vrijdag 3 april 2015
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Bent u al op stoom met uw Ivriet?

Zo niet, schrijf dan alsnog snel in voor de stoomcursus Modern Hebreeuws die Crescas medio mei organiseert.
Deze snelcursus is dé oplossing voor de vraag Wat en hoe zeg ik het in het Ivriet: in circa 20 uren, verdeeld over 5 dagen, kunt u een stevige basiskennis opdoen van het Modern Hebreeuws, of uw kennis opfrissen, al naar gelang uw behoefte en kennisniveau.

De Crash Course wordt, net als in voorgaande jaren, gegeven op drie kennisniveaus: beginners, lichtgevorderden en gevorderden. In welk niveau u het beste op uw plaats bent, kunt u in een kwartiertje testen met onze online Ivriettoets - een aanrader om maximaal rendement te halen uit de snelcursus!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Samuel Sarphati

SARPHATI (Samuel), geb. te Amsterdam 31 Januari 1813, overl. aldaar 23 Juni 1866, zoon van Emanuel en Reyna Musaphia. Ingeschreven als student in de geneeskunde te Leiden 1833, promoveerde hij aldaar in 1839. (…) Hij vestigde zich te Amsterdam als geneesheer, maar gaf een steeds grooter deel van zijn tijd aan sociale doeleinden.
Dit citaat uit het Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek vervolgt met een opsomming van wat deze visionair en sociaalvoelende idealist van de grond kreeg. Tussen 1845 en 1848 stichtte hij de Nederlandsche Maatschappij ter bevordering der Pharmacie en een inrichting voor onderwijs in koophandel en nijverheid, de voorloper van de latere Openbare Handelsschool en de Maatschapij tot bevordering van landbouw en landontginning, alles met slechts één oogmerk: de welvaart van de mindere klassen te bevorderen en het aanzien van de stad te vergroten.
In 1851 bezocht Sarphati de wereldtentoonstelling in Hyde Park in Londen, waar hij ook het Crystal Palace zag. Daar werd het idee geboren voor de Vereeniging voor Volksvlijt en het Paleis voor Volksvlijt dat in augustus 1864 werd ingewijd. Dat iconische gebouw werd de belichaming van Sarphati’s missie: door de verbreiding van kennis en het geven van goede voorbeelden de bevolking zelf aan te moedigen tot verbetering van hun lot.

In de cursus Samuel Sarphati maakt u kennis met deze bevlogen Amsterdammer die ondanks een chronisch gebrek aan financiële middelen, een onuitwisbaar stempel op Amsterdam heeft gedrukt.
Historicus Lydia Hagoort besteedt de eerste les van de cursus aan Sarphati's leven en projecten, en kiest voor de tweede les als locatie Ouderkerk aan de Amstel voor een rondleiding over de Portugees-Joodse begraafplaats Beth Haim, waar Sarphati en zijn vrouw Abigaël Mendes de Leon begraven liggen.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Pesachvakantie bij Crescas

De nieuwsbriefredactie van Crescas houdt aankomende week een korte Pesachpauze. Dat betekent dat op 10 april geen nieuwsbrief zal verschijnen. Ook onze columnisten hebben een weekje vrij.
Het wekelijkse overzicht van televisie- en radioprogramma's voor de nieuwsbriefloze week is vanaf vrijdag 10 april te vinden op http://crescas.nl/site/radiotv/.

Alle medewerkers van Crescas wensen u chag sameach en een mooie seider!

Gastcolumnist Sarai Mock

Dat onze columnisten niet altijd grijzende of kalende mannen zijn, bewijst de gastcolumnist van deze (en de komende twee) weken. Sarai Mock, 18 lentes jong, maakte een reis naar Centraal en Oost-Europa om zelf te ervaren hoe het daar met het Joodse leven gesteld is. Zij reisde naar Praag, Krakow en Budapest, waar zij opmerkelijke contacten legde. In een drietal gastcolumns voor Crescas doet zij verslag van haar ervaringen. Vandaag haar eerste column: Praag.

Verder vindt u op onze website deze week bijdragen van onze vaste columnisten: Harry van den Bergh, Salomon Bouman, Leo Frijda, Eldad Kisch, Leo Mock en Simon Soesan.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Vandaag: de novelle Reis naar het verleden die in de jaren '60 ontdekt werd in de literaire nalatenschap van Stefan Zweig (1881-1942), van Henry Roth (1906-1995) Noem het slaap, de klassieker uit 1934 die cultboek en zelfs bestseller werd, en De jonge leeuwen van Irwin Shaw (1913-1984), een van de vier grote Amerikaanse oorlogsromans van direct na de Tweede Wereldoorlog (de andere zijn The Naked and the Dead van Norman Mailer, James Jones' From Here to Eternity en The Caine Mutiny van Herman Wouk, beide uit 1951).

Engelstalig: Etgar Keret schreef speciaal voor Pesach het korte verhaal Plague of the First Born.

En verder:
- Op 10 april wordt in Gouda de 100e geboortedag van dichter, beeldend kunstenaar en bioloog Leo Vroman (1915-2014) gevierd met de manifestatie Vroman 100. Ook zal een beeld worden onthuld, gemaakt door Jeroen Henneman.
- American Pastoral van Philip Roth, over een legendarische sportheld wiens leven overhoop wordt gegooid als zijn dochter tijdens de Vietnamoorlog radicaliseert, zal worden verfilmd.

In de Digibieb: Maurits Mok (1907-1989)

Bij het omschrijven van Maurits Mok kwam het Letterkundig woordenboek voor Noord en Zuid in 1952 niet verder dan Mok, M. -, geb. 1907 te Haarlem; schrijver van romans en jongensboeken. Maar wie de lijst publicaties van Maurits Mok bekijkt, zal moeite hebben om deze omschrijving te begrijpen. Mok debuteerde weliswaar met Badseizoen (1934), een roman over het leven van 'enkele eenvoudige menschen in de badplaats Duinwijk', maar het grootste deel van Moks werk bestaat uit poëzie. Maar liefst vijftig bundels van zijn hand verschenen tussen 1938 en 1988. In 1952 had Mok zijn naam al gevestigd als schrijver van epische gedichten (Exodus en Het Kaas- en Broodspel, beide uit 1938).
De Nederlandse Poëzie Encyclopedie doet het in 2013 aanzienlijk beter: Maurits Mok. Dichter, vertaler, (kinderboeken-)schrijver en criticus. Werd geboren als Mozes Mok, maar wijzigde in 1971 zijn voornaam officieel in Maurits. Hij was de vader van Els, Marianne en Judith Mok (dichteres, zangeres en actrice) en een van de oprichters van uitgeverij De Bezige Bij (1944).

De thematiek in het werk van Maurits Mok maakt duidelijk dat hij het leven in volle hevigheid liet binnenkomen, en dat zijn verbeeldingskracht en creativiteit voor hem de middelen waren om daarmee om te gaan. Zijn werk weerspiegelt het veranderende sociaal-maatschappelijke landschap: voor de oorlog worden de gedichten getekend door strijdbaarheid, verzet en de behoefte aan gezamenlijkheid en eenheid. Als kind zag hij de ellende na de Eerste Wereldoorlog met eigen ogen en was hij getuige van de steeds verslechterende situatie van de Joden in Nederland. Mok dook onder, maar bleef schrijven en wist onder de pseudoniemen Hector/Hendrik Mantinga en Victor Langeweg drie poëziebundels te publiceren, clandestien en in kleine oplage. Ook zijn werk na de oorlog draagt de sporen van de actualiteit die ook hem persoonlijk had getroffen, maar er verschijnt ook een lichtere toets, die van natuur, liefde en gezinsleven. Pas tegen het einde van zijn leven keert Mok terug naar sociale thematiek en verschijnen ook ouderdom en vergankelijkheid in zijn poëzie.

Het literaire leven van Maurits Mok wordt getekend door een 'heilig moeten' als tegenwicht tegen de destructieve krachten die 'woedden en woelden' in zijn tijdsgewricht, en zijn talent om vanuit de 'verloren dromen' toch nieuwe perspectieven te vinden.
Hoe productief Maurits Mok geweest is, toont de aan hem gewijde pagina op schrijversinfo.nl.

Van die indrukwekkende lijst heeft onze Digitale Joodse Bibliotheek 44 titels in de collectie, aangevuld met een bescheiden digitaal archief van artikelen over Maurits Mok. U kunt ze online lezen of downloaden naar uw computer.

Ontjoodst door de wetenschap

In samenwerking met Amsterdam University Press (AUP) organiseert Academisch-cultureel centrum SPUI25 op dinsdag 7 april de presentatie van Ontjoodst door de wetenschap, geschreven door jurist Hans Ulrich (Ulli) Jessurun d'Oliveira. Het boek handelt over de wetenschappelijke en menselijke integriteit van huisarts en fysisch antropoloog Arie de Froe (1907-1992) tijdens de Duitse bezetting. De Froe maakte uitgekiend gebruik van de nationaalsocialistische rassenleer, en heeft, door de vijand met zijn eigen theorieën te bestrijden, tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden Joden het leven gered.

Al voor de oorlog was De Froe gespecialiseerd in de rassenkunde, het indelen van volkeren op basis van lichamelijke eigenschappen, in die tijd een geaccepteerde tak van wetenschap binnen de antropologie. Hij promoveerde op de omvang van menselijke schedels als bewijs voor raszuiverheid. Het moet de op raszuiverheid beluste Duitsers vertrouwen hebben gegeven, zeker toen De Froe in 1943 het boek De Joden in Nederland publiceerde, waarvoor hij bij 375 Portugees-Amsterdamse Joden metingen had gedaan van onder meer de omtrek van de schedel, de lengte van de neus en de afstand tussen de ogen. Wat de bezetter niet wist, is dat de Froe in zijn rapporten de bezetter een pseudo-theorie voorschotelde die aantoonde dat de door hem opgemetenen onmogelijk Joden konden zijn. De Froe had de schijn tegen, maar gebruikte zijn wetenschappelijke expertise bewust om mensenlevens te redden.

De presentatie van Ontjoodst door de wetenschap wordt omgeven door enkele korte lezingen.

Meer informatie en aanmelden op Spui25.nl. Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is echter verplicht en níet vrijblijvend. Bent u verhinderd, annuleer dan uw aanmelding.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media. Deze week veel Pesach in het buitenlandse nieuws.

 • Is de strijd over de kitnijot (kleinkorrelige producten) nu eindelijk gestreden? Times of Israel heeft de laatste stand van zaken.
 • De Maccabeats dragen hun steentje bij aan de jaarlijkse hausse aan Pesachparodieën met hun versie van Dajenoe. Te bekijken op YouTube.
 • Op het Vimeokanaal van Ma'aleh, de hogeschool voor film en televisie in Jeruzalem, is maandelijks een film te zien. Vlak voor Pesach is dat Ma Nishtana van Eliraz Shohat.
 • Last minute charoset? The Cuban Reuben heeft een recept!
 • Vox Tablet leidt u naar Soundcloud voor een keur aan Pesachverhalen.
 • Hoe vierden Joodse soldaten in het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog de Seder? Lees meer in Mosaic Magazine.
 • Hillel is niet in de buurt bij deze 'kosher for Passover' sandwiches in Time.
 • JTA bespreekt 5 opmerkelijke, nieuwe hagadot, maar mist in dat rijtje de Nederlandstalige Brede Hagada, die vorig jaar zo snel was uitverkocht dat er voor 2015 een herdruk is verschenen.

Anne en Zef, jeugdopera

Eerst was er het toneelstuk Anne en Zef, en nu is dat bewerkt tot een jeugdopera. Schrijver Ad de Bont nam het dagboek van Anne Frank als uitgangspunt voor een verhaal over de jonge Albanees Zef die Anne Frank tegenkomt in de hemel. Daar ontdekken ze dat ze, ondanks de cultuurverschillen, veel met elkaar gemeen hebben. Een van de overeenkomsten is dat beide kinderen tot hun dood opgesloten hebben gezeten.
"Er zitten nog steeds mensen opgesloten op plekken waar wij geen weet van hebben. Daar komen geen nieuwsberichten over binnen, die feiten komen jaren later pas boven tafel," zegt regisseur Corina van Eijk. "Dankzij Anne Frank weten we veel meer over het leven in de Tweede Wereldoorlog. We willen met deze voorstelling laten zien dat er sinds Anne Frank bitter weinig is veranderd."

Anne en Zef is bepaald geen licht onderwerp, maar de meeslepende muziek van de Nederlandse componist Monique Krüs geeft er toch een lichte toets aan, waardoor de opera en het verhaal geschikt zijn voor iedereen vanaf 12 jaar. De rol van Anne wordt gezongen door de Nederlands-Iraanse sopraan Lilian Farahani, die van Zef door de jonge Nederlandse bariton Benjamin de Wilde.

 • zaterdag 18 april: Anne en Zef, jeugdopera. Muziekgebouw aan 't IJ, Piet Heinkade 1, Amsterdam. Aanvang: 12.30 uur.

Meer informatie over de productie en de uitvoerenden is te vinden op de website van het Nederlands Philharmonisch Orkest, kaartverkoop ook via Muziekgebouw aan 't IJ.

Coole jazz van Yaniv Kerem: Sand in my eyes

Hij wordt gezien als één van de meest originele gitaarspelers van Israël, Yaniv Kerem, omdat hij allerlei muziekstijlen tot een uniek en persoonlijk geluid aaneen smeedt.

Yaniv Kerem werd geboren in Haifa. Hij begon zijn studie als musicus in de klassieke muziek, vervolgde zijn opleiding aan de afdeling jazz van de Rimon School of Jazz and Contemporary Music. Aan het Conservatorium van Amsterdam behaalde hij zijn bachelor diploma.
Onlangs kwam Kerems debuutalbum Sand in My Eyes uit, met een mix van klassiek, jazz en Israëlische invloeden. Het Yaniv Kerem Quintet bestaat uit klarinettist en saxofonist Kobi Salomon, saxofonist Omri Abramov, percussionist Roy Oliel, allen uit Israël, de Australische contrabassist Simon Starr en Yaniv Kerem zelf, de fine fleur van jonge Israëlische jazzmusici.

Het Yaniv Kerem Quintet is donderdag 9 april te horen in de Liberaal Joodse Gemeente in Den Haag, vrijdag 10 april in de Synagoge van Groningen aan de Folkingestraat, en zondag 12 april in de Grote Synagoge in Deventer.

De kaartverkoop voor de optredens in de synagogen verloopt via KunstEnIsrael.

The Fat Lady zingt Purcell

Operagroep The Fat Lady werd niet alleen opgericht om operaproducties te brengen voor operaliefhebbers, maar ook om, door een innovatieve en originele insteek, een jong publiek aan te spreken. Het gezelschap bestaat nu ruim een jaar en heeft onder de inspirerende leiding van de Israëlische componist, dirigent en pianist Tamir Chasson nu haar tweede productie in voorbereiding.

Vrijdag 17 april gaat in De Lichtfabriek in Haarlem een eigentijdse bewerking van Henry Purcells opera Dido and Aeneas in première, het verhaal van de gedoemde liefde tussen de Trojaanse held Aeneas en de Carthaagse koningin Dido. Als u de opera niet kent, dan vrijwel zeker wèl de indrukwekkende slot-aria van Dido When I am laid in earth.

Na de première is de voorstelling nog te zien in Haarlem op 19, 23, 24 en 26 april, en in het koetshuis van Kasteel Broekhuizen in Leersum op 30 april en 1 mei.

Meer informatie op thefatlady.nl.

Website van de Week
Historical Jewish Periodicals Online

Op 26 maart 2015 zette de New York Public Library A Quick Guide to Jewish Periodicals online.
De lijst is onderverdeeld in historische en eigentijdse periodieken.
Een aantal titels, zoals Historical Jewish Press (collection) linkt rechtstreeks naar de National Library of Israel, Di Tsukunft brengt u naar de website van Hathi Trust Digital Library.
Na enig scrollen komt de bezoeker op Contemporary Periodical Indexes, waar de Index to Jewish periodicals en de Index to Yiddish Periodicals doorverwijzen naar speciale secties in de National Library of Israel.

De volhardende bezoeker vindt op nypl.org/guide-jewish-periodicals met enig klikken, zaken die hem of haar zullen interesseren.

Tip: als u terecht bent gekomen in de National Library of Israel, maak daar dan eens gebruik van het nieuwe zoeksysteem Merhav!

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In the Picture
Een nieuwe kijk op het Herodion

Herodes de Grote (73-4 voor de gangbare jaartelling) bouwde tussen de jaren 23 en 15 voor de gangbare jaartelling het Herodion, een indrukwekkende combinatie van onneembaar fort en weelderig paleis.
Het Herodion is strategisch bovenop een kunstmatige heuvel gelegen, met adembenemend en onbelemmerd uitzicht op Jeruzalem, Bethlehem en de ongerepte woestijn van Judea. Het herbergt een theater, badhuizen en zelfs een synagoge, en vooral ook een rijke geschiedenis van het oude Israël.

Het Herodion en de onmiddellijke omgeving vormen sinds de late jaren '60 het Herodion Nationaal Park.
De vondst van de lang verloren gewaande graftombe van Herodes was in 2007 wereldnieuws. The Smithsonian wijdde aan die spectaculaire ontdekking in 2009 een lang artikel. Het Herodion zelf werd door de Israëlische filmmaker Amir Aloni vanuit de lucht vastgelegd. De video geeft een goed beeld van zowel de locatie als de gebouwen, en van hoeveel werk er nog ligt te wachten voor archeologen.

Bekijk de film hier

Televisie en radio 3 - 10 april

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.

Deze week vervalt De kunst van het luisteren.


vrijdag 3 april

 • WDR 3 Radio, 14.45: Jüdisches Leben. Afl.: Von Aachen bis Tel Aviv. Met onder meer aandacht voor Pesach.
 • WDR 3 Radio, 17.45: ZeitZeichen. Afl.: 1940 - Massakers von Katyn im Zweiten Weltkrieg. Op 3 april 1940 begon de massamoord in de Poolse stad Katyn, waarbij circa 22.000 mensen werden gedood, onder wie ook veel Joodse burgers.
 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: Rubens Guestlist. Zanger-pianist Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.
 • NPO Radio 1 (VPRO/NTR), 0.00: Hoorspelhalfuur. Afl.: Een soort van Middeleeuwen. Een tirannieke regisseur bouwt, om zijn maffiageld weg te sluizen, een Middeleeuws 'grid' en wordt door zijn slimme technicus voor eeuwig daar naartoe verbannen. Geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer.

zaterdag 4 april

 • NPR Radio 1 (KRO), 11.00: De taalstaat. Programma waarin de Nederlandse taal het middelpunt vormt en wekelijks een radio-cartoon van Ruben L. Oppenheimer te horen is. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO Radio 4 (NTR), 14.00: Zaterdagmatinee. Met uit het Matinee-archief Neharót Neharót voor altviool en strijkers, van de Israëlische componiste Betty Olivero (1954).
 • BBC 2, 14.35: Talking pictures. Afl.: Hollywood's great directors. Documentaire over onder meer John Ford, Frank Capra, Sidney Lumet, George Cukor, Billy Wilder en Cecil B DeMille, met zelden vertoond interviewmateriaal.
 • NPO Doc (VPRO), 21.00: Inequality for All. Documentaire uit 2012 waarin econoom Robert Reich uitlegt waardoor de ongelijkheid tussen arm en rijk in de VS is toegenomen. Die ongelijkheid heeft volgens hem niet alleen effect op de economie, maar ook op de democratie.

zondag 5 april

 • NPO Radio 1 (VPRO), 11.25: OVT - De oorlogskoningin. Zesdelige hoorspelserie van Tomas Ross. Het radiodrama speelt zich af in 1962, het jaar waarin prinses Wilhelmina overleed, met flashbacks naar de oorlogsjaren.
 • Mezzo, 13.25: Das Reichsorchester. The Berlin Philharmonic Orchestra and The Third Reich. Documentaire over de Berliner Philharmoniker in de jaren 1933-1945 onder het bewind van de nazi's. Centraal staan de persoonlijke lotgevallen van muzikanten en andere betrokkenen.
 • TV 5 Monde, 21.05: Madame de …. Drama uit 1953 van Max Ophüls, waarin een paar oorbellen centraal staat.
 • Mezzo, 3.40: Yaron Herman Trio at Jazz In Marciac.

maandag 6 april

 • NPO 2 (VPRO), 22.15: 2Doc. Afl. The Queen of Versailles. Documentaire uit 2012 over het steenrijke echtpaar Jackie and David Siegel en de gevolgen van de economische crisis voor hun leven.
 • TV 5 Monde, 0.00: Le Plaisir. Episodenfilm uit 1952 van Max Ophüls (1902-1957) met drie verfilmingen van verhalen van Guy de Maupassant.

dinsdag 7 april

 • Arte tv, 20.15: Wir, Geiseln der SS. Tweedelige historische documentaire over 139 elitegevangenen van de SS die de Duitsers als onderpand wilden gebruiken tijdens de onderhandelingen met de geallieerden.
 • Canvas, 20.40: The dark charisma of Adolf Hitler: Leading millions into the abyss. Eerste aflevering van een driedelige serie over de manier waarop Hitler er in slaagde miljoenen mensen achter zich te scharen, ten oorlog te voeren en naar de ondergang te leiden.
 • Canvas, 21.30: The Honourable Woman, achtdelige Amerikaans-Britse dramaserie over zakenvrouw Nessa Stein, dochter van een zionistische wapenhandelaar. Afl. 2: The Unfaithful Husband.
 • Arte tv, 23.00: Nürnberg - Die Prozesse. Docudrama in twee delen. Afl. 1: Hermann Göring - Nazi ohne Reue en afl. 2: Albert Speer - Karriere ohne Gewissen
 • WDR, 23.10: West ART Meisterwerke. Afl.: George Segal: Man Seated at Table. Een wonderlijk 'zelfportret' van beeldend kunstenaar George Segal (1924-2000), die zich liet omwikkelen met in gips gedrenkte lappen en uren wachtte tot het gips gedroogd was.
 • NPO Doc (VPRO), 23.35: 2Doc. Afl.: Art and Craft. Documentaire uit 2014 van Sam Cullman en Jennifer Grausman over meestervervalser Mark Landis.
 • ARD, 23.45: 50 Jahre deutsch-israelische Beziehungen. Documentaire over de langzame verbetering van de betrekkingen tussen de BRD en Israël na WOII.

woensdag 8 april

 • Arte TV, 13.50: An American in Paris, musicalfilm uit 2015 met muziek van George Gershwin.
 • NPO Radio 5 (HUMAN), 19.00: OBA live. Hoofdgast is historicus Chris van der Heijden over schrijver en filosoof Albert Camus (1913-1960).
 • NPO Radio 4 (MAX), 20.00: World Minimal Music Festival - Openingsconcert. Werken van artist in residence Terry Riley, van wie onder meer zijn meest recente compositie Children of Gaza wordt uitgevoerd.
 • NPO Doc, 20.05: Gezichten van vrijheid. Uniek landelijk project met video-opnamen van gesprekken tussen jongeren en de laatste overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Afl. 8: Kazemat nummer 37.
 • ARD, 2.55: Tel Aviv rendez-vous. Komedie uit 2008 over de Joods geworden Gisèle en haar eega Alain en hun emigratie naar Israël.

donderdag 9 april

 • NPO 3 (VPRO), 22.00: On the Road. Roadmovie uit 2012 naar het befaamde boek van Jack Kerouac over Sal Paradise die met een nieuwe vriend de dagelijkse sleur ontvlucht en door heel Amerika reist.
 • NPO 2 (VARA), 0.00: 2Doc. Afl.: One Day After Peace. Documentaire uit 2012 van Erez Laufer en Miri Laufer over de emotionele zoektocht van een moeder naar verzoening met de Palestijnse scherpschutter die haar zoon in 2002 doodschoot bij een aanval op een politiepost in de bezette gebieden.

vrijdag 10 april

 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: Rubens Guestlist. Zanger-pianist Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.
 • Arte tv, 23.30: Kurzschluss - Das Magazin. Schwerpunkt 'Verbotenes Verlangen'. Met onder meer regisseur Assaf Machines over zijn korte film Auschwitz on my Mind.
   
jaargang 11, nummer 14
vrijdag 3 april 2015
 

In deze nieuwsbrief

Bent u al op stoom met uw Ivriet?
Samuel Sarphati
Pesachvakantie bij Crescas
Gastcolumnist Sarai Mock
Boekennieuws
In de Digibieb: Maurits Mok (1907-1989)
Ontjoodst door de wetenschap
Nieuws van heinde en verre
Anne en Zef, jeugdopera
Coole jazz van Yaniv Kerem: Sand in my eyes
The Fat Lady zingt Purcell
Website van de week
In the Picture
Televisie en radio 3 - 10 april


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Het begon met de internet-verbinding die niet werkte. Als goede orthodoxe Jood heb ik natuurlijk geen WiFi, maar gewoon ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
De datum 24 april 1915, over drie weken een eeuw geleden, staat symbool voor de volkerenmoord op de Armeniërs, in de jaren 1915 tot ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Het zou gewoon eerlijk toegegeven moeten worden: antisemitisme is onderdeel van het Europese, en zeker ook van het Nederlandse ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
De onderhandelaars in Lausanne hebben geen rekening gehouden met Pesach. Ze hadden zichzelf beloofd op 31 maart tot een ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Ik had gehoopt dat op het moment dat ik zou beginnen met het schrijven van mijn column, de donderdagochtend voor Pesach ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Waar komt onze matze vandaan? Wij kennen natuurlijk allemaal het officiële verhaal, zoals ons in de bijbel wordt verteld. Toch rijzen er ...
lees verder
Webcolumn Gastcolumnist
Praag. Een prachtige stad, met veel geschiedenis en mooie gebouwen, waaronder oude synagogen. Mijn expeditie begint, schrijft Sarai Mock.
lees verder


(advertenties)

banner limmoed2015

banner joodsamsterdam

banner givat

banner sinaicentrum

banner jonet

banner israelactie

banner venstra

banner kunstenisrael

banner luna3

banner yanshuf

banner amphora

banner meldpunttaal

banner propra

banner jonet_jingles

banner sivmo

banner jmwlunteren2015

banner blankevoort

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier