vrijdag 14 november 2014
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Met Crescas naar Pax Mama

In de theatervoorstelling Pax Mama onderzoeken schrijver Arnon Grunberg en de in Egypte geboren acteur Sabri Saad El Hamus hoe het zit met die veelbesproken en geroemde moederband tussen zoons en hun moeders, en met name met die met hun eigen moeders, voor wie beide mannen een diepe liefde en bewondering koesteren.
Dat herkennen ze in elkaar, en dat resulteerde in het idee van Sabri Saad El Hamus om samen een voorstelling te schrijven over hun moeders. Dat idee werd gretig opgepakt door Arnon Grunberg, die vaak schrijft over zijn relatie met zijn moeder. Een boek over haar zal in 2015 verschijnen.

Voor dat in de boekhandel ligt is er nu dus de voorstelling Pax Mama, waarvoor Grunberg de teksten schreef. Theatergezelschap DNA (De Nieuw Amsterdam) speelt deze voorstelling, onder regie van Gerardjan Rijnders.
Crescas heeft voor de voorstelling op 28 januari om 21.00 uur in Frascati in Amsterdam kaarten weten te bemachtigen. Bij de prijs inbegrepen is een consumptie én een nagesprek met de de acteur en de schrijver.

Let op: er zijn nog slechts enkele plaatsen beschikbaar, dus wacht niet te lang met inschrijven!

Ga naar onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Laatste kans: Joodse thuislanden

Aanstaande dinsdag begint de cursus Joodse thuislanden, alternatieven voor het zionisme, waarover we u de afgelopen weken uitvoerig berichtten.

Strookten de plannen om Joden ergens anders dan in Israël een thuisland te geven met de Joodse cultuur en het Joodse denken? Welke politieke motieven lagen eraan ten grondslag, wie waren de hoofdrolspelers en hoe werden deze plannen binnen de diverse Joodse groeperingen ontvangen? We kijken ook dichter bij huis: wat vonden Nederlandse Joden van die alternatieven?

De cursus Joodse thuislanden mag u niet missen ais u geïnteresseerd bent in geschiedenis in het algemeen en Joodse geschiedenis in het bijzonder. U kunt nog inschrijven!

Ga naar onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Jiddisj leren, on-line!

In de nieuwsbrief van vorige week lanceerden wij vol trots de online cursus Jiddisj. Uw eerste reacties waren hartverwarmend!

Met deze online cursus leert u de taal lezen, begrijpen en spreken. U begint met het Ollef Beis, de Hebreeuwse letters waarin Jiddisj geschreven wordt. Voor het oefenen van de uitspraak hebben wij animaties laten maken, korte filmpjes, ‘gespeeld’ door de figuren die in de cursus voorkomen. Bekijk de voorbeeldpagina met het eerste animatiefilmpje, het geeft u een goede indruk. Iedere les bevat oefeningen waarmee u uw leesvaardigheid les na les vergroot. En we hebben een systeem laten ontwikkelen waarmee u zelf, na iedere oefening, uw vorderingen kunt aflezen. Deze cursus is echt een juweeltje!

Online leren biedt voordelen: het maakt niet uit waar u woont of welke dagen en tijden u het beste uitkomen. Online leren doet u immers in uw eigen tempo.

Deze cursus van 30 lessen kost slechts 195 euro. Ga naar onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Lezing Paul Scheffer over zijn grootvader

Donderdag 20 november geeft journalist, publicist en wetenschapper Paul Scheffer voor Crescas een lezing over zijn grootvader Herman Wolf en de wijze waarop diens denken zich ontwikkelde onder invloed van de onontkoombare werkelijkheid van het nazisme.

Herman Wolf (1893-1942) was een in de jaren twintig en dertig bekende filosoof. Geboren in een geassimileerd Joods gezin was hij voorbestemd om zijn vader in diens goedlopende hoedenhandel op te volgen, maar Wolf koos eigenzinnig voor een loopbaan in de letteren en de wijsbegeerte.

In het eind vorig jaar verschenen en bijzonder goed ontvangen boek Alles doet mee aan de werkelijkheid is Paul Scheffer op zoek gegaan naar de mens Herman Wolf, om inzicht te krijgen in het karakter en het leven van zijn grootvader in de context van diens tijd. Daarbij maakte hij onder meer gebruik van Wolfs niet eerder gepubliceerde correspondentie met Thomas Mann en Stefan Zweig.
Wolf was humanist in hart en nieren, maar zijn humanisme was doortrokken van een besef van de kwetsbaarheid van die norm. Paul Scheffer ziet het verhaal van zijn grootvader als een opnieuw zeer actueel pleidooi voor het algemeen menselijke tegenover de gedachte dat cultuurverschillen nooit overbrugd kunnen worden.

Ga naar onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Columnisten

Deze week geven al onze vaste columnisten acte de présence, u hebt de keuze uit maar liefst acht columns.

Leo Frijda heeft een paar maanden verstek laten gaan omdat hij druk bezig was met de laatste loodjes die hij moest leggen aan een nieuw boek, waarover meer in één van de volgende nieuwsbrieven. Deze week pakt hij de draad weer op met een nieuwe column over ‘Joodse’ boeken.

En verder kunt u columns lezen van Harry van den Bergh, Salomon Bouman, Eldad Kisch, Leo Mock, Simon Soesan, Eva van Sonderen en Naud van der Ven. Veel leesplezier!

Het Joodse verleden van Zandvoort aan Zee

Zondag 23 november wordt in het Zandvoorts Museum het boek Joods Zandvoort. Een pioniersgeschiedenis (1880-1942) gepresenteerd.

Zandvoort heeft in veler oren een slechte klank als het gaat om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. In 1935 al stemde bijna een kwart van de Zandvoortse bevolking op de NSB. Tot op de dag van vandaag wordt de badplaats daarom nog wel eens aangeduid als 'NSB-dorp'.

Maar Zandvoort had voor de oorlog zo'n 600 Joodse inwoners en sinds 1922 een eigen synagoge. Over dit Joodse leven in Zandvoort is weinig bekend. Dat viel ook Teun van der Linden op. Hij is sinds 2012 predikant in Zandvoort en verbaasde zich over die onwetendheid. Hij dook de archieven in en schreef het boek over Joods Zandvoort, dat zondag 23 november gepresenteerd wordt.

Crescas interviewde Teun van der Linden en vroeg hem naar zijn beweegredenen om zoveel tijd te steken in het vastleggen van een deel van de vooroorlogse geschiedenis. Het interview, geschreven door Karen de Jager, vindt u op onze website.

 • Joods Zandvoort verschijnt in full colour-druk, bevat 200 pagina’s met meer dan 250 foto’s en illustraties en is vanaf 24 november via de boekhandel verkrijgbaar. Prijs € 29,95.
  ISBN 978 90 239 2850 8 / Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer.

WIZO Literatuurprijs 2014 én 2015

Irith Kisch, docent Hebreeuwse literatuur en kleindochter van Ina Kisch-Houthakker, in 1947 een van de oprichters van WIZO Nederland, heeft zondag 9 november tijdens een feestelijke bijeenkomst in Amsterdam bekend gemaakt dat de roman Onder vrienden van de Israëlische schrijver Amos Oz de WIZO-literatuurprijs 2014 toegewezen krijgt.

Bijzonder aan de WIZO Literatuurprijs is dat de lezers van WIZO de jury vormen en dus bepalen wie deze prijs in ontvangst neemt. Alleen schrijvers met een Joodse of Israëlische achtergrond kunnen genomineerd worden, wat betekent dat ook vertaald werk kan meedingen naar deze prijs.

Irith Kisch maakte ook de shortlist voor 2015 bekend:

 • Assaf Gavron met De nederzetting, vertaald uit het Hebreeuws door Sylvie Hoyinck
 • Etgar Keret met 7 vette jaren, uit het Engels vertaald door Adriaan Krabbendam
 • Dror Mishani met De verdwenen zoon, vertaald uit het Hebreeuws door Ruben Verhasselt
 • Joanna Rakoff met Mijn jaar met Salinger, uit het Engels vertaald door Dennis Keesmaat
 • Yasmina Reza met Gelukkig de gelukkigen, uit het Frans vertaald door Eef Gratama
 • Karina Tuil met Een verzonnen leven, uit het Frans vertaald door Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos

De middag werd afgesloten met een boeiend panelgesprek met vertalers Hilde Pach, Sylvie Hoyinck en Adriaan Krabbendam, onder leiding van Daphne Meijer, journalist, radiomaker en redacteur voor allerlei media, specialist op het gebied van Joodse literatuur.

In 2013 won Irvin Yalom met zijn boek Het raadsel Spinoza. De overige genomineerden voor 2013 waren Anouk Markovits voor Ik ben verboden, Shani Boianjiu met Het eeuwige volk kent geen angst, Miriam Guensberg met Poolse tranen, Ariella Kornmehl met Wat ik moest verzwijgen en Alessandro Piperno met De onafscheidelijken.

Wilt u meer weten over bestaande WIZO-leesclubs of misschien zelf een leesclub oprichten? Alle informatie is te vinden op wizo.nl!

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Orgelman. Felix Nussbaum: een schildersleven, de veelgeprezen biografie van Mark Schaevers over deze beeldend kunstenaar die gerekend wordt tot de belangrijkste Joodse schilders van de 20e eeuw. Van binnen is alles stuk van Simon Hammelburg is de volledig herziene versie van Kaddisj voor Daisy uit 1996, in een recensie in Trouw destijds omschreven als 'een kaleidoscopisch egodocument, met het gesjmier en de warmte, de tranen en het lachen van een huiskamer die zich na de oorlog opnieuw heeft gevuld.' Thomas Mann beschouwde Jozef en zijn broers, de monumentale hervertelling van het bijbelverhaal van Jozef, als zijn magnum opus. De Nederlandse vertaling telt maar liefst 1344 pagina's …

De Engelstalige aanrader: Paper Love: Searching for the Girl My Grandfather Left Behind, waarin journaliste Sarah Wildman op zoek gaat naar de vrouw die voor de oorlog de grote liefde was van haar grootvader.

En verder:
Shira Keller, die deze zomer debuteerde met de roman 'M', is een van de zes 'spraakmakende nieuwkomers' die acte de présence geeft op de Jonge Schrijversavond, vrijdag 21 november in de Grote Zaal van de Stadsschouwburg Amsterdam.
Woensdag 12 november kreeg burgemeester Eberhard van der Laan het eerste exemplaar overhandigd van Tot vanavond en lief zijn hoor, geschreven door Salo Muller, de beroemde fysiotherapeut van het gouden Ajax uit de jaren '60 en '70. Muller schrijft over zijn leven als Joodse jongen in de Tweede Wereldoorlog, het verlies van zijn ouders in die oorlog, en hoe hij als weeskind vanaf 1945 zijn leven weer vorm probeerde te geven.

Gary Shteyngart in Nederland

De ouders van schrijver Gary Shteyngart waren helemaal niet blij met hun ziekelijke, astmatische baby. Zijn vader noemde hem 'Snottebel' (Snotty), zijn moeder gebruikte 'Kleine Mislukkeling' ('Failurchka') als troetelnaam. Voor de Nederlandse vertaling van het boek werd die 'verrussiest' tot Misljoeksja.

Gary Shteyngart, geboren in 1972 in Leningrad, verhuisde toen hij zeven was met zijn ouders van Rusland naar Amerika. Zijn ouders hadden gehoopt dat 'Misljoeksja' in het nieuwe vaderland advocaat zou worden, of op zijn minst iets zou bereiken in de effectenhandel, maar 'Misljoeksja' bleek totaal andere ambities te hebben.
Ondertussen leefde hij gelijktijdig in het Joods-Russische familieleven en de Amerikaanse droom, maar voelde zich in geen van beide thuis.
Het is dit conflict, met aan de basis de Amerikaanse immigrantencultuur waarin hij opgroeide, dat Shteyngart met scherpe blik en soms provocerende, venijnige humor beschrijft en dat voor al zijn boeken tot onuitputtelijke bron van inspiratie dient.

In de herfst van 2011 was Gary Shteyngart in Amsterdam om zijn boek Supertriest waargebeurd liefdesverhaal te promoten. Nu Little Failure in Nederlandse vertaling verschijnt, is Shteyngart opnieuw in het land.
Maandag 17 november geeft hij een lezing bij het John Adams Institute in Amsterdam en wordt hij door Micha Wertheim geïnterviewd. Voor meer informatie zie john-adams.nl.

Wie 17 november verhinderd is, kan vrijdag 14 november terecht op het Crossing Border Festival in Den Haag.

Stemt u ook voor de CIDI Respect Award?

De CIDI Respect Award is een prijs voor een persoon of groep die een positieve bijdrage levert aan het tegengaan van antisemitisme en discriminatie in het algemeen. De prijs werd vorig jaar ingesteld door CIDI-bestuurslid Barbara Barend.
Afgelopen zomer was er een piek in het aantal door CIDI geregistreerde incidenten, maar er waren ook mensen die hun nek uitstaken door daar duidelijk stelling tegen te nemen. Zij verdienen respect.

Dit jaar zijn de genomineerden: minister Lodewijk Asscher, Emre Ünver, voorzitter van Inspraakorgaan Turken in Nederland en vice-fractievoorzitter van de Amsterdamse PvdA, en het interreligieuze project 'Leer je buren kennen' waarvan Chantal Suissa-Runne, Gita Hacham en Yair van der Wieken de projectleiders zijn.

U kunt tot 24 november uw stem uitbrengen op cidi.nl/respectaward. De winnaar wordt bepaald door de publieksstemmen én die van een vakjury. De prijs wordt begin december uitgereikt door Barbara Barend.

Voetbalclub ADO Den Haag kreeg in 2013 de eerste CIDI Respect Award voor de inzet tegen discriminerende spreekkoren. ADO is de eerste voetbalclub in de Eredivisie die apparatuur heeft geïnstalleerd om de aanstichters van spreekkoren te kunnen identificeren.

Franz Schubert met altviolist Amihai Grosz

De Israëlische altviolist Amihai Grosz (1979) is binnenkort een aantal keren in Nederland te horen. Dit keer niet met het door hem opgerichte Jerusalem Quartet maar als solist bij het Concertgebouw Kamerorkest. Op het programma staat de Sonate in a-klein D 821, Arpeggione, van Franz Schubert, een werk dat de componist schreef voor de 'arpeggione', een in de 19e eeuw uitgevonden merkwaardige kruising tussen een gitaar en een cello. De sonate, een onstuimig en virtuoos stuk muziek, doorstond de tand des tijds, maar dat kan niet worden gezegd van de arpeggione: dat instrument raakte al vrij snel in de vergetelheid.
Amihai Grosz speelt de sonate in de bewerking voor altviool en strijkorkest.

Grosz is eerste altviolist bij de Berliner Philharmoniker en speelde ook met Daniel Barenboim en diens West-Eastern Divan Orchestra en het Jerusalem Symphony Orchestra.

Ewoud Sanders over 'De boekenjood'

Journalist en taalhistoricus Ewoud Sanders geeft zondag 23 november een lezing over de geschiedenis van de (Nederlandse) 'boekenjood'. In zijn lezing De handel en wandel van de boekenjood. Over vermaarde, vergeten en fictieve straatboekhandelaren gaat hij in op het woord én op de mens die met het woord werd aangeduid.

Het woord 'boekenjood' kwam aan het begin van de negentiende eeuw in zwang. Vóór die tijd was 'boekensmous' gebruikelijker, een scheldwoord dat zowel voor Joodse als niet-Joodse markthandelaren van tweedehands boeken werd gebruikt.

In de lezing komen onder meer zeven boeken aan de orde waarin de 'boekenjood' een rol speelt, waaronder Carry van Bruggens Het Joodje en Leonard Roggeveens jeugdboek De ongeloofelijke avonturen van Bram Vingerling, en een interview in het Bataviaasch Nieuwsblad van 1910 met een Haagse boekenjood.

 • zondag 23 november, 14.00 uur, Openbare Bibliotheek Amsterdam, 6e verdieping: lezing De handel en wandel van de boekenjood. Over vermaarde, vergeten en fictieve straatboekhandelaren. Toegang gratis.

Lees meer op de website van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie, die deze lezing organiseert.

Op de schouders van Brahms

Op het programma dat het Fauré Quartett woensdag 19 november uitvoert in het Muziekgebouw aan 't IJ staat tussen Gustav Mahler en Johannes Brahms de naam Robert Kahn. Van hem wordt het Pianokwartet nr. 2 op. 30 uitgevoerd. Maar wie wás deze componist?

De Duits-Joodse Robert Kahn (1865-1951) ontmoette Brahms in de jaren '80 van de 19e eeuw. Brahms was onder de indruk van de jonge componist en bood aan hem onder zijn hoede te nemen. De onzekere, verlegen Kahn durfde het niet aan, maar Brahms liet wel zijn sporen na in zijn werk. In 1916 werd Kahn toegelaten tot de Pruisische Academie van Kunsten, maar hij moest onder druk van de nazi's zijn lidmaatschap opzeggen. Zijn muziek kwam op de zwarte lijst van Entartete Musik. In 1938 week Kahn uit naar Engeland, waar hij tot zijn dood bleef componeren. In zijn nalatenschap bevinden zich ruim 1.000 onuitgegeven composities, die nu geleidelijk aan de vergetelheid worden ontrukt.

Ook in de eerste composities van Gustav Mahler zijn invloeden van de grote Brahms herkenbaar. Het Fauré Quartett combineert in het programma 'Op de schouders van Brahms' diens pianokwartet met kamermuziek van Kahn en Brahms, en laat in die combinatie belangrijke componistenrelaties herleven.

Voor kaartverkoop zie muziekgebouw.nl.

Vivian Maier - Street Photographer

In Foam Amsterdam is de tentoonstelling ‘Vivian Maier: Street Photographer’ te zien. Niet eerder was er in Nederland een overzichtstentoonstelling van de fotografe die pas na haar dood bekend werd.

Vivian Maier (New York, 1926 - 2009) werkte haar hele volwassen leven als kindermeisje. In haar vrije tijd trok ze er op uit met haar Rolleiflex fotocamera en maakte honderdduizend foto's van het straatleven in New York en Chicago, waar ze bij voorkeur kinderen, zwervers en de zwarte gemeenschap fotografeerde. Maar niemand kreeg die foto's ooit te zien. Haar fotografisch oeuvre werd pas na haar dood ontdekt door makelaar John Maloof. Hij was op zoek naar historische foto’s over een wijk in Chicago en stuitte tijdens een veiling op een lot onontwikkelde films en negatieven. Daarmee begon de postume zegetocht van Vivian Maier.

 • Vivian Maier: Street Photographer, te zien tot en met 28 januari 2015 in FOAM, Keizersgracht 609, Amsterdam, dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur. Donderdag en vrijdag is FOAM open tot 21.00 uur. Meer informatie op foam.nl.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Geregistreerde lezers van Ha'aretz hebben maandelijks gratis toegang tot tien artikelen naar keuze op desktop of mobiel apparaat.

 • Aartsvader Abraham is de meest gecompliceerde figuur in de bijbel, volgens een essay in Mosaic.
 • Het toonaangevende Amerikaanse foodie magazine Saveur heeft Tel Aviv uitgekozen als een de drie meest vooraanstaande culinaire reisbestemmingen.
 • De Forward publiceert de top-50 Joodse vrouwen in de Verenigde Staten.
 • Fotograaf Ronen Goldman brengt in zijn project 'The Surrealistic Pillow' dromen tot leven. NoCamels schrijft erover.
 • In Ynet nieuws over Auschwitzoverlevende Menachem Bodner, die al 68 jaar zijn tweelingbroer zoekt.
 • Beeldend kunstenaar Dani Gal (Jeruzalem, 1975) heeft een bijzondere motivatie voor de installatie As from Afar die tot 1 februari 2015 te zien is in het Jewish Museum in New York. Lees meer in de Forward.
 • In Tablet Magazine een fascinerend artikel over Jiri (Georg) Mordechai Langer (1894-1943), tijdgenoot van Franz Kafka.
 • De toekomst van Joods erfgoed in Arabische landen ziet er niet goed uit, schrijft Israel Hayom.
 • Philologos vindt de oorsprong van een Jiddisj woord terug in de oermoeder aller talen, het Indo-Europees.

Website van de Week
The Institute for the Translation of Hebrew Literature

Hebreeuwse literatuur wordt wereldwijd in 70 talen vertaald, meldt de startpagina van The Institute for the Translation of Hebrew Literature met gepaste trots, en zet er een scroll met voorbeelden onder.
Het ITHL werd opgericht in 1962 om literatuur die in de nieuwe staat werd geschreven, ook buiten de landsgrenzen bekendheid te geven. About us laat zien dat de activiteiten inmiddels aanzienlijk zijn uitgebreid.
De namen van de ruim 300 Israëlische auteurs die ITHL vertegenwoordigt, zijn te vinden op Authors. De aangeklikte naam geeft wat informatie over de schrijver, alle in het Hebreeuws verschenen titels en daaronder welke daarvan in andere talen zijn vertaald.
Bezoekers van de grote internationale boekenbeurzen in Frankfurt en Londen zullen zeker ook gebruik maken van de catalogi die het ITHL uitgeeft: ze zijn allemaal te downloaden op Catalogues.
De website biedt een simpele én een verfijnde zoekoptie.

Bij het vele goeds dat op deze site te vinden is, zijn toch ook een paar kanttekeningen te plaatsen. Twee links die er veelbelovend uitzien (MHL - New webzine starting Spring 2014 en POETS CORNER), werken (nog) niet. ITHL is helaas niet actief aanwezig op de sociale media.

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In the Picture
Punk Jews

Punk Jews is een film waarin Joodse kunstenaars, musici en activisten van zeer diverse achtergrond zich de vraag stellen wat Joods zijn in de 21e eeuw eigenlijk betekent. Wat moet je met een Joodse identiteit?

Het is de kernvraag die Yishai van de Chassidische punkrockgroep Moshiach Oi, de alternatieve theatergroep Sukkos Mob, Kal Holczler, oprichter van Voices of Dignity (een organisatie die zich inzet tegen alle vormen van misbruik), een stel voormalig Joods-orthodoxe hipsters tijdens een tsjolentfeestje, Amy Harlib, the Amazing Yoga Yenta en de sensationele Amerikaans-Joodse hiphopsensatie Y-Love aan een diepgaand onderzoek onderwerpen. De namen van sommige deelnemers zijn even onconventioneel dan wel provocerend als de wijze waarop ze bestaande normeringen en barrières neerhalen.

Bekijk de film hier

Televisie en radio 14 - 21 november

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc en NPO Cultura zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.
Nefesh TV zendt 2x per maand uit op het Amsterdamse kanaal Salto 1. Wie dat niet ontvangt: de uitzending is terug te zien op nefesh.nl en salto.nl/uitzendinggemist.

NDR Kultur is gestart met een nieuwe reeks 'Am Abend vorgelesen', waarin u kunt luisteren naar Der Pojaz van de Oostenrijkse schrijver Karl Emil Franzos (1847/48–1904).

Deze week in De kunst van het luisteren, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep: columniste en schrijfster Nausicaa Marbe, onder meer over haar nieuwe roman 'Smeergeld', rabbijn Raphael Evers over het bijbelse rustjaar-voorschrift, het zogeheten sjemitajaar, een reportage van verslaggever Guido Spring over journaliste Judit Neurink die sinds zeven jaar in Iraaks Koerdistan woont en een boek schreef over de Joodse geschiedenis van deze regio, en een vervolgaflevering van de rubriek Geluiden uit de kille: de gevoelstemperatuur in Joods Nederland. Presentatie: Paul Damen en Alfred Edelstein.
Voor wie meer wil weten over het door rabbijn Evers besproken sjemitajaar heeft Crescas een interessante luistercursus van onze docent Leo Mock.


vrijdag 14 november

 • NPO Radio 4, 20.00: De vrijdag van Vredenburg. Concert rechtstreeks uit TivoliVredenburg met muziek van Hanns Eisler en Kurt Weill.
 • NPO 2 (VARA), 21.05: De Muur. Zesdelige documentaireserie waarin Menno Bentveld op zoek gaat naar muren die volkeren van elkaar scheiden. Afl.2: Westelijke Sahara. Daar ligt een door Marokko opgeworpen zandwal van 2.700 kilometer om de Sahrawi-bevolking op afstand te houden.
 • NPO Radio 1 (AVROTROS), 0.00: Hoorspelhalfuur. Afl.: De hormoonfabriek. Derde aflevering van het hoorspel naar de gelijknamige bestseller van Saskia Goldschmidt, over de succesvolle ondernemer Mordechai - Motke - de Paauw die zich op zijn sterfbed realiseert dat het hem niet is gelukt om fatsoenlijk te leven.

zaterdag 15 november

 • NPO Doc (VPRO), 16.50: The Beetle (Hachipusheet), speelfilm uit 2008 van Yishai Orian over een man die niet alleen bijna alles doet om zijn aftandse Volkswagen Kever te kunnen behouden, maar ook op onderzoek uitgaat om te achterhalen wie zijn 40 jaar oude vierwieler vroeger in bezit hadden. Herh.: 16/11, 0.40, 19/11, 21.15.
 • NPO Doc (VPRO), 19.05: The Sweetest Sound. Documentaire uit 2001 van Alan Berliner. In hoeverre maakt je naam je tot wie je bent? En wat zegt een naam over ons? Herh.: 18/11, 0.20.
 • NPO Doc (VPRO), 20.00: 10% - What Makes a Hero. Documentaire uit 2013 waarin cineast Yoav Shamir onderzoekt wie waarom een held wordt of held genoemd wordt. Herh.: 17/11, 22.45.
 • NPO Doc (VPRO), 22.55: The Act of Killing. Nietsontziende documentaire uit 2012 van de Amerikaans-Brits-Deense cineast Joshua Oppenheimer over de Indonesische genocide in 1965, die vooraf ging aan het bewind van generaal Haji Muhammad Soeharto, tot 1998 president van Indonesië. Herh.: 18/11, 22.45.

zondag 16 november

 • NPO Radio 1 (VPRO), 11.30: Het spoor terug. Over Ankie Stork, oudtante van schrijver Jaap Scholten die tijdens de oorlog tientallen Joodse kinderen redde, maar daar liever niet over spreekt.
 • Mezzo, 12.30: Das Reichsorchester. The Berlin Philharmonic Orchestra and The Third Reich. Documentaire over de Berliner Philharmoniker in de jaren 1933-1945 onder het bewind van de nazi's. Centraal staan de persoonlijke lotgevallen van muzikanten en andere betrokkenen.
 • NPO 2 (JO), 14.00: Nesj Nasj, zesdelige documentaireserie over Joodse gerechten en de overlevering van familieverhalen.
 • NPO 2 (JO), 14.15: Een Sjtetl in de Cariben, documentaire road-movie uit 2014 van Sherman de Jesus over Mark Witznitzer en Tsale Kirzner, kinderen van Oost-Europese Joden die naar Curaçao zijn gevlucht.
 • NPO Radio 5 (JO), 18.00: De kunst van het luisteren.

maandag 17 november

 • NPO 2 (VPRO/HUMAN), 20.25: Argo TV: Medialogica. Afl.: Annes erfenis. Over de gevolgen van de popularisering van Anne Frank. Wie mag haar woord op aarde verkondigen, wie mag haar beeld voeren? Herh.: 18/11, 9.55.
 • Salto A1 (NEFESH TV), 21:00. History’s Ultimate Nomads, het verhaal van de Spaanse en Portugese Joden.

dinsdag 18 november

 • NPO Doc (VPRO/HUMAN), 20.25: Argo TV: Medialogica. Afl.: Annes erfenis. Over de gevolgen van de popularisering van Anne Frank. Wie mag haar woord op aarde verkondigen, wie mag haar beeld voeren? Herh.: 20/11, 1.05.
 • Arte tv, 13.45: Die letzte Metro (Le dernier métro), oorlogsdrama uit 1980 van François Truffaut over de Joodse theaterdirecteur Lucas Steiner die moet onderduiken voor de nazi's en vanuit de kelder doorgaat met regisseren.

woensdag 19 november

 • NPO Doc (VARA), 19.20: De Muur. Zesdelige documentaireserie waarin Menno Bentveld op zoek gaat naar muren die volkeren van elkaar scheiden. Afl. 2: Mexico.
 • NDR Kultur, 20.00: Hörspiel. Worüber wir reden, wenn wir über Anne Frank reden, hoorspel naar het verhaal What We Talk About When We Talk About Anne Frank van Nathan Englander.

donderdag 20 november

 • BBC Radio 3, 23.00: Free Thinking Festival Discussion. Afl.: The Cost of Free Information. Rana Mitter, Jodie Ginsberg, Rufus Pollock en Kenneth Cukier evalueren het internet.

vrijdag 21 november

 • NPO 2 (VARA), 21.05: De Muur. Zesdelige documentaireserie waarin Menno Bentveld op zoek gaat naar muren die volkeren van elkaar scheiden. Afl. 3: De Westelijke Jordaanoever.
 • NPO Radio 1 (AVROTROS), 0.00: Hoorspelhalfuur. Afl.: De hormoonfabriek. Derde aflevering van het hoorspel naar de gelijknamige bestseller van Saskia Goldschmidt, over de succesvolle ondernemer Mordechai - Motke - de Paauw die zich op zijn sterfbed realiseert dat het hem niet is gelukt om fatsoenlijk te leven.
   
jaargang 10, nummer 43
vrijdag 14 november 2014
 

In deze nieuwsbrief

Met Crescas naar Pax Mama
Laatste kans: Joodse thuislanden
Jiddisj leren, on-line!
Lezing Paul Scheffer over zijn grootvader
Columnisten
Het Joodse verleden van Zandvoort aan Zee
WIZO Literatuurprijs 2014 én 2015
Boekennieuws
Gary Shteyngart in Nederland
Stemt u ook voor de CIDI Respect Award?
Franz Schubert met altviolist Amihai Grosz
Ewoud Sanders over 'De boekenjood'
Op de schouders van Brahms
Vivian Maier - Street Photographer
Nieuws van heinde en verre
Website van de week
In the Picture
Televisie en radio 14 - 21 november


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Wat was het spannend tot dinsdagavond – hoe zou de Piet eruit zien in het Sinterklaasjournaal? Godzijdank is de Nederlandse ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
Het afgelopen half jaar heb ik geen columns geschreven. Ik heb die tijd benut om mijn voor Crescas geschreven columns over Kafka ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Israël ken ik wel – als toerist – en dat beviel me. Ik ken het land niet als bewoner, en ik vraag me wel eens af hoe me dat zou zou bevallen ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Wat mij betreft is het jodendom onderverdeeld in twee basisprincipes: heb uw naaste lief, en van generatie op generatie ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Palestijnse messentrekkers zaaien terreur in Israël en in de bezette gebieden. Het is een vorm van individuele terreur waarop Israëls ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Afgelopen zondagavond, ter gelegenheid van de herdenking van de Kristallnacht in Duitsland, hield vice-premier en minister van ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Vrijdagochtend 7 september ben ik naar de Oude Stad gegaan om de situatie te bekijken. Eerst naar de Damascus Gate gelopen. Daar ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Het is dezer dagen 19 jaar geleden dat Jitschak Rabin werd vermoord. Dit wordt in Israël trouw herdacht op het Rabinplein in Tel Aviv, waar ...
lees verder


(advertenties)

banner meldpunttaal

banner yanshuf

banner propra

banner blankevoort

banner amphora

banner joodsamsterdam

banner venstra

banner jonet

banner israelactie

banner givat

banner sinaicentrum

banner sivmo

banner luna3

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Bu