vrijdag 7 november 2014
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Heel Nederland kan nu Jiddisj leren!

Tromgeroffel kunnen we helaas niet laten horen. Maar het is met veel, heel veel trots dat we vandaag een nieuwe online cursus lanceren, en wel de cursus Jiddisj.
Meer dan twee jaar hebben wij aan deze cursus gewerkt. We hebben diverse problemen getackeld, we hebben experts ingeschakeld uit Amsterdam, Parijs en New York. We moesten keuzes maken op het gebied van spelling, uitspraak, etc. We hebben geluidsopnamen gemaakt in Parijs, omdat daar, bij het Maison de la culture Yiddish, voldoende native speakers beschikbaar waren …
Het resultaat mag er zijn en wij zijn er zelf zo gelukkig mee dat we moeten oppassen niet teveel ‘ronkende’ taal te gebruiken.

Met deze online cursus leert u Jiddisj lezen, begrijpen en spreken. U begint met het Ollef Beis, de Hebreeuwse letters waarin Jiddisj geschreven wordt. Voor het oefenen van de uitspraak hebben wij animaties laten maken, korte filmpjes, ‘gespeeld’ door de figuren die in de cursus voorkomen. Bekijk de voorbeeldpagina met het eerste animatiefilmpje, het geeft u een goede indruk. Iedere les bevat oefeningen waarmee u uw leesvaardigheid les na les vergroot. En we hebben een systeem laten ontwikkelen waarmee u zelf, na iedere oefening, uw vorderingen kunt aflezen.

Deze online cursus is, al zeggen we het zelf, een staaltje van innovatie op het gebied van online leren. Het maakt niet uit waar u woont of welke dagen en tijden u het beste uitkomen, deze cursus Jiddisj biedt u alle vrijheid. En, zeker zo belangrijk, ú bepaalt het tempo, ú herhaalt een les zo vaak u wilt, deze cursus is op maat gemaakt. Voor u!

Deze cursus van 30 lessen kost slechts 195 euro. Ga naar onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Het ideaal van één man: binden en verbinden

Gedurende het jaar zijn er diverse momenten waarop overal in de Joodse wereld tijd wordt ingeruimd voor feest- en gedenkdagen en de bijbehorende tradities. Sinds mensenheugenis verbinden ze generaties in een onverbrekelijke keten, hoe ver de schakels ook uit elkaar liggen.

De idee van binden en verbinden kreeg in 2010 extra inhoud. In dat jaar voltooide rabbijn Adin Steinsaltz zijn monumentale vertaling en bewerking van de Talmoed, waarmee hij in 1965 was begonnen. Het was Steinsaltz’ ideaal om de Talmoed, na de Tora het belangrijkste boek binnen het jodendom, toegankelijk te maken voor een breed Joods publiek en daarmee een wereldwijde verbondenheid tot stand te brengen.

De Aleph Society, de organisatie die het werk van Adin Steinsaltz ondersteunt, besloot het ideaal van de rabbijn in praktijk te brengen en organiseerde 7 november 2010 de eerste Global Day of Jewish Learning, een studiedag waarop Joden over de hele wereld hetzelfde thema en dezelfde teksten bestuderen.
Wereldwijd namen veel Joodse organisaties aan deze mondiale ‘lern’dag deel, en sindsdien neemt hun aantal jaarlijks toe - in 2014 waren het er enkele honderden in ruim 40 landen die door het gezamenlijk en gelijktijdig lezen en 'lernen' een unieke verbondenheid tot stand brachten.

Tijdens de 'Global Day' wordt telkens één thema bestudeerd. Dit jaar is dat Helden, schurken, heiligen en gekken: het volk van het boek.
Crescas en Stichting PaRDeS nemen vanaf de allereerste keer deel aan dit evenement en tekenen ook dit jaar weer voor de organisatie van de Global Day of Jewish Learning, die zondag 17 november plaatsvindt.
Crescas’ Rabbinica-docent Leo Mock leidt, zoals gebruikelijk, het thema bij de deelnemers in.
Een deel van de dag wordt gewerkt in kleine groepjes die, onder begeleiding van Leo, elk één bijbelse figuur bespreken aan de hand van verschillende Joodse teksten. Personages als Abraham, Mozes, Eva, Deborah en Bileam kunnen ons veel leren over de menselijke natuur, over leiderschap en familiebanden in het algemeen en over onszelf in het bijzonder.
Voor wie voor het eerst meedoet: de gebruikte teksten zijn goed toegankelijk, en voor alle deelnemers zijn ze zeker een bron van inspiratie.

De 'Global Day' is ook bij Crescas een populaire activiteit. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wacht niet te lang met inschrijven!

Ga naar onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Staat versus sjoel?

In Nederland is de scheiding van kerk en staat strikt geregeld. De wet is het hoogste gezag, religie wordt getolereerd zolang die religie of haar uitingen niet in strijd zijn met de Nederlandse wet.
Binnen het jodendom geldt traditioneel het omgekeerde: zolang de landswet niet strijdig is met de Joodse wet, is de eerste bindend (dina demalchoeta dina). Dit lijkt eenduidig, maar leidt soms tot complexe juridische en ethische discussies.

In de cursus Sjoel en Staat zal docent Michael Bloemendal deze situatie van verschillende kanten belichten. Hoe was de verdeling van de verantwoordelijkheden van koningen en priesters in het oude Israël? De meeste aandacht gaat echter uit naar het heden. Hoe gaat het modern-orthodoxe jodendom om met schijnbare of reële tegenstellingen tussen landswetten en Joodse regels? En hoe kijken we naar actuele kwesties op dit vlak in het moderne Israël?

Ga naar onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Een eigen Sefer Tora in Deventer

Tijdens de sjabbatochtenddienst van 8 november 2014 wordt bij de Joodse gemeente Beth Shoshanna, in de Grote Synagoge aan de Golstraat in Deventer, voor het eerst sinds 1925 een nieuw Sefer Tora in eigen bezit ingewijd.

Beth Shoshanna houdt sinds een kleine vijf jaar weer diensten en andere bijeenkomsten in de Grote Synagoge van Deventer. Daarbij werd onder meer gebruik gemaakt van een Sefer Thora dat in 2011 door de Joodse gemeente in Zürich voor onbepaalde tijd in bruikleen was gegeven. Na jarenlang sparen en speuren is het de Deventer kehilla gelukt om een eigen Sefer Tora aan te schaffen. De nieuwe Torarol is slechts vijf jaar oud en verkeert in zeer goede staat. Het perkament is van een prachtige, zware soort, en de houten klossen zijn gedraaid uit mooi donker hout.

Bij deze bijzondere, plechtige en feestelijke gebeurtenis zullen de Commissaris van de Koning, mevrouw Ank Bijleveld-Schouten, en vertegenwoordigers van diverse kerkelijke en burgerlijke organisaties en bevolkingsgroepen aanwezig zijn. Burgemeester Andries Heidema is in het buitenland maar wordt vertegenwoordigd door locoburgemeester Robin Hartogh Heys van de Lier. Peter Paul Biekmann, voorzitter van de Raad van Kerken van Deventer, en stadschroniqueur en auteur van het boek over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap van Deventer Henk van Baalen zullen het woord voeren.

Lees meer op bethshoshanna.nl.

IDFA 2014

De 27e editie van het Internationale Documentairefestival IDFA begint donderdag 19 november en zal tot de laatste dag, 30 november, op 11 locaties ruim 300 lange en korte documentaires vertonen. In het programma troffen wij ook dit jaar weer een ruim aanbod aan films die voor de lezers van de nieuwsbrief interessant kunnen zijn.
Don't Lose Heart is een zeer persoonlijke documentaire van Hella de Jonge, Rüdiger Suchland toont in From Caligari to Hitler de ontwikkeling van de Duitse cinema ten tijde van de Weimarrepubliek. The Green Prince van de Israëlische filmmaker Nadav Schirman is een real-life thriller over een Palestijn die als undercover agent voor de Israëlische veiligheidsdienst aan de slag ging, Rudolf van den Berg maakte met Hamartía een indringend portret van cineast Louis van Gasteren. Night will fall van Andre Singer volgt de reconstructie van de historische film German Concentration Camps van Sidney Bernstein en Alfred Hitchcock. Van het werk van Heddy Honigmann is dit jaar een uitgebreid retrospectief te zien, met onder andere het bekroonde Crazy, over de herinneringen van Nederlandse militairen aan de verschillende oorlogsgebieden waar ze hebben gediend.

Wij hebben onze keuze voor u op een speciale idfa-pagina op onze website gezet. Voor kaartverkoop en andere belangrijke praktische informatie gaat u naar idfa.nl.

Crescas op Facebook

Onze nieuwsbrief bereikt wekelijks een kleine 3000 abonnees en wordt, afgaande op de enthousiaste reacties die ons bereiken, graag gelezen.
Crescas is ook al een tijdje actief op Facebook. We gebruiken dit 'sociale medium' als aanvulling op de wekelijkse nieuwsbrief, en daarnaast geeft dit ons de mogelijkheid om nieuwtjes en actualiteiten die we niet in de nieuwsbrief kwijt kunnen, toch onder uw aandacht te brengen. En ú als lezer kunt op deze manier heel direct en snel contact zoeken met Crescas.

Geeft u Crescas uw 'like' op Facebook? Dank, en tot ziens!

Wist u trouwens dat u met een simpele klik onderaan de nieuwsbrief deze kunt doorsturen aan vrienden en bekenden?

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Dagboek 1944 van Hans Keilson, geschreven in onderduik, Maxim Biller schreef De verloren brief of de droom van Bruno Schulz, een roman met wortels in de werkelijkheid over de grote Pools-Joodse schrijver en beeldend kunstenaar Bruno Schulz, en Een geweer, een koe, een boom en een vrouw, het nieuwste boek van Meir Shalev.

De Engelse aanrader: Jewish Fiction .net greep twee historische gebeurtenissen in de geschiedenis van Israël (19 jaar na de moord op Jitschak Rabin op 4 november 1995, en 97 jaar na de Balfour Declaration, 2 november 1917) aan om vijf verhalen onder de aandacht te brengen waarin Israël de hoofdrol speelt. Van Sarit Yishai-Levi The Beauty Queen of Jerusalem, Oscar, geschreven door Ofir Oz, van Susan Lowinger Three Visitors to Mitzpe Yoav, The Lost Solos door Eshkol Nev, Nora Gold, uitgeefster van Jewish Fiction .net Fields of Exile.

En verder:
- Vrijdag 14 november verdedigt Annemieke van Bockxmeer in de aula van de Universiteit van Amsterdam haar proefschrift De oorlog verzameld. Het ontstaan van de collectie van het NIOD. Gelijktijdig verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij de publieksuitgave van het proefschrift. Meer informatie op alumni.uva.nl.

Kristallnachtherdenking 2014

Het Centraal Joods Overleg (CJO) organiseert zondag 9 november de Kristallnachtherdenking in de Portugese Synagoge aan het Mr. Visserplein in Amsterdam.

Op 9 november 1938 vond in nazi-Duitsland de Kristallnacht plaats, een explosie van antisemitisch geweld die het begin markeerde van de volledige uitsluiting en uiteindelijk de vernietiging van miljoenen Europese Joden.

Het programma van deze herdenking begint om 20.00 uur.
Na een inleiding door Jaap Fransman, voorzitter van het Centraal Joods Overleg, heeft Debby Petter een vraaggesprek met Ellen Eliel-Wallach (1928, Düsseldorf) die haar schoolperiode in nazi-Duitsland doorbracht en in 1939 met haar ouders naar Nederland vluchtte. Muzikale bijdragen zijn er van violiste Liza Ferschtman.
Aansluitend wandelen de aanwezigen naar de Hollandsche Schouwburg. Daar wordt een krans gelegd en bestaat de mogelijkheid tot het leggen van bloemen. Einde van de herdenking: rond 21.15 uur.

Het Centraal Joods Overleg herdenkt de Kristallnacht vanwege de groeiende zorgen over de wijze waarop antisemitisme zich in deze tijd opnieuw manifesteert.

Who's afraid of Romeo & Julia

Acteurs Eran Ben-Michael (Haifa, 1982) en Meral Polat (Amsterdam, 1982) kennen elkaar van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, waar ze afstudeerden met de voorstelling Romeo & Julia.
Tien jaar later bundelen ze hun talent opnieuw, ditmaal in een persoonlijke kleinkunstvoorstelling waarin ze, gewapend met de geschiedenis van hun Koerdische en Joodse families, onderzoeken wat er over is van hun idyllische kijk op de liefde. Zouden Romeo en Julia de rest van hun bestaan in een roes van verliefdheid hebben geleefd, of zou hun relatie uitgelopen zijn op een vechtscheiding zoals die van Martha en George uit Who’s Afraid of Virginia Woolf?.

Zie voor de speellijst 2014/2015 rast.nl.
NB: voor de voorstelling op 8 november in Podium Mozaïek in Amsterdam zijn nog plaatsen verkrijgbaar, de voorstelling van 7 november is uitverkocht.

Jozef en zijn broers, lezing met lichtbeelden

Thomas Manns Jozef-romans vertellen het bekende bijbelse verhaal van Jozef die door zijn broers als slaaf naar Egypte wordt verkocht en daar een man van hoog aanzien wordt. Mann werkte aan dit boek tussen 1926 en 1943, het laatste deel verscheen toen hij in zelfgekozen ballingschap in de Verenigde Staten leefde.

Thijs Pollmann, één van de vertalers, zal in zijn lezing toelichten hoe Mann de bijbelse stof omwerkte tot een meeslepend, psychologisch invoelbaar verhaal.
Pollmann is emeritus hoogleraar Letteren en werkte van 1969 tot 2004 aan de Universiteit Utrecht. Na zijn emeritaat besloot hij om Manns 'magnum opus' Joseph und seine Brüder te gaan vertalen. Nu, tien jaar later, ligt de vertaling in de boekwinkels. De eerste druk was al voor verschijning vrijwel uitverkocht en inmiddels zijn de tweede en derde druk onderweg.

 • dinsdag 11 november 2014: Jozef en zijn broers. Goethe-Institut, Herengracht 470, Amsterdam. Aanvang: 17.00 uur. Reserveren: 020-5312900 of info@amsterdam.goethe.org.

Joodse cultuur in Synagoge Delft

De synagoge aan de Koornmarkt in Delft bleef, zoals veel Joodse gebedshuizen in Nederland, na de Tweede Wereldoorlog leeg - bijna alle Delftse Joden waren door de Duitse bezetter gedeporteerd en vermoord en het interieur van de sjoel werd weggehaald.
Het gebouw werd in 1952 verkocht aan de gemeente Delft, in 1962 werd de Joodse gemeente opgeheven en bij die van Den Haag gevoegd. Inmiddels staat de synagoge op de monumentenlijst, maar ondanks de restauratie van 1974 bleef het historische gebouw nagenoeg onbenut. In 1991 werd de Stichting Behoud Synagoge Delft opgericht, die het in 1996 aankocht en grondig renoveerde.
De officiële opening van de Delftse synagoge vond plaats op 18 september 2003. Sindsdien is er weer leven in de sjoel: er vinden tal van culturele en Joodse activiteiten plaats.

Op het programma voor de maand november:


Meer over Joods Delft op jhm.nl.

Kunst&Israel presenteert 2 concerten in 'De Uil'

Volgend weekend wordt weer volop muziek gemaakt in 'De Uil', de Uilenburger Synagoge in Amsterdam.

De Nederlands-Israëlische musicus en zangeres Noam Vazana is regelmatig op allerlei podia in Nederland te horen. Donderdag 13 november stelt ze in de Uilenburger Synagoge haar trombone op naast de vleugel en gaat ze zelf achter de toetsen zitten voor het gezongen zelfportret Love Migration. Daarin vangt ze met veel stemmen en stemmingen haar gevoelens over de afstand tussen haarzelf en haar geboorteland en grote liefde Israël, en maakt ze haar publiek deelgenoot van een emotionele zoektocht naar 'thuis'.

Vrijdag 14 november komen, na 10 jaar, de twee Israëlische jazzgitaristen Gilad Hekselman en Eran Har Even samen voor een uniek concert.
Eran Har Even maakte als tiener al de overstap van progressieve rock en metal naar jazz. Hij won een beurs van de America-Israel Foundation om zich in New York verder in de jazz te bekwamen. Eran woont sinds 2006 in Nederland en heeft zich in de internationale jazzwereld een belangrijke plaats verworven.
Gilad Hekselman behoort tot hetzelfde circuit en dezelfde generatie als klarinettiste/saxofoniste Anat Cohen, percussionist Ari Hoenig, trompettist Avishai Cohen en de contrabassist met dezelfde naam, allen Israëlische jazzmusici die vanuit New York de wereld veroveren.

Kaarten voor beide concerten zijn te bestellen op kunstenisrael.nl/tickets.

Food Chain Project: 'Turning food into art, into food again'

Beeldend kunstenaar Itamar Gilboa hield een jaar lang van dag tot dag nauwkeurig bij wat hij at en dronk, van een pak melk tot een blikje tonijn, van eieren tot citroenen. Het verschafte hem inzicht in zijn eigen consumptiepatroon en eetgewoonten, en confronteerde hem met het gemak waarmee hij eten kocht, at en ook weggooide.
Drie jaar later heeft dat geresulteerd in het Food Chain Project, een pop-up supermarkt met duizenden tere, gipsen afgietsels van de producten die Gilboa in die 365 dagen consumeerde.
Alle objecten zijn te koop; van de opbrengst doneert de kunstenaar 70% aan organisaties die zich inzetten voor de bestrijding van honger in de wereld. 'Wat ik heb gegeten is kunst geworden, en die kunst kan weer voedsel worden', aldus de kunstenaar op zijn website. In de webshop zijn de sculpturen niet alleen te bekijken, maar ook online te koop.

 • Food Chain Project, 9 november - 14 december, te zien bij Nieuw Dakota, Ms. Van Riemsdijkweg 4b, Amsterdam. Meer informatie over openingstijden op nieuwdakota.com.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.


Geregistreerde lezers van Ha'aretz hebben maandelijks gratis toegang tot tien artikelen naar keuze op desktop of mobiel apparaat.

 • In de Jüdische Allgemeine blikt rabbijn Andreas Nachama terug op de val van de Muur, 9 november 1989.
 • In de bibliotheek van de Universiteit van Toronto is een zeer zeldzaam stripboek uit 1944 gevonden, schrijft National Post.
 • In de Forward een artikel over een griezelmuseum in New York (met een Joodse link …)
 • In de verzameling Joodse reisgidsen in Shalom Life deze week: de staat Nebraska in de USA.
 • Herinneringen aan Anne Frank, in New York Times.
 • The Guardian schrijft over Roza Eskenazi, in de jaren '30 wel de 'koningin van de Griekse blues' genoemd.
 • De Israëlische juriste Nitsana Darshan-Leitner leidt het onderzoek naar terreurorganisatie IS. Meer in Newsweek.
 • In The Jew and the Carrot een artikel over kosjer 'dumpster diving', het (her)gebruik van afgedankte levensmiddelen.
 • Jewish Journal schrjft over Joden in Azerbeidzjan.
 • Foreign Affairs bezocht de Maghen Abraham synagoge in Beiroet en vraagt zich af of er een nieuwe toekomst gloort voor Libanese Joden.

Website van de Week
The Wertheimer Collection

Nog geen maand voor zijn 85e verjaardag overleed in New York Alfred 'Al' Wertheimer.
Wertheimer maakte naam toen hij in 1956 gevraagd werd om foto's te maken van een nieuwe zanger waarin platenmaatschappij RCA Victor wel toekomst zag: Elvis Presley.
Wertheim maakte in totaal ruim 2.500 foto's van de toekomstige King of Rock 'n Roll. Tientallen jaren werden ze, op een enkele uitzondering na, niet meer gezien, tot in de jaren '90 Chris Murray, een galeriehouder in Washington D.C., ze op het spoor kwam en contact legde met de fotograaf. In 2010 stelde Murray samen met Wertheimer een reizende tentoonstelling samen die begon in Los Angeles en in maart 2014 in Canberra in Australië sloot.
Wertheimer werkte slechts enkele jaren als fotograaf: het bewegende beeld trok hem meer, en in 1964 maakte hij de overstap naar film en werd cameraman.

Wertheimer zelf nam in 2011 het initiatief voor de website alfredwertheimer.com waarop zijn persoonlijke keuze uit de ruim 2.500 Elvis-foto's te zien is.
De tab Collections leidt naar 7 verzamelingen, de 8e, Celebrities (TBA) is niet gevuld met foto's maar met de tekst die ook onder About me te lezen is.
Een klik op de thumbnail opent de foto op een nieuwe pagina, compleet met beschrijving en datum waarop de foto gemaakt is. De foto's zijn ook te zien in een slideshow.
De tab Publications leest haast als een geschiedenisboek: het geeft onbedoeld een duidelijk beeld van het vergeetboek waarin Wertheims Elvisfoto's tot hun herontdekking terechtgekomen waren.

Voor liefhebbers van zwartwit-fotografie en van Elvis Presley is de site een klein maar fijn feestje.

Alfred Wertheimer overleed 20 oktober na een zware val tijdens een bezoek aan het European Elvis Festival 2014, waar hij als eregast was uitgenodigd. Tijdens zijn verblijf in Duitsland bracht hij ook een bezoek aan het familiegraf op de Joodse begraafplaats van Coburg, de stad waar hij geboren werd en die zijn ouders, Julius Wertheimer en Käthe Meinstein, in 1936 ontvluchtten voor de toenemende naziterreur.

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In the Picture
Hands-On Synagogue

De 18e-eeuwse houten sjoel van Gwozdiec werd algemeen gezien als een van de fraaiste houten synagogen. In 2011 werd door handshousestudio.org The Wooden Synagogue Replication Project opgestart en kon worden begonnen met de reconstructie van het dak en de binnenkoepel van de Gwozdziec synagoge, die een plaats moest krijgen in het nieuwe POLIN Museum of the History of Polish Jews in Warschau.
In juni 2011 besteedde New York Times aandacht aan het project.

In 2006 had Handshouse Studio al de reconstructie van de bima (de lessenaar waar onder meer de Tora wordt gelezen) ter hand genomen. De videoreportage hiervan is te zien op Vimeo, compleet met foto's van hoe de synagoge er vroeger uitzag en de verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bekijk de film hier

Televisie en radio 7 - 14 november

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc en NPO Cultura zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.

Deze week komt De kunst van het luisteren, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep, uit Israël, met als gasten Uri Heilbron, bewoner van de nederzetting Shilo op de Westelijke Jordaanoever, over heden, verleden en toekomst van de Joodse plaatsen in bezet gebied en historicus Dan Michman, als hoogleraar Moderne Joodse Geschiedenis verbonden aan de Bar-Ilan Universiteit en het Israëlische herdenkingsinstituut Yad Vashem. Tal Sarid maakte een reportage over Nederlandse vrijwilligers die Israël willen steunen na de Gaza-crisis. Ook is er een vervolgaflevering van de rubriek Geluiden uit de kille: de gevoelstemperatuur in Joods Nederland te horen.

Maandag start op NDR Kultur een nieuwe reeks Am Abend vorgelesen, waarin u kunt luisteren naar Der Pojaz van de Oostenrijkse schrijver Karl Emil Franzos (1847/48–1904).


vrijdag 7 november

 • Arte tv, 13.55: Akte Grüninger (Grüninger's Fall). Zwitserse documentaire uit 1997 als eerbetoon aan Paul Grüninger, een Zwitserse politieman die eind jaren dertig valse grensdocumenten verzorgde voor honderden uit Oostenrijk gevluchte Joden die daarmee het land konden binnenkomen.
 • NPO 2 (VARA), 21.05: De Muur. Zesdelige documentaireserie waarin Menno Bentveld op zoek gaat naar muren die volkeren van elkaar scheiden. Afl.1: Belfast. In een latere aflevering is de scheidingsmuur in Israël onderwerp van bespreking.
 • TV 5 Monde, 23.55: J'étais à Nuremberg. Voor televisie gemaakt historisch drama uit 2010 over twee leden van het internationale gezelschap dat 24 oorlogsmisdadigers moest veroordelen.
 • NPO Radio 1 (AVROTROS), 0.00: Hoorspelhalfuur. Afl.: De hormoonfabriek. Derde aflevering van het hoorspel naar de gelijknamige bestseller van Saskia Goldschmidt, over de succesvolle ondernemer Mordechai - Motke - de Paauw die zich op zijn sterfbed realiseert dat het hem niet is gelukt om fatsoenlijk te leven.

zaterdag 8 november

 • BBC 2, 13.15: Astaire and Rogers Sing George and Ira Gershwin. Een kwartiertje evergreens die de Gershwins speciaal voor musicals met Fred Astaire en Ginger Rogers componeerden.
 • NPO 1 (AVROTROS), 22.35: Opium TV Special. Ter ere van zijn 20-jarig jubileum als schrijver blikt Opium met Arnon Grunberg en mensen die aan de wieg hebben gestaan van zijn carrière, terug op de beginjaren voor zijn literaire doorbraak.
 • NPO 2 (AVRO), 16.05: Meret Oppenheim. Documentaire over de Duitse kunstenares Meret Oppenheim (1913-1985), om haar relaties met veel 20e-eeuwse Parijse beeldend kunstenaars ook wel 'muze van de surrealisten' genoemd.

zondag 9 november

 • NPO 2 (NTR), 13.00: NTR Podium. Dirigent Jan Willem de Vriend en presentatrice Isolde Hallensleben reizen langs de vele fronten van Europa. Samen met HET Symfonieorkest - orkest van het Oosten vertellen ze over de onlosmakelijke band tussen muziek en oorlog.
 • Arte tv, 14.35: Die Welt der Oliven. Afl.: Der Olivenbaum im Heiligen Land. Voor de drie monotheïstische godsdiensten is de olijftak hét symbool voor vrede.
 • Arte tv, 17.35: Richard Wagner und die Juden. Amerikaanse documentaire uit 2013 waarin wordt ingegaan op de ingewikkelde persoonlijke relatie van Adolf Hitler met Joden en de vraag of Wagners muziek nu wel of niet moet worden uitgevoerd in Israël.
 • NPO Radio 5 (JO), 18.00: De kunst van het luisteren.
 • TV 5 Monde, 21.00: Alyah. Speelfilm uit 2012 van Elie Wajeman over de 27-jarige drugsdealer Alex die zijn leven en dat van zijn broer wil beteren door aliya te maken en in Tel Aviv een restaurant te beginnen.

maandag 10 november

 • NPO Radio 5 (NCRV), 18.00: Schepper & Co. Met onder meer rabbijn Menno ten Brink over 'Toekomst'.
 • NPO Doc (VARA), 18.05: De Muur. Zesdelige documentaireserie waarin Menno Bentveld op zoek gaat naar muren die volkeren van elkaar scheiden. Afl.1: Belfast. In een latere aflevering is de scheidingsmuur in Israël onderwerp van bespreking.

dinsdag 11 november

 • RTL 8, 20.30: A Mighty Heart. Drama uit 2007 over de laatste dagen van de Amerikaanse journalist Daniel Pearl die in 2002 in Pakistan door moslim-fundamentalisten werd vermoord.
 • Arte tv, 23.25: J'accuse - Ich klage an. Zwijgende filmklassieker uit 1919 van Abel Gance, die algemeen gezien wordt als aanklacht tegen de horror van moderne oorlogsvoering. De film wordt in twee delen, direct na elkaar, uitgezonden.
 • BBC 2, 23.35: Imagine … Afl. Bette Midler - The Divine Miss M. Bette Midler ontmoet Alan Yentob.
 • BBC 2, 0.55: Bette Midler: The Showgirl Must Go On. Bette Midler treedt op in het Colosseumtheater in Caesars Palace in Las Vegas voor een all-singing, all-dancing revue, opgenomen in 2010.

woensdag 12 november


donderdag 13 november

 • NPO 1 Radio (VPRO), 0.00: Nooit meer slapen. Te gast is Heddy Honigmann, dit jaar eregast op het IDFA filmfestival.

vrijdag 14 november

 • NPO Radio 4, 20.00: De vrijdag van Vredenburg. Concert rechtstreeks uit TivoliVredenburg met muziek van Hanns Eisler en Kurt Weill.
 • NPO 2 (VARA), 21.05: De Muur. Zesdelige documentaireserie waarin Menno Bentveld op zoek gaat naar muren die volkeren van elkaar scheiden. Afl.2: Westelijke Sahara. Daar ligt een door Marokko opgeworpen zandwal van 2.700 kilometer om de Sahrawi-bevolking op afstand te houden.
 • NPO Radio 1 (AVROTROS), 0.00: Hoorspelhalfuur. Afl.: De hormoonfabriek. Derde aflevering van het hoorspel naar de gelijknamige bestseller van Saskia Goldschmidt, over de succesvolle ondernemer Mordechai - Motke - de Paauw die zich op zijn sterfbed realiseert dat het hem niet is gelukt om fatsoenlijk te leven.
   
jaargang 10, nummer 42
vrijdag 7 november 2014
 

In deze nieuwsbrief

Heel Nederland kan nu Jiddisj leren!
Het ideaal van één man: binden en verbinden
Staat versus sjoel?
Een eigen Sefer Tora in Deventer
IDFA 2014
Crescas op Facebook
Boekennieuws
Kristallnachtherdenking 2014
Who's afraid of Romeo & Julia
Jozef en zijn broers, lezing met lichtbeelden
Joodse cultuur in Synagoge Delft
Kunst&Israel presenteert 2 concerten in 'De Uil'
Food Chain Project: 'Turning food into art, into food again'
Nieuws van heinde en verre
Website van de week
In the Picture
Televisie en radio 7 - 14 november


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Afgelopen sjabbat was het Sjabbat Halloween, hoewel dit mogelijk aan uw aandacht is ontsnapt. Gelukkig stuurde een trouwe lezer de ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Dertig jaar zaten ze naast elkaar, Erich en Zommer. Ieder met zijn eigen makollet, de Israëlische versie van een minibuurtsuper. Meer ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Ik sta weer onder de nieuwsdouche in Israël. Wat een verschil met de zachte nieuwsstroompjes in het sappige Nederland. Hier in het ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Sinds mijn vorige column over de olijvenpluk op de Westbank is de toestand hier heftig geëscaleerd: in Silwan, een Arabische buurt vlak ...
lees verder


(advertenties)

banner blankevoort

banner venstra

banner sivmo

banner sinaicentrum

banner meldpunttaal

banner joodsamsterdam

banner givat

banner amphora

banner israelactie

banner propra

banner luna3

banner yanshuf

banner jonet

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier