vrijdag 5 juni 2015
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Exotische gerechten: een verrassende kookles!

Voor de allerlaatste kookles van dit cursusjaar, zondag 14 juni om 14.30 uur, hebben we nog een paar plaatsen vrij.

Chef Danny Hovestad heeft voor deze gelegenheid recepten uitgekozen uit diverse exotische keukens. Gezamenlijk leert u, al doende, verrassende nieuwe smaken en kooktechnieken.

Hebt u bijvoorbeeld wel eens vis en aardappels gekookt in kokosmelk? Het is een sjabbesgerecht uit de Indiaas-Joodse keuken dat koud wordt gegeten en dus ook heel goed geschikt is voor een zomers-warme vrijdagavond. Wat Danny verder in petto heeft, houden we nog even geheim, maar wees ervan overtuigd dat dit een geweldig lekkere middag gaat worden!

U kunt zich per email inschrijven op info@crescas.nl. Direct na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u informatie over plaats en tijd. De kosten voor deze les bedragen € 15 per persoon.

In de Digibieb: Sani van Bussum

Sani van Bussum, de schrijfster die de Joodse Bibliotheek deze week aan u voorstelt, zal velen van u onbekend zijn. Dat zou mede kunnen komen doordat haar echte naam vrijwel geheel vergeten is geraakt. Zelfs uitgeverij Querido, die in 1973 haar roman Een bewogen vrijdag op de Breestraat her-uitgaf, had de hulp nodig van Mozes Heiman Gans (1917-1987). Die wist, als 'de professor van de Joden', dat Sani van Bussum in 1876 geboren was als Sientje Prijes, dochter van de Amsterdamse horlogemaker Moritz Prijes, dat ze na haar huwelijk met onderwijzer Frerich Schmidt haar naam soms als Schmidt-Prijes, maar ook als Prijes-Schmidt schreef, en dat ze zich als auteur van meerdere pseudoniemen bediende. Sani had een slechte gezondheid, haar arbeidzame leven speelde zich voornamelijk af in huiselijke kring. Schrijven deed ze al lang vóór in 1927 haar eerste boek verscheen, het licht autobiografisch getinte De lamp van den meester. Ook voor de al genoemde novelle Een bewogen Vrijdag op de Breestraat (1930) en Het Joodsche bruidje. Een zedenschets uit onze dagen (1933) putte ze uit haar eigen leven en dat van haar familie.

Drie dagen na het verschijnen van haar laatste boek overleed Sani van Bussum. De lovende woorden die de Nederlandse romanschrijver, dichter en tijdschriftredacteur Herman Robbers daaraan wijdde, heeft ze niet meer gelezen. Dat Robbers rept van 'twee kleine geschriftjes' zou kunnen betekenen dat hij Van Bussums eerste boek niet kende.

Twee kleine geschriftjes liet zij na - wat is het weinig, en toch welk een treffend getuigenis van bloed-warm leven, dat een poosje onder ons heeft bestaan. Het komt tegenwoordig zelden meer voor, dat uit de volzinnen van een nieuw auteur zulk een echte gemoedstoon tot ons opklinkt. Echt Joodsch familieleven werd hier weêr eens geopenbaard in zijn volle warmte, zijn levendigheid, zijn sentimentaliteit ook. (-) Deze Sani van Bussum - gelukkig nog net niet heelemaal onbekend gebleven - verdient voor de eeuwigheid te worden ingelijfd bij de Joodsche groep der 19e en 20e eeuwsche Nederlandse letterkunde, een groep die zeer groote talenten omvat, waarmee wij rijk en waarop wij kritisch mogen zijn.

De Joodse Bibliotheek/Crescas Digibieb bezit, naast de hier genoemde boeken (alle in eerste editie), ook het postuum verschenen meisjesboek De gouden klok, een onvervalste Kluitman-uitgave, met de voor die tijd en die uitgeverij zo kenmerkende omslagstijl.

In de Digibieb kunt u alle boeken van Sani van Bussum online lezen of als PDF naar uw eigen computer of tablet downloaden.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: Geronimo, een gewaagde roman waarin Leon de Winter de toedracht rondom de dood van Osama bin Laden in mei 2011 onderzoekt, van Hanneloes Pen Een gegeven leven, het waargebeurde verhaal over een Zaanse vrouw, een Joodse baby en een daad van verzet, in Irene, mijn grootmoeder reconstrueert Paul Hellmann de neergang van zijn Weens-Joodse familie, en van Miriam Guensberg verscheen de indrukwekkende roman Ooit.

Engelstalig: Er bestaat een geluidsopname, gemaakt in oktober 1988, waarin de Amerikaans-Joodse schrijver Saul Bellow (1915-2005) voorleest uit eigen werk. The Paris Review besteedt er, 100 jaar na de geboorte van Bellow, aandacht aan, en zet de audiofile online.

En verder:
- Komt een paard de kroeg binnen van David Grossman wordt door Guus Bauer in zijn recensie 'een meesterstuk' en 'een vormtechnisch wonder' genoemd. Lees meer op literatuurplein.nl.
- In augustus verschijnt bij Uitgeverij Cossee De voddenkoningin, de nieuwe roman van Saskia Goldschmidt.

Boekpresentatie Grine Mediene 59/60

Met een feestelijke bijeenkomst op zondag 28 juni viert de Stichting Jiddisj het verschijnen van een speciale uitgave van Grine Medine, het kwartaalblad voor Jiddisje taal en literatuur.

Het dubbelnummer 59/60 telt ruim 150 bladzijden en verschijnt in boekvorm. In het boek vindt u niet eerder in het Nederlands vertaalde Jiddisje literatuur van onder meer Sjolem Alejchem, Perets, Mendele Moicher Sforim, Bergelson, Sutzkever en Israel Joshua Singer. Vertalers die aan dit nummer hebben meegewerkt zijn Hilde Pach en Ruben Verhasselt, bekend van hun vertalingen van Israëlische literatuur, Willy Brill en anderen. De illustraties zijn van Ieke Spiekman.

Het evenement vindt plaats bij Boekhandel Van Rossum in Amsterdam. Tijdens de presentatie leest Ruben Verhasselt een fragment voor uit zijn vertaling van Sem en Jafet van Mendele Moicher Sforim. Er is muziek van klezmerband Heyser Klezmer, en natuurlijk zijn er hapjes en drankjes.

 • Zondag 28 juni, 15.00 uur: Boekpresentatie Grine Mediene, bij Boekhandel Van Rossum, Beethovenstraat 32, Amsterdam. De toegang is gratis. Wel graag van tevoren uw komst melden aan het secretariaat van de Stichting Jiddisj, per email aan info@stichtingjiddisj.nl of telefonisch op 020-6681634.

Uiteraard is deze speciale uitgave tijdens de presentatie in de boekhandel te koop.

HotspOTs Israël, een originele reisgids

De reisgids voor leuk en verrassend Israël, samengesteld door Esther Voet en Joanne Nihom, die tot nu toe alleen als e-book verkrijgbaar was, verschijnt 10 juni nu ook als echt boek.

Schrijvers Joanne Nihom - freelance journalist in Israël - en Esther Voet – journalist, voormalig hoofdredacteur van het NIW en voormalig directeur bij het CIDI – stellen met hun reisgids het imago bij dat veel toeristen en andere bezoekers van Israël hebben. "Israël is meer dan alleen Bijbelse geschiedenis en politiek."

HotspOTs Israël laat zien dat het land bruist. Het Israël van de 21e eeuw is hip, hot en trendy, en heeft op alle denkbare gebieden veel verrassends te bieden. En dat in een land dat half zo groot is als Nederland.

De reisgids geeft tips voor strandvertier aan de Middellandse, Dode en Rode Zee, natuurwandelingen in de beboste heuvels van Noord-Galilea, de groene, vruchtbare Sharonvlakte in het centrum of de Negev-woestijn in het zuiden. Wilt u wildwatervaren, paardrijden, skiën, diepzeeduiken, druipsteengrotten bezoeken, internationale cultuur opsnuiven of overheerlijk vegetarisch eten? De 300 HotspOTs wijzen u de weg!

HotspOTs Israël verschijnt woensdag 10 juni en is nu al te bestellen op hotspotsIsrael.com. Prijs: 15,90 euro. Uitgever: Pieters Media in Groede. Het boek verschijnt in een Nederlandse uitgave, ISBN 9789060851029, en in het Engels, ISBN 9789060851036.

Israeli Film & Talk: Mabul (De zondvloed)

Met de speelfilm Mabul (De zondvloed) won de Israëlische regisseur Guy Nativ in 2011 maar liefst vijf Israëlische ‘Oscars’. Zondag 14 juni wordt Mabul vertoond tijdens een Israeli Film & Talk.

Het leven van de bijna 13-jarige Yoni is ingewikkeld. Hij is slim, maar lichamelijk niet zo goed ontwikkeld. Op school wordt hij gepest, thuis dreigt het huwelijk van zijn ouders spaak te lopen. En tot overmaat van ramp komt Yoni’s autistische broer Tomer terug uit de inrichting. Het Tora-deel dat Yoni voor zijn bar mitswa voorbereidt, het verhaal van Noach en de zondvloed, wordt een metafoor voor het broze, ijzige familieleven waarin Yoni opgroeit.

De belangrijkste rollen worden gespeeld door Ronit Elkabetz (moeder Miri), Tzahi Grad (vader Gidi), Yoav Rotman (Yoni) en Michael Moshonov (Tomer).

 • Zondag 14 juni: Mabul (De zondvloed), CREA Theater, Nieuwe Achtergracht 170, Amsterdam. Aanvang: 15.00 uur, deuren open om 14.30 uur. De film is Hebreeuws gesproken en Engels ondertiteld.

Deze voorstelling kwam tot stand door samenwerking van de Israëlische Ambassade en IJAR.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Times of Israel schrijft over de International Security and Defense Expo in Tel Aviv, waar 20 landen hun wapentuig presenteerden.
 • Culinair journaliste Marie Louise Schipper schrijft op haar blog over de Australische zwemster Annette Kellerman, uitvindster van het eendelige zwempak.
 • Voor het eerst in de geschiedenis van de Knesset staat een Arabische vrouw aan het hoofd van het Comité voor de status van vrouwen, en Ha'aretz stelt haar aan u voor.
  Geregistreerde lezers van Ha'aretz hebben maandelijks gratis toegang tot tien artikelen naar keuze op desktop of mobiel apparaat.
 • In Radio Times een fascinerend verhaal over de achtergrond van Mike Nichols' beroemde film The Graduate uit 1967. Tracy-Ann Oberman schreef er een hoorspel over.
 • De jonge violist Ernest Drucker was in 1933 een van de eerste musici die te maken kreeg met de regels van het nieuwe naziregime. Meer dan 80 jaar later wordt dit onrecht alsnog gewroken, en ABC News bericht daarover.
 • Washington Post was bij het evenement waar schrijvers hun werk aanprijzen in de hoop in aanmerking te komen voor activiteiten van de prestigieuze Jewish Book Council.
 • De Jewish Daily Forward maakte kennis met de frumqa.
 • In de reeks Joodse culturele reisgidsen besteedt Shalom Life deze week aandacht aan de Canadese stad Halifax.

37e World Zionist Congress op komst

Van 20 tot en met 22 oktober 2015, volgens de Joodse kalender van 7 tot en met 9 Chesjwan 5776, vindt in Jeruzalem voor de 37e maal het Zionistisch Wereldcongres plaats.
Het Congres, dat om de vijf jaar bijeenkomt, is de hoogste wetgevende macht binnen de World Zionist Organization.

De World Zionist Organization werd opgericht tijdens het eerste Zionistische Congres in augustus 1897 in de Zwitserse stad Bazel. Initiatiefnemer en voorzitter Theodor Herzl formuleerde de doelstellingen in een resolutie die de geschiedenis ingegaan is als het Bazelprogramma.
De vier hoofdpunten van de resolutie waren erop gericht om zowel geografisch als economisch, praktisch en mentaal ruimte te creëren voor Joden in Palestina. Het zijn tot op de dag van vandaag de kernpunten van waaruit de organisatie opereert. Ook werd bij die gelegenheid het Hatikwa uitgeroepen tot volkslied van het thuisland van alle Joden, het latere Israël.

Inmiddels is de WZO uitgegroeid tot een verfijnd georganiseerd bestuurslichaam met vertakkingen op velerlei niveau. Op de webpagina over het 37e WZC is daarover meer te lezen. Tijdens het Congres worden zwaarwegende beslissingen genomen aangaande Israël en het zionisme, waaronder de verdeling van fondsen over diverse zionistische organisaties.

Aan het eerste Zionistische Congres namen een kleine 200 vertegenwoordigers uit 17 landen deel. Bijna één derde van hen was afgevaardigd door Zionistische organisaties.

De Nederlandse Zionistenbond, opgericht in 1899, zette in 1992 haar werkzaamheden voort onder de nieuwe naam Federatie van Nederlandse Zionisten, een koepelstructuur waarin de zes Nederlandse Zionistische organisaties, te weten ARZA, Poale Zion, Likoed, Mizrachi, Bne Akiwa en Haboniem, zijn samengebracht.
De leden van deze zes organisaties kunnen tot en met 16 juni hun stem uitbrengen voor mensen op de kieslijsten van ARZA, Poale Zion en Mizrachi. De drie verkozenen worden door de FNZ afgevaardigd naar het Congres en sluiten zich daar aan bij coalities die gezamenlijk zullen oordelen over tal van bestuurlijke, vooral financiële kwesties.

Wellicht líjkt het WZC nogal 'uit de buurt': de beslissingen die in oktober genomen zullen worden, zijn ook voor Nederlands-Joodse organisaties van belang.

1686: Boeda heroverd op de Turken

De laatste activiteit van het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland vindt zondag 14 juni plaats. Dr Hilde Pach houdt dan een lezing over de herovering van Boeda op de Turken, in 1686, en het lot van de Joden.

Een van de belangrijkste gebeurtenissen in Europa in 1686 was de herovering van de Hongaarse hoofdstad Boeda door het Habsburgse leger, 160 jaar nadat de stad door de Turken was veroverd. In grote delen van Europa vierde men feest ter ere van de nederlaag van de islamitische Turken, die – terecht of ten onrechte – werden beschouwd als een groot gevaar voor de christelijke samenleving.
De Europese kranten schreven uitvoerig over de overwinning van de Habsburgers op de Turken. Dat gold ook voor de – voor zover bekend – oudste Jiddisje krant ter wereld, de Amsterdamse Koerant, waarvan honderd afleveringen bewaard zijn gebleven (augustus 1686 tot december 1687). De Koerant publiceerde vooral internationaal nieuws en gebruikte als bronnen voornamelijk de Oprechte Haarlemse Courant en de Amsterdamse Courant.
Voor de Joden had de herovering van Boeda vooral negatieve gevolgen, niet alleen voor de Hongaarse Joden, maar ook voor degenen die elders in Europa woonden.

In haar voordracht vergelijkt Hilde Pach de berichtgeving hierover in de Koerant met die in de Nederlandse kranten, in Nederlandse en buitenlandse pamfletten en in Joodse en niet-Joodse ooggetuigenverslagen.

 • Zondag 14 juni: Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland.
  Locatie: Joods Cultureel Centrum, Van der Boechorststraat 26, Amsterdam. De zaal is vanaf 10.00 uur geopend, de lezing begint om 10.30 uur. Na afloop van de lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Hedendaags antisemitisme, een miniconferentie

Tijdens de korte conferentie Antisemitisme: Actualiteit van een historische ontwikkeling, woensdag 17 juni in Antwerpen, gaat Klaas A.D. Smelik in discussie met de Belgische jurist André Gantman over de stelling dat antisemitisme een exponent is van het verschijnsel rassenhaat en als zodanig niet meer dan een variatie op een algemeen menselijk patroon.

Immers, na 1945 leek de integratie van de Joden in de Europese samenleving succesvol afgerond. Toch is er de laatste jaren sprake van een heropleving van het antisemitisme in Europa, een onverwachte ontwikkeling en een terugkeer naar een duister verleden. Een verband met het antizionisme wordt snel gelegd, maar is dit terecht?

Professor Smelik vindt het productiever om het antisemitisme als historisch verschijnsel te benaderen, hoe irrationeel en inconsistent het ook is. Hij is van mening dat er onderscheid gemaakt zou moeten worden tussen de verschillende vormen van jodenhaat en hun politieke, religieuze en maatschappelijke functie.

Deze miniconferentie vindt plaats in het Boekenpodium, Centrum voor het non-fictionboek, aan de Somersstraat 13-15 in Antwerpen. Aanvang: 14.30 uur. Graag van te voren inschrijven op [hetboekenpodium.eu].1.

Binnenkort verschijnt bij Uitgeverij Garant het boek Antisemitisme. Actualiteit van een historische ontwikkeling, onder redactie van Klaas Smelik.

Anat Hoffman in Nederland

Anat Hoffman, directeur van het Israeli Religious Action Center (IRAC), in 1988 oprichtster van Women of the Wall (Neshot HaKotel) en internationaal befaamd voorvechtster voor gelijke burger- en mensenrechten in Israël en erkenning van het liberale jodendom in Israël, is deze maand een paar dagen in Nederland.

Hoffman dankt haar bekendheid vooral aan haar inzet voor gelijke religieuze rechten voor vrouwen. Al jaren ijvert ze ervoor dat vrouwen met talliet (gebedsmantel) en tefillien bij de Kotel (Klaagmuur) mogen bidden en uit de Tora mogen laajnen, en vecht ze de beslissing uit 2003 van het Israëlische Hooggerechtshof aan waarin dat verboden is. Voor haar inzet werd ze in 2013 door Ha'aretz uitgeroepen tot 'Persoon van het jaar' en zette de Jerusalem Post haar op de 5e plaats van Meest Invloedrijke Joden ter Wereld.

Het woord 'onvermoeibaar' is naadloos van toepassing op de in 1954 geboren Hoffman. Ze volgde een opleiding aan de Bezalel Kunstacademie, won als zwemster maar liefst 9 medailles tijdens de Maccabiade van 1969, studeerde psychologie in Amerika en Jeruzalem, en stond aan de wieg van Kol Haneshema, de eerste liberaal-Joodse gemeenschap in Israël. Ze vocht met succes voor consumentenrechten bij telecombedrijf Bezeq en zat van 1988 tot 2002 voor RATZ (de Israëlische beweging voor burgerrechten en vrede) in de gemeenteraad van Jeruzalem, waar ze steeds weer hamerde op gelijke rechten, religieuze pluriformiteit en openheid van bestuur. In haar gemeentebestuursjaren zette ze zich in voor de positie van de in Jeruzalem wonende Palestijnen en trachtte op alle mogelijke manieren de macht van de orthodoxie te breken ten behoeve van de niet-religieuze inwoners van de stad.

Wie deze bevlogen vrouw zelf wil horen spreken en met haar in gesprek wil gaan, heeft medio juni de kans: Anat Hoffman is binnenkort drie dagen in Nederland, waar ze de eerste David Lilienthallezing zal houden.

De lezing in Amsterdam, die plaatsvindt in aanwezigheid van emeritus rabbijn David Lilienthal en zijn vrouw Gun, wordt gevolgd door een receptie en een meet-and-greet met Anat Hoffman.

Website van de Week
Joods Amsterdam en Joods Rotterdam, revisited

We hebben al eerder aandacht besteed aan de zustersites Joods Amsterdam en Joods Rotterdam. Beide zijn het werk van de Amsterdamse basisschoolonderwijzer en historicus-in-spé Rob Snijders.

Enige tientallen Crescas-cursisten hebben ook op een andere manier al kunnen kennisnemen van Robs enorme kennis van, en liefde voor zijn onderwerp tijdens de rondleidingen door Joods Rotterdam die hij dit voorjaar voor ons gaf.

In april viel Rob Snijders voor zijn werk de eer te beurt dat zijn websites door de Koninklijke Bibliotheek gearchiveerd zullen worden ten behoeve van toekomstig onderzoek. Daarmee zijn ze opgenomen in het internationaal erkend digitaal erfgoed.

Uit de brief van de KB, ons door Rob Snijders ter beschikking gesteld:

*Websites bevatten vaak waardevolle informatie die niet analoog verschijnt en die ten gevolge van de grote 'omloopsnelheid' het risico loopt voorgoed verloren te gaan. Dat websites als 'digitaal erfgoed' het behouden waard zijn, is internationaal erkend in het Unesco Charter on the Preservation of the Digital Heritage uit 2003. Het signaleert dat digitaal erfgoed verloren dreigt te gaan en dat het bewaren daarvan voor gebruik door de huidige en toekomstige generatie onderzoekers zeer urgent is.

Als nationale bibliotheek is de KB wettelijk verantwoordelijk voor het verzamelen, beschrijven en bewaren van in Nederland verschenen publicaties, al of niet elektronisch. De KB ziet het als haar taak om ook websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties en ze te behoeden voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering.
Om die reden archiveert de KB websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet.*

Op de vraag van de collectiebeheerder van de KB of Rob aan dit initiatief wil meewerken, heeft hij vanzelfsprekend positief gereageerd.

'Goede wijn behoeft geen krans' luidt een Nederlands gezegde, en dat geldt zeker voor Joods Amsterdam en Joods Rotterdam. We bespraken de websites in november 2013, en als u nog niet eerder één van beide bezocht, dan is dit zeker een goed moment.

Inmiddels zijn de sites in VIER talen te lezen: Nederlands, Engels, Duits en Hebreeuws, waarmee de waarde van dit digitale Nederlands-Joodse erfgoed nog groter is geworden.

Rob is altijd blij met bijdragen van mensen die zijn sites bezoeken: hebt ú informatie die op de site ontbreekt, of kunt u informatie aanvullen, neem dan vooral contact met hem op info@joodsamsterdam.nl.
Voor snelle communicatie en korte mededelingen gebruikt Rob Twitter. De bij de sites behorende Facebookpagina heeft inmiddels 900 likes. Zeer aan te raden: er gaat bijna geen dag voorbij of daar is wel iets nieuws te vinden. De maandelijkse nieuwsbrief vat samen wat er aan beide websites is toegevoegd.
Inschrijven kan via de startpagina.

Kortom: kol hakawod Rob Snijders!

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In the Picture
Biblische Detektivgeschichten

Die angeblichen Anfänge des Monotheismus is een deels gedramatiseerde documentaire van bijna twee uur over de oorsprong van het monotheïsme. Er wordt opgegraven, en er wordt onderzocht wie de bijbel schreef, waarom en wanneer. Ook de Koran komt aan de orde.

Bekijk de film hier

Televisie en radio 5 - 12 juni

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.

Deze week in De kunst van het luisteren onder meer: lobbyist en politiek blogger Robbert Baruch over de zoveelste aflevering van de strijd rond de rituele slacht, dr Hilde Pach over de herovering van Boeda op de Turken in 1686 en het lot van de Joden aldaar, en een vervolgaflevering van de rubriek Geluiden uit de kille: de gevoelstemperatuur van Joods Nederland. Presentatie: Alfred Edelstein en Daphne Meijer.


vrijdag 5 juni

 • National Geographic, 6.50: WWII’s Greatest Raids.
 • NPO 2 (Max), 17.35: Land Girls. Vijfdelige Britse dramaserie over het leven van een aantal vrouwen die tijdens WOII lid zijn van de Woman’s Land Army.
 • NPO Radio 1 (NTR), 20.00: 1 op straat. Dagelijks opinieprogramma. Presentatie: Rob Oudkerk.
 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: Rubens Guestlist. Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 00.30: Nooit meer slapen. Latenightcultuurmagazine. Ester Naomi Perquin spreekt met modeontwerper Sjaak Hullekes.

zaterdag 6 juni

 • NPO Radio 1 (KR0), 11.00: De Taalstaat. Programma waarin de Nederlandse taal het middelpunt vormt en wekelijks een radio-cartoon van Ruben L. Oppenheimer te horen is. Presentatie: Frits Spits.
 • Brava, 13.25: Het Archief. Afl.: Yehudi Menuhin & David Oistrach spelen onder meer Bachs Dubbelconcert voor twee violen.
 • NPO Radio 1(VPRO), 14.00: Argos. Onderzoeksjournalistiek. Achtergronden bij het nieuws of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met onthullende reportages en aandacht voor journalistieke boeken en kwesties in de (onderzoeks)journalistiek uit binnen- en buitenland. Presentatie: Max van Weezel.
 • NPO Doc (HUMAN), 16.15: Liefde gaat door de maag. Twaalf mannen en vrouwen bereiden voor de camera, en geregisseerd door Heddy Honigmann, een gerecht dat onlosmakelijk verbonden is met herinneringen aan een dierbaar persoon.
 • Brava, 17.10: Kovác - A Yiddishe Mame. Vanuit een authentiek Weens koffiehuis brengt het uit leden van de Wiener Philharmoniker bestaande The Philharmonics een programma met Weense dansmuziek. In deze uitzending het door Tibor Kovác, de leider van het ensemble The Philharmonics, geschreven Yiddishe Mame. Kovác baseerde dit werk op Joodse melodieën en muziek van Gustav Mahler.
 • NPO Radio 6 (VPRO), 20.00: Vrije geluiden. Live vanuit Podium Mozaïek in Amsterdam, waar een muzikale reis wordt gemaakt door de geschiedenis van de beroemde stad aan de Bosporus: Istanboel.

zondag 7 juni

 • NPO Radio 5 (JO), 18.00: De kunst van het luisteren.
 • NPO Doc (JO), 18.05: Levenslessen. In deze zesdelige serie gaan jongeren het gesprek aan met ouderen om antwoorden te krijgen op voor hen belangrijke levensvragen. Afl.: Shadow in Baghdad. Herh.: 10/6, 20.10.
 • TV5 Monde, 21.10: Un amour de Swann. Proust-adaptatie van Volker Schlöndorff uit 1984 over de tot het katholicisme bekeerde dandy van Joodse afkomst Charles Swann en diens grote liefde Odette de Crécy.
 • NPO Doc (HUMAN), 22.10: Liefde gaat door de maag. Twaalf mannen en vrouwen bereiden voor de camera, en geregisseerd door Heddy Honigmann, een gerecht dat onlosmakelijk verbonden is met herinneringen aan een dierbaar persoon. Afl.: Liefde als ingrediënt en De geur van Kerst.
 • NPO 3 (VPRO), 23.40: Catfish. Amerikaanse documentaire uit 2010 van Ariel Schulman en Henry Joost over de hippe New Yorkse fotograaf Nev Schulman die via internet correspondeert met Abby, een uitzonderlijk getalenteerd achtjarig meisje dat van zijn foto's mooie schilderijen maakt.

maandag 8 juni

 • NPO Cultura (VARA), 20.15: Spreken met schrijvers: Leo Vroman. In 1965 was Leo Vroman even in Nederland om de prijs van het Kunstenaarsverzet in ontvangst te nemen. Herh.: 9/6, 22.30, 10/6, 22.05.
 • NPO Cultura (VPRO), 20.45: Spiegelbezoek: Leo Vroman en Henny Vrienten. Documentaire over het dichterschap van de Nederlandse schrijver Leo Vroman. In de door Hans Keller gemaakte film kreeg de toen 83-jarige dichter en ex-bioloog bezoek van musicus en filmcomponist Henny Vrienten. Hij wil een CD opnemen van Vromans hartverscheurende gedichten. Herh.: 9/6, 23.00, 10/6, 23.20.
 • NPO 2 (VARA), 23.00: The Honourable woman. Achtdelige Amerikaans-Britse dramaserie. Nessa Stein is de dochter van een zionistische wapenhandelaar. Nadat haar vader vermoord wordt, erft zij het bedrijf en gooit het roer om. Afl. 2: The Unfaithful Husband.
 • Arte tv, 0.05: Innenansichten. - Deutschland 1937. Documentaire uit 2012 over de filmopnamen die de Amerikaanse journalist Julian Bryan in 1939 maakte in nazi-Duitsland. De opnamen bieden een blik buiten de bekende propagandabeelden van die tijd.

dinsdag 9 juni

 • NPO Cultura (AVRO), 20.10: Literaire ontmoetingen met Jacques Hamelink. Andreas Burnier in gesprek met dichter en schrijver Jacques Hamelink over zijn werk als vertaler, de thematiek in zijn werk en zijn wereldbeeld. Herh.: 10/6, 10 juni, 17.38 & 22.35, 11/6, 15.05 & 19.13 uur, 12/6, 3:50 uur.

woensdag 10 juni

 • Arte tv, 21.50: Paul Celan - Dichter ist, wer menschlich spricht. Portret uit 2014 van de Joodse dichter Paul Celan, die zijn hele leven wanhopig op zoek was naar een vaderland en op 49-jarige leeftijd in Parijs een einde maakte aan zijn leven.

donderdag 11 juni

 • NPO Cultura (VPRO), 20.20: Judith Herzberg: Bijna nooit. Portret uit 2007 van de schrijfster en dichteres Judith Herzberg, gemaakt door Saskia van Schaik. Herh.: 12/6, 8.35

vrijdag 12 juni

 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: Rubens Guestlist. Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 2.00: Woord. Vijf uur lang documentaires, verhalen, hoorspelen, reportages en interviews uit de radioarchieven van de publieke omroep.
   
jaargang 11, nummer 22
vrijdag 5 juni 2015
 

In deze nieuwsbrief

Exotische gerechten: een verrassende kookles!
In de Digibieb: Sani van Bussum
Boekennieuws
Boekpresentatie Grine Mediene 59/60
HotspOTs Israël, een originele reisgids
Israeli Film & Talk: Mabul (De zondvloed)
Nieuws van heinde en verre
37e World Zionist Congress op komst
1686: Boeda heroverd op de Turken
Hedendaags antisemitisme, een miniconferentie
Anat Hoffman in Nederland
Website van de week
In the Picture
Televisie en radio 5 - 12 juni


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Nu de melkwolken van Sjawoe’ot definitief zijn verdampt, zien we hier en daar op de velden nog wat liggen van de oogst. Sjawoe’ot ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Het was een geplande reis. Samen met mijn levenspartner een paar dagen over het eiland Sicilië toeren. Mooie dingen zien, lekker eten ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Ik begrijp wel waarom premier Benjamin Netanjahoe achter de schermen oppositie voerde tegen de verkiezing van partijgenoot ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Ik denk vaak na over het feit dat ik zulke negatieve verslagen over Israël schrijf. Er gebeuren hier toch ook mooie dingen. Waarom niet ...
lees verder
Webcolumn Nathan Lopes Cardozo
There is little doubt that Halacha greatly complicates life for the religious Jew. There is no other religion that requires so much ...
lees verder


(advertenties)

banner sinaicentrum

banner luna3

banner jonet_jingles

banner joodsamsterdam

banner meldpunttaal

banner venstra

banner amphora

banner propra

banner blankevoort

banner jonet

banner yanshuf

banner israelactie

banner sivmo

banner givat

banner kunstenisrael

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier