vrijdag 21 november 2014
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Kijk eens anders naar de Halacha

Het fundament van de Halacha, de Joodse wetgeving, ligt verankerd in de Tora. De uitleg die rabbijnen daarvoor in de loop van vele eeuwen hebben geformuleerd, vormen de basis van het Joodse leven.
Wie de Halacha beschouwt als eenduidig, onwrikbaar en in steen gehouwen, kan het moeilijk hebben in de moderne tijd - niet alle 613 mitswot (halachische verplichtingen) zijn altijd voor iedereen en op iedere plek van toepassing, en de rabbinale verklaringen kunnen vandaag de dag verouderd aandoen.

In de cursus Halacha aan de hand van korte films wordt met hedendaagse ogen gekeken naar de oude Halachische ge- en verboden. Docent rabbinica Leo Mock maakt daarbij gebruik van korte films waarin onderwerpen worden behandeld die kunnen leiden tot lastige situaties, zoals de plaats van vrouwen in de gemeenschap en de rol van liefde en intimiteit in man-vrouw relaties.
De films, gemaakt door eindexamenstudenten van de Ma'aleh School of Television, Film and the Arts in Jeruzalem, illustreren dergelijke kwesties vanuit de orthodox-Joodse zienswijze, maar met een open blik.
Na de films worden het verleden - de rabbijnse teksten - en het heden met elkaar gecombineerd: in een groepsgesprek bespreken de cursisten en de docent hoe de Joodse wet zich verhoudt tot het leven in de 21e eeuw. Waar schuurt en wringt het, en hoe kan de Halacha, zonder verlies van de essentie, passend gemaakt worden aan de moderne tijd?

Fascinerende materie, waarmee u in vier lessen kunt kennismaken, vanaf donderdag 27 november in Amsterdam en vanaf donderdag 8 januari in Den Haag. Op beide cursussen zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Meer informatie en het inschrijvingsformulier vindt u op de website van Crescas.

Batsheva Dance in Amsterdam

Het beroemde Israëlische balletgezelschap Batsheva Dance, onbetwistbaar één van de belangrijkste dansgezelschappen van dit moment, komt in januari naar Nederland.
Vrijdag 9 januari en zaterdag 10 januari is in de Stadsschouwburg Amsterdam de voorstelling SADEH21 te zien, een intrigerende choreografie van Ohad Naharin, gezet voor 18 dansers op een kaal wit toneel in een geluidsdecor bestaande uit klanken en muziekfragmenten.

Voor de voorstelling van 10 januari heeft Crescas kaarten gereserveerd én Anita van Dolen, directeur van Julidans, bereid gevonden om speciaal voor onze deelnemers de voorstelling in te leiden.

Ga naar onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

De Batsheva Dance Company werd in 1964 opgericht in Tel Aviv en wordt sinds 1990 geleid door Ohad Naharin (1952), die in de danswereld wordt gezien als een van de meest originele choreografen van deze tijd. Hij ontwikkelde 'gaga', een eigen danstaal waarmee hij de dansers van het gezelschap traint en die kenmerkend is voor de ongelooflijke controle en elasticiteit van hun bewegingen.

Pax Mama uitverkocht!

Na de nieuwsbrief van vorige week, waarin we u vertelden over de theatervoorstelling Pax Mama van schrijver Arnon Grunberg en de in Egypte geboren acteur Sabri Saad El Hamus op 28 januari 2015, meldde u zich massaal bij onze virtuele kassa.
Ook de allerlaatste kaarten die we nog konden bemachtigen zijn inmiddels verkocht. Dat is goed nieuws voor de spelers en voor Crescas, maar minder voor hen die ook graag hadden gewild.

Gelukkig is Pax Mama (maar zonder de nabespreking met de twee geestelijk vaders) ook ná 28 januari nog te zien: tot eind januari dagelijks in Frascati in Amsterdam, daarna gaat de voorstelling tot en met 10 mei op tournee door Nederland.

Kijk voor alle speeldata en -plaatsen in de agenda op de website van theatergroep De Nieuw Amsterdam|DNA.

Koken voor Beth Shalom groot succes

Zondag 9 november bestormden 20 cursisten en 8 vrijwilligers de keuken van zorgcentrum Beth Shalom in Amsterdam om daar een oer-Joods driegangendiner te koken voor de 120 bewoners van het verzorgingshuis.
Crescas mag voor haar kookcursussen al enige jaren gebruik maken van de keuken van Beth Shalom, en dit diner - naar een idee van Jan Riool (teammanager facilitaire organisatie) - was een gebaar van Crescas om te bedanken voor de gastvrijheid.

Het kookteam van Crescas werd bijgestaan door manager voeding en chefkok Willem Jenster met twee van zijn medewerkers, en Crescasdocent Danny Hovestad. De vrijwilligers namen het uitserveren in de eetzaal en het af- en opruimen voor hun rekening. Medewerkers van Beth Shalom zorgden er voor dat de bewoners die niet in de eetzaal konden mee-eten, toch van het diner konden genieten.

Op de Facebookpagina van Crescas bedankte Jan Riool iedereen nog eens: 'Channa en Michel, heel veel dank, maar zeker ook voor de cursisten en de vrijwilligers. Ook namens de bewoners!'

Dat het evenement geslaagd was is te zien in het fotoverslag op onze website.

'Never Printed Like This Before'

In het Bijbels Museum in Amsterdam wordt woensdag 10 december Never Printed Like This Before. Johannes Leusden, Joseph Athias, and the Hebrew Bible (1659-1667) gepresenteerd. In dit boek beschrijft de Nederlandse wetenschapper dr. Theo Dunkelgrün zijn onderzoek naar het ontstaan van de zogenoemde Athiasbijbel.

Rabbijn en schriftgeleerde Joseph Athias (1635-1700), de eerste Jood die werd toegelaten tot het gilde der boekverkopers, en de Calvinistische Utrechtse hoogleraar theologie Johannes Leusden (1624-1699), die grote kennis had van het Hebreeuws, publiceerden samen de Biblia Hebraica, een fraai voorbeeld van 17e-eeuwse Amsterdamse boekdrukkunst. Deze 'Athiasbijbel' is bovendien de eerste Hebreeuwse bijbeltekst waaraan zowel Joodse als Christelijke religieuze autoriteiten hun goedkeuring gaven.

De presentatie van het boek wordt voorafgegaan door een inleiding door (Crescas' bestuursvoorzitter) prof. dr. Emile Schrijver, over de Amsterdams-Joodse boekcultuur in de 17e en 18e eeuw, en een lezing door theoloog en bijbelvertaler Alex van Heusden, over Veritas Hebraica, het belang van de brontaal in bijbelstudies.

Boek en onderzoek werden gerealiseerd door samenwerking van Stichting Morasha en het Menasseh ben Israël Instituut.

U kunt deze bijzondere bijeenkomst bijwonen als u een mail stuurt naar rsvp@bijbelsmuseum.nl.

Dr. Dunkelgrün (Delft, 1976) is werkzaam aan het Katz Center for Advanced Judaic Studies aan de University of Cambridge (PA).

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Szilard Rubin (1927-2010) vertelt in Een bijna alledaagse geschiedenis het verhaal van een onmogelijke liefde.
Twee schrijvers onderzochten antisemitisme en jodenhaat, elk vanuit een eigen perspectief. Haatspraak. Antisemitisme - een 21e eeuwse geschiedenis, is de analyse van een multicultureel drama met anti-Joodse uitspraken als cruciaal ingrediënt, door historicus Remco Ensel, en Ron van der Wieken geeft in Jodenhaat een beknopt historisch overzicht van de manifestaties van jodenhaat door de eeuwen heen. De schrijver probeert tevens dit fenomeen psychologisch te verklaren.

De keuze voor een Engelstalige tekst viel deze week op een longread in Tablet Magazine: The Mohel of Myshkov; Or, If Gogol Had Been a Jew, geschreven door Sam Apple.

En verder:
- Zaterdag 29 november vindt vanaf 12.00 uur bij Athenaeum Boekhandel op het Spui in Amsterdam een ontmoeting annex signeersessie plaats met Anne Cohen-Solal en Adriaan van Dis. Aanleiding is de ongeveer gelijktijdige verschijning van een nieuw boek van beide schrijvers.
- Op literatuurplein.nl wordt in de serie Vaktaal schrijvers gevraagd naar hun 'beroepsgeheim'. Deze week: Meir Shalev. Een recensie van Een geweer, een koe, een boom en een vrouw, zijn nieuwste boek, is te lezen op het literaire weblog Tzum.
- Er is een documentaire in de maak over Arnon Grunberg en zijn moeder Hannelore. Enkele fragmenten zijn nu al te bekijken op Vimeo.

De nieuwe Joodse kwestie, een lezing

Het Menasse ben Israel Instituut organiseert in 2014 een serie van vier lezingen over het thema 'Israël en de Diaspora; een haat-liefde verhouding'.

Veel Joden in de diaspora voelen zich sterk en veilig dankzij Israël, en Israël maakt gebruik van morele, financiële en politieke steun vanuit de diaspora.
Maar die relatie kent ook spanningen. Dankzij een groter wordend zelfbewustzijn zetten steeds meer Joden binnen de diaspora vraagtekens bij het karakter van deze relatie. Mag Israël, als het vanzelfsprekende centrum van de Joodse wereld en cultuur, spreken namens de gehele Joodse gemeenschap? Mogen Joden in de diaspora kritiek uiten op Israël, of wordt van hen onvoorwaardelijke steun verwacht? En geldt Israël nog wel als een garantie voor de veiligheid van het Joodse volk?

De Britse wetenschapper Dov Waxman is donderdag 27 november de laatste van vier sprekers in deze lezingenserie, waarin eerder Yossi Beilin, Ari Shavit en Leon de Winter het woord voerden. De titel van zijn lezing luidt 'The new Jewish question'.

Dov Waxman is als hoogleraar Politieke wetenschappen, Internationale politiek en Israëlstudies, verbonden aan de Northeastern University in Boston (MA). Hij levert regelmatig commentaar over het Midden-Oosten op radio en televisie en schrijft voor de Israëlische krant Ha'aretz, Foreign Policy Magazine en het internetmedium The Daily Beast.

 • The new Jewish question, lezing door prof. Dov Waxman, donderdag 27 november om 20.15 uur in de Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam.

Voor reserveringen en kaarten: mbii@jhm.nl.

Richt je eigen museum in!

Om het Gemeentemuseum in Den Haag is, naast de Rothko-tentoonstelling, nog heel wat te zien en te beleven.

Wonderkamers is een interactieve expositie waar de bezoekers met de modernste technieken kennis maken met kunst, architectuur en mode.

Wonderkamers begint met een film waarin bezoekers worden gevraagd om te helpen bij de inrichting van het 'Magische Midden', een grote witte blokkendoos met allemaal kleine kamertjes. In sommige zijn kleine kunstwerken van topkunstenaars als Piet Mondriaan, Roy Lichtenstein, het Israëlische duo Gil & Moti, Damien Hirst, Marlene Dumas en Co Westerik te zien, andere zijn nog leeg. Na de inleiding gaan de bezoekers twee-aan-twee op pad, gewapend met een tablet, en begint een avontuur dat sterk doet denken aan een videogame waarin de bezoeker de hoofdrol speelt.
De deelnemers krijgen een kamer toegewezen (er zijn er 13 in totaal) waar één of meer opdrachten moeten worden uitgevoerd, zoals het bouwen van een gebouw in de stijl van Berlage of een schilderij maken à la Mondriaan. Met elke opdracht zijn punten te verdienen, waarmee later in het depot miniatuurkunstwerken kunnen worden 'gekocht' om in de eigen kamer een tentoonstelling in te richten.

Wonderkamers heeft het begrip 'interactief' naar een hoger plan getild. Een leuke en leerzame aanrader waar iedereen vanaf 10 jaar groot plezier aan kan beleven.

Lees meer op gemeentemuseum.nl.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Geregistreerde lezers van Ha'aretz hebben maandelijks gratis toegang tot tien artikelen naar keuze op desktop of mobiel apparaat.

 • In Ha'aretz een artikel over de geschiedenis en betekenis van de Tempelberg in Jeruzalem.
 • Jewish Daily Forward schrijft over Pink Floyd, 'the band that refuses to die'.
 • Tel Aviv heeft de World Smart Cities Award gewonnen, meldt MFA.
 • De voormalige Franse president Sarkozy hield een toespraak tijdens het True Heroes Gala van de Canadian Society for Yad Vashem. Canadian Jewish News was erbij.
 • Lees in de New York Jewish Week hoe een stukje film van drie minuten een schrijver op het spoor zette van zijn familiegeschiedenis.
 • De Jew and the Carrot besteedt aandacht aan National Pickle Day; op de Amerikaanse kalender valt die op 14 november.
 • The Nosher, het foodblog van My Jewish Learning, schrijft over Thanksgiving, mét kosjere recepten.
 • Speciaal voor de voorstelling 'Anne' (nog tot medio 2015 te zien in Amsterdam) is een app ontwikkeld. Historiek.net weet meer.
 • Pianist Frans van Ruth en celliste Doris Hochscheid, de drijvende krachten achter de Stichting Cellosonate en voorvechters voor de muziek van vervolgde componisten, hebben de Vriendenprijs van de Stichting Vrienden Nederlandse Muziek (SVNM) gekregen.
 • In WinesofIsrael een artikel over Israëlische wijnen (en de mogelijkheid om deel te nemen aan een proeverij).

Amsterdam Yiddish Symposium

De 10e editie van het Amsterdam Yiddish Symposium behandelt dit jaar het thema Dutch in Yiddish, Yiddish in Dutch. Het symposium vindt plaats op donderdag 4 december in de Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek, Singel 425 in Amsterdam.
Tussen 13.00 en 17.30 uur komen onder meer Shlomo Berger (UvA), Marion Aptroot (Heinrich Heine Universität Düsseldorf) en Marc van Oostendorp (Universiteit Leiden, Meertens Instituut) aan het woord.

Tot ver in de 19e eeuw was Jiddisj voor Asjkenazische Joden in de diaspora de lingua franca, de taal waarmee ze overal in die gemeenschap terecht konden. Tegelijkertijd veranderde het Jiddisj onder invloed van de omringende taal. Dat gebeurde dus ook in Nederland, en met name in Amsterdam in de 17e en 18e eeuw. Het proces werkte ook andersom: Jiddisje woorden verschenen in het Amsterdamse dialect en dialecten in de oostelijke provincies van Nederland.

Ga naar mbii.nl voor meer informatie over de lezingen en om in te schrijven.

Sinds kort biedt Crescas een online cursus Jiddisj, waarmee u de taal leert lezen, begrijpen en spreken, in uw eigen tempo en op een door uzelf gekozen moment. Meer informatie vindt u op onze website.

Mouse and Elephant speelt Repertory Theatre

'Mouse and Elephant' is de naam van een in Tel Aviv gevestigd theatergezelschap. Met de voorstelling Repertory Theatre, geschreven door de Israëlische toneelschrijver Eldad Cohen, bleek het ensemble een hit in handen te hebben, waarmee uitsluitend stralende recensies én prijzen in de wacht werden gesleept. Die voorstelling is de komende week in Nederland te zien, en mag, naar de recensies te oordelen, niet worden gemist.

In het stuk is een timide, jonge toneelschrijver uitgenodigd bij de leider van een toneelgezelschap om de productie van zijn debuutstuk te bespreken. Deze blijkt een bezeten man met een blinde liefde voor Shakespeare's 'Hamlet' (én een geheime agenda), die probeert de ene na de andere absurde verandering in de tekst door te drukken.

In een uur zetten de Israëlische acteurs Iftach Jeffrey Ophir en Erez Drigues een bij vlagen hilarische komedie neer waarin de grenzen tussen theater en het echte leven geleidelijk vervagen.

Het stuk is overladen met prijzen in de Edinburgh Fringe Festivals van 2012 en 2013 en werd dit jaar ook bekroond met de Grand Prix Award in het Stockholmse Fringe Festival.
In 2012 plaatste Huffington Post een laaiend enthousiaste recensie van het stuk.

 • zaterdag 22 en zondag 23 november te zien tijdens het The Hague Shakespeare Fringe Festival. Meer informatie over aanvangstijden en tickets op thsf.nl.

Eindelijk te horen in Nederland: de Fountainheads!

Een groep jonge Israëlische zangers, dansers en muzikanten vormt samen de Fountainheads. Alle leden studeren of studeerden aan de Ein Prat Academie voor Leiderschap in Israël. De Fountainheads treden op bij speciale evenementen, reizen, concerten, bruiloften en simches in Israël en ver daarbuiten, en hebben met hun video’s en live optredens al talloze mensen over de hele wereld bereikt.
Next stop: Nederland, waar de Fountainheads woensdag 10 december een show geven in Sport & Cultureel Centrum De Camp, te vinden aan De Bosrand 15 in Woudenberg.

Wilt u weten hoe de Fountainheads klinken? De groep heeft een eigen kanaal op YouTube.

Website van de Week
Ronen Goldman Photography

De startpagina van de website van de Israëlische fotograaf Ronen Goldman is als een geheime deur die leidt naar diens magische droomwereld.

Wat en waarom Goldman doet wat hij doet, beschrijft hij kort en bondig in About. Daarna is de bezoeker aan zichzelf overgeleverd, of liever gezegd, aan de wonderbaarlijke verbeelding van de dromen van de fotograaf.

Goldman haalde met zijn Surrealistic Pillow Project de internationale pers - onder meer de Huffington Post en CNN.comschreven over hem.
Goldman heeft een pagina op Facebook.

Uw nieuwsbriefredacteur bedacht zich dat Goldmans Surrealistic Pillow Project de plaats is waar dromen werkelijkheid worden, maar dan wel heel anders dan in de gebruikelijke zin van die woorden.
Enjoy the trip!

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In the Picture
The Spielberg Jewish Film Archive - Ashkenaz Music

Het Spielberg Jewish Film Archive telt 500 films, speciaal geselecteerd voor de virtuele bioscoop in uw computer. De oudste ervan dateert uit 1911, maar er zijn ook talloze moderne korte en lange rolprenten opgenomen.

Deze week koos In the Picture voor u een compilatie van bijna een half uur met Asjkenazische muziek en heel veel prachtig, historisch beeldmateriaal.

Bekijk de film hier

In the Picture extra: Léo Nardus

Zondag 2 november besteedde de Franse televisiezender France 2 in de documentaire Un ombre aux tableaux aandacht aan de speurtocht naar kostbare schilderijen die toebehoorden aan beeldend kunstenaar Léo Nardus (Leonardus Salomon, Utrecht, 1868-1955), die zich ook een reputatie had verworven als kunstverzamelaar en kunsthandelaar. In 1921 besloot Nardus zich te vestigen in Tunesië en bracht hij zijn collectie onder bij zijn vriend en compagnon Arnold van Buuren. Daar werden de doeken in 1941 geconfisqueerd door de Duitsers en verdwenen spoorloos. Het enige dat restte was een aantal in 1943 gemaakte zwart-wit foto's.

De Fransman Patrick Neslias jaagt al meer dan 25 jaar op de verdwenen kunstwerken om ze te kunnen teruggeven aan Serge Nardus, kleinzoon van Léo Nardus. Die speurtocht brengt Neslias in 2014 ook naar Amsterdam, waar hij op het spoor hoopt te komen van Méléagre et Atalante van Peter Paul Rubens, een topstuk uit de Nardus-collectie dat Hermann Goering in 1943 aan zijn privéverzameling had toegevoegd. Wellicht hoopte Arnold van Buuren, door het doek aan de nazi's te verkopen, zijn gezin te kunnen redden. Tevergeefs: hij en zijn vrouw Juliette werden in 1943 in Sobibor vermoord. Maar de Rubens werd, 70 jaar na zijn verdwijning, teruggevonden in het depot van het Kunstmuseum Bonn.
Voor Neslias is er nog veel werk te doen: 150 doeken uit de Nardus-verzameling zijn tot op de dag van vandaag in de meest letterlijke zin spoorloos.

De documentaire is niet ondertiteld, maar laat zich bekijken als een detectiveverhaal, en is ook voor wie geen of weinig Frans beheerst, toch behoorlijk te volgen.

In 2007 werd bij de Adviescommissie Restitutieverzoeken Cultuurgoederen en Tweede Wereldoorlog een verzoek ingediend, waar tot in de kleinste details de geschiedenis van Léo Nardus en zijn kunstcollectie wordt beschreven.

Televisie en radio 21 - 28 november

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc en NPO Cultura zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.
Nefesh TV zendt twee maal per maand uit op het Amsterdamse kanaal Salto 1. Wie dat niet ontvangt: de uitzending is terug te zien op nefesh.nl en salto.nl/uitzendinggemist.

NDR Kultur is gestart met een nieuwe reeks 'Am Abend vorgelesen', waarin u kunt luisteren naar Der Pojaz van de Oostenrijkse schrijver Karl Emil Franzos (1847/48–1904).

De Joodse Omroep maakte voor het wekelijkse radioprogramma De kunst van het luisteren geluidsopnames tijdens de eerste les van de Crescascursus 'Joodse Thuislanden'. Docent Bart Wallet gaf daarin een algemene historische inleiding op de verschillende plannen die vóór de stichting van de staat Israël bestonden om Joden, vrijwillig of gedwongen, elders in de wereld onder te brengen.

Verder in De kunst van het luisteren: historica en Midden-Oostendeskundige Els van Diggele over de vraag of er een nieuwe godsdienstoorlog aanstaande is, Ron van der Wieken, arts en voorzitter van het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom, over zijn begin deze maand verschenen boek Jodenhaat (zie ook Boekennieuws elders in deze nieuwsbrief), en een vervolgaflevering van de rubriek Geluiden uit de kille: de gevoelstemperatuur in Joods Nederland. Presentatie: Paul Damen en Alfred Edelstein.


vrijdag 21 november

 • NPO 2 (VARA), 21.05: De Muur. Zesdelige documentaireserie waarin Menno Bentveld op zoek gaat naar muren die volkeren van elkaar scheiden. Afl. 3: De Westelijke Sahara.
 • NPO Radio 1 (AVROTROS), 0.00: Hoorspelhalfuur. Afl.: De hormoonfabriek. Derde aflevering van het hoorspel naar de gelijknamige bestseller van Saskia Goldschmidt, over de succesvolle ondernemer Mordechai - Motke - de Paauw die zich op zijn sterfbed realiseert dat het hem niet is gelukt om fatsoenlijk te leven.

zaterdag 22 november

 • NPO 2 (BOS/VPRO), 0.10: 2Doc. Afl.: Free the mind. Deense documentaire uit 2012 over hersenonderzoeker professor Davidson. Hij leidt een ongewoon experiment en maakt Amerikaanse oorlogsveteranen en kinderen met ADHD vertrouwd met yoga. Kunnen meditatie en yoga hun leed verlichten?

zondag 23 november

 • NPO Radio 5 (JO), 18.00: De kunst van het luisteren.
 • ZDF, 23.45: ZDF-History. Afl.: Vertrauter Feind - Nazis im Dienst der CIA. In 1945 ontvluchtten veel hooggeplaatste Duitse nationaalsocialisten het land om aan veroordeling te ontkomen. Velen van hen werden daarna door de Amerikaanse CIA gerekruteerd.

maandag 24 november

 • NPO Radio 5 (NCRV), 18.00: Schepper & Co. Met onder meer aandacht voor de traditionele Joodse kugel met peren.
 • ZDF, 20.15: Das Zeugenhaus. Duitse tv-film uit 2014. Aan het begin van de Neurenberger processen in 1945 werden oud-nazi's, kampoverlevenden en tegenstanders van het naziregime in dezelfde villa ondergebracht. Naarmate het proces vordert, wordt het steeds moeilijker om afstand tot elkaar te bewaren
 • ZDF, 22.00: Das Zeugenhaus - die Dokumentation. Documentaire uit 2014 over de achtergronden van het 'getuigenhuis' waar oorlogsmisdadigers en hun slachtoffers voor de duur van de Neurenberger processen in 1945 onder één dak woonden.
 • BBC Radio 3, 23.00: Music and the Jews. Afl.: I've Heard There Was a Secret Chord. Norman Lebrecht onderzoekt de complexe relatie tussen muziek en de Joodse identiteit. Met onder meer Yasmin Levy, de rabbijnen Shlomo Levine en Yehoshua Engelman, componist Steve Reich en professor Edwin Seroussi.

dinsdag 25 november

 • NPO Doc (VARA), 19.40: De Muur. Zesdelige documentaireserie waarin Menno Bentveld op zoek gaat naar muren die volkeren van elkaar scheiden. Afl. 3: De Westelijke Sahara.
 • BBC 1, 23.35: Imagine … Afl.: The One and Only Mike Leigh. Filmportret over deze Britse filmregisseur, zoon van Phyllis Pauline (née Cousin) en Alfred Abraham Leigh (Liebermann).

woensdag 26 november

 • NPO 2 (NTR), 23.00: Het uur van de wolf. Afl.: Hamartía - om en nabij Van Gasteren. Regisseur Rudolf van den Berg portretteert zijn vriend, de 92-jarige cineast Louis van Gasteren. Van Gasteren maakte ruim tachtig films die geregeld in de prijzen vielen. In hoeverre vormt zijn oeuvre een tegenwicht voor Van Gasterens permanente innerlijke worsteling met de Tweede Wereldoorlog, het jodendom en de verschrikkelijke moord die hij in 1943 pleegde?

donderdag 27 november

 • NPO 2 (VPRO), 0.00: 2Doc. Afl.: The Internet's Own Boy: Aaron Swartz. Amerikaanse documentaire van Brian Knappenberger uit 2014 over internetpionier Aaron Swartz (1986) die van kinds af aan al computerprogramma’s schreef en van alles bedacht vanuit het ideaal dat informatie voor iedereen beschikbaar moet zijn en gedeeld moet kunnen worden. Hij kwam steeds vaker met justitie in aanraking. Uiteindelijk zat hij zo klem dat hij in januari 2013 zelfmoord pleegde.

vrijdag 28 november

 • NPO Doc (VPRO), 20.30: 2Doc. Afl.: The Internet's Own Boy: Aaron Swartz. Amerikaanse documentaire van Brian Knappenberger uit 2014 over internetpionier Aaron Swartz die het ideaal aanhing dat informatie voor iedereen beschikbaar moet zijn en gedeeld moet kunnen worden. Een dreigende gevangenschap van 35 jaar maakte dat hij op 26-jarige leeftijd een einde aan zijn leven maakte.
 • NPO 2 (VARA), 21.05: De Muur. Zesdelige documentaireserie waarin Menno Bentveld op zoek gaat naar muren die volkeren van elkaar scheiden. Afl. 4: Westelijke Jordaanoever/Israël.
 • NPO Radio 1 (AVROTROS), 0.00: Hoorspelhalfuur. Afl.: De hormoonfabriek. Derde aflevering van het hoorspel naar de gelijknamige bestseller van Saskia Goldschmidt, over de succesvolle ondernemer Mordechai - Motke - de Paauw die zich op zijn sterfbed realiseert dat het hem niet is gelukt om fatsoenlijk te leven.
 • NPO 2 (AVROTROS), 0.05: Simon and the Oaks (Simon och ekarna). Twee Zweedse gezinnen komen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog door de omstandigheden dichter tot elkaar. Twee jongens uit die gezinnen worden in die jaren volwassen. Eén van die jongens, Simon Larsson, krijgt te horen dat hij een geadopteerd kind is van een Joodse vader uit Duitsland. Na de oorlog gaat Simon op reis om zijn achtergrond te verkennen. Gemaakt naar het gelijknamige boek uit 1985 van Marianne Fredriksson.
   
jaargang 10, nummer 44
vrijdag 21 november 2014
 

In deze nieuwsbrief

Kijk eens anders naar de Halacha
Batsheva Dance in Amsterdam
Pax Mama uitverkocht!
Koken voor Beth Shalom groot succes
'Never Printed Like This Before'
Boekennieuws
De nieuwe Joodse kwestie, een lezing
Richt je eigen museum in!
Nieuws van heinde en verre
Amsterdam Yiddish Symposium
Mouse and Elephant speelt Repertory Theatre
Eindelijk te horen in Nederland: de Fountainheads!
Website van de week
In the Picture
In the Picture extra: Léo Nardus
Televisie en radio 21 - 28 november


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Vroeg in de ochtend word ik gebeld. Mijn moeder. Of ik ‘het’ gehoord heb. Wat? De aanslag in een sjoel. Har Nof, waar mijn ouders meer ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Waar gaat het heen met deze wereld? In Nederland hebben talloze kinderen een vreedzame demonstratie, door politiek ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Voor kinderen is Israël een lustoord. Gelukkig worden ze niet opgeschrikt door het harde nieuws dat het leven voor de volwassenen soms zo ...
lees verder


(advertenties)

banner luna3

banner sinaicentrum

banner meldpunttaal

banner yanshuf

banner joodsamsterdam

banner sivmo

banner jonet

banner givat

banner amphora

banner blankevoort

banner propra

banner venstra

banner israelactie

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier