vrijdag 2 januari 2015
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Ivriet leren spreken in 15 uren? Het kan!

Herkent u dit? U hoort Ivriet spreken en sommige woorden komen u wel vagelijk bekend voor, maar de betekenis is u ontglipt? U slaagt er niet in, zonder tussenkomst van Hoe en wat zeg ik in het Ivriet, zelf een drankje te bestellen in Café Aroma in Tel Aviv. Of nog lastiger: als de paar woorden die u in mooi accentloos Hebreeuws kunt uitbrengen, een stortvloed van woorden teweeg brengen waar u geen touw aan vast kunt knopen …

Daarvoor biedt Crescas dit seizoen dé oplossing: de cursus Tacheles Ivriet, een unieke, geheel op de praktijk gerichte cursus, en een echte aanrader voor wie niet veel tijd heeft om de taal te leren. In slechts 10 lessen van 1,5 uur bouwt u een basiswoordenschat op en leert u die in eenvoudige gesprekken te gebruiken. Het lesmateriaal bestaat uit fonetisch uitgeschreven teksten, uiteraard met de Nederlandse vertaling van het Ivriet erbij. U leert Ivriet zonder zelfs maar het Hebreeuwse alfabet te kennen.

Het oorspronkelijk Engelstalige lesmateriaal, ontwikkeld door de WZO (World Zionist Organization), werd ons door de FNZ (Federatie Nederlandse Zionisten) ter beschikking gesteld en door Rob Fransman in het Nederlands vertaald.

Tacheles Ivriet begint woensdag 7 januari 2015. De cursus in Amsterdam is bijna vol, de cursus in Den Haag heeft nog voldoende plaats!
Leden van bij de FNZ aangesloten organisaties krijgen korting, voor de cursus in Den Haag geldt ook een korting voor CIDI-leden.

Meer informatie over Tacheles Ivriet en de link om in te schrijven vindt u op onze website.

5775 is een Sjemitajaar

In de Joodse jaartelling is ieder zevende jaar een sjemitajaar, een rustjaar voor het land. Vergelijk het met de sjabbat: op de zevende dag van de schepping moet alles wat leeft, rust hebben.

Sjemita, het sjabbatjaar voor land en gewassen in Israël dat in 2014 op 25 september begon, wordt genoemd in 25 Wajikra. Zes jaar mag je je veld bezaaien en zes jaar mag je je wijngaard snoeien en de oogst ervan binnenhalen. Maar in het zevende jaar moet er een volledige werkonthouding voor het land zijn, een Sjabbatjaar ter ere van de Eeuwige; je veld mag je niet bezaaien en je wijngaard niet snoeien.
Dit halachische voorschrift was in het oude Israël - een overwegend agrarische maatschappij - een gebeuren waar het hele land mee te maken kreeg, en van kon profiteren, want alles wat aan het begin van het Sjemitajaar van bomen en struiken viel en niet meer actief werd geoogst, mocht worden verzameld.

Het moderne Israël bestaat nog slechts voor 2% van de landbouw, maar toch zijn de oude bijbelse regels nog altijd van kracht. Dat wringt, met als gevolg dat het accent meer op de spirituele betekenis van het rustjaar is komen te liggen dan op de praktische kant. Voor hedendaagse boeren levert het sjemitajaar de nodige problemen op, waarvoor vervolgens 'geoorloofde' oplossingen worden gezocht.

De sjemitaregels sluiten naadloos aan bij de nieuwe kijk op duurzaamheid en verantwoorde omgang met landbouwgrond, maar worden niet meer (h)erkend als van bijbelse oorsprong.

In de online luistercursus Sjemita, bestaande uit zes audiolessen van ongeveer een half uur, gaat docent Leo Mock dieper in op de oorsprong van sjemita, de inhoud en betekenis van de regels en de gevolgen ervan voor de landbouw in Israël vandaag-de-dag.

Gedurende het hele Sjemitajaar hanteren wij de introductieprijs van 10 euro. Ga naar onze website voor meer informatie en om de cursus te bestellen.

Crescas op Facebook - volgt ú ons al?

Onze nieuwsbrief bereikt wekelijks een kleine 3000 abonnees en wordt, afgaande op de enthousiaste reacties die ons bereiken, graag gelezen. Crescas is ook al een tijdje actief op Facebook. We gebruiken dit 'sociale medium' als aanvulling op de wekelijkse nieuwsbrief; daarnaast geeft dit ons de mogelijkheid om dagelijks nieuwtjes te plaatsen die we graag direct onder uw aandacht willen brengen.

Zo zagen onze Facebook-volgers bijvoorbeeld het nieuws dat op 21 december in Heemstede in het bijzijn van veel prominente genodigden door opperrabbijn Binyomin Jacobs een nieuwe synagoge werd ingewijd, dat er in Berlijn, een stad waar zoveel plekken aan de Holocaust herinneren, al voor de tweede keer een Lewandowskifestival heeft plaatsgevonden, en dat de bij Crescas zeer favoriete website joodsamsterdam.nl genomineerd is voor de tweejaarlijkse Geschiedenis Online Prijs (er kan nog tot en met 5 februari worden gestemd).

Facebook is een interactief medium - u kunt reageren op wat wij plaatsen en ons bijvoorbeeld attenderen op aanvullende informatie. Graag zelfs! U vindt ons op www.facebook.com/Crescas.

Joseph Roth en Stefan Zweig - twee vrienden

Joseph Roth en Stefan Zweig hebben uitvoerig met elkaar gecorrespondeerd. Hun briefwisseling geeft inzicht in hun vriendschap en is een document over wat Joodse schrijvers vanaf de boekverbranding in 1933 ondervonden.

Leo Frijda, die voor Crescas de literaire columns verzorgt, gaf in 2013 een aantal lezingen over deze schrijvers, die tussen 1927 en 1938 intensief met elkaar correspondeerden.
De brieven geven een beeld van de vriendschap tussen twee zeer verschillende persoonlijkheden, maar ook, met name dankzij de scherpe observaties van Roth, van wat zich op het politieke toneel van de wereld om hen heen ontwikkelde.
In zijn lezing reconstrueert Frijda ook hoe de levenswegen van de beide schrijvers - de een uit een rijke Weense familie, de ander geboren in een kleinburgerlijk Joods milieu in Brody in Galicië - elkaar kruisten, en hij laat zien wat Roth en Zweig, ondanks hun totaal verschillende achtergrond, met elkaar gemeen hadden. In de brieven komt alles aan de orde: hun jodendom, hun afkomst uit de Oostenrijks-Hongaarse monarchie, het verlies ook van die wereld van gisteren en de pijn om emigratie en vervolging, maar ook hun leven als bohemien: ze hielden van reizen en van vrouwen.

Leo Frijda maakte voor Crescas een uitvoerige samenvatting van zijn lezing. Onder de titel Joseph Roth en Stefan Zweig - twee vrienden is die nu op onze website te volgen.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: In Een verzonnen leven laat Karine Tuil (1972) haar personages een tijdlang met succes hun ware identiteit verborgen houden, Bozena van Mierlo-Dulinska laat in de roman Mijn vader de soldaat zien dat tweede generatie oorlogsslachtoffer meer betekent dan wij in eerste instantie denken te weten, en van Isaak Babel verscheen De Rode ruiterij, een van de befaamdste verhalenbundels uit de wereldliteratuur van de twintigste eeuw, voor het eerst als paperback.

Engelstalig: The Archaeology of Anglo-Jewry in England and Wales 1656-1880, waarin schrijver Kenneth Marks een relatief slecht gedocumenteerd deel van de geschiedenis van Joden in Engeland onderzoekt, is volgens The Jewish Chronicle Online een labour of love.

En verder:

 • Tablet Magazine maakte een lijst van de 101 boeken die samen het levende Joodse literaire erfgoed van Amerika vormen.
 • Jewish Book Week 2015 vindt dit jaar plaats van 21 februari tot en met 1 maart, in Londen.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • In Texas werd een 101 jaar oude houten synagoge 'verhuisd'. Tablet maakte a moving story van het gebeuren.
 • Mosaic besteedt aandacht aan Jewish food writer Gil Marks, die begin vorige maand in Jeruzalem overleed.
 • Een opmerkelijke kijk op de toekomst van het Midden-Oosten op het blog Jewish Refugees.
 • In Amerika eten Joden op kerstmis Chinees, wordt wel beweerd. Op WJWE 40 (geoorloofde) Chinese recepten die u zelf kunt maken.
 • Wonderschone foto's van Israël vanuit de ruimte op Times of Israel.
 • Op Geschiedenisbeleven.nl een artikel over de werkelijke rol van Walter Süskind (1906-1945).
 • Een verdrietig en pijnlijk verhaal in Ynet, waarin een nieuwe rabbijn een allang gedane gijoer (toetreding tot het jodendom) opeens niet accepteert.
 • In The Guardian een artikel over een tijdens de Sjoa geschreven dagboek, bijzonder omdat schrijfster Maria Madi zelf niet Joods was.
 • Op het gebied van technologie en wetenschap was 2014 een goed jaar. ShalomLife zet de 15 opmerkelijkste start-ups en hun resultaten op een rijtje.

Ruimte maken, ruimte laten

Liefhebbers van architectuur hebben nog ruim een week de tijd om de dubbeltentoonstelling Structuralisme te bezoeken in het Nieuwe Instituut aan het Museumpark in Rotterdam.

Ruimte maken, ruimte laten, het eerste deel van de tentoonstelling, vertelt het verhaal van het structuralisme door de ogen van de Nederlandse architect Herman Hertzberger (1932), een van de bekendste vertegenwoordigers van deze stroming die zich eind jaren '50, begin jaren '60 losmaakte van de alomtegenwoordige verzakelijking. Een menswaardige omgeving waarin ruimte is voor de relatie tussen architectuur en haar gebruikers.
Naast ontwerpschetsen, notitieboekjes met tekeningen en originele maquettes uit het eigen archief van Hertzberger, toont de expositie een schat aan nog niet eerder tentoongesteld materiaal uit het archief van Het Nieuwe Instituut en collega-instellingen op het gebied van architectuur en design.

Zie de website van Het Nieuwe Instituut voor meer informatie.

Paul Citroen, 'mensenmens'

In Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe is tot en met 8 februari 2015 de tentoonstelling A’dams en Eva’s te zien, een groot aantal late portretten van de hand van beeldend kunstenaar Paul Citroen.

De expositie toont Paul Citroen (1896-1983) als meester van het portret, een genre dat hij vanaf het begin van zijn loopbaan beoefende en tot aan zijn dood koesterde als zijn specialisme.

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan de map met twaalf getekende portretten van mannen en vrouwen die Citroen in 1971 uitbracht onder de titel A’dams en Eva’s. De titel van de bundel is ook een woordspeling: A’dams verwijst naar Amsterdam, waar hij de tekeningen maakte, zittend aan de voet van het Nationaal Monument op de Dam.
Paul Citroen vond iedereen interessant, man of vrouw, jong of oud, bekend of onbekend en door ze te tekenen of te schilderen leerde hij ze kennen.

Op de tentoonstelling zijn portretten te zien van David Ben-Gurion, de eerste premier van Israël, Harry Mulisch en Gerard Reve, collega-kunstenaars als Jean Arp, Max Ernst en Oskar Kokoschka, graficus Hans van Efferen, fotograaf Nico Jesse en de jonge Jan Cremer, leerling van Citroen op de Haagse kunstacademie.

Kasteel Het Nijenhuis is van donderdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie zie de website van Museum De Fundatie.

Ontmoetingen in oorlogstijd

In Museum Het Valkhof in Nijmegen is tot 23 februari de tentoonstelling Ontmoetingen in oorlogstijd te zien. In deze expositie wordt de oorlogsgeschiedenis van de stad op bijzondere wijze in beeld gebracht.
De bezoeker volgt een ruim 100 meter lange 'tijdlijn' waarin het chronologische verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen wordt verteld.

Aan de hand van de persoonlijke, waargebeurde verhalen van een aantal figuren uit die tijd komt deze gewone Nederlandse stad in oorlogstijd tot leven. Maar zo gewoon was Nijmegen niet: de stad ligt immers bijna tegen de Duitse grens en lag tijdens de oorlog aan de frontlinie.

Ontmoetingen in oorlogstijd is een innovatieve, creatieve wijze om naar geschiedenis te kijken.

Meer informatie is te vinden op de website van Museum Het Valkhof.

Kleuren van de ziel

In Elburg kunt u zaterdag 10 januari een lezing bijwonen over het chassidisme in het werk van Marc Chagall.
De lezing wordt gegeven door Ruud Bartlema (1944) die zich tijdens zijn studie theologie aan de Universiteit van Amsterdam specialiseerde in de mystieke stromingen in het jodendom. Daarnaast ontwikkelde hij zich tot beeldend kunstenaar, een combinatie die leidde tot een levenslange fascinatie voor het werk van Marc Chagall.

Chagall werd geboren in 1887 in Vitebsk (Wit-Rusland), een Joodse wereld vol legenden, anekdotes, feesten en mystiek die in al zijn werken is terug te vinden. Bartlema noemt die beelden en ideeën 'de kleuren van de ziel' van Marc Chagall die zowel in zijn Russische periode als in het werk dat hij in Frankrijk maakte, aanwezig zijn.

Meer informatie op de website van Stichting Winterlezingen Elburg.

Website van de Week
Wereldwandelaars. Een voettocht rond de wereld

Een beetje verstopt op de website van het Joods Historisch Museum staat de virtuele tentoonstelling Abraham Travels, het relaas van een voetreis rond de wereld die in 1911 gemaakt werd door de negentienjarige Abraham Mossel en zijn vrienden Gerard Perfors en Frans van der Hoorn.
Hun tocht voerde hen van Duitsland, over de Alpen, naar Italië, van daaruit naar Oostenrijk-Hongarije, de Balkanlanden, Egypte, Syrië en Libanon en eindigde tenslotte in Palestina.

Een indrukwekkende verzameling brieven, kaarten, foto's, dagboeken, stempelboeken en tekeningen vertelt de belevenissen van het avontuurlijke drietal, dat overigens in Wenen een kwartet werd, toen Marie Zwarts, de verloofde van Perfors, zich bij hen aansloot. De kleindochter van dit stel schonk de verzameling documenten aan het JHM en in 2005 verwerkten eindexamenstudenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht ze tot de virtuele tentoonstelling Abraham Travels.

U begint uw digitale rondgang hier, en met een klik op Start Documentaire betreedt u de wondere wereld van 100 jaar geleden.

Van land tot land volgt u de avontuurlijke reis, die verbeeld wordt in animaties, fotootjes en tekst. Er is een schuifbalk links van het tekstveld, en onder het tekstveld kan worden doorgeklikt naar aanvullende teksten.

Onder tab Palestina II wordt het einde van de reis beschreven, en ook hoe het de reisgenoten daarna verging - tabje 3 onderaan.

Abraham Travels is gemaakt in Adobe Flash. Het is dan ook aan te raden de laatste versie van dit grafisch programma in uw browser te installeren.

Achtergrondinformatie is te vinden op jhm.nl/wereldwandelaars.

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In the Picture
Wolf Blitzer's emotional roots journey

De Amerikaanse nieuwszender CNN begon in oktober 2014 met een serie programma’s waarin 13 van zijn toonaangevende presentatoren op zoek gingen naar hun familie-achtergrond, gevolgd door camera en microfoon.
Op 15 oktober was anchor Wolf Blitzer aan de beurt. Blitzer reist naar Yad Vashem in Israël en vandaar naar Auschwitz en het gehucht niet ver daar vandaan waar zijn vader geboren werd. Zijn tocht eindigt in Buffalo (NY), waar zijn ouders een nieuw leven wisten op te bouwen en Wolf (geboren als Ze'ev) Blitzer opgroeide.
Tablet Magazine besteedde daags na de uitzending aandacht aan dit verhaal, dat CNN ook online beschikbaar maakte.

Bekijk de film hier

Televisie en radio 2 - 9 januari

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Aanvullende informatie over de programma's is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc en NPO Cultura zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.

Deze week zendt de Joodse Omroep in plaats van De kunst van het luisteren een herhaling uit van het programma Mozes, Muziek Op Zondag En Sjabbes, van 27 juli 2014. Daarin was beeldend kunstenaar Eli Content te gast. Diens werk is doordrongen van het jodendom: in zijn Hof van Eden bestaat de mens uit letters van het Hebreeuwse alfabet. Bij zijn oom, een voddenboer, werd zijn liefde voor de kunst en literatuur geboren toen hij er als kind speelde tussen oud papier en afgedankte boeken. Nu is Content gefascineerd door bijbelverhalen, dichters en Joodse mystiek. En niet te vergeten: de jazz. In zijn werk verweeft hij deze invloeden tot een poëtische taal.


vrijdag 2 januari

 • NPO Radio 5 (HUMAN), 19.00: OBA Live, waarin onder meer een herhaling van het gesprek over cultuur en het Derde Rijk met Frits Boterman, emeritus hoogleraar Moderne Duitse geschiedenis na 1750.
 • NPO Radio 1 (AVROTROS), 0.00: Hoorspelhalfuur. Afl.: De hormoonfabriek. Hoorspel naar de gelijknamige bestseller van Saskia Goldschmidt, over de succesvolle ondernemer Mordechai - Motke - de Paauw die zich op zijn sterfbed realiseert dat het hem niet is gelukt om fatsoenlijk te leven.

zaterdag 3 januari

 • ARD, 21.45: Wunderkinder. Oorlogsdrama uit 2011: Wat muziek vermag in tijden van grote nood.
 • NPO Cultura (NTR), 22.05: Vrw. Zkt. Knst.: Benjamin Herman. Reportage uit 2011 uit het programma 'Vrw. Zkt. Knst.', over de saxofoons van jazzsaxofonist Benjamin Herman. Herman wordt gevolgd bij het uitzoeken en bespelen van verschillende instrumenten en hij vertelt over het bespelen van de sax, de noodzaak van studeren en het naspelen van solo's van zijn sax-helden.

zondag 4 januari

 • NPO Radio 5 (JO), 18.00: MOZES, Muziek Op Zondag En Sjabbes, met en over beeldend kunstenaar Eli Content.
 • TV5 Monde, 22.30: Superman n'est pas juif (et moi un peu …). Korte film uit 2014 waarin de jonge Benjamin er alles aan doet om verborgen te houden dat hij Joods is.

maandag 5 januari

 • NPO Radio 5 (HUMAN), 19.00: Oba Live. Geëngageerde talkshow, rechtstreeks vanuit de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Te gast: klinisch psycholoog, psychoanalytisch psychotherapeut en psychoanalyticus Wouter Gomperts over de omgang met depressie en treurigheid.

dinsdag 6 januari

 • NPO Cultura (HUMAN), 20.45: Alles van waarde. Cineast Frans Bromet windt zich op geheel eigen wijze op over het verdwijnen van menselijke maat in de wereld om hem heen. Resultaat: een film die het hart van de actuele maatschappelijke ontwikkelingen raakt. Herh.: 8/1, 23.10.
 • NPO 2 (VPRO), 23.00: First Cousin, Once Removed. Documentaire uit 2012 van Alan Berliner waarin hij een intiem portret schetst van achterneef, vriend en vroegere mentor, de dichter Edwin Honig (1919-2011) die ten prooi viel aan Alzheimer. Berliner won in 2012 de VPRO IDFA Award voor de beste lange documentaire.
 • WDR 3, 23.05: Open: SoundWorld. Afl.: Global Klezmer. Werkstatt: Ensemble Noisten. Klarinettist Reinald Noisten houdt met zijn ensemble al 10 jaar lang de tradities van klezmermuziek levend, in de ruimste zin van het woord.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 0.00: Nooit meer slapen. Latenightcultuurmagazine, waarin vandaag filosoof/literatuurwetenschapper Stine Jensen te gast is. Ze reisde onder meer naar Jeruzalem om daar te spreken met Yoram Mosenzon, specialist op het gebied van non violent communication.
 • BBV 1, 0.50: Dinner for Schmucks. Komedie uit 2010 over een onwaarschijnlijke vriendschap en een memorabel diner.

woensdag 7 januari

 • NPO Doc (VPRO), 20.25: First Cousin, Once Removed. Documentaire uit 2012 van Alan Berliner waarin hij een intiem portret schetst van achterneef, vriend en vroegere mentor, de dichter Edwin Honig (1919-2011) die ten prooi viel aan Alzheimer. Herh. 9/1, 22.00.
 • Arte tv, 23.45: Hahithalfut (The Exchange). Israëlisch drama uit 2011, waarin wetenschapper Oded plotseling op een verhevigde manier zich van de bekende wereld gewaar wordt.

donderdag 8 januari

 • NostalgieNet, 15.10: Morgen gaat het beter. Nederlandse romantische speelfilm uit 1939 van Friedrich Zelnik.

vrijdag 9 januari

 • NPO Radio 1 (AVROTROS), 0.00: Hoorspelhalfuur. Afl.: De hormoonfabriek. Hoorspel naar de gelijknamige bestseller van Saskia Goldschmidt, over de succesvolle ondernemer Mordechai - Motke - de Paauw die zich op zijn sterfbed realiseert dat het hem niet is gelukt om fatsoenlijk te leven.
   
jaargang 11, nummer 1
vrijdag 2 januari 2015
 

In deze nieuwsbrief

Ivriet leren spreken in 15 uren? Het kan!
5775 is een Sjemitajaar
Crescas op Facebook - volgt ú ons al?
Joseph Roth en Stefan Zweig - twee vrienden
Boekennieuws
Nieuws van heinde en verre
Ruimte maken, ruimte laten
Paul Citroen, 'mensenmens'
Ontmoetingen in oorlogstijd
Kleuren van de ziel
Website van de week
In the Picture
Televisie en radio 2 - 9 januari


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Het zijn rare tijden zo aan het einde van het jaar: Chanoeka, Kerstmis, Oud & Nieuw. Wie gevoelig is voelt telkens de wisseling van een ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
Tot mijn goede voornemens voor 2015 behoort het weer met een zekere regelmaat columns gaan schrijven over Joodse literatuur ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Dat zou ik nog wel eens precies willen achterhalen. Want dát zich in West-Europa de afgelopen drie, vier eeuwen een bijzondere ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Tsipi Livni, de ex-minister van justitie in de regering Netanjahoe, weet wat het betekent als er geen uitzicht is op een vredesregeling ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Een van de aardige zaken in het jodendom is dat, naast het Joodse Nieuwjaar Rosj Hasjana, men ook met enige vreugde (of niet) het ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Dat was me het jaar wel, 2014. En 2015 lijkt niet rustiger te worden, niet in Israël en niet in de rest van de wereld. Vanaf het begin van ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
In de afgelopen dagen, juist nu in Israël zoveel gebeurt dat enige hoop geeft op verandering in de politieke richting die wij verkiezen ...
lees verder


(advertenties)

banner kunstenisrael

banner givat

banner sivmo

banner sinaicentrum

banner yanshuf

banner jonet

banner venstra

banner israelactie

banner blankevoort

banner jonet_jingles

banner propra

banner luna3

banner joodsamsterdam

banner meldpunttaal

banner amphora

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier