vrijdag 27 februari 2015
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Leer Ivriet in 5 dagen

Kent u ze nog, die befaamde, handige rood-zwarte taalgidsjes waarmee u zich best aardig kon redden in het buitenland? Maar het bleef toch een beetje behelpen.

In mei van dit jaar biedt Crescas een alternatief voor Wat en hoe: de Crash Course Ivriet.
In circa 20 uren, verdeeld over 5 dagen, kunt u een stevige basiskennis opdoen van het modern Hebreeuws, of uw kennis opfrissen, al naar gelang uw behoefte en kennisniveau.
Dit cursusjaar kunt u zich extra voorbereiden op deze stoomcursus met Warming up voor de Crash Course, een lesavond van twee uren op woensdag 29 april. Dezelfde docenten die de lessen van de Crash Course verzorgen, geven u in 2 lesuren een voorproefje van de Crash Course - u komt gegarandeerd beslagen ten ijs op de eerste dag van de stoomcursus. Ook aan te raden als u er niet zeker van bent of deze intensieve manier van leren iets voor u is!

De Crash Course wordt, net als in voorgaande jaren, gegeven op drie kennisniveaus: beginners, lichtgevorderden en gevorderden. In welk niveau u het beste op uw plaats bent, kunt u in een kwartiertje testen met onze online Ivriettoets - een aanrader om maximaal rendement te halen uit de snelcursus!

Klik op de links voor de Online Ivriettoets of voor meer informatie over de Crash Course of Warming up voor de Crash Course. Daar kunt u zich ook inschrijven.

Wandelen in Plan-Zuid, de Rivierenbuurt

Dat Anne Frank, voor ze onderdook, aan het Merwedeplein woonde, zal u niet onbekend zijn, en evenmin dat aan de Lekstraat een synagoge staat. Maar weet u wie die sjoel ontwierp, en wie van de bewoners in de Rivierenbuurt er, sinds de inwijding in 1937, gebruik van maakten? En hoe 'Joods' wás de Rivierenbuurt, in de volksmond wel 'Getto Zuid' genoemd?

Zondag 26 april krijgt u op deze en vele andere vragen antwoord tijdens de stadswandeling die Ido Abram en Jos Wiersema, op verzoek van Crescas, voor u hebben samengesteld. Beiden hebben een nauwe band met dit deel van Amsterdam: Ido woonde er in zijn studententijd en voerde er diverse educatieve projecten uit, Jos is initiator van de website Geheugen van Plan Zuid, waar veel aandacht wordt besteed aan de Joodse geschiedenis van dit markante stukje Amsterdam.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor deze activiteit, dus schrijf u snel in, want vol is vol!

Ga naar onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Leo Frijda over Franz Kafka

Lezers van onze nieuwsbrief en andere Crescassianen kennen de liefde en bewondering die Leo Frijda koestert voor Franz Kafka. Frijda's grote en nog steeds groeiende kennis van de Tsjechische schrijver vond in de afgelopen jaren zijn weg in twintig columns op onze website.
In Terugblik, zijn meest recente column, schrijft hij: Tot mijn goede voornemens voor 2015 behoort het weer met een zekere regelmaat columns gaan schrijven over Joodse literatuur. Voor Crescas natuurlijk. Dat moet toch lukken nu mijn boek over Kafka klaar is en over enige tijd zal verschijnen onder de titel 'Op het balkon van de elektrische tram'. Die titel is uit een kort verhaal van Kafka, De passagier.

En maandag 2 maart is het zover: Op het balkon van de elektrische tram is van de persen gerold en zal tijdens een besloten bijeenkomst worden gepresenteerd. Professor Reinier Munk zal bij die gelegenheid spreken over Walter Benjamin in relatie tot Kafka, en Leo Frijda zal het eerste exemplaar van zijn boek uitreiken aan Hans Georg Thönges, de nieuwe directeur van het Goethe-Institut.

Kunstenaars tijdens de Duitse bezetting

Claartje Wesselink, universitair docent bij de vakgroep Cultuurgeschiedenis van Europa aan de UvA, houdt donderdagmiddag 5 maart een lezing over Nederlandse kunstenaars tijdens de Duitse bezetting. Ze gaf haar verhaal de titel 'Boven- en ondergrondse kunst. Legale en clandestiene kunstcircuits in bezet Nederland'. Centraal hierin staat de nationaalsocialistische beroepsorganisatie de Nederlandse Kultuurkamer (NKK). Hoe kwamen beeldend kunstenaars die zich weigerden in te schrijven, aan de kost, en hadden zij die dat wél deden, voordeel daarvan? Joodse kunstenaars hadden aanvankelijk nog eigen kanalen om hun werk te verkopen.

Deze lezing is onderdeel van de reeks Geesteswetenschappen presenteert …, waarin jonge promovendi over hun onderzoek vertellen.

Voor meer informatie en aanmelding (verplicht!): spui25.nl.

Roze Filmdagen in Amsterdam

Tijdens de Roze Filmdagen, van 12 tot en met 22 maart in Bioscoop het Ketelhuis in Amsterdam, zijn twee Israëlische films te zien.

Zaterdag 14 maart draait End of season sale, een bekroonde korte film uit 2014 van Eli Glazer over twee mannen op leeftijd die nog een keer een 'vluggertje' willen maken. Maar het behulpzame blauwe pilletje blijkt niet te vinden …
Bekijk de trailer op Vimeo.*
Zondag 15 maart en zondag 22 maart is The Farewell Party ('Mita tova') te zien, een bitterzoete komedie over vriendschap, afscheid, euthanasie en het recht op waardig het leven verlaten.
The Farewell Party werd op het Filmfestival van Venetië met een publieksprijs bekroond en was ook te zien tijdens het International Film Festival Rotterdam.
De trailer is te zien op YouTube.

En verder: zaterdag 14 maart en woensdag 18 maart, In Overtime ('Fi Al Waqt Al Dae'a'), korte Jordaans-Palestijnse coproductie uit 2014 over een volwassen man en de moeizame relatie met zijn stervende vader, en Mondial 2010, een Libanese korte film uit 2013 over een homostel dat een 'road trip' maakt naar Ramallah.

Tickets voor de Roze Filmdagen zijn vanaf zaterdag 28 februari te verkrijgen via de festivalwebsite.

Poeriem voor, met en door vrouwen

De groep vrouwen die 25 jaar lang de traditionele Megillalezing heeft verzorgd bij de Joodse vrouwengroep Deborah, gaat dit jaar verder onder een nieuwe naam: Ora Wesimcha. Op de ochtend van Poeriem, donderdag 5 maart, wordt om 9.30 uur gelaajnd dóór vrouwen vóór vrouwen, in Wijkcentrum Alleman, Den Bloeyenden Wijngaerdt 1 in Amstelveen.
Meer informatie vindt u op Facebook Events, en kijk zeker ook eens op de Facebookpagina van Ora wesimcha. U vindt er allerlei interessante wetenswaardigheden over Poeriem, het Lotenfeest!

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Moedige mensen. Helden in oorlogstijd, waarin NIOD-onderzoekers Jaap Cohen en Hinke Piersma een tegenwicht bieden aan de hedendaagse neiging de rol van het verzet te minimaliseren. In Meneer Mac en ik laat Esther Freud fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen, en sociologe Eva Illouz beweert in Waarom liefde pijn doet dat wij ons vandaag de dag op liefdesgebied gedragen als een consument in een zee van keuzemogelijkheden.

Engelstalig: geen boek dit keer maar een ouder artikel uit de Journal for the Study of the Old Testament. In Attitudes toward Dogs in Ancient Israel: A Reassessment onderwerpt Geoff Miller, theoloog aan de Universiteit van St. Louis, de stelling dat de oude Israëlieten honden verafschuwden, aan een grondig onderzoek. Te lezen/downloaden op www.academia.edu, de website waar wetenschappelijk onderzoek voor belangstellenden, in de vorm van artikelen, toegankelijk is.

En verder:
- De Israëlische schrijfster Ayalet Tsabari is voor haar korteverhalenbundel The Best Place on Earth: Stories bekroond met de Sam Rohr Prijs voor Joodse Literatuur 2015. Lees meer in Times of Israel.
- Op Literatuurplein een recensie van de volledig herziene editie van Het boek der kampen van Ludo van Eck en Sis van Eeckhout.
- The Guardian is onder de indruk van These are the Names (Dit zijn de namen) van Tommy Wieringa.

In de Digibieb: Clara Asscher-Pinkhof

Waarom is ’t met Poerim zoo druk en zoo blij?
Daar hoort toch zoo’n mooie geschiedenis bij.
’t Is héélemaal geen sprookje: ’t Is écht zoo geweest,
En daarom juist is er met Poerim zoo’n feest!

Zo begint het liedje Poerim uit 'Joodsche kinderliedjes', het eerste boek van Clara Pinkhof, dat in 1918 verscheen.
Zouden deze Joodsche Kinderliedjes wel noodig zijn?, vroeg de schrijfster zich af in het voorwoord. Ze zijn gemaakt, doordat Joodsche kinderen op een bijzondere Joodsche school mij in den Channoeko-Sinterklaastijd vroegen, of we nu geen Sinterklaasliedje gingen leeren. Dat vond ik toen een afdoend bewijs voor de noodzakelijkheid dezer liedjes. Ze zijn bestemd voor alle Joodsche kinderen in Nederland, tot den leeftijd, dat zij ze kinderachtig vinden. Dat zal zoowat een jaar of negen zijn.

Die vraag stelde Clara Asscher-Pinkhof (1896-1984) zich, toen ze als onderwijzeres les gaf aan een Joodse school in Amsterdam. De drang om kennis van Joodse tradities te behouden en te versterken was een drijvende kracht in het leven van Clara Pinkhof. Het is een vriendelijke, maar niet onrealistische wereld die ze in haar boeken met gedichtjes en verhalen voor de jeugd creëert.
Haar nog altijd veelgelezen, aangrijpende autobiografie Danseres zonder benen (1966) vertelt ook een ander verhaal, dat begint in 1926 en eindigt na de oorlog in Palestina/Israël. In Sterrekinderen, dat ze schreef tussen 1941 en 1944, kijkt ze door de ogen van kinderen die verbaasd en nietbegrijpend ondergaan wat de haat van ontmenste mensen hun aandoet. De meeste van deze 'Sterrekinderen' hebben de oorlog niet overleefd. In het boek geeft Clara Asscher Pinkhof hen een stem die vertelt wat mensen vandaag-de-dag moeten weten.

In de Joodse Bibliotheek van Crescas zijn 22 boeken van Clara Asscher-Pinkhof te vinden, waaronder het een-na-laatste boek Grijze gesprekken, afgeluisterd door Clara Asscher-Pinkhof uit 1972. In de Joodsche kinderliedjes in onze collectie, de herdruk uit 1980, zijn de liedjes ook van muziek voorzien. Maar ik ben al heel blij, als er een paar kinderen zijn, die hun Joodsche leven van thuis in deze liedjes terugvinden en die ze daarom graag zingen.

De boeken van Clara Asscher-Pinkhof kunt u online lezen of als PDF downloaden.

Wat nog ontbreekt: Voor een schuit met violen en Tineke en wat ze zoo'n heelen dag doet, beide uit 1936 en Binnen zonder kloppen (1974).
Danseres zonder benen kunnen wij helaas niet in de Digibieb opnemen. Dit boek is onlangs nog herdrukt (Uitgeverij Kok) en in de boekhandel verkrijgbaar.

Emile Schrijver over de handel in Joodse boeken

Afgelopen donderdag, 19 februari, gaf Emile Schrijver in het academisch-cultureel centrum Spui25 in Amsterdam een lezing over de meest recente ontwikkelingen in de markt voor Joodse boeken. Hij ging in op de rol die veilinghuizen, vermogende privéverzamelaars en een handjevol grote handelaren daarin spelen, en liet zien waarom het voor bibliotheken steeds moeilijker wordt om hun collecties uit te breiden. Hoewel de boeken steeds kostbaarder worden, blijkt de prijs van de boeken maar een deel van het probleem.

Spui25 stelde ons de opname van Emile's lezing ter beschikking. U kunt die op webcolleges.uva.nl bekijken. U ziet Emile linksonder in beeld, en daarnaast groot de afbeeldingen waarmee hij zijn verhaal illustreerde.

NB: Mac-gebruikers dienen Microsoft Silverlight op hun computer te hebben geïnstalleerd!

Speelgoed uit de Holocaust

Afgelopen zomer was in het Israëlcentrum in Nijkerk de tentoonstelling Geen Kinderspel te zien, een expositie met speelgoed van Joodse kinderen die tijdens de oorlogsjaren in kampen zaten of ondergedoken waren.

Deze ontroerende tentoonstelling is nu op initiatief van de Stichting Stolpersteine Schiedam tot en met 18 maart in galerie Ruimte in Beweging aan de Boterstraat 81 te zien. De galerie is geopend van woensdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Het getoonde speelgoed vertelt niet alleen de verhalen van kinderen die tijdens de Holocaust hun angst en ellende in hun spel even konden vergeten, maar ook van het speelgoed zelf. Bijvoorbeeld de poppen van een Joodse poppenfabrikant die alleen nog voor Joden poppen mocht maken, poppen met gele ster. Of van het ‘gettopoly’, de in het getto van Theresienstadt bedachte versie van Monopoly. En van de knuffelbeer die een kampuniform aangemeten kreeg.

De tentoonstelling, die in 2000 is samengesteld door Yad Vashem, het herinnerings- en documentatiecentrum voor de Holocaust in Jeruzalem, gaat regelmatig op reis en is al eerder in Nederland, maar ook in België, Duitsland en Groot-Brittannië te zien geweest. Er wordt veel aandacht besteed aan kinderen die de tentoonstelling bezoeken, al of niet in schoolverband.
De stichting Vrienden van Yad Vashem Nederland en B’nai B’rith hebben er al meermaals voor gezorgd dat Geen kinderspel in Nederland te zien is geweest.

Een korte reportage van de tentoonstelling werd gemaakt door LOOKtv Schiedam.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • De Oscarbekroonde film The Grand Budapest Hotel gaat, volgens The Atlantic, op een verkapte manier over de Holocaust.
 • Tablet Magazine publiceert een gedeelte uit de nieuwe biografie die Annie Cohen-Solal schreef over Mark Rothko.
 • Vier van elke tien immigranten overwegen vanuit Israël terug te keren naar hun land van herkomst, schrijft JPost naar aanleiding van een recent verricht onderzoek.
 • Israel21C een artikel over het moederschapshotel, waar pas bevallen vrouwen medische zorg krijgen én met man en kinderen aan de nieuwe situatie kunnen wennen.
 • Philologos bindt in Mosaic de strijd aan met de New York Times: hoezo kende het Hebreeuws tot voor kort geen woord voor debat?
 • Israël staat op de 9e plaats in de ranglijst van landen waar gezond gegeten wordt, weet Startup Daily.
 • In de voormalige synagoge van Sidon, in het zuiden van Libanon, vinden Syrische en Palestijnse dak- en thuislozen sinds kort een onderkomen, schrijft Times of Israël.
 • De Jewish Journal wijdt een artikel aan Basel als stad met een onvermoede Joodse geschiedenis.
 • Howard Jacobson, de literaire stem van Engelse Joden, begint in Tablet Magazine een reeks van vijf artikelen over het groeiende antisemitisme in Groot-Brittannië.

The Jewish Culinary Club gaat Koken met sterren!

Na het succes van de WIZO Food Fair in maart vorig jaar, heeft WIZO Nederland Cooking with stars opgezet, een kookclub waar allerlei activiteiten rondom koken en eten zullen plaatsvinden.

De WIZO kookclub is samenwerking aangegaan met Amit Rabin van Roots of Food om de vele facetten van de Joodse keuken in gezellige kookworkshops (met zelf koken en opeten!) en interessante lezingen te exploreren. Ook zal aandacht worden besteed aan speciale gerechten voor de feestdagen.

De eerste twee activiteiten zijn de lezing Jewish Cuisine, The Never Ending Story, op dinsdag 10 maart, en de workshop Passover - A taste of freedom. Kijk op de Facebookpagina van Cooking with Stars - WIZO kookclub voor plaats en tijd. Ga, om u in te schrijven voor de activiteiten, naar rootsoffood.com/workshops.

De opbrengst van Cooking with Stars - WIZO kookclub gaat grotendeels naar de Beit Hakerem School in Jeruzalem, een meerjarige praktijkgerichte koksopleiding voor kansarme jongeren met een Israëlische, Arabische, Russische en Ethiopische achtergrond.
De school is een laatste redmiddel voor leerlingen die door leerstoornissen en gedragsproblemen uit het reguliere schoolsysteem zijn gevallen. Op Beit Hakarem wordt ze door gespecialiseerde docenten, psychologen en sociaal werkers motivatie bijgebracht en geleerd om samen te werken. De school maakt geen onderscheid in religie.
In Chadasjot, het nieuwsblad van WIZO Nederland, verscheen vorig voorjaar een artikel over de Beit Hakeremschool.

Website van de Week
Atlas Obscura

De website Atlas Obscura omschrijft zichzelf als The definitive guide to the world's hidden wonders. Everywhere. En inderdaad kan de bezoeker zich geheel verliezen in de vele wonderbaarlijke plaatsen, verhalen en gebeurtenissen die via de tabs bovenaan te vinden zijn. De echte avonturier laat Atlas Obscura een keuze maken, onder het motto Close your eyes and spin the globe.
En het credo van de makers:

 1. There is something new under the sun, every day, all over the world.
 2. Around the corner is something that will surprise the hell out of you.
 3. Atlas Obscura is for people who still believe in discovery.

Uw redacteur onderzocht wat Israël bij Atlas Obscura te bieden heeft, en dat valt bepaald niet tegen. Het woord Israel in het zoekveld Near (where) opent een kaart van het land met 30 pins erop en de mogelijkheid, à la Google Maps, om de kaart op het scherm te vergroten. Aan de linkerkant daarvan een met de pins op de kaart corresponderende genummerde lijst. De rest is kinderspel: klikken, kijken en lezen!

Trouwens: Nederland is vertegenwoordigd met 37 plekken - ook daar valt vast en zeker wel het een en ander te ontdekken!

Atlas Obscura is te vinden op Facebook en Twitter en is ook te volgen op Instagram en Tumblr. Inschrijven op updates is ook mogelijk.

Atlas Obscura is een feestje om tijd mee door te brengen, en in die zin een aanrader voor iedereen die graag zijn nieuwsgierigheid de ruimte geeft en vanuit zijn luie of bureaustoel op reis gaat!

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In the Picture
TLATOT - Jews Love to Laugh

Two Jews Walk into a Bar, of drie …? Zeer Amerikaanse, venijnige satire en zelfspot in een tekenfilmpje van iets meer dan tien minuten.
 
Lees eerst het artikel Animation, 'Archer' and the Art of Offending. How Cartoons Revolutionized How We Talk About Race in de Forward.
 

Bekijk de film hier

Televisie en radio 27 februari - 6 maart

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.
Deze week in De kunst van het luisteren: buitenlandcommentator Bernard Hammelburg over de veranderde relatie tussen Amerika, het machtigste land ter wereld en Israël, nu de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe op 3 maart het Amerikaanse Congres zal toespreken. Netanjahoe heeft harde kritiek op de Midden-Oostenpolitiek van Amerika, en is bang voor het Iraanse nucleaire gevaar. Verder: deze maand viert de oudste nog bestaande Joodse liefdadigheidsvereniging Santa Companhia de Dotar Orphas e Donzelas haar 400-jarig bestaan. In de studio dr. Tirtsah Levie-Bernfeld over dit bijzondere fenomeen. Zij schreef onder meer het met de Jewish Book Award bekroonde Poverty and Welfare among the Portuguese Jews in Early Modern Amsterdam, en een vervolgaflevering van de rubriek Geluiden uit de kille: de gevoelstemperatuur van Joods Nederland. Presentatie: Paul Damen en Alfred Edelstein.

Nefesh TV heeft op 2 en 16 maart weer uitzendingen op het Amsterdamse kanaal Salto 1. Wie dat niet ontvangt: de uitzending is terug te zien op nefesh.nl en salto.nl/uitzendinggemist.


vrijdag 27 februari

 • NPO 1 (JO), 13.00: De Koosjere Hamvraag. Afl.: Wijn. Jigal Krant gaat op onderzoek uit om te ontdekken waarom kosjere zoete wijn niet alleen prijzig en volgens kenners hoogst twijfelachtig van smaak is, en desondanks niet is aan te slepen.
 • NPO 1 (JO), 13.15: Waarom haten ze ons? Documentair tweeluik uit 2014 waarin Gideon Levy van binnenuit onderzoekt hoe Joden omgaan met de gevolgen van antisemitisme en wat trauma’s met hen doen.
 • BBC 2, 14.50: The world at war. Afl. 10: Wolf Pack.
 • ARD, 20.15: Die Himmelsleiter – Sehnsucht nach morgen. Tweedelig historisch drama uit 2015 dat zich afspeelt in 1946-1947 in het volledig verwoeste Keulen. Anna Roth wacht nog altijd op haar Joodse echtgenoot Adam, die Mauthausen overleefde maar nog altijd vermist is. Herh.: 1.10 uur.
 • NPO 3 (NTR), 20.30: College tour. Afl.: Arnon Grunberg. Schrijver Grunberg is een echte alleskunner. Hij schrijft niet alleen romans, maar ook korte verhalen, essays, gedichten en columns.
 • NPO Cultura (NTR), 21.10: Benali boekt. Afl. Leon de Winter. Abdelkader Benali zoekt Leon de Winter op in zijn woonplaats Los Angeles, waar De Winter uitlegt hoe het is om thuis te komen in een vreemd land.

zaterdag 28 februari

 • NPR Radio 1 (KRO), 11.00: De taalstaat. Programma waarin de Nederlandse taal het middelpunt vormt en wekelijks een radio-cartoon van Ruben L. Oppenheimer te horen is. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO 2 (OMROP FRYSLÂN), 15.35: Pier 21, poort naar de hoop … Pier 21 in de haven van Halifax wordt wel gezien als het Ellis Island van Canada. Het emigratiemuseum dat tegenwoordig in de terminal gevestigd is, werd in 1990 mede opgericht door Ruth Miriam Goldbloom, als kind van uit Rusland geëmigreerde Joodse ouders.
 • BBC Radio 3, 17.00: Sound of Cinema. Met deze week aandacht voor onder meer Jerry Goldsmith, die de soundtrack componeerde voor Star Trek: The Motion Picture uit 1970.
 • ARD, 20.15: Die Himmelsleiter – Sehnsucht nach morgen. Tweede deel van deze historische dramaserie uit 2015 die zich afspeelt in 1946-1947 in het volledig verwoeste Keulen. Anna Roth kan eindelijk Joodse echtgenoot Adam, die Mauthausen overleefde, in de armen sluiten. Oude nazi's blijken nog steeds macht te hebben.
 • NPO Doc (JO), 23.00: Nog even langs de fotograaf, documentaire uit 2015 over de vergeten fotografe Annemie Wolff en haar nalatenschap: een zeer bijzondere collectie portretten die zij midden in de oorlog maakte van honderden van haar Joodse buurtgenoten in Amsterdam-Zuid. Herh.: 1/3, 22.45.
 • NPO 2 (VPRO), 23.40: Lebanon. Oorlogsfilm van Samuel Maoz uit 2010. De oorlog in Libanon in 1982 wordt bekeken via een kleine opening in een Israëlische tank.
 • ARD, 23.40: Nacht über Berlin. TV-film uit 2013 over zangeres Henny Dallgow die in de vroege jaren ’30 de pacifistische Jood Albert Goldmann leert kennen. Hun relatie verloopt allesbehalve soepel.
 • RTL 7, 0.00: The Assignment. Spionagethriller uit 1997 over een marineofficier die vanwege zijn gelijkenis met terrorist Carlos zowel door de Mossad als de CIA geronseld wordt. Met prachtige beelden van Israël.

zondag 1 maart

 • NPO 1 (VPRO), 11.20: VPRO Boeken. Wim Brands spreekt met Sander Bax over diens boek De Mulisch Mythe.
 • NPO Radio 5 (JO), 18.00: De kunst van het luisteren.
 • TV 5 Monde, 21.00: La Chatte. Oorlogsdrama uit 1958 over Cora, vrouw van een gesneuvelde verzetsman, tijdens de nazibezetting van Parijs.

maandag 2 maart

 • BBC 2, 14.50: The world at war. Afl. 11: Red Star.
 • Salto A1 (NEFESH TV), 21.00: In de voetstappen van Joods Erfgoed / Turkije en In de voetstappen van Joods Erfgoed / Tunesië.

dinsdag 3 maart

 • BBC 2, 14.50: The world at war. Afl. 12: Whirlwind.
 • WDR Radio, 23.05: Open: SoundWorld. Afl.: Neukölln Aviv - Israels Musikszene Berlin. De Israëlische DJ Aviv Netter begon met Meschugge-Parties.

woensdag 4 maart

 • BBC 2, 14.50: The world at war. Afl. 13: Tough Old Gut.
 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Afl.: Classical Music's Unsung Heroines (3): Leopoldine ('Poldi') Wittgenstein-Kalmus (1850-1926), moeder van pianist Paul Wittgenstein en filosoof Ludwig Wittgenstein.

donderdag 5 maart


vrijdag 6 maart

 • BBC 2, 14.50: The world at war. Afl. 15: Home Fires.
 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Afl.: Classical Music's Unsung Heroines (5) - filantroop en fotograaf Betty Freeman.
 • NPO 2 (VPRO), 23.55: The Reader. Drama uit 2008 naar de roman Der Vorleser van Bernhard Schlink, over de 15-jarige Michael die een relatie krijgt met de geheimzinnige tramconductrice Hanna. Waarom verdween ze van het ene op het andere moment?
   
jaargang 11, nummer 9
vrijdag 27 februari 2015
 

In deze nieuwsbrief

Leer Ivriet in 5 dagen
Wandelen in Plan-Zuid, de Rivierenbuurt
Leo Frijda over Franz Kafka
Kunstenaars tijdens de Duitse bezetting
Roze Filmdagen in Amsterdam
Poeriem voor, met en door vrouwen
Boekennieuws
In de Digibieb: Clara Asscher-Pinkhof
Emile Schrijver over de handel in Joodse boeken
Speelgoed uit de Holocaust
Nieuws van heinde en verre
The Jewish Culinary Club gaat Koken met sterren!
Website van de week
In the Picture
Televisie en radio 27 februari - 6 maart


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Keren de jaren ’70 – door sommigen bejubeld door anderen verguisd – dan tóch terug? Eerst werd het Bungehuis zo'n ander ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Onlangs verscheen het boek 'Isabella. The Warrior Queen' van Kirstin Downey, over koningin Isabella van Spanje. Zij was de ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
De combinatie van Islamitische terreur met het video-offensief van IS, de zogenaamde Islamitische Staat, jaagt velen van ons, hier en ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Ik ben geen vriend van Bibi Netanjahoe. Regelmatig verwijten lezers mij dat ik rechtse politiek niet juist waardeer. Dat ik naïef ben ...
lees verder


(advertenties)

banner jmwlunteren2015

banner israelactie

banner sinaicentrum

banner venstra

banner jonet_jingles

banner meldpunttaal

banner jonet

banner luna3

banner blankevoort

banner amphora

banner givat

banner yanshuf

banner sivmo

banner limmoed2015

banner propra

banner kunstenisrael

banner joodsamsterdam

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier