vrijdag 6 maart 2015
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Laatste kans: Joodse parabels

Marc Chagall gebruikte Joodse parabels soms in zijn wereldberoemde schilderijen, die leerzame minivertellingen waarin de wereld een beetje anders bekeken werd. Neem een goede verteller, en een willige luisteraar wordt haast vanzelf een goed verstaander die lering trekt uit het verhaal.

In de tweedelige cursus Joodse parabels die woensdag 11 maart begint en waarvoor nog enkele plaatsen beschikbaar zijn, treft u docent Eric Ottenheim als de bevlogen verteller, en wordt ú door zijn inzichtelijke verhalen als cursist de goede verstaander. En aan het einde van de tweede cursusavond, op 18 maart, begrijpt u waarom die opvoedende fabels voor rabbijnen lange tijd zo'n belangrijk hulpmiddel waren, en hebt u inzicht gekregen in de wordingsgeschiedenis van de vele parabels die de Talmoed rijk is.

Ga naar onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Vierhonderd jaar Nederlandse jodendomsgeschiedenis

De geschiedenis van het jodendom in Nederland kan op veel manieren bekeken worden. In de cursus Vier eeuwen Nederlandse rabbijnen kiest docent Bart Wallet voor een invalshoek die ongetwijfeld voor verrassingen zal zorgen. De rabbijnen die vanaf de 17e eeuw de Joodse gelovigen leidden, wisten kunstig te laveren tussen de vrijheden en beperkingen waar ze mee te maken kregen. Niet alleen de positie van het jodendom in het christelijke Nederland speelde daarbij een rol, ook de machtige bestuurders van de verschillende Joods-religieuze gemeenschappen deden hun invloed gelden.

In vier lessen ontstaat een vierhonderd jaar omspannend 'groepsportret', een soort schuttersstuk waarin elk van de geportretteerden gedetailleerd in zijn tijd geplaatst wordt.

Ga naar onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Nieuwe columnist: Jan Waas

Voor velen van u zal onze nieuwe columnist geen onbekende zijn: Jan Waas, dé kenner van Joodse muziek in Nederland.
Joodse muziek ontbrak nog in het palet aan columns dat wij u wekelijks voorschotelen. We zijn dan ook blij dat Jan Waas de gelederen komt versterken. Zijn columns zullen op onregelmatige basis verschijnen. Als hij de hand heeft weten te leggen op een nieuwe CD of een andere 'drager' met Joodse muziek, dan kunt u een recensie van zijn hand op onze website verwachten.

Jan Waas trapt af met een column over een nieuwe CD in de serie Collection Patrimoines Musicaux des Juifs de France, een CD met 13e-eeuwse Joodse liederen uit Noord-Frankrijk. U vindt zijn recensie hier.

De nieuwste 'Frijda' is uit!

Maandag 2 maart werd in het Goethe-Institut in Amsterdam het nieuwe boek van Leo Frijda gepresenteerd, een reeks opstellen over Franz Kafka, gebundeld onder de titel Op het balkon van de elektrische tram. Over Franz Kafka.
De aanwezigen in de sfeervolle zaal kregen, naast een introductie vol lof aan het adres van de auteur door Crescas-directeur Michel Waterman en mooie woorden van uitgever Harry Mock van Amphora Books, waar Leo's nieuwste werk is uitgegeven, ook enkele muzikale bijdragen van violiste Myrthe Helder te horen.
Het eerste exemplaar van het boek reikte Leo Frijda uit aan de nieuwe directeur van het Goethe-Institut, Hans Georg Thönge. Professor Reinier Munk hield voor deze speciale gelegenheid een korte voordracht over Franz Kafka en filosoof Walter Benjamin. De tekst daarvan stelde professor Munk ons ter beschikking en is op onze website te lezen.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Op het balkon van de elektrische tram, een nieuwe bundel opstellen over Franz Kafka, geschreven door Leo Frijda, van Geordie Greig Ontbijten met Lucian, een intiem portret van deze toonaangevende beeldend kunstenaar als jonge en ouder wordende man, en het fraai vormgegeven Ich will doch nur, dass ihr mich liebt, waarin collega-schrijvers het schrijverschap en de persoon van Arnon Grunberg in kaart brengen.

Engelstalig: Eating Delancey: A Celebration of Jewish Food, waarin Aaron Rezny en Jordan Schaps in verhalen en foto's herinneringen levend houden aan een stukje verleden van de Lower East Side in New York.

En verder:
- David Grossman zal de jaarlijkse 5 mei-lezing houden ter gelegenheid van de Nationale Viering van de Bevrijding, laat het Nationaal Comité 4 en 5 mei weten.
- Schrijver Adriaan van Dis woont volgend jaar ruim zes maanden in Jeruzalem, waar hij voor het VPRO-programma Standplaats zonder standpunt, dat vanaf 2017 op televisie te zien is, gaat onderzoeken hoe het is om daar te leven en te werken. Meer op vpro.nl/buitenland.
- Het e-book is niet meer weg te denken. In de boeken op OpenBooks.com, een experiment waarin lezers alleen betalen voor e-boeken die ze de moeite waard vinden, bevindt zich op meerdere plaatsen een niet te missen doneer-knop.
- Ook Boekblad besteedt aandacht aan nieuwe initiatieven op het gebied van digitaal lezen.

In de Digibieb: Carry van Bruggen

De schrijfster die wij kennen onder de naam Carry van Bruggen werd in 1881 geboren als Caroline Lea de Haan. In haar vroege werk schetst de schrijfster het leven in Nederlands-Indië, waar ze door haar huwelijk een aantal jaren woonde, en haar eigen Joodse jeugd als dochter van een orthodoxe rabbijn.

Carry van Bruggen leefde in een tijd waarin intellectuele vrouwen moeite moesten doen om binnen een liefdevolle relatie tot zelfverwerkelijking te komen, terwijl hun rol van oudsher toch vooral ondergeschikt was. Hoewel ze in de feministische beweging van haar tijd geen rol speelde, is ze in herinnering gebleven als feministe. In haar werk schuwde ze de feministische problematiek allerminst. In Een coquette vrouw (1915) pleit ze voor een dienstbare liefde die niet vernederend is, in Leven van een denkende Vrouw, dat in 1920 onder het pseudoniem 'Justine Abbing' verscheen, breekt ze een lans voor vrouwen die niet au sérieux worden genomen als het om hun werk gaat en die geen begrip ontmoeten voor hun behoefte aan privacy. In Eva (1927) schreef ze voor die tijd ongekend openhartig over de vrouwelijke seksualiteit.
Tijdens het hoogtepunt van de tweede feministische golf in de jaren '70 kreeg het werk van Van Bruggen veel belangstelling. Met name Eva, waarin Van Bruggens individualisme en onafhankelijke opstelling zo nadrukkelijk aanwezig zijn, was zeer geliefd. Maar ook bij het verschijnen deed dit boek veel stof opwaaien, getuige een selectie uit de besprekingen op bibliotheek.nl.

Wat zou Carry van Bruggen, individualiste in hart en nieren, er zelf van hebben gevonden dat ze zo door de moderne vrouwenbeweging in de armen werd gesloten? Zo'n collectieve emancipatiebeweging, compleet met barricades, zou haar niet hebben gepast.

In de Digibieb, onze Digitale Joodse Bibliotheek, vindt u 14 van de 26 titels van Carrie van Bruggen om online te lezen of als PDF te downloaden.
Overigens was Carry van Bruggen niet de enige in het kinderrijke gezin van Izak de Haan en Betje Rubens die afweek van de norm: jurist, politicus en schrijver van onder meer de homo-erotische roman Pijpelijntjes, Jacob Israël de Haan (1881-1924) was haar één jaar jongere broer. Zes boeken van zijn hand zijn in onze Digibieb beschikbaar.

Wellicht bent u in het bezit van een of meer van de ons ontbrekende werken van Carry van Bruggen of kent u iemand die ze in de kast heeft staan. Laat het ons weten a.u.b., telefonisch of per mail naar info@crescas.nl. Met uw hulp kunnen we de Digitale Joodse Bibliotheek van Crescas steeds completer maken. Onze dank is bij voorbaat groot!

Op info.nu staat de compacte titellijst, op schrijversinfo.nl een lijst met alles wat vanaf 1907 door en over Carry van Bruggen is geschreven.

De Comedian Harmonists, 1927-1933

In het kader van 70 jaar einde Tweede Wereldoorlog programmeert het Goethe-Institut meerdere evenementen.
Het eerste vindt zondag 15 maart plaats: de vertoning van de documentaire Die Comedian Harmonists – Sechs Lebensläufe. Regisseur Eberhard Fechner (1926-1992) draaide de film in 1976, toen vier van de leden van de legendarische muziekgroep nog in leven waren. Drie van de zes leden van de Comedian Harmonists waren Joods. Dat was al in 1933 aanleiding voor het naziregime optredens van de groep te verbieden; het lot van de Comedian Harmonists was bezegeld. Maar de documentaire laat ook het grote succes zien van deze, in 1927 opgerichte, Duitse zanggroep.

Meer informatie, ook over plaats, kaartverkoop en aanvangstijd, vindt u op goethe.de.

Concert: Mijmeringen over de Nachtzijde des levens

Spin was de bijnaam van Christiaan Philippus Spinhoven, en díe naam was de onderduikalias van Bob Hanf (1894-1944), van wie tijdens het Uilenburgerconcert op 16 maart een strijkkwartet wordt uitgevoerd.

Bob Hanf was een veelzijdig kunstenaar. Hij tekende en schilderde (het JHM bezit drie werken van zijn hand), schreef romans, toneelstukken en gedichten, speelde viool (hij was van 1910 tot 1941 concertmeester van het Concertgebouworkest) en componeerde verschillende werken voor viool, enkele strijkkwartetten, liederen, orkestwerken en een opera. Hanf werd in mei 1944 opgepakt en in Auschwitz vermoord.

Het concert dat het Utrecht String Quartet speelt draagt de titel van het enige werk van Hanf dat na de oorlog werk gepubliceerd, de gedichtencyclus Mijmeringen over de Nachtzijde des levens. Hij schreef het in 1942 onder zijn pseudoniem voor het illegale familieblad Duinrosia Heraut, terwijl hij zat ondergedoken in het centrumvan Amsterdam.

Op het programma staan, naast het Strijkkwartet in C (1934) van Bob Hanf, dat nooit eerder werd gespeeld, strijkkwartetten van Oscar van Hemel, Victor Ullman, Henriëtte Bosmans en Samuel Barber.
Utrecht String Quartet wordt gevormd door Eeva Koskinen (viool), Katherine Routley (viool), Mikhail Zemtsov (altviool) en Sebastian Koloski (cello).

Zie voor meer informatie en toegangskaarten leosmit.org. Op de website van de Leo Smit Stichting is een biografie van Bob Hanf te lezen.

Dans, dans en dans bij Cinedans

Volgende week is Filmmuseum EYE in Amsterdam vijf dagen lang in de ban van Cinedans - Dance on Screen, het grootste en meest diverse dansfilmfestival ter wereld. Tussen 11 en 15 maart presenteert Cinedans de beste nieuwe internationale dansfilms, documentaires en interactieve installaties.

Het programma van Cinedans is zeer divers: er zijn zes voorstellingen van elk één uur met korte dansfilms, en enkele fraaie documentaires, waaronder Here Now with Sally Gross, over de baanbrekende Amerikaans-Joodse choreografe/danseres, die begin jaren '60 de moderne dans uit haar keurslijf bevrijdde, en Jeannette, een indringend portret van Jeannette Ordman, danseres en artistiek directeur van het Bat-Dor dansgezelschap.

Voor liefhebbers van dans is Cinedans een must: zelden zijn zoveel verschillende vormen van dans op één plek en in zo'n korte tijd te zien.

Bekijk het volledige, avontuurlijke programma op cinedans.nl/festival.

Mameloshn met Nikitov

Niki Jacobs, zangeres van het Jiddisje repertoire, komt zondag 22 maart met haar vijf man sterke akoestische band, Nikitov, naar Synagoge Delft voor een concert vol Jiddisje tophits. Vaak zijn de traditionele nummers verpakt in een modern jasje, maar ze blijven altijd herkenbaar.
Het optreden in Delft is tevens de officiële presentatie van hun nieuwste CD Mameloshn en vormt de voorbereiding op hun tournee langs de oostkust van de VS en het optreden tijdens het prestigieuze Jewish Music Festival in New York.

Niki Jacobs wordt begeleid door Ruud Breuls (trompet), Ro Krauss (altviool), Emile Visser (cello), Peter van Os (accordeon) en Edwin Wieringa (contrabas).

Voor meer informatie en kaartverkoop zie de agenda van Synagoge Delft.

Het Rozeneiland, een literair concert

In 2008 schreef Sanne Terlouw Het Rozeneiland, een roman over de Joodse familie Amram. Het verhaal begint in 1492 in de Spaanse stad Toledo en eindigt in onze tijd in Nederland. De titel verwijst naar het eiland Rhodos, waar een belangrijk deel van de veelbewogen geschiedenis van de familie Amram zich afspeelt.
2008 Was ook het jaar waarin het Orion Ensemble finalist en prijswinnaar werd van het eerste concours van het Internationaal Joods Muziek Festival.

Sanne Terlouw en het Orion Ensemble zijn voor Het Rozeneiland een samenwerking aangegaan, waarin de schrijfster het fascinerende, eeuwen omspannende verhaal vertelt, dat door Pauline Terlouw, Leonard Leutscher en Carla Schrijner, de musici van het Orion Ensemble, wordt omlijst en ondersteund in meeslepende Sefardische liedjes die met de teksten een spannende eenheid vormen.

Het Rozeneiland is woensdag 11 maart te zien in Schouwburg Amstelveen. Voorafgaand aan de voorstelling kunt u om 19.30 uur in het theatercafé een inleiding bijwonen. Bij het toegangsbewijs voor het literair concert is een exemplaar van het boek Het Rozeneiland inbegrepen.

Voor meer informatie en kaartverkoop zie schouwburgamstelveen.nl.

Voor jong en oud: Benny's grote avontuur

De Nederlands-Israëlische beeldend kunstenaar Lika Tov is in Groningen geen onbekende: ze exposeerde al drie maal haar grafisch werk in de synagoge aan de Folkingestraat, waaronder Fragment en fantasie, grafiek gebaseerd op de Dode Zeerollen.

Lika Tov woont in Jeruzalem, ten noordoosten van de Dode Zee, het gebied waar de ruïnes en de grotten van Qumran liggen. Daar ligt de basis voor het prentenboek Benny's grote avontuur, Lika's eerste geschreven verhaal. In het boek vertelt ze hoe het kwam dat de Dode Zeerollen gevonden werden: omdat het geitje Benny wegliep uit de kudde van zijn herder en al dwalend over de rotsen terecht kwam in een grot.

Het spreekt vanzelf dat de schrijfster haar verhaal voorziet van veel illustraties, die het dorre landschap van de woestijn van Judea, waar de gebeurtenissen zich afspelen, volop tot leven brengen.

De presentatie van Benny's grote avontuur vindt plaats op woensdag 11 maart

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • De foto bij het artikel over de terreuraanslag op de (nu niet meer bestaande) Parijse deli van Jo Goldenberg in US News & World Report is om meerdere redenen historisch te noemen.
 • Kent u het begrip chalitsa? De Forward kwam dit oeroude Joodse ritueel op het spoor en schrijft erover.
 • Tablet ontdekte iets over de vermoorde Russische oppositieleider Boris Nemtsov dat voor Joden in Rusland zorgwekkend is.
 • Een verhaal over Il Grande Torino, de bijna vergeten voetbalcoach Ernö Egri Erbstein, op CNN.com.
 • De Israëlische cineast Ori Gruder legde in de documentaire A Freilichin Purim een ultra-orthodoxe Poeriemviering vast. Tablet schrijft erover, en geeft ook de link naar de Hebreeuws gesproken film.
 • In het Reformatorisch Dagblad een artikel van prof. dr. Irene Zwiep over zin en nut van alfastudies.
 • Tel Aviv is 'hot', en ook een broedplaats voor kunstenaars, vroeger én nu, aldus een artikel in Green Prophet.
 • Times of Israel bericht over Rawabi, 'het Palestijnse wereldwonder'.

Website van de Week
The Great Bare

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag aanstaande zondag 8 maart, kiest Crescas deze week voor een website die gewijd is aan Adah Isaacs Menken (1835-1868). Op The Great Bare wordt in verhalen en foto's en met veel links eer bewezen aan de vrouw die wel gezien wordt als de allereerste Amerikaanse (en Joodse!) superster met wereldfaam. Die dankte ze aan haar waanzinnige theateroptreden in juni 1861, waarbij ze, ogenschijnlijk naakt (lees: met veel bloot lijf zichtbaar), op een paard het podium opstormde in een uitvoering van Byrons toneelstuk Mazeppa.
Met dit bijna letterlijk te nemen 'huzarenstukje' veroverde ze ook Europa, en met name Groot-Brittannië.
The Naked Lady werd gedurende haar korte leven omringd door schandalen, en niet alleen vanwege haar optredens. Adah was een vrijgevochten dame die zich niets gelegen liet liggen aan de conventies en beperkingen die vrouwen in de 19e eeuw werden opgelegd. Ze was er trots op gezien te worden als the most dangerous woman in the world. Dat ze eigenlijk liever roem had vergaard als schrijfster - ze publiceerde enkele tientallen essays en ruim 100 gedichten - wordt in de zijlijn vermeld. Het mocht niet zo zijn.
Ze overleed na een kort ziekbed, vermoedelijk aan tuberculose, in Parijs.

Over deze rebelse meid schreven Michael en Barbara Foster A Dangerous Woman: The Life, Loves and Scandals of Adah Isaacs Menken, 1835-1868, America's Original Superstar, de 'definitieve biografie' die in 2011 bij Lyons Press verscheen.

De Fosters bouwden met de enorme hoeveelheid materiaal voor het boek de website The Great Bare.
Het is zeer de moeite en de tijd waard om de verschillende secties te lezen en te bekijken.
De startpagina is, met foto's en tekst, al meteen smaakmakend.
Who Is Adah vertelt het levensverhaal, compleet met haar echtgenoten (ze had er meerdere) en een verzameling oude foto's.
In The Authors stellen de schrijvers van de biografie zich voor, en onder The Nude News is de publiciteit te vinden die het verschijnen van het boek heeft opgeleverd.
The Blog toont aan dat Adah Isaacs Menken nog altijd in de belangstelling staat, zij het minder dan vlak na het verschijnen van het boek.

Adah is met The Great Bare aan de vergetelheid ontrukt, zoveel is zeker.

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In the Picture
Lente in Israël

Midden op de Golan-hoogvlakte ligt het Gamla natuurreservaat, een magische plek waar wild life beschermd wordt en vrij kan leven. In the Picture van deze week laat u bijna vier minuten genieten van het voorjaar op een manier zoals u het zelden ziet.

Bekijk de film hier

Televisie en radio 6-13 maart

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.
Deze week in De kunst van het luisteren: in het zicht van de verkiezingen voor de Provinciale Staten, op 18 maart, hebben de presentatoren van het programma twee gasten: PvdA-politicus Jacques Monasch en communicatieadviseur Stefan de Bruijn van de VVD. Beiden vertegenwoordigen een partij waarbij het Nederlandse jodendom zich van oudsher thuis voelt. Maar is dat nóg zo? En hoe gaan deze partijen, gezien de huidige moeizame multiculturele samenleving, om met de kleine groep Joden in ons land? En wat is eigenlijk het belang van de komende verkiezingen? Verder aandacht voor het grote Joodse cultuurfestival Gein Cultuur Groningen, dat voor de tweede keer in de stad Groningen wordt gehouden. Het festival vindt zondag 15 maart plaats in de synagoge aan de Folkingestraat en is toegankelijk voor iedereen, ongeacht religieuze of wereldbeschouwelijke achtergrond. Gein Cultuur is een mengsel van Noordelijk, Joods en Cultureel. In de studio Hadassa Keren, organisator van dit evenement.


vrijdag 6 maart

 • BBC 2, 14.50: The world at war. Afl. 15: Home Fires.
 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Afl.: Classical Music's Unsung Heroines (5) - filantroop en fotograaf Betty Freeman.
 • NPO 2 (VPRO), 23.55: The Reader. Drama uit 2008 naar de roman Der Vorleser van Bernhard Schlink, over de 15-jarige Michael die een relatie krijgt met de geheimzinnige tramconductrice Hanna. Waarom verdween ze van het ene op het andere moment?

zaterdag 7 maart

 • NPR Radio 1 (KRO), 11.00: De taalstaat. Programma waarin de Nederlandse taal het middelpunt vormt en wekelijks een radio-cartoon van Ruben L. Oppenheimer te horen is. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO 1 (VPRO), 9.50: VPRO Boeken. Wim Brands spreekt met Sander Bax over diens boek De Mulisch Mythe.
 • Veronica, 22.00: Inglourious Basterds. Oscarwinnende oorlogsfilm uit 2009 van Quentin Tarantino waarin een groepje Joods-Amerikaanse soldaten in bezet Frankrijk zoveel mogelijk nazi's probeert te vermoorden.
 • Canvas, 0.05: Une affaire de femmes. WOII-drama uit 1988 van Claude Chabrol, over een jonge vrouw die op alle mogelijke en onmogelijke manieren probeert het hoofd boven water te houden.

zondag 8 maart

 • NPO Cultura, 09.00: Het Uur van de Wolf. Afl.: … maar ik was een meisje. Documentaire uit 1998 waarin, aan de hand van archiefmateriaal en geënsceneerde beelden, een beeld gevormd wordt van de persoonlijkheid en het leven van de Nederlandse celliste en dirigente Frieda Belinfante (1904-1995).
 • NPO 1 (JO), 13.00: De Koosjere Hamvraag. Afl.: Za'atar. Jigal Krant gaat op onderzoek uit om te ontdekken wat za’atar, een kruidenmix afkomstig uit Israël of elders uit het Midden-Oosten, precies is, en wat de ultieme samenstelling is, áls die bestaat natuurlijk.
 • NPO 1 (JO), 13.15: Waarom haten ze ons? Tweede deel van een documentair tweeluik uit 2014 waarin Gideon Levy van binnenuit onderzoekt hoe Joden omgaan met de gevolgen van antisemitisme en wat trauma’s met hen doen.
 • NPO Radio 5 (JO),18.00: de kunst van het luisteren.
 • NPO Cultura (VPRO), 20.30: Hier is … Adriaan van Dis. Afl.: Elfride Jelinek. Gesprek uit 1987 met de Oostenrijkse schrijfster Elfriede Jelinek naar aanleiding van het verschijnen van de vertaling van haar boek De Pianiste.
 • ZDF-History. Afl.: Anne Frank und die Kinder des Krieges. Overlevenden van de concentratiekampen, die destijds nog kinderen waren, vertellen hoe ze die hel hebben overleefd.

maandag 9 maart

 • BBC 2, 14.50: The world at war. Afl. 16: Inside the Reich.
 • NPO 2 (MAX), 20.25: 2Doc: Rosa Spierhuis vol kunstenaars. In het Rosa Spierhuis in Laren wonen en werken bekende en minder bekende kunstenaars. Worden mensen gelukkiger en ouder als ze actief en onder gelijkgestemden zijn? Herh.: 10/3, 9.50.
 • ARD, 23.30: Geschichte im Ersten. Geheimnisvolle Orte, afl. 3: Die Schorfheide. Das Jagdrevier der Mächtigen. Een uniek natuurgebied onder de rook van Berlijn herbergt veel verhalen en geheimen.
 • TV 5 Monde, 0.00: La Chatte. Oorlogsdrama uit 1958 over Cora, vrouw van een gesneuvelde verzetsman, tijdens de nazibezetting van Parijs.

dinsdag 10 maart

 • BBC 2, 14.50: The world at war. Afl. 17: Morning.
 • NPO Doc (MAX), 20.25: Rosa Spierhuis vol kunstenaars. In het Rosa Spierhuis in Laren wonen en werken bekende en minder bekende kunstenaars. Worden mensen gelukkiger en ouder als ze actief en onder gelijkgestemden zijn? Herh.: 12/3, 0.50.
 • Arte tv, 21.55: Operation Barbie. Klaus Barbie was tijdens de Duitse bezetting van Frankrijk chef van de Gestapo in Lyon. Na de oorlog wist hij te ontkomen naar Bolivia, dat hem in 1983 aan Frankrijk uitleverde.

woensdag 11 maart

 • BBC 2, 14.50: The world at war. Afl. 18: Occupation.
 • NPO Doc (JO), 19.00: Waarom haten ze ons? Tweede deel van een documentair tweeluik uit 2014 waarin Gideon Levy van binnenuit onderzoekt hoe Joden omgaan met de gevolgen van antisemitisme en wat trauma’s met hen doen.
 • NPO Doc (VPRO), 20.15: Gezichten van vrijheid. Uniek landelijk project met video-opnamen van gesprekken tussen pubers van nu en pubers van toen: ouderen die rond 1940-1945 in de pubertijd zaten. Afl. 1: Verstopt in Zeist.
 • NPO Doc (NOS), 19.25: Kamp Westerbork, de film. Documentaire uit 2011, gebaseerd op het materiaal dat de Duits-Joodse kampgevangene Werner Rudolf Breslauer in het voorjaar van 1944 in opdracht van kampcommandant Albert Gemmeker maakte.
 • NPO 2 (BOS), 23.05: 2Doc. Afl.: Two Raging Grannies. Documentaire uit 2014 waarin voormalig kleuteronderwijzeres Shirley (1923) en de Joods-Amerikaanse Hinda (1929) op zoek gaan antwoorden op hun vragen over de huidige economie.

donderdag 12 maart

 • BBC 2, 14.50: The world at war. Afl. 19: Pincers.
 • NPO Doc (BOS), 20.30: 2Doc. Afl.: Two Raging Grannies. Documentaire uit 2014 waarin voormalig kleuteronderwijzeres Shirley (1923) en de Joods-Amerikaanse Hinda (1929) op zoek gaan antwoorden op hun vragen over de huidige economie.

vrijdag 13 maart

 • NPO 1 (JO), 13.00: De Koosjere Hamvraag. Afl.: Za'atar. Jigal Krant gaat op onderzoek uit om te ontdekken wat za’atar, een kruidenmix afkomstig uit Israël of elders uit het Midden-Oosten, precies is, en wat de ultieme samenstelling is, áls die bestaat natuurlijk.
 • NPO 1 (JO), 13.15: Waarom haten ze ons? Tweede deel van een documentair tweeluik uit 2014 waarin Gideon Levy van binnenuit onderzoekt hoe Joden omgaan met de gevolgen van antisemitisme en wat trauma’s met hen doen.
 • BBC 2, 14.50: The world at war. Afl. 20: Genocide.
 • Mezzo tv, 15.30: De Israëlische jazzpianist Shai Maestro en zijn trio Live at jazz in Marciac.
 • NPO 3 (NTR), 20.30: College tour. Afl.: Lodewijk Asscher. Vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher te gast in debatcentrum de Rode Hoed.
 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: Rubens Guestlist. Zanger-pianist Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.
 • Arte tv, 22.35: Web Junkie. Israëlisch-Amerikaanse documentaire uit 2013 van Shosh Shlam en Hilla Medalia over Chinese afkickklinieken voor internetverslaafden.
 • NPO Radio 1, 0.00: Hoorspelhalfuur - Fluiten in het donker. Afl.: De Jachtclub. Tom, een zelfgenoegzaam politicus van een kwijnende partij, wordt verraden. Door de beruchte columniste Mylène? Of door zijn eigen partij? Schrijver: Wanda Reisel.
   
jaargang 11, nummer 10
vrijdag 6 maart 2015
 

In deze nieuwsbrief

Laatste kans: Joodse parabels
Vierhonderd jaar Nederlandse jodendomsgeschiedenis
Nieuwe columnist: Jan Waas
De nieuwste 'Frijda' is uit!
Boekennieuws
In de Digibieb: Carry van Bruggen
De Comedian Harmonists, 1927-1933
Concert: Mijmeringen over de Nachtzijde des levens
Dans, dans en dans bij Cinedans
Mameloshn met Nikitov
Het Rozeneiland, een literair concert
Voor jong en oud: Benny's grote avontuur
Nieuws van heinde en verre
Website van de week
In the Picture
Televisie en radio 6-13 maart


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Eén dag per jaar heb ik haar. 24 Uur van de 8.766 uren die een jaar telt (toch?!), heb ik een lange weelderige haardos, verkregen ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Eli Wiesel was dinsdag jongstleden in de galerij van de Senaat in Washington de kroongetuige van Benjamin Netanjahoe’s ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Nu, na het evenement rondom Benjamin Netanjahoe in Washington (een evenement was het wel!) het stof goeddeels is ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Een paar dagen voor Sjoesjan Poeriem (Poeriem in ommuurde steden zoals Jeruzalem) scheen de zon, de lucht was blauw en op ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Het circus van Netanjahoe en zijn redevoering voor het Amerikaanse Congres is weer achter de rug. Ik acht het niet onmogelijk dat hij ...
lees verder
Webcolumn Jan Waas
In de serie Collection Patrimoines Musicaux des Juifs de France is onlangs deel 12 verschenen: een CD gewijd aan de Joodse ...
lees verder


(advertenties)

banner luna3

banner sinaicentrum

banner jonet

banner propra

banner joodsamsterdam

banner sivmo

banner jmwlunteren2015

banner meldpunttaal

banner yanshuf

banner givat

banner kunstenisrael

banner israelactie

banner venstra

banner amphora

banner blankevoort

banner jonet_jingles

banner limmoed2015

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier