vrijdag 29 mei 2015
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

In de Digibieb: Jacques Rensburg

Simon Carmiggelt omschrijft de schrijver van deze aflevering van In de Digibieb als J.K. Rensburg, dichter, Dante-vertaler, utopisch socialist, schepper van een wereldtaal en het inter-astraal naturalisme en tot het einde van zijn armoedig, non-conformistisch leven, dat kwam toen hij, 72 jaar oud, de gaskamer van Sobibor werd binnengedreven, naïef en weerloos als een kind.

Carmiggelt was, wellicht vanwege de tijdsafstand, milder dan de recensent van Wereldbouw, een van de drie werken van Jacques Karel Rensburg (1870-1943) die in de Digitale Joodse Bibliotheek zijn opgenomen: Den beminnelijk-naïeven, want zichzelf voortdurend zéér au sérieux nemenden, dichterlijken droomer Rensburg had ik in héél lang niet ontmoet, en ik geloof nu eigenlijk achteraf, dat ik hem een beetje gemist heb. Dat onverflauwde enthousiasme, dat kostelijk narrig gedaas over allemaal op zijn minst geweldige problemen …

Deze observatie strookt met wat Daphne Meijer over Rensburg schreef in Levi In De Lage Landen. 350 Jaar Joodse Schrijvers In De Nederlandse Literatuur: 'Jacques Karel Rensburg is een fenomeen in literair en hip vooroorlogs Amsterdam. Zelfbenoemd geniaal schrijver, filosoof en taalwetenschapper.'

Rensburg was, in moderne termen, een weirdo, een excentriekeling die een wereldtaal ontwierp met een zeer eigenzinnige, voor zijn tijd zeer vooruitstrevende fonetische schijfwijze en bijbehorend schrift. In Theorie der evolutie. Van oerschrift en oertaal tot wereldschrift en wereldtaal (1931) zet hij de principes daarvan uiteen.

Temidden van de flamboyante Amsterdamse bohémiens was hij een randfiguur, die om zijn wereldvreemde, religieus-theoretische ideeën en kosmische theorieën nauwelijks serieus genomen werd. In Sita: een cyclus van inter-asteraal naturalisme, dat in de Digitale Joodse Bibliotheek aanwezig is, krijgt de lezer een inkijkje in zijn denken.

Elk onderwerp waarmee Rensburg zich bezighield, beschreef hij in allesomvattende, voor gewone mensen nauwelijks te bevatten theorieën.

Rensburgs zoektocht naar de Graal en de Lohengrin-legende leidde tot de titel van het zeer enthousiast ontvangen essay J.J. Rensburg / een joodse graalzoeker van Jaap Meijer. Met kritisch respect beschouwt Meijer de grootheidswaan van de maniak Rensburg. Niet te missen voor wie meer wil weten over deze nagenoeg vergeten schrijver.

De Digitale Joodse Bibliotheek bezit van Jacques Rensburg de dichtbundel Japanse verzen - Foedzji-no-hana (1903), Sita (1912) en Wereldbouw (1933). U kunt deze werken online lezen of gratis downloaden naar uw eigen computer.
De heruitgave van het essay van Jaap Meijer is ook aanwezig in de Digibieb.

Interview Leo Frijda

Begin maart verscheen het tweede boek van Crescas-columnist Leo Frijda.
Op het balkon van de elektrische tram, een verzameling essays over tijdgenoten van Kafka, werd bijzonder goed ontvangen. NRC schreef: In 36 erudiete essays geeft Frijda een originele visie op ‘zijn Kafka’ en het Stefan Zweig Genootschap: Veelzijdig en kleurrijk.

In zijn boek besteedt Leo Frijda – hoe kan het anders – aandacht aan ‘de Joodse kant’ van Franz Kafka. Over dit aspect gaat hij zondag 7 juni in gesprek met Kafka-kenner en voorzitter van de Kafka-Kring, Niels Bokhove. Het interview spitst zich toe op de vraag waaruit die Joodse kant van Kafka nu eigenlijk blijkt. Wat zien we ervan terug in zijn werk?

Zondag 7 juni, gebouw van de Liberaal Joodse Gemeente, Zuidelijke Wandelweg 41, Amsterdam. Aanvang 15.00 uur, zaal open vanaf 14.30 uur. Kosten 5 euro, betaling aan de zaal. Uiteraard is er gelegenheid het boek aan te schaffen en te laten signeren.

Componisten in Oorlogstijd

Ondergedoken, in het verzet of door de nazi’s vermoord.
Componisten in Oorlogstijd is een gezamenlijk initiatief van het Stadsarchief Amsterdam en de Leo Smit Stichting. Een tentoonstelling en een serie van zes zondagochtend-concerten belichten de levensverhalen van twintig Amsterdamse componisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd. Er worden composities ten gehore gebracht van o.a. Leo Smit, Rosy Wertheim, Marius Flothuis en Daniël Belinfante. Verder verschijnt bij Amsterdam University Press een boek waarin aandacht wordt besteed aan vervolgde Neder­landse componisten en brengt Etcetera Records een 10-cd box uit.

In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met de vervolgde Amsterdamse componisten en hun muziek. Archiefstukken uit de collectie van het Stadsarchief, het Nederlands Muziek Instituut, Eye en het Joods Historisch Museum schetsen een beeld van hun leven en werk. Niet eerder vertoonde archieffilmbeelden van Leo Smit maken deel uit van de tentoonstelling. Bladmuziek, foto’s en correspondentie zullen als reproductie in de tentoonstelling te zien zijn. De serie van zes concerten, waarbij werk van hen wordt uitgevoerd, verzorgd door de Leo Smit Stichting, plaatst het aandeel van deze componisten in een juister perspectief. De audiotour met muziek van alle componisten completeert het project.

De vervolgde componisten, Joods en niet-Joods, schreven muziek in alle genres: klassiek, lichte muziek en filmmuziek. Zij vervulden veelal belangrijke functies in het Nederlandse muziekleven, zoals Marius Flothuis en Sem Dresden. Maar velen van hen bleven onbekend, getekend door de Tweede Wereldoorlog. De namen komen nauwelijks meer voor op de Nederlandse concert­programma's. De componisten doken onder, gingen in het verzet en acht van hen werden door de nazi’s vermoord. Van geen van de componisten mocht tijdens de oorlog werk worden uitgevoerd, maar voor hen speelde ook in deze periode de muziek een grote rol.

De tentoonstelling loopt van vrijdag 5 juni tot en met zondag 23 augustus en is tijdens openingsuren van het Stadsarchief te bezichtigen: dinsdag-vrijdag 10.00-17.00 uur, zaterdag en zondag 12.00-17.00 uur.
De concerten, in de Centrale Hal van het Stadsarchief, vinden plaats op 7 en 21 juni, 5 en 19 juli en 2 en 16 augustus en beginnen steeds om 10.45 uur.

Zowel de tentoonstelling als de concerten zijn gratis toegankelijk.
Adres Stadsarchief: Vijzelstraat 32, Amsterdam.
Het concertprogramma vindt u op de website van de Leo Smit Stichting.

Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Kinderjaren in Berlijn rond 1900, in de woorden van de schrijver, Walter Benjamin, 'een sprookje vol onheilspellende en vertederende miniaturen', de Noorse auteur Jakob Lothe sprak voor Getuiges van de tijd met 10 Joodse vrouwen die geboren werden tussen 1921 en 1935 en dankzij hun onverwoestbare levensdrang na de oorlog de kracht vonden om een nieuw bestaan op te bouwen. Het boek der kampen van Ludo Van Eck en Sis Van Eeckhout maakt duidelijk welke onmenselijke, door de nazi's bedachte gruwelen de gevangenen in concentratiekampen moesten trachten te overleven.

Engelstalig: De Israëlische schrijver Reuven Namdar won met zijn roman Habayit asher neherav (Het huis dat werd verwoest), de Sapir literatuurprijs, het Israëlische equivalent van de Britse Man Booker Prize. Volgens Mosaic Magazine vergelijkt hij daarin het Amerikaanse jodendom met een brandend huis.

Nieuw gezicht bij Jonet

Met ingang van 22 juni heeft Jonet er een tweede webcoördinator bij. Naast Kemal Rijken, die deze klus vanaf het allereerste begin van dit samenwerkingsverband heeft geklaard, zorgt nu ook Jaron Beekes voor het beheer en het verder uitbouwen van dit internetplatform. Jaron Beekes is geen onbekende in journalistiek Joods Nederland: sinds juli 2008 schrijft hij regelmatig in het Nieuw Israëlietisch Weekblad over binnenlands nieuws, kunst en cultuur.

Jonet is een samenwerkingsverband van Joods Educatief Centrum Crescas, Joods Historisch Museum (JHM), Joods Maatschappelijk Werk (JMW), Joodse Omroep, Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW), Maccabi Nederland en Joodse Naoorlogse Generatie (JONAG).

Gimme Shelter

Drie schitterende forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam vormen samen het decor voor de internationale kunstmanifestatie Gimme Shelter, forten en ficties in laagland (30 mei t/m 20 september).
Aan de tentoonstelling liggen drie vragen ten grondslag. Welke gevaren liggen er op mijn pad? Hoe kan ik mijn tegenstander misleiden? En: hoe denkt mijn vijand en wie is dat eigenlijk?

Elk fort heeft een eigen thema. Samen bieden ze een grootse tentoonstelling met kunst, films, publieksevenementen en historisch materiaal over het fictieve aspect van strijd en verdediging. Gimme Shelter laat werk zien van bijna vijftig kunstenaars, waaronder ook de Israëlische (video-)kunstenaars Chaja Hertog & Nir Nadler, Michael Blum en Omer Fast. Maar ook werk van de Joodse kunstenaar Stefan Gross uit Duitsland. Hij is een van de twaalf kunstenaars die aan de slag ging met een specifieke opdracht. Gross volgde een opleiding in glas en lood en ging daarna naar de kunstacademie. Hij woont en werkt sinds 1997 in Rotterdam. Op verzoek van Gimme Shelter verbeeldt hij de JSF. De organisatie moet zich hebben afgevraagd hoe een miljoenen verslindend gevechtsvliegtuig er uit ziet door de ogen van een kunstenaar die graag met roze plastic werkt.

Naast werk van de kunstenaars is er uniek historisch materiaal, beschikbaar gesteld door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid uit Hilversum en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie in Den Haag.

De tentoonstelling is geopend van 30 mei t/m 20 september 2015 in de volgende drie forten:
- KunstFort Asperen, Langendijk 60, Acquoy,
- Fort Nieuwersluis, Rijksstraatweg 7b, Nieuwersluis,
- Kunstfort bij Vijfhuizen, Fortwachter, Vijfhuizen.

Meer informatie op de website van Gimme Shelter.

Medicine, Modernity, and the German Jews

Het Menasseh ben Israel Instituut organiseert een serie lezingen over De lichamelijkheid van een spiritueel volk, gender seksualiteit en het lichaam in de Joodse geschiedenis.

Onder de titel Medicine, Modernity, and the German Jews bijt professor John Efron donderdag 18 juni het spits af. Hij gaat in op de vraag waarom sinds de Middeleeuwen zoveel Joden kozen voor een carrière als arts. En hoe speelt de medische wetenschap een rol bij de secularisering en modernisering van de Duits-Joodse cultuur?

Professor Efron is onder meer bekend als auteur van Defenders of the Race: Jewish Doctors and Race Science in Fin-de-Siècle Europe, een klassiek werk over door Joden bedreven raswetenschap. Hij publiceert regelmatig over diverse aspecten van de Joodse geschiedenis, vaak met focus op lichamelijkheid. Efron is hoogleraar Joodse geschiedenis en directeur van het Instituut voor Europese Studies aan de Universiteit van Californië in Berkeley.

In deze serie vinden verder lezingen plaats van Sander Gilman (10 september) en Robert Jütte (3 februari 2016). De serie wordt afgesloten met een discussieavond over de Joodse thematiek in Tony Kushner’s Angels in America (datum nog niet bekend).

De lezingen vinden plaats in De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam.

Aanvangstijd van de lezing van professor Efron op donderdag 18 juni is 20.15 uur. Entree: 10 euro (studenten en donateurs 5 euro). Voertaal Engels. Inschrijven per email bij het Menasseh ben Israel Instituut. Meer informatie op de website van MbII.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Bejaarde nonnen nemen hun intrek in Joods verpleeghuis, schrijft Deseret News.
 • De KunstRai in Amsterdam (t/m zondag 31 mei) herbergt ook dit jaar veel werk van Israëlische kunstenaars, zo is te lezen op de website van Kunstenisraël.
 • Lady Gaga ontvangt een onderscheiding van de ADL (Anti-Defamation League) bericht Shalom Life.
 • Op de festival-website is alle informatie te vinden over het wereldberoemde Joods Cultureel Festival in Krakow (Polen) dat dit jaar plaats vindt van 25 juni t/m 5 juli.
 • Joods Actueel bericht over een lezing in Antwerpen, donderdag 4 juni, van een voormalig vooraanstaand Jobik-lid, Csanad Szegedi, getiteld 'Van antisemiet naar Jood'.
 • Binnenkort een bar of bat mitswa te vieren? Kveller geeft met Amerikaans-Joodse humor dertien tips over het organiseren van zo'n belangrijke dag: hoe moet je het zeker niet doen!
 • Kent u de Auricularia auricula-judae oftewel het Joden-oor? Wij hadden er nog nooit van gehoord. Volgens Forward is het een onschuldige benaming.
 • Zondag 24 mei was het precies een jaar geleden dat de aanslag op het Joods Museum in Brussel plaatsvond. Yahoo! News bericht over de herdenking.
 • Boete van 10.000 euro geëist wegens antisemitische spreekkoren bij FC Utrecht - Ajax, schrijft De Telegraaf.
 • De New York Post brengt het nieuws dat een Hebreeuwse inscriptie uit de Oudheid gevaar loopt, nu de stad Palmyra in handen is gevallen van IS.

Website van de Week
Culture Buzz Israel

De verzameling items op Culture Buzz Israel lijkt een allegaartje, ware het niet dat de ondertitel verklaart waarom dat is: Culture. Made in Israel. Touching people all over the world.

Klikken is op deze menu- en tabloze website (dit weblog) nauwelijks nodig: u scrollt door de lijst en in de artikelen (voorzien van toelichting) die u aanspreken, vindt u de link naar elders.

Culture Buzz Israel is zó nieuw dat het Archief nog geen tien items bevat: het oudste is van februari 2015.

De actualiteit en daarmee de wijzigingen op de website zijn bij te houden via Twitter, Facebook, Instagram en YouTube.

Zoekende naar de About (op de website zelf niet te vinden!) produceerde Google een identieke naamgenoot, maar met een totaal ander beeldmerk. Hier moet nog wat speurwerk worden verricht, want het enige dat de twee aan elkaar verbindt, is de link naar Facebook. De woorden op de startpagina van naamgenoot zeggen het al:

So expect great fusion,
even … Confusion !


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In the Picture
Promises and Betrayals - Middle East

Een lange documentaire over de gecompliceerde geschiedenis die heeft geleid tot het nog altijd voortdurende conflict tussen Israël en de Palestijnen.

De wortels van die controverse, zo betoogt de film, liggen in 1915, toen Groot-Brittannië een tweede front tegen Duitsland, Italië en het Ottomaanse Rijk wilde vormen. Frankrijk zou Syrië krijgen, Engeland de olie en havens van Irak en Haifa om die olie te exporteren, Constantinopel zou onder Russisch gezag komen, en Palestina moest een internationale bufferzone worden.
Ondertussen zochten de Britten steun bij Joden in Europa door hen te beloven de stichting van een eigen Joodse staat in Palestina te steunen. Een ongelooflijk staaltje Europese geopolitiek met verstrekkende gevolgen. The rest is history …

Bekijk de film hier

Televisie en radio 29 mei - 5 juni

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.

De Kunst van het luisteren is een informatief radioprogramma van de Joodse Omroep over, in of om de Joodse wereld, met welsprekende gasten, reportages en harmonieuze muziek. Deze week in De kunst van het luisteren: Hoogleraar interreligieuze dialoog Marcel Poorthuis bespreekt een rapport dat het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) recentelijk uitbracht over de religieuze betrokkenheid van bevolkingsgroepen. Schrijver Jan Fontijn komt vertellen over zijn boek 'Onrust', over het leven van Jacob Israël de Haan. Er is een reportage over het rouwboek voor de bewoners van Etrog, een Joods gezinsvervangend tehuis in Amersfoort. Tot slot kunt u luisteren naar een vervolgaflevering van de rubriek Geluiden uit de kille: de gevoelstemperatuur van Joods Nederland. Presentatie: Alfred Edelstein en Paul Damen.


vrijdag 29 mei

 • NPO 2 (Max), 17.35: Land Girls. Vijfdelige Britse dramaserie over het leven van een aantal vrouwen die tijdens WOII lid zijn van de Woman’s land Army. Afl. 5: Darkest Hours.
 • NPO Radio 5 (Human) 19.00: OBA live. Geëngageerde talkshow over cultuur, politiek, wetenschap en moraal. Rechtstreeks vanuit de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Hoofdgast Gawie Keyser over raddraaier Woody Allen en Max Pam met zijn rubriek Ketter en Geest.
 • NPO 2(NOS), 19.40: 70 Jaar Bevrijding: Koningspaar in Canada. Verslag van staatsbezoek van Koning Willem-Alexander en koningin Maxima aan Canada.
 • NPO Radio 1 (NTR), 20.00: 1 Op straat. Dagelijks opinieprogramma. Presentatie: Rob Oudkerk.
 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: Rubens Guestlist. Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.
 • NPO 3 (VPRO), 22.00: Greenberg. Komisch drama van Noah Baumbach. Met onder andere Ben Stiller, Greta Gerwig en Rhys Ifans. Roger Greenberg is single, veertig jaar, New Yorker en weet niet goed wat hij met zijn leven aan moet. Hij leert Florence kennen, de assistente van zijn broer. Het begin van iets moois.
 • BBC2, 22.00: Britain’s Greatest Generation. Documentaireserie over de laatste overlevenden van de generatie die tijdens WOII heeft gevochten.
 • NPO 2 (VPRO), 23.00: Unsere Mütter, unsere Väter. Driedelige Duitse dramaserie. Berlijn 1941: vijf vrienden nemen afscheid. Ze beloven elkaar eeuwige vriendschap. Maar geen van hen kan vermoeden hoe de oorlog hen zal veranderen. Afl. l3 (slot): Ein anderes Land.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 00.30: Nooit meer slapen. Latenightcultuurmagazine. Ester Naomi Perquin spreekt met regisseur Heinrich Dahms, die eerder het Nederlandse drama Overleven maakte.
 • National Geographic, 04.30: Nazi Megastructures.

zaterdag 30 mei

 • HBO, 6:00: Mr Magorium’s Wonder Emporium. Familiekomedie met o.a. Natalie Portman en Dustin Hoffman.
 • HBO, 8.05: Saving Silverman. Komedie met o.a. Neil Diamond.
 • NPO 1 (VPRO), 9.50: VPRO Boeken. Jan Fontijn schreef de biografie ‘Onrust’ over het fascinerende leven van de Joods-Nederlandse schrijver Jacob Israël de Haan.(Herh)
 • NPO Radio 1 (KR0), 11.00: De Taalstaat. Programma waarin de Nederlandse taal het middelpunt vormt en wekelijks een radio-cartoon van Ruben L. Oppenheimer te horen is. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO Radio 1(VPRO), 14.00: Argos. Onderzoeksjournalistiek. Achtergronden bij het nieuws of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met onthullende reportages en aandacht voor journalistieke boeken en kwesties in de (onderzoeks)journalistiek uit binnen- en buitenland. Presentatie: Max van Weezel.
 • NPO Cultura (Joodse Omroep), 14:05: Parradox. Parradox is een film over creativiteit en passie, over winnen en verliezen, over geluk en verdriet. (Herh)
 • BBC2, 18.30: Britain’s Greatest Generation. Documentaireserie over de laatste nog in leven zijnde mensen van de generatie die tijdens WOII heeft gevochten. Afl: A Better World.

zondag 31 mei

 • NPO 2 (Joodse Omroep), 13.00: Een eerbetoon aan Bob Scholte. Antje Monteiro, Ben Cramer, Job Bovelander, Thomas Berge en Birgitte Nijman brengen de voornamelijk vrolijke liedjes van de Nederlandse zanger Bob Scholte (1902-1983) weer tot leven. Presentatie: Karin Bloemen.
 • BBC 1, 14.15: VE Day 70: A Party To Remember. Concert ter herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa, zeventig jaar geleden.
 • NPO Radio 5 (Joodse Omroep), 18.00: De kunst van het luisteren. Programma over alle facetten van het Joodse leven. Presentatie: Paul Damen en Alfred Edelstein.
 • NPO Doc (VPRO), 19.50: Gezichten van vrijheid. Pubers van nu komen in contact met pubers van toen. Samen reizen ze naar die ene plek, die voor ouderen een herinnering oproept aan WOII.
 • NPO 3 (VPRO), 23.20: Greenberg. Komisch drama met o.a. Ben Stiller.
 • National Geographic, 1.00: Nazi Megastructures.
 • National Geographic, 3.45: Nazi Megastructures.

maandag 1 juni

 • NPO Cultura (Joodse Omroep), 6.15: Parradox. Parradox is een film over creativiteit en passie, over winnen en verliezen, over geluk en verdriet. (Herh)
 • TV5 (Monde), 12:30: L’honneur de vivre. Documentaire. Portret van twee vrouwen uit het Franse verzet.
 • NPO 2 (Max), 17.35: Land Girls. Vijfdelige Britse dramaserie over het leven van een aantal vrouwen die tijdens WOII lid zijn van de Woman’s land Army.
 • NPO Radio 1 (NTR), 20.00: 1 op straat. Dagelijks opinieprogramma. Presentatie: Rob Oudkerk.
 • NPO 2 (VARA), 23.00: The Honourable woman. Achtdelige Amerikaans-Britse dramaserie. Nessa Stein is de dochter van een zionistische wapenhandelaar. Nadat haar vader vermoord wordt, erft zij het bedrijf en gooit het roer om. Afl. 1.
 • Arte, 1.00: Die Ehe der Maria Braun. Allegorisch drama over Duitsland voor en na de Tweede Wereldoorlog.
 • BBC 2, 2.20: Britain’s Greatest Generation. Documentaireserie over de laatste overlevenden van de generatie die tijdens WOII heeft gevochten. Afl: Fight for freedom.

dinsdag 2 juni

 • NPO 2 (Max), 17.35: Land Girls. Vijfdelige Britse dramaserie over het leven van een aantal vrouwen die tijdens WOII lid zijn van de Woman’s land Army.
 • NPO Radio 1 (NTR), 20.00: 1 op straat. Dagelijks opinieprogramma. Presentatie: Rob Oudkerk.
 • Canvas, 20.40: Dockland: Mussolini/Hitler, the Killer’s Opera. Documentaire van Jean-Christophe Rosé over de relatie tussen Mussolini en Hitler in de aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deel 2 (slot).
 • NPO Radio 1 (VPRO), 00.00: Nooit meer slapen. Latenightcultuurmagazine. Historicus Jaap Cohen is verbonden aan het NIOD en deed onderzoek naar de geschiedenis van de Portugees-Joodse familie Jessurun d’Oliveira in Nederland. Zijn proefschrift De onontkoombare afkomst van Eli d’Oliveira verschijnt nu in boekvorm.

woensdag 3 juni

 • National Geographic, 6.50: WWII’s Greatest Raids.
 • NPO 2 (Max), 17.40: Land Girls. Vijfdelige Britse dramaserie over het leven van een aantal vrouwen die tijdens WOII lid zijn van de Woman’s land Army.
 • NPO Radio 1 (NTR), 20.00: 1 op straat. Dagelijks opinieprogramma. Presentatie: Rob Oudkerk.
 • TV5 Monde, 21.07: Quai d’Orsay - Les coulisses de la diplomatie. Nieuwe documentaire over Franse diplomaten aan het werk in China, Israël en Oekraïne.
 • NPO 2 (Joodse Omroep), 23.55: Een eerbetoon aan Bob Scholte. Antje Monteiro, Ben Cramer, Job Bovelander, Thomas Berge en Birgitte Nijman brengen de voornamelijk vrolijke liedjes van de Nederlandse zanger Bob Scholte (1902-1983) weer tot leven. Presentatie: Karin Bloemen.

donderdag 4 juni

 • National Geographic, 6.50: WWII’s Greatest Raids.
 • NPO 2 (Max), 17.35: Land Girls. Vijfdelige Britse dramaserie over het leven van een aantal vrouwen die tijdens WOII lid zijn van de Woman’s land Army.
 • NPO Radio 1 (NTR), 20.00: 1 op straat. Dagelijks opinieprogramma. Presentatie: Rob Oudkerk.
 • TV5 Monde, 22.25: Superman n’est pas juif (et moi un peu). Korte komedie over een jonge jongen die ontdekt dat hij Joods is en dit voor andere kinderen verborgen wil houden.

vrijdag 5 juni

 • National Geographic, 6.50: WWII’s Greatest Raids.
 • NPO 2 (Max), 17.35: Land Girls. Vijfdelige Britse dramaserie over het leven van een aantal vrouwen die tijdens WOII lid zijn van de Woman’s land Army.
 • NPO Radio 1 (NTR), 20.00: 1 op straat. Dagelijks opinieprogramma. Presentatie: Rob Oudkerk.
 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: Rubens Guestlist. Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 00.30: Nooit meer slapen. Latenightcultuurmagazine. Ester Naomi Perquin spreekt met modeontwerper Sjaak Hullekes.
   
jaargang 11, nummer 21
vrijdag 29 mei 2015
 

In deze nieuwsbrief

In de Digibieb: Jacques Rensburg
Interview Leo Frijda
Componisten in Oorlogstijd
Boekennieuws
Nieuw gezicht bij Jonet
Gimme Shelter
Medicine, Modernity, and the German Jews
Nieuws van heinde en verre
Website van de week
In the Picture
Televisie en radio 29 mei - 5 juni


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Je kunt niet eens even drie dagen rustig feestvieren – eerst Sjabbat, toen eerste dag Sjawoe’ot en vervolgens tweede dag Sjawoe’ot ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
Voordat we naar ons in Toscane gehuurde huisje gingen, verbleven we in een hotel waar we zo’n vijftien jaar geleden ook al eens waren ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
De Esten maken zich zorgen. Zij voelen zich kwetsbaar omdat hun grote buur Rusland, die hen in het verleden regelmatig onder de ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
De politieke en diplomatieke goochelkunsten van de voor de vierde maal gekozen premier Benjamin Netanjahoe zijn voor ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Op het moment dat deze column bij u 'op de mat' valt, is uw columnist op weg naar Jeruzalem om de Bestuursraad bij te wonen van ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
De auteur van bovenstaand boek, Tuvia Tenenbom heeft een interessante biografie: hij werd geboren in Israël in een ultra- ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Zoals ik vorige week al min of meer aankondigde, volgt nu het verslag over de bijeenkomst georganiseerd ter gelegenheid van het tienjarig ...
lees verder
Webcolumn Nathan Lopes Cardozo
Too much discussion is spent on how to fight anti-Semitism, without realizing that we cannot fight evil unless we understand its roots ...
lees verder


(advertenties)

banner propra

banner givat

banner sivmo

banner joodsamsterdam

banner luna3

banner sinaicentrum

banner israelactie

banner meldpunttaal

banner amphora

banner kunstenisrael

banner venstra

banner jonet

banner blankevoort

banner jonet_jingles

banner yanshuf

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier