom 'Professor Ben Ali Libi', de man die als illusionist en goochelaar tot ver in de donkere oorlogsjaren voor een lach en verwondering wist te zorgen.

'Professor Ben Ali Libi' was het pseudoniem van Michel Velleman (1895-1943), die zich als 'humoristisch goochelaar' in de jaren dertig aan de armoede wist te ontworstelen. Iedereen die hem zijn kunsten zag vertonen, raakte in zijn ban, van kinderen tot de echtgenoot van koningin Wilhelmina, prins Hendrik, en de Duitse keizer Wilhelm II.
In 1924 schreef Het Nieuwsblad van het Zuiden over hem: Ben Ali Libi is een handige toovenaar die de aanwezigen versteld doet staan van zijn ongelooflijke toeren. Al deze toeren op te noemen is natuurlijk onmogelijk, doch hij had een groot succes. Een heele avond met deze toovenaar alleen zou niemand vervelen.

Tijdens een razzia in juni 1943 werden Velleman en zijn vrouw Anna uit hun woning aan het Merwedeplein gehaald en gedeporteerd naar vernietigingskamp Sobibór, waar ze kort na aankomst op 2 juli werden vermoord.

Zonder het ontroerende gedicht dat schrijver en dichter Willem Wilmink over Velleman schreef, zou de naam Ben Ali Libi nog slechts bij enkelen een herinnering oproepen. In de documentaire Ben Ali Libi (2015) van Dirk Jan Roeleven, die te zien is tijdens de presentatie in het Stadsarchief, leest Joost Prinsen, door emoties overmand, Wilminks woorden. De film vertelt niet alleen het verhaal van één man die in zijn tijd voor velen belangrijk was, hij vertelt via hem het grote verhaal van de Sjoa.

Op YouTube kunt u horen hoe Joost Prinsen Willem Wilminks gedicht Ben Ali Libi, de goochelaar vertolkt.

 • Te zien tot en met 23 augustus: Ben Ali Libi, goochelaar (1895-1943), Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32, Amsterdam. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur, zaterdag en zondag 12.00-17.00 uur.

Mijmeringen over de nachtzijde des levens

Donderdagavond 18 juni speelt het Utrecht String Quartet een programma dat het ensemble in maart van dit jaar in het kader van de Uilenburgerconcerten in het Bethaniënklooster bracht. Eén van de werken die toen werden uitgevoerd, was het nooit eerder gehoorde Strijkkwartet in C (1934) van 'Spin', de bijnaam van Christiaan Philippus Spinhoven, het onderduik-alias van de gedreven musicus, componist en schrijver Bob Hanf (1894-1944).

Het programma dat het Utrecht String Quartet nu opnieuw speelt, draagt de titel van de gedichtencyclus Mijmeringen over de Nachtzijde des levens, het enige werk van Hanf dat na de oorlog werd gepubliceerd. Hij schreef het, onder pseudoniem en ondergedoken in het centrum van Amsterdam, in 1942 voor het illegale familieblad Duinrosia Heraut.

Op het programma staan verder strijkkwartetten van Oscar van Hemel, Victor Ullman, Henriëtte Bosmans en Samuel Barber.

 • Donderdag 18 juni: Mijmeringen over de nachtzijde des levens, concert door het Utrecht String Quartet.
  Kunstruimte KuuB, Pieterstraat 3, Utrecht. Aanvang: 20.00 uur.

Kijk voor meer informatie over het programma en de uitvoerenden op de website van Kunstruimte KuuB.

Website van de Week
Ben Uri, Art, Identity and Migration

Ben Uri, Art, Identity, and Migration luidt de kop van het online museum Ben Uri Collection, een kunstcollectie van circa 1.300 werken van Europees-Joodse beeldend kunstenaars. Als bezoeker van benuri.org.uk ben je dus wel even zoet.

Dit jaar viert de Ben Uri Collection haar 100-jarig bestaan met de tentoonstelling Out of Chaos: Ben Uri: 100 Years in London. Art, Identity and Migration in het Somerset House in Londen. De tentoonstelling wordt 2 juli geopend. Grote namen als Jacob Epstein, Frank Auerbach, David Bomberg, Marc Chagall, Chaïm Soutine en George Grosz laten in hun werk zien wat het betekent om émigré te zijn.
Dat 'emigrant zijn' is van meet af aan het bindende element geweest van de Ben Uri Collection, zoals directeur David Glasser in een video in About us uiteenzet.

Een klik op Collection laat zien van welke kunstenaars werken zijn opgenomen in de vaste collectie; de A-Z lijst toont de indrukwekkende hoeveelheid namen uit 35 landen. Een aantal ervan is aan te klikken - u ziet met één oogopslag hoeveel werken van de gekozen kunstenaar in de collectie zijn te vinden. About the Collection geeft informatie over het tot stand komen van deze bijzondere kunstverzameling.

De activiteiten van Ben Uri, met name de tentoonstellingen - zowel de lopende als die al zijn afgelopen of nog van start gaan - vindt u onder Exhibitions.
Voor de virtuele bezoeker zijn de Online Exhibitions interessant: momenteel ligt het accent daar op Joodse vrouwen en vrouwelijke kunstenaars en hun Joodse kunst.

De naam Ben Uri verwijst naar de legendarische bijbelse ambachtsman Bezalel Ben Uri, de maker van de tabernakel voor de Eerste Tempel in Jeruzalem (Sjemot, 35:30-35) en legt ook een link naar de Bezalel Kunstacademie in Jeruzalem die in 1906 gesticht werd.
De fysieke tentoonstellingen van Ben Uri zijn te zien in Noord-Londen.

De startpagina maakt het de bezoeker niet gemakkelijk om te kiezen waar hij zijn rondgang wil beginnen. Er is veel te lezen, en ieder blokje verbindt naar meer informatie.

Ben Uri is actief op Facebook, Twitter en YouTube, verstuurt een nieuwsbrief en houdt, zij het niet fanatiek, een zeer lezenswaardig blog bij.

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In the Picture
Yeladim

De Israëlische singer-songwriter Eviatar Banai schreef een mooi liedje, waarbij een aandoenlijke videoclip werd gemaakt.

De Engelse vertaling van Yeladim luidt Kids, en dit is waar Banai over zingt:

Every morning I wake up early
to prepare your morning
I arrange the schoolbag on your back
and open the door
The wind is blown inside
through your huge eyes
and for a moment the door seems to me
like the mouth of a lion
and my heart asks that you'll be safe
be loved and close
and always walk in the fields of truth
in the fields of happiness and beauty
and my heart is kneeling and bowing
Save him the shame, the insult and the fear

Voor Times of Israel verdiepte Yossi Klein Halevi zich in de spirituele ontwikkeling van deze geliefde zanger.

Bekijk de film hier

Televisie en radio 12 - 19 juni

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.
Deze week in De kunst van het luisteren: journalisten Salomon Bouman en Paul Brill over de dreigingen die Israël komende zomer moet zien te overkomen. Conservator Sara Tas over de negentiende-eeuwse kunstenaars, de gebroeders Verveer, en een vervolgaflevering van de rubriek Geluiden uit de kille: de gevoelstemperatuur van Joods Nederland. Presentatie: Paul Damen en Alfred Edelstein.


vrijdag 12 juni

 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: Rubens Guestlist. Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 2.00: Woord. Verrassend programma met vijf uur lang documentaires, verhalen, hoorspelen, reportages en interviews uit de radioarchieven van de publieke omroep.

zaterdag 13 juni

 • NPO Radio 1 (KR0), 11.00: De Taalstaat. Programma waarin de Nederlandse taal het middelpunt vormt en wekelijks een radio-cartoon van Ruben L. Oppenheimer te horen is. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO Radio 1(VPRO), 14.00: Argos. Onderzoeksjournalistiek. Achtergronden bij het nieuws of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met onthullende reportages en aandacht voor journalistieke boeken en kwesties in de (onderzoeks)journalistiek uit binnen- en buitenland. Presentatie: Max van Weezel.
 • NPO Radio 4 (NTR), 14.00: The Rise of Spinoza. Opera van Theo Loevendie, geschreven in opdracht van NTR ZaterdagMatinee. Het werk beslaat de gebeurtenissen in de zomer van 1655, toen de jonge 17e-eeuwse filosoof Baruch Spinoza werd verbannen uit de Joodse gemeenschap van Amsterdam.
 • NPO Doc (VPRO), 17.45: Ford Transit. Documentaire uit 2002 over de Ford Transit-busjes die dagelijks pendelen tussen Israël en de Palestijnse gebieden. Herh.: 15/6, 22.15.
 • NPO 2 (AVROTROS), 20.20: De erfenis van Anne Frank. Korte scènes uit de theatervoorstelling Anne vormen de aanzet tot gesprekken met verschillende generaties oorlogsgetroffenen. Waar het leven van Anne eindigde, pakt het programma de draad op.
 • BBC 2, 23.30: Julie & Julia, komedie uit 2009 naar het gelijknamige boek van Nora Ephron, over Julie die haar saaie leven doorbreekt door alle recepten uit het kookboek van de befaamde Julia Child (1912-2004) binnen een jaar zelf te koken.

zondag 14 juni

 • NDR, 8.40: Glaubenssachen. Afl.: Hatte Adam einen Bart? Voer voor theologen: God, traditioneel afgebeeld als wijze oude man met lange grijze baard, schiep de mens naar zijn evenbeeld, maar Adam was gladgeschoren.
 • NPO 3 (AVROTROS), 9.00: Nono, het zigzagkind. Familiefilm uit 2012 naar het gelijknamige boek van David Grossman. De dertienjarige Nono wil net zo'n goede speurder worden als zijn vader, de beste politie-inspecteur ter wereld. Maar omdat hij steeds in de problemen komt, stuurt zijn vader hem twee dagen voor zijn bar mitswa naar zijn oom Shmuel om volwassen te worden. Hoe moet Nono er nu achter komen wat het geheim van zijn verdwenen moeder is?
 • NPO 2 (JO), 13.00: Een Gronings-Joodse erfenis. Documentaire uit 2014 over deze ooit grote Joodse gemeenschap die laat zien hoe die bijzondere gemeenschap van toen ondanks alles voortleeft.
 • NPO Radio 5 (JO), 18.00: De kunst van het luisteren.
 • ZDF, 23.30: ZDF-History. Afl.: Krieg der Zeichner. Onthutsende documentaire uit 2015 over de rol van tekenfilms in de propaganda van WOII. Lollige dierenanimatie als oorlogsinstrument …

maandag 15 juni

 • TV 5, 0.01: Un amour de Swann. Proust-adaptatie van Volker Schlöndorff uit 1984 over de tot het katholicisme bekeerde dandy van Joodse afkomst Charles Swann en diens grote liefde Odette de Crécy.
 • Canvas, 20.40: Pilgrimage with Simon Reeves. Afl. 3: Van Istanboel naar Jeruzalem.
 • NPO 2 (VARA), 23.00: The Honourable woman. Achtdelige Amerikaans-Britse dramaserie. Nessa Stein is de dochter van een zionistische wapenhandelaar. Nadat haar vader vermoord wordt, erft zij het bedrijf en gooit het roer om. Afl. 3: The Killing Call.

dinsdag 16 juni

 • NPO Doc (JO), 19.00: Een Gronings-Joodse erfenis. Documentaire uit 2014 over deze ooit grote Joodse gemeenschap die laat zien hoe die bijzondere gemeenschap van toen ondanks alles voortleeft. Herh.: 17/6, 15.30.

woensdag 17 juni

 • TV 5, 18.39: Dassault, l'homme au pardessus. Onderhoudende, voor televisie gemaakte kroniek uit 2014 over de bij leven al legendarische entrepeneur-vliegtuigbouwer-politicus-uitgever-filmproducent Marcel Dassault, in 1892 geboren als Marcel Bloch, kind van twee Joodse ouders.
 • Arte tv, 22.25: Verbotene Filme. Das Erbe des Nazi-Kinos. Documentaire uit 2013 over de Duitse filmindustrie die tussen 1933 en 1945 circa 1.200 films produceerde. 300 Daarvan werden na de oorlog door de Geallieerden verboden, en nog steeds zijn deze films niet in het openbaar te zien.
 • Arte tv, 23.15: Inheritance (Eine Familie im Krieg), Frans-Israëlisch-Turks-Palestijnse coproductie van Hiam Abass uit 2012, een warme ode aan haar Palestijnse jeugd, familie en land.

donderdag 18 juni

 • NPO Doc (VPRO), 22.00: Project X - De 10 geboden. Afl.: God is my co-pilot. Marthe Naber-Heuer liet zich inspireren door het documentairegebod van Karin Junger, die in 2000 de 10 geboden-film God Is My Co-Pilot regisseerde rond Gebod Drie: Gij zult de naam van God niet verkeerd gebruiken. In haar korte film Schelden voor je helden laat Naber-Heuer Ajaxfans aan het woord over hun oplopende emoties rond de wedstrijden van hun club.

vrijdag 19 juni

 • NDR , 20.00: NDR Das Alte Werk. Afl.: Sonderkonzert "Über das Verlangen". Het Belgische ensemble Zefiro torna, het Vocalconsort Berlin en de Tunesische zangeres Ghalia Benali gingen op zoek naar de verbanden tussen devotie en sensualiteit, zoals die samenkomen in het Hooglied.
 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: Rubens Guestlist. Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 2.00: Woord. Verrassend programma met vijf uur lang documentaires, verhalen, hoorspelen, reportages en interviews uit de radioarchieven van de publieke omroep.
   
jaargang 11, nummer 23
vrijdag 12 juni 2015
 

In deze nieuwsbrief

Laatste kans: Exotisch koken met Crescas!
Breaking! Maurice Swirc vertrekt bij NIW
In de Digibieb: Ellen Schwarzschild
Honderd vensters op de Nederlands-Joodse geschiedenis
Boekennieuws
Uit de Joodse Canon: het jaar 1295
Nieuws van heinde en verre
Zondag 21 juni: Jom HaVoetbal 2015
Astrith Baltsan en het HaTikwa
Synagogale muziek met Sjier Chadasj
Een vijver vol stenen
Ben Ali Libi, goochelaar (1895-1943)
Mijmeringen over de nachtzijde des levens
Website van de week
In the Picture
Televisie en radio 12 - 19 juni


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Omdat het afgelopen week mooi weer was, gingen we picknicken in het Amstelpark – voor mij een geliefd park omdat ik daar veel ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Van een volmaakte wereld weten we niets. Plato, die er nog in geloofde, hebben we allang ontzenuwd. Dat schreef Rob Schouten onlangs ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
In de rol van oud-directeur van CIDI heeft Esther Voet zichzelf op 8 juni in nrc.next geïnterviewd. Ik moet wel aan het idee wennen dat iemand ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Ik wil u graag rapporteren over wat ik, weliswaar in een korte tijd, in Jeruzalem meen gezien, gehoord en begrepen te hebben. Mijn ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Afgelopen sjabbat was er een bijzondere bar mitswa in Kol Hanesjama, de egalitaire reform synagoge in Baqa, Zuid-Jeruzalem ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Mijn eerste liefde in de carrières die open staan voor een jongeman met een vers eindexamendiploma in zijn zak, was de geneeskunde ...
lees verder
Webcolumn Nathan Lopes Cardozo
The religious and traditional Israeli Jewish population is on the rise, while the secular population is shrinking. Over the last few years ...
lees verder


(advertenties)

banner meldpunttaal

banner israelactie

banner luna3

banner venstra

banner joodsamsterdam

banner yanshuf

banner blankevoort

banner sivmo

banner sinaicentrum

banner givat

banner propra

banner amphora

banner kunstenisrael

banner jonet

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier