vrijdag 30 januari 2015
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Zakendoen volgens de Joodse wet

Zakendoen, dat is handel drijven, kopen en verkopen, eerlijk wegen en meten, rente heffen en concurrentie. Het zijn, net als winstmarges, concurrentie en misleiding, begrippen die in de hedendaagse economie voorbij komen, maar, in iets andere context, ook in de Tora. De halachische voorschriften op het gebied van zakendoen zijn vandaag de dag nog even actueel als toen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de deal die Jacob maakte met Esau over het eerstgeboorterecht (Beresjiet 25:29-34) en stel uzelf de vraag: is dit, volgens de Joodse wet, ethisch te verantwoorden? En waarop baseert u uw antwoord?

In de vier lessen van de cursus Zakendoen en Joodse ethiek zal Michael Bloemendal uw hersens aan het werk zetten en samen met u onderzoeken welke juridische en ethische aanknopingspunten in de Tora en Misjna zijn toe te passen op het zakendoen anno nu. U zult verbaasd staan hoeveel van die oude denkwijzen in een moderne terminologie naadloos zijn toe te passen. Maar niet in alle gevallen. Waarom niet? En is er iets veranderd?

Ga naar onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Jiddisj, een levende taal!

Wie googlet op Jiddisj krijgt ruim 300.000 Nederlandstalige resultaten boven tafel, en daarbij zitten ook de spellingsvarianten. Maar zoeken op Yiddish (Engelstalig dus) levert binnen een halve seconde (!) ongeveer 50 miljoen resultaten op.
Voor het Jiddisj is dus nog wel wat te winnen, temeer daar het merendeel van de resultaten voornamelijk verklarend is, in de trant van 'het Jiddisj is een Germaanse taal, die door ongeveer drie miljoen Joden over de hele wereld gesproken wordt'. En dat terwijl er zoveel schitterende literatuur in het Jiddisj geschreven is; de Stichting Jiddisj doet haar uiterste best om de Jiddisje taal, literatuur en cultuur in Nederland onder de aandacht te brengen.

Crescas geeft met de digitale cursus Jiddisj een voorzetje om de stap naar het leren van de taal eenvoudiger te maken. Online kunt u de Hebreeuwse letters leren lezen, en ook de unieke uitspraak ervan kunt u bij ons onder de knie krijgen.
Het prettige van e-learning, leren online, is dat ú als cursist uw eigen tempo bepaalt, en keer op keer kunt teruggaan als iets u niet duidelijk is. Met korte filmpjes en leesoefeningen, plus een docent-op-afstand die u via Skype of met een kort telefoongesprek weer op weg helpt, kunt ook ú deze meest Joodse van alle talen leren.
Het Jiddisj werd trouwens in 1999 tot officiële minderheidstaal in Europa verklaard. Iedereen die Jiddisj leert, helpt mee deze taal uit het museum te houden, ook al is die meer dan duizend jaar oud. Jiddisj leeft, en heus niet alleen in Antwerpen, Brooklyn en Jeruzalem!

Schrijf nu in en spreek vandaag nog uw eerste woorden Jiddisj!

Met Crescas aan de wandel

Als u dit leest, nodigt het weer niet bepaald uit om te gaan wandelen. De wandelingen die Crescas in het programma heeft opgenomen, vinden dan ook met opzet niet in de winter plaats, maar in het voorjaar.

Zondag 19 april gaan we, onder begeleiding van Rob Snijders, Joods Rotterdam verkennen. Sommige gebouwen en plaatsen uit het Joodse verleden van de stad bestaan nog, andere worden in verhalen en afbeeldingen uit de geschiedenis gewekt. Rob Snijders, initiator en gedreven beheerder van de websites over Joods Rotterdam en Joods Amsterdam, is geboren Rotterdammer. Voor een tocht langs het Joodse erfgoed in Rotterdam is geen betere gids denkbaar.
Het inschrijvingsformulier vindt u op onze website.

Een week later, zondag 26 april, nemen Ido Abram en Jos Wiersema u mee op een wandeling door de Amsterdamse Rivierenbuurt. Dit gedeelte van stadsarchitect Berlage's Plan Zuid is in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw gebouwd en kende een grote Joodse bevolking. Het gat dat door de Sjoa in de buurt geslagen is, vult zich geleidelijk op - er is opnieuw sprake van een levendige Joodse gemeenschap, die de blik op de toekomst heeft gericht. De beide gidsen hebben elk een eigen, nauwe band met de Rivierenbuurt en zullen u zeker verhalen kunnen vertellen die u, zelfs als u in de Rivierenbuurt woont of hebt gewoond, wellicht nog niet kent.
U kunt vast een voorproefje nemen op de route van deze wandeling, die duidelijk gemarkeerd is op een speciale kaart op Google Maps. Ook aardig om te bekijken als u niet in de gelegenheid bent om 'in het echt' mee te lopen!
Ook voor deze wandeling vindt u het inschrijvingsformulier op onze website.

In de Digibieb: Sam Goudsmit

Samuel (Sam) Goudsmit (1884-1954) was voor de oorlog een graag gelezen schrijver van historische romans. Verschillende van zijn boeken beleefden herdrukken. Samen met Jacob Lopes Cardozo vertaalde hij Confessions van Jean-Jacques Rousseau - een opmerkelijke prestatie voor deze jonge man van bescheiden komaf die zichzelf tot schrijver had ontwikkeld. Sam Goudsmit overleefde de oorlog in onderduik, zijn jongste zoon Herman werd in Auschwitz vermoord, een klap die hij nauwelijks te boven kwam. Mede omdat hij na de oorlog niets publiceerde, raakte zijn werk in de vergetelheid. Toch schreef hij nog één boek, opnieuw een historische roman en een vervolg op het populaire Simcha, de knaap uit Worms. De gouden kroon van Beieren verscheen in 1952. Minder dan twee jaar later overleed Sam Goudsmit, een paar dagen voor zijn 70e verjaardag.

Teksten van Sam Goudsmit verschenen in diverse periodieken, waaronder 'Groot Nederland, letterkundig maandschrift voor den Nederlandschen stam' en De Gids. In 1932 publiceerde hij in het tijdschrift van het Arbeiders-Schrijverscollectief 'Links richten' het gedicht Der Jude ist an Allem Schuld (Hitler), te lezen op dbnl.org.

In de Joodse Bibliotheek van Crescas vindt u alle romans van Sam Goudsmit. U kunt ze online lezen of gratis downloaden.

Studia Rosenthaliana, het wetenschappelijke tijdschrift gewijd aan geschiedenis, cultuur en erfgoed van de Joden in Nederland, publiceerde in het 2e nummer van 1970, ter gelegenheid van de 25e verjaardag van de bevrijding, fragmenten uit het dagboek van Sam Goudsmit uit de periode 6 april 1945 tot 13 februari 1946. Het tijdschrift introduceerde hem als de bekende schrijver Sam Goudsmit, een vurig Nederlander, vurig socialist, vurig Jood.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Het interessegebied, waarin de Britse schrijver Martin Amis onderzoekt of liefde op een afschuwwekkende plek als een vernietigingskamp mogelijk is, De man die naar Auschwitz wilde is het wonderlijke, wellicht niet geheel op waarheid berustende verhaal van de Britse oorlogsveteraan Denis Avey (1919), opgetekend door de eveneens Britse journalist Rob Broomby, en Een klein leven is de bundeling van een groot aantal brieven, journalistieke stukken, verhalen en essays van Vasili Grossman (1905-1964).

Engelstalig: The Talmud: A Biography, waarin Harry Freedman een poging doet het belang en de bewogen geschiedenis te verklaren van dit oeroude, zeer omvangrijke, complexe Joodse geschrift.

En verder:
- De hormoonfabriek van Saskia Goldschmidt is als The Hormone Factory verschenen bij Barnes & Noble, en door The Jewish Book Council zeer goed beoordeeld: 'This compelling tale is worth every page.'
- Op het literaire weblog Tzum een recensie van Maxim Billers Im Kopf von Bruno Schulz, onder de Nederlandse titel De verloren brief aan Thomas Mann uitgekomen bij Cossee.
- Maandag 9 februari vindt bij boekhandel Jacques Baas, Traaij 4C in Driebergen een leesclubavond plaats waarin neerlandica Liesbeth Heerma van Voss de deelnemers meeneemt op ontdekkingsreis door het boek De hartslag van Moskou van Jirí Weil.

PAX Mama - een intense ervaring

Woensdagavond speelde theatergroep DNA, in de regie van Gerardjan Rijnders, in theater Frascati in Amsterdam het toneelstuk PAX Mama van Sabri Saad El Hamus en Arnon Grunberg.
Crescas had voor de 2e try-out kaarten bemachtigd en een speciale nazit georganiseerd.

Ruim 50 Crescas-deelnemers zagen dit onverwacht bepaald niet gemakkelijke stuk en konden tijdens de nabespreking hun vragen kwijt aan de beide schrijvers.
Het gesprek, dat werd geleid door Crescas' Channa Obstfeld, bleek een waardevolle toevoeging.

Grunberg vertelde dat het zwaartepunt van de tekst, gaande het schrijfproces, steeds meer kwam te liggen op de moeder, en niet zozeer op zijn eigen moeder. "Om het belang van de moeder te laten zien had ik mijn eigen moeder in dit verhaal niet nodig."
De moeder van Hassan, de hoofdfiguur, leeft onder afgrijselijke omstandigheden in Caïro, 'de chaotische onderwereld', waar ze wordt verzorgd door haar zoon, en gezelschap heeft van een kat. Pawel, die zowel Israëli is als Poolse Arnhemmer, brengt complicaties in dit ogenschijnlijk tamelijk overzichtelijke bestaan, waarin alle betrokkenen elkaar hoe dan ook niet loslaten.

PAX Mama is een complex verhaal over onmogelijke keuzes, zwakke plekken en een vijand die je enige vriend lijkt, vervat in een indringende, intens emotioneel geladen voorstelling waarover nog lang kan worden nagedacht en -gepraat. In de woorden van Arnon Grunberg: "Wie mijn werk kent, weet dat hij geen zoetsappig verhaal kan verwachten."

Op denieuwamsterdam.nl vindt u de speellijst. De voorstelling loopt tot in mei 2015.

Shookbook 2015

Zondag 1 februari vindt in het Joods Historisch Museum de tweejaarlijkse ruilmarkt voor Hebreeuwse boeken plaats. U kunt er uw eigen boeken verkopen, snuffelen tussen de titels die anderen hebben ingebracht, en natuurlijk boeken kopen. Alle ingekochte boeken worden ter plaatse weer verkocht. Er is ook dit jaar een breed aanbod van onder andere literatuur, kookboeken en kinderboeken, alles in het Hebreeuws.

Plaats van handeling: Museumcafé van het JHM, van 11.00 tot 15.00 uur.

Voor kinderen staat voor deze gelegenheid in het JHM Kindermuseum een heuse Bedoeïenentent waar traditionele Bedoeïenenverhalen worden verteld en te smullen valt van zoete thee en Arabische lekkernijen. Pas op: de verhalen worden in het Hebreeuws of Engels verteld!

Bij het overlijden van Ralph Prins

Ralph Prins – fotograaf, grafisch ontwerper, schilder en tekenaar – is vrijdag 23 januari 2015 op 88-jarige leeftijd in Den Haag overleden.

Prins was een veelzijdig beeldend kunstenaar. Zijn expressieve beeldtaal leende zich voor vrijwel ieder medium en liet zich niet binden aan één enkele kunstvorm of een specifieke stijl. Zijn ontwerp voor Nationaal Monument Kamp Westerbork, onthuld door koningin Juliana in 1970, is het bekendste voorbeeld van zijn vermogen om gevoel en menselijkheid te vangen in beweging en expressieve compositie, ongeacht het medium.
Op de afgelegen plek waar gedurende de Tweede Wereldoorlog 102.000 vervolgden werden voorgesorteerd voor verdelging, plaatste hij een licht overhellende muur van Drentse zwerfkeien gestapeld als schedels, met daarvoor een stootblok waarvandaan rails over 97 bielzen voeren (de 97 Nederlandse treintransporten) en dan omhoog reiken in een verstild, verwrongen gebaar van wanhoop en verwoesting.

Prins’ veelzijdige oeuvre reikt van grafische beeldmerken, fotografische portretten van Nederlandse schrijvers, oorlogsmonumenten en fotoreportages in opdracht van UNESCO, tot affiches voor Amnesty International.

Zijn toegepaste en vrije werk is geëxposeerd in binnen- en buitenland, en bevindt zich in de collecties van onder meer Stedelijk Museum, Gemeentemuseum Den Haag, Joods Historisch Museum, Affichemuseum, Nederlands Fotomuseum en Rijksmuseum.

OJEC conferentie: Ontmoeting of isolement?

OJEC, het Overlegorgaan van Joden En Christenen in Nederland, organiseert maandag 9 februari een conferentie met als thema Ontmoeting of isolement - einde of begin van de interreligieuze dialoog?

Wat is de taak van de interreligieuze dialoog, gelet op de vele brandhaarden in de wereld en het effect daarvan op de verhoudingen hier in Nederland? Is het tijdperk van de dialoog voorbij?
Prof. dr. Joep de Hart, hoogleraar vernieuwend christendom aan de Protestantse Theologische Universiteit, dr. Mohamed Ajouaou, docent islam aan de Vrije Universiteit en hoofd Geestelijke Verzorging bij het ministerie van Justitie en Tamarah Benima, rabbijn, publicist en oud-hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad, zullen tijdens de ochtendsessie hun visie geven op deze vragen.
Na de lunch zijn er workshops waarin de deelnemers begeleid zullen worden door Pieter Dronkers (Nes Ammim), Abdoellah Moulay (spiritueel counselor in de psychiatrie), Enis Odaci (Stichting Humanistische Islam), Marcel Poorthuis (Pardes, hoogleraar Dialoog), Rachel Reedijk (Tenachon, LJG Dialoogcommissie) en Chantal Suissa (bestuur LJG, Salaam-Shalom).

De organisatie van de conferentie is in handen van Sja’ar, de denktank van OJEC, en vindt plaats van 10.00 tot 17.00 uur in De Nieuwe Poort, Claude Debussylaan 2, Amsterdam.
Gedurende de conferentie is in het gebouw een shuk waar diverse partnerorganisaties zich presenteren.

Aanmelden bij OJEC. Kosten voor deelname: 25 euro, over te maken naar NL10INGB0005289250, ten name van Stichting OJEC, Enschede, onder vermelding van Conferentie 09.02.2015.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • In de Dan David-Manotgrot in Israël is een fossiele menselijke schedel gevonden, volgens MFA een ontdekking van groot belang.
 • In 2015 worden vanuit start-up nation Israël opnieuw belangrijke ontwikkelingen gelanceerd die het leven van gehandicapten aanzienlijk zullen verbeteren, meldt Forbes.
 • Wat vinden Amerikanen van Bamba en andere typisch Israëlische snacks? Jewcy liet ze proeven!
 • JTA schrijft over werken in Auschwitz, zeventig jaar na sluiting van het kamp.
 • Is het woord hacker wellicht uit het Jiddisj afkomstig? Philologos onderzocht het in Mosaic.
 • Een vergadering van de gemeenteraad van New York over de herdenking van de bevrijding van Auschwitz werd verstoord door pro-Palestijnse activisten. De indrukwekkende reactie van gemeenteraadslid David Greenfield is te zien op YouTube.
 • Tablet gooit een lastige vraag 'in de groep'.
 • Bernard-Henri Lévy formuleert in Huffington Post zijn visie op het antwoord op de vorige vraag.
 • Oud nieuws dat altijd actueel blijft: in 2004 schreef Hilde Pach voor Grine Medine een verslag van een reis naar Auschwitz, en de BBC liet onlangs een drone (onbemande camera) vanuit de lucht opnamen van Auschwitz maken.

Israel meets Mali - The Paris Session

Als Idan Raichel op tournee Nederland aandoet, zijn zijn concerten in een mum van tijd uitverkocht. Dus als u fan bent van deze fenomenale Israëlische musicus, trek dan uw agenda en zet op woensdag 25 februari: Idan Raichel & The Touré-Raichel Collective in De Melkweg in Amsterdam.

De vriendschap tussen de Israëlische toetsenist en singer-songwriter Idan Raichel en de Malinese gitaarvirtuoos Vieux Farka Touré begon in 2008, toen ze beiden op een vliegveld in Duitsland op hun aansluiting zaten te wachten. Die kennismaking heeft inmiddels al meerdere bijzondere concerten opgeleverd, en het tweetal weet elkaar telkens weer te vinden. Op het concert in Amsterdam is het meest recente project van The Touré-Raichel Collective te horen, The Paris Session, dat in 2014 werd opgenomen.

Raichel: "I think world music artists by definition are people who reflect the soundtrack of the place they come from. I think that this collaboration between Mali and Israel — and remember we don’t even have diplomatic relations between the two countries — creates a new imaginary island located somewhere between Bamako and Tel Aviv."

Vieux Farka Touré: "Idan comes from Israel, he’s Jewish. I come from Mali, I'm a Muslim. This project shows the point where there are no real differences between us. Working on these recordings we learn a lot about each other."

Voor kaartverkoop zie www.melkweg.nl, voor meer informatie over deze bijzondere samenwerking zie toureraichel.com.

Website van de Week
Jewish Women's Archive, revisited

In februari 2013 bespraken we de website Jewish Women's Archive als dé plek om de geschiedenis van Joodse vrouwen te ontdekken, te onderzoeken en te delen.
Dit jaar bestaat JWA 20 jaar, reden om er weer eens een kijkje te nemen.
Wat meteen opvalt, is het compleet vernieuwde uiterlijk van de site. De homepage is gevuld met beeld, om te beginnen de banner met 5 wisselende verhalen. Daaronder de drie hoofdrubrieken. De tabs geven toegang tot veel subrubrieken.

New - view we remember is gewijd aan de biografieën van 170 Joodse vrouwen die tijdens hun leven van groot belang zijn geweest voor hun gemeenschap.
This Week in History - view this week vermeldt een groot aantal gebeurtenissen waarin Amerikaans-Joodse vrouwen een belangrijke rol hebben gespeeld.
Jewesses with Attitude - view blogs bevat blogs waarin de meest uiteenlopende vrouwen hun mening geven over een al even gevarieerd aantal onderwerpen.

Veel van het moois dat we destijds beschreven, zoals de Encyclopedia en Living the Legacy, is er nog steeds; Exhibits, de pagina met digitale tentoonstellingen bestaande uit materiaal uit de archieven van JWA, is in de nieuwe opzet verdwenen.

JWA is te vinden op Facebook en Twitter, onderhoudt een videokanaal op YouTube en verzendt een maandelijkse nieuwsbrief.

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In the Picture
Hidden miracles of the natural world

De Amerikaanse cineast Louie Schwartzberg (1950) maakte naam met zijn pionierswerk op het gebied van time-lapse filmen. In maart 2014 vertelde hij tijdens een TED-lezing wat hem, zoon van Holocaustoverlevenden, drijft om zo in de wonderbaarlijke, overweldigende schoonheid van het leven te duiken.

Meer over Louie - Louis - Schwartzberg en zijn werk is te vinden op zijn website. Fans van zijn werk komen ook op Facebook, YouTube en Twitter aan hun trekken.

Bekijk de film hier

Televisie en radio 30 januari - 6 februari 2015

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.

Deze week in De kunst van het luisteren: Professor Fennema, hoogleraar politieke theorie en etnische verhoudingen, wordt onder meer de vraag voorgelegd of de kwaliteit van een samenleving is af te meten aan de manier waarop met minderheden en specifiek met Joden wordt omgegaan. Dr. Bettine Siertsema komt praten over het humanisme van Abel Herzberg. Hoe is het mogelijk dat een Jood in 1946 een boek publiceert over zijn ervaringen in Bergen-Belsen onder de titel Amor fati (de aanhankelijkheid aan zijn levenslot)? Verder gingen twee verslaggevers, één van de Joodse Omroep en één van de Moslim Omroep gezamenlijk op pad; zij legden hun microfoons te luister op de plaatsen waar Moslims en Joden elkaar tegenkomen. De eerste van een reeks. En natuurlijk een vervolgaflevering van de rubriek Geluiden uit de kille: de gevoelstemperatuur van Joods Nederland.


vrijdag 30 januari

 • NDR Kultur, 8.30: Am Morgen vorgelesen. Afl.: Auschwitz und Ich - Für das Leben lernen: 'Die Bertinis'. Vier acteurs lezen passages voor uit het magnum opus van Ralph Giordano (5e en laatste deel).
 • NPO Doc (VPRO), 22.00: VIP Doc. Afl.: The Family Album. Documentaire uit 1988 waarin Alan Berliner met home movies uit de jaren '20, '30 en '40 een fraai beeld schetst van het dagelijkse leven in het Amerika in de eerste helft van de vorige eeuw.
 • NPO Doc (VPRO), 23.25: 2Doc. Afl.: Cinema Jenin. Als de Duitse regisseur Marcus Vetter in 2007 naar het Palestijnse Jenin komt voor een verhaal over Ismaël, wiens zoon werd neergeschoten door een Israëlische scherpschutter, komt hij er achter dat Jenin ooit een bioscoop had waar mensen in de rij stonden om films te bekijken.
 • TV 5 Monde, 23.55: Le temps de silence. Voor televisie gemaakt oorlogsdrama uit 2010 over Manuel, die na achttien maanden in het concentratiekamp Buchenwald terugkeert in Parijs. Hoe moet hij omgaan met zijn herinneringen? Met Nederlandse ondertiteling.

zaterdag 31 januari

 • NPO 2 (NTR/VPRO), 10.00: Andere tijden. Afl.: Levende memorie in Auschwitz. Deze maand is het precies 70 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd, het vernietigingskamp waar meer dan een miljoen mensen werden vermoord, onder wie ruim 60.000 Nederlanders. Niemand betreedt het terrein van het voormalige vernietigingskamp zonder een vuistslag van de geschiedenis in het gezicht te krijgen.
 • NPO Doc (VPRO), 22.00: 2Doc. Afl.: Night Will Fall. Alfred Hitchcock was één van de filmmakers die de bevrijding van de concentratiekampen in 1944 en 1945 met de camera vastlegde. Zijn film belandde onvolledig in het archief en werd pas kortgeleden gereconstrueerd. Herh.: 2/2, 22.40.
 • NPO Doc (VPRO), 00.05: VIP Doc. Afl.: The Family Album. Documentaire uit 1988 waarin Alan Berliner met home movies uit de jaren '20, '30 en '40 een fraai beeld schetst van het dagelijkse leven in het Amerika in de eerste helft van de vorige eeuw. Herh.: 4/2, 2.35.
 • NPO Doc (VPRO), 02.20. Afl.: Cinema Jenin. Als de Duitse regisseur Marcus Vetter in 2007 naar het Palestijnse Jenin komt voor een verhaal over Ismaël, wiens zoon werd neergeschoten door een Israëlische scherpschutter, komt hij er achter dat Jenin ooit een bioscoop had waar mensen in de rij stonden om films te bekijken. Herh.: 4/4, 0.00.

zondag 1 februari

 • NPO Radio 5 (JO), 18.00: De kunst van het luisteren.
 • BBC 4, 20.00: Shoah: Second Era (Shoah). Negen-en-een-half uur durende documentaire van de Franse filosoof en journalist Claude Lanzmann over de Holocaust. De film wordt in twee delen uitgezonden.
 • NPO Cultura (NTR), 20.30: Liza Ferschtman: Sei Solo. Documentaire over violiste Liza Ferschtman die met een weerbarstig soloprogramma haar ‘muzikale handtekening’ wil zetten.
 • NPO Doc (VPRO), 21.00: Gezichten van vrijheid. Afl. Illegaal op Texel. Yorick van den Berg (17) gaat samen met zijn opa Gerard Brand (86) terug naar Texel. Gerard moest eigenlijk tijdens de Tweede Wereldoorlog werken in Duitsland maar hij vluchtte naar Texel om daar onder te duiken op een boerderij.
 • NPO Doc (VPRO), 0.05: 2Doc. Afl.: De film die nooit werd afgemaakt (A Film Unfinished). Documentaire uit 2010 over de productie van een niet-afgemaakte nazi-propagandafilm uit 1942 over het getto van Warschau. Herh.: 3/2, 22.40
 • ARD, 1.35: Aimee & Jaguar. Duitse speelfilm uit 1998 over een groepje Joodse vrouwen dat probeert te ontkomen aan de steeds nerveuzer wordende nazi's, terwijl Berlijn wordt geteisterd door bombardementen.

maandag 2 februari

 • BBC 4, 23.00: Storyville. Afl.: The Internet's Own Boy: Aaron Swartz. Amerikaanse documentaire van Brian Knappenberger uit 2014 over internetpionier Aaron Swartz die het ideaal aanhing dat informatie voor iedereen beschikbaar moet zijn en gedeeld moet kunnen worden. Een dreigende gevangenschap van 35 jaar maakte dat hij op 26-jarige leeftijd een einde aan zijn leven maakte.
 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Afl.: Winterwalks. Schrijfster Deborah Levy wandelt over Hampstead Heath.
 • Mezzo, 1.00: David Krakauer Ancestral Groove - Jazz à Porquerolles. Befaamd klezmer- en jazzklarinettist Krakauer maakt met zijn band een fascinerende mix van jazz, funk en elektronische muziek.

dinsdag 3 februari

 • NPO Cultura (VPRO), 20.30: Bijna nooit … Judith Herzberg. Moeizaam portret van deze schrijfster en dichteres, gemaakt door Saskia van Schaik. Herh.: 4/2, 23.15.
 • NPO 2 (VPRO/NTR), 21.20: Andere tijden. Afl.: Duitsers democratie leren. In 1945 riepen de Britten het Duitse stadje Burgsteinfurt uit tot 'Village of Hate'. Alle inwoners werden gedwongen een film te bekijken met gruwelijke beelden uit de concentratiekampen, in het kader van een nationale campagne die de Duitsers moest heropvoeden en hen democratische principes wilde bijbrengen.

woensdag 4 februari

 • Arte tv, 23.45: Unser Hollywood. Documentaire uit 2011 over Babelsberg, het Hollywood van Duitsland, waar ook veel Joodse acteurs en regisseurs hebben gewerkt.

donderdag 5 februari

 • BBC Radio 3, 23.00: Free Thinking. Discussies over kunst en cultuur, met vandaag aandacht voor de Britse toneelschrijfster Sarah Kane (1971-1999).

vrijdag 6 februari

 • NPO Doc (VPRO), 22.00: VIP Doc. Afl.: The Sweetest Sound. Documentaire uit 2001 van Alan Berliner. In hoeverre maakt je naam je tot wie je bent? En wat zegt een naam over ons?
 • NPO Radio 1 (AVROTROS), 0.00: Hoorspelhalfuur. Afl. 22 van De hormoonfabriek. Hoorspel naar de gelijknamige bestseller van Saskia Goldschmidt, over de succesvolle ondernemer Mordechai - Motke - de Paauw die zich op zijn sterfbed realiseert dat het hem niet is gelukt om fatsoenlijk te leven.
   
jaargang 11, nummer 5
vrijdag 30 januari 2015
 

In deze nieuwsbrief

Zakendoen volgens de Joodse wet
Jiddisj, een levende taal!
Met Crescas aan de wandel
In de Digibieb: Sam Goudsmit
Boekennieuws
PAX Mama - een intense ervaring
Shookbook 2015
Bij het overlijden van Ralph Prins
OJEC conferentie: Ontmoeting of isolement?
Nieuws van heinde en verre
Israel meets Mali - The Paris Session
Website van de week
In the Picture
Televisie en radio 30 januari - 6 februari 2015


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Terwijl in het noorden van Israël de cirkel van geweld weer een volgende ronde ingaat, is men in Nederland druk bezig om de ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Wordt het een kwestie van aantallen? Ik bedoel: is er sprake van een clash of civilizations à la Samuel Huntington? In de zin van ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
We kunnen moeilijk zeggen dat we er blij mee zijn. Maar het geeft ons wel een gevoel van voldoening. Elk jaar gaan Israëlische scholieren ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Avigdor Lieberman, de huidige minister van Buitenlandse zaken, heeft mis gegokt. Hij had zo graag de twintigste Knesset, die op ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Ik ben een groot voorstander van intensieve interreligieuze contacten. Zo heeft de Liberaal Joodse Gemeente een belangrijk ...
lees verder


(advertenties)

banner meldpunttaal

banner luna3

banner amphora

banner blankevoort

banner yanshuf

banner kunstenisrael

banner sivmo

banner venstra

banner joodsamsterdam

banner givat

banner sinaicentrum

banner israelactie

banner propra

banner jonet

banner jonet_jingles

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier